LIDL - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tramvajtrojka

#1501 Re: LIDL - sve o tome

Post by tramvajtrojka »

Danguba wrote: 19/12/2025 21:51 Lidl vani je poznat po svjezem vocu, povrcu i artiklima koje promovisu razne zemlje(Grcka, Amerika, Austrija, Italija...).
Cijene su nesto nize nego u drugim trgovinama. prihvatljive.

Nego, mi saljemo tisuce nasih radnika da rade diljem EU i da vrate nesto novca u BiH a oni Europljani posalju lanac trgovina, poneku banku, rijetko dobru firmu...i iscrpe i zadnju paru sto je ostala ako je ostala od kladionica.

To su paraziti kao i mnogi drugi. Kao ja nemam gdje kupiti litar mlijeka nego cekam da dodje Lidl.
Pa bavis li se ti tim pitanjem u dijaspori pa ideš u samo domicilne lance iz zemlje u kojoj zivis il odes kod lidla da ustedis za svoj novcanik i domacinstvo dok nama ovdje govoris o tome sta ce nam to :-)
Danguba

#1502 Re: LIDL - sve o tome

Post by Danguba »

tramvajtrojka wrote: 19/12/2025 22:39
Danguba wrote: 19/12/2025 21:51 Lidl vani je poznat po svjezem vocu, povrcu i artiklima koje promovisu razne zemlje(Grcka, Amerika, Austrija, Italija...).

Nego, mi saljemo tisuce nasih radnika da rade diljem EU i da vrate nesto novca u BiH a oni Europljani posalju lanac trgovina, poneku banku, rijetko dobru firmu...i iscrpe i zadnju paru sto je ostala ako je ostala od kladionica.

To su paraziti kao i mnogi drugi. Kao ja nemam gdje kupiti litar mlijeka nego cekam da dodje Lidl.
Pa bavis li se ti tim pitanjem u dijaspori pa ideš u samo domicilne lance iz zemlje u kojoj zivis il odes kod lidla da ustedis za svoj novcanik i domacinstvo dok nama ovdje govoris o tome sta ce nam to :-)
Dosadan si i naporan ali bukvalno. :D

p.s. ako bas pitas, kod stranaca je mnogo izrazeniji osjecaj domoljublja nego kod nas. jedan svajcarac mi pokazuje benzinsku pumpu malo dalje i kaze ''ona je u drugom kantonu i nikada tamo nisam sipao jer hocu da pare ostanu ovdje''...
furlan

#1503 Re: LIDL - sve o tome

Post by furlan »

mayab wrote: 19/12/2025 06:20 U kojem smislu PREVARA :?:
Prva stvar po cijenama koje se cine nize nego u ostalim prodavnicama. Medjutim prodaju ti konfeciranu robu i onda kada preracunas koliko kosta kila sve ti je jasno. Druga stvar je kvalitet, Nedavno sam uzeo sljive (tesko se nadju bilo gdje),Nikakve, Tri sedmice stajale u fizideru i opet nakon tri hefte ko tek ubrane. Pakovanja sa reklamama snizenje a poceli da pakuju nareske i sireve po 70, 80 90 grama da bi imali ko fol nizu cijenu nego ostali.
Lidl je jedino dobar za ulje, mlijeko, secer, brasno i osnovne proisvode, a povrce, voce, meso, sirevi ni pod razno. Kvalitet 0.
Last edited by furlan on 19/12/2025 22:55, edited 1 time in total.
Hakiz

#1504 Re: LIDL - sve o tome

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 19/12/2025 22:36
Hakiz wrote: 19/12/2025 22:17

Pa, EU je uvela 10% carine na pošiljke male vrijednosti iz Kine zbog toga što ljudi kupuju sa Aliexpress, Temu, Shein itd umjesto u EU prodavnicama.

Nismo samo mi ti koji hoćemo jeftinije odakle god da dođe i novac odlazi onima od kojih kupuju. Cijeli svijet je takav.
Gdje si našao informaciju o 10% :?
Negdje sam čuo na TV, neka evropska emisija. Bilo je u u fazonu 2 eura, a onda sam čuo da će biti 10 %.

Evo, provjerio sam, bit će 3 eura počevši sa 1. Juli 2026.
But as of 1 July 2026, goods entering the EU in small consignments and valued at less than €150 will be subject to a fixed €3 customs duty. The €3 duty will be applied to each different item, according to their tariff headings, contained in a consignment.
A na Trampa su vrištali iz EU :lol:
problemnatravunu

#1505 Re: LIDL - sve o tome

Post by problemnatravunu »

furlan wrote: 19/12/2025 22:52
Prva stvar po cijenama koje se cine nize nego u ostalim prodavnicama. Medjutim prodaju ti konfeciranu robu i onda kada preracunas koliko kosta kila sve ti je jasno. Druga stvar je kvalitet, Nedavno sam uzeo sljive (tesko se nadju bilo gdje),Nikakve, Tri sedmice stajale u fizideru i opet nakon tri hefte ko tek ubrane. Pakovanja sa reklamama snizenje a poceli da pakuju nareske i sireve po 70, 80 90 grama da bi imali ko fol nizu cijenu nego ostali.
Lidl je jedino dobar za ulje, mlijeko, secer, brasno i osnovne proisvode, a povrce, voce, meso, sirevi ni pod razno. Kvalitet 0.
A čuj , odavno je obaveza da ispod cijene stoji i cijena po kg , tako da ako želiš ne biti prevaren , malo bolje gledaj i biraj , vrlo jednostavno :thumbup:
furlan

#1506 Re: LIDL - sve o tome

Post by furlan »

problemnatravunu wrote: 20/12/2025 07:19
A čuj , odavno je obaveza da ispod cijene stoji i cijena po kg , tako da ako želiš ne biti prevaren , malo bolje gledaj i biraj , vrlo jednostavno :thumbup:
Apsolutno tacno, ali upravo je tu igra. Ljudi se zalete jer citaju veliki font.
problemnatravunu

#1507 Re: LIDL - sve o tome

Post by problemnatravunu »

Sami pali sami se ubili, isto tako mogu popiti solnu kiselinu jer ne čitaju .... ili nasuti benzin u dizelaša ........
pepeljara

#1508 Re: LIDL - sve o tome

Post by pepeljara »

diskont koji je ulozio 500mio +, posluju u minusu dok sve ne utegnu ko pista.
jakako.
Najozbiljniji igrac ikad koji je usao na trziste BIH - pored banaka.
elcaliente

#1509 Re: LIDL - sve o tome

Post by elcaliente »

furlan wrote: 20/12/2025 08:23
problemnatravunu wrote: 20/12/2025 07:19
Apsolutno tacno, ali upravo je tu igra. Ljudi se zalete jer citaju veliki font.
Ljudi se ne zalete jer citaju veliki font,ljudi se zalete jer su bekani!
elcaliente

#1510 Re: LIDL - sve o tome

Post by elcaliente »

pepeljara wrote: 20/12/2025 09:33 diskont koji je ulozio 500mio +, posluju u minusu dok sve ne utegnu ko pista.
jakako.
Pa ljudi igraju tu igru decenijama. Raditi ce kao u Njemackoj zemlji koja je izmislila Aldi i Lidl. Sada ide navlakusa godinu dana gdje ce agresivno uci na trziste za nekim produktima sa damping cjenama da bi doveo konkureniciju do beznacajnosti onda ce naci domaceg partnera sa kojim ce kontrolisati trziste i cijene dogovorom.
Prvo ce nastradati sve ove male prodavnice, pa onda ove srednje i naravno pekare njih ce potusiti ko macice. Kada ociste trziste onda ce u svakoj prodavnici od Lidla i njihovog odabranog partnera cijene u 90 posto slucaja biti iste i onda nastaje i izvlacnje novca i povrat investicije.

Ali to je tako kako je, narod nema izbora, malo se raduje, malo kuka i to je to, vazno je da ima inovacije na trzistu koju lidl svakako uvede i to je dobro jer ga drugi sljede.
saimidin

#1511 Re: LIDL - sve o tome

Post by saimidin »

To je to, samo što kod nas ljudi igraju za raju i zanemaruju taktiku, ili mi smo ti teški emotivci :bih:

Uvijek je bilo veća riba jede manju, sve ostalo je marketing

Ps
U :bih: se lidl čeka kao spasitelj, valjda jer torabija nema dugo :izet:
HelaS

#1512 Re: LIDL - sve o tome

Post by HelaS »

pepeljara wrote: 20/12/2025 09:33 diskont koji je ulozio 500mio +, posluju u minusu dok sve ne utegnu ko pista.
jakako.
Gdje je to LIDL diskontna trgovina, gdje su mu iskuljučivo takve cijene?
last mohicans

#1513 Re: LIDL - sve o tome

Post by last mohicans »

elcaliente wrote: 20/12/2025 10:57
jakako.
Pa ljudi igraju tu igru decenijama. Raditi ce kao u Njemackoj zemlji koja je izmislila Aldi i Lidl. Sada ide navlakusa godinu dana gdje ce agresivno uci na trziste za nekim produktima sa damping cjenama da bi doveo konkureniciju do beznacajnosti onda ce naci domaceg partnera sa kojim ce kontrolisati trziste i cijene dogovorom.
Prvo ce nastradati sve ove male prodavnice, pa onda ove srednje i naravno pekare njih ce potusiti ko macice. Kada ociste trziste onda ce u svakoj prodavnici od Lidla i njihovog odabranog partnera cijene u 90 posto slucaja biti iste i onda nastaje i izvlacnje novca i povrat investicije.

Ali to je tako kako je, narod nema izbora, malo se raduje, malo kuka i to je to, vazno je da ima inovacije na trzistu koju lidl svakako uvede i to je dobro jer ga drugi sljede.
Da hoce gladne šipce pogasiti, to bi mi najdraze bilo. Ali bojim se da ce male pekare raditi, jer lidl nije toliko raširen. Pa čovječe, pratim onu pekaru markale, perec 50feninga, lisnato sa sirom 2km, koji bezobrazluk, a kvalitet srozo fuj.
dječak sa šibicama

#1514 Re: LIDL - sve o tome

Post by dječak sa šibicama »

Prevara jakako, hoce da nam uniste patrijotski bimgo :bih:
furlan

#1515 Re: LIDL - sve o tome

Post by furlan »

Bombarduju sa reklamom u postansko sanduce i zena to uredno pregleda
i govori, vidi povoljno. Jeste a pogledaj pakovanje.80 grama. Kila isto kao u ostalim prodavnicama.
Mislim da se to zove skrinflation. Kvalitet povrca i voca je nula.sve plasticno. Meso isto tako.
Idem kod lokalnih gdje voce, povrce, meso je 0 kilometara i mogu da izsberem bez suvisne plastike koja ugusi.
pepeljara

#1516 Re: LIDL - sve o tome

Post by pepeljara »

Kako god nisu tu da djele djaba nego da zarade, zato me cudi da ostali nista po tom pitanju ne rade. Nije ni bingo otvorio merhamet, nego da obrne 3 bln godisnje sto je super, za njega, za drzavu. Mene samo interesuje dobar izbor i dobre cjene.
1000x sam govorio sta ja vidim sta ostali rade, vec komentarisao...
Prvi cu u lidl samo zbog njihove profesionalnosti, kao sto idem i u DM te bez obzira sto potrosim 3 marke vishe ali brate, kupovina ne mora da bude patnja.

Elem, da skratim..
Ozbiljan igrac ulazi na trziste, na ostalim je da se poprave ako ne zele da izgube poprilicno velik kolac.
Naslovnica

#1517 Re: LIDL - sve o tome

Post by Naslovnica »

Ono, biraš između Amka i Lidla?
:lol:
elcaliente

#1518 Re: LIDL - sve o tome

Post by elcaliente »

dječak sa šibicama wrote: 20/12/2025 12:22 Prevara jakako, hoce da nam uniste patrijotski bimgo :bih:
A zasto bas Bingo ne bi bio njihov domaci partner, imaju snagu, bingo moze proizvoditi za njih.
Danguba

#1519 Re: LIDL - sve o tome

Post by Danguba »

Prvo BiMgo pa svi drugi. :bih:

Senad ne iznosi pare vani nego ih unutra vrti.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1520 Re: LIDL - sve o tome

Post by laserShow »

Danguba wrote: 20/12/2025 18:55 Senad ne iznosi pare vani nego ih unutra vrti.
Kako ti znas gdje su njegove pare nakon dobiti? Sta ako ti ja kazem da su od X osobe pare na X ostrvima? Hajde dokazi tu tvoju tvrdnu, vrti ih unutra.
Danguba

#1521 Re: LIDL - sve o tome

Post by Danguba »

laserShow wrote: 20/12/2025 19:00
Danguba wrote: 20/12/2025 18:55 Senad ne iznosi pare vani nego ih unutra vrti.
Kako ti znas gdje su njegove pare nakon dobiti? Sta ako ti ja kazem da su od X osobe pare na X ostrvima? Hajde dokazi tu tvoju tvrdnu, vrti ih unutra.
:lol:

Ja znam da stalno ulaze u nesto novo al' haj ti dokazi svoju tvrdnju?
laserShow

#1522 Re: LIDL - sve o tome

Post by laserShow »

Danguba wrote: 20/12/2025 19:04 Ja znam da stalno ulaze u nesto novo al' haj ti dokazi svoju tvrdnju?
Ulaze, dakako. Kreditom.

Ne mogu iznositi privatne podatke gdje ko trosi svoj novac i na kojim je racunima, nema smisla.

To sto je uopsteno neka domaca kompanija, ne znaci da ostatat novca zavsi ovdje. Zavrsi i splitu, dubaiu, beogradu etc.
Danguba

#1523 Re: LIDL - sve o tome

Post by Danguba »

laserShow wrote: 20/12/2025 19:07
Danguba wrote: 20/12/2025 19:04 Ja znam da stalno ulaze u nesto novo al' haj ti dokazi svoju tvrdnju?
Ulaze, dakako. Kreditom.

Ne mogu iznositi privatne podatke gdje ko trosi svoj novac i na kojim je racunima, nema smisla.

To sto je uopsteno neka domaca kompanija, ne znaci da ostatat novca zavsi ovdje. Zavrsi i splitu, dubaiu, beogradu etc.
Zasto onda ulazis u takvu raspravu?
laserShow

#1524 Re: LIDL - sve o tome

Post by laserShow »

Zato sto si rekao da se pare ne iznose i da se vrte unutra. Vrte, krediti, profit je vani za vecinu, ovdje nemaju sta da trose.
probook

#1525 Re: LIDL - sve o tome

Post by probook »

Danguba wrote: 20/12/2025 18:55 Prvo BiMgo pa svi drugi. :bih:

Senad ne iznosi pare vani nego ih unutra vrti.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Post Reply