Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VladaFBiH

#1501 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote:A od ovih 7.892 koji su prijavljeni na 2.500+ oko 70% otpada na budzetlije. Horor...

Ali, zato ce u ovoj, izbornoj godini, te iste budzetlije slupati 3.000.000.000 KM na besmislene javne nabavke, od kojih ce bar 25% biti potroseno na raznorazne, i prethodne namjerno napravljene fule po cestama i sl., tipa Azize Sacirbegovic od mosta prema tranzitu, koju su tek afaltirali prije par mjeseci, i namjerno u njoj ostavili sahtove 10cm ispod nivoa ceste. I sad su ih ponovo raskopali. I za to i slicne nebuloze ce se potrositi milioni.

Pokupovace se X preskupih vozila, od kojih se i preko 80% koristi u privatne svrhe, ukljucujuci i gorivo za iste. ..
Dace se vjerskim zajednicama par miliona, jer valja vaziti i truniti po dzamijama i crkvama o bitnostima etnija, nacija i vjera...
I tako dalje i tako blize, gomile nepotrebnih gluposti, a kroz koje ce se, logicno i naravno, klepiti bar 10-15%, tj. 300+ miliona...

Eeeeee, narode,narode...glup li si...
da a još je gore što je prosječna neto plata za njih 3.657KM...

prema primanjima ispada da cca 25k ljudi živi dobro (1700+KM) a ostali sastavljaju kraj sa krajem
Nisrin

#1502 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

Porazavajuce statistike, a jos ce gore biti kada ukinu neoporezivi dio- topli obrok, naknadu za prevoz i regres (ko ga ima)...
Samo ce napraviti olaksicu poslodavcima, a za radnike nista dobro- rijetko koja ce firma dati nove ugovore, povecati bruto platu, umanjiti za onaj iznos koliko je potrebno platiti porez itd...
Jadni ljudi! :run:
Dozer

#1503 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Zna se ko je sve to kreirao tako. A izborna je godina. Pa - bujrum.
bluesjunior

#1504 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by bluesjunior »

Dozer wrote:Zna se ko je sve to kreirao tako. A izborna je godina. Pa - bujrum.
ih šta nudi tzv alternativa - zakon o radu glasala nasa stranka....ma ne bih ih poredio sa ovim zelenim kalom do koljena al brate...
Dozer

#1505 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Mijenjat svake dvoje godine, dok se neko ne opameti i ne pocne raditi sta i kako treba, i za narod. Ja ne vidim drugi nacin.
bluesjunior

#1506 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by bluesjunior »

Dozer wrote:Mijenjat svake dvoje godine, dok se neko ne opameti i ne pocne raditi. Ja ne vidim drugi nacin.
to da treba slažem se
VladaFBiH

#1507 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote:Mijenjat svake dvoje godine, dok se neko ne opameti i ne pocne raditi. Ja ne vidim drugi nacin.
vjeruj da je dovoljno da jednom SDA/HDZ/SNSD odu u opoziciju da će se puno stvari srediti i da će se dobrim dijelom i oni sami "očistiti" od sebe... ali neka onih naših 49% kojim je dobro i ne glasaju a znaju da *eru kako im ništa ne valja
Dozer

#1508 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Slazem se ja s tim, i to tupim vec godinama - da se rijesiti samo jednih, vrlo brzo bi se raspale i ostale dvije noge svetog ENV tronosca... Ali, jbg... previse su ljudi pokupovali, i previse je ljudi glupo da shvate da taj trojac nije donijeo nista dobro od svog nastanka.
Last edited by Dozer on 11/07/2018 16:06, edited 1 time in total.
moonca

#1509 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by moonca »

Nisrin wrote:Porazavajuce statistike, a jos ce gore biti kada ukinu neoporezivi dio- topli obrok, naknadu za prevoz i regres (ko ga ima)...
Samo ce napraviti olaksicu poslodavcima, a za radnike nista dobro- rijetko koja ce firma dati nove ugovore, povecati bruto platu, umanjiti za onaj iznos koliko je potrebno platiti porez itd...
A sve je kako smo navikli i kako nam 'nesto' zvuci prihvaljivo.
I u Americi-masa naroda radi za nizu satnicu jer mu je kao obezbjedjeno -zdrastveno& penzija. Prevara, ja privatno nadjem jeftiniji sa boljim opcijama nego li oni koje kolektivno osiguravaju. No, ne mozes ga ubijediti da ga pljackaju.
512MB

#1510 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

Sta se podrazumijeva pod "dobrim zivotom"? Po mom u BiH trenutno nema dobrog zivota ni da zaradjujes 50 milja mjesecno..

Inace na zapadu je u zadnje vrijeme "work life balance", manje love vise slobodnog vremena glavni djir... nemos nac momka ispod 30 godina da radi puno radno vrijeme da mu zlatne kasike nudis...
kox

#1511 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kox »

Jao majko, evo i Zviza, ključaj temu, motaj kablove.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1512 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

LD+TO-PREVOZ -- 600,00 KM
Ovo na onu priču kako topli obrok i prevoz podižu prosječnu platu.
Podiže koverta. Podiže i rad na crno, ako tako gledamo.

512MB, ne bi mogao živjeti u BiH dobro da zarađuješ 50 k mjesečno? Ozbiljno?
Ramzess Veliki

#1513 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Ramzess Veliki »

Tomahawk11 wrote: 512MB, ne bi mogao živjeti u BiH dobro da zarađuješ 50 k mjesečno? Ozbiljno?
Ma ne bih ni ja, pojeo bih se od muke kad vidim da mnogo ljudi radi radi za 300 - 500 KM. Ali ima i jedno more neradnika koji vise na socijalnoj pomoci od biroa i dove da im ne nadju posao.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1514 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Ramzess Veliki wrote:
Tomahawk11 wrote: 512MB, ne bi mogao živjeti u BiH dobro da zarađuješ 50 k mjesečno? Ozbiljno?
Ma ne bih ni ja, pojeo bih se od muke kad vidim da mnogo ljudi radi radi za 300 - 500 KM. Ali ima i jedno more neradnika koji vise na socijalnoj pomoci od biroa i dove da im ne nadju posao.
Pa vidi, kad bih toliko zarađivao (a bio i dalje s ovom pameti), organizovao bih bar na mjesečnoj bazi da pomognem nekom, ali ono baš, da mu, ne znam, kupim neko sredstvo kojim ću mu pomoći da podigne život na veći nivo, ono što kažu, štap za pecanje, a ne ribu.
Nikako te nehljebe što čekaju na gotovo :twisted:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1515 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mk ultra »

Ramzess Veliki wrote:
radi na papiru za te novce, u realnosti je druga prica

nemas stolara u FBiH koji mjesecno ide ispod 1500, a probaj ih prijaviti i zavesti kako treba
Nisrin

#1516 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

moonca wrote:
Nisrin wrote:Porazavajuce statistike, a jos ce gore biti kada ukinu neoporezivi dio- topli obrok, naknadu za prevoz i regres (ko ga ima)...
A sve je kako smo navikli i kako nam 'nesto' zvuci prihvaljivo.
I u Americi-masa naroda radi za nizu satnicu jer mu je kao obezbjedjeno -zdrastveno& penzija. Prevara, ja privatno nadjem jeftiniji sa boljim opcijama nego li oni koje kolektivno osiguravaju. No, ne mozes ga ubijediti da ga pljackaju.

Amerika je poseban slucaj, neko ima drzavno zdravstvo, ostali privatno...i ja sam misljenja da svakako idem privatno doktoru i da mi je OK placati privatno zdravstvo, ali sta ne daj Boze operacije ili kakve teze bolesti...:S
A ovako, na kraju se i svede da nase "drzavno zdravstvo" uopste nije BESPLATNO, kako mnogi misle!
Nisrin

#1517 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

Ramzess Veliki wrote:

Ja bih zivjela odlicno i sa 5000, a ne 50 000 i pomagala bih drugima, kao sto uostalom i sad cinim, ali NE BIH BILA SRETNA, upravo zbog ljudi oko mene koji prezivljaju, a ne mogu svima pomoci i da hocu! Dok su ljudi oko mene nesretni, ja nikako ne mogu biti sretna, nismo ni blizu jednaki, prevelike su razlike i to je dovoljno da covjeka "potopi", barem ja ne mogu biti toliko sebicna da to drugacije gledam i furam svoj djir!

A sto se tice politike- da SDA, SDP I HDZ napr nikako ne prodju na izborima, zar stvarno mislite da bi alternativa ista mogla unaprijediti i uraditi drugacije?Priliku im svakako treba pruziti, ali opet ce tu od 10000 ljudi, 10 razmisljati pravilno, a ostali ce gledati licnu korist i kako nekoga i nesto zavrnuti...i nista pojedinac ne moze sam unaprijediti ni promijeniti, kao ni MANJINA, tako da cemo mi uvijek ovisiti od VECINE, koja je Boze sacuvaj!
Tomahawk11
Globalni moderator

#1518 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Sreća ljudi u BiH ne zavisi od mene i vjerovatno neće nikad ni zavisiti.
Ako mogu i koliko mogu, pomoći ću svakom da mu bude bolje i da bude sretniji.
I u ovom momentu je puno ljudi koji žive loše, kopaju po kontejnerima, djeca gladna, bosa, u neuslovnim objektima žive....da vas pitam, jeste li nesretni?
Sjedite kod kuće i plačete?
kox

#1519 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kox »

Nejednakost je opšti problem, nije to karakteristika BiH. Još je to ovdje daleko manje izraženo nego vani. Kod nas nema getoa ni super-elitnih naselja, ništa neobično da direktor banke i socijalni slučaj žive u istom haustoru, nema stotina ni hiljada beskućnika pod mostovima i sl.. Do kada će to tako biti pitanje je, ali sada je još tako.
VladaFBiH

#1520 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

kox wrote:Nejednakost je opšti problem, nije to karakteristika BiH. Još je to ovdje daleko manje izraženo nego vani. Kod nas nema getoa ni super-elitnih naselja, ništa neobično da direktor banke i socijalni slučaj žive u istom haustoru, nema stotina ni hiljada beskućnika pod mostovima i sl.. Do kada će to tako biti pitanje je, ali sada je još tako.
Tibra vs Poljine? - izvini morao sam :)
svjezi_ustipak

#1521 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by svjezi_ustipak »

TO na Poljinama svi bogatasi i to u Tibri sve kokuzi?
kox

#1522 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kox »

VladaFBiH wrote:
kox wrote:Nejednakost je opšti problem, nije to karakteristika BiH. Još je to ovdje daleko manje izraženo nego vani. Kod nas nema getoa ni super-elitnih naselja, ništa neobično da direktor banke i socijalni slučaj žive u istom haustoru, nema stotina ni hiljada beskućnika pod mostovima i sl.. Do kada će to tako biti pitanje je, ali sada je još tako.
Tibra - novogradnja, najjeftinija garsonjerica 50000 KM i to je kao geto, najsiromašniji sloj i tako ? Blago nama, Monako nam nije ravan :)
E sad, za nekih 20-tak godina moglo bi postati geto, ima neke predispozicije.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1523 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

svjezi_ustipak wrote:TO na Poljinama svi bogatasi i to u Tibri sve kokuzi?
Baš, u Tibri Nova Otoka čovjek ima vozni park cca milion :mrgreen:
Na garažna mjesta daje 2,5-3 k :-)
VladaFBiH

#1524 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

kox wrote:
VladaFBiH wrote:
Tibra - novogradnja, najjeftinija garsonjerica 50000 KM i to je kao geto, najsiromašniji sloj i tako ? Blago nama, Monako nam nije ravan :)
E sad, za nekih 20-tak godina moglo bi postati geto, ima neke predispozicije.
Tibra već sada lagano poprima obrise svega što ne želiš u komšiluku a za 20tak godina će se zaobilaziti u širokom luku... na žalost geto u nastanku

btw. stavio sam smajli baš zbog poređenja da neko ne shvati ozbiljno. Kada se već spominje raslojavanje trebaš vidjeti gdje ljudi žive sada npr. stari put prema Ilijašu imaš montažne barake koje se raspadaju a u kojima ljudi žive i onda pogledaš Poljine gdje je ograda skuplja nego ta cijela baraka - nije cijeli svijet "oko tramvaja" i imamo mi dosta ljudi koji žive na ivici siromaštva pa i ispod samo što ih ne vidimo dok se ne maknemo iz grada...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1525 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

Kad smo vec na temu socijalnog raslojavanja po naseljima...Sta ima sa ovim planskim naseljima gdje se nece moci uci?

Nekako su nestala sa radara a i arapskih turista je ove godine vidljivo manje.
Post Reply