Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Locked
RNG_25

#1501 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by RNG_25 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Black swan wrote:stvarno su koma ovi s klipova
Isto da uzmeš ISIL klipove propagandu i postaviš ih ovdje kao dokaz za nešto. :roll:
Dokaz da uz oružje i nešto (samo)organizovanosti mogu i pola države da dovedu pod svoju vlast?
Drvosjeca iz Dejcica

#1502 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

RNG_25 wrote:
Black swan wrote:stvarno su koma ovi s klipova
Isto da uzmeš ISIL klipove propagandu i postaviš ih ovdje kao dokaz za nešto. :roll:
Dokaz da uz oružje i nešto (samo)organizovanosti mogu i pola države da dovedu pod svoju vlast?
Ma ne. Mislio sam da uzmeš njihovu propagandu i postaviš je ovdje kao dokaz da su ideološki u pravu i na pravom putu. :roll:

Zauzimanje pola države je posljedica neorganizovanosti zapada, sigurnosnog vakuma koji je ostao nakon povlačenja Amerikanaca, posljedica jedne nerazumne politike okupacije zemlje koja ni luk jela ni luk mirisala u napadima 9/11. Da ima pravde Bush i njegova administracija bi danas bili na međunarodnom sudu pravde i bilo im suđeno za državni terorizam.
RNG_25

#1503 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by RNG_25 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma ne. Mislio sam da uzmeš njihovu propagandu i postaviš je ovdje kao dokaz da su ideološki u pravu i na pravom putu. :roll:

Zauzimanje pola države je posljedica neorganizovanosti zapada, sigurnosnog vakuma koji je ostao nakon povlačenja Amerikanaca, posljedica jedne nerazumne politike okupacije zemlje koja ni luk jela ni luk mirisala u napadima 9/11. Da ima pravde Bush i njegova administracija bi danas bili na međunarodnom sudu pravde i bilo im suđeno za državni terorizam.
Svaka ideologija ima potencijal da se materijalizuje. Primjera dosta i danas.

Osim navedenog, razlog zauzimanja pola države je upravo i materijalizovana ideologija - trud, oružje i alati onih koji su nošeni tom ideologijom.

Svejedno. Ne treba generalizovati, ali ovo što se u zadnje vrijeme dešava po Evropi je vrlo bitno. Jer to pokazuje da je dovoljan samo jedan mali procenat imigranata da uzrokuju disproporcionalno mnogo problema i štete.

Uostalom, i oni koji su ISIS npr. su, u biti, samo mali procenat jedne populacije, ali zahvaljujući trudu, oružju i alatima koje na raspolaganju imaju - uspjeli su uticati na živote miliona...
Drvosjeca iz Dejcica

#1504 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

RNG_25 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma ne. Mislio sam da uzmeš njihovu propagandu i postaviš je ovdje kao dokaz da su ideološki u pravu i na pravom putu. :roll:

Svaka ideologija ima potencijal da se materijalizuje. Primjera dosta i danas.

Osim navedenog, razlog zauzimanja pola države je upravo i materijalizovana ideologija - trud, oružje i alati onih koji su nošeni tom ideologijom.

Svejedno. Ne treba generalizovati, ali ovo što se u zadnje vrijeme dešava po Evropi je vrlo bitno. Jer to pokazuje da je dovoljan samo jedan mali procenat imigranata da uzrokuju disproporcionalno mnogo problema i štete.

Uostalom, i oni koji su ISIS npr. su, u biti, samo mali procenat jedne populacije, ali zahvaljujući trudu, oružju i alatima koje na raspolaganju imaju - uspjeli su uticati na živote miliona...
Ja smatram da tu ima i dosta okolnosti i trenutka nastanka/pokretanja ideologije. Smatram da je Al-Qaida bila organizovanija ali nisu uspjeli ostvariti takvo šta upravo zbog okolnosti, na pogrešnom mjestu istorije u pogrešno vrijeme. ISIL je nastao u trenutku sigurnosnog vakuma, pravo istorijsko mjesto i vrijeme, praktično neometano preuzeo naoružanje Iračke vojske. Ima podatak da su negdje i Iraku u jednom danu preuzeli 400 blindiranih Humer vozila koje je Amerika poslala Iračkoj vladi, samo tako, praktično se ušetali u bazu. Imaju i dokazi da je ISIL upravo u početku pomagan od strane Amerike kao jedna od važnijih frakcija pobunjenika. Dakle po meni, možda griješim, ISIL nikada ne bi uspio samostalno bez pomoći zapada. Pitam se zašto ih ne zaustave a mogu u roku 48h.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1505 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Truba »

to je njih platila amerika da blate pošten narod :D
Thorgerson

#1506 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Thorgerson »

dale cooper wrote:A po čemu zaključujete da ovi ljudi hoće samo da se "natakare" na zapadnu socijalu i "uživaju"?
Po pojedinim našim uhljupima koji to isto rade? Volio bih misliti da su i ti naši u manjini
naspram većine koja radi i privređuje u zemljama u kojim su se nastanili. Zašto ne onda pružiti
istu šansu i ovim ljudima?
Cuj na osnovu cega zakljucujem?

Halo ba oni su u Makedoniji. Kuda su isli? Koje zemlje su morali proci da bi dosli tu? Dakle, imaju tacno odredjen cilj gdje hoce da idu i cega da se docepaju. Zasto nisu ostali u Turskoj, Srbiji, Bugarskoj... Njima je cilj Njemacka, Engleska, Skandinavija...stoga, nije njima samo glavni cilj spasiti zivu glavu, nego se natakariti na socijalu. Znaju dobro gdje idu i zasto idu.

Nasi ljudi se ne mogu tek tako tamo natakariti. Imas opciju ili da dobijes posao ili da ozenis kakvu hanumu tamo. I naravno da odes ilegalno - ali takvi sto odu oni tamo rade na crno, dakle rade nemaju nikakva prava, ni socijale ni nicega.

Opet kazem ja normalno nisam protiv toga da se tim ljudima zabrani ulaz, ali mora ih se dovesti u red. Dakle ti njima sad kad bi ponudio i rekao ne mozete bubam u Dansku, morate u Bugarsku, jok, oni to nece. E pa jebote to. Meni da je neko u ratu ovdje rekao vozim te za Etiopiju, ja bih bio presretan. A ovi jos biraju...
dale cooper

#1507 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by dale cooper »

Thorgerson wrote:
dale cooper wrote:A po čemu zaključujete da ovi ljudi hoće samo da se "natakare" na zapadnu socijalu i "uživaju"?
Po pojedinim našim uhljupima koji to isto rade? Volio bih misliti da su i ti naši u manjini
naspram većine koja radi i privređuje u zemljama u kojim su se nastanili. Zašto ne onda pružiti

Halo ba oni su u Makedoniji. Kuda su isli? Koje zemlje su morali proci da bi dosli tu? Dakle, imaju tacno odredjen cilj gdje hoce da idu i cega da se docepaju. Zasto nisu ostali u Turskoj, Srbiji, Bugarskoj... Njima je cilj Njemacka, Engleska, Skandinavija...stoga, nije njima samo glavni cilj spasiti zivu glavu, nego se natakariti na socijalu. Znaju dobro gdje idu i zasto idu.

Nasi ljudi se ne mogu tek tako tamo natakariti. Imas opciju ili da dobijes posao ili da ozenis kakvu hanumu tamo. I naravno da odes ilegalno - ali takvi sto odu oni tamo rade na crno, dakle rade nemaju nikakva prava, ni socijale ni nicega.

Opet kazem ja normalno nisam protiv toga da se tim ljudima zabrani ulaz, ali mora ih se dovesti u red. Dakle ti njima sad kad bi ponudio i rekao ne mozete bubam u Dansku, morate u Bugarsku, jok, oni to nece. E pa jebote to. Meni da je neko u ratu ovdje rekao vozim te za Etiopiju, ja bih bio presretan. A ovi jos biraju...
A gdje su naši mahom završavali? U Bugarskoj? Jesu, ali u kurcu.
Thorgerson

#1508 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Thorgerson »

dale cooper wrote:
Thorgerson wrote:

Ne. Ali tad je bila drugacija situacija, i zemlje same su uzimale odredjeni broj izbjeglica - sada to te zemlje ne zele, odnosno nemaju vise kapaciteta, jer im je puna kapa. Da to nisu htjeli ni 92' ja ne sumnjam da bi narod koji je pobjegao, pobjegao bilo gdje da sacuva zivu glavu. Ovi ne zele bilo gdje koliko vidim.
jastuk1

#1509 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by jastuk1 »

dale cooper wrote:
Thorgerson wrote:

Ma stipu ba ovog Thorgersona - vidiš mu i po niku da je sada veći nord od norda. :mrgreen:

Valja sad režat na druge što nisu glupi i naivni, pa se dosjetili da isto hoće sise. :mrgreen:
Thorgerson

#1510 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Thorgerson »

fyi, nemam nikakve veze sa norveskom, tamo sam bio jedanput. Citav zivot, samim tim i rat proveo u BiH.

Pa u tome je i poenta, eto sam si napisao. Oni hoce da idu tamo da se navale na sisu. To sam i ja napisao. Ne kontam u cemu je problem? Samo ne vidim potrebu da sad meni njih bude zao jer bogati hoce u Dansku, a nece u Bugarsku.

I dole ta njihova plemena, opet ne bore se svi protiv svakoga. Ima tu vise struja. Ako cemo tako i kod nas si imao vise struja. Imao si srpsku krajinu, imao si babu, imao si hvo, imao si armiju bih itd. Ovako mala zemlja, pa opet je neko vani isto tako mogao puknuti kartu i reci evo - gdje da se boris.
Drvosjeca iz Dejcica

#1511 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Thorgerson wrote:fyi, nemam nikakve veze sa norveskom, tamo sam bio jedanput. Citav zivot, samim tim i rat proveo u BiH.

Pa u tome je i poenta, eto sam si napisao. Oni hoce da idu tamo da se navale na sisu. To sam i ja napisao. Ne kontam u cemu je problem? Samo ne vidim potrebu da sad meni njih bude zao jer bogati hoce u Dansku, a nece u Bugarsku.

I dole ta njihova plemena, opet ne bore se svi protiv svakoga. Ima tu vise struja. Ako cemo tako i kod nas si imao vise struja. Imao si srpsku krajinu, imao si babu, imao si hvo, imao si armiju bih itd. Ovako mala zemlja, pa opet je neko vani isto tako mogao puknuti kartu i reci evo - gdje da se boris.
Kod nas si imao tri struje, A.BiH, VRS i HVO, babo je bio privjesak VRS u borbi protiv A.BiH. Pokazalo se kao neuspješan. U Siriji imaš minimum 5 frakcija ako ne i više.
jastuk1

#1512 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by jastuk1 »

Thorgerson wrote:fyi, nemam nikakve veze sa norveskom, tamo sam bio jedanput. Citav zivot, samim tim i rat proveo u BiH.

Čuj u čemu je problem. :-) Problem je u tome što kritikuješ ove što kao hoće na sisu, i oni su sada zbog tog jeli "fuj," a šta je sa moćnicima fujinama koji su im sve ukrali svojom nemilosrdnom borbom gomilanja bogatstva po svaku cijenu koja PO SVOJOJ BEZOČNOSTI NEMA GRANICA!!!! Šta? Jel to jedni imaju pravo da budu perfidni maksimalno, a drugi nemaju pravo da budu perfidni makar malo prema orginalnim, iskonskim perfidašima?! :roll:

Nego ti dragoviću moj, prvo sve elemete stavi u jednačinu, dobro izvagaj, uvidi pošteno i iskreno ko koga više izrabljuje, pa onda pljuj!
jastuk1

#1513 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by jastuk1 »

Kod nas si imao tri struje, A.BiH, VRS i HVO, babo je bio privjesak VRS u borbi protiv A.BiH. Pokazalo se kao neuspješan. U Siriji imaš minimum 5 frakcija ako ne i više.
Uh jes i to se još drznuo porediti! Ovdje su ustvari bile samo dvije struje - jedna koja je branila svoj kućni prag i druga koja je išla da otme tuđu svojinu, da pobije i protjera.
Banksy

#1514 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Banksy »

Možda je neko već postavljao, ali ovo je zaista odličan tekst, nema veze ako se ponavlja.

Autor: Miljenko Jergović
Objavljeno: 25.08.2015

Gdje mogu otići ljudi koji bježe pred posljedicama politike u sjevernoj Africi te na Bliskom i Srednjem istoku? U Europu ili u nebo.

http://www.jutarnji.hr/miljenko-jergovi ... o/1404518/

Onih dana kada sam dolazio na svijet, godina je bila 1966, Jugoslavija je već podijelila pasoše svima (ili skoro svima) koji su ih tražili, i započinjala je kratka i plodonosna era gastarbajtera.

Švicarski pisac Max Frisch upravo je tad bio izgovorio rečenicu koju ne zaboravljam otkako sam je prvi put pročitao, a danas je aktualnija nego ikad: “Jedan mali narod gospodara osjeća se ugroženim: pozvao je radnu snagu, a dolaze ljudi.” Skoro pedeset godina kasnije histerija ugroženosti širi se kontinentom, europska fireresa Angela Merkel izjavljuje kako najezda “migranata” u narednom kratkoročnom razdoblju za nas predstavlja veći izazov od “grčkog slučaja” i krize eura.

Strah od ljudi širi se Njemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom. Europska komisija u Bruxellesu – ta vlada bezosjećajnih hulja, koja je Europu iz zajednice svjetonazora pretvorila u surovi bankarski kartel – od zemalja kandidatkinja i predkandidatkinja, Srbije i Makedonije, očekuje da igraju ulogu europskoga predziđa i da surovom fizičkom silom i različitim oblicima odvraćanja sprečavaju ljude koji bi da nasele Europu. Gastarbajteri trebali su biti gostujući radnici koji će po nižim nadnicama od onih koje važe za domaće stanovništvo obavljati nekvalificirane i polukvalificirane poslove.

Njemačko gospodarstvo, koje se u drugoj polovini tridesetih i u prvoj polovini četrdesetih godina zasnivalo na robovskom radu ljudi u koncentracijskim logorima, šezdesetih je, nakon uspjeha Marshallova plana, uvelike zasnovano na, u svakom pogledu jeftinom, radu gostujuće radne snage. Ali umjesto da jednoga dana odu kao što su i došli, radnici su ostajali, rađali djecu, stjecali kuće i vrtove i pretvarali se u ljude. To je u jednome trenutku u narodu gospodara, onom velikom njemačkom, kao i onom malom švicarskom, stvorilo paniku.

Pa zaboga, zar će oni jesti naše zemičke, djecu ostavljati u našim vrtićima i sahranjivati se na našim grobljima? Trebala su proći i desetljeća prije nego što su shvatili što im je govorio Max Frisch. Pedesetak godina kasnije stižu novi ljudi. Naziva ih se “migrantima”, baš kao da su se od svoje volje pokrenuli, kao da su Cigani čergari pa im je u kulturnom kodu da “migriraju”.

Iza tog naziva stoji ona ista rasistička i šovinistička predrasuda zbog koje je početkom devedesetih na Zapadu iskovan termin “etničko čišćenje”, budući da se nekako baš i nije željelo već postojeći termin genocida (koji po svom sadržaju nije ništa drugo nego – etničko čišćenje) trošiti na one koji su ga, valjda, nedostojni. “Migranti” koji nam danas dolaze su, gotovo bez izuzetka, žrtve američke politike uništavanja njihovih domovina, s ciljom prisvajanja njihove nafte (što je, uostalom, kao pozitivni geostrateški imperativ, istakao Donald Trump).

Toj politici Europa bezrezervno asistira, šaljući vojne snage u Afganistan i Irak ili sudjelujući u bombardiranju Sirije i uništenju Libije. U zbilji, ljudi koji napuštaju te zemlje su, u najmanju ruku, izbjeglice iz društveno disfunkcionalnih područja čiju je disfunkcionalnost sukreirala Europa. Činjenica da oni bježe prema Europi, a ne prema Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu ili Kataru – čemu se javno iščuđava jedan istarski fašist – govori o njihovim životnim prioritetima te o svjetonazoru u najširem smislu riječi.

Svi ti izbjeglice iz Afganistana, Sirije, Iraka, Pakistana, iz virtualnog Kurdistana, kao i iz Libije i podsaharskih država, koji posljednjih mjeseci nadiru preko Sredozemnog mora i kopnom, od Male Azije i s Levanta, nipošto nisu Europljani, ali po svemu jesu europejci.

I to je razlog, da objasnimo uplašenom fašistu, što oni ne idu u Saudijsku Arabiju. Prije nekoliko dana na televizijskim ekranima u našemu istočnom susjedstvu, ali i na televizijama u zapadnoj Europi, viđene su strašne snimke ljudi koji pokušavaju preći grčko-makedonsku granicu.

Zatočeni na ničijoj zemlji, premlaćivani od makedonskih graničnih policajaca, ti su se ljudi našli u najnevjerojatnijoj klopci u našim dvadesetvjekovnim povijestima, zaglavljeni između europskih zemalja, bez mogućnosti da nastave u smjeru u kojem su se zaputili. Umjesto da izazovu sućut i isprovociraju akcije međunarodne solidarnosti, ti ljudi na Zapadu izazivaju strah. Kaže se da zbog njih jačaju ultradesne tendencije u Europi i da “migrantska kriza” Europi prijeti fašizmom.

Tako se medijsko-političkim posredovanjem generira strah od ljudi koji nam dolaze samo zato što više nemaju kamo ići. Strah od njih identičan je strahu od Židova koji se tridesetih godina širio Europom i motivirao ne samo Nijemce, nego i većinu drugih europskih naroda, da se prema tom narodu postave kranje neprijateljski. Ima li u Europi, tačnije u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i svim tim prebogatim i samoživim holandijama, belgijama i luksemburzima ujedinjene Europe, mjesta za milijune Sirijaca, Afganistanaca, Iračana, Pakistanaca? Možda to nije pravo pitanje. Ima li Europa načina da zaustavi te ljude? I što Europa žrtvuje pokušavajući ih zaustaviti? Ovo je pitanje, možda, najvažnije.

Motivirajući makedonske policajce da batinaju one žene i djecu, europska vlada u Bruxellesu, kao i vlada kancelarke Merkel, dovode u pitanje ne samo ideju europskoga ujedinjenja nego i načela temeljne deklaracije o ljudskim pravima. Gdje mogu otići ljudi koji danas bježe pred posljedicama američke i europske politike u sjevernoj Africi te na Bliskom i Srednjem istoku? U Europu ili u nebo. Mogu se pretvoriti u Europljane ili u dim. Ovo drugo nikako ne bi bilo dobro. Jasno vam je i zašto.

Makedonija se, tamo kod Gevgelije, opasala najmodernijom bodljikavom žicom. Na televiziji, dan kasnije, nakon što se situacija malo smirila, gledamo prizore petogodišnjeg dječaka koji kažiprstom provjerava oštricu na bodljikavoj žici. Jer ta najmodernija žica više nema bodlje, nego oštrice, koje savršeno režu ljudsku kožu. Dječak je radoznao, vedar. Njegova vedrina je, nakon dana batinanja i poniženja, potvrda nezaustavljivosti tog svijeta. Zatim slijedi intervju s mladim, visokoobrazovanim bračnim parom iz Alepa.

Alep je bio jedan od kultnih gradova Istoka. Tu su se proizvodili najmirisniji sapuni na svijetu. Grad je uništen u američkoj intervenciji, koja je zatim prouzročila dolazak ISIL-a u Alep. Otac je arhitekt, majka učiteljica. Baš kao u jednoj mojoj kratkoj priči. Nevjerojatna stvar.

I oni bi da preko Makedonije, Srbije i Madžarske stignu u Njemačku. On je mlad, gospodstven i fin, kako fini mogu biti samo ljudi s Istoka, oni koji su u stanju sačuvati dostojanstvo i privid duhovnoga bogatstva i u situaciji potpune propasti. Ti ljudi odlaze zato što je njihov svijet potonuo poput Atlantide. Ispuhao je, jer je crni Putin u Washingtonu izvukao čep. I sada oni putuju u Europu, putuju na Zapad, zato što je njihov način života na Zapadu. Tamo je njihov pogled na svijet, tamo je sve njihovo.

Je li vam zanimljivo to što ISIL-ovi krvnici stižu iz Londona, odakle dolaze kao razočarani ili poniženi mladi muslimani, dok bi ovi ljudi iz Sirije i Afganistana da stignu do Londona, iako je i taj London kriv za potonuće njihova svijeta? Nakon što se probiju kroz kordone policije, ti ljudi u Gevgeliji plaćaju po deset eura karte za vlak koji će ih odvesti do Tabanovaca, i granice sa Srbijom. Tamo su prihvatni centri, gdje ljudima pomažu profesionalci i volonteri, kojih po Srbiji ima već mnogo. Dalje nastavljaju za Beograd.

U Beogradu spavaju pod šatorima, u prihvatnim centrima ili po parkovima. Ljudi im pomažu, u čemu ih motivira i državna televizija neprestano objavljujući pozitivne priloge o izbjeglicama i njihovim mukama. Imperativ je da se tim nevoljnicima prilazi kao ljudima. Dalje oni nastavljaju prema Subotici i Kanjiži, odakle se probijaju u Madžarsku. Iz Madžarske nastavljaju prema Austriji i Njemačkoj. Ove je godine kroz Srbiju prošlo 90.000 izbjeglica.

Kada Madžari podignu zid od najmodernije bodljikave žice, rijeke ljudi krenut će prema Hrvatskoj. Tako nas plaše televizija, tabloidi i nedotupavni političari, koji svi skupa žive od narodnog straha. I strah je već velik, premda još niti jedan sirijski, afganistanski, irački ili pakistanski čovjek nije nogom zagazio na hrvatski teritorij. Još nijedan “migrant” nije prošao kroz Hrvatsku na svome putu prema Zapadu. Nijednoga nismo vidjeli na ulicama i trgovima, niti u parkovima hrvatskih gradova.

Ali svejedno, već će se naći i takav lik da se zapita zašto svi oni lijepo ne idu u Saudijsku Arabiju. Srećom, Istrani su bolji od Damira Kajina, kao što su i Hrvati općenito ponešto bolji od Ranka Ostojića. Baš kao u onom naslovu Mirka Kovača: elita nam je gora od rulje. Vrijedilo bi pokazati prezir prema strahu koji nam se nudi, zagrliti sve te buduće Europljane, ako slučajno naiđu, i poželjeti im dobrodošlicu. Konačno, oni su mnogo veći europejci od nas. Oni nam trebaju vraćati vjeru u europske ideale, kojih više nema ni u Bruxellesu ni u Berlinu.

dale cooper

#1515 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by dale cooper »

Pa ljudi osim što bježe od rata žele da odu negdje gdje će imati priliku za novi početak što uključuje i mogućnost
da normalno školuju djecu i da nađu zaposlenje. Zašto je to tako teško razumjeti i zašto se odmah misli da
samo žele da se natovare na grbaču države u koju idu? Ako mi znamo primjere parazita koji su to radili, ne mora
značiti da je takva pojava u većini među imigrantima.
animals

#1516 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by animals »

Ja razumijem izbjeglice, svi zele bolje..
razumijem i Evropljane koji se boje sa pravom za svoju egzistenciju..
jer svaki useljenik, je konkurencija za posao..
to pogoduje firmama..jer to snizava cijenu rada..
ali ne pogoduje gradjanima kojima je sve teze u firmama, jer se sve vise od njih trazi, a sve manje placa..
Thorgerson

#1517 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Thorgerson »

dale cooper wrote:

Pa ljudi osim što bježe od rata žele da odu negdje gdje će imati priliku za novi početak što uključuje i mogućnost
da normalno školuju djecu i da nađu zaposlenje. Zašto je to tako teško razumjeti i zašto se odmah misli da
samo žele da se natovare na grbaču države u koju idu? Ako mi znamo primjere parazita koji su to radili, ne mora
Je li to Bugarska, Turska nemaju mogucnost normalnog skolovanja djece itd, tamo niko ne radi jel?

Ako ti je cilj skandinavija, njemacka i inace razvijene zemlje zapadne evrope sa finom socijalom, sta drugo da se pomisli. Ne kazem da im je to svima cilj, ali na sigurnom su u ovim zemljama, zasto se trpaju u EU.

Ja bih dao sve da sam 92' mogao biti BILO GDJE osim pod granatama. Pa na grenlandu, na grenlandu. Necu imat sta jest, snacu se, ali barem me nece gadjat svake minute. Tako je kad ti bas gori pod guzicom.
Thorgerson

#1518 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Thorgerson »

animals wrote:Ja razumijem izbjeglice, svi zele bolje..
ali ne pogoduje gradjanima kojima je sve teze u firmama, jer se sve vise od njih trazi, a sve manje placa..
Ej, ovdje postavis svoje misljenje, i odmah si vakav-nakav.

Pa bosnjo sad mrzi dosljake, bem ti kako ih nazivaju iz drugih gradova. U ovoj drzavi nikakvoj kakva je imas u Sarajevu raju koja ne moze ove sa strane. I to su im njihovi drzavljani, al jok ne valjaju im ....uzimaju im poslove itd. To je cinjenica, i tako vecina misli...u sto sam se i sam uvjerio. Jel mu na rodnom Foca, Gorazde inace Istocna Bosna gleda ga se drugacije, kao konkurenciju...

E sad zamislite da imate jos ravijenu drzavu, da placate gomile i gomile poreza, a na ulaz u drzavu stoji desetine hiljada ljudi, vi bi ono ih hladno pustili, izvolite upadajte da vas nahranimo. Ma bi moj qrac...

Iskreno, jebe mi se za evropu i to sto im ulazi hrpa imigranata, ja nemam nista od toga, evropske zemlje su jake, i stotinjak hiljada ljudi koji udje nista lose ne moze donijeti, ali me nervira ovo nase licemjerstvo i mlacenje tudjim qrcem u smislu sto im ba ne daju da udju, oni su izbjeglice bla balbla ...sto im ne daju socijalu, sto im ne daju poslove itd...

Jaro prvo ti ponudi svoj dom, svoj porez nekome, ti mu placaj hranu i odjecu, pa onda blebeci o svabi, dancu, francuzu itd. Mi nemamo pravo nikome da sudimo.

A ta suplja da su stranci stvorili te zemlje isto pada u vodu, stranac sigurno nije stvorio Norvesku ili Finsku, ili Svedsku (ovu zadnja ce i najebat samo je pitanje dana), pa ni Svabiju...jest, eto svabo iskoristavao jeftinu radnu snagu...uh jadnici, pa ako im je toliko tesko sto se ne vratise u svoje zemlje... o kakvom iskoristavanju pricamo ako dobijes platu koja je 8 do 10 puta veca od one koju si imao u svojoj zemlji, a troskovi su ti mozda duplo veci...to iskoristavanje?
dresdener78

#1519 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by dresdener78 »

Izvinjavam se ali imam sve jači utisak da se u pretežnom broju radi stvarno o ekonomskim imigrantima.
Trenutno se u graničnom gradiću Röszke na srbijansko-mađarskoj granici dešavaju nemiri, dio ilegalnih imigranata (namjerno ne koristim riječ IZBJEGLICA) se nasilno buni protiv toga što ih Mađari evidiraju, uzimaju lične podatke i otiske prstova ŠTO JE SASVIM NORMALNA I LEGALNA PROCEDURA. Histerični su imigranti zbog toga što nebi više mogli tražiti azil u bogatim zemaljama kao što jesu Njemačka, Austrija, Skandinavija...
To je za mene isto nevjerovatno kao da neko tone u vodi ne znajući plivati i još BIRA ko će ga spasiti - ti ne, ti si očigledno siromašan, a ti možeš, tebi džepovi izgledaju prepuni love... FUJ.

Češki i slovački mediji svaki dan donose "srceparajuće" priče o imigrantima... samo da devedeset posto ovih priča zvuči otprilike "Zovem se XY, jesam iz Pakistana / Bangladeša, škola me nikad nije previše zanimala pa sam je napustio sa 14 godina mada mi je brat završio faks i ima kući solidan posao, i ja sam ubijeđen da ću svoju sreću pronaći u Skandinaviji / Njemačkoj gdje sve daju nama siromašnim jer imamo PRAVO na to - neobrazovan sam, strane jezike ne pričam osim maternjeg, ali eto svejedno, daće oni zahebani zapadnjaci".
Thorgerson

#1520 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Thorgerson »

jastuk1 wrote:

Uh jes i to se još drznuo porediti! Ovdje su ustvari bile samo dvije struje - jedna koja je branila svoj kućni prag i druga koja je išla da otme tuđu svojinu, da pobije i protjera.
Da. A koje su dole struje? Je li i dole jedni napadaju, a jedni se brane?

Nije Armija BiH bila planirana 1990. godine, niti 1991...vec je stvorena u hodu 1992. Pa zar nije svako selo organizovalo samo TO. I kod njih je isto tako. Samo sto ta bagra dole ne zeli nigdje da se ujedini, nego svako ratuje za sebe, a ne znaju ni oni za sta ratuju. Sav im svijet kriv, samo oni nisu krivi.
animals

#1521 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by animals »

Thorgerson wrote:
animals wrote:Ja razumijem izbjeglice, svi zele bolje..
Ej, ovdje postavis svoje misljenje, i odmah si vakav-nakav.

Pa bosnjo sad mrzi dosljake, bem ti kako ih nazivaju iz drugih gradova. U ovoj drzavi nikakvoj kakva je imas u Sarajevu raju koja ne moze ove sa strane. I to su im njihovi drzavljani, al jok ne valjaju im ....uzimaju im poslove itd. To je cinjenica, i tako vecina misli...u sto sam se i sam uvjerio. Jel mu na rodnom Foca, Gorazde inace Istocna Bosna gleda ga se drugacije, kao konkurenciju...

E sad zamislite da imate jos ravijenu drzavu, da placate gomile i gomile poreza, a na ulaz u drzavu stoji desetine hiljada ljudi, vi bi ono ih hladno pustili, izvolite upadajte da vas nahranimo. Ma bi moj qrac...

Iskreno, jebe mi se za evropu i to sto im ulazi hrpa imigranata, ja nemam nista od toga, evropske zemlje su jake, i stotinjak hiljada ljudi koji udje nista lose ne moze donijeti, ali me nervira ovo nase licemjerstvo i mlacenje tudjim qrcem u smislu sto im ba ne daju da udju, oni su izbjeglice bla balbla ...sto im ne daju socijalu, sto im ne daju poslove itd...

Jaro prvo ti ponudi svoj dom, svoj porez nekome, ti mu placaj hranu i odjecu, pa onda blebeci o svabi, dancu, francuzu itd. Mi nemamo pravo nikome da sudimo.

A ta suplja da su stranci stvorili te zemlje isto pada u vodu, stranac sigurno nije stvorio Norvesku ili Finsku, ili Svedsku (ovu zadnja ce i najebat samo je pitanje dana), pa ni Svabiju...jest, eto svabo iskoristavao jeftinu radnu snagu...uh jadnici, pa ako im je toliko tesko sto se ne vratise u svoje zemlje... o kakvom iskoristavanju pricamo ako dobijes platu koja je 8 do 10 puta veca od one koju si imao u svojoj zemlji, a troskovi su ti mozda duplo veci...to iskoristavanje?
Ne razumijes me..ne iskoristavaju oni strance..iskoristavaju vise svoje radnike..
na nacin, da im konkurencijom, povecavaju radni ucinak, a smanjuju zaradu..
zato se ljudi u njemackoj i bune protiv stranaca..
sinoc sam gledao reportazu o Rumunima i Bugarima u Njemackoj..
pa oni devastiraju, sve to dotaknu, domaci se bune, ali ih niko ne slusa..
to pogoduje desnici, koja je sve glasnija..
svi pricamo o ljudskim pravima, pa jebemu, ako si vec dosao medju ljude, primili te..
pa zasto si i dalje zivotinja, zasto se ne ponasas normalno..
sto se tice Bosanaca, vecina je na zapadu, integrirana i ponasa se normalno..
dale cooper

#1522 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by dale cooper »

Thorgerson wrote:
dale cooper wrote:

Je li to Bugarska, Turska nemaju mogucnost normalnog skolovanja djece itd, tamo niko ne radi jel?

Ako ti je cilj skandinavija, njemacka i inace razvijene zemlje zapadne evrope sa finom socijalom, sta drugo da se pomisli. Ne kazem da im je to svima cilj, ali na sigurnom su u ovim zemljama, zasto se trpaju u EU.

Ja bih dao sve da sam 92' mogao biti BILO GDJE osim pod granatama. Pa na grenlandu, na grenlandu. Necu imat sta jest, snacu se, ali barem me nece gadjat svake minute. Tako je kad ti bas gori pod guzicom.
Imaju, ali da li imaju kapacitete i mehanizme da prime ovoliki broj imigranata kao zemlje zapadne Evrope?
Teško, ali sigurno da će recimo Bugarska primiti određeni broj u skladu sa svojim mogućnostima.
Ludzak

#1523 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Ludzak »

dale cooper wrote:

Normalno da ljudi strahuju od njih. Jer dolaze iz zemlje gdje ISIL hara, dolaze iz zemlje gdje malo dijete se uči držati pušku, gdje je kultura u niskom stadijumu. I normalno da se strahuje.
I mi bi trebali strahovati, a ne svakakav šljam ubacivati u ovu državu.
Drvosjeca iz Dejcica

#1524 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Bugarske trupe i oklopna vozila su raspoređeni na graničnim prijelazima s Makedonijom da bi spriječili prelazak migrantske krize u Bugarsku, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).
Jebo majku ovo što je neki narod gora fukara to su veći nacisti. Ko će u Bugarsku jebote, da im plate ne bi išli tamo...ono se našlo da raspoređuje vojsku na granicu. :oops:
Thorgerson

#1525 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Thorgerson »

Bugarske trupe i oklopna vozila su raspoređeni na graničnim prijelazima s Makedonijom da bi spriječili prelazak migrantske krize u Bugarsku, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).
Jebo majku ovo što je neki narod gora fukara to su veći nacisti. Ko će u Bugarsku jebote, da im plate ne bi išli tamo...ono se našlo da raspoređuje vojsku na granicu. :oops:
Mislis da to bugari ne znaju, i da je njihova ovo njihova ideja?

Mislis da makedonci ne znaju da ovi nece u Makedoniju, nego hoce dalje?
Locked