512MB wrote:Nasuko se Puigdemont ko pocetnik. Eno ga moli ko ckapi "da se pregovara i zajedno dodje do nekog rjesenja".
Moja rahmetli nana je bila nepismena ali je kontala americke filmove na svoj nacin.
Ono, ko je mutan, premazan, ko je dobar ko dusa, koja je rospija, koja bi rado da se uda al joj ne ide, ko se zaholco i eto mu sad,.
Nekad i pogodila doduse.
E tako mi izgleda kada mi krenemo bistriti politku u svijetu kroz karakterno psiholosku prizmu i zakljucimo kako se neko nasuko, ispo
ckapi, eno ga sad pokajnicki puze,...
Politika je sukob interesa i tu nema puno morala, etike, postenja, principa,.. U nasem zargonu i kad neko
pokazuje misice - to ima svoj interes, kada neko laze i zna da svi znaju da laze - i to ima svoj interes.
Puigdemont je unaprijed znao stav Madrida, stav EU, stavove stranaka u parlamentu,.. ko je uz njega a ko ne. Znao kakva ce biti reakcija i jos potencijalnih reakcija. Uz njega su savjetnici, strucnjaci,... i cijeli tim naravno iz interesa slijedi tu politiku. A kada covjek upozna Kataloniju i Katalonce,.. zna da nisu bas glupi. Znaci nece bas biti ko u moje nane da se neko naivan zaholco i nasuko.
Varijanta gdje Puigdemont poziva na pregovore i kompromis je sasvim sigurno davno razradjena. Koji interes - pokazace se.