MyTao wrote:Tema je puna muskaraca vjerovatne srednje dobi, koji se zale jer feminizam se bavi pravima zena a ne pravima muskaraca.
Situacija je ista kada u americi borcima za afroamericka prava dodje bjelac I kaze "all lives matter"

ostarili na forumu
a zbog ove teme sam se aktivirala. ok, i da odgovorim na par poruka, al nebitno sad.
dakle, na temu. feminizam je dobio danas jako ruznu konotaciju i evocira sliku neugledne, militantne, neizdepilirane zene, koja zbog vlastite inferiornosti ili neuspjeha kod muskog roda, krece u osvetnicki pohod kastriranja (figurativnog, no nekad i realnog) muskaraca. mislim, kod velikog broja ovih sredovjecnih muskaraca (i nekih zena) koji inzistitaju nad tim svojim nekim pravima uobicajenim u patrijarhalnom drustvu i kukaju nad gubitkom istih evocira se gore opisana slika kad se spomene feminizam.
no, svjesno ili ne, zaboravlja se inicijalni razlog nastanka pokreta i razvoja "feministickog" narativa, a to je jednakost medju spolovima, jednaka prava medju njima, etc. evo, najprozaicniji primjer, jednaka novcana naknada za isti rad. ili pravo glasa. ili opcenito pravo nasljedstva ili pravo na vlastitu imovinu. ili pravo na kontrolu nad svojim tijelima. ali dzabe je to govoriti, pogotovo osobama, muskim i zenskim, koji se jos uvijek gube u bespucima patrijarhalnih sanjarija

mislim, nista kontra zdravog patrijarhalizma, i pored mojeg promiskuiteta i slobodnog odgoja

, smatram da muskarac treba biti stub porodice i njen zastitnik, no uz ravnopravnu, a ne potlacenu partnericu koja prije ili kasnije postaje zrtvom madona whore complexa. no da bi dobio poziciju autoriteta, muskarac to mora zasluziti. ne moze inzistirati na primatu i zlocesto kukati

nad gubitkom istog, samo zbog svog prirodnog sexusa koji mu je jako dugo donosio prednosti (u kuci, na poslu, u drustvu), cesto nezasluzeno, a koje je i cesto zloupotrebljavao. dakle, zelis biti postovan, zasluzi to, izbori se, a ne kukaj. jos uvijek je jako puno pogodnosti na vasoj strani.
zene koje se nazivaju feministkinjama i to jako gordo i radikalno isticu trebaju shvatiti za sto se zapravo trebaju boriti, a ne kretati u krizarski rad protiv muskaraca. i ponekad se malo posvetiti i sebi, pa ce ogorcenost nestati.
s druge strane zenama, koje zude da se uklope u dosadasnje strukture drustva i koje prijekorno gledaju na one zene koje su se na neki zdrav nacin izborile i bore za zdravu ravnotezu medju spolovima, zabraniti sve slobode koje su zene dobile tom borbom, od glasanja pa nadalje.