Jemen

Post Reply
Challenger__

#1501 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Naravno, ne kažem da nije moguće krvoproliće velikih razmjera. Jeste, moguće je. Ali nije to baš tako crno/bijelo kako nam se prenosi. Ima tu svega.
sarajevoxxxx

#1502 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:Ja bih više od tebe volio da sam u krivu.Ne želim da kažem da je to pozitivno što su tako nabrijani, naprotiv.Ja sam odmah na početku rekao šta mislim o vojnoj intervenciji u Jemenu.Kada je počeo rat protiv isila isto sam reagovao, i sličan stav imam i protiv sam ove vojne intervencije u Jemenu.Ljudi su siromašni i to je najveći problem, siromaštvo je kao bolest, ne možeš bolesnika tretirati kao zdravog čovjeka.Diplomatskim putem, investicijama, pregovorima, lobiranjem, razgovorima, to je sigurno teži put, zahtjeva odricanje od svojih principa, možda i nekih privilegija, ali bi na kraju bili spašeni mnogi životi.
Što mi se obraćaš ako sam neupućen? Evo, neki dan si oponirao i Anticheu (OpetJa) i meni oko Saleha. Tvrdili smo da su Huti bez njega nemoćni. Danas/jučer(?) bacaš drvlje i kamenje na njega jer si uvidio da je itekako bitan.

Hoću reći, nije to baš tako kako ti možda izgleda na prvu, kako u pojedinostima (Saleh/Huti) tako u cjelini (Arapi).
Rekao sam da brani svoj plijen, da je bio na vlasti tri decenije, i da su mu se interesi poklopili sa interesima Huta, ali ne i da je vrlo bitan.Ali Saleh i al Kaida sve je to dio kuršlusa, ali milijarde dolara i jedni i drugi troše danas u sektaštvo, u dokazivanje nekih stvari od prije hiljadu godina, svi mediji i jedne i druge strane samo bruje o tome, znači to je glavno žarište, osnovni problem.Oko toga ili zbog toga se mobiliziraju stotine miliona ljudi u arapskom svijetu, i to vrlo uspješno.
Challenger__

#1503 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

- Evo čitam na Al-Arabiji (Al-Arabiya) kako tvrde da Obamin savjetnik za Iran, parafraziram: "pripada iranskom lobiju":
Obama advisor on #Iran worked for ‘pro-Tehran’ lobby, report says
:arrow: LINK

To je, jednostavno, van svake pameti. Ovo se ne može drugačije tumačiti nego kao saudijska paranoidna iranofobija. To je problem te familije i njihove države a ne šiita i sunita. Kako nuklearni pregovori, tako Jemen itd.

_____

Ovo dajem kao ilustraciju moje teze: Osjećaj lične i grupne (porodične) ugroženosti distribuiraju Arapima i svijetu kao "ugroženost sunita".
insomnia78

#1504 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Challenger__ wrote:- Evo čitam na Al-Arabiji (Al-Arabiya) kako tvrde da Obamin savjetnik za Iran, parafraziram: "pripada iranskom lobiju":

To je, jednostavno, van svake pameti. Ovo se ne može drugačije tumačiti nego kao saudijska paranoidna iranofobija. To je problem te familije i njihove države a ne šiita i sunita. Kako nuklearni pregovori, tako Jemen itd.

_____

Ovo dajem kao ilustraciju moje teze: Osjećaj lične i grupne (porodične) ugroženosti distribuiraju Arapima i svijetu kao "ugroženost sunita".
Samo sto ti previdjas vaznost i tezinu saudijske rijeci u sunitskom muslimanskom svijetu
Posebno uleme
Sam kralj ima titulu cuvara dvije svete dzamije
Osim toga tu su Meka i Medina
Tako da saudijska rijec u muslimanskom svijetu ima itekakvu tezinu
asurbanipal

#1505 Re: Jemen

Post by asurbanipal »

insomnia78 wrote: Tako da saudijska rijec u muslimanskom svijetu ima itekakvu tezinu

Ima, ima. Tako su i ovdje kod nas neki navukli i naložili.

Fudo Bosna

#1506 Re: Jemen

Post by Fudo Bosna »

insomnia78 wrote:
Challenger__ wrote:- Evo čitam na Al-Arabiji (Al-Arabiya) kako tvrde da Obamin savjetnik za Iran, parafraziram: "pripada iranskom lobiju":

_____

Samo sto ti previdjas vaznost i tezinu saudijske rijeci u sunitskom muslimanskom svijetu
Posebno uleme
Sam kralj ima titulu cuvara dvije svete dzamije
Osim toga tu su Meka i Medina
Tako da saudijska rijec u muslimanskom svijetu ima itekakvu tezinu

Da nažalost, ta važnost je uslovljena vazalskim odnosom, zalivskih zemalja kao i dijaspore ovisne od njihove finansijske pomoći i strahom prema Saudi režimu jer zna se čiji su oni saveznici, ili ne, oni su „neprijatelji“ onih koji ugnjetavaju muslimane, i ne samo njih , Saudi su i su „neprijatelji „ svih onih koji ugrožavaju nevine i potlačene bez obzira na religiju, oni pomažu pravdu, oni su plemeniti i mirotvorci ? Ili ...?

Svaka čast Časnim Haremima i tlu časne Arabije kojim je hodio Posljednji Poslanik Muhammed saws,, čiji je harem , Kabu, gradio Ibrahim as , gdje su se sastali Adem as i Hawa,na Arefatu, itd..

A ovo sa titulom „čuvara“ dvije Časne džamije bi bilo smiješno, da nije cinično /žalosno, a da je cinično , vidi se iz priloženog... a tiu je i odgovor,kod kojeg dijela sunnita saudijska riječ ima "važnost", (ponajviše kod braće "selefija"), a to se može vidjeti i u priloženom:

https://www.youtube.com/watch?v=weVuAkdPfoo

https://www.youtube.com/watch?v=0HzotvEUMFk

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/kr ... lski-savez

https://www.youtube.com/watch?v=ITuiXxPQJmQ

https://www.youtube.com/watch?v=bYkT6uJeYq0

https://www.youtube.com/watch?v=UsKH87m18TA

https://www.youtube.com/watch?v=eQ_GDTRRBcA

https://www.youtube.com/watch?v=mLPAcW5f1CU

P.S.
Toplo preporučujem svim konzumentima ove teme posljednju emisiju "Paralele" gdje gospodin Marić daje objektivnu i kvalitetnu analizu situacije u Yemenu, kao i ulogu ,"zaštitnika" dvaju Časnih Harema, u situaciji u tom dijelu svijeta, kada se to pogleda sve če biti jasnije...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1507 Re: Jemen

Post by japin_mutapi »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:Saudija jeste bogata, dosta ih živi lagodnim životom, ali mislim da je pogrešno zbog toga misliti da je nema ko braniti.Ovdje se radi o sektaškim motivima, a sektaški ratovi znaju biti najkrvaviji.Najmanji problem je mobilisati, ili volja za ratovanjem, čak šta više i previše je te volje.Ljudi u Siriji, Iraku, Libanonu, ne žele da ratuju.Kurdi isto tako ne žele da ratuju, na žalost mislim da po prvi put imamo dvije strane koje su spremne do istrebljenja da ratuju, naravno mislim na Hute i arape.Ali Salih po mom mišljenju brani svoju vlast, a i onako je prevrtljivac, nema tu mnogo pametovanja, ili neke duboke ideje.Klasični plačenik koji brani svoj plijen kojeg je zgrtao zadnje tri decenije, Huti su nešto drugo.
Ništa od toga. Fantaziraš. Korumpiranoj familiji (Saudima) gori pod nogama. Ni manje, ni više.
gori slažem se
ali prije svega od agresivne imerijalističke politike perzijanaca
Fudo Bosna

#1508 Re: Jemen

Post by Fudo Bosna »

japin_mutapi wrote:
Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:Saudija jeste bogata, dosta ih živi lagodnim životom, ali mislim da je pogrešno zbog toga misliti da je nema ko braniti.Ovdje se radi o sektaškim motivima, a sektaški ratovi znaju biti najkrvaviji.Najmanji problem je mobilisati, ili volja za ratovanjem, čak šta više i previše je te volje.Ljudi u Siriji, Iraku, Libanonu, ne žele da ratuju.Kurdi isto tako ne žele da ratuju, na žalost mislim da po prvi put imamo dvije strane koje su spremne do istrebljenja da ratuju, naravno mislim na Hute i arape.Ali Salih po mom mišljenju brani svoju vlast, a i onako je prevrtljivac, nema tu mnogo pametovanja, ili neke duboke ideje.Klasični plačenik koji brani svoj plijen kojeg je zgrtao zadnje tri decenije, Huti su nešto drugo.
Ništa od toga. Fantaziraš. Korumpiranoj familiji (Saudima) gori pod nogama. Ni manje, ni više.
gori slažem se

Jarane, ne bih savjetovao Perzijancima da zakuhaju sa SAUDI režimom :

Last edited by Fudo Bosna on 04/04/2015 11:34, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#1509 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

japin_mutapi wrote: gori slažem se
Da, evo jutros dva teksta koji o tome govore:

Jedan od najpoznatijeg novinara Al Jazeere dr. Fejsal Kasim, koji otvoreno poziva na osnivanje sunitskog saveza.Po njemu ne radi se o podsticanju na sektaštvo već kao to je postala stvarnost, ili to ili te nema.Na kraju teksta postavlja pitanje saveza sa isilom, i kaže ako su Iranci u savezu sa svojim šiitskim vojnim radikalnim formacijama zašto onda suniti ratuju protiv svojih? Šokiran sam ovim stavom, pretežak je, i mislim da nije u redu poređenje isila i šiitskih vojnih formacija.A ako ovakvi tekstovi prolaze u arapskom svijetu, onda je jasno koliko je sati.
http://www.shaam.org/%D9%85%D9%82%D8%A7 ... D9%8B.html

Drugi tekst je objavljen u turskim novinama.Znači kao i dr. Fejsal Kasim, autor teksta se pita čemu služi trenutna koalicija protiv isila osim otvaranju puta iranskoj ekspanziji, te kako je daiš ondnosno isil kazna za razvaljivanje uloge Ihvanija.Te kako isilov napad na Kurde jeste bio neprirodan ali je bio usmjeren protiv Irana i njegovih saveznika.I današnji sukob između Kurda i arapa koji sve više uzima maha od njega koristi najviše ima Iran.Prije toga autor govori kako je saudija napravila ogromnu grešku finansiranjem svrgavanja Mursija.Kako su Ihvanije mogli postati velika snaga na koju se Saudija mogla osloniti, a kako je od svrgavanja Mursija najviše koristi imao upravo Iran.Također, autor otvoreno govori kako će Iran napasti Saudiju i zemlje zaljeva, a nakon toga i Turska dolazi u opasnost.
http://all4syria.info/Archive/202868
asurbanipal

#1510 Re: Jemen

Post by asurbanipal »

sarajevoxxxx wrote: Da, evo jutros dva teksta koji o tome govore:

Jedan od najpoznatijeg novinara Al Jazeere dr. Fejsal Kasim, koji otvoreno poziva na osnivanje sunitskog saveza.

Vjerovatno misli Saudo-Izraelskog saveza...

U strahu su velike oči...

:evil:

Fudo Bosna

#1511 Re: Jemen

Post by Fudo Bosna »

sarajevoxxxx wrote:
japin_mutapi wrote: gori slažem se
Da, evo jutros dva teksta koji o tome govore:

Jedan od najpoznatijeg novinara Al Jazeere dr. Fejsal Kasim, koji otvoreno poziva na osnivanje sunitskog saveza.Po njemu ne radi se o podsticanju na sektaštvo već kao to je postala stvarnost, ili to ili te nema.Na kraju teksta postavlja pitanje saveza sa isilom, i kaže ako su Iranci u savezu sa svojim šiitskim vojnim radikalnim formacijama zašto onda suniti ratuju protiv svojih? Šokiran sam ovim stavom, pretežak je, i mislim da nije u redu poređenje isila i šiitskih vojnih formacija.A ako ovakvi tekstovi prolaze u arapskom svijetu, onda je jasno koliko je sati.
http://www.shaam.org/%D9%85%D9%82%D8%A7 ... D9%8B.html

Drugi tekst je objavljen u turskim novinama.Znači kao i dr. Fejsal Kasim, autor teksta se pita čemu služi trenutna koalicija protiv isila osim otvaranju puta iranskoj ekspanziji, te kako je daiš ondnosno isil kazna za razvaljivanje uloge Ihvanija.Te kako isilov napad na Kurde jeste bio neprirodan ali je bio usmjeren protiv Irana i njegovih saveznika.I današnji sukob između Kurda i arapa koji sve više uzima maha od njega koristi najviše ima Iran.Prije toga autor govori kako je saudija napravila ogromnu grešku finansiranjem svrgavanja Mursija.Kako su Ihvanije mogli postati velika snaga na koju se Saudija mogla osloniti, a kako je od svrgavanja Mursija najviše koristi imao upravo Iran.Također, autor otvoreno govori kako će Iran napasti Saudiju i zemlje zaljeva, a nakon toga i Turska dolazi u opasnost.
http://all4syria.info/Archive/202868

No „sikiriki“, ima Saude i ostale vazale ko da brani, ovi im več odrađuju posao u Siriji i Iraqu, zajedno sa ostalim „selefijama“ iz drugih frakcija:

https://www.youtube.com/watch?v=mLPAcW5f1CU

Ne bih savjetovao Perzijancima da zakuhaju sa SAUDI režimom, ako ovi „majmuni „, sa gornjeg klipa, " zakažu“ imaju pravi saveznici :

Iranci nisu „cvječke“, ali da kao prijeti opasnost Saudima od njih , pa to je bezobrazluk „wehabosauda“ i dno dna u cinizmu...
Kada su u zadnjih 50 godina Iranci napali nekoga osim odbrane u ratu sa Irakom?
Mnogo su opasnije stvari u igri tamo i u Siriji/Iraku i u Yemenu, od navodne „ugroženosti „ šijjama i kao „dobrane“ sunnija a ovdje je sve u detalje obajašnjeno, pogledati zadnju epizodu „Paralela“:

http://www.federalna.ba/bhs/podkategorija/670/paralele
sarajevoxxxx

#1512 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

asurbanipal wrote:
sarajevoxxxx wrote: Da, evo jutros dva teksta koji o tome govore:

Jedan od najpoznatijeg novinara Al Jazeere dr. Fejsal Kasim, koji otvoreno poziva na osnivanje sunitskog saveza.

Vjerovatno misli Saudo-Izraelskog saveza...

U strahu su velike oči...

:evil:

Vjerovatno misli na savez sa Kurdima i Turskom.

Ali svejedno, mislim da se zaletio sa tekstom, i mislim da je tekst ložiona, vadi najcrnje sektaštvo iz arapa.
asurbanipal

#1513 Re: Jemen

Post by asurbanipal »

sarajevoxxxx wrote:
Vjerovatno misli na savez sa Kurdima i Turskom.

Ali svejedno, mislim da se zaletio sa tekstom, i mislim da je tekst ložiona, vadi najcrnje sektaštvo iz arapa.

Ni Kurdi, a ni Turci nisu Arapi. Kod njih ne prevladava taj sektaški sentiment kao kod Arapa. Vjera i religija imaju svakako značajnu ulogu, ali prije svega tu su kulturološki, tradicijski identiteti, plus nacionalizam i kod Kurda i kod Turaka. Da se samo Sultan Tajjib pita, vjerovatno bi i ušao u tu koaliciju, ali opet iz drugih pobuda i računica. Na te Tajjibove prohtjeve Arapi baš i nemaju lijepo sjećanje, evo sad se navršava 100 godina, a gledajući dugu vremensku liniju, relativno su friška sjećanja i jednih i drugih. Opet kada kažeš "Arapi", treba i tu napraviti distinkciju između onih sa Poluostrva, ili npr. onih iz Libanona, Sirije, Egipta, Tunisa...
Challenger__

#1514 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Dobro zboriš Azure...

- Aktuelna dešavanja iz perspektive zapadne štampe:

Image

- Rusija zakazala sjednicu Savjeta bezbjednosti UN povodom situacije u Jemenu.

Image

Traže privremeni prekid vatre iz humanitarnih razloga. Tvrde da bi strana intervencija samo povećala broj žrtava i zagovaraju diplomatsko rješenje. Hajde baš da vidimo kako će glasati USA i kompanija. Odnosno, da li će USA, GB i Fra staviti VETO na prijedlog rezolucije o privremenom ili trajnom prekidu napada.

AleksoMKD

#1515 Re: Jemen

Post by AleksoMKD »

Saudijci bacali oruzje i municiju padobranima u Aden kako bi pomogli u borbi protiv Hutija.

Mada je navodno dobar deo pao u ruke Hutija.

Image
Image
Image
Image
Image
sarajevoxxxx

#1516 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Dobro zboriš Azure...

Image

Image

Traže privremeni prekid vatre iz humanitarnih razloga. Tvrde da bi strana intervencija samo povećala broj žrtava i zagovaraju diplomatsko rješenje. Hajde baš da vidimo kako će glasati USA i kompanija. Odnosno, da li će USA, GB i Fra staviti VETO na prijedlog rezolucije o privremenom ili trajnom prekidu napada.

Savjet bezbjednosti 4 godine čuva leđa Kasapinu iz Damaska.Definitivno su saučesnik u Asadovom masakriranju Sirijaca, tako da je njihov stav relevantan koliko i stav jednog okorjelog ubice.
Last edited by sarajevoxxxx on 04/04/2015 14:08, edited 1 time in total.
Fantassin

#1517 Re: Jemen

Post by Fantassin »

Znaci citav svijet se urotio protiv tvojih jadnih pobunjenika... ko i u ono vrijeme protiv nebeskog naroda :mrgreen:
dječak sa šibicama

#1518 Re: Jemen

Post by dječak sa šibicama »

Ma jasta, svi se urotili protiv "umjerenih sirijskih sekularista" a njima oruzje i oprema padaju sa neba.

Americke TOW rakete sami prave od blata.
insomnia78

#1519 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

AleksoMKD wrote:Saudijci bacali oruzje i municiju padobranima u Aden kako bi pomogli u borbi protiv Hutija.

Mada je navodno dobar deo pao u ruke Hutija.

Image
Image
Image
Image
Image
Ja sam vidio, za ove slike da ja u pitanju AQ
Challenger__

#1520 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Savjet bezbjednosti 4 godine čuva leđa Kasapinu iz Damaska.Definitivno su saučesnik u Asadovom masakriranju Sirijaca, tako da je njihov stav relevantan koliko i stav jednog okorjelog ubice.
Ne,ne,ne... :)

Am'rika, Britanija i Francuska su ti naoružale favorite u Libiji i iz vazduha su pomogli da se smakne Gadafi. U Siriji su, također, naoružali tvoje favorite: i "umjerene" i radikalne, a kako sami Amerikanci tvrde - uz pomoć regionalnih saveznika - stvorili ISIL.

Dakle, kaži njima hvala. Hvala Am'rika, hvala kraljice Majko, merci France. Više nisu mogli, jer su akcije Am'rike, Britanije i Francuske sprijelčile Rusija i Kina u SB (veto, više puta), odnosno Rusija kada su USA odlučile da napadnu Damask.

Dakle, ne kuni Am'riku, Britaniju i Francusku, proklinji Rusiju i Kinu.

p.s.

I Iran, naravno.

:kiss:
insomnia78

#1521 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Image
Tvrtko II Kotromanić

#1522 Re: Jemen

Post by Tvrtko II Kotromanić »

gledam slike gore sa ovom "palom" municijom
svi u jbnim papucama :shock:
jarane kako ista mozes radit u njima, a ne kretat se tokom bitke, trcat, zalec il sta vec :-)
sou :-)
Kaligula I

#1523 Re: Jemen

Post by Kaligula I »

Image

Image

...'kost' je bačena...ko ju je bacio ne treba objašnjavat...bit će onaj ko zadovoljno trlja ruke...dok se 'dvojica' svađaju treći koristi gužvu...divide et impera...NLI gazi naprijed...
ioannes

#1524 Re: Jemen

Post by ioannes »

Tvrtko II Kotromanić wrote:gledam slike gore sa ovom "palom" municijom
svi u jbnim papucama :shock:
jarane kako ista mozes radit u njima, a ne kretat se tokom bitke, trcat, zalec il sta vec :-)
sou :-)
zdravo hodat u papucama...kazu doktori
nisu ni arapi bas ludi... :D
Fantassin

#1525 Re: Jemen

Post by Fantassin »

Image

Image

:lol: Dobar slikovni prikaz situacije na BI.
Post Reply