Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post Reply
SA 071

#1501 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by SA 071 »

Fudo387 wrote:
kamen spoticanja wrote:
Fudo387 wrote:Je li?
A sta rade na Krimu?
:D
Uvode red :oops:
Na poziv zvanicnih predstavnika Ukrajine koji sjede i predstavljaju Ukrajinu u UN-u. :skoljka:
E vidiš, Rusi na Krimu ljetuju i odmaraju se, a zbog ovih sankcija Turskoj to će još i pojačati. Pa Krim je do 50-tih bio u sastavu Rusije i čini mi se da je '57. dekretom oduzet Rusiji i pripojen Ukrajini, jer je to sve bio Sovjetski Savez, pa se na to nije gledalo kao sada. Na Krimu nema Ukrajinaca uopšte, samo Rusi i nešto malo Tatara. Pa oko Krima su Rusi i sa Turcima svojedobno ratovali. Za Krim je izginulo više Rusa nego Ukrajinaca u svim njihovim ratovima. Tako da faktički Rusi imaju svako historijsko pravo na Krim.

I na kraju krajeva, Krim je imao poseban status i u Ukrajini, a Rusija je tamo došla na poziv "zvaničnih vlasti Krima i naroda koji je na referendumu glasao za vraćanje majci Rusiji" :lol: :lol: :lol:

Tema je obaranje ruskog bombardera od strane Turaka i posljedično odnosi Rusija-Turska nakon toga.

Opet ponavljam, Rusi su u Siriji prisutni na poziv zvaničnih predstavnika Sirije koji sjede i predstavljaju Siriju u UN-u
Udbas

#1502 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Udbas »

Ima li rani booking za Krim?
Do godine u Konstantinopolu!!!
Avetinho

#1503 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Avetinho »

Jos prosle godine su kapaciteti bili popunjeni 143%, ono kad je Papa svracao.
jao_situacije

#1504 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by jao_situacije »

kamen spoticanja wrote:Turska ovakva je na pola industrijske proizvodnje ovakve njemacke
ali turski potencijal je 3 puta veci od njemackog...poseban zamah ce dobiti od 2023 kad istekne zabrana iskopavanja i koristenja fosilnih goriva i ruda unutar turske...
ako dotad sve ne ode u mp3
koje godine je to uvedeno
kamen spoticanja

#1505 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by kamen spoticanja »

jao_situacije wrote:
kamen spoticanja wrote:Turska ovakva je na pola industrijske proizvodnje ovakve njemacke
ali turski potencijal je 3 puta veci od njemackog...poseban zamah ce dobiti od 2023 kad istekne zabrana iskopavanja i koristenja fosilnih goriva i ruda unutar turske...
Sporazumom u Lozani 1923...
jao_situacije

#1506 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by jao_situacije »

kamen spoticanja wrote:
jao_situacije wrote:
Sporazumom u Lozani 1923...
:thumbup:
kamen spoticanja

#1507 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Rusi pregovaraju s Kiprom oko postavljanja baze koju bi koristili u borbama u Siriji...
SA 071

#1508 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by SA 071 »

jao_situacije wrote:
kamen spoticanja wrote:Sporazumom u Lozani 1923...
Istim, po kojem su obavezni dozvoliti prolaz kroz Bosfor svim brodovima koji pripadaju Crnomorskim zemljama među kojima je i Rusija. Za ove zemlje prolaz kroz Bosfor je kao da je u pitanju prolaz kroz međunarodne vode.
kamen spoticanja

#1509 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

SA 071 wrote:
jao_situacije wrote:
Istim, po kojem su obavezni dozvoliti prolaz kroz Bosfor svim brodovima koji pripadaju Crnomorskim zemljama među kojima je i Rusija. Za ove zemlje prolaz kroz Bosfor je kao da je u pitanju prolaz kroz međunarodne vode.
Pa ne bas...prolaz se moze zabraniti ako postoji procjena da je ugrozena sigurnost turske...recimo onaj s bacacem na ramenu ima takve elemente
155_mm

#1510 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by 155_mm »

kamen spoticanja wrote:Rusi pregovaraju s Kiprom oko postavljanja baze koju bi koristili u borbama u Siriji...
ne osjecaju se sigurno u siriji? ili sta im je.
kamen spoticanja

#1511 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Saudijska arabija smjestila 800 vojnika u blizini turskog kampa pored Mosula
Em2r

#1512 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Em2r »

kamen spoticanja wrote:Saudijska arabija smjestila 800 vojnika u blizini turskog kampa pored Mosula
Huti na aparatima
jao_situacije

#1513 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by jao_situacije »

SA 071 wrote:
jao_situacije wrote:
prolaz je reguliran konvencijom u montreuxu iz 1936. a ne sporazumom u lozani.
oridjidji

#1514 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by oridjidji »

vivaldi wrote:
oridjidji wrote:Vjetrenjace nisu neefikasne u dobijanju el. energije recimo.
vjetrenjace su super stvar, al za hladjenje muda u vrelim ljetnjim danima..

turcima kao i svakoj ekonomiji u razvoju treba jeftina energija kao jedan od bitnih faktora konkurentnosti uz jeftinu radmu snagu

ali prije svega toga tajip treba napravit hitnu inventuru vanjske, a i unutrasnje politike da ne sjebe sve dobro sto je uradio u proteklih 15 godina
Pa bas i nisu neefikasne, jedna velika vjetrenjaca od 2,5 megavat dovoljna je da pokrije 1500 domačinstava. Kada se uzme u obzir cijena instalacija, odrzivosti, sa emisijama ili bez, isplativija je u odnosu na cijenu energije dobijene iz tradicionalnih izvora energije (nuklerna, nafta, gas). Za razliku od TE na gas, njihovi troskovi su minimalizirani, unaprijed predviđeni, ne zavise od cijene goriva, bez obzira na cijenu odrzavanja i rezervnih dijelova isplativije su. Turska istina ima TE na gas, ali i program izgradnje novih koje nece biti iskljucivo ovisne o necijem gasu, tipa one u Kardemiru, koja se nadovezuje na otpadni gas iz kardemirske zeljezare.

Jeftinu elektricnu energiju mogu kupiti ili stvarati, jasno je sta je bolje od to dvoje. Zato nuklearku i grade. Jeftinu radnu snagu vec imaju. Energetski sistem malo haba, ali i to ce rijesiti. Sto se tice Ruja, s njima su se i onako natezali za gas oko cijene gasa, prije nego li je oboren avion, a isto tako pao je za usi Turski tok, ostaje nada da ce TANAP zakrpiti potrebne rupe barem malo.
oridjidji

#1515 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by oridjidji »

zlajaBHF wrote:
oridjidji wrote:
SA 071 wrote:
Pa ne znam, najveći dio izvoza Rusije u Tursku se odnosi na (poredano po važnosti) plin, naftu, ugalj, žito... Uglavnom energenti i sirovine neophodni za industriju i proizvodnju električne energije. Bez plina i uglja, nema ni struje, a gotovo pola elektrana se pokreće na fosilna goriva, odnosno na plin i ugalj. Preko 60% plina je iz Rusije, trećina potreba za naftom se podmiruje iz Rusije, a za ugalj nisam našao podatak, iako mislim da je i to značajno, jer je to bitan izvozni proizvod iz Rusije u ovoj njihovoj međusobnoj razmjeni koja se mjeri u desetinama mlrd $. Neko je pisao o hidroelektranama u Turskoj, ali ne nađoh nigdje da su one relevantan potencijal, niti da Turska ima tog hidropotencijala da bi mogli time bilo šta značajno popraviti svoju energetsku sliku. Uglavnom, umjesto 60% jeftinog prirodnog gasa iz Rusije, u slučaju hipotetičkog crnog scenarija, mogli bi obezbijediti u optimističnoj varijanti pola od toga i to dijelom iz skupog LNG-a. I još se kurče... :lol: U principu, ništa nije nerješiv problem ni plin, ni nafta, ni struja... samo za rješavanje ovih problema treba vremena i puno, puno više novca nego što je to rješavanje dosada koštalo, a govorimo o dva vjerovatno i tri puta više novca...

Nemoj Nijemce i Turke u istu rečenicu, majke ti. Zapravo, nemoj nikoga u istu rečenicu sa Nijemcima :-D
Ne poredim ih. I sam rekoh da su Njemci ispred ovoga vremena, ali ako ne mozes biti Nijemac, mozes fatati neke fore od njih. Govorim da se i Turci trebaju preorjentisati na vrijeme prema obnovljivoj energiji, sto prije pocnu, to ce im u buducnosti biti lakse. Vjetrenjace nisu neefikasne u dobijanju el. energije recimo. Kroz Evropu ih ima svugdje i svakim danom ih je sve vise. Mislim da ih jedna Madjarska ima vise nego recimo cijeli Balkan , one mogu poboljsati energetski sektor jedne zemlje. Ovako to rade Njemci http://www.zelenazona.hr/home/wps/wcm/c ... a_energije

Pisao sam o HE u Turskoj, kojih ima oko 140, a jos ih se planira graditi. Mozda ti je post o tome promakao. Eufrat i Tigris su dvije velike rijeke koje izviru u Turskoj, a jos je tu manjih rijeka koji su duzeg toga recimo od Bosne, Neretve, Vrbasa, koje imaju svoj potencijal za izgradnju HE.

http://www.mapsofworld.com/europe/maps/ ... greece.jpg

Pa sada na desetke milijardi im vrijedi nuklearka. Super je to, skrpice rupe, ali i dalje ce im faliti jos istih. Njemacka ih ima oko desetak, a kani ih pogasiti dobar dio do 2020. Dvije zemlje gotovo jednakog broj stanovnika, a tako razlicite kada je u pitanju privreda i cijelokupan energetski sistem.
Turska ulaze u vjetroenrgiju vise nego vecina drzava EU !
De sicni izvor te tvrdnje...
oridjidji

#1516 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by oridjidji »

155_mm wrote:nikako mi nije jasna ovolika briga za turke onih kojima su ti isti turci jebavali pretke uzduz i poprijeko 500 godina. je li to zbog one "krv nije voda" ili sta je u pitanju?

:-) :-) :-)
Cuj mu price. :D
deer_hunter

#1517 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by deer_hunter »

oridjidji wrote:
155_mm wrote:nikako mi nije jasna ovolika briga za turke onih kojima su ti isti turci jebavali pretke uzduz i poprijeko 500 godina. je li to zbog one "krv nije voda" ili sta je u pitanju?

grdno se vara svako ko misli da su njegove pretke taslacili Iliri i samo Iliri. malo kad covjek zagrebe ispod povrsine naslo bi se tu svega, od Rimljana do vojnika Wehrmachta, cak i UNPROFOR-a :mrgreen:
oridjidji

#1518 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by oridjidji »

deer_hunter wrote:
oridjidji wrote:

grdno se vara svako ko misli da su njegove pretke taslacili Iliri i samo Iliri. malo kad covjek zagrebe ispod povrsine naslo bi se tu svega, od Rimljana do vojnika Wehrmachta, cak i UNPROFOR-a :mrgreen:
Pa dobro sada i Srbe su Turci pravili gotovo 5 vijekova, pa sta cemo sad. :)
Avetinho

#1519 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Avetinho »

oridjidji wrote:
deer_hunter wrote:
oridjidji wrote:
Pa dobro sada i Srbe su Turci pravili gotovo 5 vijekova, pa sta cemo sad. :)
Na njih je 155 i mislio ;)

Kmetove su pravili Osmanlije, Bosnje su pravili sami sebe. :D
zlajaBHF

#1520 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by zlajaBHF »

oridjidji wrote:
Svaku ponudu i prodaju vjetro-parkova moje bivse firme, sam morao ja potpisati, tako da sam ti ja najbolji svjedok ;-)

A evo, pokusat cu naci neku dokumentaciju na netu.
zlajaBHF

#1521 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by zlajaBHF »

zlajaBHF wrote:
oridjidji wrote:
Svaku ponudu i prodaju vjetro-parkova moje bivse firme, sam morao ja potpisati, tako da sam ti ja najbolji svjedok ;-)

A evo, pokusat cu naci neku dokumentaciju na netu.
Evo sta kaze Wikipedia...

https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_by_country

Turska svake godine ulaze vise i vise, dok to nije slucaj sa svim zemljama. uskoro ce biti top10 na svijetu.
U evropi su vec top10
vivaldi

#1522 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by vivaldi »

oridjidji wrote:bas i nisu neefikasne, jedna velika vjetrenjaca od 2,5 megavat dovoljna je da pokrije 1500 domačinstava
ma domacinstva su beznacajni potrosaci, industrija je bitna. vjetrenjacama se mogu zajebavati bogate zemlje i ove koje su dobro isisali eu fondove za ta eco-friendly sranja, ko sto si madjare spomenuo.

premalo i preskupo i bez subvencija neisplativo. vjetar i sunce nisu alternativno rjesenje za svjetske enrgetske potrebe
zlajaBHF

#1523 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by zlajaBHF »

vivaldi wrote:
oridjidji wrote:bas i nisu neefikasne, jedna velika vjetrenjaca od 2,5 megavat dovoljna je da pokrije 1500 domačinstava
ma domacinstva su beznacajni potrosaci, industrija je bitna. vjetrenjacama se mogu zajebavati bogate zemlje i ove koje su dobro isisali eu fondove za ta eco-friendly sranja, ko sto si madjare spomenuo.

premalo i preskupo i bez subvencija neisplativo. vjetar i sunce nisu alternativno rjesenje za svjetske enrgetske potrebe
Vjetroenergija je sve vise i vise efikasnija, tako da se ocekuje da ce moci prezivjeti bez subvencija u buducnosti.
Danska recimo danas skoro 50% potrosnje dobija od vjetrenjaca. UK i Njemacka ulazu masivno....

Buducnost je vjetrenjacama na moru....Takve proizvode 8 MW danas....
155_mm

#1524 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by 155_mm »

Viši naučni saradnik u Ruskoj akademiji nauka Viktor Nadejin Rajevski takođe smatra da su ključna strana u sadašnjoj situaciji na severu Iraka upravo Kurdi.

„Situacija je složena, jer Turci tvrde da su pozvani, dok Iračani tvrde da ih nisu pozvali. Smatram da će ključni momenat biti kada iza Turaka stanu Kurdi“, naveo je ekspert.

On je podsetio da su Ankara i vlasti iračkog Kurdistana u poslednje vreme u prilično toplim odnosima. „Oni su Tursku i pre ovoga štitili, na primer, kada su saopštili da upravo njihova nafta ide u Tursku, iako je ruska avijacija pratila maršrute isporuka od terorista“, rekao je ovaj stručnjak.

„Kurdi će, najverovatnije, saopštiti da je bila reč o pozivu autonomne republike Kurdistan“, smatra Nadejin Rajevski.
sta kazi strucnjaci. naoruzati kurde da sjebu tursku. :lol:

mislim da je krajnje vrijeme da prestanete da se sramotite i da malo razmislite o cem se ovdje radi i ko kome ovdje trenutno spasava guzicu. mozda ce skolska djeca po europi za koju godinu imati obaveznu eskurziju pred spomenik brki iz ankare spasiocu europe. a spomenik ce biti obavezan u svakom glavnom gradu europe. :lol: :lol: :lol:
vivaldi

#1525 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by vivaldi »

zlajaBHF wrote:
vivaldi wrote:

Vjetroenergija je sve vise i vise efikasnija, tako da se ocekuje da ce moci prezivjeti bez subvencija u buducnosti.
Danska recimo danas skoro 50% potrosnje dobija od vjetrenjaca. UK i Njemacka ulazu masivno....

Buducnost je vjetrenjacama na moru....Takve proizvode 8 MW danas....
slazem se da su vjetroleektrane sve efikasnije, ali je to isti slucaj i sa generatorima u he, te i ne.

danska je svakako jedan od lidera, ali i pored toga danska je i dalje uvoznik struje.

ali osnovna razlika je u tome sto je danska visokorazvijena zemlja koja izvozi pamet, a turska kao i sve zemlje u razvoju izvozi ledja. jedni radi za kompjuterom, a drugi za singericom, jedni su white,a drugi blue collar.

cijene energenata uz nisku cijenu ledja je jedan od najvaznijih faktora konkurentnosti zemalja u razvoju
Post Reply