Evo jarane ja sam se trudio i radio online. Odakle mi pare za prethodne tri godine? Nit su to bile neke aman cifre nit sam ja to cuvao u slucaju da se nekom digne nesto pa nas natjera da placamo retroaktivno.denis.istok wrote:U ovo se krenulo bez ikakve pripreme izgleda, ljudi dobiju iznose koji su im stigli na paypal i uplatnice. Naravno, ima onih koji realno i rade i zarađuju pa će ljudi bez riječi platiti.Indigont wrote:Najveći problem s ovim je što ovo nije porez na dohodak. Ono što sam ja dobio na Paypal nije dohodak.
Dohodak je razlika između primitaka priteklih u poreznom razdoblju i izdataka nastalih u istom poreznom razdoblju.
Gdje to ima da naplaćuješ ljudima porez na sav priliv novca bez ikakvog uvažavanja troškova? Neki ljudi posluju tako što imaju i do 90% rashoda. Pa na kraju ispadne da si općenito u gubitku što si radio. Radio si 3 godine i kad platiš porez nisi ništa zaradio nego si ostao dužan hiljade maraka. U kakvom košmaru od države mi živimo jbt
Međutim, imas ljude koji rade i prodaju vani usluge ili robu, ali naravno njih prvo plate! Nije dohodak sve sto dobijes na racun. A posebna grupa su ovi sto dobijaju novac od rodbine i prijatelja, odnosno za prodaju nekih ličnih stvari. Nema razgraničenja šta je šta, da li imaju pravo retroaktivno (kaze imaju). Po meni ce ovo uplatiti ljudi koji se realno bave poslovima online, svi drugi ce platiti ako moraju da izbjegnu dodatne kazne i lijepo na sud. A isto tako nikad mi vise niko dinara nece poslati na paypal, nego ko krene za BiH nek donese u dzepu.
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
pianist
#1501 Re: Porez na dohodak na freelancing?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1502 Re: Porez na dohodak na freelancing?
normalno je vani toTheHound wrote:Znaci ne priznaju ti nista kao rashod, ni laptop niti ostala sredstva za rad? Ne znam kako je to vani rijeseno, ali mi je to bas glupo, bar neke racune ako imas od opreme za jedan mjesec npr da ti to uvaze kao rashode.prelivoda wrote:Predao jutros AMS-1035 sa uplatnicama.
Ubuduće moram plaćati po primitku para. Neće biti toliko strogi po pitanju plaćanja, čim sjednu pare, čak ako je neki mjesec slabiji, može se spojiti i platiti u sljedećem.
Nema donjeg limita, dakle sve što sjedne na račun je oporezivo.
kupis novi auto, napravis sebi krunice za zube itd
za sve ima određeni procenat odbitka da te podstakne da trosis i da napredujes...
ali jok, izgleda najbolje što kažu biti na crno keramičar i stolar...
- denis.istok
#1503 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Zako kazem da ovo zaista treba medijski, ali i zakonski, dici na nivo da se donese jasna uredba o tome sta sve potpada pod porez i kako to misle da im neko plati odjednom za 3 godine unazad..a ceka nas i 2018.pianist wrote:Evo jarane ja sam se trudio i radio online. Odakle mi pare za prethodne tri godine? Nit su to bile neke aman cifre nit sam ja to cuvao u slucaju da se nekom digne nesto pa nas natjera da placamo retroaktivno.denis.istok wrote:U ovo se krenulo bez ikakve pripreme izgleda, ljudi dobiju iznose koji su im stigli na paypal i uplatnice. Naravno, ima onih koji realno i rade i zarađuju pa će ljudi bez riječi platiti.Indigont wrote:Najveći problem s ovim je što ovo nije porez na dohodak. Ono što sam ja dobio na Paypal nije dohodak.
Dohodak je razlika između primitaka priteklih u poreznom razdoblju i izdataka nastalih u istom poreznom razdoblju.
Gdje to ima da naplaćuješ ljudima porez na sav priliv novca bez ikakvog uvažavanja troškova? Neki ljudi posluju tako što imaju i do 90% rashoda. Pa na kraju ispadne da si općenito u gubitku što si radio. Radio si 3 godine i kad platiš porez nisi ništa zaradio nego si ostao dužan hiljade maraka. U kakvom košmaru od države mi živimo jbt
Međutim, imas ljude koji rade i prodaju vani usluge ili robu, ali naravno njih prvo plate! Nije dohodak sve sto dobijes na racun. A posebna grupa su ovi sto dobijaju novac od rodbine i prijatelja, odnosno za prodaju nekih ličnih stvari. Nema razgraničenja šta je šta, da li imaju pravo retroaktivno (kaze imaju). Po meni ce ovo uplatiti ljudi koji se realno bave poslovima online, svi drugi ce platiti ako moraju da izbjegnu dodatne kazne i lijepo na sud. A isto tako nikad mi vise niko dinara nece poslati na paypal, nego ko krene za BiH nek donese u dzepu.
Ako sam dobro shvatio obavezan si podnijeti prijavu poreza odmah, a za uplatu se mozda i moze dogovoriti. Ovo je samo pretpostavka.
- madner
#1504 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kakve veze ima PDV, pa i covjek koji ima platu od 300 KM mora platiti PDV.Hajvan wrote:Dasi wrote:Sta to sve zivo koriste freelanceri o nasem trosku?TheHound wrote:
Uvijek
Zasto bi ja placao par tisuca mjesecno za porez a freelanceri sebi u djep a ovamo o nasem trosku koriste sve zivo
…a sto vec nije platio kroz sistem PDV-a?!?
Ljudi bi da se uvede sistem, ali da se pocne od onih tamo drugih.
- choxnox
#1505 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Onako me samo interesuje kada ce drzava upregnuti svoje institucije i napraviti mega akciju sa stotinama inspektora na terenu da se suzbije neplacanje poreza od raznoraznih "majstora": gradjevinci, keramicari, vodoinstalateri, limari, beton i estrih majstori itd.? Svi znamo da se u privatnom gradjevinskom sektoru obrnu milioni godisnje za koje niko ne placa poreze, a o fiskalnim da ni ne govorimo. Dodje ti majstor, uzme kes za posao, on sam se vodi na birou kao nezaposlen, ja kao zaposlen za njega placam i socijalno i zdravstveno i sta sve ne, a on plus sto mi zavali cijenu pri tome ne prikaze niti plati porez za kes koji je strpao u dzep.
Fino inspektori u vozila i zaci se po naseljima. Vidis da se nesto gradi, hajmo legitimacija i evidencija. Ako se vec igramo pravne drzave, onda idemo raditi sve po zakonu i kako treba, bez izuzetaka.
Fino inspektori u vozila i zaci se po naseljima. Vidis da se nesto gradi, hajmo legitimacija i evidencija. Ako se vec igramo pravne drzave, onda idemo raditi sve po zakonu i kako treba, bez izuzetaka.
-
Saka
#1506 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kakav ba rashod a primaš pare kao fizičko lice? Nema rashoda ako nemaš firmu. Spominjete nekakve stotine hiljada godišnje a nikom nije palo napamet da registruje obrt ili čak i d.o.o. pa ćeš imati i priznavanje rashoda i odbitke i sve šta vam fali ovako.
A najbolji su ovi što kažu plaćam sve kroz PDV. Zakon je da moraš platiti i porez na dohodak i PDV na sve što kupiš. Svima koji su regularno zaposleni je tako pa što ne bi bilo i freelancerima?
A najbolji su ovi što kažu plaćam sve kroz PDV. Zakon je da moraš platiti i porez na dohodak i PDV na sve što kupiš. Svima koji su regularno zaposleni je tako pa što ne bi bilo i freelancerima?
- Hajvan
#1507 Re: Porez na dohodak na freelancing?
madner wrote:Hajvan wrote:Kakve veze ima PDV, pa i covjek koji ima platu od 300 KM mora platiti PDV.Dasi wrote:
…a sto vec nije platio kroz sistem PDV-a?!?
Ljudi bi da se uvede sistem, ali da se pocne od onih tamo drugih.
OK.
-
pianist
#1508 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Opet kazem, zalosno je sto ove poteze kriminalne drzave podrzavaju ljudi koji su neupuceni i apsolutno nemaju veze s ovim.
- denis.istok
#1509 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Opet ostaje problem ljudi koji ne rade a primaju novac preko online servisa iz bilo kog drugog razloga ( paypal, western union, neko moneygram). Ovo nije sistemski rješeno razdvajanje porijekla a krenulo se u naplatu.Saka wrote:Kakav ba rashod a primaš pare kao fizičko lice? Nema rashoda ako nemaš firmu. Spominjete nekakve stotine hiljada godišnje a nikom nije palo napamet da registruje obrt ili čak i d.o.o. pa ćeš imati i priznavanje rashoda i odbitke i sve šta vam fali ovako.
-
Saka
#1510 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma joj, sad neki poseban slučaj treba da bude razlog da niko ne plaća porez? Ko prima pare od rodbine lijepo će otići i pokazati izvod s PayPal-a i riješiće stvar sa njima. A rodbina sigurno ne šalje svaki mjesec 10 milja regularno, tačno se može vidjeti obrazac plaćanja za usluge i razlikovati od donacija od rodbine.denis.istok wrote:Opet ostaje problem ljudi koji ne rade a primaju novac preko online servisa iz bilo kog drugog razloga ( paypal, western union, neko moneygram). Ovo nije sistemski rješeno razdvajanje porijekla a krenulo se u naplatu.Saka wrote:Kakav ba rashod a primaš pare kao fizičko lice? Nema rashoda ako nemaš firmu. Spominjete nekakve stotine hiljada godišnje a nikom nije palo napamet da registruje obrt ili čak i d.o.o. pa ćeš imati i priznavanje rashoda i odbitke i sve šta vam fali ovako.
- denis.istok
#1511 Re: Porez na dohodak na freelancing?
U pravu si, ali sada su obuhvatili sve, ja recimo na emailu imam svaku uplatu od kada sam otvorio racun, i na osnovu toga ko zeli moze zakljuciti o cemu se radi- pitanje je zeli li zakljuciti. I takvih ce biti stotine, posebno kad spuste granicu ispod 10.000KM za 3 godine (ne za 1 godinu kako se pise). A ne znam da iko zaradjuje 10 milja mjesecno od ovdje prisutnih. Vidim da su neki i platili jer zaista potpadaju pod Zakon.Saka wrote:Ma joj, sad neki poseban slučaj treba da bude razlog da niko ne plaća porez? Ko prima pare od rodbine lijepo će otići i pokazati izvod s PayPal-a i riješiće stvar sa njima. A rodbina sigurno ne šalje svaki mjesec 10 milja regularno, tačno se može vidjeti obrazac plaćanja za usluge i razlikovati od donacija od rodbine.denis.istok wrote:Opet ostaje problem ljudi koji ne rade a primaju novac preko online servisa iz bilo kog drugog razloga ( paypal, western union, neko moneygram). Ovo nije sistemski rješeno razdvajanje porijekla a krenulo se u naplatu.Saka wrote:Kakav ba rashod a primaš pare kao fizičko lice? Nema rashoda ako nemaš firmu. Spominjete nekakve stotine hiljada godišnje a nikom nije palo napamet da registruje obrt ili čak i d.o.o. pa ćeš imati i priznavanje rashoda i odbitke i sve šta vam fali ovako.
-
Saka
#1512 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne znam, znam da su neki spominjali ovdje da su imali i do 100k godišnje prihoda, a frka sad platiti 10% ili što nema rashoda ili ličnog odbitka.denis.istok wrote:U pravu si, ali sada su obuhvatili sve, ja recimo na emailu imam svaku uplatu od kada sam otvorio racun, i na osnovu toga ko zeli moze zakljuciti o cemu se radi- pitanje je zeli li zakljuciti. I takvih ce biti stotine, posebno kad spuste granicu ispod 10.000KM za 3 godine (ne za 1 godinu kako se pise). A ne znam da iko zaradjuje 10 milja mjesecno od ovdje prisutnih. Vidim da su neki i platili jer zaista potpadaju pod Zakon.Saka wrote:Ma joj, sad neki poseban slučaj treba da bude razlog da niko ne plaća porez? Ko prima pare od rodbine lijepo će otići i pokazati izvod s PayPal-a i riješiće stvar sa njima. A rodbina sigurno ne šalje svaki mjesec 10 milja regularno, tačno se može vidjeti obrazac plaćanja za usluge i razlikovati od donacija od rodbine.denis.istok wrote:Opet ostaje problem ljudi koji ne rade a primaju novac preko online servisa iz bilo kog drugog razloga ( paypal, western union, neko moneygram). Ovo nije sistemski rješeno razdvajanje porijekla a krenulo se u naplatu.
Pa brate ako imaš 100 milja godišnje osnuješ d.o.o. i imaćeš i zdravstveno i rashode i odbitke i sve što treba. Sad će neki reći jest ali d.o.o. ima troškova. Pa ima ali 100k godišnje pokriva sve glat i fino ti ostaje. Ako imaš manje opet osnuješ obrt i sve imaš (to što neki pričaju kao ne može obrt raditi s inostranstvom, to jest na papiru tako jer je zakon pisan prije interneta, ali nema prepreka jer ne izvoziš fizičku robu i masa ljudi radi tako). Ali jok, neki bi da deru lovu a nemaju nikakvih troškova, a ni porez da se ne plati. Još država treba da im bude zahvalna što su unijeli lovu i platili PDV kad kupe sokić.
A nedaj bože ako im neko ukrade nešto, treba mi da im plaćamo policiju, ili djeci što idu u školu ili kad legne u bolnicu. Hajmo malo više svijesti i odgovornosti pa će i lopova biti manje i lakše će se isticati iz mase.
Last edited by Saka on 23/07/2018 12:31, edited 1 time in total.
- TheHound
#1513 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Policiju, vatrogasno, hitnu. Gdje odes kad te u 1h ujutro nesto zaboli, kod svog privatnog doktora garant? Gdje ces otic kad ti izbije pozar u stanu, sam ces gasiti, itd, itd?Dasi wrote: Sta to sve zivo koriste freelanceri o nasem trosku?
Kakve veze PDV ima sa bilo cemu ovdje spomenutim?Hajvan wrote: …a sto vec nije platio kroz sistem PDV-a?!?
- Indigont
#1514 Re: Porez na dohodak na freelancing?
s druge strane, možda mi nismo dobro shvatili taj žargon, odbitak, gubitak...
ovdje mi se čini da ipak ima kolona za rashode u samostalnoj djelatnosti?

ovdje mi se čini da ipak ima kolona za rashode u samostalnoj djelatnosti?

-
pianist
#1515 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Saka, bavis li se ti freelancingom?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1516 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne, on se kao i ovi ostali bavi raspodjelom tuđih para na vatrogascepianist wrote:Saka, bavis li se ti freelancingom?
Sjajna logika nadasve, ovi što guzicu poderu za 100k trebaju otvoriti DOO i dati 50k od svega toga samo na takse + još jedno 20k da bi vodili tu imaginarnu firmu.
Inače, ako imate viška novca sve preporuke za polikliniku Sunce, dočekaju vas nasmijani i uslužni doktori, ne čekate tri mjeseca za termin na aparatima i slično
Jedna Bugarska koja je u EU ima fiksnih 10% i vjerovatno će ukinuti, ali ovdje treba i 60%, bit će veće penzije
-
Ovo je ona bošnjačka logika - DŽeko ima para, što nam ne da malo svima, šta je njemu hiljada
-
pianist
#1517 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa i ja to kontam. Vidim frajer prica o svijesti i odgovornosti, pa me to bas zanimalo, kad neko u tom pravcu palamudi, da li se i on bavi tim poslom, ili je ova standardna bosnjacka u pitanju.Velkoski wrote:Ne, on se kao i ovi ostali bavi raspodjelom tuđih para na vatrogascepianist wrote:Saka, bavis li se ti freelancingom?
Sjajna logika nadasve, ovi što guzicu poderu za 100k trebaju otvoriti DOO i dati 50k od svega toga samo na takse + još jedno 20k da bi vodili tu imaginarnu firmu.![]()
Inače, ako imate viška novca sve preporuke za polikliniku Sunce, dočekaju vas nasmijani i uslužni doktori, ne čekate tri mjeseca za termin na aparatima i slično
Jedna Bugarska koja je u EU ima fiksnih 10% i vjerovatno će ukinuti, ali ovdje treba i 60%, bit će veće penzije
-
Ovo je ona bošnjačka logika - DŽeko ima para, što nam ne da malo svima, šta je njemu hiljada
-
Saka
#1518 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne, ja imam d.o.o.pianist wrote:Saka, bavis li se ti freelancingom?
Vidiš kad komentariše neko ko pojma nema onda to tako ispada. Pa ako ne znaš pitaj sine, a ne lupaj gluposti. Na kakve takse 50k? Kakvih još 20k i kakvu imaginarnu firmu? Ako nešto radiš i time se baviš i zarađuješ tu nema ništa imaginarno. A troškovi uopšte nisu veliki, pitaj šta te zanima, ne lupaj gluposti.pianist wrote:Pa i ja to kontam. Vidim frajer prica o svijesti i odgovornosti, pa me to bas zanimalo, kad neko u tom pravcu palamudi, da li se i on bavi tim poslom, ili je ova standardna bosnjacka u pitanju.Ne, on se kao i ovi ostali bavi raspodjelom tuđih para na vatrogasce
Sjajna logika nadasve, ovi što guzicu poderu za 100k trebaju otvoriti DOO i dati 50k od svega toga samo na takse + još jedno 20k da bi vodili tu imaginarnu firmu.![]()
-
Tebi je Bugarska uzor izgleda, što ne ideš tamo već bježite u Njemačku i Švedsku gdje je porez 30-40%, a 10 vam puno?
Last edited by Saka on 23/07/2018 13:08, edited 1 time in total.
-
pianist
#1519 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Vidiš kad komentariše neko ko pojma nema onda to tako ispada. Pa ako ne znaš pitaj sine, a ne lupaj gluposti. Na kakve takse 50k? Kakvih još 20k i kakvu imaginarnu firmu? Ako nešto radiš i time se baviš i zarađuješ tu nema ništa imaginarno. A troškovi uopšte nisu veliki, pitaj šta te zanima, ne lupaj gluposti.Saka wrote:Ne, ja imam d.o.o.pianist wrote:Saka, bavis li se ti freelancingom?
Pa i ja to kontam. Vidim frajer prica o svijesti i odgovornosti, pa me to bas zanimalo, kad neko u tom pravcu palamudi, da li se i on bavi tim poslom, ili je ova standardna bosnjacka u pitanju.pianist wrote:Ne, on se kao i ovi ostali bavi raspodjelom tuđih para na vatrogasce
-
Tebi je Bugarska uzor izgleda, što ne ideš tamo već bježite u Njemačku i Švedsku gdje je porez 30-40%, a 10 vam puno?[/quote]
Pa kakve veze ti imas sa freelancingom i sa porezom na freelancing?
- Hajvan
#1520 Re: Porez na dohodak na freelancing?
TheHound wrote:Policiju, vatrogasno, hitnu. Gdje odes kad te u 1h ujutro nesto zaboli, kod svog privatnog doktora garant? Gdje ces otic kad ti izbije pozar u stanu, sam ces gasiti garant?Dasi wrote:[
Sta to sve zivo koriste freelanceri o nasem trosku?
Kakve veze PDV ima sa bilo cemu ovdje spomenutim?Hajvan wrote: …a sto vec nije platio kroz sistem PDV-a?!?
Ne znam. Vi mi recite…
Pretopstavljam da nema nikakve veze PDV sa svim gore nabrojanim- policijom, vatrogascima, obrazovanjem….
Na osnovu toga, zakljucio sam da su freelanceri paraziti ovog drustva.
-
Saka
#1521 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Takve da sam isto radio što i ti, plaćao porez i kad nije bilo ove uredbe, dok priliv nije prešao neki određen nivo pa registrovao d.o.o. što i vama pametnjakovićima sa 100k godišnje savjetujem. Do tada plaćajte i ne palamudite previše.pianist wrote:Pa kakve veze ti imas sa freelancingom i sa porezom na freelancing?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#1522 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa u Švedskoj i nema toliko freelancera, skontaj zašto
Na kraju krajeva, mi ćemo svi platiti porez jer se mora, ali jadovi s ove teme će ostati jadovi i nakon toga
Na kraju krajeva, mi ćemo svi platiti porez jer se mora, ali jadovi s ove teme će ostati jadovi i nakon toga
- madner
#1523 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Velkoski wrote:Ne, on se kao i ovi ostali bavi raspodjelom tuđih para na vatrogascepianist wrote:Saka, bavis li se ti freelancingom?
-
Ko vas ovo laze. Troskovi su oko 3 hiljade godisnje, bez kirije.
Kakve takse koje pojedu pola, ko vam radi to racunovdstvo?
100 K godisnje je cifra gdje apsolutno treba otvoriti firmu, to je 8000 mjesecnog prihoda.
-
Saka
#1524 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Tako i treba.Velkoski wrote:Pa u Švedskoj i nema toliko freelancera, skontaj zašto![]()
![]()
Mi jadovi jer nećemo za tebe da plaćamo, al na kraju ti ostade ojađen, jbg.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#1525 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Samo PIO/Mio i svi ostale troškovi ti vrste su bar 50%
Naravno, sve to je bolje nego 10%, čista matematika

-
Ma šta li ti plaćaš za mene da mi je znati
Naravno, sve to je bolje nego 10%, čista matematika
-
Ma šta li ti plaćaš za mene da mi je znati
Last edited by Velkoski on 23/07/2018 13:15, edited 1 time in total.