Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#1501 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Sizife, haveru...opet serendas k'o foka, vrtis se u krug k'o macka oko vruce kase, i pri tome se i dalje trudis da ispadnes pametan :D . Imas i sljedbenike, to vidimo, ali imate jedan veliki problem - ne da hipoteticki ne znate odgovore na bilo koje postavljeno pitanje, nego ih naprosto ne znate, a onda ignorisanjem, djecijim pokusajima sarkazma, ironijom i lijepljenjem kojekakvih formula, fraza i crtica ( valjda u skladu s uzrastom) pokusavate vrlo nedorastao spin.

Da ne pricamo o tome sto ni jedan niste u stanju bukvalno nista objasniti svojim rijecima, nego vam za sve treba link. To dovoljno govori o vasoj famoznoj naucnoj nacitanosti, ali i nafuranosti koju vam je @pemanapemani vrlo lijepo objasnio/la. :D

Dakle, imate masu pitanja, klipova, slika...svega. Hajde bar jednu stvar objasnite svojim rijecima, bez linkova na kojekakve definicije, crtice ili nesuvislo cerekanje. Eti, vratimo se na pocetak i objasnite "propeler" iz Kaira.

Ah, da ne zaboravim - ja imam dvije diplome, i po neki certifikat za stosta :wink:
Nisam naucnik, naravno, ali eto...valjda se pikaju i diplome nekih nauka osim fizike i astronomije. I medicine, jasno.
maraccana

#1502 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

I onda meni kažu što ismijavam ovoga, ne, nego trebam "hraniti trolla", kako preskače, baljezga, izokreće, ponavlja se i ignoriše iz posta u post. :-)

Image
sizifinho

#1503 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

ti slažeš kad zineš

prije par stranica sam svojim riječima opisao svoj argument, pojednostavljajući stvar na nivo laika

evo šta si mi odgovorio:
Dozer wrote:
sizifinho wrote:laicki receno
Mojne laicki ba. Slobodno strucno.
a vidim i riječnik si ponovo prošrio.
Čim se nađeš uvrijeenim, počneš vadit fraze iz svog riječnika a sjećamo se šta si zadnji put sve ispisao. Čovjek tvojih godina treba znati bolje.

Ja sigurno znam, stoga conversation = ende.
asker

#1504 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by asker »

Dozer wrote:Sizife, haveru...opet serendas k'o foka, vrtis se u krug k'o macka oko vruce kase, i pri tome se i dalje trudis da ispadnes pametan :D . Imas i sljedbenike, to vidimo, ali imate jedan veliki problem - ne da hipoteticki ne znate odgovore na bilo koje postavljeno pitanje, nego ih naprosto ne znate, a onda ignorisanjem, djecijim pokusajima sarkazma, ironijom i lijepljenjem kojekakvih formula, fraza i crtica ( valjda u skladu s uzrastom) pokusavate vrlo nedorastao spin.

Da ne pricamo o tome sto ni jedan niste u stanju bukvalno nista objasniti svojim rijecima, nego vam za sve treba link. To dovoljno govori o vasoj famoznoj naucnoj nacitanosti, ali i nafuranosti koju vam je @pemanapemani vrlo lijepo objasnio/la. :D

Dakle, imate masu pitanja, klipova, slika...svega. Hajde bar jednu stvar objasnite svojim rijecima, bez linkova na kojekakve definicije, crtice ili nesuvislo cerekanje. Eti, vratimo se na pocetak i objasnite "propeler" iz Kaira.

Ah, da ne zaboravim - ja imam dvije diplome, i po neki certifikat za stosta :wink:
Nisam naucnik, naravno, ali eto...valjda se pikaju i diplome nekih nauka osim fizike i astronomije. I medicine, jasno.

Isto tako bi tebi bilo lakse da si se od pocetka teme drzao teze da vanzemaljci mozda postoje, drugi svjetovi, napredne civilizacije. To ti niko nemoze osporit, Najveci umovi danasnjice ostavljaju mogucnost da postoje druge planete i civilizacije.
Medjutim kad kao argument svoje tvrdnje ubacis klip sa you tube-a, krugove u zitu, ili zasto sunce nije zuto kao '84-e tu ljudi ili odustanu ili ti se usprotive.
Nista sto je digitalno uradjeno u ovoj eri ne treba uzimati za ozbiljno. Nikakve klipove, nikakve fotografije, nikakva "svjedocenja".
Neil Tyson kaze da u nauci, najnizi oblik bilo kakvog dokaza je onaj "ja vidio svojim ocima".

Sta hocu da kazem?
Univerzum je toliki da niko sa 2 klikera u glavi nemoze tvrditi da ne postoje drugi svjetovi, mozda i napredne civilizacije. Medjutim, dokazi, ako se tako mogu nazvati koje je covjecanstvo do sada imalo priliku da vidi je jednostavno nedovoljno. Talasika, hava, buranija.
sizifinho

#1505 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

maraccana wrote:I onda meni kažu što ismijavam ovoga, ne, nego trebam "hraniti trolla", kako preskače, baljezga, izokreće, ponavlja se i ignoriše iz posta u post. :-)

Image
još kaže "sljedbenici"

eto stvorili smo kult racionalnosti, sigurno
maraccana

#1506 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

Pitanje vanzemaljskog života je naučno potpuno relevantno. Međutim, druga stvar je pristup tom pitanju, a ovdje se prosipa onaj plitkoumni hollywoodski o malim zelenim sa velikim očima, koji su kao toliko inteligentni da nemaju drugog posla nego se baviti nama. Dok u prvom planu, ispravni pristup jeste potraga za najmanjim oblikom vanzemaljskog života, odnosno ako bi pronašli i najmanji mikrob, to bi bilo nevjerovatno i navjeće otkriće u historiji čovječanstva, ali ovdje ima toliko ovih genijalaca sa pet, šest diploma, koji se razbacuju o već postojanim oblicima vanzemaljskog života, daleko inteligentnijim i naprednijim od nas, koji se još, možeš mislit, bave baš nama i ovim životom. Mislim da plitkoumnije ne može od ovoga...
sizifinho

#1507 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

pri tom su kao klasificirani i žive među nama, odnosno tu su :-)
maraccana

#1508 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

sizifinho wrote:pri tom su kao klasificirani i žive među nama, odnosno tu su :-)
Hollywood je uspio... :-) :lol:

Image
medjutim

#1509 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by medjutim »

maraccana wrote:Pitanje vanzemaljskog života je naučno potpuno relevantno. Međutim, druga stvar je pristup tom pitanju, a ovdje se prosipa onaj plitkoumni hollywoodski o malim zelenim sa velikim očima, koji su kao toliko inteligentni da nemaju drugog posla nego se baviti nama. Dok u prvom planu, ispravni pristup jeste potraga za najmanjim oblikom vanzemaljskog života, odnosno ako bi pronašli i najmanji mikrob, to bi bilo nevjerovatno i navjeće otkriće u historiji čovječanstva, ali ovdje ima toliko ovih genijalaca sa pet, šest diploma, koji se razbacuju o već postojanim oblicima vanzemaljskog života, daleko inteligentnijim i naprednijim od nas, koji se još, možeš mislit, bave baš nama i ovim životom. Mislim da plitkoumnije ne može od ovoga...
Ti si druze pun sujete, frustracija i zlobe nekakve, ne mislim samo na postove sa ove teme.
maraccana

#1510 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

medjutim wrote:
maraccana wrote:Pitanje vanzemaljskog života je naučno potpuno relevantno. Međutim, druga stvar je pristup tom pitanju, a ovdje se prosipa onaj plitkoumni hollywoodski o malim zelenim sa velikim očima, koji su kao toliko inteligentni da nemaju drugog posla nego se baviti nama. Dok u prvom planu, ispravni pristup jeste potraga za najmanjim oblikom vanzemaljskog života, odnosno ako bi pronašli i najmanji mikrob, to bi bilo nevjerovatno i navjeće otkriće u historiji čovječanstva, ali ovdje ima toliko ovih genijalaca sa pet, šest diploma, koji se razbacuju o već postojanim oblicima vanzemaljskog života, daleko inteligentnijim i naprednijim od nas, koji se još, možeš mislit, bave baš nama i ovim životom. Mislim da plitkoumnije ne može od ovoga...
Ti si druze pun sujete, frustracija i zlobe nekakve, ne mislim samo na postove sa ove teme.
Šta ću kad se ne možete pomiriti sa realnošću, do vas je sve ovo što si naveo, a ne do mene. Navodim ljepšu stranu nauke, a ne onu zloupotrebljenu što vi radite. :)
medjutim

#1511 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by medjutim »

maraccana wrote:
medjutim wrote:
Šta ću kad se ne možete pomiriti sa realnošću, do vas je sve ovo što si naveo, a ne do mene. Navodim ljepšu stranu nauke, a ne onu zloupotrebljenu što vi radite. :)
Zloupotrebljena strana nauke? :-). Ljude su palili na lomaci zbog tvrdnji da je Zemlja okrugla. Kao sto napisah, ne mislim samo na postove koje pises na ovoj temi.
Mladi sizif se upalio i sada pokusava da impresionira sa tim sto studira medEcinu. Bravo decko, svi navijamo za tebe da u roku diplomiras. Samo, ukoliko budes radio kao ljekar, nemoj ljude proglasavati ludima, ismijavat i ponizavat ukoliko imaju neke simptome koje ti ne shvatas, povrsno poznajes i koje nauka nije objasnila.
maraccana

#1512 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

medjutim wrote:
maraccana wrote:
medjutim wrote: Ti si druze pun sujete, frustracija i zlobe nekakve, ne mislim samo na postove sa ove teme.
Zloupotrebljena strana nauke? :-). Ljude su palili na lomaci zbog tvrdnji da je Zemlja okrugla. Kao sto napisah, ne mislim samo na postove koje pises na ovoj temi.

Mladi sizif se upalio i sada pokusava da impresionira sa tim sto studira medEcinu. Bravo decko, svi navijamo za tebe da u roku diplomiras. Samo, ukoliko budes radio kao ljekar, nemoj ljude proglasavati ludima, ismijavat i ponizavat ukoliko imaju neke simptome koje ti ne shvatas, povrsno poznajes i koje nauka nije objasnila.
Zanimljivo kako upravo sam sebe pobijaš i upravo navodiš primjer, kojim zloupotrebljavaš primjer naučnog metoda kojim su ljudi došli do otkrića da je Zemlja okrugla ( i ignorante koji su slijepo neosnovano slijedili svoje ubjeđenje te bili protiv ), poistovjećujući to sa današnjim pobornicima new age/ancient aliens/pseudonauke koja tvrdi nešto bez ikakve naučne osnove, bez ikakvog naučnog metoda.

Kada si pominjao "sujetu, frustraciju i zlobu", upravo si sebe - što opisao što potvrdio ovim, te upravo su takvi bili oni, koji su bili zabluđeni svojim neosnovanim ubjeđenjima, ignorisali i palili na lomačama. :)
Dozer

#1513 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Moj Sizife.... To sto ti nedostaje nekih zivotnih iskustava na osnovu kojih bi mogao dokuciti kada ti se neko obraca napadacki, a kada pomirljivo i u cilju da ti ukaze na neke nedostatke koje imas upravo radi svojih godina, mozes pripisati samo tome - svojim godinama. Ali, ovo ces moci shvatiti tek za 15-20 godina. :D

Jednu stvar samo trebas od mene zapamtiti - ja sam bio gdje si ti sada, a ti nisi jos ni blizu onoga gdje sam ja, i vrlo vjerovatno nikada neces ni biti, i ja znam kako ti razmisljas, dok ti nemas blage veze kako i na osnovu cega ja razmisljam. Isto je s ovim tvojim pajdama, koji ocito samo hrane svoj ego nadovezivanjem na tebe i jedan na drugoga.
A, cak sam tu bio i dosta prije tebe po godinama, jer mene su nauka i enciklopedije zanimale s 14-15, doduse ne fizika ili matematika, to sam kupio usput, nego vise priroda, mora, zivotinje, biljke i sl.

U svakom slucaju, vi nastavite vjerovati u 2+2=4. To jeste super i tako, ali - u nauci. A cak ni tada ne svugdje i uvijek.
Ali, zivot nije nije ni priblizno 2+2=4, osim kad odes u halu. A nekad ni tamo..... Puno vise varijabli i nepoznatih je u njemu, ali to cete shvatiti tek kada zaista pocnete zivjeti pravi zivot, tj. kada izadjete iz svog trenutnog nafuranog sveznajuceg svijeta.

Uzivajte. Javim se za 9 g. :D
medjutim

#1514 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by medjutim »

maraccana wrote:Zanimljivo kako upravo sam sebe pobijaš i upravo navodiš primjer, kojim zloupotrebljavaš primjer naučnog metoda kojim su ljudi došli do otkrića da je Zemlja okrugla ( i ignorante koji su slijepo neosnovano slijedili svoje ubjeđenje te bili protiv ), poistovjećujući to sa današnjim pobornicima new age/ancient aliens/pseudonauke koja tvrdi nešto bez ikakve naučne osnove, bez ikakvog naučnog metoda.

Kada si pominjao "sujetu, frustraciju i zlobu", upravo si sebe - što opisao što potvrdio ovim, te upravo su takvi bili oni, koji su bili zabluđeni svojim neosnovanim ubjeđenjima, ignorisali i palili na lomačama. :)
To sto sam naveo da su spaljivali ljude zbog tvrdnji da je zemlja okrugla, time sam zapravo mislio na tebe i slicne koji nisu vjerovali nikakvim drugim dokazima sem onim sto je tadasnja "nauka" dokazivala, a to je da je zemlja ravna. Opet spinujes i kao sto je neko rekao, postujem sizifa, jer pokusava argumentovano da diskutuje, dok ti ides u lov na vjestice (ili trollove kako ti kazes) od tvog prvog posta na ovoj temi. Iskreno, nema ni trunke zlobe u meni, niti sujete, prihvatam i postujem sve koji dokazuju suprotno, naucnim metodama, ali isto tako ocekujem da se postuje i prihvati i druga strana, odnosno da se ne pravi sprdnja na racun ljudi koji vjeruju u izvanzemaljski zivot i civilizacije koje postoje u nekim drugim galaksijama, te da se dokazi i svjedocenja ako nista barem pokusaju istraziti, pa onda izraziti sumnju, dokazati suprotno, pokusati objasniti, a ne samo preskociti to i nastaviti po svom. Ociti primjer je Dozerova slika, prvi komentar je bio "mrlja na objektivu", niko nije pokusao ni da razmisli, kakav objekat bi se mogao kretati tim pravcem i tom brzinom. Odmah se proglasila manipulacija na fotografiji, umisljanje, neki jeste objekat al' haj dokazi da su vanzemaljci i slicno...
Prije par stranica sam napisao, da nisu pronadjeni fosili dinosaurusa, da li bi iko ikada povjerovao u njihovo postojanje? To isto vazi i za vanzemaljske civilizacije. Na kraju, cinjenica je sa kojom se nadam se i ti slazes, da ukoliko bi se objavilo od zvanicnih vlasti, postojanje takvih bica, to bi sigurno promijenilo puno toga u svijetu. Od panike medju ljudima, pa do kljucnog pitanja o kojem diskutujemo na ovoj temi, od cega ili od koga smo postali.
Usput za sve ucesnikee ove teme, evo jedan interesantan dogadjaj koji je do dan danas ostao misterija, iskreno bih volio da cujem misljenja ucesnika ove rasprave, sta je uzrokovalo ovo: https://en.wikipedia.org/wiki/Dyatlov_Pass_incident
maraccana

#1515 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

medjutim wrote:
maraccana wrote:Zanimljivo kako upravo sam sebe pobijaš i upravo navodiš primjer, kojim zloupotrebljavaš primjer naučnog metoda kojim su ljudi došli do otkrića da je Zemlja okrugla ( i ignorante koji su slijepo neosnovano slijedili svoje ubjeđenje te bili protiv ), poistovjećujući to sa današnjim pobornicima new age/ancient aliens/pseudonauke koja tvrdi nešto bez ikakve naučne osnove, bez ikakvog naučnog metoda.

To sto sam naveo da su spaljivali ljude zbog tvrdnji da je zemlja okrugla, time sam zapravo mislio na tebe i slicne koji nisu vjerovali nikakvim drugim dokazima sem onim sto je tadasnja "nauka" dokazivala, a to je da je zemlja ravna.
Čovječe, očito ne čitaš šta pišeš i koliko sebi zapinješ. Kritikuješ mene koji stojim iza nauke, empirije i naučnog metoda, isto kao što su oni koji su tvrdili da je Zemlja okrugla jer su upravo na taj način i dokazali, za razliku od ovih koji su ih ignorisali, palili na lomačama te slijepo i ignorantno vjerovali da je Zemlja ravna bez ikakvog dokaza, e to je "sujeta, frustracija i zloba", a kao takvi spadaju u isti koš i danas ovi kao što je Dozer, koji slijepo vjeruje u nešto, te neuspješno i besmisleno pokušava da ignorira naučne metode, logiku itd., te ostali pobornici new agea, pseudonauke i slični naučno-fantastičnih tvrdnji.

Saberi se prije nego se ovako zapetljaš ili ipak se zaista kod tebe radi o "sujeti, frustraciji i zlobi".
saimidin

#1516 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by saimidin »

medjutim wrote:

To sto sam naveo da su spaljivali ljude zbog tvrdnji da je zemlja okrugla, time sam zapravo mislio na tebe i slicne koji nisu vjerovali nikakvim drugim dokazima sem onim sto je tadasnja "nauka" dokazivala, a to je da je zemlja ravna. Opet spinujes i kao sto je neko rekao, postujem sizifa, jer pokusava argumentovano da diskutuje, dok ti ides u lov na vjestice (ili trollove kako ti kazes) od tvog prvog posta na ovoj temi. Iskreno, nema ni trunke zlobe u meni, niti sujete, prihvatam i postujem sve koji dokazuju suprotno, naucnim metodama, ali isto tako ocekujem da se postuje i prihvati i druga strana, odnosno da se ne pravi sprdnja na racun ljudi koji vjeruju u izvanzemaljski zivot i civilizacije koje postoje u nekim drugim galaksijama, te da se dokazi i svjedocenja ako nista barem pokusaju istraziti, pa onda izraziti sumnju, dokazati suprotno, pokusati objasniti, a ne samo preskociti to i nastaviti po svom. Ociti primjer je Dozerova slika, prvi komentar je bio "mrlja na objektivu", niko nije pokusao ni da razmisli, kakav objekat bi se mogao kretati tim pravcem i tom brzinom. Odmah se proglasila manipulacija na fotografiji, umisljanje, neki jeste objekat al' haj dokazi da su vanzemaljci i slicno...
Prije par stranica sam napisao, da nisu pronadjeni fosili dinosaurusa, da li bi iko ikada povjerovao u njihovo postojanje? To isto vazi i za vanzemaljske civilizacije. Na kraju, cinjenica je sa kojom se nadam se i ti slazes, da ukoliko bi se objavilo od zvanicnih vlasti, postojanje takvih bica, to bi sigurno promijenilo puno toga u svijetu. Od panike medju ljudima, pa do kljucnog pitanja o kojem diskutujemo na ovoj temi, od cega ili od koga smo postali.
Usput za sve ucesnikee ove teme, evo jedan interesantan dogadjaj koji je do dan danas ostao misterija, iskreno bih volio da cujem misljenja ucesnika ove rasprave, sta je uzrokovalo ovo: https://en.wikipedia.org/wiki/Dyatlov_Pass_incident

svako ima pravo na svoje misljenje, pa i ti na svoje, pa i ostali da ti kazu da ti je misljenje suplje i glupo,

ali niko nema pravo na svoje cinjenice, one moraju biti za sve iste.

i to je onda naucna istina.

sad to sto ja mislim ili ti o ovom incidentu je potpuno nebitno,
sve dok neko od nas u otvorenoj naucnoj debati ne dokaze to svoje misljenje,
a posto nemamo ni minimum prtrebnih uslova za se bavimo ovim i slicnim slucajevima,
prilicno je besmislena rasprava o njima,
narocito na forumima, ovako bez javnog istupa, imena i kredencija.

ja znam da nisam naucnik, i nemam namjeru da budem, ali niste ni vi oko dozera.

i mozete mislit sta hocete, ali ja dok to ne cujem od nekog kredibilnog, tipa nil de gras, kraus i sl.

ne jebem to ni strucno.

ipak po svemu sto ste vi do sada iznijeli,

moje misljenje je da ste vi paranoidni sizofrenici pod jakim uticajem teorija zavjere,
koje vam prodaju ljudi koji su ili kao i vi ili puno pametniji i skontali da se na vama i vasem poremecaju,
moze dobro zaraditi, jer je u americi ovo prodavanje supljih prica, vamzemaljci, bog i ostala sranja,
izvrstan izvor zarade.

e sad naravno i ti mozes o mom misljenju misliti sta god hoces, i o svemu ostalom,
ali da ti stvarno hoces da nesto od ovoga dokazes ne bi bio ovdje.
saimidin

#1517 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by saimidin »

medjutim wrote:

primljeno u inbox

Evo ovdje cu ti odgovoriti da tamo ne zachatavam temu, jer si se nasrao bez da si ista rekao.
Nisi naucnik, ali si ocigledno psihijatar? Obzirom da si nam dao dijagnoze.
Prvo, reci mi da li poznajes bar jednu granu fizike ili mehanike? Molim te reci mi konkretno, bez googlanja i tih sranja, znaci ti sam koliko poznajes i koliko si u stanju diskutovati o tome?
Drugo, na koji nacin neko zaradjuje od onoga u sta ja vjerujem ili ne?
Trece niko od tih naucnika jos nije dokazao ne postojanje zivota na drugim planetama, tako da se ova tema moze vrtjeti iz supljeg u prazno, a isto tako kao sto mi kenjamo, a ne mozemo dokazati, isto tako vi kenjate bez konkretnih dokaza. Koji je tvoj dokaz o ne postojanju izvanzemaljskog zivota?
Cetvrto, nas proglasavas poremecenima i iskontrolisanima, a ti bez potvrde autoriteta ( u ovom slucaju degrasa i krausa) ne bi ni guzicu znao oprat?
Malo si kontradiktoran ispao, u zelji da nekog drugog ponizis.
I peto, cijenim rad DeGrass-a, ali evo sta je svojim naucnim metodama on dokazao u svojoj karijeri, znaci da generacije za 200 godina kazu, ah da, to je degrasova teorema ili slicno.
Pozdrav!

Nema potrebe, mozemo se mi raspravljati i ovdje.

Pa ja ne tvrdim nebulozne stvari, to radite ti i dozer, mada nemate nikakvih dokaza.

Ja iznosim svoje miljenje, i koliko je ono relevantno, isto toliko je i vase o svemu sto pisete.

Dakle nije uopste.

:izet:
sizifinho

#1518 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

ja se sve dvoumim da li trebam ili ne nesto.odgovorit

ali evo, necu uopste replicirat Dozeru, vec cu zamolit vas da otvorite sliku koju sam ja poslao sa prikazom najcescih logickih greski.

U Dozerovom postu je minimalno pet njih prekrseno.

I sta se ja iman raspravljat s lik koji ima takav falsav rezon.

Ha ya.

i da, da spomenem jos nesto

Do sad sam se vise puta raspravljao s Dozerom.
Vazda kad liku zagusti, pojave se ljudi koji nikad nisu ni ucestvovali u raspravi ( prosli put je to bio deleter) i pocnu nidzevezno branit lika, isto kao da ja napadam njega a ne njegovu nebuloznu argumentaciju. I onda on stisne svoje mosnjice da kaze da ja imam nekakav kukt sljedbenika, wtf.

Svasta.

Kaze cova da nikad necu biti tamo gdje je on, i ja kazem - necu
upravu je.

:D

maraccana, sto trosis svoje vrijeme? Nije bas da se pokazalo ranije da ovakvima mozemo promijenit misljenje.
medjutim

#1519 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by medjutim »

Mi predstavimo teorije i mogucnosti koje niko nije oborio, niti je dokazao suprotno, ti vjerujes ili ne, ali to ti nikako ne daje za pravo da ikoga prozivas poremecenim. Ako ne znas normalno razgovarati onda mi se nemoj ni obracati. Usput mrzim smekere i drukare, a ovim kopiranjem posta koji sam ti poslao u inbox, upravo dokazujes da si to. Ne saljem ti pm jer se bojim rasprave s tobom, nego jer mi je dopizdilo da se javljam na ovoj temi.
medjutim

#1520 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by medjutim »

sizifinho wrote:ja se sve dvoumim da li trebam ili ne nesto.odgovorit

ali evo, necu uopste replicirat Dozeru, vec cu zamolit vas da otvorite sliku koju sam ja poslao sa prikazom najcescih logickih greski.

Ha ya.

Vazda kad liku zagusti, pojave se ljudi koji nikad nisu ni ucestvovali u raspravi ( prosli put je to bio deleter) i pocnu nidzevezno branit lika, isto kao da ja napadam njega a ne njegovu nebuloznu argumentaciju. I onda on stisne svoje mosnjice da kaze da ja imam nekakav kukt sljedbenika, wtf.

Svasta.

upravu je.

maraccana, sto trosis svoje vrijeme? Nije bas da se pokazalo ranije da ovakvima mozemo promijenit misljenje.
Ti si ok forumas, nisi lajavac i zato mislim da ti ne treba sarkazam i ironija da bi podrzao svoje teze i ono sto zelis reci. Sve je krenulo sada u pogresnom pravcu i vise se ne razgovara o temi, vec ko je na cijoj strani i ko koga sad moze poniziti vise. Ovi neki likovi na temi komuniciraju na ovaj nacin:" Ne slazem se s tobom - poremecen si, sizofrenicar" itd, ti barem to nisi rekao nijednom. Dok se normalno diskutovalo bilo je super pratiti ovu temu, sada je ovo postalo laprdanje...
sizifinho

#1521 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

ja tvrdim da se nema sta raspravljati sa ljudima koji ne znaju sta je teorija

prije sto stranica smo prvo dozeru objasnjavali da teorija evolucije nije "samo teorija", i od tog trenutkw svakih pet stranica se pojavi neko ko ne zna definiciju pojma teorije.
Cudi me, za Dozera, buduci da je toliko enciklopedija procitao da ne zna sta je teorija. Al sam siguran da je do sad naucio.

I samo da kazem da u argumentaciji postoji nesto sto se zove "burden of proof".
Tako da ja i meni slicni ne moramo dokazat nepostojanje vanzemaljaca.
Cak sam siguran da svi mi vjerujemo u njihovo postojanje.
Ali onaj koji tvrdi nesto, mora dokazati to.
Kad osoba A kaze da postoje vanzenaljci, i argument mu je - svemir je isuvise velik i statisticki je nemoguce da budemo sami
To se moze dokazati zakonom brojeva koji je univerzalan ovdje i u alfa kentauriju

Kad neko kaze da su vanzemaljci medju nama, u dogovoru s vladom stoje u anonimnosti, da crtaju krugove u zitu - sve se to mora argumentirati.
Nije argument reci - hajd objasni sta je ovo?
Konkretno ona letjelica dozerova.
Ja sam covjeku napisao da ja ne znam sta je to, ali to ni u kojem slucaju ne znaci da je to vanzemaljska letjelica. Logicka argumentacija ne fercera na taj nacin.
Njegov zadatak je da elaborira sa je ta letjelica vanzemaljskog porijekla, a ne moj da dokazem da nije vanzemaljskog.
Trebaju se dati cvrsti opipljivi dokazi za svaku tvrdnju, a ne ici na ad hominem, hvatati se za slamku, stvarati lazne konekcije, koristiti "slipery slope" itd sto su samo prve 4 logicke pogreske na onoj slici.
sizifinho

#1522 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

medjutim wrote:
sizifinho wrote:ja se sve dvoumim da li trebam ili ne nesto.odgovorit

Ha ya.

Svasta.

upravu je.

Ti si ok forumas, nisi lajavac i zato mislim da ti ne treba sarkazam i ironija da bi podrzao svoje teze i ono sto zelis reci. Sve je krenulo sada u pogresnom pravcu i vise se ne razgovara o temi, vec ko je na cijoj strani i ko koga sad moze poniziti vise. Ovi neki likovi na temi komuniciraju na ovaj nacin:" Ne slazem se s tobom - poremecen si, sizofrenicar" itd, ti barem to nisi rekao nijednom. Dok se normalno diskutovalo bilo je super pratiti ovu temu, sada je ovo postalo laprdanje...
moram priznat da sam rekao da je vizionar paranoican, ali oprostit ces mi, jeste bio u svojim komentarima.
Bar prema onom sto pise u knjizi psihijatrije.

Ali to sto ti spominjes, vjeruj mi, kakve sam ja stvari citao od likova ovdje u ovoj temi, neki su mi prijetili, drugi ismijavaju to sto sam na faxu, treci ismijavaju mogucnost da ja budem lijecnik, a glavna do sad je - da sam ja mlad
sto mi je apsurd, kao da ima nekakve veze koliko ko ima godina sa ispravnim tvrdnjama.

Slazem se da je rasprava otisla u pogresnom smjeru, ali samo zato sto ne pricamo hopotetski, vec se iznose velike tvrdnje, a kako kaze carl sagan: za velike tvrdnje zahtjevamo dokaze iste velicine

jbg, sve sto ja kazem - stojim iza tog sa nekim dokazom. Ne idem na pricu: rekla kazala.

Ali eto, ispade ja nista ne znam, bla bla.
Zalosno fakat. Da sam u nekoj normalnoj Zemlji sad bih radio na kojekakvim projektjma, a u Bosni mi se ismijavaju nekakvi anonimusi. Al nema veze, ne pogadja me. Ja znam gdje sam, dok drugi.ocito ne znaju.
saimidin

#1523 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by saimidin »

medjutim wrote:Mi predstavimo teorije i mogucnosti koje niko nije oborio, niti je dokazao suprotno, ti vjerujes ili ne, ali to ti nikako ne daje za pravo da ikoga prozivas poremecenim. Ako ne znas normalno razgovarati onda mi se nemoj ni obracati. Usput mrzim smekere i drukare, a ovim kopiranjem posta koji sam ti poslao u inbox, upravo dokazujes da si to. Ne saljem ti pm jer se bojim rasprave s tobom, nego jer mi je dopizdilo da se javljam na ovoj temi.

bla bla bla

pa nemoj se javljat, to ti i ja kazem.

javi se na akademiju nauka, i iznesi svoje hipoteze i dokaze,
javi se u cern, pa raspravljaj sa meritornim ljudima, o svojim teorijama,
e kad sa njima utvrdis sta je tacno, onda ce to postati naucna teorija.

ljudi imaju svakojake teorije i sad, cak i ovi u cern-u sto rade,
ali oni to i pokusavaju dokazati na naucno priznat nacin,
a ne na forumima anonimno, i uz pomoc youtube klipova.

i ja mislim da bi vanzemaljci trebali postojati, ali nema nikakvih dokaza da postoje.

prema tome sigurnost tvrdnje da oni postoje nije nula, ali je blizu.

:run:
sizifinho

#1524 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

opet nepostivanje pojma teorije, stvarno ste nedokazni.

pretpostavka < teorija
kerima1

#1525 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by kerima1 »

Isto sumnjam uopste da posteje neka inteligentna bica kao covjek ili visa inteligencija od nas. I ako postoje nisu sposobni doci do nas kao ni mi do njih pa prema tome nisu ni bitan faktor.
Post Reply