Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
aduka11

#1501 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

U svakom LEGALNOM automobilu prevoznika iz Udruzenja Sarajevo Taxi si osiguran, tako da se ne moraš plaho oko toga brinuti, čuvaj se ti da vozač čuje šta "škakljivo" iz tvog privatnog života. :wink:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1502 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by plain vanilla »

harrex wrote:
aduka11 wrote:U svakom LEGALNOM automobilu prevoznika iz Udruzenja Sarajevo Taxi si osiguran, tako da se ne moraš plaho oko toga brinuti, čuvaj se ti da vozač čuje šta "škakljivo" iz tvog privatnog života. :wink:
Je li osiguran da ce zivjeti ? Da nece imati zdrastvenih posljedica ?

I da, ja kada sjednem u taxi, to je kao "moje vozilo", a tvoje radno sresdstvo. Ja ako placam, ti ces me usluziti, kao da sam ti ga ja kupio.
a kad sjednes u kafanu, tvoja je kafana

kad sjednes u frizeraj, tvoj je frizeraj

jasta je :-)

jeste vala sitnicavi, treba ne disat covjek za 5 KM :-)
aduka11

#1503 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

harrex wrote:
aduka11 wrote:U svakom LEGALNOM automobilu prevoznika iz Udruzenja Sarajevo Taxi si osiguran, tako da se ne moraš plaho oko toga brinuti, čuvaj se ti da vozač čuje šta "škakljivo" iz tvog privatnog života. :wink:
Je li osiguran da ce zivjeti ? Da nece imati zdrastvenih posljedica ?

I da, ja kada sjednem u taxi, to je kao "moje vozilo", a tvoje radno sresdstvo. Ja ako placam, ti ces me usluziti, kao da sam ti ga ja kupio.
A kad sjedneš u tramvaj i platiš kartu, jel' i to tvoje vozilo ?
Edin H.

#1504 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

aduka11 wrote:Živio ti meni kolega, evo jedna za našu dušu. :D
Evo jos jedna za vasu dusu :oops:

aduka11

#1505 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

aduka11 wrote:A kad sjedneš u tramvaj i platiš kartu, jel' i to tvoje vozilo ?
harrex wrote: Tramvaj je javno sredstvo koje dijelim sa drugim ljudima te je tako i zamisljeno. Taxi je organizovan na skroz drugaicj nacin, i ako ti ja kazem da ides tu i to, tim pravcem, da otvoris prozor ili a ugasis cigaru, ti ces to uraditi jer me ne mozes odbiti.

Zivi s tim da dok me vozas, i dok ja placam, ti ces to vrsiti onako kako ja kazem i kao da sam vlasnik vozila. Naravno necu ici s tim da ti unistavam auto :) Sve u granicama normale koju ti ne mozes odbiti!
Pošto vidim da nisi upućen prvo da ti objasnim neke stvari:
1. Taxi nije ništa manje sredstvo javnog prevoza nego tramvaj kojeg se hvataš,
2. To da li ću ja ugasiti cigaretu ili zatvoriti/otvoriti prozor je stvar mog ličnog izbora, a to da te ne mogu odbiti su čiste gluposti, ne samo da te mogu odbiti, nego mogu i nikako da te ne povezem sa izgovorom da mi se ne sviđa izbor tvog outfita za danas, kada budeš vlasnik vozila onda ti sebi zaposli svog šofera pa nek' te voza kako ti *uda klate,
3. Da od takvih živim davno bi od gladi umro.

lp :wink:
aduka11

#1506 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

harrex wrote:Samo da ti kazem, nisam ja tu radi tebe, vec ti radi mene, ne placas ti meni uslugu, vec ja tebi.

Tipican primjer vozaca Sarajevo taxi :)

Do sada ni jedan zuti mi nije odbio voznju onako kako ja kazem. Svaki dobije uredno barem 1KM vise nego sto treba, posebno ako je racun 6,30, 7,10 gdje zaokruzujem na 7, odnosno 8KM.
Naravno da te nije odbio kada je od tih 6 maraka, 1,20 njegovo.

Pogrešno si me razumio, naravno da ću ja tebe voziti relacijom koju ti kažeš ( ako kažeš dužu a ja znam kraću spomenuću ti, ne gubim obraz radi marke ), onako kako tebi odgovara ali sve u okvirima zakonskih propisa, ali krajnji bezobrazluk ne trpim ni od koga, makar tvoja vožnja ispunila moju dnevnu normu. A ovo za tipičan primjer je više izlizana floskula, normalno da ja neću svakoga voziti u auto koje mene hrani, i ti da radiš u banci ne bi svakom kredit dao, jel' tako ?

Uživaj u vožnji sa Žutim, samo se čuvaj da ti noga ne propadne u vožnji, redovno su im truhli podovi. ;-)
Jon Spencer

#1507 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

harrex wrote:
plain vanilla wrote: a kad sjednes u kafanu, tvoja je kafana

Te se situaicje ne mogu porediti u tolikoj mjeri, ali opet, za moje pare moram dobiti uslugu.
Tramvaj je javno sredstvo koje dijelim sa drugim ljudima te je tako i zamisljeno. Taxi je organizovan na skroz drugaicj nacin, i ako ti ja kazem da ides tu i to, tim pravcem, da otvoris prozor ili a ugasis cigaru, ti ces to uraditi jer me ne mozes odbiti.

Zivi s tim da dok me vozas, i dok ja placam, ti ces to vrsiti onako kako ja kazem i kao da sam vlasnik vozila. Naravno necu ici s tim da ti unistavam auto :) Sve u granicama normale koju ti ne mozes odbiti!
Zivi s tim da je ovo mali grad i da taxisti znaju nakon trećeg zanovjetanja ko si gdje ideš i šta zahtijevaš, tako da ti se vrlo lako može desiti da ti na adresu ne želi niko doći. Od dispečera ćeš dobiti hladno "nemamo slobodnih vozila".
Budi siguran da te uvijek mogu odbiti na kulturan i fin način. Bićeš isfoliran a da nisi ni svjestan.

Slična je situacija i sa plaćanjem prtljaga. Ja npr. ne vozim nikakav prtljag a znam i da 90% kolega čini isto. Neću da uništavam vozilo i krivim leđa džaba. Nećeš da platiš dodatno za utovar i istovar nema ni vožnje. Tako da korisnik dobija kontraefekat sa neplaćanjem prtljaga. Ako nećeš da platiš dodatno čekaj ove šarene po 20-tak minuta ili više.

Simptomatično je da ova fina i normalna raja rijetko ima problema sa taxijem većinom ovi tersovi, stipse ...(da ne nabrajam da ne izostavim nekog) se žale. Shvatite nismo mi GRAS i ne možemo zamjeniti javno gradsko preduzeće. Taxi je luksuz i treba da bude luksuz!

Super je Zuti kreno sa damping cijenama i na kraju zavrsio sa tim da nema niti jedno regularno auto na cesti. Niti jedan zuti taxi nije regularan od marta 2012. niti jedan nema taxi oznaku. Najvjerovatnije da od marta sljedece godine nece imati niti jedne TA tablice. Veliki strateg i menadzer.
http://ms.ks.gov.ba/MSoznakezawebsite/p ... aRadna.htm

Hopkins

#1508 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hopkins »

Sta je ovih taxa nagrnulo na forum. Valjda ih ovaj bimer dovuko. Samo se nesto pravdaju, na kraju ce ispasti dobrotvori. :D
zvrk

#1509 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zvrk »

Jon Spencer wrote: Shvatite nismo mi GRAS i ne možemo zamjeniti javno gradsko preduzeće. Taxi je luksuz i treba da bude luksuz!
Molim vas onda da to istaknete.

Taksi je luksuz ali malo sutra

Taksi je usluzna djelatnost.

Da ne pričam o tome da je bonton pomoći ženi sa prtljagom

Predlazem vama kojim je zao ledja i auta da lijepo istaknete na vozilima: primam samo ljude bez prtljaga, ne vozim kratke lokacije i td i td

pa da lijepo ne kidam zivce na vas Luksuzne ljude

heeeeeeeeeeeeeej
odaberes usluznu djelatnost za posao i nesto onda biras - ti si kao klasa

da se razumijemo, odabirom taksiranja stavljas svoje vozilo na raspolaganje.

nisi ti komsija kojem dodjem na vrata da ga zamolim da me negdje preveze svojim privatnim autom

"smajli koji si puca u glavu"

u svakom slucaju, nisam jednom vidjela prijetnje sa taksista kod merkatora kada dodje zuti ili crveni taksi. psovke, prijetnje...

mislim da su vam zahvalni.
jer nakon takvog tretmana od strane sarajevo taksista - uvijek dam vise baksisa drugom taksi prijevozniku koji pruzi uslugu.
a sigurna sam da nisam jedina
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1510 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by plain vanilla »

harrex wrote:

Te se situaicje ne mogu porediti u tolikoj mjeri, ali opet, za moje pare moram dobiti uslugu.
Uslugu trebas (nista se ne mora) dobiti, ali ne mozes ocekivati da za 5 KM postanes gospodar svemira, i da ti odredis hoce li taksista disati, pricati...Usluga podrazumijeva da te prebace s tacke A do tacke B i ti to i placas..

Ovdje neki ljudi zaista imaju losa iskustva i to je sramota i za grad i za Sarajevo taksi, ali neki su tolike cjepidlake da je to strasho:-)

kod nas nijedna usluzna djelatnost nije na visokom nivou i ne znam cemu vika samo na taksiste
baustelac

#1511 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by baustelac »

Hopkins wrote:Sta je ovih taxa nagrnulo na forum. Valjda ih ovaj bimer dovuko. Samo se nesto pravdaju, na kraju ce ispasti dobrotvori. :D
Ma svi su za deset... na sunet ranu ih staviti
medjutim

#1512 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by medjutim »

Skoro sam se vozio sa vozilom Sarajevo taxi-ja,novije je auto bilo u pitanju da sad ne ofiram tacno i koje.
Uglavnom ulazim i imao sam neki ruksak i kako sam krenuo sjesti naprijed,zakacim ruksakom (platnenim) dio iznad kasete,a gospodin koji me je trebao voziti kaze:" HALO PASA LAKSE MALO S TIM RUKSAKOM,OSTETI MI INSTRUMENT TABLU I PRIPAZI SAD VRATA KAKO ZATVARAS",rekoh ok stanite vi ovdje da ja izadjem i promijenim vozilo.
Ono sto mi je zasmetalo prvo pristup taj mahalski,seljacki,drugo zaista nije bilo teoretske sanse da se osteti ista,a trece,pa majka mu stara ako si izasao da taxiras i da prevozis ljude svakodnevno,pa zaasto si kupovao novo auto gdje covjek mora pod odredjenim uglom sjesti da se slucajno sta ne bi ostetilo. To sam naveo jedan ruzan primjer,obzirom da je tema pogodna i naravno nema generaliziranja,jer ima i ovih koji rade za privatne firme koji se ponasaju kao zadnji olos.Obzirom da nemam svoje auto i da se dosta cesto vozim taxijem,ne biram u koji cu sjesti,tako da imam i hiljadu pozitivnih primjera i iskustava sa vozacima Sarajevo taxi-ja,al to cemo na temi Sarajevski taksisti-vrh vrhova :D
amortizer

#1513 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by amortizer »

medjutim wrote:Skoro sam se vozio sa vozilom Sarajevo taxi-ja,novije je auto bilo u pitanju da sad ne ofiram tacno i koje.
Uglavnom ulazim i imao sam neki ruksak i kako sam krenuo sjesti naprijed,zakacim ruksakom (platnenim) dio iznad kasete,a gospodin koji me je trebao voziti kaze:" HALO PASA LAKSE MALO S TIM RUKSAKOM,OSTETI MI INSTRUMENT TABLU I PRIPAZI SAD VRATA KAKO ZATVARAS",rekoh ok stanite vi ovdje da ja izadjem i promijenim vozilo.
Ono sto mi je zasmetalo prvo pristup taj mahalski,seljacki,drugo zaista nije bilo teoretske sanse da se osteti ista,a trece,pa majka mu stara ako si izasao da taxiras i da prevozis ljude svakodnevno,pa zaasto si kupovao novo auto gdje covjek mora pod odredjenim uglom sjesti da se slucajno sta ne bi ostetilo. To sam naveo jedan ruzan primjer,obzirom da je tema pogodna i naravno nema generaliziranja,jer ima i ovih koji rade za privatne firme koji se ponasaju kao zadnji olos.Obzirom da nemam svoje auto i da se dosta cesto vozim taxijem,ne biram u koji cu sjesti,tako da imam i hiljadu pozitivnih primjera i iskustava sa vozacima Sarajevo taxi-ja,al to cemo na temi Sarajevski taksisti-vrh vrhova :D
A sta ti trazis u taksiju na prednjem sjedistu? :D
zvrk

#1514 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zvrk »

amortizer wrote:
A sta ti trazis u taksiju na prednjem sjedistu? :D
i to jos s ruksakom :shock:
milojicabrzi

#1515 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by milojicabrzi »

...a da ne govorimo o tome da su veliki broj taxista, ustvari nosioci organiziranog kriminala.
Pogledajte ove akcije u borbi protiv mafije, auto mafije i narko-dilera u BiH, gotovo da nema akcije u kojoj se ne uhapsi nekoliko taxista...

Nema cime se ne bave, svaka cast postenim izuzecima, rade svasta, od namjestanja auta za kradju i otkupa, dilanja droge, prostitucije...
medjutim

#1516 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by medjutim »

amortizer wrote:A sta ti trazis u taksiju na prednjem sjedistu? :D
Jbg trebao sam u gepek s ruksakom :)
zvrk

#1517 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zvrk »

medjutim wrote:
amortizer wrote:A sta ti trazis u taksiju na prednjem sjedistu? :D
Jbg trebao sam u gepek s ruksakom :)
i to da se sam utovaris da taksista ne osteti ledja :)
drndalo

#1518 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

aduka11 wrote:
harrex wrote:Samo da ti kazem, nisam ja tu radi tebe, vec ti radi mene, ne placas ti meni uslugu, vec ja tebi.

Tipican primjer vozaca Sarajevo taxi :)

Do sada ni jedan zuti mi nije odbio voznju onako kako ja kazem. Svaki dobije uredno barem 1KM vise nego sto treba, posebno ako je racun 6,30, 7,10 gdje zaokruzujem na 7, odnosno 8KM.
Naravno da te nije odbio kada je od tih 6 maraka, 1,20 njegovo.
Ono sto ja ne shvatam kod nekih clanova udruzenja nezavisnih (samostalnih) prevoznika SA Taxi je upravo ovo... Vozac npr. Zutog, se ne buni, jer je od 6 KM cijene voznje, 1.20 KM njegovo... Logicno ? Da. Neki clanovi gore spomenutog udruzenja (nisu svi, da ne grijesim dusu), od tih 6 KM voznje, SVIH 6 KM je njegovo, i to im se "ne isplati" ? Logicno ? :? :-)

Ne ocekujem ni ljubljenje ruku, ni crveni tepih, ali ocekujem da za svoje pare ne dobijem tersanje (kao sto ni ja ne tersam njemu)....
Bimmer_

#1519 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

harrex wrote:

Tramvaj je javno sredstvo koje dijelim sa drugim ljudima te je tako i zamisljeno. Taxi je organizovan na skroz drugaicj nacin, i ako ti ja kazem da ides tu i to, tim pravcem, da otvoris prozor ili a ugasis cigaru, ti ces to uraditi jer me ne mozes odbiti.

Zivi s tim da dok me vozas, i dok ja placam, ti ces to vrsiti onako kako ja kazem i kao da sam vlasnik vozila.
Naravno necu ici s tim da ti unistavam auto :) Sve u granicama normale koju ti ne mozes odbiti!
E tu si se ti preracunao poprilicno, naravno da te mogu odbiti, cak i ako si bezobrazan izbacit iz auta ili ne vozit nikako (po zakonu). Ti me mozes zamolit da otvorim ili zatvorim prozor, upalim ili ugasim klimu, da zapalis cigaru ili da ja svoju bacim i ja cu to ucinitiako ZELIM iz pristojnosti. Ali me ti ne mozes uslovit niti jato mram uradit, to nek ti je jasno a ni priblizno tome da se mozes tiponasat kao u svom autu
Jon Spencer

#1520 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

zvrk wrote:
Jon Spencer wrote: Shvatite nismo mi GRAS i ne možemo zamjeniti javno gradsko preduzeće. Taxi je luksuz i treba da bude luksuz!
Molim vas onda da to istaknete.

Taksi je luksuz ali malo sutra

Taksi je usluzna djelatnost.

Da ne pričam o tome da je bonton pomoći ženi sa prtljagom

Predlazem vama kojim je zao ledja i auta da lijepo istaknete na vozilima: primam samo ljude bez prtljaga, ne vozim kratke lokacije i td i td

pa da lijepo ne kidam zivce na vas Luksuzne ljude

heeeeeeeeeeeeeej
odaberes usluznu djelatnost za posao i nesto onda biras - ti si kao klasa

da se razumijemo, odabirom taksiranja stavljas svoje vozilo na raspolaganje.

nisi ti komsija kojem dodjem na vrata da ga zamolim da me negdje preveze svojim privatnim autom

"smajli koji si puca u glavu"

u svakom slucaju, nisam jednom vidjela prijetnje sa taksista kod merkatora kada dodje zuti ili crveni taksi. psovke, prijetnje...

mislim da su vam zahvalni.
jer nakon takvog tretmana od strane sarajevo taksista - uvijek dam vise baksisa drugom taksi prijevozniku koji pruzi uslugu.
a sigurna sam da nisam jedina
Taxi je svugdje u svijetu luksuz a biće i kod nas opet.
Ne stavljam ja vozilo na raspolaganje, vozilo mi je sredstvo za rad. Vozilo na raspolaganje dobiješ u rent a car-u. Kontaš?!
Nemam ja šta isticati na vozilu ja te sa prtljagom ne vozim nikako. Osim ako samoinicijativno ne izraziš želju da moj rad i uslugu nadoknadiš materijalnim sredstvima.
Taxi štand kod merkatora uopšte ne postoji. Ti ljudi što stoje tamo uopšte nisu iz našeg udruženja samostalnih taxi prevoznika. Isto ko što se divljaci redaju kod Unitica, Alte, preko puta Coloseuma, Sloge itd. Na tim lokacijama im skinem vožnju sa merakom.
Nastavi se vozati sa komšijom bolje ti je.
Last edited by Jon Spencer on 21/09/2012 11:11, edited 2 times in total.
Bimmer_

#1521 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Hopkins wrote:Sta je ovih taxa nagrnulo na forum. Valjda ih ovaj bimer dovuko. Samo se nesto pravdaju, na kraju ce ispasti dobrotvori. :D
Ja inisam nikog pozvao, vidili ljudi temu i dosali da komentaris, ha ja :-)
Bimmer_

#1522 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

milojicabrzi wrote:...a da ne govorimo o tome da su veliki broj taxista, ustvari nosioci organiziranog kriminala.
Pogledajte ove akcije u borbi protiv mafije, auto mafije i narko-dilera u BiH, gotovo da nema akcije u kojoj se ne uhapsi nekoliko taxista...

Nema cime se ne bave, svaka cast postenim izuzecima, rade svasta, od namjestanja auta za kradju i otkupa, dilanja droge, prostitucije...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
zvrk

#1523 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zvrk »

Jon Spencer wrote:

Taxi je svugdje u svijetu luksuz a biće i kod nas opet.
Ne stavljam ja vozilo na raspolaganje, vozilo mi je sredstvo za rad. Vozilo na raspolaganje dobiješ u rent a car-u. Kontaš?!
Nemam ja šta isticati na vozilu ja te sa prtljagom ne vozim nikako. Osim ako samoinicijativno ne izraziš želju da moj rad i uslugu nadoknadiš materijalnim sredstvima.
Taxi štand kod merkatora uopšte ne postoji. Ti ljudi što stoje tamo uopšte nisu iz našeg udruženja samostalnih taxi prevoznika.
Nastavi se vozati sa komšijom bolje ti je.
klasifikacija zanimanja:
8322. VOZAčI AUTOMOBILA, TAKSIJA I LAKIH DOSTAVNIH VOZILA
Vozai automobila i lakih teretnih vozila upravljaju automobilima i kamionetima za prevoz
putnika i robe
ija najvea dopuštena masa nije vea od 3.500 kg i nemaju više od 8
sjedala ne raunajui sjedalo za vozaa.

klasifikacija djelatnosti:
60.22 60.220 Taksi prijevoz
Ovaj razred obuhvata:
- Taksi prijevoz
- Ostalo iznajmljivanje putničkih vozila s vozačem.

sta s komsijom - radije bakijama nego vama u auto sjesti :)
Cholina_Lokica

#1524 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Cholina_Lokica »

Nekidan sjedoh u sa taxi, ok lik skroz, medjutim zove nekoga na mob i govori mu nemoj danas izlaziti puno murije i inspekcije da te ne uhvate bezveze bez papira... Ladno upozorava nelegalnog, a poslije ce kukati sa svima ostalima da su nelegalni taxisti problem :-)
drndalo

#1525 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Ljudi smo, uvijek je neko drugi kriv, mi sami, nikad...
Post Reply