1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post Reply
hAZNADAR

#1501 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

sinuhe wrote:Na zahtjev katalonskih socijaldemokrata(PSC) koji su opozicija Ustavni sud Spanije je suspendovao sjednicu parlamenta Katalonije na kojoj bi trebali proglasiti nezavisnost.
PSC nije nikada gore prosla na izborima nego zadnjim i ta tendencija je jos od 2006 kada su bili u vlasti. Od 135 mandata u Parlamentu imaju tek 16.
Ono sto je meni cudno kod njih je da su tradicionalno unitaristi, federalisti.
cyprus

#1502 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:
sinuhe wrote:Na zahtjev katalonskih socijaldemokrata(PSC) koji su opozicija Ustavni sud Spanije je suspendovao sjednicu parlamenta Katalonije na kojoj bi trebali proglasiti nezavisnost.
PSC nije nikada gore prosla na izborima nego zadnjim i ta tendencija je jos od 2006 kada su bili u vlasti. Od 135 mandata u Parlamentu imaju tek 16.
Riječi koje je 1992. godine na otvaranju Olimpijskih igara izrekao Pasqual Maragall, gradonačelnik Barcelone i član unionističke PSC:
“Trebali bismo večeras biti sretni, ali nismo sretni, jer se danas bombarduje Sarajevo”
Da li da možda sada prekinete sa nabijanjem na nos katalonsku podršku Sarajlijama? Mnogo je Katalonaca koji su podržavali Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a protive se nezavisnosti... Dakle, zaista zaista besmislen argument...

PS Ne mogu u isto vrijeme biti i unitaristi i federalisti :mrgreen:
hAZNADAR

#1503 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

512MB wrote:Nasuko se Puigdemont ko pocetnik. Eno ga moli ko ckapi "da se pregovara i zajedno dodje do nekog rjesenja".
Moja rahmetli nana je bila nepismena ali je kontala americke filmove na svoj nacin.
Ono, ko je mutan, premazan, ko je dobar ko dusa, koja je rospija, koja bi rado da se uda al joj ne ide, ko se zaholco i eto mu sad,. :D
Nekad i pogodila doduse.

E tako mi izgleda kada mi krenemo bistriti politku u svijetu kroz karakterno psiholosku prizmu i zakljucimo kako se neko nasuko, ispo ckapi, eno ga sad pokajnicki puze,...

Politika je sukob interesa i tu nema puno morala, etike, postenja, principa,.. U nasem zargonu i kad neko pokazuje misice - to ima svoj interes, kada neko laze i zna da svi znaju da laze - i to ima svoj interes.

Puigdemont je unaprijed znao stav Madrida, stav EU, stavove stranaka u parlamentu,.. ko je uz njega a ko ne. Znao kakva ce biti reakcija i jos potencijalnih reakcija. Uz njega su savjetnici, strucnjaci,... i cijeli tim naravno iz interesa slijedi tu politiku. A kada covjek upozna Kataloniju i Katalonce,.. zna da nisu bas glupi. Znaci nece bas biti ko u moje nane da se neko naivan zaholco i nasuko.

Varijanta gdje Puigdemont poziva na pregovore i kompromis je sasvim sigurno davno razradjena. Koji interes - pokazace se.
daddy-kool

#1504 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by daddy-kool »

Mislim da su se katalonske vođe malo zajebale, a evo i zašto ----

Referendum za nezavisnost je bio protiv zakona, održan na isti način kao što je to urađeno u RS, protivno sudskim odlukama, bez glasačkih spiskova i u španskom slučaju sa policijom koja je pokušala spriječiti čitav proces. Postojalo je puno nepravilnosti, glasanje se odvijalo u naelektrisanoj atmosferi sa namjerom da se jedna tako važna odluka donese na silu i emotivno. Ako je namjera puna nezavisnost, onda im predstoji hladan tuš- Prvo Madrid to neće dozvoliti po cijenu okupacije regije i ukidanja autonomije, a iskustva u tome im ne manjka (pogledati pod ETA). Ako se nekim slučajem uspiju izboriti za nezavisnost, a to podrazumijeva oružane sukobe i razaranja, onda im predstoji životarnje van EU i NATO, te ekonomska i politička izolacija, te sankcije i zagorčavanje života od Madrida. Ako je ovo igra kako bi se "popravio" status autonomije, te ispregovarati bolji status i podjelu para, opet su se zajebali jer je sa druge strane nezgodan igrač u vidu Rajoy-a, kako ga zovu "wait-and-see" tehnokrat, što znači da sve rizike preuzimaju katalonci. Dvije veće banke su već svoja sjedišta izmjestila van Katalonije.
hAZNADAR

#1505 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:
hAZNADAR wrote:
Riječi koje je 1992. godine na otvaranju Olimpijskih igara izrekao Pasqual Maragall, gradonačelnik Barcelone i član unionističke PSC:
“Trebali bismo večeras biti sretni, ali nismo sretni, jer se danas bombarduje Sarajevo”
Da li da možda sada prekinete sa nabijanjem na nos katalonsku podršku Sarajlijama? Mnogo je Katalonaca koji su podržavali Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a protive se nezavisnosti... Dakle, zaista zaista besmislen argument...

PS Ne mogu u isto vrijeme biti i unitaristi i federalisti :mrgreen:

A da mozda prekines sa glupim krajnostima i podjelom ovdje na unitariste i secesioniste.
Po ko zna koji put moram podsjetiti da podrzavam volju vecine Katalonaca. Sta god da ispade.
A vecina mozda nije za nezavisnost - ali jeste za puni i nesmetani referendum da se to pitanje konacno rijesi.

A znamo jako dobro da katalonska podrska BiH za rata i poslije nije samo od socijalista.
I da ta podrska u ratna vremena nije znacila samo Sarajlijama.

Jos jednom - podrzavam nezavisnost Katalonije i smatram da na to imaju pravo i pored slova na papiru. Ali samo ako vecina Katalonaca to odluci. A kolika je ta vecina neznamo - zahvaljujuci policijskoj akciji. Sto je jos jedan razlog da sam na vise na katalonskoj strani nego spanskoj.

I da. PSC su u isto vrijeme i unitaristi i federalisti - prouci njihovu politiku malo. Problem je samo izgleda kod tvog shvatanja unitarizma koje mislim nije tesko skuziti.
Last edited by hAZNADAR on 06/10/2017 10:57, edited 1 time in total.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1506 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by un1ted »

Kako mozete podrzavati referendum kada nema zakonsko uporiste? To jedino ne kontam...
Obi Wan Bosnian

#1507 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Obi Wan Bosnian »

vivaldi wrote:
pasha078 wrote:No jesam rekao da ako se rs otcijepi da je princip genocida kao politickog oruzja legitimiziran. Ako gledas to s drugog ugla, to mozes protumaciti kao ‘kaznu’. No da zapad nije urucio tu ‘kaznu’ i da je rs osamostaljena nisam siguran da bi dozvolili iste granice kao sada.....
presude za genocid su donesene puno godina poslije dejtona, al haj nije bitno.

uglavnom, da sumiram, svijetu, preciznije amerima je u jednom trenutku bio pun kurac ratova i pun kurac milosevica kojem su sve do 94 dolazili na noge, pokusavali ga ubjediti u neke stvari, smatrali ga partnerom, dogovorali, a on stalno nesto obecavao i stalno lagao ko zna zbog cega.

onda su u jednom trenutku pukli, prekrizili ga i sve sto se poslije desavalo je posljedica tog "praska" i u bosni i u hrvatskoj i na kosovu.

kao rezultat svega toga kod nas su procvjetale teorije o americi koja sigurno ima tajni plan za nas sve, kako smo njihova interesna zona, kako su albanci miljenici amera, ameri mrze srbe, rusi vole bracu srbe...i jos hrpa raznih nebuloza.
Mislim da čak ni bošnjačka politika i istorija ne negira činjenicu da je Alija povukao potpis sa prvog mirovnog plana (Kutiljerov) na nagovor američkog amasadora Warrena Zimmermanna. Kako je to moguće ako im je samo bitno da ne puca?

Amerika je velesila upravo zato što svaki metar kvadratni na ovoj planeti smatra svojim interesom. Neki manji neki veći ali cijeli svijet je njihova avlija po njihovom mišljenju.

Ili evo najnovije uplitanje je ova odluka Ustavnog suda da Izborni zakon nije u skladu sa Ustavom a gdje su strane sudije odigrale ključnu ulugu. Ta odluka upravo sada prouzrokuje najveću posljeratnu krizu za koju nema rješenja i moguće je da se sve završi totalnom anarhijom i sukobima. Zašto su to "barkali" ako samo neće da se puca?
hAZNADAR

#1508 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

un1ted wrote:Kako mozete podrzavati referendum kada nema zakonsko uporiste? To jedino ne kontam...
Zato sto je to volja vecine Katalonaca(i onih protiv nezavisnosti).

Zato sto su se Katalonci pokazali kao prijatelji(i u vremenu kada je malo ko u Evropi to bio).

Zato kada covjek malo bolje sazna cinjenice o Kataloniji vidi da je njihovo mjesto u Spaniji samo rezultat specificnih politickih okolnosti historije modernog vremena. U principu imaju atribute za drzavnost kroz politicke, jezicke, kulturoloske, tradicionalne ,... specificnosti, historiju i drzavnopravnu tradiciju. I da je ta ideja jako stara.

I zato sto su zakoni i ustavi prolazna kategorija. Da ne podsjecam sta je sve imalo zakonsko uporiste u proslom vijeku u svijetu.

Potpisi na papir nisu jaci od volje naroda koji iza sebe ima drzavnopravnu tradiciju, historiju, specificnosti koje naciju cine nacijom. Niti je nezavisnost balkanskih drzava zahvaljujuci Edvardu Kardelju i njegovim izmjenama u zakonu, niti je vojna hunta bila moguca u YU cak da je Bogicevic potpisao.
Maraschino

#1509 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Maraschino »

Katalonija jeste pruzala podrsku BiH i Sarajevu ali zasto?
Vjerovatno da su to i Kurdi radili samo nije stiglo do nas. :D

Svi EU separatisti ce isto podrzati Katalonce i cekaju razvoj dogadjaja.
Katalonci su pozurili sa ovim referendumom. Bolje da su se borili da se Ustav mijenja pa tek onda referendum.
hAZNADAR

#1510 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

Maraschino wrote:Katalonija jeste pruzala podrsku BiH i Sarajevu ali zasto?
Vjerovatno da su to i Kurdi radili samo nije stiglo do nas. :D

Svi EU separatisti ce isto podrzati Katalonce i cekaju razvoj dogadjaja.
Katalonci su pozurili sa ovim referendumom. Bolje da su se borili da se Ustav mijenja pa tek onda referendum.
Sacekali da prodje udarna turisticka sezona - tajming bolji nego na proljece ili ljeto.
Borba za promjenu Ustava se zavrsava za par minuta, glatko odbijanje i vozdra, gotova prica.

Zasto bas ove godine - to je vec dobro pitanje.

Ovo se vec decenijama razradjuje, smislja,... a mi mozemo samo nagadjati.

Iz price sa mojim prijateljem dole sam skontao da idu na politiku zrno po zrno, kamen po kamen,... a da je ovaj referendum tek konkretniji pocetak.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1511 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by un1ted »

hAZNADAR wrote:
un1ted wrote:Kako mozete podrzavati referendum kada nema zakonsko uporiste? To jedino ne kontam...
:-) :-) :-) bravo :) Ja cinjenica i govana.
hAZNADAR

#1512 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

un1ted wrote:
hAZNADAR wrote:
:-) :-) :-) bravo :) Ja cinjenica i govana.
Ja tvoje velike pameti. Zaustavis se na prvoj recenici i zakljucis nesto fekalno. :D
SmokingMan

#1513 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by SmokingMan »

Que...? :oops: :D

No podrá hacer lo que quiera,muerte al separatismo,muerte al nacionalismo,nunca herceg-bosna. :D

Image
Last edited by SmokingMan on 06/10/2017 11:27, edited 1 time in total.
Duka Dizel

#1514 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Duka Dizel »

hAZNADAR wrote:
Zato kada covjek malo bolje sazna cinjenice o Kataloniji vidi da je njihovo mjesto u Spaniji samo rezultat specificnih politickih okolnosti historije modernog vremena.
Kako misliš "modernog vremena"?
Pa oni su u sastavu Španije skoro 600 godina.
hAZNADAR

#1515 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

Duka Dizel wrote:
hAZNADAR wrote:
Zato kada covjek malo bolje sazna cinjenice o Kataloniji vidi da je njihovo mjesto u Spaniji samo rezultat specificnih politickih okolnosti historije modernog vremena.
Kako misliš "modernog vremena"?
Pa oni su u sastavu Španije skoro 600 godina.
Kada bi gledali ko je sve bio vecinu vremena u cijem sastavu zadnjih 600 god. - svasta bi mogli zakljuciti.
Ja mislim unazad 100 god. kada govorimo o historiji modernog vremena. Historija modernog vremena se moze razlicito tumaciti, po mnogima od pocetka nacionalnog budjenja kraja 19-og vijeka. Unazad 100 god su imali i nezavisnost, silom ukinutu nezavisnost i klasicnu diktaturu.

Njihovo mjesto u Spaniji danas je defakto rezultat ukinute nezavisnosti, frankove diktature i situacije postfrankovog vremena kada je tadasnji konstituisani ustav imao neke druge okolnosti i zelje. Danas je uveliko drugacije. Nemamo ni mi isto misljenje o Dejtonu danas kao 95-te. Razlog sto ga ne ukidamo i vracamo Republiku nije zato sto je to nezakonito vec zato sto nemamo za to snage.

U ovoj temi se stalno vrti slovo zakona. Ustavi i paragrafi su promjenjive konstante i ne uvijek garancija da ce biti tako.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1516 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Truba »

ako mi išta ima mrže od španjolskog jezika :roll:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1517 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Chmoljo »

Black swan wrote:ako mi išta ima mrže od španjolskog jezika :roll:
ima. komunisti i orjunaši.
Truba

#1518 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Truba »

a joj vas sam zaboravio
mada
to je danas raritet
dok španjolski guraju u paštetu
moraš promatrati proporcije
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1519 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Velkoski »

Black swan wrote:ako mi išta ima mrže od španjolskog jezika :roll:
callate pendejo
Truba

#1520 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Truba »

ne volim ih nikako
dok je hvo branio a caritas hranio gledalo se ovo
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1521 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Chmoljo »

Black swan wrote:a joj vas sam zaboravio
mada
to je danas raritet
dok španjolski guraju u paštetu
moraš promatrati proporcije
koga nas?

ako misliš da sam komunist, zajebao si se.

ja sam oportunist.

što se mene tiče, sve može goriti, jebe mi se.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1522 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Velkoski »

znači u Mostaru to nisu gledali :-x :sad:
Truba

#1523 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Truba »

čim se kolega opravdava to je to

cijeli forum funkcionira na pricipu pars pro toto ali kad okreneš ploču ne može :D
Duka Dizel

#1524 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Duka Dizel »

hAZNADAR wrote:
Njihovo mjesto u Spaniji danas je defakto rezultat ukinute nezavisnosti, frankove diktature i situacije postfrankovog vremena kada je tadasnji konstituisani ustav imao neke druge okolnosti i zelje. Danas je uveliko drugacije. Nemamo ni mi isto misljenje o Dejtonu danas kao 95-te. Razlog sto ga ne ukidamo i vracamo Republiku nije zato sto je to nezakonito vec zato sto nemamo za to snage.

U ovoj temi se stalno vrti slovo zakona. Ustavi i paragrafi su promjenjive konstante i ne uvijek garancija da ce biti tako.
Ma ovo označeno prosto nije tačno.
Niko Kataloncima nije ukinuo nezavisnost. Kad su je imali poslednji put?
Ukidala se i vraćala nekakva autonomija u sastavu Španije, ali nezavisnost oni u modernom vremenu nikad i nisu imali.

Pitanje prava Katalonaca na otcepljenje je samo još jedno u nizu pitanja gde dolazi do sukoba "teritorijalni integritet" države i "pravo na samoopredeljenje" naroda, kao načela medjunarodnog prava.

Ta dva principa još niko pomirio nije.
Bosanski_kralj

#1525 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Bosanski_kralj »

Pitanje je koliko je taj referendum uopšte proveden po ustaljenim procedurama. Pa bilo je dozvoljeno da glasački listić isprintaš kod kuće i doneseš da glasaš. :-)
Post Reply