Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
pianist

#1501 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pianist »

denis.istok wrote:
Indigont wrote:Najveći problem s ovim je što ovo nije porez na dohodak. Ono što sam ja dobio na Paypal nije dohodak.

Dohodak je razlika između primitaka priteklih u poreznom razdoblju i izdataka nastalih u istom poreznom razdoblju.

Gdje to ima da naplaćuješ ljudima porez na sav priliv novca bez ikakvog uvažavanja troškova? Neki ljudi posluju tako što imaju i do 90% rashoda. Pa na kraju ispadne da si općenito u gubitku što si radio. Radio si 3 godine i kad platiš porez nisi ništa zaradio nego si ostao dužan hiljade maraka. U kakvom košmaru od države mi živimo jbt
U ovo se krenulo bez ikakve pripreme izgleda, ljudi dobiju iznose koji su im stigli na paypal i uplatnice. Naravno, ima onih koji realno i rade i zarađuju pa će ljudi bez riječi platiti.

Međutim, imas ljude koji rade i prodaju vani usluge ili robu, ali naravno njih prvo plate! Nije dohodak sve sto dobijes na racun. A posebna grupa su ovi sto dobijaju novac od rodbine i prijatelja, odnosno za prodaju nekih ličnih stvari. Nema razgraničenja šta je šta, da li imaju pravo retroaktivno (kaze imaju). Po meni ce ovo uplatiti ljudi koji se realno bave poslovima online, svi drugi ce platiti ako moraju da izbjegnu dodatne kazne i lijepo na sud. A isto tako nikad mi vise niko dinara nece poslati na paypal, nego ko krene za BiH nek donese u dzepu.
Evo jarane ja sam se trudio i radio online. Odakle mi pare za prethodne tri godine? Nit su to bile neke aman cifre nit sam ja to cuvao u slucaju da se nekom digne nesto pa nas natjera da placamo retroaktivno.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1502 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

TheHound wrote:
prelivoda wrote:Predao jutros AMS-1035 sa uplatnicama.

Ubuduće moram plaćati po primitku para. Neće biti toliko strogi po pitanju plaćanja, čim sjednu pare, čak ako je neki mjesec slabiji, može se spojiti i platiti u sljedećem.
Nema donjeg limita, dakle sve što sjedne na račun je oporezivo.
Znaci ne priznaju ti nista kao rashod, ni laptop niti ostala sredstva za rad? Ne znam kako je to vani rijeseno, ali mi je to bas glupo, bar neke racune ako imas od opreme za jedan mjesec npr da ti to uvaze kao rashode.
normalno je vani to
kupis novi auto, napravis sebi krunice za zube itd
za sve ima određeni procenat odbitka da te podstakne da trosis i da napredujes...
ali jok, izgleda najbolje što kažu biti na crno keramičar i stolar...
denis.istok

#1503 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by denis.istok »

pianist wrote:
denis.istok wrote:
Indigont wrote:Najveći problem s ovim je što ovo nije porez na dohodak. Ono što sam ja dobio na Paypal nije dohodak.

Dohodak je razlika između primitaka priteklih u poreznom razdoblju i izdataka nastalih u istom poreznom razdoblju.

Gdje to ima da naplaćuješ ljudima porez na sav priliv novca bez ikakvog uvažavanja troškova? Neki ljudi posluju tako što imaju i do 90% rashoda. Pa na kraju ispadne da si općenito u gubitku što si radio. Radio si 3 godine i kad platiš porez nisi ništa zaradio nego si ostao dužan hiljade maraka. U kakvom košmaru od države mi živimo jbt
U ovo se krenulo bez ikakve pripreme izgleda, ljudi dobiju iznose koji su im stigli na paypal i uplatnice. Naravno, ima onih koji realno i rade i zarađuju pa će ljudi bez riječi platiti.

Međutim, imas ljude koji rade i prodaju vani usluge ili robu, ali naravno njih prvo plate! Nije dohodak sve sto dobijes na racun. A posebna grupa su ovi sto dobijaju novac od rodbine i prijatelja, odnosno za prodaju nekih ličnih stvari. Nema razgraničenja šta je šta, da li imaju pravo retroaktivno (kaze imaju). Po meni ce ovo uplatiti ljudi koji se realno bave poslovima online, svi drugi ce platiti ako moraju da izbjegnu dodatne kazne i lijepo na sud. A isto tako nikad mi vise niko dinara nece poslati na paypal, nego ko krene za BiH nek donese u dzepu.
Evo jarane ja sam se trudio i radio online. Odakle mi pare za prethodne tri godine? Nit su to bile neke aman cifre nit sam ja to cuvao u slucaju da se nekom digne nesto pa nas natjera da placamo retroaktivno.
Zako kazem da ovo zaista treba medijski, ali i zakonski, dici na nivo da se donese jasna uredba o tome sta sve potpada pod porez i kako to misle da im neko plati odjednom za 3 godine unazad..a ceka nas i 2018.
Ako sam dobro shvatio obavezan si podnijeti prijavu poreza odmah, a za uplatu se mozda i moze dogovoriti. Ovo je samo pretpostavka.
madner

#1504 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Hajvan wrote:
Dasi wrote:
TheHound wrote:
Uvijek :D
Zasto bi ja placao par tisuca mjesecno za porez a freelanceri sebi u djep a ovamo o nasem trosku koriste sve zivo :)
Sta to sve zivo koriste freelanceri o nasem trosku?

…a sto vec nije platio kroz sistem PDV-a?!?
Kakve veze ima PDV, pa i covjek koji ima platu od 300 KM mora platiti PDV.

Ljudi bi da se uvede sistem, ali da se pocne od onih tamo drugih. :D
choxnox

#1505 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by choxnox »

Onako me samo interesuje kada ce drzava upregnuti svoje institucije i napraviti mega akciju sa stotinama inspektora na terenu da se suzbije neplacanje poreza od raznoraznih "majstora": gradjevinci, keramicari, vodoinstalateri, limari, beton i estrih majstori itd.? Svi znamo da se u privatnom gradjevinskom sektoru obrnu milioni godisnje za koje niko ne placa poreze, a o fiskalnim da ni ne govorimo. Dodje ti majstor, uzme kes za posao, on sam se vodi na birou kao nezaposlen, ja kao zaposlen za njega placam i socijalno i zdravstveno i sta sve ne, a on plus sto mi zavali cijenu pri tome ne prikaze niti plati porez za kes koji je strpao u dzep.

Fino inspektori u vozila i zaci se po naseljima. Vidis da se nesto gradi, hajmo legitimacija i evidencija. Ako se vec igramo pravne drzave, onda idemo raditi sve po zakonu i kako treba, bez izuzetaka.
Saka

#1506 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

Kakav ba rashod a primaš pare kao fizičko lice? Nema rashoda ako nemaš firmu. Spominjete nekakve stotine hiljada godišnje a nikom nije palo napamet da registruje obrt ili čak i d.o.o. pa ćeš imati i priznavanje rashoda i odbitke i sve šta vam fali ovako.

A najbolji su ovi što kažu plaćam sve kroz PDV. Zakon je da moraš platiti i porez na dohodak i PDV na sve što kupiš. Svima koji su regularno zaposleni je tako pa što ne bi bilo i freelancerima?
Hajvan

#1507 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

madner wrote:
Hajvan wrote:
Dasi wrote:

…a sto vec nije platio kroz sistem PDV-a?!?
Kakve veze ima PDV, pa i covjek koji ima platu od 300 KM mora platiti PDV.

Ljudi bi da se uvede sistem, ali da se pocne od onih tamo drugih. :D

OK.
pianist

#1508 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pianist »

Opet kazem, zalosno je sto ove poteze kriminalne drzave podrzavaju ljudi koji su neupuceni i apsolutno nemaju veze s ovim.
denis.istok

#1509 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by denis.istok »

Saka wrote:Kakav ba rashod a primaš pare kao fizičko lice? Nema rashoda ako nemaš firmu. Spominjete nekakve stotine hiljada godišnje a nikom nije palo napamet da registruje obrt ili čak i d.o.o. pa ćeš imati i priznavanje rashoda i odbitke i sve šta vam fali ovako.

A najbolji su ovi što kažu plaćam sve kroz PDV. Zakon je da moraš platiti i porez na dohodak i PDV na sve što kupiš. Svima koji su regularno zaposleni je tako pa što ne bi bilo i freelancerima?
Opet ostaje problem ljudi koji ne rade a primaju novac preko online servisa iz bilo kog drugog razloga ( paypal, western union, neko moneygram). Ovo nije sistemski rješeno razdvajanje porijekla a krenulo se u naplatu.
Saka

#1510 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

denis.istok wrote:
Saka wrote:Kakav ba rashod a primaš pare kao fizičko lice? Nema rashoda ako nemaš firmu. Spominjete nekakve stotine hiljada godišnje a nikom nije palo napamet da registruje obrt ili čak i d.o.o. pa ćeš imati i priznavanje rashoda i odbitke i sve šta vam fali ovako.

Opet ostaje problem ljudi koji ne rade a primaju novac preko online servisa iz bilo kog drugog razloga ( paypal, western union, neko moneygram). Ovo nije sistemski rješeno razdvajanje porijekla a krenulo se u naplatu.
Ma joj, sad neki poseban slučaj treba da bude razlog da niko ne plaća porez? Ko prima pare od rodbine lijepo će otići i pokazati izvod s PayPal-a i riješiće stvar sa njima. A rodbina sigurno ne šalje svaki mjesec 10 milja regularno, tačno se može vidjeti obrazac plaćanja za usluge i razlikovati od donacija od rodbine.
denis.istok

#1511 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by denis.istok »

Saka wrote:
denis.istok wrote:

Ma joj, sad neki poseban slučaj treba da bude razlog da niko ne plaća porez? Ko prima pare od rodbine lijepo će otići i pokazati izvod s PayPal-a i riješiće stvar sa njima. A rodbina sigurno ne šalje svaki mjesec 10 milja regularno, tačno se može vidjeti obrazac plaćanja za usluge i razlikovati od donacija od rodbine.
U pravu si, ali sada su obuhvatili sve, ja recimo na emailu imam svaku uplatu od kada sam otvorio racun, i na osnovu toga ko zeli moze zakljuciti o cemu se radi- pitanje je zeli li zakljuciti. I takvih ce biti stotine, posebno kad spuste granicu ispod 10.000KM za 3 godine (ne za 1 godinu kako se pise). A ne znam da iko zaradjuje 10 milja mjesecno od ovdje prisutnih. Vidim da su neki i platili jer zaista potpadaju pod Zakon.
Saka

#1512 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

denis.istok wrote:
Saka wrote:
denis.istok wrote:Opet ostaje problem ljudi koji ne rade a primaju novac preko online servisa iz bilo kog drugog razloga ( paypal, western union, neko moneygram). Ovo nije sistemski rješeno razdvajanje porijekla a krenulo se u naplatu.
U pravu si, ali sada su obuhvatili sve, ja recimo na emailu imam svaku uplatu od kada sam otvorio racun, i na osnovu toga ko zeli moze zakljuciti o cemu se radi- pitanje je zeli li zakljuciti. I takvih ce biti stotine, posebno kad spuste granicu ispod 10.000KM za 3 godine (ne za 1 godinu kako se pise). A ne znam da iko zaradjuje 10 milja mjesecno od ovdje prisutnih. Vidim da su neki i platili jer zaista potpadaju pod Zakon.
Ne znam, znam da su neki spominjali ovdje da su imali i do 100k godišnje prihoda, a frka sad platiti 10% ili što nema rashoda ili ličnog odbitka.
Pa brate ako imaš 100 milja godišnje osnuješ d.o.o. i imaćeš i zdravstveno i rashode i odbitke i sve što treba. Sad će neki reći jest ali d.o.o. ima troškova. Pa ima ali 100k godišnje pokriva sve glat i fino ti ostaje. Ako imaš manje opet osnuješ obrt i sve imaš (to što neki pričaju kao ne može obrt raditi s inostranstvom, to jest na papiru tako jer je zakon pisan prije interneta, ali nema prepreka jer ne izvoziš fizičku robu i masa ljudi radi tako). Ali jok, neki bi da deru lovu a nemaju nikakvih troškova, a ni porez da se ne plati. Još država treba da im bude zahvalna što su unijeli lovu i platili PDV kad kupe sokić.

A nedaj bože ako im neko ukrade nešto, treba mi da im plaćamo policiju, ili djeci što idu u školu ili kad legne u bolnicu. Hajmo malo više svijesti i odgovornosti pa će i lopova biti manje i lakše će se isticati iz mase.
Last edited by Saka on 23/07/2018 12:31, edited 1 time in total.
TheHound

#1513 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

Dasi wrote: Sta to sve zivo koriste freelanceri o nasem trosku?
Policiju, vatrogasno, hitnu. Gdje odes kad te u 1h ujutro nesto zaboli, kod svog privatnog doktora garant? Gdje ces otic kad ti izbije pozar u stanu, sam ces gasiti, itd, itd?
Hajvan wrote: …a sto vec nije platio kroz sistem PDV-a?!?
Kakve veze PDV ima sa bilo cemu ovdje spomenutim?
Indigont

#1514 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

s druge strane, možda mi nismo dobro shvatili taj žargon, odbitak, gubitak...

ovdje mi se čini da ipak ima kolona za rashode u samostalnoj djelatnosti?

Image
pianist

#1515 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pianist »

Saka, bavis li se ti freelancingom?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1516 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

pianist wrote:Saka, bavis li se ti freelancingom?
Ne, on se kao i ovi ostali bavi raspodjelom tuđih para na vatrogasce :mrgreen:

Sjajna logika nadasve, ovi što guzicu poderu za 100k trebaju otvoriti DOO i dati 50k od svega toga samo na takse + još jedno 20k da bi vodili tu imaginarnu firmu. :lol:

Inače, ako imate viška novca sve preporuke za polikliniku Sunce, dočekaju vas nasmijani i uslužni doktori, ne čekate tri mjeseca za termin na aparatima i slično :mrgreen:

Jedna Bugarska koja je u EU ima fiksnih 10% i vjerovatno će ukinuti, ali ovdje treba i 60%, bit će veće penzije :mrgreen:

-

Ovo je ona bošnjačka logika - DŽeko ima para, što nam ne da malo svima, šta je njemu hiljada
pianist

#1517 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pianist »

Velkoski wrote:

Sjajna logika nadasve, ovi što guzicu poderu za 100k trebaju otvoriti DOO i dati 50k od svega toga samo na takse + još jedno 20k da bi vodili tu imaginarnu firmu. :lol:

Inače, ako imate viška novca sve preporuke za polikliniku Sunce, dočekaju vas nasmijani i uslužni doktori, ne čekate tri mjeseca za termin na aparatima i slično :mrgreen:

Jedna Bugarska koja je u EU ima fiksnih 10% i vjerovatno će ukinuti, ali ovdje treba i 60%, bit će veće penzije :mrgreen:

-

Ovo je ona bošnjačka logika - DŽeko ima para, što nam ne da malo svima, šta je njemu hiljada
Pa i ja to kontam. Vidim frajer prica o svijesti i odgovornosti, pa me to bas zanimalo, kad neko u tom pravcu palamudi, da li se i on bavi tim poslom, ili je ova standardna bosnjacka u pitanju.
Saka

#1518 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

Ne, ja imam d.o.o.
pianist wrote:

-

Pa i ja to kontam. Vidim frajer prica o svijesti i odgovornosti, pa me to bas zanimalo, kad neko u tom pravcu palamudi, da li se i on bavi tim poslom, ili je ova standardna bosnjacka u pitanju.
Vidiš kad komentariše neko ko pojma nema onda to tako ispada. Pa ako ne znaš pitaj sine, a ne lupaj gluposti. Na kakve takse 50k? Kakvih još 20k i kakvu imaginarnu firmu? Ako nešto radiš i time se baviš i zarađuješ tu nema ništa imaginarno. A troškovi uopšte nisu veliki, pitaj šta te zanima, ne lupaj gluposti.

Tebi je Bugarska uzor izgleda, što ne ideš tamo već bježite u Njemačku i Švedsku gdje je porez 30-40%, a 10 vam puno?
Last edited by Saka on 23/07/2018 13:08, edited 1 time in total.
pianist

#1519 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pianist »

Saka wrote:
Ne, ja imam d.o.o.
pianist wrote:Ne, on se kao i ovi ostali bavi raspodjelom tuđih para na vatrogasce :mrgreen:

-

Vidiš kad komentariše neko ko pojma nema onda to tako ispada. Pa ako ne znaš pitaj sine, a ne lupaj gluposti. Na kakve takse 50k? Kakvih još 20k i kakvu imaginarnu firmu? Ako nešto radiš i time se baviš i zarađuješ tu nema ništa imaginarno. A troškovi uopšte nisu veliki, pitaj šta te zanima, ne lupaj gluposti.

Tebi je Bugarska uzor izgleda, što ne ideš tamo već bježite u Njemačku i Švedsku gdje je porez 30-40%, a 10 vam puno?[/quote]

Pa kakve veze ti imas sa freelancingom i sa porezom na freelancing?
Hajvan

#1520 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

TheHound wrote:
Dasi wrote:[
Sta to sve zivo koriste freelanceri o nasem trosku?
Policiju, vatrogasno, hitnu. Gdje odes kad te u 1h ujutro nesto zaboli, kod svog privatnog doktora garant? Gdje ces otic kad ti izbije pozar u stanu, sam ces gasiti garant?
Hajvan wrote: …a sto vec nije platio kroz sistem PDV-a?!?
Kakve veze PDV ima sa bilo cemu ovdje spomenutim?

Ne znam. Vi mi recite…

Pretopstavljam da nema nikakve veze PDV sa svim gore nabrojanim- policijom, vatrogascima, obrazovanjem….

Na osnovu toga, zakljucio sam da su freelanceri paraziti ovog drustva.
Saka

#1521 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

pianist wrote:Pa kakve veze ti imas sa freelancingom i sa porezom na freelancing?
Takve da sam isto radio što i ti, plaćao porez i kad nije bilo ove uredbe, dok priliv nije prešao neki određen nivo pa registrovao d.o.o. što i vama pametnjakovićima sa 100k godišnje savjetujem. Do tada plaćajte i ne palamudite previše.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#1522 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Pa u Švedskoj i nema toliko freelancera, skontaj zašto :-) :lol:

Na kraju krajeva, mi ćemo svi platiti porez jer se mora, ali jadovi s ove teme će ostati jadovi i nakon toga :mrgreen:
madner

#1523 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Velkoski wrote:

-

Ko vas ovo laze. Troskovi su oko 3 hiljade godisnje, bez kirije.
Kakve takse koje pojedu pola, ko vam radi to racunovdstvo?

100 K godisnje je cifra gdje apsolutno treba otvoriti firmu, to je 8000 mjesecnog prihoda. :D
Saka

#1524 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

Velkoski wrote:Pa u Švedskoj i nema toliko freelancera, skontaj zašto :-) :lol:

Na kraju krajeva, mi ćemo svi platiti porez jer se mora, ali jadovi s ove teme će ostati jadovi i nakon toga :mrgreen:
Tako i treba.

Mi jadovi jer nećemo za tebe da plaćamo, al na kraju ti ostade ojađen, jbg.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#1525 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Samo PIO/Mio i svi ostale troškovi ti vrste su bar 50% :mrgreen:

Naravno, sve to je bolje nego 10%, čista matematika :thumbup: :mrgreen:

-

Ma šta li ti plaćaš za mene da mi je znati :lol:
Last edited by Velkoski on 23/07/2018 13:15, edited 1 time in total.
Post Reply