Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
5 0 5

#1501 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

NataliDizdar wrote: Za Slovence su 100% u krivu. Oni imaju mozda najzdraviji stav prema Jugoslaviji - gledaju na nju kao historijsku cinjenicu samo, bez pretjeranog bijesa o "komunistickoj tamnici naroda" kao kod Hrvata ili previse romanticizma kao kod Bosnjaka. Ponekad se vezu neka nostalgicna sjecanja u vezi mladosti itd ali nisu nikada bili emotivni vezani uz Jugoslaviju ili druge narode ex Yu.
da. kao historijsku cinjenicu. ali romantiziraju taj period. pogledaj slovenske umjetnike. filmove. predstave. puni su sfrj-a. petokraka, stafeta. oni nemaju nikakav kompleks sa svojom prosloscu. niko ne sanja povratak sfrj. ali ako je nekoliko disidenata zavrsilo u zatvoru, ne znaci da ostatak drzave nije funkcionirao kao prava drzava. ja sam '99 godine radio projekat u ljubljani i gledao sam predstavu u kojoj su pioniri marsirali. u kojoj su se pekli cevapi na sceni. predstava je imala 8 scena. za svaku republiku/pokrajinu po jednu. jedina razlika, naravno pored rata, koji oni nisu osjetili je to, da oni nisu opljackali i unistili ono sto su sagradili za vrijeme sfrj, nego su gradili i usavrsavali na tome. dok je kod nas unisteno i degradirano apsolutno sve. u svim mogucim segmentima drustva.
Fudo387

#1502 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

palermo wrote:Ma stalno se jednu stvar pitam. Kako to da za Jugoslavijom žale samo Srbi i Bošnjaci (naravno ne govorim o svim Srbima i Bošnjacima, ali među njima je daleko, daleko najveći procenat tih tzv.jugonoastalgičara). Zašto za Jugoslavijom ne žale Hrvati, Slovenci...zašto ne žale Albanci....
Koliko sam mogao primjetiti ovi sto zale za jugoslavijom na ovoj temi, uopste se ne osjecaju niti izjasnjavaju kao Bosnjaci.
Odakle ti ovi podaci?
Leons

#1503 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

palermo wrote:Ma stalno se jednu stvar pitam. Kako to da za Jugoslavijom žale samo Srbi i Bošnjaci (naravno ne govorim o svim Srbima i Bošnjacima, ali među njima je daleko, daleko najveći procenat tih tzv.jugonoastalgičara). Zašto za Jugoslavijom ne žale Hrvati, Slovenci...zašto ne žale Albanci....
Srbi jer su njome vladali, Bošnjaci jer nemaju izgrađenu državničku svijest o svojoj zemlji. Njima je Bosna do tada bila samo prostor gdje egzistiraju.
NataliDizdar

#1504 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by NataliDizdar »

5 0 5 wrote: da. kao historijsku cinjenicu. ali romantiziraju taj period. pogledaj slovenske umjetnike. filmove. predstave. puni su sfrj-a. petokraka, stafeta. oni nemaju nikakav kompleks sa svojom prosloscu. niko ne sanja povratak sfrj. ali ako je nekoliko disidenata zavrsilo u zatvoru, ne znaci da ostatak drzave nije funkcionirao kao prava drzava. ja sam '99 godine radio projekat u ljubljani i gledao sam predstavu u kojoj su pioniri marsirali. u kojoj su se pekli cevapi na sceni. predstava je imala 8 scena. za svaku republiku/pokrajinu po jednu. jedina razlika, naravno pored rata, koji oni nisu osjetili je to, da oni nisu opljackali i unistili ono sto su sagradili za vrijeme sfrj, nego su gradili i usavrsavali na tome. dok je kod nas unisteno i degradirano apsolutno sve. u svim mogucim segmentima drustva.
Pa to ima veze sa nosalgijom, kako sam i rekla, jer je sve to obiljezilo njihovu mladost, njihovo djetinstvo. Nema to nikakve veze sa politickim sistemom kao kod nas, niko tamo ne govori: ustaj Tito, jao sto nema vise Golog Otoka itd.

Njima je SFRJ historijska cinjenica i po mnogo cemu kuriozitet. Bas kao sto si rekao, nijedan Slovenac ne sanja povratak SFRJ jer imaju zdravu distancu prema njoj. Ostali narodi to nemaju, ili je mrze i gledaju na svako isticanje neceg pozitivnog iz SFRJ kao hvalisanje komunizma i totalitarizma, ili proglasavaju svakog ko istice negativne stvari klerofasistom.
Srbi jer su njome vladali, Bošnjaci jer nemaju izgrađenu državničku svijest o svojoj zemlji. Njima je Bosna do tada bila samo prostor gdje egzistiraju.
U sridu.
Ali Kemal

#1505 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

palermo wrote:
Ali Kemal wrote: Dovoljno je procitati sta pise Hrvatica Vedrana Rudan.
De bolan, ne postoji nikakav prostor za diskusiju ako se ne priznaju elemntarne činjenice. Dakle ako ti kažeš da Slovenci, Hrvati i Albanci žale za Jugoslavijom u istom procentualnom (ma ne mora biti ni isti, nego nek bude makar malkice približan) kao Srbi i Bošnjaci, onda stvarno nemamo o čemu razgovarati. I još Vedranu Rudan prizivaš kao argumentaciju
Ko to zna koliko ko zali za SFRJ? Nenormalno je ne zaliti za necim sto je bilo bolje, pa bio to Hrvat ili Albanac. To sto je narod masovno izmanipuliran je druga prica. Od tih obecanja pocetkom devedesetih da ce sve biti bolje samo da se osamostalimo, nije nista ostvareno.
Bosna je trebala biti nova Svicarska :lol: tako se pricalo, raja se popalila :oops:
Sad je normalno da potomci tih koji su dali neostvarena obecanja i koji dobro zive na taj racun, ce uloziti sva sredstva da opravdaju prazna obecanja i da nove generacije odgoje kroz sistem da je Jugoslavija bila tamnica naroda :evil: . Te generacije su svakako izgubljenje, a ovo je samo tema za one koji jos uvijek pamte bivsu drzavu, da mogu da kazu par rijeci o tadasnjem zivotu.

Medjutim nije lako da se ubijede oni koji ne mogu da shvate da pljackanje drzave ne moze biti patriotizam ni u kom slucaju. Sta ces vise da su im nacionalni heroji oni koji su opljackali svoj narod, kako onda takvim bilo sta da udje u glavu :oops:
PM72

#1506 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Najgluplji termin koji se koristi jeste - Jugonostalgičar. :-)

Došlo je dotle da jednog prekaljenog vikićevog specijalca koji je krv proljevao za ovu zemlju šaljete u tu neku Jugoslaviju (još malo pa ćete ga slati u pm)a čovjek je samo iskreno nabrojao šta je tada valjalo a što su ovi (za koje je ginuo) ukinuli.Niko nije u stanju da ga demantuje već odmah etiketiranje.

Ovo sada je hala iliti smetljište od zemlje i države,priznali vi to ili ne.Zašto je neko neprijatelj ove zemlje ako kaže da je WV bolji od Dačije ili Bajern od Vrbanjuše? Volio bih da je Džumhur bolji od Đokovića ali nije niti će ikad biti.

Nijedan jedini segment u ovoj zemlji ne štima kako treba.Naopako je nasađena od samog početka.Isti nas ljudi jebu već 25 godina i uništavaju nas.Ja sam davno izjavio nek mi se ruka osuši ako ikad zaokružim fašiste i mafijaše iz sopstvenog naroda koji su nas sunovratili u srednji vijek.Ako kažem da je bolja i efikasnija vlast bila za vrijeme AU monarhije nego sad - jesam li "austrohungarofil" ili čovjek željan normalnog života u sređenoj zemlji i sistemu?
Fudo387

#1507 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Sistem koji je omogucio da Srbina zapadne tenk a mene preradjena vodovodna cijev sa ekserom 16kom kao udarnom iglom, jednostavno nabijem na qrac.
Mada razumijem i mazohizam kod ljudi, desava se i to.
Ali Kemal

#1508 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

NataliDizdar wrote:Njima je SFRJ historijska cinjenica i po mnogo cemu kuriozitet. Bas kao sto si rekao, nijedan Slovenac ne sanja povratak SFRJ jer imaju zdravu distancu prema njoj. Ostali narodi to nemaju, ili je mrze i gledaju na svako isticanje neceg pozitivnog iz SFRJ kao hvalisanje komunizma i totalitarizma, ili proglasavaju svakog ko istice negativne stvari klerofasistom.
Prvo ne kontas o cemu se ovde radi. Raja, koja pamti dobro zivot u SFRJ, prvenstveno ne sanja SFRJ kao zajednicu naroda, jer je svakome jasno da smo mi daleko ispod tog civilizacijskog nivoa, da ljudi koji pricaju isti jezik i savrseno se razumiju, nisu u stanju da zive zajedno samo zato sto su im religije razlicite, nego sto ljudi zale za cinjenicom da su nekada zivjeli u pravoj drzavi, a sada zive u smetljistu od drzave.
Da je Bosna drzava u pravom smislu, koja brine o svojim gradjanima, ne bi ni bilo zala za Jugoslavijom.

Drzava treba da je servis svojih gradjana, da izda rodni list, da ima skolski i zdravstveni sistem, policiju i sudstvo koje te stiti od kriminalaca, poreski sistem da moze da se gradi i odrzava infrastruktura, bankovni sistem da bi ekonomija mogla da normalno funkcionise i jos ponesto u tom smislu i to je to.
Medjutim kada civilizacijski nivo padne ispod nekih granica ovo nije moguce, jer je to proizvod civilizacijskog pomaka, koji smo mi ispustili.

BiH i ostale drzave koje su nastale od SFRJ su stvorene na bazi da opljackaju svoje gradjane, to je sva sustina price.

Koliko je civilizacijski nivo nizak, dovoljno je pogledati komentare po Kilix-u, gdje se ljudi raduju bolesti Jadranke Stojakovic. Sta takvi onda zasluzuju, a kao vjeruju u Boga :evil:
Ali Kemal

#1509 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Fudo387 wrote:Sistem koji je omogucio da Srbina zapadne tenk a mene preradjena vodovodna cijev sa ekserom 16kom kao udarnom iglom, jednostavno nabijem na qrac.
To ti je omogucioi upravo taj novi sistem, a ne SFRJ.
Fudo387

#1510 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Ali Kemal wrote:
Fudo387 wrote:Sistem koji je omogucio da Srbina zapadne tenk a mene preradjena vodovodna cijev sa ekserom 16kom kao udarnom iglom, jednostavno nabijem na qrac.
Ti Ali Stevo muda pod bubrege prodaji nekom drugom.
5 0 5

#1511 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

NataliDizdar wrote: Pa to ima veze sa nosalgijom, kako sam i rekla, jer je sve to obiljezilo njihovu mladost, njihovo djetinstvo. Nema to nikakve veze sa politickim sistemom kao kod nas, niko tamo ne govori: ustaj Tito, jao sto nema vise Golog Otoka itd.

Njima je SFRJ historijska cinjenica i po mnogo cemu kuriozitet. Bas kao sto si rekao, nijedan Slovenac ne sanja povratak SFRJ jer imaju zdravu distancu prema njoj. Ostali narodi to nemaju, ili je mrze i gledaju na svako isticanje neceg pozitivnog iz SFRJ kao hvalisanje komunizma i totalitarizma, ili proglasavaju svakog ko istice negativne stvari klerofasistom.
kao sto rekoh, slovenci nisu unistili i pokrali ono sto su izgradili za vrijeme sfrj. nisu pozatvarali pozorista, muzeje, kina, bolnice, fabrike... nego su samo nastavili dalje. zato oni mogu biti zahvalni svom periodu iz sfrj, zbog granica koje danas imaju i zbog toga sto su stekli u tom periodu. kao sto kolega kemal kaze, mi smo unistili sve. rat je pomogao, ali nije bio presudan. muzej grada sarajeva je bio izbacen na ulicu prije rata, jer je zgrada vracena u vlasnistvo nekome kome su je oduzeli. ali gdje je sada taj muzej? na koji nacin se danasnja drzava brine o nacionalnom blagu? sve propada. slovenci to nisu sebi dozvolili. pa nisu ni hrvati. a nisu ni srbi. gdje su soko, zrak, energoinvest, vranica, put, zora? ja sam prosle godine vidio biciklo u amsterdamu koje je izgradjeno u sarajevu. slikao sam ga. unisov. gdje je ta fabrika? sta proizvode? zar nasa drzava nije u stanju renovirati pisljivo kino, koje je usput izgradila ona drzava, pa cekamo holandjane da nam daju pare, k'o sadaku. pokazi mi bolnicu koju je drzava izgradila poslije rata? opet su nam od sadake renovirali one stare. od austrougarske kasarne pravimo studentski kampus. ljudi ginu od jebenih ledenica koje padaju sa krovova. titova ulica je trkaliste. pokazi mi gdje je i sta je drzava izgradila u zadnjih cetvrt vijeka, od osamostaljenja. 2 mosta na miljacki. to je sve sto meni pada na pamet. i da, shopping centri i vjerski objekti. sve ostalo su pustili da propadne. o tim stvarima je ovdje rijec. ukazi mi na progres. nije se drzava osamostalila 2013, ni ti se rat zavrsio tad. nego prije dvije decenije.
Dozer

#1512 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Ma dzaba pricas moj PM...ne kontaju ti oni to. A ja ih cak i razumijem - onda kad su trebali poceti zivjeti ne misleci o glupostima, oni su upali u BHS matricu, i ona je danas sav njihov zivot.
Jednostavno ne znaju za drugacije, pa samim tim ne mogu ni razmisljati na drugi nacin. Jednostavno - neznanje, ali i namjerna licna mentalna blokada, jer takodjer uopste ne zele ni cuti ni znati nista dalje od ove idiotske BHS matrice.

Cuj - sistem koji je Srbima dao tenkove :lol:
Ne, jarane, nego su oni bili malo mudriji pa su te tenkove prisvojili na vrijeme. To sto tvoj vrli vodja nije bio dovoljno pametan, ipak je do njega. A i tebe koji i dalje slijepo slijedis te budalastine.
Last edited by Dozer on 26/08/2015 11:18, edited 1 time in total.
Ali Kemal

#1513 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Fudo387 wrote:
Ali Kemal wrote:
Ti Ali Stevo muda pod bubrege prodaji nekom drugom.
Upravo ti prodajes muda pod bubrege. Dosla je gospoda obecala Svicarsku i dala ti vodovodnu cijev, a sebi milione. :oops:
Tebi je to udure, tvoja stvar :-)
Fudo387

#1514 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Da da, incijativom mog dragog vodje na kojeg aludiras doslo je do toga da 70% oficirskog kadra u vojsci voljene ti zemlje bilo zna se cije.
Samo ti pucaj jednu te istu mantru, odrzavaj sjecanja na gluposti i nadaj se da ce ti jednog dana opet tito pokucat na vrata, sa vec onim izlizanim, za mnom u sumu. :mrgreen:
NataliDizdar

#1515 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by NataliDizdar »

5 0 5 wrote: kao sto rekoh, slovenci nisu unistili i pokrali ono sto su izgradili za vrijeme sfrj. nisu pozatvarali pozorista, muzeje, kina, bolnice, fabrike... nego su samo nastavili dalje. zato oni mogu biti zahvalni svom periodu iz sfrj, zbog granica koje danas imaju i zbog toga sto su stekli u tom periodu. kao sto kolega kemal kaze, mi smo unistili sve. rat je pomogao, ali nije bio presudan. muzej grada sarajeva je bio izbacen na ulicu prije rata, jer je zgrada vracena u vlasnistvo nekome kome su je oduzeli. ali gdje je sada taj muzej? na koji nacin se danasnja drzava brine o nacionalnom blagu? sve propada. slovenci to nisu sebi dozvolili. pa nisu ni hrvati. a nisu ni srbi. gdje su soko, zrak, energoinvest, vranica, put, zora? ja sam prosle godine vidio biciklo u amsterdamu koje je izgradjeno u sarajevu. slikao sam ga. unisov. gdje je ta fabrika? sta proizvode? zar nasa drzava nije u stanju renovirati pisljivo kino, koje je usput izgradila ona drzava, pa cekamo holandjane da nam daju pare, k'o sadaku. pokazi mi bolnicu koju je drzava izgradila poslije rata? opet su nam od sadake renovirali one stare. od austrougarske kasarne pravimo studentski kampus. ljudi ginu od jebenih ledenica koje padaju sa krovova. titova ulica je trkaliste. pokazi mi gdje je i sta je drzava izgradila u zadnjih cetvrt vijeka, od osamostaljenja. 2 mosta na miljacki. to je sve sto meni pada na pamet. i da, shopping centri i vjerski objekti. sve ostalo su pustili da propadne. o tim stvarima je ovdje rijec. ukazi mi na progres. nije se drzava osamostalila 2013, ni ti se rat zavrsio tad. nego prije dvije decenije.
Pa to sto su Slovenci bili uspjesni i u SFRJ i sada dovoljno govori o tome da je sve na kraju krajeva do naroda a ne do politickog sistema. Slovenci su jednostavno sposobniji od nas, ne bi oni nikako propali da nije SFRJ nego bi vjerovatno bez nje bili jos blizi ostatku Evrope (nesto tipa Austrija).

Mi jednostavno moramo prestati kukati i zaliti se i poceti da radimo na sebi. To je sustina. Zato i ne vidim svrhu da diskutiram na ovakvim temama. SFRJ je kao i osmansko carstvo i AU proslost,
Last edited by NataliDizdar on 25/08/2015 21:42, edited 1 time in total.
Fudo387

#1516 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

A ne stevo, dosli su tvoji, poskidali petokrake i nabili kokarde, dok sam ja shvatio da se oni ne zajebaju ostale mi samo vodovodne cijevi.
Naravno da to tebi pase, samo ne znam zasto ocekujes da me nakon silnih sekundarnih i tercijalnih grobnica mozes opet zajebat?
5 0 5

#1517 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Fudo387 wrote:Da da, incijativom mog dragog vodje na kojeg aludiras doslo je do toga da 70% oficirskog kadra u vojsci voljene ti zemlje bilo zna se cije.
Samo ti pucaj jednu te istu mantru, odrzavaj sjecanja na gluposti i nadaj se da ce ti jednog dana opet tito pokucat na vrata, sa vec onim izlizanim, za mnom u sumu. :mrgreen:
pa je li jna kriva sto drzava bosna i hercegovina nije uspjela izgraditi jednu bolnicu u cetvrt vijeka? pogotovo u drzavi cije je stanvnistvo toliko stradalo? prosle godine, ona ulica koja vodi od bolnice kosevo prema visnjiku, odlucili da nacrtaju linije na put, da se zna kud ko vozi. ali avaj, nacrtali dvije isprekidane linije u krivini gdje nemas pregled 20 metara ispred sebe. u krivini gdje ne da ne moze biti isprekidana linija, nego dupla puna linija. ali hajde, nema veze. sjetili su se bar to da naprave. platila se firma, posao se odradio. pala prva kisa, nestale linije. :lol: :lol: kasnije mi prijatelj objasnio da se to desilo iz dva razloga. prvi je sto su razrijedili boju sa vodom, da bi mogli farbati pod od svojih auta, jer cuva od korozije. a druga je, firma ce dobiti iste pare opet, da ponovi posao koji su oteljali prvi put.
u aprilu su opet farbali oko bolnice. pjesacki prelazi, linije, ovo ono. eto, kad budes iduci put prolazio pored bolnice, molim te uslikaj mi te zebre. ako su jos uvijek tamo. :lol: :lol: :lol:
Ali Kemal

#1518 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

NataliDizdar wrote:Pa to sto su Slovenci bili uspjesni i u SFRJ i sada dovoljno govori o tome da je sve na kraju krajeva do naroda a ne do politickog sistema. Slovenci su jednostavno sposobniji od nas, ne bi oni nikako propali da nije SFRJ nego bi vjerovatno bez nje bili jos blizi ostatku Evrope (nesto tipa Austrija).
Ne bih se slozio. Prije svega Bosanaca bilo gdje da ode iz Bosne, u bilo koji sistem, snadje se i uklopi, sto ce reci da je sistem osnova svega.
Dodje crnac iz sfrickog plemena u Ameriku i zavrsi univerzitet i postane Amerikanac kao i svaki drugi...
Nije nista do naroda nego je iskoristen jedan prazan prostor da na vlast dodju pljackasi, ljudi nedorasli posla vodjenja jedne drzave, postavili temelje naopako, unistili fabrike, monetarni sistem, infrastrukturu, kulturu, zdravstvo, skolstvo i sad to nije vise lako rjesiti, pogotovu kada ti isti jos uvijek vladaju :-)
Kako ce da te spasi onaj koji te je unistio.
NataliDizdar wrote:Mi jednostavno moramo prestati kukati i zaliti se i poceti da radimo na sebi. To je sustina. Zato i ne vidim svrhu da diskutiram na ovakvim temama. SFRJ je kao i osmansko carstvo i AU proslost,
Sta je bitno ako je nesto proslost, jer i ovo sada je vec sutra proslost, mora da se kaze istina, pa kakva god bila.
skupljac_zeljeza

#1519 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

NataliDizdar wrote: Za Slovence su 100% u krivu. Oni imaju mozda najzdraviji stav prema Jugoslaviji - gledaju na nju kao historijsku cinjenicu samo, bez pretjeranog bijesa o "komunistickoj tamnici naroda" kao kod Hrvata ili previse romanticizma kao kod Bosnjaka. Ponekad se vezu neka nostalgicna sjecanja u vezi mladosti itd ali nisu nikada bili emotivni vezani uz Jugoslaviju ili druge narode ex Yu.
Ma njima bilo super. Imali uvijek stanovnika manje nego grad Beograd, a bili federalna jedinica i dobijali iz Bosne sirovine i polufabrikate, a Bosancima prodavali sokove, prozore i vrata, šporete, frižidere, televizore, namještaj itd. Jeftina sirovina i garantovano tržište. I opet prvi razgulili iz Kazazove civilizacije. :?
5 0 5

#1520 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

NataliDizdar wrote: Pa to sto su Slovenci bili uspjesni i u SFRJ i sada dovoljno govori o tome da je sve na kraju krajeva do naroda a ne do politickog sistema. Slovenci su jednostavno sposobniji od nas, ne bi oni nikako propali da nije SFRJ nego bi vjerovatno bez nje bili jos blizi ostatku Evrope (nesto tipa Austrija).

Mi jednostavno moramo prestati kukati i zaliti se i poceti da radimo na sebi. To je sustina. Zato i ne vidim svrhu da diskutiram na ovakvim temama. SFRJ je kao i osmansko carstvo i AU proslost,
e bravo. upravo je o tome i rijec. objasni to kolegi fudi. narod je potpuno isti. samo je drugaciji sistem. ovaj sistem je unistio sve sto smo izgradili (u vrijeme kada su gradili i slovenci), a nisu izgradili nista novo. nisu unaprijedili zivot ljudi, nego su ga opljackali. dozvolili su kriminalcima da profitiraju, a postenom svijetu da propada. ekonomski, zdravstveno, kulturno...

znaci, "onaj sistem je bila ozbiljna civilizacija, ovo sto sada zivimo je smetljiste". :)
Fudo387

#1521 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

5 0 5 wrote:
Fudo387 wrote:Da da, incijativom mog dragog vodje na kojeg aludiras doslo je do toga da 70% oficirskog kadra u vojsci voljene ti zemlje bilo zna se cije.
pa je li jna kriva sto drzava bosna i hercegovina nije uspjela izgraditi jednu bolnicu u cetvrt vijeka? pogotovo u drzavi cije je stanvnistvo toliko stradalo?
Covjece, kakav si ti redardirani oksimoron napisao, prosto me sramota za tebe.
Ali Kemal

#1522 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Fudo387 wrote:A ne stevo, dosli su tvoji, poskidali petokrake i nabili kokarde, dok sam ja shvatio da se oni ne zajebaju ostale mi samo vodovodne cijevi.
Naravno da to tebi pase, samo ne znam zasto ocekujes da me nakon silnih sekundarnih i tercijalnih grobnica mozes opet zajebat?
Varas se ti. Prvo nikakvi moji nisu dosli, a kokarde nisu bile u SFRJ, to je doslo posto su tvoji skontali da im ne treba JNA i naredili da se napusti ista i ostavili sve na tanjiru Karadzicu, mozda su mislili da ce im on dati dzentlemenstki dio oruzja :-)
E zato si ti dobio vodovnu cijev, a oni su usput prodavali oruzje vlastitom narodu i obogatili se.
Fudo387

#1523 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Ali Kemal wrote:
Fudo387 wrote:A ne stevo, dosli su tvoji, poskidali petokrake i nabili kokarde, dok sam ja shvatio da se oni ne zajebaju ostale mi samo vodovodne cijevi.
Varas se ti. Prvo nikakvi moji nisu dosli, a kokarde nisu bile u SFRJ, to je doslo posto su tvoji skontali da im ne treba JNA i naredili da se napusti ista i ostavili sve na tanjiru Karadzicu, mozda su mislili da ce im on dati dzentlemenstki dio oruzja :-)
Pa da, trebali smo ici rusiti Vukovar sa vama, mozda bi nas nesta i zapalo. Sve bolje od boljeg.
Ali Kemal

#1524 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

5 0 5 wrote:
NataliDizdar wrote: Pa to sto su Slovenci bili uspjesni i u SFRJ i sada dovoljno govori o tome da je sve na kraju krajeva do naroda a ne do politickog sistema. Slovenci su jednostavno sposobniji od nas, ne bi oni nikako propali da nije SFRJ nego bi vjerovatno bez nje bili jos blizi ostatku Evrope (nesto tipa Austrija).

e bravo. upravo je o tome i rijec. objasni to kolegi fudi. narod je potpuno isti. samo je drugaciji sistem. ovaj sistem je unistio sve sto smo izgradili (u vrijeme kada su gradili i slovenci), a nisu izgradili nista novo. nisu unaprijedili zivot ljudi, nego su ga opljackali. dozvolili su kriminalcima da profitiraju, a postenom svijetu da propada. ekonomski, zdravstveno, kulturno...

znaci, "onaj sistem je bila ozbiljna civilizacija, ovo sto sada zivimo je smetljiste". :)
Nisam siguran ni da su Slovenci nesto novo izgradili, ali je cinjenica da nisu unistili ono sto je izgradjeno, sto je mora se priznati ogromna razlika.
5 0 5

#1525 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Ma njima bilo super. Imali uvijek stanovnika manje nego grad Beograd, a bili federalna jedinica i dobijali iz Bosne sirovine i polufabrikate, a Bosancima prodavali sokove, prozore i vrata, šporete, frižidere, televizore, namještaj itd. Jeftina sirovina i garantovano tržište. I opet prvi razgulili iz Kazazove civilizacije. :?
znas, u tas-u se sklapao golf. ali taj golf nije uvezen iz njmacke, i nije proizvod carinjen i porezovan kao strani proizvod, jer veci dio tog automobila je bilo proizvodeno u jugoslaviji. gume bi dolazile iz save, prozori iz zajecara, sjedista iz tesnja, akumulator iz trepce... iako je to bilo njemacko auto, bio je ustvari domaci proizvod. pa ga je onda jugosloven mogao i priustiti, a radnici iz ovih fabrika su imali posao. danas te pare zavrse u dzepu njemackog radnika. kuzis razliku? :mrgreen:
Post Reply