Oldtajmeri all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Sodom1

#1501 Re: Oldtajmeri all about

Post by Sodom1 »

_BataZiv_0809 wrote:
Sodom1 wrote:
To se bjelo moze montirati na svaku gumu , i to je u stvari guma. To je prijasnji vlasnik kaze nabavio u Nemackoj , 50 €[/quote wrote:
Daj vise detalja.
To bjelo je isto obruc gumeni. Kad vulkanizer montira gumu na felgu onda isto montira taj bjeli gumeni obruc
50 europejaca komad?0
Ne znam da li je 50 komad ili je sve cetiri platio 50 €
Throttle

#1502 Re: Oldtajmeri all about

Post by Throttle »

Eto na linku iznad, 80$ je set
Ommadawn

#1503 Re: Oldtajmeri all about

Post by Ommadawn »

Znam da i ovdje imaju neke trgovine koje su specijalizirane za oldtajmere i prodaju upravo te gumene navlake.
Ommadawn

#1504 Re: Oldtajmeri all about

Post by Ommadawn »

Pogledah sad - cirka 90 eura za 4 komada.
kindlas

#1505 Re: Oldtajmeri all about

Post by kindlas »

Sodom1 wrote:
plin72 wrote:
Sodom1 wrote:Ma kakvo prodavanje , skupljamo auta :)
reci mi ove gume s bijelim , gdje ih nadje ,extra su
To se bjelo moze montirati na svaku gumu , i to je u stvari guma. To je prijasnji vlasnik kaze nabavio u Nemackoj , 50 €
Gdje odrzavas auto, je li radis sam i nabavku dijelova i popravke ili ima neki majstor za stare Mercedese koji to radi?
tempuser

#1506 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

Ti bijeli obruci se valjda zovu white walls i hoce moj drug da ih naruci. Kreno istrazivati po forumima, ima nekih jefinih koji se naboraju i odvoje, pa felga i obruc moraju biti kompatibilni, kod njega neke alu felge naknadno stavljene, ne moze provjeriti, u nekoj varijanti mogu ostetit gumu, elem komplikacija u 3 PM. Popismanio se odmah, nikad ih ne naruci!
Sodom1

#1507 Re: Oldtajmeri all about

Post by Sodom1 »

kindlas wrote:
Sodom1 wrote:
plin72 wrote: To se bjelo moze montirati na svaku gumu , i to je u stvari guma. To je prijasnji vlasnik kaze nabavio u Nemackoj , 50 €
Gdje odrzavas auto, je li radis sam i nabavku dijelova i popravke ili ima neki majstor za stare Mercedese koji to radi?
Ja sam auto kupio napokon u novembru prosle godine , nakon 7 godina pricanja o njemu :)
Taj video sam napravio odmah sutradan. Na njemu nisam nista radio zasad a trebalo bi
-Rucnu namjestiti
-Malo pregledati prednji trap , tako rekose na tehnickom , ja u voznji nisam nista osjetio
-Pregledati taj servo da li ga ima uopste
-Nebo srediti ,jer interijer nije nikako diran ,pa je on dosta zapustan
-Uraditi dubinsko jer su sicovi u odlicnom stanju samo povukli raznih mirisa, auto je zadnji put registrovano jos u Jugoslaviji
-Etisone nabaviti , jer kako je pod radjen oni su naravno otisli
-Kedere bi trebalo obnoviti
-Grijanje , tj puhanje ne radi , vlasnik je govorio nekad radi nekad ne , kod mene jos nije radilo , zaledio sam se ziv dok sam ga dotjerao u Novembru
-Utikaci za pojaseve nedostaju , kako je limarijski radjen , oni zagubiti nema ih
-Prskalice napraviti , skopcati , ima kao boca za tekucinu no nista nije dalje skopcano , fali poklopac na njoj , ima onu noznu pumpicu valjda za prskanje ja je jednom pritisno upalise se brisaci niko ziv ih iskljuciti :( , ne znam kako sam ih uspio iskljuciti
-Kurbla na siberu nedostaje , ili bolje receno samo onaj rukohvat
-Ima neki radio kasetas ,ali on ne radi ,neodudara previse od interijera
-Kazaljka za gorivo ne radi , nekad se mozda i pomjeri malo kad ukljucim svjetla , ili si ja to mozda umisljam , no nasuo sam pun rezervar ona se nije pomjerila sekunde , sad zadnji put kad sam ga votzio imam osjecaj kao da drhti,ili se mozda varam
Vezano za majstora , nemam ga ,pogotovo za oldtajmere , ako imas kog za preporuciti kazi , ako nista da gu upitam za neke savjete , ako bude previse daleko
Djelovi , ne znam , mislim da se moze dosta nabaviti toga jos na internetu vani , pa vidjecemo
kindlas

#1508 Re: Oldtajmeri all about

Post by kindlas »

Sodom1 wrote: Ja sam auto kupio napokon u novembru prosle godine , nakon 7 godina pricanja o njemu :)
Taj video sam napravio odmah sutradan. Na njemu nisam nista radio zasad a trebalo bi
-Rucnu namjestiti
-Malo pregledati prednji trap , tako rekose na tehnickom , ja u voznji nisam nista osjetio
-Pregledati taj servo da li ga ima uopste
-Nebo srediti ,jer interijer nije nikako diran ,pa je on dosta zapustan
-Uraditi dubinsko jer su sicovi u odlicnom stanju samo povukli raznih mirisa, auto je zadnji put registrovano jos u Jugoslaviji
-Etisone nabaviti , jer kako je pod radjen oni su naravno otisli
-Kedere bi trebalo obnoviti
-Grijanje , tj puhanje ne radi , vlasnik je govorio nekad radi nekad ne , kod mene jos nije radilo , zaledio sam se ziv dok sam ga dotjerao u Novembru
-Utikaci za pojaseve nedostaju , kako je limarijski radjen , oni zagubiti nema ih
-Prskalice napraviti , skopcati , ima kao boca za tekucinu no nista nije dalje skopcano , fali poklopac na njoj , ima onu noznu pumpicu valjda za prskanje ja je jednom pritisno upalise se brisaci niko ziv ih iskljuciti :( , ne znam kako sam ih uspio iskljuciti
-Kurbla na siberu nedostaje , ili bolje receno samo onaj rukohvat
-Ima neki radio kasetas ,ali on ne radi ,neodudara previse od interijera
-Kazaljka za gorivo ne radi , nekad se mozda i pomjeri malo kad ukljucim svjetla , ili si ja to mozda umisljam , no nasuo sam pun rezervar ona se nije pomjerila sekunde , sad zadnji put kad sam ga votzio imam osjecaj kao da drhti,ili se mozda varam
Vezano za majstora , nemam ga ,pogotovo za oldtajmere , ako imas kog za preporuciti kazi , ako nista da gu upitam za neke savjete , ako bude previse daleko
Djelovi , ne znam , mislim da se moze dosta nabaviti toga jos na internetu vani , pa vidjecemo
Ima ovaj gospodin iz Visokog, mislim da on i otac rade, a stari Mercedesi su im specijalnost bar tako pise (pogledaj slike u clanku):
https://visoko.co.ba/foto-asim-vranac-v ... ost/90774/

Lik se zove Asim Tica Vranac, mozes ga naci i na facebooku pa mu se javiti. Ako sam dobro skontao oni dijelove koje ne mogu naci narucuju direktno iz Mercedesa iz Njemacke (valjda se moze naruciti svaki dio za svaki auto koji je ikada napravljen :)) samo bi cijene vjerovatno trebale biti malo vece zbog toga.

Ja cu mozda biti u prilici da kupim Mercedes SLC 280 ili 350 iz 70-ih, samo nisam siguran u kakvom je stanju pa reko mozda i ti imas kakvih majstora kad budem isao gledati da ih kontaktiram :) Slican ovome samo nije u ovakvom stanju sigurno :D

Image
Ommadawn

#1509 Re: Oldtajmeri all about

Post by Ommadawn »

A Tica...
Uh taj je cini mi se imao neke Princeve, pa Simce, pa Peugeote 204, 304, 504 i jos masu toga. Ili sam se zajebo?
citroen xm

#1510 Re: Oldtajmeri all about

Post by citroen xm »

Teško je naći majstora za stara auta. Neće ljudi da se zajebavaju, nego fino dijagnostika na novijim autima i princip odvrni-zavrni. Laka lova.

Još ako je auto malo komplikovanije, a starije, ma odbijaju te glatko. Ja sam se mučio da nađem lakirera za kombi. Bar 5 me odbilo sa pričom da im se ne isplati raditi . I onda sam predao ključeve prvome koji je rekao hoću. Naravno, sa tim sam dobio tonu grešaka, ali na kraju sam zadovoljan. Ako nekada odlučim da ga restauriram, sada znam šta me čeka i kako treba. Ipak je ovo prva moja obnova u životu.

Zato se naoružaj strpljenjem. I budi spreman na čekanje. Ja par nekih stvari radim već pola godine.
kindlas

#1511 Re: Oldtajmeri all about

Post by kindlas »

Ommadawn wrote:A Tica...
Uh taj je cini mi se imao neke Princeve, pa Simce, pa Peugeote 204, 304, 504 i jos masu toga. Ili sam se zajebo?
Koliko vidim stavljao je slike dosta oldtimera, sad koliko sam uspio vidjeti na fb ima tog nekog golfa s kojim ide na takmicenja a ovamo ima nekog starog mercedesa i ima ih dosta u garazi jos koji nisu u voznom stanju nego vise za dijelova.
tempuser

#1512 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

Osnova greska kad onbavljas auto je majstoru reci, nije zurba, samo ti polako radi, al da ispadne dobro... Prvo ces cekati godinama da ti zavrsi auto, u medjuvremenu ce cekanje pogorsati stvar, onda cet se se natezati i svadjati sto mu toliko treba i na kraju ce ga zbrzati samo da skine auto s dnevnog reda, auto bezveze uradjen i dzaba svo cekanje. Nego s majstorom dogovarati kao da je obicni svakodnevni auto.
Sodom1

#1513 Re: Oldtajmeri all about

Post by Sodom1 »

Upravo zbog tog sam ja trazio auto da je koliko toliko karoserijski sredjen , jer tapacirung moze cekati i rucna i sta ti znam ali lim ne moze
530i

#1514 Re: Oldtajmeri all about

Post by 530i »

Upravno na tim sitnicama se potroši najviše i para i vremena i živaca, naravno ako ti je stalo. Ako ćeš za sve ići majstorima, pogotovo ovdašnjim...bojim se da neće biti jeftino.
citroen xm

#1515 Re: Oldtajmeri all about

Post by citroen xm »

_BataZiv_0809 wrote:
https://www.olx.ba/artikal/29482465/mer ... -oldtimer/

Kae vako:

Na autu je potrebna resturacija, solidna osnova za projekat.
Automobil je originalno bio 280SE, u nekom trenutku je ubacen i atestovan 300D motor iz 123ke mercedesa, i na kraju zamijenjen sa jos jednim 3.0 D iz 123ke motorom.
Ako prokomentarišem, odosmo do đavola. :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1516 Re: Oldtajmeri all about

Post by mali_milojica »

Nemoj živ bio, ko će vas citati :lol:
citroen xm

#1517 Re: Oldtajmeri all about

Post by citroen xm »

:lol: :lol:

Ma neću, mrsko i meni više pisati. :thumbup:

Od sad koristim samo dva opisa, "Aaaa jest dobar" i "Uuuu jest loš". :lol: :lol: :lol:
amar1994

#1518 Re: Oldtajmeri all about

Post by amar1994 »

citroen xm wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
https://www.olx.ba/artikal/29482465/mer ... -oldtimer/

Kae vako:

Na autu je potrebna resturacija, solidna osnova za projekat.
Automobil je originalno bio 280SE, u nekom trenutku je ubacen i atestovan 300D motor iz 123ke mercedesa, i na kraju zamijenjen sa jos jednim 3.0 D iz 123ke motorom.
Ako prokomentarišem, odosmo do đavola. :D
:lol: :lol: :lol:

sta hos , ti motori prelaze po 100 miliona kilometara bez odrzavanja :izet: :D
citroen xm

#1519 Re: Oldtajmeri all about

Post by citroen xm »

Ne znam ja ništa. :D
tempuser

#1520 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

Sodom1 wrote:Upravo zbog tog sam ja trazio auto da je koliko toliko karoserijski sredjen , jer tapacirung moze cekati i rucna i sta ti znam ali lim ne moze
Sa one tvoje "liste" radovi na mehanici su osnovna mehanika, i nesto tapeciranja treba da uradi tapetar, a sve ostalo tipa pumpa za pranje sajbe, prskalice, kurbla za siber, poredati struju, kasetach su stvari koje, sto ono nas nardo kaze, niko nece bolje uraditi od tebe. Ne zato sto ti kao boje znas nego tesko ce se neko prihvatiti toga. Za te stvari ces morati malo uciti i istrazivati, kako skinuti, rastaviti, gdje dijelove, otpad, pik, ebay. To jeste zahtjevno i sporo ima svojih drazi, a u tome i jeste smisao.
Sodom1

#1521 Re: Oldtajmeri all about

Post by Sodom1 »

Pa toga sam ja svjestan , uglavnom imam funkcionalno auto ,e sad koliko cu ga urediti do mene je.
Ono sto bih volio naci jeste ,nije servisna knjiga od auta nego knjiga o uputama,kako se sta pravi to je za auta nekad postojalo , ne znam kako se zove ,ali znam da to postoji . E onda laganini idemoo :zjev:
commendatore

#1522 Re: Oldtajmeri all about

Post by commendatore »

Image
commendatore

#1523 Re: Oldtajmeri all about

Post by commendatore »

Image
tempuser

#1524 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

Sodom1 wrote:Pa toga sam ja svjestan , uglavnom imam funkcionalno auto ,e sad koliko cu ga urediti do mene je.
Ono sto bih volio naci jeste ,nije servisna knjiga od auta nego knjiga o uputama,kako se sta pravi to je za auta nekad postojalo , ne znam kako se zove ,ali znam da to postoji . E onda laganini idemoo :zjev:
Fol je sto kod oldtimera nema razlike za majstore izmedju limarije i ostalih popravaka. Vjerovatno se neka najosnovnija mehanika moze rjesiti kao i kod normalnog auta, kupi nov dio u radnji, zamjeni i gas, ali sve ostalo je rastavi, popravi pokvareni dio ili smisljaj alternative, a majstorima se ne da time bakcati!
Znam na sta mislis, najpoznatiji su Haynesovi
Manuali. Brzinski sam pogledao, ima ih od drugih izdavaca, vjeruem da sve mozes naci na ebayu ili amazonu, a mozda caki PDF, dzbni ili platis, skines i printas.
kindlas

#1525 Re: Oldtajmeri all about

Post by kindlas »

Sodom1 wrote:Pa toga sam ja svjestan , uglavnom imam funkcionalno auto ,e sad koliko cu ga urediti do mene je.
Probaj googlati mercedes repair manual, trebalo bi izbaciti dostra stranica na kojima ih imas kupiti, meni ova stranica izgleda ok (valjda je oficijelna haynes:)) :
https://haynes.com/en-gb/car-manuals/mercedes-benz
Post Reply