Arapi u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Ripicipi

#1501 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Ripicipi »

L u c i f e r wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Nisam tako razumjela tvoj komentar o relativnosti,a to sto pises je logicno,postoje raazliciti bontoni u svijetu.

Zakon nije mjerilo,vec doslovno natjera osobu da se ponasa prema postavljenim pravilima. Pravila su dio zakona.

Kod mene je znak "no trasspasing" vlro uobicajen u mahali,eh haj'd ti dodji u moje dovirste i klanjaj! Kuzis!
jbg sad nije janko nego marko

vraćamo se na isto

sve što nije zabranjeno zakonom ili pravilima donesenim na osnovu zakona, to je dozvoljeno

meni ih je čak drago vidjeti da klanjaju jer znam da to iritira srpske i hrvatske šoviniste
Evo nisam ni srpski ni hrvatski sovinista pa mi idu na zivce.
Cuj drago mi je jer iritiraju Srbe i Hrvate... ono, bra'o :roll:
L u c i f e r

#1502 Re: Arapi u Sarajevu

Post by L u c i f e r »

imas odlican motiv :D :lol: ali ,to ne znaci da je zdrav motiv :D

Zato psotoji znak "no trasspasing" u AmeriKi,paeto, ti probaj npr. klanjati na parkingu privatnih apratmana :D
zdrav je kako nije, protiv šovinizma nam se svima valja boriti

a što se tiče znaka, nismo u hamerici

osim toga, i tamo su česte javne kršćanske molitve, in god we trust na svakoj novčanici i sl...
Last edited by L u c i f e r on 30/07/2016 19:32, edited 1 time in total.
insomnia78

#1503 Re: Arapi u Sarajevu

Post by insomnia78 »

sabina1 wrote:
Šveđanin wrote:Upoznao sam nekoliko ljudi iz Saudijske Arabije koji bi trebali predstavljati cak sta vise neku njihovu elitu, dio ih se skolovao po zapadu i mentalitet im je uzas.

Jednostavno ljudi nisu evoluirali, primitivni su, zaostali su uzasno. Ogromnim kolicinama novca koje su se ulile u drzavu su poboljsali standard zivota, a za koju oni nemaju zaslugu, vec su jednostavno geopoliticke okolnosti takve da je energent koji oni imaju izuzetno na cijeni... a sa druge strane glava ostala u 12 vijeku.

Ugostiti svakako, vjerujem da ce ostaviti para. Pa i pretrpiti ako nesto nije po mjeri lokalaca. Ali vjerujem svakako ljudima koji rade npr u hotelima, da su oni vrlo teski gosti.

Kad cujem kako smo mi i Arapi bratski narodi najezim se... izuzev vjere, prosjecan Bosnjak apsolutno nikakve veze nema sa prosjecnim Arapinom... i dobro je da je tako.
Na televiziji Kantona Sarajevo u emisiji "Tarih" , autori kažu da Bošnjaci vode porijeklo direktno sa afričke planine Atlas ( :? :? :? ) , stoga Arapi nam JESU braća a Arapkinje sestre :oops:
Uh, sa kakvom sam se sestrom neki dan sudario na vratima jedne institucije
Uleti mi u narucje kovrdzava, nasmijana, mirisna
Eh...

S moje sokoćalo
L u c i f e r

#1504 Re: Arapi u Sarajevu

Post by L u c i f e r »

drndalo wrote:
L u c i f e r wrote: jer znam da to iritira srpske i hrvatske šoviniste
? Inat samom sebi jer cu mozda nasekirati nekog drugog...? :cry:
inat četicima i ustašama ću tjerat dok sam živ

čast srbima i hrvatima

a ničija molitva me ne smeta
drndalo

#1505 Re: Arapi u Sarajevu

Post by drndalo »

Onda si to malo lose formulisao...
L u c i f e r

#1506 Re: Arapi u Sarajevu

Post by L u c i f e r »

drndalo wrote:Onda si to malo lose formulisao...
loše si ti skonto
Jack Be Nimble

#1507 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Jack Be Nimble »

Connaisseur Karlin wrote: Eh,eto,sad ne znas o osnovnim elementima higijene :D

Pa,da,ovdje svi pisu o svom licnom stavu,kao da je to mjerilo :D Ja konstano pisem o generalnom ponasanju u raznim drustvima,prema nekakvom bontonu. :-D I ja sam individualista,i bas me briga sta drugi rade,ali to nije tema. :)
Ja pisem o generalnom drustvenom ponasanju u mojoj mahali. Da kolektivno ljudima ne smeta sto neko klanja u shopping centru, kao sto im ne smeta kada u isti shopping centar dodju 10 mama sa kolicima i pocnu raditi vjezbe koda je teretana. Rastezanje i folovi.

Drustva se konstatno mijenjaju. Prije si mogao kroz isti shopping centar pusiti, sada ne smijes zapaliti cigaru a da nisi 15m udaljen od bilo kakvog javnog ulaza.
KIseljak12

#1508 Re: Arapi u Sarajevu

Post by KIseljak12 »

KIseljak12 wrote:Takodjer, glede cistoce i pranja serdzade, zna se kako se ona prostire i savija, na nacin da ono sto je u dodiru s tlom ne dodje u dodir s onim sto je okrenuto nagore, kao i da dio gdje se spusta glava ne ide u kontakt s dijelom gdje su stopala. Brinite svoju brigu vise, a manje tudju, bice vam ljepsi zivot.

a dodir sa onim sto je okrenuto na dole,pa to se opet urola sa dijelom na gore :D

Ne urola se :D Pokazao bih ti da mogu, ali posto ne mogu, pokusacu da ti objasnim.

Zamisli da stojis na serdzadi, sada povuci vertikalno crtu koja dijeli na dva pravougaonika, sada presavij po toj liniji i zatvorila si u unutrasnjost gornju povrsinu, a donja je ostala vani, dalje mozes savijati kako hoces, ali samo donji dio dolazi u kontakt s donjim.
drndalo

#1509 Re: Arapi u Sarajevu

Post by drndalo »

L u c i f e r wrote:
loše si ti skonto
Ma nisam, ali nejse, ne razumijemo se ocito...
Connaisseur Karlin

#1510 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Connaisseur Karlin »

KIseljak12 wrote:
KIseljak12 wrote:Takodjer, glede cistoce i pranja serdzade, zna se kako se ona prostire i savija, na nacin da ono sto je u dodiru s tlom ne dodje u dodir s onim sto je okrenuto nagore, kao i da dio gdje se spusta glava ne ide u kontakt s dijelom gdje su stopala. Brinite svoju brigu vise, a manje tudju, bice vam ljepsi zivot.

a dodir sa onim sto je okrenuto na dole,pa to se opet urola sa dijelom na gore :D

Ne urola se :D Pokazao bih ti da mogu, ali posto ne mogu, pokusacu da ti objasnim.

Zamisli da stojis na serdzadi, sada povuci vertikalno crtu koja dijeli na dva pravougaonika, sada presavij po toj liniji i zatvorila si u unutrasnjost gornju povrsinu, a donja je ostala vani, dalje mozes savijati kako hoces, ali samo donji dio dolazi u kontakt s donjim.
Znam,ima vise tehnika ,ali to nije bila ni poenta. :)
KIseljak12

#1511 Re: Arapi u Sarajevu

Post by KIseljak12 »

Connaisseur Karlin wrote: Znam,ima vise tehnika ,ali to nije bila ni poenta. :)
Haj sto sam kjafir, nego sam jos glup i gluh na aluzije koje se ne ticu teme :D
L u c i f e r

#1512 Re: Arapi u Sarajevu

Post by L u c i f e r »

drndalo wrote:
L u c i f e r wrote:
loše si ti skonto
Ma nisam, ali nejse, ne razumijemo se ocito...
:ekser:
Connaisseur Karlin

#1513 Re: Arapi u Sarajevu

Jack Be Nimble wrote:

Pa,da,ovdje svi pisu o svom licnom stavu,kao da je to mjerilo :D Ja konstano pisem o generalnom ponasanju u raznim drustvima,prema nekakvom bontonu. :-D I ja sam individualista,i bas me briga sta drugi rade,ali to nije tema. :)
Ja pisem o generalnom drustvenom ponasanju u mojoj mahali. Da kolektivno ljudima ne smeta sto neko klanja u shopping centru, kao sto im ne smeta kada u isti shopping centar dodju 10 mama sa kolicima i pocnu raditi vjezbe koda je teretana. Rastezanje i folovi.

Drustva se konstatno mijenjaju. Prije si mogao kroz isti shopping centar pusiti, sada ne smijes zapaliti cigaru a da nisi 15m udaljen od bilo kakvog javnog ulaza.
Pa nije tvoja mahala izgovor da se moze tako ponasati u cijeloj SAD. :D

Naravno da se mjenjaju pravila ponasanja,zato mi je bilo nelogicno da pises o nekakvoj ugorzenosti necijih prava. :-)

Klanjanje ,ako se ne moze obaviti na jednoj lokaciji,moze se kasnije klanjati. Zato ne vidim zasto se pravi tolika frka da se mora klanjati svaki put,ako se sve moze nadoknaditi kasnije,Vidis, pravilo za propusteno i nadoknadjeno klanjanje vec postoji. ;-)
KIseljak12

#1514 Re: Arapi u Sarajevu

Post by KIseljak12 »

Jack Be Nimble wrote:

Naravno da se mjenjaju pravila ponasanja,zato mi je bilo nelogicno da pises o nekakvoj ugorzenosti necijih prava. :-)

Klanjanje ,ako se ne moze obaviti na jednoj lokaciji,moze se kasnije klanjati. Zato ne vidim zasto se pravi tolika frka da se mora klanjati svaki put,ako se sve moze nadoknaditi kasnije,Vidis, pravilo za propusteno i nadoknadjeno klanjanje vec postoji. ;-)
Veoma je bitno klanjati namaz u njegovo vrijeme. Ispustiti se moze biti ako ima aman neka velika zapreka. U ovom slucaju nije bilo nikakve zapreke, pa su zene i klanjale. To sto u nas narod naklanjava navece namaze od citavog dana nije nikakvo opravdavanje. Ta tematika je jako bogata i obradjena. U Islamu se ne dozvoljava odgadjanje namaza ni u toku bitke, pa tako jedni klanjaju, a drugi se bore, a kamo li za vrijeme shoppinga da se odgadja.
Drvosjeca iz Dejcica

#1515 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Capajebo wrote:Ja Arape nesto ne volim, ali reko bi covjek da mi zivimo k'o u Svicarskoj pa tek tako mozemo nekoga zatjerati u 3pm :-)
Baš me čudi da ne voliš Arape, onda sam sasvim siguran da obožavaš Turke. :lol:
mango bob

#1516 Re: Arapi u Sarajevu

Post by mango bob »

Arapi iz s arabije :?: pa S arabija je američka država praktički, tako sam čuo :sinbad: :lol:
Connaisseur Karlin

#1517 Re: Arapi u Sarajevu

KIseljak12 wrote:
Jack Be Nimble wrote:

Veoma je bitno klanjati namaz u njegovo vrijeme. Ispustiti se moze biti ako ima aman neka velika zapreka. U ovom slucaju nije bilo nikakve zapreke, pa su zene i klanjale. To sto u nas narod naklanjava navece namaze od citavog dana nije nikakvo opravdavanje. Ta tematika je jako bogata i obradjena. U Islamu se ne dozvoljava odgadjanje namaza ni u toku bitke, pa tako jedni klanjaju, a drugi se bore, a kamo li za vrijeme shoppinga da se odgadja.
Super,znaci ne treba kasnije klanjati :D :lol: Da li ti razumijes da je ovo 21 stoljece,ne mozes klanjati sa prekidanjem posla ,sastanaka,seminara,ili tokom drugih obaveza? Pravila su ocigledno stara,i naravno,nikome nije cilj da se olaksa vjernicima. ;-)
KIseljak12

#1518 Re: Arapi u Sarajevu

Post by KIseljak12 »

Super,znaci ne treba kasnije klanjati :D :lol: Da li ti razumijes da je ovo 21 stoljece,ne mozes klanjati sa prekidanjem posla ,sastanaka,seminara,ili tokom drugih obaveza? Pravila su ocigledno stara,i naravno,nikome nije cilj da se olaksa vjernicima. ;-)
Razumijem ja sve, nisam ja smisljao pravila, ona su takva. :D
Sto se tice prekidanja posla, da se to dogovoriti s poslodavcem, a ti sastanci bez pauze koji pokriju vise od jednog namaskog vakta mi zvuce jako strano. Vecina sastanaka kojima ja prisustvujem ce napraviti pauzu nakon najvise dva sata suplje price, a u toj pauzi se farz uvijek moze klanjati. Poenta je da ljudi koji ozbiljno shvataju Islam gledaju da obavljaju namaz na vrijeme, oni koji malo manje ozbiljno shvataju, pa Boze moj, njihova stvar.
mango bob

#1519 Re: Arapi u Sarajevu

Post by mango bob »

KIseljak12 wrote: Veoma je bitno klanjati namaz u njegovo vrijeme. Ispustiti se moze biti ako ima aman neka velika zapreka. U ovom slucaju nije bilo nikakve zapreke, pa su zene i klanjale. To sto u nas narod naklanjava navece namaze od citavog dana nije nikakvo opravdavanje. Ta tematika je jako bogata i obradjena. U Islamu se ne dozvoljava odgadjanje namaza ni u toku bitke, pa tako jedni klanjaju, a drugi se bore, a kamo li za vrijeme shoppinga da se odgadja.
Što bi kljanjao to pet puta na dan, to je robotsko slušanje boga. Kao robotski drugi vjernici koji ponavljaju molitve oče naš napamet i vozdra marijo.
Nije to istinsko slušanje boga. Ne treba klanjati ništa. Važno je razmišljati svojom glavom. Bog ne mari na ta klanjanja jer su to običaji koje robotski ponavljaju ljudi koji su u neznanju o bogu. Bog kaže hoću da pomažete siromasima, budete pravedni, pošteni i drugim djelima dobrim da me poštujete, a žrtve i obrede i običaje ljudske ne treba.
KIseljak12

#1520 Re: Arapi u Sarajevu

Post by KIseljak12 »

mango bob wrote:
KIseljak12 wrote: Veoma je bitno klanjati namaz u njegovo vrijeme. Ispustiti se moze biti ako ima aman neka velika zapreka. U ovom slucaju nije bilo nikakve zapreke, pa su zene i klanjale. To sto u nas narod naklanjava navece namaze od citavog dana nije nikakvo opravdavanje. Ta tematika je jako bogata i obradjena. U Islamu se ne dozvoljava odgadjanje namaza ni u toku bitke, pa tako jedni klanjaju, a drugi se bore, a kamo li za vrijeme shoppinga da se odgadja.
Što bi kljanjao to pet puta na dan, to je robotsko slušanje boga. Kao robotski drugi vjernici koji ponavljaju molitve oče naš napamet i vozdra marijo.
Nije to istinsko slušanje boga. Ne treba klanjati ništa. Važno je razmišljati svojom glavom. Bog ne mari na ta klanjanja jer su to običaji koje robotski ponavljaju ljudi koji su u neznanju o bogu. Bog kaže hoću da pomažete siromasima, budete pravedni, pošteni i drugim djelima dobrim da me poštujete, a žrtve i obrede i običaje ljudske ne treba.
Jes, tako je lafe.
Connaisseur Karlin

#1521 Re: Arapi u Sarajevu

KIseljak12 wrote:
Sto se tice prekidanja posla, da se to dogovoriti s poslodavcem, a ti sastanci bez pauze koji pokriju vise od jednog namaskog vakta mi zvuce jako strano. Vecina sastanaka kojima ja prisustvujem ce napraviti pauzu nakon najvise dva sata suplje price, a u toj pauzi se farz uvijek moze klanjati. Poenta je da ljudi koji ozbiljno shvataju Islam gledaju da obavljaju namaz na vrijeme, oni koji malo manje ozbiljno shvataju, pa Boze moj, njihova stvar.
Pa vidis da su pravila pisana od konzilija,ljudi,i kao takva su mjenjana,pa zasto se ne bi opet mogla promjeniti. :)
Malo je smijesno procitati da ljudi koji propuste namaz ne shvataju ozbiljno religiju. :D :lol:
KIseljak12

#1522 Re: Arapi u Sarajevu

Post by KIseljak12 »

KIseljak12 wrote:
Pa vidis da su pravila pisana od konzilija,ljudi,i kao takva su mjenjana,pa zasto se ne bi opet mogla promjeniti. :)
Malo je smijesno procitati da ljudi koji propuste namaz ne shvataju ozbiljno religiju. :D :lol:
Postoji opravdano i neopravdano propustanje. Recimo da je da je bilo kakav posao u pitanju, pa je opravdano. Medjutim, propustiti zato jer im je ofirno u Mepasu klanjat, jer sta ce pomisliti narod, e to je neopravdano.

O tome od koga su pravila pisana, nije tema. Ja mislim da su sve svete knjige napisali inspirisani ljudi, a da nista od tog nije rekao Bog. Medjutim ni moje ni tvoje misljenje u ovom slucaju nije bitno. Te osobe koje su klanjale u trznom centru vjeruju da su apsolutno morale postupiti tako i sve dok ne krse neki zakon ili propis vlasnika, mene se ne tice.
Connaisseur Karlin

#1523 Re: Arapi u Sarajevu

KIseljak12 wrote:
KIseljak12 wrote: Razumijem ja sve, nisam ja smisljao pravila, ona su takva. :D
Postoji opravdano i neopravdano propustanje. Recimo da je da je bilo kakav posao u pitanju, pa je opravdano. Medjutim, propustiti zato jer im je ofirno u Mepasu klanjat, jer sta ce pomisliti narod, e to je neopravdano.

O tome od koga su pravila pisana, nije tema. Ja mislim da su sve svete knjige napisali inspirisani ljudi, a da nista od tog nije rekao Bog. Medjutim ni moje ni tvoje misljenje u ovom slucaju nije bitno. Te osobe koje su klanjale u trznom centru vjeruju da su apsolutno morale postupiti tako i sve dok ne krse neki zakon ili propis vlasnika, mene se ne tice.
Pa fazon je da pravila nisu olaksala vjernicima,a otici momentlano klanjati tokom shopinga u marketu sa hranom u kolicima je predramaticno.

Pravila zabrane koristenja prostoa za bilo kakve potrebe vec postoje,ali nisu svudje primjenjena. Probaj klanjati na parkingu kod mog zubara,pa cemo vidjeti ko krsi pravila. Ima znak na ulazu,pa ga prvo procitaj.Vdisi da ima pravila. :-D
KIseljak12

#1524 Re: Arapi u Sarajevu

Post by KIseljak12 »

Pa fazon je da pravila nisu olaksala vjernicima,a otici momentlano klanjati tokom shopinga u marketu sa hranom u kolicima je predramaticno.

Pravila zabrane koristenja prostoa za bilo kakve potrebe vec postoje,ali nisu svudje primjenjena. Probaj klanjati na parkingu kod mog zubara,pa cemo vidjeti ko krsi pravila. Ima znak na ulazu,pa ga prvo procitaj.Vdisi da ima pravila. :-D
Ma kontam ja tebe skroz, ali ono sto je tebi i meni dramaticno, tim ljudima je pitanje zivota (ali onog vjecnog). U ovom konkretnom slucaju, ne znam da je postojala zabrana (u Mepas Mallu), a da su klanjali tamo gdje je to zabranjeno, naravno da bih i ja bio protiv.
Hakiz

#1525 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Hakiz »

Jack Be Nimble wrote:
Cesto vidim familiju kako kako se drze za ruke i otac drzi molitvu 'hvala ti boze na danasnjem danu i mogucnosti da nasa familija ima to sto ima bla bla'. To je meni smjesno isto kao klanjanje, ali ne mozes nekome to zabraniti jer je diskriminacija.
Oa, nije baš. To je slično kao kada bi musliman za stolom rekao el hamdullilah, a ne klanjanju namaza.
Locked