Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kaostvorena

#1501 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kaostvorena »

anestezija123 wrote:Ne dade mi djavo mira, dok je ne zapalih... Ali nisam mogla vise od dva dima, ugasih je.. Mozda je to i dobra stvar. :-)

I nemoj vise!samo nastavi dalje ,i pravi se da nisi,Samo naprijed! ;-)
Danas mi je bila prava kriza,sutra ce biti bolje. :D
quasar

#1502 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

anestezija123 wrote:Ne dade mi djavo mira, dok je ne zapalih... Ali nisam mogla vise od dva dima, ugasih je.. Mozda je to i dobra stvar. :-)
A sto?
I sta si postigla? Varas samo sebe.
anestezija123

#1503 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by anestezija123 »

quasar wrote:
A sto?
I sta si postigla? Varas samo sebe.
Ne kontam, cime varam sebe?
Postigla nisam nista, niti sam planirala nesto postici. Jednostavno sam posustala. Priznajem. :)
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#1504 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

I ja sam tu negdje kao i vi, oko 2 mjeseca...i isto tako nekad me opali luda, sve bi dao za cigaru :)

Prije 2 godine sam prestao pusiti na cak 6 mjeseci, i onda...momenat slabosti-ili sta vec, kao i ti anestezija dim-dva i cao... Ali odma se vratila ona bolest u glavi, citav dan kontas ma hebo cigaru mogu ja jos jednu...i eto pusio sve do 4. januara 2012 :D
Nikad necu prezaliti sto sam je zapalio :sad:

Ipak sam izvukao pouku iz toga.. i sada znam da nema nista na svijet sto bi me opet nagovorilo da zaplim, bezobzira koliko jaka zelja bila. Zbog te cigare sam mrzio samog sebe...i pokusavo XXX puta opet prestati ali nije islo...

Ovaj put je nekako uspjelo...i zato... cigare :dance:

EDIT: to sto quasar kaze je nazalost istina... "Ali nisam mogla vise od dva dima, ugasih je.. Mozda je to i dobra stvar" jer tu nema nista dobro...samo si opet postala pusac :)

a quasara su ocito nesto skupo kostale cigare, cim je ovoliki hejter pusaca :D stalno pise na ovoj temi :D svaka cast
quasar

#1505 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

Ma nisam hejter, nego sam pusio 25 godina i shvatio sam mnogo o vlastitoj psihi i sta je ta ovisnost.
Lako je prestati pusiti, pod uslovom da zelis zaista prestati.
Jedno je deklarativna zelja, a drugo je iskrena kad neces popsutiti pred nagonom koji te vuce da zapalis.
Moj je sud da se ljudi od zivotinja dijele po tome sto mogu kontrolisati nagone. Neću da kažem da je pušač životinja, nego da je slabić. Dozvoljava nagonu da nadvlada logiku i razum i zelju i odluku.
Sorry, bez namjere da vrijeđam. Ovako sam i o sebi mislio dok nisam prestao pusiti.
Iskreno želim da što više ljudi odbaci tu uzasnu naviku.
anestezija123

#1506 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by anestezija123 »

Yahel wrote:I ja sam tu negdje kao i vi, oko 2 mjeseca...i isto tako nekad me opali luda, sve bi dao za cigaru :)

Prije 2 godine sam prestao pusiti na cak 6 mjeseci, i onda...momenat slabosti-ili sta vec, kao i ti anestezija dim-dva i cao... Ali odma se vratila ona bolest u glavi, citav dan kontas ma hebo cigaru mogu ja jos jednu...i eto pusio sve do 4. januara 2012 :D
Nikad necu prezaliti sto sam je zapalio :sad:

Ipak sam izvukao pouku iz toga.. i sada znam da nema nista na svijet sto bi me opet nagovorilo da zaplim, bezobzira koliko jaka zelja bila. Zbog te cigare sam mrzio samog sebe...i pokusavo XXX puta opet prestati ali nije islo...

Ovaj put je nekako uspjelo...i zato... cigare :dance:

EDIT: to sto quasar kaze je nazalost istina... "Ali nisam mogla vise od dva dima, ugasih je.. Mozda je to i dobra stvar" jer tu nema nista dobro...samo si opet postala pusac :)

a quasara su ocito nesto skupo kostale cigare, cim je ovoliki hejter pusaca :D stalno pise na ovoj temi :D svaka cast
Ma ovo sto sam rekla da je mozda i dobro jeste sto sam ja uzela cigaru s namjerom da je ispusim, znaci nisam htjela samo dim-dva da me mine zelja. Ali NIJE MI GODILO. Bilo mi je ruzno i fuj i zato kazem da je mozda i dobro jer mi ne pada napamet sada da je zapalim. :)
Sretno i tebi, nadam se da cemo uspjeti. :wink:
winnie

#1507 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by winnie »

quasar wrote:Ma nisam hejter, nego sam pusio 25 godina i shvatio sam mnogo o vlastitoj psihi i sta je ta ovisnost.
Lako je prestati pusiti, pod uslovom da zelis zaista prestati.
Jedno je deklarativna zelja, a drugo je iskrena kad neces popsutiti pred nagonom koji te vuce da zapalis.
Moj je sud da se ljudi od zivotinja dijele po tome sto mogu kontrolisati nagone. Neću da kažem da je pušač životinja, nego da je slabić. Dozvoljava nagonu da nadvlada logiku i razum i zelju i odluku.
Sorry, bez namjere da vrijeđam. Ovako sam i o sebi mislio dok nisam prestao pusiti.
Iskreno želim da što više ljudi odbaci tu uzasnu naviku.
da, najvaznija je ta odluka da stvarno zelite prestati. ako to niste raskrstili sa sobom imate stalno preispitivanje i zavaravanje, a to opet vodi produžavanju ovisnosti.
ovisnost prestaje onog dana, kad stvarno odlučite.

ja sam skoro tri mjeseca bez cigara i puno sam jaci i fizicki i psihicki nego prije.
cico x

#1508 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by cico x »

uskoro 2 godine kako nisam zapalio :D

al muci me jedan drugi "problemcic"...kad sma pusio,svako jutro sam iskasljavao i pljuvao ko tuberan,evo 2 godine prosle a ja jos uvijek,al malo manje kasljem i pljujem,jel to normalno da se toliko dugo iskasljava?
me22

#1509 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by me22 »

mjesec i malo vise kako nisam zapalila :D I danas me puklo nesto, jer sam se bila iznervirala oko necega i kao da mi je samo jednu da zapalim bice mi lakse :-) dodjem pred trafiku da ih kupim, izvadila i novcanik i pare...i sjetih se onog ruznog osjecaja kad zapalis nakon duzeg perioda bez cigara i odustanem :D hvala teti koja se zadrzala prije mene na trafici, pa sam imala kad da se predomislim :lol:
mare48

#1510 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by mare48 »

svaka čast me22! :thumbup:
nakon mjesec i po kako ne pušim moram reći da me tek sad hvata neka kriza. prepoznajem je kao nedostatak volje koju sam imala u ogromnim količinama donedavno. sad me kao pogodile neke stvari u životu pa pomišljam kako bi mi cigareta pomogla. e ne bi!!! i ne dam sama sebi da je zapalim!

kad sam ovdje čitala savjete nekih bivših pušača: *bitna je volja da bi prestao pušiti*, nisam sigurna bila o čemu govore. milim, halooo, pa imam volju, evo želim da ne pušim. ne, ne! bitno je željeti ne pušiti i vjerovati da time ne gubimo! ništa ne gubimo ljudi!!!
jučer na kafi sa prijateljicom koja puši... ona kaže: ali ja, ja naprosto volim pušiti... i razvuče osmjeh preko lica. ja je gledam i kontam: kad si tupko! ja joj kažem: ja sam sretna što ne pušim i prvi put (pošto sam prestajala nekoliko puta) ti ne zavidim što se sad truješ. a prije bih!

zato idem dalje. dan po dan. i vjerujem da će želja za cigaretom prestati. zapravo, vjerujem da kad me strefe neki problemi neću pomišljati: e jebemu, da mi je sad zapalit pa bi bilo lakše.... ne bi bilo, ne bi, jel tako? :-D
:sax:
quasar

#1511 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

Otkako sam prestao pusiti, imao sam dva smrtna slucaja u porodici, veliku finansijsku dubiozu iz koje se jos nisam izvadio i na to jos sudski spor oko nekretnine...
Od sekiracije rijetko kad uspjevam da odspavam u komadu 6-7 sati, ali cigara mi nije pala na pamet kao rjesenje, jer sam taj prvobitni impuls protumacio kao zelju za samodestrukcijom zbog svega sto mi se stalno na ledja natovara.
Ono kad od muke cupas kosu, lomis prste i deres odjecu...
E necu.
mare48

#1512 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by mare48 »

quasar wrote:Otkako sam prestao pusiti, imao sam dva smrtna slucaja u porodici, veliku finansijsku dubiozu iz koje se jos nisam izvadio i na to jos sudski spor oko nekretnine...
Od sekiracije rijetko kad uspjevam da odspavam u komadu 6-7 sati, ali cigara mi nije pala na pamet kao rjesenje, jer sam taj prvobitni impuls protumacio kao zelju za samodestrukcijom zbog svega sto mi se stalno na ledja natovara.
Ono kad od muke cupas kosu, lomis prste i deres odjecu...
E necu.
svaka čast! i hvala što nam pišeš ovdje! :thumbup:
Sitijevac2011

#1513 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Sitijevac2011 »

Vidim puno nas je prestalo pusiti za novu godinu :) super. Ja sam dosao u fazu da mi se malo povraca i bjezim iz zadimljenih prostorija, strasno osjetim smrad odjece na dim od cigare. Ne pada mi na pamet da zapalim, doduse nisam ni pusio dugo, 10tak godina svega, ali sam bio "strastveni" pusac, dvije kutije standard. Moja preporuka je da pokusate u tandemu prestati (momak, djevojka, brat, sestra, otac, majka). A ove zvake, flaster i slicne gluposti, to je zavaravanje samog sebe, odluka je najbitnija, a meni je impuls za prestanak bila cinjenica da su tridesete tu, da treba stvarati porodicu, zdravlje podici za nisi nivo za bolju i ljepsu buducnost svoje djece (koliko god demagoski zvucalo).Usput, ove elektronske cigare, pa kakvo je to s*anje Boze sacuvaj ! pa kome je cejf duvati u olovku koja se pusi ?!
kaostvorena

#1514 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kaostvorena »

Kako se blizi puna dva mjeseca da ne pusim meni je sve teze.Tako sam nesredjena,u stalnim mislima sa tom budalastinom od cigara,ali znam da necu zapaliti.Bilo je par pokusaja prestanka,ali ovaj put to zaista zelim.Najteze mi pada pojacan apetit,samo da mi je to prevazici bila bih u potpunoj harmoniji.
quasar

#1515 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

kaostvorena wrote:Kako se blizi puna dva mjeseca da ne pusim meni je sve teze.Tako sam nesredjena,u stalnim mislima sa tom budalastinom od cigara,ali znam da necu zapaliti.Bilo je par pokusaja prestanka,ali ovaj put to zaista zelim.Najteze mi pada pojacan apetit,samo da mi je to prevazici bila bih u potpunoj harmoniji.
Vec si upratila da je taj apetit u stvari samo glad organizma za nikotinom. Jesces, ali se nikd neces najesti pa ti toplo savjetujem da trosis samo niskokaloricnu hranu ili bombone bez secera. Potrajace taj "apetit" neko vrijeme.
U krajnjem, nekad je bolje i uzeti zvake sa nikotinom ili flastere samo da se cigara ne uzme, mada je i to samo ubleha.
Najbolje je izdrzati, a budi ubjedjena da sve to prodje i da ce doci vrijeme kad ces se osjecati kao da nikad nisi pusila i kad ce ti sve sto ima veze sa duhanom grozno smrditi.

Dajte malo i ostali podrske ovim novajlijama. Ispadoh ja ko draga Saveta.
I am Happy

#1516 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

Jedino ja nemam problema sa povecanim apetitom :D ( a inace sam bas mrsav ) :? samo me nervoza ubi... ne znam sta je ovo, svaka sitnica budi ono najgore u meni :lol: Jesam li jedini ? :D
I naravno necu zapaliti opet, nema sanse, ali onako pitam...jer fakat ova nervoza nije normalna :-)
kaostvorena

#1517 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kaostvorena »

@quasar

Umiris me bas lijepo sa svojim savjetima,i zato hvala.Bojim se kilograma,a ovaj ludi apetit mi neda mira.Tacno je da jedem,a nisam sita.Na srecu jedem zdravu hranu,ali u zadnje vrijeme kolicinski puno,sto i nije dobro.Mnogo mi znaci sto s vremena na vrijeme napisem kako se osjecam,i dobijem dobre savjete.
kaostvorena

#1518 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kaostvorena »

Yahel wrote:Jedino ja nemam problema sa povecanim apetitom :D ( a inace sam bas mrsav ) :? samo me nervoza ubi... ne znam sta je ovo, svaka sitnica budi ono najgore u meni :lol: Jesam li jedini ? :D
I naravno necu zapaliti opet, nema sanse, ali onako pitam...jer fakat ova nervoza nije normalna :-)
@Yahel,bas super da dobijas na kilazi,a sto se tice nervoze ista sam.
Nastojim da se drzim pod kontrolom,ali ipak osjecam se stalno pod pritiskom.Naravno,preguracemo mi to,nema sanse cigaretama da ponovo udju u nas zivot. :)
I am Happy

#1519 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

Evo danas puna 2 mjeseca bez nikotina :-D lijep osjecaj nema sta :)

Kako ostali napreduju ? :D

@kaostvorena
Naravno !! Cigarete byebye :D Valjda ce nekada otici i ova nervoza :( Mada prosli put kada sam "izdrzao" 6 mjeseci,isto sam se ovako osjecao :-x

@anestezija123
Od kako si zapalila tu jednu..nedas se vidjeti :) nadam se da je ostalo na jednoj
malawi

#1520 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by malawi »

Danas 3 mjeseca bez cigara... Cigare vozdra..

Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk
mare48

#1521 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by mare48 »

kaostvorena, nemoj da poklekneš zbog kila tj. nemoj da se uvjeriš kako ćeš se sad zaboga udebljati pa da počneš premišljati je li vrijedno onda da ne pušim ako ću dobiti sad tih 10 kg. ja sam se za mjesec i po udebljala skoro 4 kg ali ne brinem se jer inače nisam debela (sad već polako prelazim u kategoriju ugodno popunjenih) a osim toga, lakše je i kile skidati nego biti navučen na cigare.
sad sam prošla pored čovjeka na ulici koji puši. užasno mi je zasmetao taj dim, doduše na glavobolju koju osjećam jutros još i više mi smeta. a kad se sjetim, ne tako davno, bez obzira na glavobolju ja sam pušila ... a glava pulsira li pulsira... bože sačuvaj!
kaostvorena

#1522 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kaostvorena »

mare48,necu poceti ponovo da pusim ,u to sam sigurna.Ne bih vise mogla podnijeti ovu krizu.Zadnjih par dana mi je jako lose,ali moram ovo izgurati.Jucer sam uzela jednu nicorette zvakacu gumu.Cini mi se da mi bijase malo bolje.
Grickam povrce,uzmem bademe,kospice,pa razgadjam u toku dana.Hljeb ne jedem puno,pa nije tako strasno,+1 kg,za ovo 2 mjeseca nepusenja.
Posto sam jako opterecena tezinom inace,stvaram sebi dodatni pritisak.Prosjecne sam tezine u odnosu na svoju dob,i godine.Kada dodje lijepo vrijeme imacu vise aktivnosti,pa se nadam da ce biti puno bolje.
Nadam se da se i dalje pratimo na ovoj temi,i da ne odustajemo!
mare48

#1523 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by mare48 »

Samo naprijed kaostvorena. :thumbup:
Drago mi je da obje nekako sa sigurnošću govorimo kako nećemo zapaliti. krize će proći. ja je danas uopće nemam. :D
little_bit_confused

#1525 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by little_bit_confused »

Hocu i ja da prijavim da sam prestala sa cigaretama.. jeeee :-D
Vec 6.dan kako ne pusim.. Vrlo malo nervoze, vrlo malo gladi, jedino me pucaju cudne promjene raspolozenja, cas placem, cas se smijem.. Imala sam veeeliku podrsku prijateljice na ciji sam nagovor i prestala (ona ne pusi vec 4 mjeseca).. Unaprijed sam znala sta me sve ceka.. Uhvati me ponekad da zapalim, ali ne.. Noc kada sam prestala bila sam uzbudjena, nije mi bilo zao i sl..I pricali su mi da kad ostavis cigarete postajes sretniji.. Nisam vjerovala do sad.. Mislim da nije dobro mjenjati zavisnost cigaretama sa nekom novom zavisnoscu, mada je i to bolje nego ih konzumirati... Meni kad se bas trazi nikotin, pojedem jabuku i nekako mi se cini da mi bas bude lakse..
Mislila sam da je ovo jako tesko, nervoza, kilaza i sl, ali ipak i nije toliko...
Uglavnom sretno svima onima koji su prestali i koji to namjeravaju :-D
Post Reply