Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Cerebrum

#1501 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

I na kraju mozemo izvesti zakljucak da informacije nisu pamet. A sad lockajte temu.
Bujrum majstore

#1502 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Cerebrum wrote:I na kraju mozemo izvesti zakljucak da informacije nisu pamet. A sad lockajte temu.
Za kaj?
Cerebrum

#1503 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

Bujrum majstore wrote:
Cerebrum wrote:I na kraju mozemo izvesti zakljucak da informacije nisu pamet. A sad lockajte temu.
Za kaj?
Zato sto je besmislena. Niko nikoga ne moze ubijediti u nesto ako on to sam ne shvati ili pokusa da shvati. A i postalo je dosadno sto je jos gore.
Bujrum majstore

#1504 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Cerebrum wrote:
Bujrum majstore wrote:
Za kaj?
Zato sto je besmislena. Niko nikoga ne moze ubijediti u nesto ako on to sam ne shvati ili pokusa da shvati. A i postalo je dosadno sto je jos gore.
Sve to stoji sto si rekao al to takodjer stoji i za 80% tema na svim forumima ovog svijeta pa eto, gura se nekako. ;)
Cerebrum

#1505 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

Bujrum majstore wrote:
Sve to stoji sto si rekao al to takodjer stoji i za 80% tema na svim forumima ovog svijeta pa eto, gura se nekako. ;)
Pa hajde da smanjimo postotak.... ;) krece se od nule
šatirana_ljubičica

#1506 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

@Dozer, nisam mislila da upoređuješ vjernike i životinje, nego ljude i životinje, nije da ne razumijem primjer ali ili se ne znam dovoljno dobro izjasniti ili ti mene također ne shvataš :)
Kako god bilo, cijenim tvoj način diskusije u kritičnim momentima :thumbup: pa što se mene tiče možemo nastaviti, ali ipak više bih voljela da to bude više kao razgovor nego onako pitanje za pitanje jer ovim sistemom ništa ne postižemo, samo se nadmećemo :)
Dozer

#1507 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Pa ja cijelo vrijeme i postavljam pitanja, @Ljubicice... Izvini ako sam te nekako uvrijedio, ili bilo kojeg drugog vjernika na temi, zaista nije ni bila, niti je namjera.

Mali problem je samo sto mi ne dajes nikakve odgovore, nego sve okreces u kontra pitanja ili komentare koji nemaju veze s postavljenim pitanjima.

Evo, na prethodnoj stranici sam dao primjer eksperimenta (rekao sam da je hipoteticki, mada su se slicne stvari desavale s djecom). Dao sam i svoje odgovore. Da li mogu vidjeti i tvoje misljenje/odgovore?
šatirana_ljubičica

#1508 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer wrote:Pa ja cijelo vrijeme i postavljam pitanja, @Ljubicice... Izvini ako sam te nekako urijedio, zaista nije ni bila, niti je namjera.

Mali problem je samo sto mi ne dajes nikakve odgovore, nego sve okreces u kontra pitanja ili komentare koji nemaju veze s postavljenim pitanjima.

Evo, na prethodnoj stranici sam dao primjer eksperimenta (rekao sam da je hipoteticki, mada su se slicne stvari desavale s djecom). Dao sam i svoje odgovore. Da li mogu vidjeti i tvoje misljenje/odgovore?

Moje mišljenje po pitanju eksperimenta sa majmunom i po pitanju djeteta koje se obrelo samo u džungli?Ili tog najsvježijeg primjera mališana kojeg je odgojila vučica?
Mogu li oni spoznati Boga?
Ja ću ti reći da mogu.I rekla sam već.Spoznaće u nekom dobu da ima Viša Sila, vjerovatno će osjećati neku vrstu strahopoštovanja prema istoj makar je zvali ''Majka Priroda'', i vjerovatno će se obraćati na neki način toj Sili.
To je sasvim dovoljno za nekog ko nije imao kontakt sa religijom kroz druge izvore pa nije mogao da uvidi da je ta Sila ustvari Bog.
Što se tiče eksperimenta sa majmunom, nemoj molim te sad da govorim šta mislim o majmunima.
Dozer

#1509 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Dobro, ali, da li mozes dati bilo kakav opis tog nacina na koji bi to dijete spoznalo tu "visu silu"? Preko cega ili pomocu cega bi to shvatilo, a pogotovo - na koji nacin bi sebi definisalo Majku Prirodu s obzirom da mu je bilo koji pojedinacni pojam od ova dva - nepoznat. I "majka" i "priroda"...

Da li mozes shvatiti da to dijete jednostavno nema apsolutno nikakvu vezu sa ljudskom svijescu, znanjem, razumom...nicim cime se ljudi ponose?
Mozak takvog djeteta je bukvalno na nuli. Skoro potpuno prazan, a raspoznavalo bi samo ono sto je moglo cuti, vidjeti i osjetiti od momenta kada je postalo svjesno sebe u fizickom smislu.

Ne znam na koji nacin da ti priblizim ovo o cemu pricam... Recimo, da li se ti sjecas sebe kada si imala godinu dana? Ne sa slika, nego da li si uopste bila svjesna sebe na bilo koji nacin tada?

(P.S. da li znas o kojem eksperimentu s majmunima pricam?)
NIN

#1510 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Malo digresije radi, posto smo svjedoci da su, kako na ovoj temi, tako i na ovom podforumu najcesci termini religija koja podrazumjeva tradiciju, nauk, i razum koji podrazumjeva inteligenciju, a posto se najcesce jedno s drugim dovodi u vezu, da vas podsjetim na jedan jako zanimljiv eksperiment sa rezus makaki majmunima.

Naime, u kavezu je bilo pet majmuna (tokom eksperimenta ukupno deset), ljestve i objesena banana s vrha kaveza. Kada je spustena banana s vrha kaveza, jedan od majmuna, penjuci se na ljestve, je odmah poletio da je zgrabi ali u tom momentu jedan od ljudi koji su vodili eksperiment je poprskao njega i ostalu cetvoricu majmuna ledeno hladnom vodom. U drugom pokusaju drugi majmun je ucinio isto ali su opet bili svi poprskani vodom. Nakon nekog vremena niko od ovih pet majmuna vise nije ni pokusavao da se domogne banane jer su znali da ih ceka hladan tus.

Onda je jedan od majmuna zamjenjen novim. Nakon spustanja banane novi clan je poletio da je zgrabi ali su ga ostala cetvorica, da ne bi bili poprskani vodom, uhvatila prije nego sto je dosao do iste i istukla. Naravno, svaki sljedeci put po spustanju banane novi clan nije vise isao po bananu, bez obzira sto nikad nije bio poprskan hladnom vodom, kao ni ostatak ekipe.

Vremenom su svi originalni majmuni zamjenjeni novim - posljednji majmun koji je ubacen i nakon sto je popio batina od ostatka ekipe koja, kako rekoh, nije nikada bila poprskana hladnom vodom, gledao ih je s cudjenjem (da, majmuni imaju facijalne ekspresije kao i ljudi) kao sto su se i ostala cetvorica gledala s cudjenjem jer niko od njih nikada nije bio poliven hladnom vodom ali bez obzira na tu cinjenicu, ustrajavali su u ovom i njima cudnom obrascu ponasanja.

- Stephenson, G. R. (1967). Cultural acquisition of a specific learned response among rhesus monkeys. In: Starek, D., Schneider, R., and Kuhn, H. J. (eds.), Progress in Primatology, Stuttgart: Fischer, pp. 279-288.
- Mentioned in: Galef, B. G., Jr. (1976). Social Transmission of Acquired Behavior: A Discussion of Tradition and Social Learning in Vertebrates. In: Rosenblatt, J.S., Hinde, R.A., Shaw, E. and Beer, C. (eds.), Advances in the study of behavior, Vol. 6, New York: Academic Press, pp. 87-88:

Sto bi rekli, pametnom dosta. :)
šatirana_ljubičica

#1511 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer wrote:Dobro, ali, da li mozes dati bilo kakav opis tog nacina na koji bi to dijete spoznalo tu "visu silu"? Preko cega ili pomocu cega bi to shvatilo, a pogotovo - na koji nacin bi sebi definisalo Majku Prirodu s obzirom da mu je bilo koji pojedinacni pojam od ova dva - nepoznat. I "majka" i "priroda"...

Da li mozes shvatiti da to dijete jednostavno nema apsolutno nikakvu vezu sa ljudskom svijescu, znanjem, razumom...nicim cime se ljudi ponose?
Mozak takvog djeteta je bukvalno na nuli. Skoro potpuno prazan, a raspoznavalo bi samo ono sto je moglo cuti, vidjeti i osjetiti od momenta kada je postalo svjesno sebe u fizickom smislu.

Ne znam na koji nacin da ti priblizim ovo o cemu pricam... Recimo, da li se ti sjecas sebe kada si imala godinu dana? Ne sa slika, nego da li si uopste bila svjesna sebe na bilo koji nacin tada?

(P.S. da li znas o kojem eksperimentu s majmunima pricam?)

Ne znam o kojem eksperimentu pričaš, ali znam šta ja mislim o majmunima.
Ti hoćeš da kažeš da vjera u Boga nije prirodna stvar jer niko se ne rađa sa njom, je li tako?
Izvini na kontra-pitanju, ali da malo pojednostavimo.
šatirana_ljubičica

#1512 Re: Zašto je potrebna religija?

NIN wrote:Malo digresije radi, posto smo svjedoci da su, kako na ovoj temi, tako i na ovom podforumu najcesci termini religija koja podrazumjeva tradiciju, nauk, i razum koji podrazumjeva inteligenciju, a posto se najcesce jedno s drugim dovodi u vezu, da vas podsjetim na jedan jako zanimljiv eksperiment sa rezus makaki majmunima.

Naime, u kavezu je bilo pet majmuna (tokom eksperimenta ukupno deset), ljestve i objesena banana s vrha kaveza. Kada je spustena banana s vrha kaveza, jedan od majmuna, penjuci se na ljestve, je odmah poletio da je zgrabi ali u tom momentu jedan od ljudi koji su vodili eksperiment je poprskao njega i ostalu cetvoricu majmuna ledeno hladnom vodom. U drugom pokusaju drugi majmun je ucinio isto ali su opet bili svi poprskani vodom. Nakon nekog vremena niko od ovih pet majmuna vise nije ni pokusavao da se domogne banane jer su znali da ih ceka hladan tus.

Onda je jedan od majmuna zamjenjen novim. Nakon spustanja banane novi clan je poletio da je zgrabi ali su ga ostala cetvorica, da ne bi bili poprskani vodom, uhvatila prije nego sto je dosao do iste i istukla. Naravno, svaki sljedeci put po spustanju banane novi clan nije vise isao po bananu, bez obzira sto nikad nije bio poprskan hladnom vodom, kao ni ostatak ekipe.

Vremenom su svi originalni majmuni zamjenjeni novim - posljednji majmun koji je ubacen i nakon sto je popio batina od ostatka ekipe koja, kako rekoh, nije nikada bila poprskana hladnom vodom, gledao ih je s cudjenjem (da, majmuni imaju facijalne ekspresije kao i ljudi) kao sto su se i ostala cetvorica gledala s cudjenjem jer niko od njih nikada nije bio poliven hladnom vodom ali bez obzira na tu cinjenicu, ustrajavali su u ovom i njima cudnom obrascu ponasanja.

- Stephenson, G. R. (1967). Cultural acquisition of a specific learned response among rhesus monkeys. In: Starek, D., Schneider, R., and Kuhn, H. J. (eds.), Progress in Primatology, Stuttgart: Fischer, pp. 279-288.
- Mentioned in: Galef, B. G., Jr. (1976). Social Transmission of Acquired Behavior: A Discussion of Tradition and Social Learning in Vertebrates. In: Rosenblatt, J.S., Hinde, R.A., Shaw, E. and Beer, C. (eds.), Advances in the study of behavior, Vol. 6, New York: Academic Press, pp. 87-88:

Kako je lijepo kad se uhvatite jednog primjera i kroz njeg sve sagledate, a desetine drugih primjera ignorišete.Sad ćete reći daj neki primjer, e neću baš, istražujte što vam se mora sve reći, nisam ni ja dobila odgovore za emocije :)

A ipak za mene su to samo majmuni.... A vi temeljite i dalje svoje stavove na tome... :run:
Last edited by šatirana_ljubičica on 03/09/2014 10:16, edited 1 time in total.
NIN

#1513 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Dozer wrote:Da li mozes shvatiti da to dijete jednostavno nema apsolutno nikakvu vezu sa ljudskom svijescu, znanjem, razumom...nicim cime se ljudi ponose?
Ovo je apsolutno netacno! Blank Slate iliti Tabula rasa je mit, bas kao i mitovi koje kritikujes. Ljudski mozak je produkt evolucije u kojem su se milionima godina formirali mehanizmi na kojima se danas bazira nase ucenje i kognicija. Mrzi mi se objasnjavat jer imas toga na netu more pa potrazi. Dakle, djeciji mozak nije na nuli i nije prazan!
NIN

#1514 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

šatirana_ljubičica wrote:A ipak za mene su to samo majmuni.... A vi temeljite svoje stavove na tome... :run:
Pa i mi smo majmuni, a u to se mozes uvjeriti ako otvoris bilo koji udzbenik biologije. :)

Emocije su ti vec objasnjenje kroz biohemiju mozga, kao i instikti u koje spadaju oni majcinski, altruisticki, itd.

I ovo uhvatite, uhvatimo, mi, vi - tipicni obrazac stada, nemogucnost sagledavanja jedinke kao iste nego projekcija svega i svacega kroz grupu. :D
šatirana_ljubičica

#1515 Re: Zašto je potrebna religija?

NIN wrote:
šatirana_ljubičica wrote:A ipak za mene su to samo majmuni.... A vi temeljite svoje stavove na tome... :run:
Pa i mi smo majmuni, a u to se mozes uvjeriti ako otvoris bilo koji udzbenik biologije. :)

Emocije su ti vec objasnjenje kroz biohemiju mozga, kao i instikti u koje spadaju oni majcinski, altruisticki, itd.

Ne, mi nismo majmuni, mi smo ljudi, ja ne prihvatam tu teoriju evolucije, i ako si se ti UVJERIO u to kroz Udžbenik biologije...woow.
Ako te zanima šta vjera kaže o majmunima, reći ću ti.
NIN

#1516 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

šatirana_ljubičica wrote:Ne, mi nismo majmuni, mi smo ljudi, ja ne prihvatam tu teoriju evolucije, i ako si se ti UVJERIO u to kroz Udžbenik biologije...woow.
Ne, zaista mi nemas potrebe govoriti sta religija (vjera nista ne govori, jel') o majmunima. Za te stvari postoje naucne discipline.

Ako si se uvjerila da nismo majmuni kroz religijski nauk, ...woow. :lol:
šatirana_ljubičica

#1517 Re: Zašto je potrebna religija?

NIN wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Ne, mi nismo majmuni, mi smo ljudi, ja ne prihvatam tu teoriju evolucije, i ako si se ti UVJERIO u to kroz Udžbenik biologije...woow.
Ne, zaista nemas potrebe mi govoriti sta religija (vjera nista ne govori, jel') o majmunima. Za te stvari postoje naucne discipline.

Ako si se uvjerila da nismo majmuni kroz religijski nauk, ...woow. :lol:

Da, religija a u mom slučaju i vjera jer ja vjerujem da je istina što religija kaže o majmunima, jer ja sam vjernik, sjećaš se ?
Dakle, govorim iz svog uvjerenja.
A zašto i danas majmuni postoje, šta kaže Udžbenik?Zašto nisu svi evoluirali?
Edouard

#1518 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Edouard »

NIN wrote:Malo digresije radi, posto smo svjedoci da su, kako na ovoj temi, tako i na ovom podforumu najcesci termini religija koja podrazumjeva tradiciju, nauk, i razum koji podrazumjeva inteligenciju, a posto se najcesce jedno s drugim dovodi u vezu, da vas podsjetim na jedan jako zanimljiv eksperiment sa rezus makaki majmunima.

Sto bi rekli, pametnom dosta.
Jedino je 'mali ' problem što se još ne izdaju svjedodžbe o tome tko je pametan, pa je ne mali broj onih koji umisle da su pametni
NIN

#1519 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

šatirana_ljubičica wrote:A zašto i danas majmuni postoje, šta kaže Udžbenik?Zašto nisu svi evoluirali?
:thumbup:
šatirana_ljubičica

#1520 Re: Zašto je potrebna religija?

NIN wrote:
šatirana_ljubičica wrote:A zašto i danas majmuni postoje, šta kaže Udžbenik?Zašto nisu svi evoluirali?
:thumbup:

Jest, ja sam se sad ''provalila'' u tvojim očima, garant :)

Ali hajde eto fakat, zanima me, šta kaže, šta se desilo?Hoću da čujem to od tebe.
NIN

#1521 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

šatirana_ljubičica wrote:Ali hajde eto fakat, zanima me, šta kaže, šta se desilo?Hoću da čujem to od tebe.
Ne, ne more - em nije tema, em mi se ne da po stoti put, a sve ima na dohvat ruke, pred tobom. :)
bierkof

#1522 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by bierkof »

šatirana_ljubičica wrote:Da, religija a u mom slučaju i vjera jer ja vjerujem da je istina što religija kaže o majmunima, jer ja sam vjernik, sjećaš se ?
Vjerovati u nesto, ako postoje dokazi za suprotno je definicija nerazumnog ponasanja. A mi diskutujemo da li zivotinje imaju razum :roll:
Ti mozes govoriti iz svog uvjerenja, ali to je samo tvoj licni izbor, i kao takav nema nikakvu tezinu u relanom svijetu ako nije utemeljen na dokazima.

A pitanje zasto danas majmuni postoje... Dajte ljudi promjenite plocu, ovo pitanje je postavljano na svakoj temi na ovom podforumu, i dokazuje da ti, ljubicice, ne razumijes osnovne koncepte teorije koju odbacujes.
TE ne kaze da smo mi nastali od majmuna, nego da mi i majmuni imamo zajednickog dalekog pretka. Dalje evoluciono stablo se grana na od tog pretka na vecinu velikih primata (ljudi, chimapanze, gorile, bonobo itd...)

Image

Evo ti evoluciono stablo. Chimpanze su npr. evoluirale od prilike paralelno ljudima, dakle prije 6.000.000 godina nisu postojale chimpanze, danas postoje. Predak od kojeg smo potekli vise ne postoji.
šatirana_ljubičica

#1523 Re: Zašto je potrebna religija?

NIN wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Ali hajde eto fakat, zanima me, šta kaže, šta se desilo?Hoću da čujem to od tebe.
Ne, ne more - em nije tema, em mi se ne da po stoti put, a sve ima na dohvat ruke, pred tobom. :)

U redu.Prihvatam.
šatirana_ljubičica

#1524 Re: Zašto je potrebna religija?

bierkof wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Da, religija a u mom slučaju i vjera jer ja vjerujem da je istina što religija kaže o majmunima, jer ja sam vjernik, sjećaš se ?
Vjerovati u nesto, ako postoje dokazi za suprotno je definicija nerazumnog ponasanja. A mi diskutujemo da li zivotinje imaju razum :roll:
Ti mozes govoriti iz svog uvjerenja, ali to je samo tvoj licni izbor, i kao takav nema nikakvu tezinu u relanom svijetu ako nije utemeljen na dokazima.

A pitanje zasto danas majmuni postoje... Dajte ljudi promjenite plocu, ovo pitanje je postavljano na svakoj temi na ovom podforumu, i dokazuje da ti, ljubicice, ne razumijes osnovne koncepte teorije koju odbacujes.
TE ne kaze da smo mi nastali od majmuna, nego da mi i majmuni imamo zajednickog dalekog pretka. Dalje evoluciono stablo se grana na od tog pretka na vecinu velikih primata (ljudi, chimapanze, gorile, bonobo itd...)

Image

Evo ti evoluciono stablo. Chimpanze su npr. evoluirale od prilike paralelno ljudima, dakle prije 6.000.000 godina nisu postojale chimpanze, danas postoje. Predak od kojeg smo potekli vise ne postoji.

U redu, hvala na objašnjenju, shvatam da je to stav koji vi prihvatate, ali shvatite da imam i ja stav koji je takav kakav jeste, po vama on nema dokaza, po meni ima, dvije strane medalje i to je :)
Moramo li se stalno nešto nadmetati, dajte da pričamo normalno da samo razmjenjujemo stavove i da ne mislimo da smo jedni iznad drugih po intelektu.
Pliiiiiiiiiiiiiz :)
Edouard

#1525 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Edouard »

NIN wrote:

I ovo uhvatite, uhvatimo, mi, vi - tipicni obrazac stada, nemogucnost sagledavanja jedinke kao iste nego projekcija svega i svacega kroz grupu. :D
Pa i mi smo majmuni,....
ovo je primjerenije reći u jednini, a ne generalizirati
za nauku je još uvijek nepoznanica, veliki misterij, veza između biokemijskih procesa u mozgu i mentalnih stanja, ali našem sveznajućem moderatoru to nije uopće problem, sve mu je jasno
Locked