Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dale cooper wrote:
Đesi mrgude. Jel' se to krenulo pušiti još šta osim običnih cigareta?
Sudeći po ovoj pjesmi haman si prešla na psihodeliju pa zato pitam.
Eo slusam, fala
Ne drogiram se, neg mi fina muzika.
Cula vanilla fudge you keep me hangin on i pravo mi se svidjaju od tad vako ove pjesme. Iako ovijesli imam neki stimung za narkomane, tobe ja Rabbi.
Cula vanilla fudge you keep me hangin on i pravo mi se svidjaju od tad vako ove pjesme. Iako ovijesli imam neki stimung za narkomane, tobe ja Rabbi.
Ma to je ono tipično ženski, želja da ih promijeniš i izvedeš na pravi put.
Da, odličan je taj cover Vanilla Fudgea (inače je to originalno pjesma od Supremesa). 66-ta do 70-te su
bile zlatne godine za psihodeliju, mnogo je dragulja napisano i izdato u tom periodu. Uživaj i piši nam
utiske na temi.
dale cooper wrote:
Ma to je ono tipično ženski, želja da ih promijeniš i izvedeš na pravi put.
Da, odličan je taj cover Vanilla Fudgea (inače je to originalno pjesma od Supremesa). 66-ta do 70-te su
bile zlatne godine za psihodeliju, mnogo je dragulja napisano i izdato u tom periodu. Uživaj i piši nam
utiske na temi.
Ommadawn wrote:Niemand, pronađ' der štagod od Tame Impala:
- Feel like we only go backwards.
- Expectations
- Elephant
Ma jebiga, svaka im je dobra.
Da, ima dobre i ove moderne neo psihodelije. Ja sam se uglavnom orijentisao na 60-te zbog one
pjesme od July koju je postavila. Rekoh da prvo probere po klasicima.
Nea na ćemu
Prošle subote odem do obližnjeg grada da kupim gitaru, akustiĆnu jer ova stara je fakat svoje odsvirala. Tražeći muzičku radnju (jer ona koju sam namjeravao posjetiti je preselila malo podaleko) naletim slučajno na prodavnicu ploča - što novih, što polovnih. Znaš kad dijete pošalješ u prodavnicu igračaka i slatkiša...
Ali ne pazarih, nisam imao vremena, valjalo je naći muzičku radnju i probati gitaru što je po sebi malo duži proces. No dogovorio sam se s kolegom s posla da odemo jedan dan tamo sa spiskom - između ostalog, Tame Impala mora biti tu.
Jel drugaciji puno zvuk na tim plocama? Nisam nikad cula uzivo plocu, al sam na jutjubu slusala eto to ko nesto sa ploce snimljeno. Svidja mi se ono pucketanje.
Niemand wrote:Jel drugaciji puno zvuk na tim plocama? Nisam nikad cula uzivo plocu, al sam na jutjubu slusala eto to ko nesto sa ploce snimljeno. Svidja mi se ono pucketanje.
Pa pošto je u pitanju analogna tehnologija zvuči nešto...toplije nego li cd ili mp3. I mastering je drugačiji tako
da ploče nikada nisu napravljene da zvuče preglasno...opet za razliku od cd-a ili digitalnih fajlova koji su napravljeni
glasnije ponajviše zbog radio puštanja ali i zbog raznih internet servisa i playera.
I da...ima i to pucketanje koje dodaje još jedan sloj nostalgije na kompletnu priču.
dale cooper wrote:
Pa pošto je u pitanju analogna tehnologija zvuči nešto...toplije nego li cd ili mp3. I mastering je drugačiji tako
da ploče nikada nisu napravljene da zvuče preglasno...opet za razliku od cd-a ili digitalnih fajlova koji su napravljeni
glasnije ponajviše zbog radio puštanja ali i zbog raznih internet servisa i playera.
I da...ima i to pucketanje koje dodaje još jedan sloj nostalgije na kompletnu priču.
Sta je mastering
tako opisano zvuci fino fakat steta sto ne mogu i ja cuti to, al sve i da imam gramofon ne bih mogla naci kul ploce pa mi valjda dodje isto.
kolko ti imas ploca, jel to citav album bude il samo singl
dale cooper wrote:
Sta je mastering
tako opisano zvuci fino fakat steta sto ne mogu i ja cuti to, al sve i da imam gramofon ne bih mogla naci kul ploce pa mi valjda dodje isto.
kolko ti imas ploca, jel to citav album bude il samo singl
Mastering ti je post produkcijski proces kada se završni snimak prebacuje na glavni master odnosno izvor sa kojega
će se dalje štampati različiti nosači zvuka (cd, ploče, kasete itd). Između ostaloga u ovome procesu se
i uštimava glasnoća zvuka u zavisnosti na kojem mediju će se štampati.
Ploča trenutno nemam mnogo, svega 30-tak, jer sam tek relativno skoro ih počeo skupljati (i nabavio gramofon )
Moj pokojni otac je imao u dva navrata lijepe kolekcije oko 1000 i više ploča. Moja kolekcija je uglavnom na cd-ima i imam ih negdje
oko 3000 trenutno.
dale cooper wrote:
Mastering ti je post produkcijski proces kada se završni snimak prebacuje na glavni master odnosno izvor sa kojega
će se dalje štampati različiti nosači zvuka (cd, ploče, kasete itd). Između ostaloga u ovome procesu se
Ploča trenutno nemam mnogo, svega 30-tak, jer sam tek relativno skoro ih počeo skupljati (i nabavio gramofon )
Moj pokojni otac je imao u dva navrata lijepe kolekcije oko 1000 i više ploča. Moja kolekcija je uglavnom na cd-ima i imam ih negdje
oko 3000 trenutno.
Dear Lord 3000 lijepo je to, mada nisam sigurna da sam cula 3000 pjesama u citavom zivotu
Ja imam plejlistu. Eto, da se i ja pohvalim (dugo mi je trebalo da je sastavim).
Al ove ploce su mi bas zanimljive, a i pete ima ploce, ako kad budem slusala, to cu sebi kupiti.
dale cooper wrote:
oko 3000 trenutno.
Dear Lord 3000 lijepo je to, mada nisam sigurna da sam cula 3000 pjesama u citavom zivotu
Ja imam plejlistu. Eto, da se i ja pohvalim (dugo mi je trebalo da je sastavim).
Al ove ploce su mi bas zanimljive, a i pete ima ploce, ako kad budem slusala, to cu sebi kupiti.
Dobro, ja ovo skupljam od osnovne škole, a ti si mlađa od mene tako da nikada nije kasno.
I gramofona su može naći relativno povoljno. Vidio sam na onoj artist.ba stranici da imaju
dobri Stantonovi gramofoni za jedno 300 do 350 maraka. Ploče doduše jesu skupe, cd-ovi su
nešto malo jeftiniji ali i oni drže cijenu. Hobi zna biti malo skup, ali je lijep. Kad držiš
ploču kao da držiš malo umjetničko djelo, još ako je dobar artwork...milina.
Zaboravio sam ti odgovoriti. LP ploča je cijeli album, a singl ploče su kao što im i samo ime
govori singlice sa jednom ili dvije pjesme (po jedna na svakoj strani) i manje su od LP ploča.
dale cooper wrote:
Dobro, ja ovo skupljam od osnovne škole, a ti si mlađa od mene tako da nikada nije kasno.
I gramofona su može naći relativno povoljno. Vidio sam na onoj artist.ba stranici da imaju
dobri Stantonovi gramofoni za jedno 300 do 350 maraka. Ploče doduše jesu skupe, cd-ovi su
nešto malo jeftiniji ali i oni drže cijenu. Hobi zna biti malo skup, ali je lijep. Kad držiš
Zaboravio sam ti odgovoriti. LP ploča je cijeli album, a singl ploče su kao što im i samo ime
govori singlice sa jednom ili dvije pjesme (po jedna na svakoj strani) i manje su od LP ploča.
Imala sam i ja nekad cd-ove, al su na kraju balade zavrsili u smecu. sta ja znam, bilo previse glupih cd-ova, tipa tad bilo popularno kupis singl i dobijes audio verziju, live verziju, instrumental i dodatak za racunar sa spotom il slikama. Onda skontala da mogu jednostavno to sve imati na jednom mjestu i rijesila se svega.
A omadawn bas cesto spomene ploce, pa mi bilo zanimljivo. Al i kad bih kupila gramofon, uzela bih svega nekoliko ploca, posebnih, ono, da je bas atmosfera za gramofona.
Sa plejlistom sam se smorila, imam svega 100tinjak pjesmica sortiranih i neke na cekanju, al moraju biti uklopljene po atmosferi pa to traje i traje dok sve poslozim, plus verzije na koje sam navikla dok nadjem. Za sad nije lose, al je malo konfuzno to sa plejlistom, npr neke pjesme koje pustim nako na jutjubu me smorise kad naidju na plejlisti. Ne znam zasto, al nisu za cesto slusanje, nego ono, urijetko, tako da i to svako malo izbacim, jer ne skontam odmah.
Sad mi nesto naumpade da himzo polovina garant zvuci prelijepo sa pucketanjem na ploci. Eto, i to bih nabavila. Ako ikad budem.
dale cooper wrote:
Imala sam i ja nekad cd-ove, al su na kraju balade zavrsili u smecu. sta ja znam, bilo previse glupih cd-ova, tipa tad bilo popularno kupis singl i dobijes audio verziju, live verziju, instrumental i dodatak za racunar sa spotom il slikama. Onda skontala da mogu jednostavno to sve imati na jednom mjestu i rijesila se svega.
A omadawn bas cesto spomene ploce, pa mi bilo zanimljivo. Al i kad bih kupila gramofon, uzela bih svega nekoliko ploca, posebnih, ono, da je bas atmosfera za gramofona.
Sa plejlistom sam se smorila, imam svega 100tinjak pjesmica sortiranih i neke na cekanju, al moraju biti uklopljene po atmosferi pa to traje i traje dok sve poslozim, plus verzije na koje sam navikla dok nadjem. Za sad nije lose, al je malo konfuzno to sa plejlistom, npr neke pjesme koje pustim nako na jutjubu me smorise kad naidju na plejlisti. Ne znam zasto, al nisu za cesto slusanje, nego ono, urijetko, tako da i to svako malo izbacim, jer ne skontam odmah.
Sad mi nesto naumpade da himzo polovina garant zvuci prelijepo sa pucketanjem na ploci. Eto, i to bih nabavila. Ako ikad budem.
Ja i Ommadawn smo stara škola.
Mislim da sevdalinke generalno dobro zvuče na pločama. Samo u tom slučaju bi morala obići buvljake
da nađeš originalna izdanja. Nažalost...sumnjam da iko od diskografskih kuća na ovim prostorima ima
sluha ali i kapaciteta za ponovno štampanje ploča.
Mislim da sevdalinke generalno dobro zvuče na pločama. Samo u tom slučaju bi morala obići buvljake
da nađeš originalna izdanja. Nažalost...sumnjam da iko od diskografskih kuća na ovim prostorima ima
sluha ali i kapaciteta za ponovno štampanje ploča.
Pa dobro, ne bi im bilo ni isplativo, ko bi kupovao to.
A vas dvojica ste mi fenomen svakako kako pohvatate sve to
Bio je pravi pravcati kompliment, nemoj zezati. A i meni je kul sto imam koga pitati i naci sta zanimljivo. I super svima.
Mada, malo vas je tesko upratiti kad pricate o necemu jer se ne razumijem tako dobro u muziku, al uvijek mogu biti dosadna
Znam ba. Možda smo ponekad pretjerano entuzijastični , ali uvijek nam možeš reći da usporimo
kada te nešto interesuje ili nešto želiš saznati. Meni je uvijek drago kada naiđem na slične entuzijaste
i kada dobijem priliku da podijelim muziku sa drugima. Isto tako volim kada me iznenade sa novim otkrićima.
Ja imam negdje oko 500-600 (mozda i vise) komada ploca, sto singlica sto LP-ova - tacan broj stvarno ne znam. Racunaj da sam ih polako poceo skupljati tamo negdje 1994-e godine, dakle kad smo se smjestili u Swe. Tad ploce nisu bile popularne pa si ih mogao kupiti budzasto, ja bas nesto nisam bio pri lovi (tinejdzer, srednjoskolac) ali moglo se stagod nabaviti a bogami i dobiti dzaba od ljudi koji su tada konvertirali u CD-ove.
Jedno kratko vrijeme sam pauzirao jer sam bio koncentriran na sakupljanje mp3-ova, ponajvise pop-rock sa ex-yu prostora da bih onda ponovo krenuo ganjati ploce. Ja to polako cejfim. Na sajmovima maksimalno deset ploca kupim - ne vise.
Eh sad, par savjeta po pitanju ploca i gramofona - iz licnog iskustva.
Ploce iz ex-yu koje najcesce mozes naci na buvljacima su obicno prosjecnog ili ispodprosjecnog kvaliteta. Zasto?
Prosjecni gradjani ex-Yu, u vrijeme ploce kao jedinog nosaca zvuka, nisu bili u materijalnom stanju da kupe kvalitetan gramofon, igla se mijenjala samo kada pukne a nerijetko se desavalo da stave "banku" ili kocku secera na rucicu gramofona kako bi se postigao "bolji zvuk" sto je dodatno stetilo i plocu i iglu. Ovim podatkom mi se jedan clan ovog foruma na jednoj drugoj temi licno pohvalio kako bi, valjda, dokazao kako ima vece znanje po pitanju muzike od mene (tipicnim bosanskim "Znas ti bolan da sam ja......kad si ti piso u pelene") i tu sam udario jak protuargument da adekvatnog odgovora nije imao.
Drugo, ploce se nisu bogzna kako cuvale - a trebale bi da se uvijek drze uspravno, nikako lezeci jer se tada pohabaju, pogotovo ako su poredane jedna na drugoj. Promjena temperature utice na kvalitet ploce - najbolje je ako se drze na hladnom mjestu daleko od sunca.
Ako vec hoces plocu stranog izvodjaca - pogledaj E-bay ili discogs.com i naci ces original i kvalitet materijala. Vec odavno se rade reizdanja koja su takodjer odradjena na kvalitetnom materijalu. Diskografska kuca Jugoton, koliko god da je imala dobrih licencnih ugovora, toliko su sredinom osamdesetih imali los vinil i to je uticalo na zvuk. Ja sam takodjer mislio da je to pomalo preseravanje ali imam u posjedu Deep Purple album "Machine head" Jugotonovo izdanje i originalno izdanje (za Jugotonovo sam nagovarao nekadasnjeg radnog kolegu Svedjana da mi je proda i to najmanje mjesec i po dana a frajer se kune svim i svacim da je samo jednom pustio na gramofonu sto znaci da je ploca u "mint" odlicnom stanju) i razlika se primjeti!
Nedavno dobih nekoliko ploca od prijatelja koji ih je kupio sa prostora bivse Juge preko discogsa, sasvim solidnog kvaliteta - ali njemu je dovoljno bilo da cuje pucketanje u samo jednoj pjesmi, jednoj strofi, da bi plocu skartirao. Platio je te ploce jako mnogo novca i neki su ga prodavci prevarili kada su mu ih opisivali. Radi se uglavnom o mainstream-rocku Yu-Grupa, Djordje Marjanovic, Srdjan Marjanovic a i Toma Zdravkovic. Meni licno su sasvim slusljive.
Eh sad gramofoni.
Izbjegavaj Iskra i RIZ gramofone. RIZ i moze biti solidan gramofon ali.....ako mozes bez njega, dobro je.
Stanton gramofoni nisu losi gramofoni ali oni su uglavnom namijenjeni za DJ-eve i ja ih licno ne preferiram. Takodjer, dobar gramofon mozes naci polovan i tom slucaju su Dual, Lenco, Technics, Pioneer sasvim super ali tad gledaj da promijenis odmah iglu i po mogucnosti glavu. Ukoliko je gramofon sa remenom (belt drive), to takodjer moze biti neophodno da se zamijeni. Guma se vremenom trosi i rasteze sto rezultira prebrzim ili presporim okretajima tanjura na kojem je ploca smjestena. Takodjer nije zgoreg da se podmaze lezaj na kojem se tanjur okrece, ulje za sivacu masinu je sasvim okej i dovoljno je kap ili dvije.
Ako je direct-drive ne mora nuzno biti los ali ja licno imam lose iskustvo sa ovim pogonom gramofona. Naime, meni se ili prebrzo ili presporo okretala ploca i to u po pjesme. Direct-drive gramofoni su obicno opremljeni sa stimerom za brzinu ali to meni nije pomoglo. Podmazivao sam, mijenjao uticnice, ma nema sta nisam radio ali gramofon nije svirao bolje. Eno ga stoji u ostavi, zao mi ga prodati jer je fantasticnog dizajna i lijepog zvuka (Luxman PD-264), prijatelj koji se razumije u elektroniku je obecao da ce ga pregledati jer sumnja da je elektronska greska. No kao sto rekoh, nije nuzno da su svi direct-drive gramofoni takvi ali rizik postoji.
Ja licno posjedujem Pro-Ject Dual II, rucno radjeni gramofon koji je skroz jednostavne konstrukcije. Brzinu mijenjas tako sto remen pomjeras na tockice smjestene na osovini elektromotora. On se krece negdje izmedju 500-600 KM i nisam siguran da u Bosni postoji zastupnik za njih - u Srbiji i Hrvatskoj da.
Zasto ploce? Volim ih bukvalno od rodjenja. Taj osjecaj kada se nesto vrti dok slusas muziku je neopisiv...
Ovo sam danas slusao dok sam za kompjuterom radio na poslu. Ma ustvari sam nesto eksperimentisao po pitanju jednog projekta koji sam zamislio...
Sasvim slucajno nekada davno naletio, zapisao u telefon i danas ponovo pronasao na YT - popravilo mi dan.
Osman Ismen Orkestrasi - turski disco iz sedamdesetih:
To izgleda bas kosta. Nekako sam kontala da je puno jeftinije sve to. Meni se ne bi isplatilo izvaliti 500 km za gramofon i par ploca, al vjerovatno ko vec ima poneku plocu i gramofon, njemu i nije toliki trosak. Sinoc sam bas kontala o tim plocama kasnije, sta ja znam, kakva sam, na kraju bi bila ista prica ko i sa cd-ovima, kad tad bi se rijesila svega toga pa je malo besmisleno.
Al svejedno, nadam se da cu nekad cuti uzivo neku plocu, cisto da vidim kako je to.
Ploče su na ovim prostorima uglavnom bile osjetno lošije kvalitete nego na zapadu.
To je i laik mogao čuti kad pusti jednu pa drugu ploču. Mnogo lošiji i muljaviji zvuk.
U mene je gramofon Pro-ject Essential, nešto malo slabiji (ali i jeftiniji) od Duala, ali jako dobar i stabilan.
Ommadawn wrote:Ovo sam danas slusao dok sam za kompjuterom radio na poslu. Ma ustvari sam nesto eksperimentisao po pitanju jednog projekta koji sam zamislio...
Sasvim slucajno nekada davno naletio, zapisao u telefon i danas ponovo pronasao na YT - popravilo mi dan.
Osman Ismen Orkestrasi - turski disco iz sedamdesetih:
Pardon, ja nemam Dual, nego moj je Debut II. Interesantno da je isti kao Essential ali na papirima koje posjedujem i instrukcijama pise da je Debut.
Odlicni gramofoni