Rat u BiH zbog referenduma?

Locked
Skijaš

#1501 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
U nekom legalističkom smislu je bitno da BiH nastavlja postojanje i da pored toga imamo secesionističku grupu(e) i legalnu vladu u Sarajevu :D .
ne znam bi li isti fol dva puta upalio...pogotovo danas. Dosta bi bilo da dvojica-trojica veselih patriJota onako iz srca zatekbiraju u CNN kameru, propa čitava strategija :-)
I zadnji put kad se to desilo, Zapad je raketirao velikosrpsku ekipu.

http://www.foia.cia.gov/collection/bosn ... presidency

"Two principal US policy goals in Bosnia relate directly to the concept of equip and train.

-Achieve a stable military balance in the region
-Eliminate radical fundamentalist influence in Bosnia"

Velikosrbi nemaju otvoren put ka razvaljivanju BiH, kojim god se pravcem odluče kretati.
tzipiripi

#1502 Re: RE: Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by tzipiripi »

Alfons Kauders wrote:
tzipiripi wrote:
Čuj, za vrijeme rata struje u Tuzli je bilo na kapaljku. A zimi kad se još smrkne u 4 pa ti ganjaj internet. Hoćeš labudovo, pogotovo s ovim pametnim telefonima, tabletima ... što srknu struju za para sahata. A napisah već da će tog interneta bit taman za objavu kakvog snimka smaknuća, granate i sličnih pizdarija, baš kao i u Siriji.
Pa dobro, imali smo radio modem za link s Hrvatskom... par stotina bauda u sekundi...

I naravno analogne mobilne telefone (NMT cini mi se)
Džaba sve, termoelektrana skoro pa u po čaršije a struje urijetko. I da se jope zapuca opet bi mi bili u okruženju, gladni, žedni i u mraku.

Kad se sjetim jeseni i zime 1993. Nema struje, nema grijanja a zima stisla, u stanu jedva naguram na 13°. Dočekali rat nepripremljeni bez peći, uglja, drva, brašna, ulja, šećera... Jedna cigara jedna marka, prodavale se na komad. Litar ulja (u konzervu špricom dodana voda) litar 20 dem. Kukuruzno brašno pomješano s žutim pjeskom škripi pod zubima. Šećer SF. Imali nekog jabukovog pekmeza, kiselo k'o sirće, kad ga ubaciš u cikoriju, zamjenu za kafu ... milina.
Po buvljacima se prodavalo sve iz kuće. Seljak s korpom punom jaja, sira itd. s visoka gleda to tvoje jada i nudi jedno jaje za pantole ili džemper... Ja ga gledam i kontam da uzmem to jaje i uguram mu tamo đe nikad ne svane. Sjećam se jednog doktora kojem je puko film pa im počeo sve po spisku. Viče im doktor da će mu poslije rata u ordinaciju dolazit s teladima i juncima :lol:

Mislim, ko je sve ovo proš'o i kome je opet do tog ... :-) A ova omladina koja ratno iskustvo skuplja po youtube, FB, twitter ... Mislim da je vrijeme da se opet uvede makar obavezno služenje vojske, makar 2 godine, a od toga godinu i po obuka.

A red bi bio da neko napokon objasni za šta bi se eventualno ratovalo, za koga itd. itd.
Za državu? Šta je i kakva je naša država? Za ovoliku nezaposlenost, za ovakav standard života, ovakvo školovanje, zdravstvo .... Za demokratiju? :lol: :lol: :lol: Za narod, onaj isti narod koji bira ovu bandu koja nas pljačka sve ove godine i radi koje smo najjadnija zemlja u Europi pa i šire? I nema nade da se ikad to promjeni.
I još milion raznih bitnih pitanja a odgovora niđe.
Alfons Kauders

#1503 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
U nekom legalističkom smislu je bitno da BiH nastavlja postojanje i da pored toga imamo secesionističku grupu(e) i legalnu vladu u Sarajevu :D .
ne znam bi li isti fol dva puta upalio...pogotovo danas. Dosta bi bilo da dvojica-trojica veselih patriJota onako iz srca zatekbiraju u CNN kameru, propa čitava strategija :-)[/quote]

Zaboravljas da bi to bio mac s dvije ostrice... :) Odnosno da bi u jednu ruku godilo i nama.
arzuhal

#1504 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by arzuhal »

Ja sam protivnik rata i suštinski nisam neko ko navija za rat niti ga priželjkuje (nigdje i nikome), pogotovo ne s nekim osvetničkim nabojem, epskom podlogom i sl. Ali sam i neko ko sasvim ozbiljno nije spreman ni da - na, recimo, nekakvu eventualnu, hipotetsku (koja nije i nemoguća, naprotiv, sasvim je izvjesna u nekim okvirima i u dogledno vrijeme, sve zavisi od razvoja situacije...) jednostranu odluku o secesiji RS i nekom proglašenju samostalnosti - vjeruje kako će (1) neko drugi zaštititi i odbranitu ovu državu osim njenih građana (ali, svakako, uz pomoć izvana ili, barem, bez ometanja izvana kao prošli put) i koji ne vjeruje (2) da je, karikirajući čuvenu Hegelovu dijalektičku sliku Gospodar vs. Rob, bolje spasiti i sačuvati vlastiti biološki život u zamjenu za slobodu, pravo na državu, pristajanje na trajni odlazak iza kojeg slijedi potpuni nestanak BiH (dokaze za ljude koji se bore za državu žrtvujući svoj biološki život smo uvijek imali, i danas imamo primjere, od Palestine do Kurda). Govorim iz vlastitog iskustva, znanja, sjećanja, volje...

Da malo pojasnim: Hegel objašnjava (a to će Marks kasnije izvesti do savršenstva) kako, u susretu i sukobu dvojice, onaj od njih koji je spreman i odlučan dati i svoj život ako treba, taj postaje Gospodar, a onaj koji će radije da sačuva život ne rizikujući smrt, ali u zamjenu daje svoju slobodu drugome, taj postaje Robom. Bosanci nemaju gospodarske, ofanzivne stavove, ali bih volio da me poštede robovskih poimanja...

Pokazati ili pokazivati jasno svima ili samo nekome određenom da se spremno ići i u borbu za neku stvar nije nužno i ne znači obavezno i poziv u tu borbu, niti priželjkivanje nekakvog sukoba, borbe i rata. Bitno je iskreno pokazati odlučnost da se i na to spremno, a ne da će se pristati na sve, da će se pognuti glava ako dođe to do toga i toga (jer hajmo onda odmah pognuti glavu i obaviti sav posao a ne patiti se 20-50-100 godina..). Hajmo podjelit BiH i završit priču...

A drugo: nikako mi nije jasno zašto se, na eventualnu i iznuđenu potrebu da se i vojno zaštiti ova država i ovaj narod, odmah prizivaju slike, sadržaji i forme prošlog rata? Pa čitav ovaj narod pamti šta se dešavalo, kako se desilo, gdje su najviše stradali, kako su objektivno ili naivno gledali, šta su očekivali blesavo, u šta su nade zalud polagali, ko im je sve šukno, ko ih je sve izvarao i na koji način, ko je profitirao i kako, ko ih je kojom silinom uništavao, ubijao, kojim putem su išli konvoji, i sl.

Ljudi koji nisu spremni pokazati nekome ko bi želio da im rasprdi državu - pogotovo s ciničnom pričom o "demokratskom i mirnom načinu i razlazu" - da to neće proći bez dobro krvavih gaća, ne treba ni da se smatraju građanima BiH. Mogu se smatrati građanima bilo koje druge zemlje za koju ne bi stali ako zatreba, ali s BiH nemaju ništa osim da im se tu, slučajno, začeo i započeo puki biološki život...Mogu da budu dio života kao takvog, dio bh. biodiverziteta, kao ptice, leptirovi, kao cvijet, žive, rađaju se i umiru u Prirodi...Ali građanima BiH se ne trebaju smatrati.
Last edited by arzuhal on 03/09/2016 14:06, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#1505 Re: RE: Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Alfons Kauders »

tzipiripi wrote:
Alfons Kauders wrote:
tzipiripi wrote:
Čuj, za vrijeme rata struje u Tuzli je bilo na kapaljku. A zimi kad se još smrkne u 4 pa ti ganjaj internet. Hoćeš labudovo, pogotovo s ovim pametnim telefonima, tabletima ... što srknu struju za para sahata. A napisah već da će tog interneta bit taman za objavu kakvog snimka smaknuća, granate i sličnih pizdarija, baš kao i u Siriji.
Pa dobro, imali smo radio modem za link s Hrvatskom... par stotina bauda u sekundi...

I naravno analogne mobilne telefone (NMT cini mi se)
Džaba sve, termoelektrana skoro pa u po čaršije a struje urijetko. I da se jope zapuca opet bi mi bili u okruženju, gladni, žedni i u mraku.

Kad se sjetim jeseni i zime 1993. Nema struje, nema grijanja a zima stisla, u stanu jedva naguram na 13°. Dočekali rat nepripremljeni bez peći, uglja, drva, brašna, ulja, šećera... Jedna cigara jedna marka, prodavale se na komad. Litar ulja (u konzervu špricom dodana voda) litar 20 dem. Kukuruzno brašno pomješano s žutim pjeskom škripi pod zubima. Šećer SF. Imali nekog jabukovog pekmeza, kiselo k'o sirće, kad ga ubaciš u cikoriju, zamjenu za kafu ... milina.
Po buvljacima se prodavalo sve iz kuće. Seljak s korpom punom jaja, sira itd. s visoka gleda to tvoje jada i nudi jedno jaje za pantole ili džemper... Ja ga gledam i kontam da uzmem to jaje i uguram mu tamo đe nikad ne svane. Sjećam se jednog doktora kojem je puko film pa im počeo sve po spisku. Viče im doktor da će mu poslije rata u ordinaciju dolazit s teladima i juncima :lol:

Mislim, ko je sve ovo proš'o i kome je opet do tog ... :-) A ova omladina koja ratno iskustvo skuplja po youtube, FB, twitter ... Mislim da je vrijeme da se opet uvede makar obavezno služenje vojske, makar 2 godine, a od toga godinu i po obuka.

A red bi bio da neko napokon objasni za šta bi se eventualno ratovalo, za koga itd. itd.
Za državu? Šta je i kakva je naša država? Za ovoliku nezaposlenost, za ovakav standard života, ovakvo školovanje, zdravstvo .... Za demokratiju? :lol: :lol: :lol: Za narod, onaj isti narod koji bira ovu bandu koja nas pljačka sve ove godine i radi koje smo najjadnija zemlja u Europi pa i šire? I nema nade da se ikad to promjeni.
I još milion raznih bitnih pitanja a odgovora niđe.
Nekad nije bitno za sta se boris, vec protiv cega.

Nisu se ni svi borili u partizanima zato jer su vjerovali u komunizam.
Skijaš

#1506 Re: RE: Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Skijaš »

tzipiripi wrote:A red bi bio da neko napokon objasni za šta bi se eventualno ratovalo, za koga itd. itd.
Velikosrpska ekipa bi ratovala jer nije u stanju poštovati zakone i djelovati unutar civilizovanog društva. Strana koja bi im se suprotstavila bi to (uglavnom) uradila jer ne želi da ti divljaci imaju zadnju riječ oko toga šta ti možeš a šta ne možeš uvesti iz Ljubljane u Zenicu. Ili misliš da bi Milica Marković bila konstruktivna kao šef Dodikove granične službe, pa i onih likova na graničnom prelazu na Vlašiću ? Tvoj rezon je kao, jesu spremni na genocid i onda da ga negiraju, ali možda ako im daš da te hermetički zatvore na frtalj teritorije na kojem te mogu još lakše jebavati, možda pokažu više odgovornosti. Genijalno, ne znam kako se niko toga nije ranije sjetio.
Ripicipi

#1507 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Ripicipi »

Alfons Kauders wrote:
Zaboravljas da bi to bio mac s dvije ostrice... :) Odnosno da bi u jednu ruku godilo i nama.
Joj, kad ovo procitam, tacno me stid vaseg razmisljanja i rezonovanja.
Alfons Kauders

#1508 Re: RE: Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Alfons Kauders »

Skijaš wrote:
tzipiripi wrote:A red bi bio da neko napokon objasni za šta bi se eventualno ratovalo, za koga itd. itd.
Velikosrpska ekipa bi ratovala jer nije u stanju poštovati zakone i djelovati unutar civilizovanog društva. Strana koja bi im se suprotstavila bi to uradila jer ne želi da ti divljaci imaju zadnju riječ oko toga šta ti možeš a šta ne možeš uvesti iz Ljubljane u Zenicu. Ili misliš da bi Milica Marković bila konstruktivna kao šef Dodikove granične službe, pa i onih likova na graničnom prelazu na Vlašiću ? Tvoj rezon je kao, jesu spremni na genocid i onda da ga negiraju, ali možda ako im daš da te hermetički zatvore na frtalj teritorije na kojem te mogu još lakše jebavati, možda pokažu više odgovornosti. Genijalno, ne znam kako se niko toga nije prije sjetio.
Ovo je ta trauma koju ekipa iz BL i Mostara ocito ne moze da shvati.

Eto Tzipi je opisao situaciju za vrijeme proslog rata i blokade... Koliko je ljudi odraslo u opkoljenoj Krajini, Sarajevu, enklavama u Podrinju? Pa i ostatku zemlje koji je bio povezan barem jedan s drugim (Zenica, Tuzla itd.)

Dobar dio Srba i Hrvata to jednostavno zanemaruje ili ne razumije. Da nije tako, bilo bi im jasno zasto nikad ne moze biti "mirnog razlaza" i prekrajanja granica.

Nikad vise, ne ponovilo se, po bilo koju cijenu.

Danas citam da je Aerodrom Tuzla ove godine liferovao 5,500 tona mesa za Tursku, i oko 300,000 putnika sirom Evrope. Sljedece godine planiraju 15,000 tona, a uveli su i novi Airbus, za nove putnicke linije. RS danas pokusava na sve nacine da sjebe poslovanje aerodroma, cak i po cijenu da zajebu mesare iz Semberije i drugih dijelova RS.

Sad zamislite jos neke nove granice, koje bi prelazili nekoliko sati, nekoliko puta, kao u Nadrealistima. Dakle, jednostavno nije opcija. Jeste opcija za kolektivno samoubistvo.
Alfons Kauders

#1509 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Alfons Kauders »

Ripicipi wrote:
Alfons Kauders wrote:
I mene stid sto ne kontas sta pokusavam reci :D
daddy-kool

#1510 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by daddy-kool »

Hafis wrote:
Pa mu htjedoh odgovoriti da bi pojam ''legalan'' u datom trenutku prestao postojati...to jest svi bi bili legalni na svoj način. ili nelegalni...svejedno.
:D

Ovaj dragulj sam promašio, dakle u slučaju secesije dijela teritorija BiH, isti legalitet ili nelaglitet imaju oficijelne snage BiH i odmetničko-razbojniček snage.
Ripicipi

#1511 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Ripicipi »

Alfons Kauders wrote:
Ripicipi wrote:
Alfons Kauders wrote:
I mene stid sto ne kontas sta pokusavam reci :D
Znam, i jos jedna forumasica je nesto slicno napisala prije par stranica.
Kao... nece nas ostaviti same jer ce vidjeti da smo opasni islamisti, rezon za 10, tj. pisenje po svom narodu i proglasavanje ga potencijalno opasnim za Evropu. Mogu samo zamisliti u sta bi se pretvorio sukob u nekom buducem ratu, '93 i islamizacija armije bi bila pyckin dim za ono sto bi uslijedilo :sad:
Danguba

#1512 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Danguba »

Ripicipi wrote:
Alfons Kauders wrote:
Nije ovo za tebe jarane. Idi dole na lj&s mozda nesto i ubodes. Ovdje tesko. :D
Niemand

#1513 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Niemand »

arzuhal wrote:
Ljudi koji nisu spremni pokazati nekome ko bi želio da im rasprdi državu - pogotovo s ciničnom pričom o "demokratskom i mirnom načinu i razlazu" - da to neće proći bez dobro krvavih gaća, ne treba ni da se smatraju građanima BiH. Mogu se smatrati građanima bilo koje druge zemlje za koju ne bi stali ako zatreba, ali s BiH nemaju ništa osim da im se tu, slučajno, začeo i započeo puki biološki život...Mogu da budu dio života kao takvog, dio bh. biodiverziteta, kao ptice, leptirovi, kao cvijet, žive, rađaju se i umiru u Prirodi...Ali građanima BiH se ne trebaju smatrati.
Hajd super, a sCim da se smatram? Nako pitam.
radostan dan

#1514 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by radostan dan »

slavonskilola wrote: Umjesto tužopiljki iz Sarajeva kao 1991 i 1992 g. sada je potrebno obnoviti jedinstvo Hrvata i Bošnjaka da bi se evantualni rat ili agresiju Srbije dočakalo spremno pa da se konačno nastavi Oluja tamo gdje je prekinuta i neka konačno neka imaju zbog čega kmečat kada je očito da to traže.Ima se u Banja Luku,Posavinu,ist.Bosnu tko vratit.
To očito žele četnički vodždovi Vučić i Nikolić .
Kako ide botaničar, jel vrt zaliven? Ima li se sta ubrati? :mrgreen:
Ripicipi

#1515 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Ripicipi »

Danguba wrote:
Ripicipi wrote:
Alfons Kauders wrote:
Nije ovo za tebe jarane. Idi dole na lj&s mozda nesto i ubodes. Ovdje tesko. :D
Kontam ja vrlo dobro te price, pa to se provlaci vec godinama, kao ne bi Evropa pustila cisto muslimansku zemlju pa je to kao nas "as" u rukavu.
Umjesto da Bosnjaci dokazu kako nisu opasni po Evropu, ovdje ide prica kako treba dokazati da jesmo pa ce nas onda ostaviti sa drugima u BiH :-)
Zar stvarno niko ne konta koje je to ponizenje sopstvenog naroda?
daddy-kool

#1516 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by daddy-kool »

Ripicipi wrote:

Kontam ja vrlo dobro te price, pa to se provlaci vec godinama, kao ne bi Evropa pustila cisto muslimansku zemlju pa je to kao nas "as" u rukavu.
Umjesto da Bosnjaci dokazu kako nisu opasni po Evropu, ovdje ide prica kako treba dokazati da jesmo pa ce nas onda ostaviti sa drugima u BiH :-)
Da je neki as i nije, ali se nekome ko ima apsolutno sve relevantne podatke, dokazivati da nismo opasni!? Te evropske predrasude su bile i biće prisutne, u krajnjem slučaju šta smo to smo, nećemo se i nemamo šta pravdati.
cyprus

#1517 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by cyprus »

arzuhal wrote:...

Pa sad, arzo, nisam baš siguran da iko ima pravo govoriti nekome drugom da li se treba ili ne treba smatrati građaninom Bosne i Hercegovine zato što po nekim pitanjima imaju različita stajališta od tvojih... Na tvoju, a i njihovu žalost, svi koji žive u Bosni i Hercegovini, i oni koji je vole i oni koji je ne vole, i oni koji bi se borili i oni koji ne bi, jesu njeni građani... I ima jedna stvar - nedavno se na internet portalima pojavio rezultat jednog istraživanja koje je za cilj imalo da vidi koliko su ljudi iz različitih zemalja spremni da opružjem brane svoju domovinu... Očekivano, najveći procenat spremnih za oružje je bio u nerazvijenim državama tipa Pakistan, a najmanji u razvijenim... Ako se dobro sjećam u Italiji i Njemačkoj oko 20%... Šta nam to govori? Da li bi ti 80% Italijana rekao da se ne trebaju smatrati italijanskim građanima?

Nego, u našem primjeru... Postoje različiti koncepti Bosne i Hercegovine... Onaj moj nju vidi kao demokratsku, multietničku, multikulturalnu državu, manje bitnog političko-teritorijalnog uređenja, u kojoj se ljudi neće procjenjivati na osnovu svoje etničke i vjerske pripadnosti, i u kojoj je kleronacionalizam marginalna, a ne vodeća ideologija... I to je jedina Bosna i Hercegovina za koju sam ja spreman stati... Pitanje je imam li s kim...
zateznistub

#1518 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by zateznistub »

Nema se ni za kifle a ono bi u rat...

Šta mislite, gospodo koliko bi i jednih i drugih i trećih onih imućnih išlo u rat?

Niko, odgovorno tvrdim...a fukara koja nema ni za lizala bi opet ginulo....e jok, no pasaran...bar ja...
hAZNADAR

#1519 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by hAZNADAR »

prog321 wrote:

Svako ima pravo na svoje misljenje. Ne bi ni valjalo da smo vi isti. Ali ja se ne slazem sa tvojim :-D
Dodiko i co. shvataju da su gubitnici na duze staze zato i prave ovaj rez.
Referndumovanje je izraz politicke ofanzive u kojoj je cilj Status Quo da promjene.
Ako ne bude odlucne i jake reakcije neces se moci vratiti na prvobitno stanje.
Jer ofanziva moze da traje sve dok je neko ne natjera da stane.
Shvatas li o cemu pricam ?
Ovakvo stanje je puno bolje za Bosnjake i zato ne zele da ga mjenjaju. Ali verlikosrbi to osjecaju i zato ce ga milom ili silom promjeniti. Proces je vec poceo. Sad je na Bosnjacima koji gard ce postaviti.
Gard je vec postavljen - ako pratis reakcije nasih politicara u oba entiteta.
I to je maksimum. Mobilizacije nece biti, ni dijeljenja metaka dobrovoljcima.

Ako smo vec digli ovoliku dreku, treba samo dobre pameti da se diplomatski sta hajri.
dale cooper

#1520 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by dale cooper »

cyprus wrote:
arzuhal wrote:...

Pa sad, arzo, nisam baš siguran da iko ima pravo govoriti nekome drugom da li se treba ili ne treba smatrati građaninom Bosne i Hercegovine zato što po nekim pitanjima imaju različita stajališta od tvojih... Na tvoju, a i njihovu žalost, svi koji žive u Bosni i Hercegovini, i oni koji je vole i oni koji je ne vole, i oni koji bi se borili i oni koji ne bi, jesu njeni građani... I ima jedna stvar - nedavno se na internet portalima pojavio rezultat jednog istraživanja koje je za cilj imalo da vidi koliko su ljudi iz različitih zemalja spremni da opružjem brane svoju domovinu... Očekivano, najveći procenat spremnih za oružje je bio u nerazvijenim državama tipa Pakistan, a najmanji u razvijenim... Ako se dobro sjećam u Italiji i Njemačkoj oko 20%... Šta nam to govori? Da li bi ti 80% Italijana rekao da se ne trebaju smatrati italijanskim građanima?

Nego, u našem primjeru... Postoje različiti koncepti Bosne i Hercegovine... Onaj moj nju vidi kao demokratsku, multietničku, multikulturalnu državu, manje bitnog političko-teritorijalnog uređenja, u kojoj se ljudi neće procjenjivati na osnovu svoje etničke i vjerske pripadnosti, i u kojoj je kleronacionalizam marginalna, a ne vodeća ideologija... I to je jedina Bosna i Hercegovina za koju sam ja spreman stati... Pitanje je imam li s kim...
:thumbup:

Meni je dovoljno da vidim kako se završio prethodni rat i kakvu smo državu dobili, da mi apsolutno ne padne na pamet
da uzmem pušku u ruke. Kada dodaš još na to činjenicu da manje-više isti ljudi i isti principi vode politiku i danas
u BiH onda je računica jasna. Glup je onaj ko misli da bi nakon još jednog rata rezultat bio išta drugačiji.
hAZNADAR

#1521 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:
Imas naravno, vise od polovine stanovnistva u BiH.
Ali ako stavljas znak jednakosti izmedju srpskog i bosnjackog nacionalizma i svega do sada uradjenog i neuradjenog - pa se nemoj ni truditi traziti imas li sa kime stati. Sudeci po tvojim postovima odranije za prije ces naci srodne duse za svoju viziju demokratije u Banjaluci negoli u Sarajevu.
hAZNADAR

#1522 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by hAZNADAR »

daddy-kool wrote:
Ripicipi wrote:

Da je neki as i nije, ali se nekome ko ima apsolutno sve relevantne podatke, dokazivati da nismo opasni!? Te evropske predrasude su bile i biće prisutne, u krajnjem slučaju šta smo to smo, nećemo se i nemamo šta pravdati.
Evropa je uvijek gledala samo interes i nisu jednom u historiji podrzali opasne momke - jer postoji racunica sta je jeftinije da se podrzi i gdje da se ne talasa.
Definitivno je islamska opasnost veci as u rukavu od merhameta, pravicnosti i multikurturalizma.

Ali nadajmo se da do tog asa nece doci. Nadajmo se da ce nas put, pozicija i image biti slican Albaniji koja je isto muslimanska.
Hafis

#1523 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Hafis »

daddy-kool wrote:
Hafis wrote:
Pa mu htjedoh odgovoriti da bi pojam ''legalan'' u datom trenutku prestao postojati...to jest svi bi bili legalni na svoj način. ili nelegalni...svejedno.
:D

Ovaj dragulj sam promašio, dakle u slučaju secesije dijela teritorija BiH, isti legalitet ili nelaglitet imaju oficijelne snage BiH i odmetničko-razbojniček snage.
Opet imamo problem s terminologijom.
Oficijelan je širok pojam.
hAZNADAR

#1524 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by hAZNADAR »

daddy-kool wrote:
hAZNADAR wrote:
Ovo je kao hitlerova ofanziva u Ardenima - samo odgadjanje neizbjeznog.
Dodikove izjave :lol:
Problem je što će održavanje ovog referenduma neizbježno voditi onom o otcjepljenju. Mislim da nema razmimoilaženja mišljenja da je rat izvjestan samo u slučaju onog glavnog.
Ne mogu oni izvesti odcjepljenje i nezavisnost ni da svi kolektivno zazmirimo na to i nista ne uradimo.
Postoji tu masa tehnickih detalja a alegoriski je lako pametovati o nezavisnosti.

Oni ce samo teziti vecoj autinomiji i destabilizaciji drzave - ali nece se nikada javno odcijepiti. Dejton im je Biblija i to jako dobro znaju.
exliberal-ex

#1525 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by exliberal-ex »

Ja mogu da razumijem nabrijanu djecu koja misle da je rat call of duty al ove matore koji ih pale a prvi bi se povukli u duboku pozadinu i hladili staracka muda....a znaju koju su nam pricu pricali i kako smo zavrsili e to mi je bolesno

Neznam dali je vec bilo ovdje....ovo je preneseno sa jednom fb profila...(izvinjavam se ako je vec postavljeno)

Rat za početnike (iz ugla vojnika):

Pošto se digla kuka i motika patriota i rodoljuba svih vrsta, sa svih meridijana i paralela, svih boja partijskih knjižica i imovinskih kartica, prizivaju se ratovi, frontovi... Red je da se podijeli znanje, čista empirija, ništa prepisano.

- roditelji gledaju brdo sa prozora kako ga devastira hiljade granata, a znaju da si ti gore u akciji. Dok to gledaju mole Boga da se živ vratiš, pa po cijenu i da ostaneš invalid. Samo da si živ.

- ne mora te pogoditi metak ili geler da bi te ubilo u borbi. Ubija i detonacija tako što ti od blast udara popucaju organi. Prvi simptomi su gubljenje svijesti i povraćanje krvi.

- vratiš se iz akcije sa terena pa dobiješ dužnost da odeš supruzi i majci tvog druga, te njegovoj dvogodišnjoj kćeri da im kažeš da im je muž, sin i otac poginuo. Preporučeno imati tablu sedativa sa sobom da im odmah daš, ali one vrisnu u plač odmah kada te vide sa dvojicom drugova, jer sasvim sigurno nemaš osmijeh na licu. Onda se obavezno na par trenutaka zamisliš i pretpostaviš kako bi tvoji reagovali na tu situaciju.

- razmjena mrtvih. E to je posebna disciplina psihološkog sjebavanja. Prevrneš 120 leševa da bi našao tijelo rođaka. Neću dalje u detalje ulaziti.

- otkriješ da je krvoskok iz femoralne arterije oko pola metra visine kada je metak/geler pokidaju, a ti stavljaš dlan drugom čovjeku na nju, dok mu drugom rukom vadiš njegov jezik iz grkljana da se ne uguši u šoku koji nastupa odmah.

- imaš oko 10 sekundi da drugu zaustaviš šištanje iz pluća probušenih gelerom (pneumotorax). Ako nemaš prvog zavoja i one njegove gumene ovojnice, može i celofan od kutije cigara pomoći.

- brzina gelera je oko 1 km u sekundi, leti nepravilnom putanjom oko vlastite ose, nepravilnog oblika od višeslojnog odliva metala, vreline oko 200°C i kida tkivo, kosti, vene i arterije u djeliću sekunde.

- mišja groznica: Ako si se u zemunici i navikao na pacove veličine mačke, dok ležiš gledaš ih kako hodaju po najlonu iznad tebe, na bolest koja se zove mišja groznica, a vrlo je česta kod vojnika u rovovima, tvoji bubrezi se na nju neće sasvim sigurno naviknuti.

- crnogorično drvo puca samo od sebe na temperaturi od oko -17°C dok si ti na straži.

- ono kad vam iz Hitne savjetuju da se višeslojno oblačite, dobija sasvim novu dimenziju kada moraš mjesec dana, a nekad i više, biti tako obučen u blatu do koljena.

- kada moraš zanemariti nutritivne vrijednosti margarina kojeg dobiješ na kriški hljeba za doručak i sa njim namažeš svoje vojničke čizme, jer ti je preče u snijegu imati suhe noge u čizmama nego pun želudac.

- bajonet se ne nosi da bi klao nekoga već da se ukopaš u ledenu i tvrdu zemlju na nekoj čistini (u suludom jurišu u koji te je poslala komanda u kojoj sjede hohštapleri i diletanti) u roku odmah kada te poklopi neprijateljska artiljerija.

- neprijateljski snajperista je dosadniji od bilo kojeg komarca.

- oružje ti uvijek suho MORA biti! Nema ono vodootporni certifikat kao pojedini mobiteli danas.

- navala adrenalina kada te drže u karantinu pred akciju je konstantna i jača je oko 845 puta nego ona u trenucima tvog prvog seksualnog iskustva.

Ima toga još, ali mislim da je i ovo dovoljno da svim usijanim glavama koji bi da ratuju poručio: Ne prizivajte ratove ako niste sve ovo i još deset puta ovoliko spremni da podnesete, vi i vaši sinovi.
Locked