OC Bjelasnica i Igman

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#1501 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote: 13/01/2026 17:00

Za jedan se mogu složiti, mada je meni kao građaninu i korisniku centra to samo dodatni argument u prilog privatizacije. Ne treba dati političarima mogućnosti da se igraju sa tim javnim novcem. Za dva ne znamo ni ti ni ja dok se ne provede neki javni konkurs i ne ocijeni puls investitora. Do tada je sve čisto nagađanje.
Pa moze se izracunati koliko mozes imati prihoda, pa vidis koliki su troskovi.

Ali, nebitno. Imamo primjer Jahorine. Mora stalno Vlada RS da im ulijece cca.po 20milioncica da ih pokriva.
BadBoy

#1502 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Haris.ba wrote: 13/01/2026 19:26
BadBoy wrote: 13/01/2026 17:00

Za jedan se mogu složiti, mada je meni kao građaninu i korisniku centra to samo dodatni argument u prilog privatizacije. Ne treba dati političarima mogućnosti da se igraju sa tim javnim novcem. Za dva ne znamo ni ti ni ja dok se ne provede neki javni konkurs i ne ocijeni puls investitora. Do tada je sve čisto nagađanje.
Pa moze se izracunati koliko mozes imati prihoda, pa vidis koliki su troskovi.

Ali, nebitno. Imamo primjer Jahorine. Mora stalno Vlada RS da im ulijece cca.po 20milioncica da ih pokriva.
Ok, ali onda opet nema smisla da Vlada krši javni novac u nešto što nije rentabilno. Koja je poenta, ima prećih stvari na koje se taj javni novac treba preusmjeriti onda.

I ovo govorim ko neko ko je korisnik ovog centra i ko uživa benefite povoljnih karti zahvaljujući činjenici da je ZOI javno preduzeće.

Ali nisam slijep pored očiju i nemam problem da kažem kad je car go.

Ako nije rentabilno za privatnika, onda nema računice ni da se budžetska sredstva troše na taj luksuz. Kraj priče.
gold'n'brown

#1503 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gold'n'brown »

Treba pronaci model gdje ce kompenzacija radniku zavisiti od kolicine prihoda. Ok, ima neka osnovna plata, sve ostalo su bonusi na osnovu zalaganja. I postaviti profesionalni menadzment sa iskustvom vodjenja ski centra, neko tipa onog Livakovica, koji ce postaviti svoj srednji menadzment sa iskustvom. Njihovu kompenzaciju takodjer vezati za prihode ski centra. Ne znam postoji li zakonski model gdje se moze ovako nesto da se uradi, ali kada si vlast mozes i promijeniti zakone.
Sa_u_srcu

#1504 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Sa_u_srcu »

Jel ponudio ostavku propali kosarkas, koji ludjak ovu nezlalicu imenova na mjesto direktora… najgori direktor u historiji Zoi 84, fuj kakvi jadnici
Edin H.

#1505 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Edin H. »

BadBoy wrote: 13/01/2026 13:09 Bjelašnica se mora privatizovati i početi voditi na komercijalnim osnovama. Ne postoji niti jedan argument da to bude javno preduzeće.

Change my mind.
Kad bi te spucali cifrom karte zamantalo bi ti se :D
BadBoy

#1506 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Edin H. wrote: 14/01/2026 00:20
BadBoy wrote: 13/01/2026 13:09 Bjelašnica se mora privatizovati i početi voditi na komercijalnim osnovama. Ne postoji niti jedan argument da to bude javno preduzeće.

Change my mind.
Kad bi te spucali cifrom karte zamantalo bi ti se :D
Pa znam i ja sam ok s tim. Skijanje je luksuz. Ovako niko nije zadovoljan, ni skijaši ni neskijaši koji to sve subvencioniraju.
vanjki

#1507 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by vanjki »

Bjelašnica je prelijepa planina i toliko ima potencijala, ali nažalost Zoi to ne moze pratiti. Nisam za ulazak privatnika, jer mislim da bi se islo samo na profit. Treba nekakao uspostaviti sistem odgovornosti i napraviti profesionalni menadžment, sastavljen od strucnih lica. Nedopustivo je da menadzment suti i da nemaju nikakvih oficijelni objasnjenja za trenutnu situaciju.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#1508 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ja nisam pobornik toga da kazemo ne valja u ZOIu nista.
Barem ovaj dio ekipe koji radi oko Bjelasnice. Pokazali su oni da znaju.
Ovo sto se desilo, ne znam. Kazem opet stajale su korpe godinama bez garaze na otvorenom i na vecim olujama pa se nije nista desilo. Zasto je to sad moralo da se desi Bog zna.

Međutim opet kažem skrivanje informacija samo uvecava problem.
Ljudi su ogorceni jer sticu dojam da se nista ne radi. Ne mislim ni da ne rade nista po pitanju sestosjeda. Vjerujem da ce ljudi dati sve sto mogu da se osposobi.
Mozda neki koji to vode ne znaju, nemaju veze, kontakte ili neko strucno znanje da se to rijesi brze i efikasnije, ali to samo mozemo nagadjati jer ne vjerujem da iko od nas zna koliko je zaista potrebno vremena za popravku.

Drugi najveci problem je sto se OCB ponasa kao privatna firma trenutno.
Bez imalo senzibiliteta za novonastalu situaciju. Popust od 10% je karina.
Dati 50 KM za dnevnu kartu, i drkati se po sidrima, sa cetverosjedom koji ne radi, je previse.
Trenutno stanje na Bjelasnici je da karta ne vrijedi vise od 25 KM ako i toliko.

Hiljadu puta je pisano i objasnjavano sta najvise koci Bjelasnicu u razvoju. Znam 100% da je Jasmin Mehic radio sve sta je mogao, danonocno da podigne Bjelasnicu na veci nivo. Mnogi mu spravom spocitavaju zatvaranje staza za takmicenja.
Da li je on mogao vise uraditi, da li ce nova uprava moci vise ne znam.
Puno je tu podmetanja, guranja klipova.

Bjelasnici treba gondola, treba jos jedan 6sjed sa ove strane od kotlova gdje je vise sjene, treba novih staza. Treba blazih staza.
Treba vise ugostiteljskih objekata pored staze.

Da li cemo ikad ovo docekati ne znam.

Ovaj kvar sestosjeda je ogolio sve manjkavosti OCB nazalost.
tramvajtrojka

#1509 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

F&N wrote: 14/01/2026 08:49 Ja nisam pobornik toga da kazemo ne valja u ZOIu nista.
Barem ovaj dio ekipe koji radi oko Bjelasnice. Pokazali su oni da znaju.
Ovo sto se desilo, ne znam. Kazem opet stajale su korpe godinama bez garaze na otvorenom i na vecim olujama pa se nije nista desilo. Zasto je to sad moralo da se desi Bog zna.

Međutim opet kažem skrivanje informacija samo uvecava problem.
Ljudi su ogorceni jer sticu dojam da se nista ne radi. Ne mislim ni da ne rade nista po pitanju sestosjeda. Vjerujem da ce ljudi dati sve sto mogu da se osposobi.
Mozda neki koji to vode ne znaju, nemaju veze, kontakte ili neko strucno znanje da se to rijesi brze i efikasnije, ali to samo mozemo nagadjati jer ne vjerujem da iko od nas zna koliko je zaista potrebno vremena za popravku.

Drugi najveci problem je sto se OCB ponasa kao privatna firma trenutno.
Bez imalo senzibiliteta za novonastalu situaciju. Popust od 10% je karina.
Dati 50 KM za dnevnu kartu, i drkati se po sidrima, sa cetverosjedom koji ne radi, je previse.
Trenutno stanje na Bjelasnici je da karta ne vrijedi vise od 25 KM ako i toliko.

Hiljadu puta je pisano i objasnjavano sta najvise koci Bjelasnicu u razvoju. Znam 100% da je Jasmin Mehic radio sve sta je mogao, danonocno da podigne Bjelasnicu na veci nivo. Mnogi mu spravom spocitavaju zatvaranje staza za takmicenja.
Da li je on mogao vise uraditi, da li ce nova uprava moci vise ne znam.
Puno je tu podmetanja, guranja klipova.

Bjelasnici treba gondola, treba jos jedan 6sjed sa ove strane od kotlova gdje je vise sjene, treba novih staza. Treba blazih staza.
Treba vise ugostiteljskih objekata pored staze.

Da li cemo ikad ovo docekati ne znam.

Ovaj kvar sestosjeda je ogolio sve manjkavosti OCB nazalost.
Treba sve i sve je to u planu al dok je berila nece biti nista novo izgradjeno jer nema šanse da ce on dati potpis ni za sta, pa za kotlove prosle godine zavrseni su bili u oktobru namjerno opstinska komisija nije htjela izaci na teren sve do marta, pa odbili ih ove godine za jezero itd.itd. sve dok se u isto vrijeme boris sa nelojalnom konkurencijom u vidu Jahorine gdje je ulupano 400+ miliona nasih para :lol:

I kad Damir Nikšić debil spominje ulaganja u ovo il ono sta ce nam to tacno onaj mrtvi elitisticki fgrizam koji marke ne bi dao u sport i sportske objekte, zbog toga imamo najgoru sportsku infrastrukturu u evropi jedno kosovo ulaze 100x vise sredstava nego mi, glavni grad jedne države a nema normalnu dvoranu sramotno je to da jedna Zenica i sad Mostar ce imati modernije arene od Sarajeva :run:

Jer bukvalno nas sport i ta sportska infrastruktura se nalazi izmedju dva nakovnja jedan je sda minderizam koji nisu koluta uradili u životu i gdje im je sport novotarija koju treba sahraniti, sto su uspjesno uradili u ostatku drzave gdje su Bošnjaci vecina, i fgrizam debili koji sport smatraju nedostatnom stvari jer im se zivot svodi na ispijanje kafe u mikrokosmosu od carsije do MD
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1510 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by bitanga_sa_otesa »

Jel se opro dole damir niksic :lol:
F&N

#1511 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

tramvajtrojka wrote: 14/01/2026 09:45

Treba sve i sve je to u planu al dok je berila nece biti nista novo izgradjeno jer nema šanse da ce on dati potpis ni za sta, pa za kotlove prosle godine zavrseni su bili u oktobru namjerno opstinska komisija nije htjela izaci na teren sve do marta, pa odbili ih ove godine za jezero itd.itd. sve dok se u isto vrijeme boris sa nelojalnom konkurencijom u vidu Jahorine gdje je ulupano 400+ miliona nasih para :lol:

I kad Damir Nikšić debil spominje ulaganja u ovo il ono sta ce nam to tacno onaj mrtvi elitisticki fgrizam koji marke ne bi dao u sport i sportske objekte, zbog toga imamo najgoru sportsku infrastrukturu u evropi jedno kosovo ulaze 100x vise sredstava nego mi, glavni grad jedne države a nema normalnu dvoranu sramotno je to da jedna Zenica i sad Mostar ce imati modernije arene od Sarajeva :run:

Jer bukvalno nas sport i ta sportska infrastruktura se nalazi izmedju dva nakovnja jedan je sda minderizam koji nisu koluta uradili u životu i gdje im je sport novotarija koju treba sahraniti, sto su uspjesno uradili u ostatku drzave gdje su Bošnjaci vecina, i fgrizam debili koji sport smatraju nedostatnom stvari jer im se zivot svodi na ispijanje kafe u mikrokosmosu od carsije do MD
Zar ne moze trojka sjesti da se dogovori sa Berilom. Zar kanton nema neku polugu moci da natjera jednog nacelnika da nesta potpise.
Je li Berilo podlozan inspekcijskom nadzoru?
Jesu li njegove sluzbe podlozne inspekcijskom nadzoru?
Ima li ikakav nacin da se ovo ubrza.

I ima li ista novo za 6sjed, je li makar utvrdjeno koliko se sajle mijenja, je li izvrsena narudzba, kada ce doci? Je li taj rok EC zaista rok ili fkt nema nista od ove sezone?
gold'n'brown

#1512 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gold'n'brown »

Vidim danas da ljudi iz ZOI rade nesto oko ovog BX sto je pokvaren. Da hoce makar to sto prije jer bi bas znacajno smanjilo guzve. Prakticno pristup je na 4 staze sa tog lifta kao i veza sa cetverosjedom. Sada je osvijetljena i 5b i super je na njoj skijati. Vidim raju da skijaju i na 5 u gornjem dijelu, ja ne znam kuda dodju, pretpostavljam sa cetverosjeda da se ide negdje lijevo?
Naslovnica

#1513 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

Kako sam i pretpostavljao, za sve je kriv Ibro Berilo...
@tramvajtrojka koliko je u posljednjih 5 godina uloženo u OC Bjelašnica i Igman i koji su konkretni rezultati?
Pa prije nekoliko mjeseci su bili hvalospjevi kako se ulaže, otvoreno ovo, otvoreno ono, bazen urađen, dodatna rasvjeta, dodatni topovi...i sada najednom kriv Berilo i što je šestosjed u nokdaunu, što je dvosjed na Igmanu proradio tek prije nekoliko dana, što je nordijsko počelo tek danas?
A na Instagramu i FB marketing u 16 mjesecima, od novouređenih staza do novih sadržaja.
Ono, što se mene tiče Berila baciti u Kotlove i ugasiti svjetlo ali nemojte sve svaljivati na druge.
Naslovnica

#1514 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

Budimo realni, niko Berila nije spomenuo mjesecima, i ne bi ga ni spomenuo da se nije desilo ovo sa šestosjedom i da raja nisu počela sa negativnim komentarima.
Da je šestosjed ostao u funkciji sve bi bilo, manje-više, top, vrh, ovako, blejm it on Berilo.
Ateista

#1515 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Neki moj utisak je da ZOI dosta dobro radi sa onim sto moze, da se trude da izvuku maksimum onoliko koliko su u mogucnosti. Ne mozemo reci da se ne vidi napredak i trebamo biti svjesni da za neke konkretnije i ozbiljnije pomake ne mogu nista bez dozvola, na primjer za nova jezera, staze i vertikalni transport, a to su kljucne stvari za neki veci napredak.
Kao sto sam pisao, isto tako se trude da u losim uslovima po pitnaju snijega i temperatura izvukumaksimum, odrze staze i drze ih otvorenim koliko mogu, tu im se mora odati priznanje.

Opet, sigurno da ima jos puno toga sto bi mogli uraditi nevezano za Berila.
Ove godine su radili podloge staza i to je za pohvalu, medjutim moglo se to sigurno i ranije, i sigurno ima jos svasta nesto sto se moze uraditi.
Nema opravdanja kad i pored dovoljno snijega neke staze ostaju neuredjene i zatvorene.
Koliko puta na korpama sestosjeda ima bruku snijega i otopljene vode, zar ne mogu kad su padavine uvuci korpe, da ne kazem malo ih ocistiti, da ne sjedimo po snijegu i vodi.

Kao sto je vec kolega pisao, zar nema nacina da se on politicki nekako pritisne, sa visih nivoa? Mogu li ga ucijeniti, da mu budzet za opstinu recimo znacajno smanje i blokiraju dok on ne prestane sa svojim blokadama? Mozda to nije bas najljepsi nacin da se nesto uradi, ali jbg to je politika i nekad se mora.
Zar nemaju visi nivoi vlasti nacin da promijene neke zakone koji bi to odblikirali i slicno?

Kad govorimo o reklami, sa jedne strane postujem da ZOI reklamira ono sto uradi, to je OK. Opet, primijete se neki obrasci u tim objavama koji mi se nikako ne svidjaju i koji su jako neozbiljni. Svaku sezonu pred rok za kupovinu sezonskih navale sa objavama i najavama o pripremi sezone, kad taj rok prodje onda ih nema na mapi ni sa kakvim najavama, ocigledno su previse usmjereni na to da prodaju sezonske i onda ko vas jebe.
Dalje, obavjestenja oko radnog vremena i rada skijalista su jako losa. Jedno jutro sam ustao jako rano, spremio se i onda cekao 8 sati da nazovem da vidim da li ce uopste raditi ista, jer prethodni dan nisu nista objavili, i tek onda krenuo, jbg nemamo svi apartmane da sjedimo gore a nisam htio dzaba da vozim do Bjelasnice ako nema uslova.
Nekad i ako objave, to urade jako kasno navece za iduci dan, pa valjda nesto mogu i par dana ranije, neko voli planirati stvari unaprijed, nisu svi iz Sarajeva i neko mora ranije doci, to se mora ranije najaviti sta planiraju otvoriti, kao i generalno malo vise govoriti o planovima kad sta ocekuju da ce raditi. Znam da se ne moze sve predvidjeti i planirati, ali puno toga moze.
Jedan dan pisu da rade od 9, ja dosao malo prije 9 staze vec ni na sta ne lice, sto znaci da su ipak radili od 8.
Na stranici se reklamiraju da imaju tri zicare, iako inace samo dvije rade, jedino sto ne lazu oko duzina staza sto svi ski centri rade.
Ovo sa sestosjedom i kako sakrivaju informacije je samo slag na tortu svega ovoga, cak i da je stvarno visa sila i da nije pitanje nemara, mislim da imaju obavezu da daju puno vise informacija nego sto daju, a pri tome je velika mogucnost da je u pitanju nemar.
gistro

#1516 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gistro »

Ma ovo je teski odron, jbt 9 redara parking organizuje, na stazama nikoga, guzve katastrofa.

Raspad teski, mi ni ovce ne znamo cuvati, a kamoli upravljati skijalistem
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1517 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by bitanga_sa_otesa »

gistro wrote: 14/01/2026 13:53

tako je u svim sferama ''drzave'' :D
cable_stayed_bridge

#1518 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by cable_stayed_bridge »

bitanga_sa_otesa wrote: 14/01/2026 14:44

Uocava se nekoliko zajednickih stvari vezano za kjkp rad i oc bjelasnica, vjerovatno je i u drugim jp tako. Ono sto imaju i rade na terenu, mislim da izuzetno dobro iskomuniciraju sa javnoscu, sto preko drustvenih mreza sto na drugi nacin. I to je pozitivna stvar, tako i treba.

Medjutim, kad dodje do problema, niko se ne oglasava, maksimalno se odugovlaci sa odgovorom ili bude neko obavjestenje u koje prakticno niko ne moze povjerovati, a koje njih oslobadja bilo kakve krivice i sl. Skoro uvijek je problem nastao prije njih samih, odnosno prebacuje se krivice na prethodne vlasti, nacelnik blokira, ne da i sl.

Naravno, ovdje odgovornih lica ni na pomolu, vjerovatno racunaju da ce se situacija kroz par dana smiriti pa time i javnost "zaboraviti" na sve.

Npr direktor rada se oglasio tek nakon sto je premijer nespretno iskomunicirao one podatke o uposlenicima njegovog preduzeca. A ovog direktora oc bjelasnica ni na pomolu nema
gistro

#1519 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gistro »

cable_stayed_bridge wrote: 14/01/2026 15:34
bitanga_sa_otesa wrote: 14/01/2026 14:44

Uocava se nekoliko zajednickih stvari vezano za kjkp rad i oc bjelasnica, vjerovatno je i u drugim jp tako. Ono sto imaju i rade na terenu, mislim da izuzetno dobro iskomuniciraju sa javnoscu, sto preko drustvenih mreza sto na drugi nacin. I to je pozitivna stvar, tako i treba.

Medjutim, kad dodje do problema, niko se ne oglasava, maksimalno se odugovlaci sa odgovorom ili bude neko obavjestenje u koje prakticno niko ne moze povjerovati, a koje njih oslobadja bilo kakve krivice i sl. Skoro uvijek je problem nastao prije njih samih, odnosno prebacuje se krivice na prethodne vlasti, nacelnik blokira, ne da i sl.

Naravno, ovdje odgovornih lica ni na pomolu, vjerovatno racunaju da ce se situacija kroz par dana smiriti pa time i javnost "zaboraviti" na sve.

Npr direktor rada se oglasio tek nakon sto je premijer nespretno iskomunicirao one podatke o uposlenicima njegovog preduzeca. A ovog direktora oc bjelasnica ni na pomolu nema
A u meðuvremenu umjesto snijega padaju fasade
F&N

#1520 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Demokratska fronta: Trojka uništila zimsku sezonu na Bjelašnici https://share.google/ffYo8uRWlaumb9OMt

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... ici/621762

Ako ih ista natjera da se ubrzaju to ce biti ovakvi politicki pritisci.
Ateista

#1521 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

F&N wrote: 14/01/2026 19:10 Demokratska fronta: Trojka uništila zimsku sezonu na Bjelašnici https://share.google/ffYo8uRWlaumb9OMt

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... ici/621762

Ako ih ista natjera da se ubrzaju to ce biti ovakvi politicki pritisci.
A koliko god me nervirala ova sutnja i svasta sto sam naveo, zbog ovakvih supackih izjava cu sa zadovoljstvom na iducim izborma zaokruziti jednu od stranaka trojke, umjesto SDFA.
Dimu1927

#1522 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Dimu1927 »

a zar nismo ono htjeli i olimpijadu ponovo kandidovati

ne mozemo mi djeciji lift jedan odrzavati

fijasko :bih:
F&N

#1523 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Sad sam malo "razgovarao" sa chatgpt, ne kazem da je 100% upravu ali barata jako dobro sa informacijama.
Postoji vise fabrika u evropi koje se bave proizvodnjom sajle za zicare.

📌 Proizvodnja sajle za šestosjed – vrijeme i troškovi
⏱️ Koliko vremena treba da se napravi 1 km sajle
🛠️ 1 km sajle – proizvodnja
Za visokokvalitetnu čeličnu sajlu koja se koristi u žičarama (npr. šestosjed):
Sama proizvodnja sajle (cold drawing, pletenje) industrijski može potrajati:
~6–16 sati aktivnog rada na stroju da se izradi 1 km specijalne čelične sajle za žičaru.
To znači da stroj može raditi 1–2 radna dana da završi uplitanje cijelog kilometra sajle.
Uz kontrole kvaliteta, certificiranje i završnu obradu, realno se uoči 3–5 radnih dana od početka do spremne sajle ako je sirovina odmah dostupna.
👉 Ovo vrijedi za specijalizirane proizvođače i opremu, a ne za ručno radno pletenje.
➡️ Certifikacija za žičare može dodatno usporiti proces jer se mora zadovoljiti strogi standardi (npr. EN standardi za žičare). �
PW Consulting
💶 Cijena sajle po metru / kilometru
Cijena sajle jako varira ovisno o standardu, materijalu, debljini i certifikaciji:
🔹 Prema tržišnim analizama za čelične sajle za žičare, cijena u industriji iznosi oko:
~€1650 po toni u prosjeku globalno za sajle specijalno za žičare / gondole. �
openPR.com
Za žičare, specijalne sajle (npr. Ø 45–55 mm) cijena po metru može biti od cca €6,80/m pa naviše u EU zbog certifikacije i visokih standarda. �
PW Consulting
📌 Ako uzmemo okvirnu cijenu:
1 km = 1000 m × ~€7/m ≈ ~€7.000+ samo za sirovu sajlu
➕ transport, certifikacija, osiguranje kvalitete i završna obrada mogu dodatno povećati cijenu.
➡️ Kod standardnih tržišnih ugovora i visokospecijaliziranih Australijskih/Europskih dobavljača cijena može ići i znatno više od €10–€15/m ako je riječ o najvišim standardima i testiranim žicama za putničke žičare.
🏔️ Realna narudžba sajli
U praksi operatori naručuju više kilometara (npr. za kompletnu žičaru šestosjed često 3–5 km sajle ukupno), što utječe na rok i cijenu.
Lead time (rok isporuke) za žičare / specijalnu sajlu:
→ ~2–6 tjedana za isporuku samo sajli, ovisno o narudžbi i zasićenosti proizvodnje. �
Accio
🏗️ Leitner i Doppelmayr – gdje se uklapa proizvodnja sajle
🟡 Leitner Ropeways
Jedan od najvećih europskih proizvođača žičara i gondola s dugom tradicijom. �
Kotor Cable Car - KCC
Leitner ne proizvodi sajlu samostalno u svojim pogonima – oni naručuju specijalizirane sajle od dobavljača koji zadovoljavaju visoke standarde i ugrađuju ih u žičare.
🟠 Doppelmayr Garaventa Group
Najveća svjetska grupa za žičare (Austrija & Švicarska), koja također nabavlja i koristi sajle od specijaliziranih proizvođača i integrira ih u kompletne žičarske sustave. �
MVTEO
🔎 U oba slučaja:
Vrijeme proizvodnje sajle nije direktno njihova proizvodna linija; proizvodnju obavlja specijalizirani dobavljač wire rope proizvođača prema narudžbi žičarske firme.
Leitner/Doppelmayr onda ugrađuju takvu sajlu u cijeli sistem žičare, koji može imati ukupno:
planiranje
projekt
montažu
testiranja
↳ što oduzima mjesece, a ne samo proizvodnju sajle.
📊 Sažetak – proizvodnja sajle za šestosjed
Faktor
Vrijeme / Cijena
Proizvodnja 1 km sajle (strojevi)
~1–2 dana aktivnog rada
Sajla spremna za certifikaciju i transport
~3–5 radnih dana
Lead time gotovog naručenog projekta
~2–6 tjedana (bez ugradnje)
Cijena sajle (EU, visoki standard)
~€7.000+ za 1 km (samo materijal)
📌 Napomena: cijene su indikativne i variraju ovisno o:
debljini sajle
standardima certificiranja (npr. EN12927 ili drugi)
narudžbi (veći volumen → niža cijena po metru)
transportu i skladištenju
Dimu1927

#1524 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Dimu1927 »

pitaj chatgpt koliko ljudi moze skijati na jedan ski pass :lol:
gold'n'brown

#1525 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gold'n'brown »

Ja pitah Chat GPT nakon onog dogadjaja na X da li je moguce da sajla lifta ispadne radi neodgovornog ponasanja skijasa. Uglavnom odgovor je bio da tesko da bi se to trebalo moci dogoditi ako je lift servisiran na pravi nacin, tenzija sajle je odgovarajuca itd.
Post Reply