Windows 10

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
dowydyenya

#1501 Re: Windows 10

Post by dowydyenya »

agent_zero wrote:Ja sinoć odlučio da snimim čistu verziju desetke sa najnovijim buidom preko microsoft media creation tool-a, međutim pojavio se problemčić - na onom prvom prozoru instalacije gdje se bira jezik, regionalne postavke i jezik tastature nema hrvatskog, nego samo od sebe se stavilo na "standard". Svi drugi jezici imaju.

Zna li neko u čemu je fazon? Jel moguće da je media creation tool skinuo neku multilanguage verziju bez hrvatskog inputa? Nema mi logike da imaju svi jezici za input osim hrvatskog (bosanski latin nema svakako, pa sam uvijek stavljao na hrvatski)?

To ti je bar lako downloaduj jezicke pakete
agent_zero

#1502 Re: Windows 10

Post by agent_zero »

Niste shvatili, ne radi se o jeziku windowsa, nego o jeziku inputa tastature, treća opcija/polje sa padajućim menijem na prvom ekranu instalacije windowsa.

Ide prvo polje language to install, zatim ide drugo regional and time settings i onda treće polje keyboard input. E to mi je dosad uvijek stajalo Croatian, kad izaberem regionalne postavke na Bosna i Hercegovina. E sad nemam Croatian, nego po defaultu stavi na Standard, a u padajućem meniju nudi sve moguće jezike za keyboard input osim Croatian.

Ovako je bilo na svim windowsima dosad koje sam instalirao, pa čak i kad sam prvi put radio čistu instalaciju desetke na 10240 buildu. Sad na ovom najnovijem, nema Croatian u tom trećem polju gdje je keyboard input, nego automatski stavi na Standard.
shiljak

#1503 Re: Windows 10

Post by shiljak »

Qler wrote:Moraš u opcijama podesiti da si u nekoj od zemalja koje podržavaju cortanu. Regional settings može biti bih, ono KM date format i to, ali location, i to u USA, proguglaj sta sve i gdje trebaš prebaciti. Ja namjestio i Hello cortana.
Skonto sam sad :D Trebalo je unutar "Region & language" označiti English (United States) i kliknuti "Options" i downloadovati "Speach" i "Language pack".
Maharadza

#1504 Re: Windows 10

Post by Maharadza »

Izgleda ništa od najavljene Android podrške na Win10:

http://www.theverge.com/2015/11/16/9742 ... ws-on-hold
dowydyenya

#1505 Re: Windows 10

Post by dowydyenya »

Stigao je novi update

Cumulative Update for Windows 10 Version 1511 for x64-based Systems (KB3118754)

Sa novim update je verzija 1511 os bulid 10586.11

Windows iz dan u dan prosto leti.
Tsubasa

#1506 Re: Windows 10

Post by Tsubasa »

Gdje ima cistu instalaciju desetke skinuti? Ima li na windows stranici ili moram torrent traziti?

Update-ovao sam sa 8.1 cim je izasla ali mi treba 3-4 puta vise da mi boota windows. Mislio sam da ce se najnovijim updateom ubrzati medjutim cini mi se da je jos gore sad.
escobar__

#1507 Re: Windows 10

Post by escobar__ »

Verzija 1511 je od one nadogradnje 12. novembra... To im je valjda novi fazon, numerisat Windowse po godini i mjesecu izdavanja (Ubuntu, anyone? :D). :D

Al' da leti, leti...
typeOnegative

#1508 Re: Windows 10

Post by typeOnegative »

Tsubasa wrote:Gdje ima cistu instalaciju desetke skinuti? Ima li na windows stranici ili moram torrent traziti?

Update-ovao sam sa 8.1 cim je izasla ali mi treba 3-4 puta vise da mi boota windows. Mislio sam da ce se najnovijim updateom ubrzati medjutim cini mi se da je jos gore sad.
Ima , preko Microsoftovog Media Creation Tool-a , evo link pa po želji , možeš upgrade , možeš čistu instalaciju

https://www.microsoft.com/en-us/softwar ... /windows10
Tsubasa

#1509 Re: Windows 10

Post by Tsubasa »

typeOnegative wrote:
Tsubasa wrote:Gdje ima cistu instalaciju desetke skinuti? Ima li na windows stranici ili moram torrent traziti?

Ima , preko Microsoftovog Media Creation Tool-a , evo link pa po želji , možeš upgrade , možeš čistu instalaciju

Hvala. Valjda mi bude brzo bootalo nakon ciste instalacije.
typeOnegative

#1510 Re: Windows 10

Post by typeOnegative »

Tsubasa wrote:
typeOnegative wrote:

Hvala. Valjda mi bude brzo bootalo nakon ciste instalacije.
pa ,trebalo bi . kod mene fakat brzo pali poslije upgradea. Mada uvijek možeš uradit i cistu instalaciju ,ako bude problema :)

ako nisi krenuo , evo malo bolje rjesenje.... ovdje imas direktni download , izaberi jezik , ediciju i arhitekturu :)

https://www.microsoft.com/en-us/softwar ... /techbench
Tsubasa

#1511 Re: Windows 10

Post by Tsubasa »

typeOnegative wrote:
pa ,trebalo bi . kod mene fakat brzo pali poslije upgradea. Mada uvijek možeš uradit i cistu instalaciju ,ako bude problema :)

ako nisi krenuo , evo malo bolje rjesenje.... ovdje imas direktni download , izaberi jezik , ediciju i arhitekturu :)

https://www.microsoft.com/en-us/softwar ... /techbench
Sad sam stopao. 1.30min treba da dodje do ekrana kad ukucam sifru i kad ukucam jos 30 sekundi da se pojavi desktop. x64 je verzija. Znam na 8.1 (isto x64) mi se sve pojavi za 20ak sekundi. A laptop mi je i5 sa 6gb rama.
amaretto

#1512 Re: Windows 10

Post by amaretto »

agent_zero wrote:Niste shvatili, ne radi se o jeziku windowsa, nego o jeziku inputa tastature, treća opcija/polje sa padajućim menijem na prvom ekranu instalacije windowsa.

Ide prvo polje language to install, zatim ide drugo regional and time settings i onda treće polje keyboard input. E to mi je dosad uvijek stajalo Croatian, kad izaberem regionalne postavke na Bosna i Hercegovina. E sad nemam Croatian, nego po defaultu stavi na Standard, a u padajućem meniju nudi sve moguće jezike za keyboard input osim Croatian.

Ovako je bilo na svim windowsima dosad koje sam instalirao, pa čak i kad sam prvi put radio čistu instalaciju desetke na 10240 buildu. Sad na ovom najnovijem, nema Croatian u tom trećem polju gdje je keyboard input, nego automatski stavi na Standard.
To je novo u 1511 buildu. I dovoljno je staviti gore BiH i ostavi standard, radiće sve normalno, kao da je i dole BiH (tj. Croatia po starom)
typeOnegative

#1513 Re: Windows 10

Post by typeOnegative »

@ tsubasa

Hmm , punoooo jbt .... ako sam dobro shvatio radio si upgrade sa 8.1 na 10 , pa sad na ovaj TH2 ??? A vjerovatno se tu svega nakupilo ili nesto nije fino " sjelo " , sto je i česta pojava kad su nadogradnje u pitanju . Sve zavisi od stanja OS-a prije nadogradnje , sreće i mase nekih faktora . Mislim da je najbolje da odvojiš jedno poslijepodne i odradiš čistu instalaciju i sve će letit :thumbup:
Tsubasa

#1514 Re: Windows 10

Post by Tsubasa »

typeOnegative wrote:@ tsubasa

Hmm , punoooo jbt .... ako sam dobro shvatio radio si upgrade sa 8.1 na 10 , pa sad na ovaj TH2 ??? A vjerovatno se tu svega nakupilo ili nesto nije fino " sjelo " , sto je i česta pojava kad su nadogradnje u pitanju . Sve zavisi od stanja OS-a prije nadogradnje , sreće i mase nekih faktora . Mislim da je najbolje da odvojiš jedno poslijepodne i odradiš čistu instalaciju i sve će letit :thumbup:
Cim sam nabacio desetku sve je sporo bilo. Kontao sam update-om nekim ce se ubrzati al nista. Odradit cu s onim drugim tvojim prijedlogom. Hvala :thumbup:
batara

#1515 Re: Windows 10

Post by batara »

Mrsko mi čitati unazad postove...samo da pitam kakva treba konfiguracija za ovaj windows10

btw. imam sljedecu konfiguraciju:

procesor: intel dual core 2.0
ram: 3gb ddr2
hdd: 160gb
grafika: nvdia gt220 1gb ddr3

Moze li ovo proci..
Averus

#1516 Re: Windows 10

Post by Averus »

batara wrote:Mrsko mi čitati unazad postove...samo da pitam kakva treba konfiguracija za ovaj windows10

Moze li ovo proci..

Ja sam x86 (32bit) Win10 uspio pokrenuti na laptopu sa sljedećom konfom:

CPU: Pentium 4 single-core 2.0GHz
GPU: nVidia 420 Go
RAM: 256MB SDRAM

Dakle... Sve što ima preko 2GB rama i više od jedne jezgre bi trebalo biti dovoljno :)
zippoo87

#1517 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

batara wrote:Mrsko mi čitati unazad postove...samo da pitam kakva treba konfiguracija za ovaj windows10

Moze li ovo proci..
imam slicnu konfiguraciju i win 10 leti na njoj
intel e5200 dual core @2.50 GHz
4 GB rama
320 HDD
ati radeon 4670 512 MB

skinuo sam i ovaj zadnji update,evo trazi mi da restartujem komp...a mrsko mi sada hah...to cu malo kasnije,sada sam se bakcao novim buildom za telefon...
nedac10

#1518 Re: Windows 10

Post by nedac10 »

pozdrav raja, novi sam ovdje, htio bi vase misljnje, imam windows 7, i htio bi nadograditi svoj racunar na windows 10. Zanima me vaše mišljenje da li se isplati prelaziti na njega, da li je istina da cu morati cekati mjesec dana da dobijem ovaj najnovi update, da li sve radi ok, i zanima me da li podrzava pirateriju, najvise bih volio da ne podrzava. Lijep pozdrav, i hvala unaprijed.
zippoo87

#1519 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

nedac10 wrote:pozdrav raja, novi sam ovdje, htio bi vase misljnje, imam windows 7, i htio bi nadograditi svoj racunar na windows 10. Zanima me vaše mišljenje da li se isplati prelaziti na njega, da li je istina da cu morati cekati mjesec dana da dobijem ovaj najnovi update, da li sve radi ok, i zanima me da li podrzava pirateriju, najvise bih volio da ne podrzava. Lijep pozdrav, i hvala unaprijed.
pozdrav i tebi
u biti se isplati..jer je sve doradjenije ,imas aplikacije,imas igrice,imas tablet mod,imas dekstop...imas malo usminkaniji izgled,imas bolju optimizaciju,imas drajvere po defaultu,vecinu barem,neki noviji hardware jos nema dobre drivere za win 10
uglavnom,ja sam jos ljetos presao sa win 7 na windows 10 a i na telefonu mi je windows 10 ,zadnji build

sto se tice instalacije,ne moras nista cekati...cak mozes instalirati windows 10 a da ne izgubis podatke nikako,sve da ti ostane isto,samo novi sistem a u roku od mjesec dana se mozes vratiti na windows 7,ako ti se ovaj ne svidi...i sve to jednim klikom,ne treba nista formatirati

u biti skines sebi .iso fajl windows 10 ,ovaj zadnji build 1511 i uradis upgrade ...samo pratis upute,imas tamo da odaberes da ti ostanu sve postavke i fajlovi i to odradis

pogledaj i forum unazad 2-3 stranice...imas kako skinuti iso sa najnovijim updateom
ovo ti najlaksi i najbrzi put do windows 10...nikakav update ne moras cekati :D
evo ovdje sve objasnjeno

Code: Select all

http://www.windowscentral.com/use-media-creation-tool-update-windows10
nedac10

#1520 Re: Windows 10

Post by nedac10 »

zippoo87 wrote:
nedac10 wrote:pozdrav raja, novi sam ovdje, htio bi vase misljnje, imam windows 7, i htio bi nadograditi svoj racunar na windows 10. Zanima me vaše mišljenje da li se isplati prelaziti na njega, da li je istina da cu morati cekati mjesec dana da dobijem ovaj najnovi update, da li sve radi ok, i zanima me da li podrzava pirateriju, najvise bih volio da ne podrzava. Lijep pozdrav, i hvala unaprijed.
pozdrav i tebi
u biti se isplati..jer je sve doradjenije ,imas aplikacije,imas igrice,imas tablet mod,imas dekstop...imas malo usminkaniji izgled,imas bolju optimizaciju,imas drajvere po defaultu,vecinu barem,neki noviji hardware jos nema dobre drivere za win 10
uglavnom,ja sam jos ljetos presao sa win 7 na windows 10 a i na telefonu mi je windows 10 ,zadnji build

sto se tice instalacije,ne moras nista cekati...cak mozes instalirati windows 10 a da ne izgubis podatke nikako,sve da ti ostane isto,samo novi sistem a u roku od mjesec dana se mozes vratiti na windows 7,ako ti se ovaj ne svidi...i sve to jednim klikom,ne treba nista formatirati

u biti skines sebi .iso fajl windows 10 ,ovaj zadnji build 1511 i uradis upgrade ...samo pratis upute,imas tamo da odaberes da ti ostanu sve postavke i fajlovi i to odradis

pogledaj i forum unazad 2-3 stranice...imas kako skinuti iso sa najnovijim updateom
evo ovdje sve objasnjeno

ma ne bih ja to instalirao, odnjeo bih u servis gdje sam kupio kompjuter da mi odrade to, samo bih ja nekako volio cistu instalaciju, da nemam nista na njemu, medjutim oni kazu da to ne mogu uraditi, a nadogradnja sa 7ice na windows 10 je 30 km, pa sam ja kontao da dignem ponovo windows 7 i onda da mi nadograde na 10-ku
zippoo87

#1521 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

nedac10 wrote:
zippoo87 wrote:
pozdrav i tebi

evo ovdje sve objasnjeno

ma ne bih ja to instalirao, odnjeo bih u servis gdje sam kupio kompjuter da mi odrade to, samo bih ja nekako volio cistu instalaciju, da nemam nista na njemu, medjutim oni kazu da to ne mogu uraditi, a nadogradnja sa 7ice na windows 10 je 30 km, pa sam ja kontao da dignem ponovo windows 7 i onda da mi nadograde na 10-ku
da si blizu,da ti ja to odradim u pola cijene,ako vec placas :P
uglavnom mozes odraditi i formatiranje usput ...nije to nista tesko ali ako nisi bas vičan,onda bolje da ne petljas ti :D
dowydyenya

#1522 Re: Windows 10

Post by dowydyenya »

ma ne bih ja to instalirao, odnjeo bih u servis gdje sam kupio kompjuter da mi odrade to, samo bih ja nekako volio cistu instalaciju, da nemam nista na njemu, medjutim oni kazu da to ne mogu uraditi, a nadogradnja sa 7ice na windows 10 je 30 km, pa sam ja kontao da dignem ponovo windows 7 i onda da mi nadograde na 10-ku[/quote]

Kakvi crni 30 marakaa da dajes , sta mislis da ces za te pare dobiti original kljuc .Brate imas Win.10 enterprise da skines sa njihovih straica sa orginal kljucem na 90 dana.Dovoljno ti je da imas kreiran mail @outlook.com.Poslje ga sam aktiviraj narodnim kljucem kao sto bi ti i oni uradili ili ponovo povuci isti na novih 90 dana.
JLZbunjenog

#1523 Re: Windows 10

Post by JLZbunjenog »

Raja,

Imam [email protected] na laptopu i želio bih nabaciti novi. Interesuje me, ima li kakvih posljedica ili trzavica ako to ucinim po win10 i app ?

Hvala :thumbup:
zippoo87

#1524 Re: Windows 10

Post by zippoo87 »

JLZbunjenog wrote:Raja,

Imam [email protected] na laptopu i želio bih nabaciti novi. Interesuje me, ima li kakvih posljedica ili trzavica ako to ucinim po win10 i app ?

novi sta ?
windows,email ?
JLZbunjenog

#1525 Re: Windows 10

Post by JLZbunjenog »

zippoo87 wrote:
JLZbunjenog wrote:Raja,

novi sta ?
windows,email ?
:lol:
sorry, Novi e-mail ako ubacim na laptop :roll:
Post Reply