Homoseksualnost i usvajanje djece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#1501 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by wewa »

S4mpion wrote:
wewa wrote:
S4mpion wrote:
Ne vidim razlog da im se ne dopusti usvajanje, ali samo u slučajevima kada predstavljaju najbolju moguću alternativu za dijete. To što oni žele nazor, na štetu djeteta i preko reda, dobiti starateljstvo, je prljava igra kojoj se svakako mora stati ukraj.
gdje su takvi? koliko ih znas? sta tacno rade?
Svuda oko nas, kompletne kampanje, na globalnom nivou, su zasnovane na tom zahtjevu, da se usvajanju od strane homo parova pruži jednak stepen prioriteta kao usvajanju od strane hetero parova, što ide na štetu djeteta, oduzimajući mu pravo na najbolju moguću alternativu.
prilicno je tesko do te mjere generalisati kad se radi o usvajanju djece od homoseksualnih parova - homoseksualnim osobama su zagarantovana jednaka ljudska i gradjanska prava na samo jednom djelicu planete, a i tamo se, pretpostavljam, suocavaju s diskriminacijom i predrasudama... pa dok dodjemo do priznavanja prava osoba u istospolnim zajednicama, do mogucnosti registracije parnterstva ili kasnije braka, pa nasljedjivanja i svih ostalih pojedinacnih prava koja uzivaju heteroseksualne osobe, e onda cemo moci pricati o opravdanosti kampanja i stepenima prioriteta.

da ne ulazimo u pojedinosti o slozenosti samog postupka posvajanja i cinjenici da je ogromna vecina nezbrinute djece de facto neposvojiva.
Sara03

#1502 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Sara03 »

S4mpion wrote:Svuda oko nas, kompletne kampanje, na globalnom nivou, su zasnovane na tom zahtjevu, da se usvajanju od strane homo parova pruži jednak stepen prioriteta kao usvajanju od strane hetero parova, što ide na štetu djeteta, oduzimajući mu pravo na najbolju moguću alternativu.
Da sumiramo.

Heteroseksualni par je u svakom mogućem slučaju, bolja opcija od dvije žene ili dva muškarca koji žele posvojiti?
Idemedosumom

#1503 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Idemedosumom »

wewa wrote:
Idemedosumom wrote:Ja se nešto ne sjećam da je iko konkretno tu primjedbu iznio (a možda griješim), da bi usvojena djeca mogla postati homoseksualci jer su njihovi usvajači homoseksualci.

Ili da će djeca, gledajući gej parade sami postati gej. wtf
pa koji je onda argument da se homoseksualnim parovima ne dopusti usvajanje?

nesto ne vidim da imamo manjak djece po domovima.
A svi domovi će ostati pusti ako se homoseksualnim parovima dopusti usvajanje? Zar problemi vezani za usvajanje napuštene djece nisu malo složeniji?

Sve ove teme se svode na isto, uvijek se vrtimo u krug.

Ja bih samo volio da se usaglasimo oko jedne stvari, homoseksualci ne žele jednaka prava kao heteroseksualci, jer oni ta prava već imaju. Oni žele posebna prava, prava krojena prema njihovim, kako oni tvrde, potrebama.

Onda se poteže pitanje, dokle treba popuštati, gdje treba udariti granicu i reći da ne može?

@Saro- ne diram te, ne diraj me :)
dobar osjecaj

#1504 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by dobar osjecaj »

S4mpion wrote:
wewa wrote:
S4mpion wrote:
Ne vidim razlog da im se ne dopusti usvajanje, ali samo u slučajevima kada predstavljaju najbolju moguću alternativu za dijete. To što oni žele nazor, na štetu djeteta i preko reda, dobiti starateljstvo, je prljava igra kojoj se svakako mora stati ukraj.
gdje su takvi? koliko ih znas? sta tacno rade?
Svuda oko nas, kompletne kampanje, na globalnom nivou, su zasnovane na tom zahtjevu, da se usvajanju od strane homo parova pruži jednak stepen prioriteta kao usvajanju od strane hetero parova, što ide na štetu djeteta, oduzimajući mu pravo na najbolju moguću alternativu.
Teško je više reći šta je najbolja alternativa i ko je i kako na redu. Ne mogu sad naći članak iz možda 2012. godine o primjeru dobrostojećeg bračnog para iz BiH koji je usvojio nekog dječaka pa ga vratio u dom za nezbrinutu djecu nakon nekog testnog perioda, nakon što su skontali da im se baš i ne sviđa. Dječak je čini mi se već imao desetak godina starosti. Jedno vrijeme sam na Vilsu sretala stariju poznanicu dok je šetala s dvije male djevojčice bliznakinje. Bila je sva sretna što su ona i suprug nakon godina patnje i nemogućnosti da dobiju dijete uopšte uspjeli naći djecu koju je moguće usvojiti. Nakon nekog vremena počnem je sretati bez djevojčica i vidno potresenu. Nešto je između njih puklo, djecu su vratili, oni se razveli. Ko zna šta je najbolja moguća alternativa danas? Šta su kriteriji i ko ih stvarno uspostavlja i provjerava kako i koliko su ispunjeni?
Bloo
Globalna šefica

#1505 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Bloo »

wewa wrote: prilicno je tesko do te mjere generalisati kad se radi o usvajanju djece od homoseksualnih parova - homoseksualnim osobama su zagarantovana jednaka ljudska i gradjanska prava na samo jednom djelicu planete, a i tamo se, pretpostavljam, suocavaju s diskriminacijom i predrasudama... pa dok dodjemo do priznavanja prava osoba u istospolnim zajednicama, do mogucnosti registracije parnterstva ili kasnije braka, pa nasljedjivanja i svih ostalih pojedinacnih prava koja uzivaju heteroseksualne osobe, e onda cemo moci pricati o opravdanosti kampanja i stepenima prioriteta.

da ne ulazimo u pojedinosti o slozenosti samog postupka posvajanja i cinjenici da je ogromna vecina nezbrinute djece de facto neposvojiva.
Da ne govorimo o diskriminaciji single ljudi kada dode do usvajanja.
wewa

#1506 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by wewa »

Idemedosumom wrote:
A svi domovi će ostati pusti ako se homoseksualnim parovima dopusti usvajanje? Zar problemi vezani za usvajanje napuštene djece nisu malo složeniji?

Sve ove teme se svode na isto, uvijek se vrtimo u krug.

Ja bih samo volio da se usaglasimo oko jedne stvari, homoseksualci ne žele jednaka prava kao heteroseksualci, jer oni ta prava već imaju. Oni žele posebna prava, prava krojena prema njihovim, kako oni tvrde, potrebama.

Onda se poteže pitanje, dokle treba popuštati, gdje treba udariti granicu i reći da ne može?

@Saro- ne diram te, ne diraj me :)
svako dijete udomljeno u stabilnu porodicu je veliko postignuce za ljudski rod. dakle, istina je negdje u sredini, kako obicno i biva.
medvjed23

#1507 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by medvjed23 »

Idemedosumom wrote:
ako ti živiš od meda, a ja od bambusa i ako zakon kaže: "svi međedi imaju slobodan pristup bambusu", imamo li ti i ja jednaka prava?
Sara03

#1508 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Sara03 »

Idemedosumom wrote:@Saro ne diram te, ne diraj me :)
Da ne bude da lažem nešto, gdje ću na tebe srećo. :D
Idemedosumom wrote:U kontekstu legalizacije homo braka i usvajanja djece od strane istih, nije teško uvidjeti kako bi pedofili ta prava mogli zloupotrijebiti u svrhu zadovoljavanja svojih potreba. Ne treba doktorat iz logike kako bi se ovaj potencijalni problem uočio.

A kada naizgled pametni forumaši počnu neke primjere kao dokaze ili argumente navoditi: ja znam jedan homo/lezbo par, dijete im je super ispalo (čak se potencira kako su ta djeca hetero ispala)
I ako može, da nam nabrojiš koja su to posebna prava?
Bloo
Globalna šefica

#1509 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Bloo »

@medo
Drag si mi, ali....
U kontekstu legalizacije homo braka i usvajanja djece od strane istih, nije teško uvidjeti kako bi pedofili ta prava mogli zloupotrijebiti u svrhu zadovoljavanja svojih potreba. Ne treba doktorat iz logike kako bi se ovaj potencijalni problem uočio.
Pedofili nisu samo i isključivo homoseksualci. Pedofili su i heteroseksualci.
Na koji način namjeravaš spriječiti heteroseksualne pedofile da usvajaju djecu?
Haris.ba

#1510 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Haris.ba »

Može li pregovaranje? Dopuštaju se homoseksualni brakovi i usvajanje djece, s time da se ukida monopol građanskog braka i porodice?
Idemedosumom

#1511 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Idemedosumom »

medvjed23 wrote:
Idemedosumom wrote:
ako ti živiš od meda, a ja od bambusa i ako zakon kaže: "svi međedi imaju slobodan pristup bambusu", imamo li ti i ja jednaka prava?
Mislim da analogija nije najbolja. Ovom logikom, dok svakoj skupini ili čak pojedincu ne dopustiš/dadneš ono što on želi ili tvrdi da mu je potrebno, biće diskriminacija.

Afroamerikanci su se u SAD-u borili za jednaka prava. Homoseksualce ne interesuju prava kakva heteroseksualci imaju.
Idemedosumom

#1512 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Idemedosumom »

Sara03 wrote:
Idemedosumom wrote:@Saro ne diram te, ne diraj me :)
Da ne bude da lažem nešto, gdje ću na tebe srećo. :D
Idemedosumom wrote:U kontekstu legalizacije homo braka i usvajanja djece od strane istih, nije teško uvidjeti kako bi pedofili ta prava mogli zloupotrijebiti u svrhu zadovoljavanja svojih potreba. Ne treba doktorat iz logike kako bi se ovaj potencijalni problem uočio.

A kada naizgled pametni forumaši počnu neke primjere kao dokaze ili argumente navoditi: ja znam jedan homo/lezbo par, dijete im je super ispalo (čak se potencira kako su ta djeca hetero ispala)
I ako može, da nam nabrojiš koja su to posebna prava?
Nisam tvrdio da lažeš, nisam porekao svoj stav. Samo pitam, why me? :-D
Idemedosumom

#1513 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Idemedosumom »

Bloo wrote:@medo
Drag si mi, ali....
Everything before the word "but" is horse shit. :D
Bloo wrote: Pedofili nisu samo i isključivo homoseksualci. Pedofili su i heteroseksualci.
Ne, u mom primjeru pedofili uopšte nisu homo, već hetero orijentacije :D

Mnogo je teže mužu sakriti od žene da ima pedo tendencije. Da ne kažem kako u većini slučajeva takvima nije potrebno usvajanje. Skoro je pa nemoguće spriječiti :(

S druge strane, hetero pedosi koji se pretvaraju da su homo samo da bi se domogli djeteta na legalan način su partneri, ortaci, na to sam mislio. To bi se moglo spriječiti :P

Znam da je sve ovo far-fetched, ali nije nemoguće :D
Last edited by Idemedosumom on 12/09/2018 15:35, edited 1 time in total.
S4mpion

#1514 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by S4mpion »

Sara03 wrote:
S4mpion wrote:Svuda oko nas, kompletne kampanje, na globalnom nivou, su zasnovane na tom zahtjevu, da se usvajanju od strane homo parova pruži jednak stepen prioriteta kao usvajanju od strane hetero parova, što ide na štetu djeteta, oduzimajući mu pravo na najbolju moguću alternativu.
Da sumiramo.

Heteroseksualni par je u svakom mogućem slučaju, bolja opcija od dvije žene ili dva muškarca koji žele posvojiti?
Heteroseksualni par nije u svakom mogućem slučaju bolja opcija od dvije žene ili dva muškarca, ali heteroseksualni par u općem slučaju jeste bolja opcija od dvije žene ili dva muškarca.
Bloo
Globalna šefica

#1515 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:
Bloo wrote:@medo
Drag si mi, ali....
Everything before the word "but" is horse shit. :D
Bloo wrote: Pedofili nisu samo i isključivo homoseksualci. Pedofili su i heteroseksualci.
Ne, u mom primjeru pedofili uopšte nisu homo, već hetero orijentacije :D

Mnogo je teže mužu sakriti od žene da ima pedo tendencije.

S druge strane, hetero pedosi koji se pretvaraju da su homo samo da bi se domogli djeteta na legalan način su partneri, ortaci, na to sam mislio.

Znam da je sve ovo far-fetched, ali nije nemoguće :D
U kontekstu legalizacije homo braka i usvajanja djece od strane istih, nije teško uvidjeti kako bi pedofili ta prava mogli zloupotrijebiti u svrhu zadovoljavanja svojih potreba. Ne treba doktorat iz logike kako bi se ovaj potencijalni problem uočio.
Ne, u mom primjeru pedofili uopšte nisu homo, već hetero orijentacije
Ne budi Smrcak.

Meni je tesko uvidjeti kako bi pedofili ta prava koja dobiju homoseksualni parovi zloupotrijebili. Moze biti do moje nehomofobne ateisticke logike iz.koje nemam.doktorat.

Pa budi ljubezan, elaboriraj.
Idemedosumom

#1516 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Idemedosumom »

Bloo wrote: Ne budi Smrcak.

Meni je tesko uvidjeti kako bi pedofili ta prava koja dobiju homoseksualni parovi zloupotrijebili. Moze biti do moje nehomofobne ateisticke logike iz.koje nemam.doktorat.

Ne vidiš kako bi pedofil mogao zloupotrijebiti pravo na usvajanje djeteta? Really?
S4mpion

#1517 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by S4mpion »

dobar osjecaj wrote: Teško je više reći šta je najbolja alternativa i ko je i kako na redu. Ne mogu sad naći članak iz možda 2012. godine o primjeru dobrostojećeg bračnog para iz BiH koji je usvojio nekog dječaka pa ga vratio u dom za nezbrinutu djecu nakon nekog testnog perioda, nakon što su skontali da im se baš i ne sviđa. Dječak je čini mi se već imao desetak godina starosti. Jedno vrijeme sam na Vilsu sretala stariju poznanicu dok je šetala s dvije male djevojčice bliznakinje. Bila je sva sretna što su ona i suprug nakon godina patnje i nemogućnosti da dobiju dijete uopšte uspjeli naći djecu koju je moguće usvojiti. Nakon nekog vremena počnem je sretati bez djevojčica i vidno potresenu. Nešto je između njih puklo, djecu su vratili, oni se razveli. Ko zna šta je najbolja moguća alternativa danas? Šta su kriteriji i ko ih stvarno uspostavlja i provjerava kako i koliko su ispunjeni?
Da postoji garancija, to bi bio najbolji mogući ishod, ali garancija ne postoji, zato je jedina opcija, prilikom posvajanja, procjena najboljih mogućih izgleda za dijete. Procjena se može pokazati dobrom, a može i lošom, taj pristup nije savršen, ali je najbolji od trenutno raspoloživih.
S4mpion

#1518 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by S4mpion »

Bloo wrote:
wewa wrote: prilicno je tesko do te mjere generalisati kad se radi o usvajanju djece od homoseksualnih parova - homoseksualnim osobama su zagarantovana jednaka ljudska i gradjanska prava na samo jednom djelicu planete, a i tamo se, pretpostavljam, suocavaju s diskriminacijom i predrasudama... pa dok dodjemo do priznavanja prava osoba u istospolnim zajednicama, do mogucnosti registracije parnterstva ili kasnije braka, pa nasljedjivanja i svih ostalih pojedinacnih prava koja uzivaju heteroseksualne osobe, e onda cemo moci pricati o opravdanosti kampanja i stepenima prioriteta.

Da ne govorimo o diskriminaciji single ljudi kada dode do usvajanja.
Ne govorimo o tome, jer to nije diskriminacija.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1519 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Truba »

medvjed23 wrote:
Black swan wrote:meni su veći problem ASEKSUALNOST kod ljudi nego gej problemi

ne znam ni jednog geja... sumnjamo na jednog feminiziranog

ali znam barem 10-ak ili 15-ak aseksualnih osoba koje nit sam vidio s drugim spolom niti ikad razgovaraju o seksu niti vole te teme
što su ti problem? nameću ti aseksualnost? otimaju ti pare za užinu?
nisu meni problem sebi su
i društvu jer je toga sve više

trebalo bi se pomoći i tim ljudima... i kroz medije i kroz školstvo zdravstvo

u japanu imaju i izraz na njih... šokantni podatci o broju mladih oba spola koji nisu imali kontakt sa suprotnim spolom niti planiraju to su skoro milijuni ljudi...kad pridodaš tome oni koji nisu imali zadovoljavajuću vezu sa suprotinim spolom pa one koji se ne mogu ne znaju oženiti/udati

to je meni krah civilizacije... pokazatelji iz porodilišta pokazuju na to
hAZNADAR

#1520 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by hAZNADAR »

Streptokok wrote:
hAZNADAR wrote:
Streptokok wrote:

A ti si doktor i fino si ih pregledao, i fizicki i psihicki?
Znam dvoje. Generacija moje djece iz iste skole - sad vec odrasli. Znam i "roditelje".
Djeca - sudeci po onom sto vidim i cujem po trac partijama - ono standardno - fakultet, posao, hetero veza, facebook objave uobicajenog izgleda za tu generaciju, jedno cesto vidim posto je u komsiluku,.... stvarno nisam primijetio nikakvu devijaciju niti cuo. Dovoljno? Sudeci kako me provokativno pitas - rekao bih da mislis suprotno.
Drskost je bez adekvatnog znanje tvrditi nesto ovako ozbiljno.
Ti se jos nisi izjasnio - barem ne meni. Ja fino rekoh ono sto sam vidio i cuo - dvoje djece znam iz takve zajednice vise od 20 god. I mnogo o njima od moje djece koji ih znaju bolje. Moj licni dojam.

Sta ti imas reci po tom pitanju i koje je tvoje znanje o tome?
Bloo
Globalna šefica

#1521 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:
Bloo wrote: Ne budi Smrcak.

Ne vidiš kako bi pedofil mogao zloupotrijebiti pravo na usvajanje djeteta? Really?
Ne.
Kako mislis sprijeciti pedofila koji je u heteroseksualnoj vezi da usvoji dijete?
Capsicum

#1522 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Capsicum »

Dok god ima heteroseksualnih parova koji žele i usvojiti djecu i mogu mu pružiti uslove za ugodan život i odrastanje, totalno mi je bespredmetno pričati o davanju djece homoseksualnim parovima.

Činjenica je da djeca jedino mogu nastati reprodukcijom u kojoj učestvuju 2 ljudske jedinke različitog spola i to je sasvim dovoljna legitimacija da je priroda djetetu namijenila da ima roditelje različitog spola. Samim time, u interesu djeteta, kao njegovo prirodno pravo, treba poštovati da ako je to moguće, ima roditelje ili usvojitelje različitog spola.

Kada i ako ikada kao društvo dođemo u situaciju da više ne bude dovoljno heteroseksualnih parova koji mogu pružiti adekvatne uslove usvojenoj djeci za ugodan život i odrastanje, tada možemo pričati o potrebi da se djeca daju na usvajanje homoseksualnim parovima koji bi mu pružili barem uslove za ugodan život, ako ne već uzor i ulogu oca i majke, koji nesumnjivo imaju ulogu u psihološkom razvoju djeteta.

Ne mogu tvrditi za cijeli svijet, ali znam da je kod nas duga lista i mukotrpno čekanje da se provede cijela procedura usvajanja, tako da ne nedostaje hetero parova sa željom za usvajanje djeteta.
Idemedosumom

#1523 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Idemedosumom »

Bloo wrote: Ne.
Kako mislis sprijeciti pedofila koji je u heteroseksualnoj vezi da usvoji dijete?
Pedofilu u heteroseksualnoj vezi nije potrebno usvajanje kako bi došao do djeteta. Ako ga supruga/partnerica ne razotkrije rano, skoro pa nemoguće ga je spriječiti.

U istospolnoj vezi, dva pedofila jedino putem usvajanju mogu legalno doći do djeteta (pod uslovom da zakon tako što dopušta), ali jedan od drugog ne moraju kriti svoje namjere. Moguće je spriječiti.

Barem na nivou teorije, what's not to get?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1524 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Truba »

Image
Dino Djurbuzovic

#1525 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Dino Djurbuzovic »

ma ne moze ovo
Post Reply