Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

goredole

#1501 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

avijon wrote: 13/09/2024 09:41
goredole wrote: 13/09/2024 09:37
avijon wrote: 13/09/2024 09:30

zato jer se ne uvodi iz pravih razloga i pomoci radniku nego robovlasnicima.

ali eto super idemo europskim vrijednostima :lol: , pa kad bude sve nedjeljom zatvoreno i ne mozes nigdje ni otic, koji ce ti i nedjelja, da se dobro naspavas za ponedjeljak da te sef moze jahat :lol:
planine, sumski proplanci, rijeke i jezera su otvoreni 24/7...to sto je u bosni postalo normalno ici na izlet u shoping centar govori vise o drustvu nego o zakonu o radu.
aj vidimo se na pikniku ove nedjelje, jel ide najlon dekica ili kako :lol:

meni svejedno jer ne mogu da utičem na ovo pa se i ne nerviram, ali sad do "kraja" zivota ti nedjelja postane beskorisna za 80% stvari samo zato jer neko nije htio radnika da plati dovoljno pa su uveli zakon neće sad niko nikog placat nedjeljom.
nije izlet u prirodu samo lezanje na deci, pive u potoku i nek cvrci na rostilju.
goredole

#1502 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

kakaljin wrote: 13/09/2024 09:54
goredole wrote: 13/09/2024 09:39
k4mi wrote: 13/09/2024 09:35 Moze pozvati radnika i u subotu nakon sto radnik odradi 40h ponedjeljak - petak. Sta cemo za tu subotu?
prekovremeni rad se placa posebno i zakon o radu je specificirao koliko se prekovremeno moze raditi.
Tako je ko radi nedelju placa mu se posebno prekovremeni rad i svi zadovoljni.
mili moj, zakon o radu je specificirao koliko se moze prekovremeno raditi. kad ispucas tu kvotu, moras zaposliti ili dodatne ljude ili zvati inspekciju rada da im objasnis zasto radis toliko prekovremeno.
Martin Rigs

#1503 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

kakaljin wrote: 13/09/2024 08:50
Martin Rigs wrote: 12/09/2024 21:32 Mislim da bi odgovor na ovo pitanje trebali dati iskljucivo uposleni u ovom sektoru.
Radnici.
A msm da su skoro stopostotno za uvodjenje neradne nedjelje.
I tu bi rasprava trebala prestati.
Jer o njihovim zivotima je rijec i oni bi trebali bit glavni u donosenju odluke.
Radice benzinske,radice dragstori :lol: ( apoteke) ...
Ko je toliko nesposoban da mu je egzistencija ugrozena jer u nedjelju ne moze kupit hljeb i mlijeko..ne znam ni sta bih mu rekao.
A fino bi bilo vidjeti raspravu o neradnoj suboti i nedjelji kod budzetlija i uopce uposlenim na drzavnoj sisi.
To je prirodno zar ne.
A ova bransa je nizerazredni red ljudi.
Pa neka rade i nedjelju i praznike.
Ko im je kriv sto nisu kupili pardon zavrsili fakultet pa se uhljebili na budzet.
Zajebi to.
Pa ja nedeljom nista ne treba raditi, Jer radnika ima u svim bransama. A neki da nerade a neki da rade. Ili svi da nerade ili ostaviti slobodno da svako odlucuje hoce li raditi nedeljom ili ne. Trece opcije nema.
Vec sam rekao.
Niko nikad nije pokrenuo pitanje uposlenih u drzavnim firmama tj budzetu.
I njihovim subotama i nedjeljama te svim mogucim i bemogucim praznicima i prenosom dana praznika ako je slucajno pao na vikend.
To je sveta krava koju niko dirnuti ne smije.
Bransa trgovine je na korak da prvi puta od postanka BiH dobije pravo na jedan dan vikenda koji nece raditi.
I svi ali apsolutno svi su za to.
Price o placanju rada nedjeljom i sl.
Najbolje je rekao jedan komentator na portalu. Kad se nasao onaj pametni analiticar pa htio on da objasni ljudima koji zele da imaju neradnu nedjelju da to nije dobro za njih. Rekao mu je " nek ti mater radi nedjeljom"..
Ljudi kojih se zakon tice su za neradnu nedjelju. Ne vidim nikakvu potrebu da im se ili bilo kome namece drugacije misljenje.
Kamo srece da i oni imaju cijeli vikend poput budzetlija.
A budimo do kraja iskreni,bransa trgovine zaradjuje plate i budzetlijama.
Ili mozda novac za njihove place se magicnim trikom stvori u budzetu.
Karikiram ali zna se na sta mislim.
mishic

#1504 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mishic »

Neradna nedjelja ni na koji način neće umanjiti teret i obim posla bilo kojem trgovcu. Neradni dan ili dan za odmor koristio se kao što će i od sada.

Ali u ovoj frci uposlenima koji imaju djecu vikend je bio idealan da se jedan dan posvete djeci a drugi da podmire kuću neophodnim namirnicama. Sada se sve mijenja i uz niz drugih negativnih posljedica sada će i dočeg prijatelja i gosta biti znatno otežan. Ovo se uvodi samo po sistemu "vidjela žaba..."
goredole

#1505 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

k4mi wrote: 13/09/2024 09:41
goredole wrote: 13/09/2024 09:39
k4mi wrote: 13/09/2024 09:35 Moze pozvati radnika i u subotu nakon sto radnik odradi 40h ponedjeljak - petak. Sta cemo za tu subotu?
prekovremeni rad se placa posebno i zakon o radu je specificirao koliko se prekovremeno moze raditi.
zakon o radu je specificirao i da imamo jedan dan u sedmici slobodan. Zasto se onda zakonom o trgovini uvodi dodatna "zastita" radnika?

Vec im je zagarantovan odmor zakonom o radu.
dobro - bi li ti pristao da ti je zagarantovani slobodni dan npr. utorak ili cetvrtak kad ti supruznik radi, djeca idu u skolu, raja na poslu?
Martin Rigs

#1506 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Koga treba pitati o neradnoj nedjelji?
Ljude koji za zivot zaradjuju u bransi trgovine i koji su maltene u 100% procentu za neradnu nedjelju ili nas ostale. Koji volimo shoping nedjeljom.
Kazem.
Stavimo na bubanj sve.
Zasto da uposlenici koji rade na drzavnim jaslama imaju prednost nad ovima u trgovini ili realnom sektoru uopce.
Martin Rigs

#1507 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

mishic wrote: 13/09/2024 10:31 Neradna nedjelja ni na koji način neće umanjiti teret i obim posla bilo kojem trgovcu. Neradni dan ili dan za odmor koristio se kao što će i od sada.

Ali u ovoj frci uposlenima koji imaju djecu vikend je bio idealan da se jedan dan posvete djeci a drugi da podmire kuću neophodnim namirnicama. Sada se sve mijenja i uz niz drugih negativnih posljedica sada će i dočeg prijatelja i gosta biti znatno otežan. Ovo se uvodi samo po sistemu "vidjela žaba..."
Bilo bi lijepo da odes u npr Bingo.
Te saberes desetak radnica .
I to sto si ovdje napisao izgovoris njima u lice.
Cisto da cujes sta misle ljudi kojih se Zakon dotice.
Onda bi uvidio koliko grijesis.
made_in_sarajevo

#1508 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by made_in_sarajevo »

e bas bingo ima slobodne dane, rade u smjenama, imaju godisnje, redovno bolovanje imaju kad moraju i niko im A ne kaze. znam licno primjere zene koja radi u bingu vec godinama i prije toga u interexu.

dakle to sto se vi borite za tudja prava zivi bili nemojte. jednostavno je vrlo, ko hoce nek rade, ko nece ne mora i cao ba. nemojte se vi brinuti kad cu ja raditi i koliko cu ja raditi i kako ce teta u bingu raditi koja danas ima realno dobre uslove za rad i toliko dobre da su pocele vec i stele po bingu raditi za zaposljavanje i gdje ces raditi.

u zagrebu jedan clan familije u konzumu radi i sama kaze da je neradna nedelja glupa. ako hocu da radim platis mi rad nedeljom i cao, ako necu naci ce uvijek neko ko hoce ili na kraju krajeva ako nece niko zatvoris tu radnju i cao
goredole

#1509 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

Martin Rigs wrote: 13/09/2024 10:45
mishic wrote: 13/09/2024 10:31 Neradna nedjelja ni na koji način neće umanjiti teret i obim posla bilo kojem trgovcu. Neradni dan ili dan za odmor koristio se kao što će i od sada.

:thumbup: kolicina empatije je na all-time low. jbt argument je necu moci kupiti mezu za goste nedjeljom. :-)
mishic

#1510 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mishic »

Ja radnicu u trgovini imam u porodici. Istina nije u bingu nego privatnom marketu. I znam koji obim posla pretura preko ruku i kako se njih četvoro koliko ih tu radi međusobno pomažu i mijenjaju.
Martin Rigs

#1511 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

made_in_sarajevo wrote: 13/09/2024 10:48 e bas bingo ima slobodne dane, rade u smjenama, imaju godisnje, redovno bolovanje imaju kad moraju i niko im A ne kaze. znam licno primjere zene koja radi u bingu vec godinama i prije toga u interexu.

dakle to sto se vi borite za tudja prava zivi bili nemojte. jednostavno je vrlo, ko hoce nek rade, ko nece ne mora i cao ba. nemojte se vi brinuti kad cu ja raditi i koliko cu ja raditi i kako ce teta u bingu raditi koja danas ima realno dobre uslove za rad i toliko dobre da su pocele vec i stele po bingu raditi za zaposljavanje i gdje ces raditi.

u zagrebu jedan clan familije u konzumu radi i sama kaze da je neradna nedelja glupa. ako hocu da radim platis mi rad nedeljom i cao, ako necu naci ce uvijek neko ko hoce ili na kraju krajeva ako nece niko zatvoris tu radnju i cao
Uopce nije jednostavno.
Ali uzmimo tvoju teoriju na razmatranje.
Samo necemo u jednacini koristiti samo ovu bransu. Nego cemo u nju ubaciti sve nas koji ne radimo vikend.
Pa da vidimo ko ce se odreci dana ,jednog dana vikenda za dnevnicu.
Da ne pricam o oba dana vikenda.
Sta prica neko uposlen u Hrvatskoj uopce nema nikakve veze sa nama.
Jedino je bitno sta kazu ljudi koji su uposleni u bransi koja ima sansu da dobije dan vikenda slobodno plus praznike slobodno koje zaboravljamo i plus onih 90 sati sedmicno za obje smjene ,napokon satnicu napravljenu po mjeri covjeka.
15 sati dnevno za objekat tj 7,5 sati po smjeni.
Tj objekti ce raditi recimo od 07- 22.
Jel to nije dovoljno?
Ili treba radnik zarad par maraka po satu vise da radi do ponoci da bi mu budzetlija dosao u 23h kupiti kutiju cigara i onda otisao na produzeni vikend :lol:
Budimo ljudi i budimo fer.
Ako se usvoji ,zakon o neradnoj nedjelji je nesto najbolje sto je vlast do sad uradila za uposlene u trgovini.
Last edited by Martin Rigs on 13/09/2024 11:01, edited 1 time in total.
Martin Rigs

#1512 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

mishic wrote: 13/09/2024 10:56

Ja radnicu u trgovini imam u porodici. Istina nije u bingu nego privatnom marketu. I znam koji obim posla pretura preko ruku i kako se njih četvoro koliko ih tu radi međusobno pomažu i mijenjaju.
Kakve to veze ima sa neradnom nedjeljom?
Molim te.
Jesi li ih pitao jel zele imati neradnu nedjelju.
Radno vrijeme napokon uredjeno.
Te neradne praznike.
Koji mazohist bi to odbio.
Naravno mozda neki vlasnik koji zeli promet i zaradu.
Ali moje je misljenje
Trgovacka djelatnost koja ovisi o radu nedjeljom ili radu u 01 sat poslije ponoci
I ne treba da posluje uopce. Nek nadje drugi posao.
mishic

#1513 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mishic »

Naklapaš bez argumenata.
Imaš pravo da misliš tako i OK.
Argumenti koje navodiš ne stoje.
Naša dalja rasprava je besmislena.
Ne rade svi svake nedjelje nego se radno vrijeme raspoređuje ali će svi građani ispaštati.
Martin Rigs

#1514 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

mishic wrote: 13/09/2024 11:09 Naklapaš bez argumenata.
Imaš pravo da misliš tako i OK.
Argumenti koje navodiš ne stoje.
Naša dalja rasprava je besmislena.
Ne rade svi svake nedjelje nego se radno vrijeme raspoređuje ali će svi građani ispaštati.
Sta sam naklopio bez argumenata :lol:
Ti si taj koji pise nebuloze jer ne poznajes materiju i ne poznajes stanje na terenu.
Zabrinut za gradjane koji ce ispastat :lol:
Nevjerovatno.
Uposleni u bransi listom kazu " zelimo.neradnu nedjelju".
Zelimo imati jedan dan vikenda sigurno slobodsn. Zelimo da ne radimo praznike
Protuargument je ispastace gradjani.
Rekoh vec. Pokusaj to objasniti uposlenima u bransi.
Poslusaj sta imaju reci.
I sve ce ti se kazati.
Pisati napamet i pisati tako da zvucis kao da te nije briga za uposlene nego kao briga za kupce :mrgreen:
Ozimician

#1515 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Svaku subotu ce proklinjati dan kad su rekli da zele slobodnu nedjelju. :D
delina

#1516 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by delina »

Vrlo je naivno misliti da će neko uvesti neradnu nedjelju jer mu je žao radnika u trgovini. Ovaj zakon je izlobiran isključivo od strane trgovačkih lanaca i jedini mu je cilj da njima olakša haos sa zapošljavanjm koji sada vlada, odnosno da spriječi DALJE POVEĆANJE plata trgovcima, i smanji potrebu za zapošljavanjem. Zbog toga, on samim trgovcima nikako nije u korist, iako će možda stvarno nekome i olakšati organizaciju života, ali već se poštuju sva prava o radnim danima, jer je prošlo vrijeme da lanci i gazde rade šta hoće - ako hoće zadržati ljude već im sve moraju poštovati.
Dakle, ovaj zakon je ovako brzo tu isključivo zbog trgovačkog lobija kako bi se zaustavio rast plata i smanjila potreba za zapošljavanjem, indirektno time ide na štetu samih radnika. Sve ostalo je palamuđenje...
basicm

#1517 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by basicm »

Jos jedna nebuloza nesposobne vlasti. I treba nam.
Martin Rigs

#1518 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

delina wrote: 13/09/2024 11:22 Vrlo je naivno misliti da će neko uvesti neradnu nedjelju jer mu je žao radnika u trgovini. Ovaj zakon je izlobiran isključivo od strane trgovačkih lanaca i jedini mu je cilj da njima olakša haos sa zapošljavanjm koji sada vlada, odnosno da spriječi DALJE POVEĆANJE plata trgovcima, i smanji potrebu za zapošljavanjem. Zbog toga, on samim trgovcima nikako nije u korist, iako će možda stvarno nekome i olakšati organizaciju života, ali već se poštuju sva prava o radnim danima, jer je prošlo vrijeme da lanci i gazde rade šta hoće - ako hoće zadržati ljude već im sve moraju poštovati.
Dakle, ovaj zakon je ovako brzo tu isključivo zbog trgovačkog lobija kako bi se zaustavio rast plata i smanjila potreba za zapošljavanjem, indirektno time ide na štetu samih radnika. Sve ostalo je palamuđenje...
Nigdje veze.
Nego teorije zavjere a sve zarad nemogucnosti shopinga nedjeljom.
Zasto komocija koju zivi " visa klasa" onih koji rade na budzetu ne bi bila uredjena kao i zakon o trgovini kojim bi vi bili zadovoljni.
Vi,mislim na protivnike neradne nedjelje.
Zasto opcine ne bi radile subotom i nedjeljom a odmarali recimo utorkom i petkom.. Ili da opcine rade svaki dan a uposleni imaju dan odmora kad ih zadesi.
Nikad da ne znaju hocel odmarat u petak ili ponedjeljak.
Ali neee.
U svetu kravu se ne dira.
To je Bogom dano.
Samo kad uposleni u trgovini dobije priliku da ima jedan ponavljam jedan dan vikenda slobodan onda teorije zavjere.
Pusti to..providno i jadno je.
Ozimician

#1519 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

delina wrote: 13/09/2024 11:22 Vrlo je naivno misliti da će neko uvesti neradnu nedjelju jer mu je žao radnika u trgovini. Ovaj zakon je izlobiran isključivo od strane trgovačkih lanaca i jedini mu je cilj da njima olakša haos sa zapošljavanjm koji sada vlada, odnosno da spriječi DALJE POVEĆANJE plata trgovcima, i smanji potrebu za zapošljavanjem. Zbog toga, on samim trgovcima nikako nije u korist, iako će možda stvarno nekome i olakšati organizaciju života, ali već se poštuju sva prava o radnim danima, jer je prošlo vrijeme da lanci i gazde rade šta hoće - ako hoće zadržati ljude već im sve moraju poštovati.
Uvodnjenjem neradne nedjelje bosanski robovlasnik stedi 14,2% na radnoj snazi + stedi struju i grijanje bez ikakvog gubitka.

Sta je isplativije onda za robovlasnika - da ne radi jedan dan u sedmici i tako ustedi 14,2% ili da radnicima koji rade nedjeljom daje duple dnevnice i bude na gubitku?
delina

#1520 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by delina »

Martin Rigs wrote: 13/09/2024 11:27 Nigdje veze.
Zasto komocija koju zivi " visa klasa" onih koji rade na budzetu ne bi bila uredjena kao i zakon o trgovini kojim bi vi bili zadovoljni.
Zasto opcine ne bi radile subotom i nedjeljom a odmarali recimo utorkom i petkom.. Ili da opcine rade svaki dan a uposleni imaju dan odmora kad ih zadesi.
Ali neee.
To je Bogom dano.
Samo kad uposleni u trgovini dobije priliku da ima jedan ponavljam jedan dan vikenda slobodan onda teorije zavjere.
Dečko, ti svoje pjesničko-ideološke tužbalice slobodno recitiraj na svom stranačkom ili nekom skupu očajnika, ovo ti je činjenica ko stoji iza ovoga zakona, uz mali dodatak da je i pumpaški lobi doprinjeo, jer njima će skočiti promet u marketima...
Martin Rigs

#1521 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Ozimician wrote: 13/09/2024 11:29
Uvodnjenjem neradne nedjelje bosanski robovlasnik stedi 14,2% na radnoj snazi + stedi struju i grijanje bez ikakvog gubitka.

Sta je isplativije onda za robovlasnika - da ne radi jedan dan u sedmici i tako ustedi 14,2% ili da radnicima koji rade nedjeljom daje duple dnevnice i bude na gubitku?
Oho. Udarac brojkama :lol:
Nije mi problem ponoviti.
Pitajmo uposlene sta zele?
Rekli su.
Zele neradnu nedjelju.
Jesul?
Jesu.
Svi koji su protiv zelje radnika su robovlasnici i konformisti koji zele popodnevnu posjetu vaikikiju nedjeljom.
Tako je jednostavno.
goredole

#1522 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

ne stoji prica. poslodavac koji se nadje u situaciji da gdje vise posla donosi vece troskove ce svakako gledati da smanji operaciju, a ne da je povecava.
Martin Rigs

#1523 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

delina wrote: 13/09/2024 11:32
Martin Rigs wrote: 13/09/2024 11:27 Nigdje veze.
Ali neee.
To je Bogom dano.
Dečko, ti svoje pjesničko-ideološke tužbalice slobodno recitiraj na svom stranačkom ili nekom skupu očajnika, ovo ti je činjenica ko stoji iza ovoga zakona, uz mali dodatak da je i pumpaški lobi doprinjeo, jer njima će skočiti promet u marketima...
Koje tuzbalice?
Jesul uposleni u bransi trgovine listom rekli da zele ovaj Zakon?
Jesu.
Ti si taj koji place jer mu zaboga nedjeljom nece radit sta ja znam DM.
Sve ostalo je supljiranje.
Koje ostalo.
Pa sve drugo osim zelje radnika.
Pandakonda

#1524 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

hopi wrote: 12/09/2024 18:02 Naravno, tako je i vani, šta tu fali. Kahvić restoran ostavi, šta imaš ići u kupovinu nedjeljom kupi sve sto ti treba. Prilagodiš se tome i sve ok, navikao sam se na to dok sam određeni period proveo u Austriji.
Subotom do 4 5 radi, nedjelja ništa i ćao, kupiš sve sto ti treba i eto. OK bilo je nekih marketa uz zeljeznicku recimo sto su radili tako i nedjeljom valjda zbog putnika.
Evo kod mene u komsiluku Mercator mali radi recimo nedjeljom do 10 i vazda bude svijeta. Ma šta molim te u ta doba imaš ići u kupovinu?
Nije na tebi niti na vlasti da nekome govorite ko kada treba da ide u kupovinu. U kupovinu idem kada se meni ide i idem u prodavnicu kojoj se isplati drzati radnju u to doba otvorenom da bi ja obavio transakciju. Kao sto je forumas gore rekao, trziste se samo regulisalo jer mnogi marketi već odavno ne rade nedjeljom jer nema radnika. Ovako ces samo direktno povecati jos vise profit pumpama i prodavnicama u RS-u.

Austrija je demokriscanska zemlja i oni to rade radi vjere a ne radi radnika. Također oni su to uradili jer znaju da doslovno citava austrija ide u obliznje drzave da kupuje nedjeljom. Citav Bec ti nedjeljom ide u Bratislavu kupovati jer je kod njih zatvoreno. Isto kao sto ce neko iz Sarajeva ici u Istocno da kupuje jer tamo gle cuda Bingo radi. A taj isti Bingo lobira da ovdje budu zatvoreni nedjeljom, pa zasto onda Bingo dragi sam od sebe ne zatvoris na nivou drzave sve radnje bez zakona ukoliko ti je cilj da radnicima bude dobro ?

Ljudi moraju shvatiti da sindikati ovo ne guraju jer im je stalo do radnika, nego radi toga sto ih nema dovoljno. Sa ovim zele zacepiti rupe da slucajno niko ne drugi ne bi uzeo kajmak, kao sto je recimo Lidl koji uskoro dolazi i koji neće imati problem da adekvatno plati radnike za nedjelju :wink: A tu je naravno i crvena jabuka itd. za koju se zna da vise plaća radnike od bilo kojeg drugog marketa. A da ne spominjem male lokalne piljare koje postoje u svakoj mahali. Bingo, Amko, Hose i slicni robovlasnici zele da sa ovim zacementiraju da niko nikada nece moci radnicima dati dovoljnu kompenzaciju da rade nedjeljom i praznicima jer ih oni sami ne zele dati.
Martin Rigs wrote: 12/09/2024 21:32 Mislim da bi odgovor na ovo pitanje trebali dati iskljucivo uposleni u ovom sektoru.
Radnici.
A msm da su skoro stopostotno za uvodjenje neradne nedjelje.
I tu bi rasprava trebala prestati.
Jer o njihovim zivotima je rijec i oni bi trebali bit glavni u donosenju odluke.
Radice benzinske,radice dragstori :lol: ( apoteke) ...
Ko je toliko nesposoban da mu je egzistencija ugrozena jer u nedjelju ne moze kupit hljeb i mlijeko..ne znam ni sta bih mu rekao.
A fino bi bilo vidjeti raspravu o neradnoj suboti i nedjelji kod budzetlija i uopce uposlenim na drzavnoj sisi.
To je prirodno zar ne.
A ova bransa je nizerazredni red ljudi.
Pa neka rade i nedjelju i praznike.
Ko im je kriv sto nisu kupili pardon zavrsili fakultet pa se uhljebili na budzet.
Zajebi to.
Uposleni u ovom sektoru trebaju dati svoje misljenje ali njihovo ne treba biti presudno. Jer postoje ljudi koji su na pozicijama i ekonomski analiticari koji trebaju dati strucno misljenje sta ce se desiti ako ovo prođe. Ti sad da pitas radnike koje su njihove zelje svi bi oni sad izglasali minimalac od 2000km i da nekako rade samo 4 dana u sedmici. Ali na svu srecu imamo ljude koji ce to sprijeciti i reci zasto je to losa ideja. Svaki od tih radnika je pristao na te uslove kao sto su isto pristali policajci, vatrogasci, doktori itd. da ce imati drugaciji raspored. Opet treba ponoviti da radnici imaju sedmicno 2 slobodna dana samo sto ona radi prirode posla nisu fiksirana. Ukoliko zele fiksnu subotu i nedjelju kao 2 slobodna dana neka idu na poslove koji ce im to omoguciti.
hopi wrote: 12/09/2024 21:39
To je vrlo fina logika.
Broj jedan, očigledno funkcioniše u drugim zemljama, koje su eto po nekim parametrima ispred nas, znači nema potrebe da izmišljamo toplu vodu samo prekopiramo od njih.
Broj dva, ti možeš hrane nakupovati da ti bude. Npr dolaze ti gosti na kahvu/pivu u nedjelju. Nema problema, kupiš u subotu sve što ti treba, niti piva niti kahva neće propasti. Zapravo ne znam koja bi to hrana baš za dan propala.
A recimo ako si dogovorio kahvu/ručak u restoranu u nedjelju, ne možeš ga pojesti u subotu. Tj ne mogu ti baš pripremiti hranu u subotu i da te čeka u praznom restoranu za nedjelju. To apsolutno ne ide.
Također, iako možda imaš pun rezervoar goriva možeš voziti da isti potrošiš i naravno da trebaš sipati gorivo. Ta usporedba ti nikako nije ok.
Ovdje se govori o običnim prodavnicama hrane i ostalog. Pa jebeni domod radi u nedjelju navečer do 10, znači hitno ti u nedjelju u pola 10 zatreba tv, bluetooth slušalice ili mikser? How yes no. Ili ti zatreba majica iz zare? Obuci drugu nije ti jedina.
Opet I kažem, zna se koje usluge su potrebne nedjeljom koje ne, i proveo sam određeno vrijeme u Austriji, apsolutno se niko nije žalio sto nedjeljom ne rade prodavnice, jednostavno ljudi se na vukli i to je to.
Ne funkcionise jer mozes nabrojati milion primjera gdje su neke drzave povukle takve zakone ili su u procesu povlacenja. Od Crne gore pa do Bijeljine, Sanskog Mosta, Mostara itd. niko nije zadovoljan zabranom rada nedjeljom. Sta ti imas nekome braniti ako neko zeli kupiti slusalice u domodu u 10h navecer ? Poenta drzave je da mi da slobodu da mogu to kupiti ukoliko postoji trgovac koji mi to zeli prodati u to doba i ako postoji radnik koji svojom voljom tu zeli raditi. To vrijedi i za Zaru i za sve ostalo, a onda kada radi ovih restrikcija izume nacin da se kupovina artikala desava bez radnika onda ce biti kuku majko zamjenise nas roboti :-) Svaka od drzava i gradova koja je uvela ovo je zabiljezila pad ekonomske aktivnosti i otpustanja tih istih radnika jer logicno sada kada imas jedan manje samim time ne treba toliko radnika.

I ohanite vise sa Austrijom. Ovdje imate pregled svih drzava koje rade i ne rade nedjeljom. Sto si se od svih njih uhvatio austrije ? Crvenim su označene države u Evropi u kojima je uvedena neradna nedjelja. Kao što možete vidjeti, jako ih je malo. Redom je riječ o državama sa snažnim utjecajem kršćanstva i jakim demokršćanskim strankama. Mimo tog vjersko-tradicijskog razloga, ne postoji niti jedan ekonomski argument za uvođenje neradne nedjelje.

U Francuskoj i Engleskoj (ne i Škotskoj) rad supermarketa i tržnih cemtara je dozvoljen, ali maksimalno šest sati.

Image

EDIT: Hrvatska nije stavljena jer ima neki hibridni model a Crna Gora vraća radnu nedjelju.
delina

#1525 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by delina »

goredole wrote: 13/09/2024 11:35
ne stoji prica. poslodavac koji se nadje u situaciji da gdje vise posla donosi vece troskove ce svakako gledati da smanji operaciju, a ne da je povecava.
kakvih se gluposti neću pročitati, kad ljudi počnu šibati ekonomske teze, a pojma nemaju. Pa poenta je da poslodavci ne žele da iko radi u nedjelju, tad on ima manje troškove, uz istu razinu potrošnje domaćinstva. To funkcionira jedino kad niko ne radi nedjeljom. A koje troškove ima manje? Pa troškove rada, odnosno plata zaposlenih. Zaposleni već ne rade jedan dan sedmično (najmanje), i rade zakonsko radno vrijeme.
Stvar je jednostavna, zadnjih nekoliko godina su konačno, zbog smanjenje ponude na tržištu rada, a potražnja je rasla, plate radnika u trgovini konačno došle do razine elementarnog dostojanstva. Pri tome, nisu se smanjili profiti trgovačkih lanaca, ali oni ne žele dalji rast troškova rada, niti jačanje pregovaračke moći radnika. A pumpadžije trljaju ruke, sad će jogurt i kruh osvanuti na pumpama.
Locked