Vehabizam, porijeklo i posljedice

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
salik79

#1501 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

handžar88 wrote:
salik79 wrote:Ovako, kao sto je gore citat zamjenjen, odnosno autori upisa, tako je kroz stoljeca dolazilo do zamjena hadisa, konteksta i autora/izvora istih.
Ko to kaze, ti? Salih Ibrisevic?

Isto je znaci, post na forumu il Buharijeva zbirka.. tu je to :-) :-) da nas Allah sacuva ovakve zablude
Ja rek'o!

Doduse, ako je tebi prije godinu dana Kuduzovic oreko hadisa morao objasnjavati kako da klanjas, meni nije. I pranenu sam zapamtio kako je klanjala. ;-)
handžar88

#1502 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by handžar88 »

salik79 wrote:Uglavnom, hadisima se mora prilaziti sa velikom dozom opreza, dobro ih filtrirati i uporedjivati s Kur'anom. Sve sto odudara od Kur'ana i Kur'anskog opisa Resulullaha s.a.v.a. i jednostavno ne "lijeze na srce" vjernika, ne treba uzimati "zdravo za gotovo". Moj Poslanik s.a.v.a. je bio blag, milostiv, mio,...plemic i gospoce u svakom pogledu i ja odbijam prihvatiti bilo sta sto ga prikazuje kao grubijana, divljaka, pohlepnog ubicu,....odnosno nekakvog isilovca onoga vremena.
U prijevodu uzmi ono sto ti odgovara ono sto malo manje to ne moras.. ono sto ti nikako ne odgovara to potpuno odbaci.. napravis sebi novu vjeru i lagano.. ne moras razsmiljat ni o nijetu, ni sirku malom ni velikom.. pa takva akida vremenom dovede do stanja kakvo imamo danas u Bosni, ne moras ni klanjat, ne moras ni postit Ramazan, zene mogu gole hodat po ulici.. bitno je da imas vjeru u srcu, klanjamo ti dzenazu proucimo hatmu i tevhid i sa srecom :-) . To je ta akida gdje se onocsto je u srcu stavlja ispred rijeci i dijela.. a iman i ono u srcu, rijecima i sto djelima pkazujemo.. dok ova sufijska akida kaze da je dovoljno srcem vjerovati.
salik79

#1503 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

handžar88 wrote:
salik79 wrote:Uglavnom, hadisima se mora prilaziti sa velikom dozom opreza, dobro ih filtrirati i uporedjivati s Kur'anom. Sve sto odudara od Kur'ana i Kur'anskog opisa Resulullaha s.a.v.a. i jednostavno ne "lijeze na srce" vjernika, ne treba uzimati "zdravo za gotovo". Moj Poslanik s.a.v.a. je bio blag, milostiv, mio,...plemic i gospoce u svakom pogledu i ja odbijam prihvatiti bilo sta sto ga prikazuje kao grubijana, divljaka, pohlepnog ubicu,....odnosno nekakvog isilovca onoga vremena.
U prijevodu uzmi ono sto ti odgovara ono sto malo manje to ne moras.. ono sto ti nikako ne odgovara to potpuno odbaci.. napravis sebi novu vjeru i lagano.. ne moras razsmiljat ni o nijetu, ni sirku malom ni velikom.. pa takva akida vremenom dovede do stanja kakvo imamo danas u Bosni, ne moras ni klanjat, ne moras ni postit Ramazan, zene mogu gole hodat po ulici.. bitno je da imas vjeru u srcu, klanjamo ti dzenazu proucimo hatmu i tevhid i sa srecom :-) . To je ta akida gdje se onocsto je u srcu stavlja ispred rijeci i dijela.. a iman i ono u srcu, rijecima i sto djelima pkazujemo.. dok ova sufijska akida kaze da je dovoljno srcem vjerovati.
Kada budes imao okostanje od namaza (ogrubljalu kozu) na gornjem dijelu stopala, mozda cemo moci razgovarati na ovu temu. ;-)

Ovo je nekada bila eliminatorna stvar za onoga ko je zelio napredovati u kemalistickoj-turskoj vojsci.
handžar88

#1504 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by handžar88 »

salik79 wrote:
handžar88 wrote:
Kada budes imao okostanje od namaza (ogrubljalu kozu) na gornjem dijelu stopala, mozda cemo moci razgovarati na ovu temu. ;-)

Ovo je nekada bila eliminatorna stvar za onoga ko je zelio napredovati u kemalistickoj-turskoj vojsci.
:lol: kakve to ima veze sa zivotom, znaci sto vise klanjas vise znanja imas?.. usput okostavanje se moze desiti na kostima ili eventualno na hrskavici nikako na kozi, eto usput da nesto naucis.

Evo ti imamo ocit primjer muslimana u Bosni, do cega dovede takva akida vremenom a generacije su odgajane an takvoj akidi.. izadji na ulicu pogledaj zene, idi u dzamiju na namaz vidi koliko ima ljudi i koji je to postotak od onih koji sebe nazivaju muslimanima .. il ne moraju biti u dzamiji znamo svi koliko danas u Bosni drze do namaza, a koliko vole popit.
salik79

#1505 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

handžar88 wrote:
salik79 wrote:
handžar88 wrote: U prijevodu uzmi ono sto ti odgovara ono sto malo manje to ne moras.. ono sto ti nikako ne odgovara to potpuno odbaci.. napravis sebi novu vjeru i lagano.. ne moras razsmiljat ni o nijetu, ni sirku malom ni velikom.. pa takva akida vremenom dovede do stanja kakvo imamo danas u Bosni, ne moras ni klanjat, ne moras ni postit Ramazan, zene mogu gole hodat po ulici.. bitno je da imas vjeru u srcu, klanjamo ti dzenazu proucimo hatmu i tevhid i sa srecom :-) . To je ta akida gdje se onocsto je u srcu stavlja ispred rijeci i dijela.. a iman i ono u srcu, rijecima i sto djelima pkazujemo.. dok ova sufijska akida kaze da je dovoljno srcem vjerovati.

:lol: kakve to ima veze sa zivotom, znaci sto vise klanjas vise znanja imas?.. usput okostavanje se moze desiti na kostima ili eventualno na hrskavici nikako na kozi, eto usput da nesto naucis.

Evo ti imamo ocit primjer muslimana u Bosni, do cega dovede takva akida vremenom a generacije su odgajane an takvoj akidi.. izadji na ulicu pogledaj zene, idi u dzamiju na namaz vidi koliko ima ljudi i koji je to postotak od onih koji sebe nazivaju muslimanima .. il ne moraju biti u dzamiji znamo svi koliko danas u Bosni drze do namaza, a koliko vole popit.
Ja u zagradi objasnim na sta mislim, al jok, on nadje nesto da ismijava....Nevjerovatno. Daleko ti, i takvima kao tebi, kuca bila. Uzivaj u svojoj "akidi". :thumbup:
handžar88

#1506 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by handžar88 »

salik79 wrote:
Ja u zagradi objasnim na sta mislim, al jok, on nadje nesto da ismijava....Nevjerovatno. Daleko ti, i takvima kao tebi, kuca bila. Uzivaj u svojoj "akidi". :thumbup:
Cekaj nemoj bjezat.. da vidis kolko je to razmisljanje tvoje glupo, kazes maloprije odbijas da prihvatis bilo sta to poslanika saws prikazuje kao grubog, koji kaznjava prestupnike i sl. iako je doslo u vjerodostojnim hadisima nesto slicno.. pa dragi moj, poslanik nije radio po svojoj volji nego ono sto mu je Allah swt naredio.. da te onda pitam da li vjerujes u Dzehenem? Vjerovatno vjerujes posto je doslo u Kuranu.. pa kako to da ce Allah tako zestokom kaznom kaznjavati one koji ne klanjaju i ne pokoravaju mu se, jel to poslanikova saws milost veca, neuzubila, od Allahove? Sto se cudis i pricas da jeje hadis izmisljen kad poslanik saws kaze da mu dodje da zapali kuce onima koji nisu dosli na namaz, a znajuci kakva je Allahova swt kazna?
salik79

#1507 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

handžar88 wrote:
salik79 wrote:
Cekaj nemoj bjezat.. da vidis kolko je to razmisljanje tvoje glupo, kazes maloprije odbijas da prihvatis bilo sta to poslanika saws prikazuje kao grubog, koji kaznjava prestupnike i sl. iako je doslo u vjerodostojnim hadisima nesto slicno.. pa dragi moj, poslanik nije radio po svojoj volji nego ono sto mu je Allah swt naredio.. da te onda pitam da li vjerujes u Dzehenem? Vjerovatno vjerujes posto je doslo u Kuranu.. pa kako to da ce Allah tako zestokom kaznom kaznjavati one koji ne klanjaju i ne pokoravaju mu se, jel to poslanikova saws milost veca, neuzubila, od Allahove? Sto se cudis i pricas da jeje hadis izmisljen kad poslanik saws kaze da mu dodje da zapali kuce onima koji nisu dosli na namaz, a znajuci kakva je Allahova swt kazna?
Poslanik a.s. nije niti radio, niti govorio, po svom hiru, pa mu - opet - Omer ne dade da uradi ono sto je naumio. Sta cemo sad'?! 8-)

Uvijek bjezis od cinjenice o kojoj govorim, a to je da se pet i po hiljada hadisa prenosi od Ebu Hurejre, Muavijinog ahbaba. A ako cemo mak na konac, imamo i o tome nesto u Buhariji i Muslimu:

Image

Znas li ko je Ammar i znas li cija ga je vojska, u borbi, ubila?! Ne znas, je li tako?! Zato je i tebi, kao i Kuduzu i hz Alija r.a. i hz Muavija r.a.. Sizofreno, zar ne?!

A znas li iz cije loze (ciji sin) je bio Muavija?! Ne znas, je l' de?! Zato ti je i Ebu Sufijan r.a. i njegova zena Hind r.a.:
Image

Zato ti i nemas problema sa slijedjenjem svih onih hadisa koje prenosi onaj koji je bio uz buntovnicku grupu, odnosno uz onoga ko je bio na celu te grupe, koja ubi Ammara ibn Jasira r.a. .
handžar88

#1508 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by handžar88 »

salik79 wrote:
handžar88 wrote:
salik79 wrote:
Poslanik a.s. nije niti radio, niti govorio, po svom hiru, pa mu - opet - Omer ne dade da uradi ono sto je naumio. Sta cemo sad'?! 8-)
Omer ra nije bezgresan, ko je to rekao?.. opet ti sektasku pricu i okreces na svoj sektaski mlin kad nemas sta da odgovoris.. ne moze se s tobom, uglavnom drago mi je da si iznio otvoreno to svoje misljenje o hadisima i iskljucio se automatski iz svake ozbiljne rasprave.
salik79

#1509 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

:D :lol:

Sektasem me naziva lik koji do jucer ni u Boga nije vjerovao, a kamoli znao sta o islamu i njegovoj historiji. :roll: Al' sve se to stigne i napambirci uz adekvatne da'ije, je l' tako?

Ovako su nasim dedama, koji su cijeli zivot bes vakat u dzamijam klanjali, dolazili nadobudni tek otkriveni muslimani, puni znanja, da ih uce akidi i pravilnom stajanju, citaj sirenju i gazenju, u namazu....Pa je jedan nas dedo r.a., velikan, koji je izbjegavajuci gazenje, na kraju, podigao jednu nogu, da mu je ovakav rudonja ne bi gazio dok klanja. :D
Last edited by salik79 on 13/02/2018 00:05, edited 1 time in total.
Idemedosumom

#1510 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Idemedosumom »

Jednu veliku većinu hadisa treba odbaciti i tačka. Sviđalo se to vehabijskoj sekti ili ne.

Hadisi koji su u kontradikciji s Kur'anom časnim.
Hadisi koji su u kontradikciji s drugim hadisima (treba razlučiti koji je ispravan, a možda su oba/više njih za odbaciti)
Hadisi koji nemaju ama nikakvog smisla.
Hadisi koji su preneseni od onih koji su žudjeli za vlašću i koji su bili ugledni kod takvih vladara.

Sigurno ima još kriterija, ne može mi naumpasti.
handžar88

#1511 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by handžar88 »

Najvece siije bi vam pozavidili na toj prici..
Salik nemoj sta hatorit.. :thumbup:
Idemedosumom

#1512 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Idemedosumom »

Alijeve a.s. šiije su naša braća, šta im to fali?

Bolji su u svakom slučaju od duhovnih nasljednika emevija, zvane selefije :D
salik79

#1513 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

handžar88 wrote:Najvece siije bi vam pozavidili na toj prici..
Salik nemoj sta hatorit.. :thumbup:
Ne hatorim, ali cu podsjetiti, sta si do nedavno pisao:

Image
salik79

#1514 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

Idemedosumom wrote:Jednu veliku većinu hadisa treba odbaciti i tačka. Sviđalo se to vehabijskoj sekti ili ne.

Hadisi koji su u kontradikciji s Kur'anom časnim.
Hadisi koji su u kontradikciji s drugim hadisima (treba razlučiti koji je ispravan, a možda su oba/više njih za odbaciti)
Hadisi koji nemaju ama nikakvog smisla.
Hadisi koji su preneseni od onih koji su žudjeli za vlašću i koji su bili ugledni kod takvih vladara.

Sigurno ima još kriterija, ne može mi naumpasti.
Otprilike, to je to :thumbup:
handžar88

#1515 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by handžar88 »

Piso pa sta.. dokad ces mi postove stwre nalazit, pa svaki mi je prijasnji post u suprotnosti sa sadasnjim razmisljanjem, kad ces prestat.. tako sam mislio dok sam bio nevjernik i tako izgleda stvarno sa strane dok malo dublje ne pogledas..
salik79

#1516 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by salik79 »

Sebe vidim kao onog dedu r.a., kojeg sam spomenuo, a tebe kao onog nadobudnog muslimana u nastanku.

Vidis i sam da je nenormalno to sto zastupas, jer si to mogao realnije sagledati dok si bio "nepristrasan".
Idemedosumom

#1517 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Idemedosumom »

Uvijek me je zanimalo, šta vehabije imaju protiv hazreti Fatiminog tesbiha? i zajedničke dove/Fatihe na kraju (zajedničkog namaza)?

Ima li kakav dobar bradonja da mi pojasni :D
handžar88

#1518 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by handžar88 »

Dobro bolan, tebi ako je normalno filtrirat hadise po tvom nahodjenju bez obzira sto 99,9% muslimana smatra Buhariju i Muslima vjerodostojnim ukljucujuci i svu ulemu pa i oveda nase lokalne hodze i muslimane, meni to nije normalno i kraj price.. sad mi je jasno i gdje se razilazimo, jer mi dosad nije bilo jasno..
handžar88

#1519 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by handžar88 »

Idemedosumom wrote:Uvijek me je zanimalo, šta vehabije imaju protiv hazreti Fatiminog tesbiha? i zajedničke dove/Fatihe na kraju (zajedničkog namaza)?

Evo ja cu ti svoje misljenje pojasnit.. protiv tespiha nemam nista, ne smatram ga novotarijom, ali mi je neuporedivo draze zikriti onako kako je to poslanik saws radio.. a sto se tice dove pored toga sto to nisu u poslanikovo saws vrijeme radili, vise ipak volim da ja licno pricam sa stvoriteljem i da trazim ono sto mi treba, znam valjda pricat nisam mutav da mora neko za mene dovit.
Idemedosumom

#1520 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Idemedosumom »

Džaba je prika, za mene hadis ide na smetljište ako se kosi s Kur'anom, tamam da imaš dokaze o Buharijevom i Muslimovom evlijaluku.

A vidi još jednog razilaženja, ja tebe, i ostale vehabije ne smatram nevjernicima, kafirima, murtedima, smatram da ste muslimani, bez obzira na naša neslaganja.
Idemedosumom

#1521 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Idemedosumom »

handžar88 wrote:
Idemedosumom wrote:Uvijek me je zanimalo, šta vehabije imaju protiv hazreti Fatiminog tesbiha? i zajedničke dove/Fatihe na kraju (zajedničkog namaza)?

Evo ja cu ti svoje misljenje pojasnit.. protiv tespiha nemam nista, ne smatram ga novotarijom, ali mi je neuporedivo draze zikriti onako kako je to poslanik saws radio.. a sto se tice dove pored toga sto to nisu u poslanikovo saws vrijeme radili, vise ipak volim da ja licno pricam sa stvoriteljem i da trazim ono sto mi treba, znam valjda pricat nisam mutav da mora neko za mene dovit.
A šta fali zajedničkoj dovi? ona ne treba da dovu pojedinca zamijeni. Isto je i s namazom, nekada klanjaš sam, nekada u džematu.

Ako je problem novotarija, pa klanjanje teravije u džematu je novotarija, Aṣ-ṣalātu ḫayrun min an-nawm na sabahskom ezanu je novotarija, pa hoćemo li svi u vatru zbog toga?
handžar88

#1522 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by handžar88 »

Idemedosumom wrote:
handžar88 wrote:

A šta fali zajedničkoj dovi? ona ne treba da dovu pojedinca zamijeni. Isto je i s namazom, nekada klanjaš sam, nekada u džematu.

Ako je problem novotarija, pa klanjanje teravije u džematu je novotarija, Aṣ-ṣalātu ḫayrun min an-nawm na sabahskom ezanu je novotarija, pa hoćemo li svi u vatru zbog toga?
Ma to je najmanni problem ako je uopste problem.. al eto ja necu da ucestvujem u tome, nije mi propisano i kraj price.. Allah najbolje zna jel novotarija il nije.
handžar88

#1523 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by handžar88 »

A i teraviju je. Svakako najbolje klanjat sam kod kuce, nafila je najvrjednija kad sam klanjas.. nema grijeha ni u dzematu, kao sto se nadam da nije ni ta dova, ali je sigurno bolja i teravija kod kuce i dova kad sam dovis.
Idemedosumom

#1524 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Idemedosumom »

Kako neće biti problem? Ako svaka novotarija vodi ka zabludi a zabluda ka vatri?.

Zamisli na danu kada se računi budu polagali dođeš, dobra djela 10000000000x brojnija od loših, samo si Allaha obožavao, dobar prema roditeljima bio, ali bila je tu i tamo pokoja novotarijica, išlo se na mevlud, teraviju i tako to. Bum, Džehennem.
handžar88

#1525 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by handžar88 »

Idemedosumom wrote:Kako neće biti problem? Ako svaka novotarija vodi ka zabludi a zabluda ka vatri?.

Zamisli na danu kada se računi budu polagali dođeš, dobra djela 10000000000x brojnija od loših, samo si Allaha obožavao, dobar prema roditeljima bio, ali bila je tu i tamo pokoja novotarijica, išlo se na mevlud, teraviju i tako to. Bum, Džehennem.
Neces sigurno ici zbog neke male novotarije u vatru.. ali te svaka pomalo priblizava vatri, isto tako dobra djela te udaljavaju pa ako imas takva djela neces sigurno zbog mevluda u Dzehenem. Ali da te mala novotarija moze odvesti u sve vecu zabludu pa tako na kraju i u propast to sigurno.. a veci problem od toga je sto citav ummet ide polako u zabludu sa tim malim novotarijama, dodas ti nesto malo od sebe danas za deset godina neko vidi da se moze dodat pa i on doda ili oduzme pa gdje si za hiljadu godina? Upravo ovdje gdje su danasnji muslimani..
Post Reply