Irak

Post Reply
Opetja033

#1501 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

sumirprimus wrote:aaaaa davla je drzava to jest kalifat jele?a zato njima prilaze svi ovi dobrovoljci iz inostranstva,ta neka prica/mit kako vec to definirate kad se ponovo uspostavi islamska drzava,iz citavog svijeta muslimani ce krenut jel tako nekako?zato onaj bagdadi koristi al husejini,ta krvna loza,bloodline...hebote ko kakav roman den brauna....

a meni ta fitna vukla na onaj nakav dekret kad neki od vjerskih sluzbenika donese,pa se mora postovat... :D
To je fetva. :mrgreen:

Za ovo prvo. Pa imas i predaju o crnim bajracima iz regije Khorosan (historijska regija je mnogo sira od danasnjeg grada Khorosana i prostire se i na dijelove Afganistana). A prvi, u modernoj historiji, koji su poceli koristiti crne bajrake je Al Qaida. Upravo radi toga. Nisu oni glupi koliko se cini.

Ali sada ce pristalice naseg novog halife :mrgreen: odvesti temu u teoloska pitanja a nalozice ove (pro)sitske ucesnike foruma pa ce sve otici u off topic. Bolje da prestanemo na vrijeme.
sumirprimus

#1502 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Black swan wrote:koja im je furka paliti one pasoše :D
gdje piše da nemaju dvojno državljanostvo i da su njihovi

ali mora se priznati da me se dojmi njihova lojalnost Bagdadiju... mada ne vidim zašto lik uopće nije markantan niti nešto pretjerano ostavlja dojam
pa pada glava kad si iz susjednog sela plemena,a kamol drzave... :D
a i zbog porodica...
ima onaj klip,zaustavljaju tri kamiona,izvode ih,brat bratu isti ko i napadaci...
pita ih sija suni...naravno sta ce jadnici rec..suni...i ono standardno nema boga osim alaha...pocese vidis strah ljudi jebte zivot gdje nece bit,kolko put se saginjes na jutarnjem namazu?kaje jedan 3 drugi 5 treci 4...
kolko put navece?3..
nasmija se frajko,vodi i streljase ih...mislim,nicim izazvani,civili,nidje veze,mozda su i pogrijesili...jebiga strah,ne klanjaju ni oni svi valjda...
bjezi ba,jebo i srednji vijek, i drzavu i narod...dobro oni svi ne pobjegnu sa BI...
asurbanipal

#1503 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote: Za ovo prvo. Pa imas i predaju o crnim bajracima iz regije Khorosan (historijska regija je mnogo sira od danasnjeg grada Khorosana i prostire se i na dijelove Afganistana).

A ima i ona da će se Dedžal pojaviti iz tog Horosana. Pa sad vidi. :D
sumirprimus

#1504 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Opetja033 wrote:
sumirprimus wrote:aaaaa davla je drzava to jest kalifat jele?a zato njima prilaze svi ovi dobrovoljci iz inostranstva,ta neka prica/mit kako vec to definirate kad se ponovo uspostavi islamska drzava,iz citavog svijeta muslimani ce krenut jel tako nekako?zato onaj bagdadi koristi al husejini,ta krvna loza,bloodline...hebote ko kakav roman den brauna....

a meni ta fitna vukla na onaj nakav dekret kad neki od vjerskih sluzbenika donese,pa se mora postovat... :D
To je fetva. :mrgreen:

Za ovo prvo. Pa imas i predaju o crnim bajracima iz regije Khorosan (historijska regija je mnogo sira od danasnjeg grada Khorosana i prostire se i na dijelove Afganistana). A prvi, u modernoj historiji, koji su poceli koristiti crne bajrake je Al Qaida. Upravo radi toga. Nisu oni glupi koliko se cini.

Ali sada ce pristalice naseg novog halife :mrgreen: odvesti temu u teoloska pitanja a nalozice ove (pro)sitske ucesnike foruma pa ce sve otici u off topic. Bolje da prestanemo na vrijeme.
ma hebe mi se za off..
znaci oni hoce drzavu po nekom prorocanstvu jeli?a sto onda sitske zene koriste one crne haljine?i kod sita je crna dominantna?jel i kod njih isto predanje,i oni cekaju tog mesiju mehdija jele?
pa sto se onda kolju???isto cekaju?
sumirprimus

#1505 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

asurbanipal wrote:
Opetja033 wrote: Za ovo prvo. Pa imas i predaju o crnim bajracima iz regije Khorosan (historijska regija je mnogo sira od danasnjeg grada Khorosana i prostire se i na dijelove Afganistana).

jeko taj sad?de majke vam prevodite to...
Opetja033

#1506 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

asurbanipal wrote:

Ja sam mislio da je vama draza ona druga predaja o Dedzalu, sejtanskom rogu i jednoj vrlo specificnoj regiji danasnje S. Arabije. :mrgreen:
asurbanipal

#1507 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

sumirprimus wrote:
asurbanipal wrote:

Dedžal = Antikrist :D
sumirprimus

#1508 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

hebote den braun orginal,samo sto ovde ginu stvarni ljudi...
mislim ne gotivim ni jedne ni druge ubijaju redom...nema zarobljenika...
kako se neko moze lozit na ovo nije mi jasno?u cemu je poenta?
Challenger__

#1509 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:Ja sam mislio da je vama draza ona druga predaja o Dedzalu, sejtanskom rogu i jednoj vrlo specificnoj regiji danasnje S. Arabije. :mrgreen:
Image

:lol:
Opetja033

#1510 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

sumirprimus wrote:
asurbanipal wrote:

Dedzal - nesto kao Antikrist u Islamu.

A vezano za tvoj raniji komentar:
vidi, imam osjecaj da malo previse paznje pridajes tim predajama. Pogotovo medju sunnijama pitanje Mehdija (Mesije) je sekundarno pitanje. Vecina obicnih muslimana, sunitskog pravca, vrlo vjerovatno i ne zna za ove predaje (od kojih su mnoge upitne). Ne vjerujem da Al Qaida i ISIS u tolikoj mjeri furaju mesijansku pricu. Na kraju krajeva, jedna od predaja govori da ce Mehdi nositi ime Poslanika a.s a da ce ime njegovog oca biti isto kao i ime Poslanikovog a.s. Neki od najpoznatijih sunitskih alima 20-tog stoljeca su cak smatrali da ne postoji dovoljan broj autenticnih hadisa kojima bi se uopce moglo pitanje Mehdija smatrati sigurnim. Dakle vise su vjerovali da ga nece biti, nego da ce biti. Jedan od njih je i bosnjacki alim Husein Djozo.

Kod siija je sva ta "end of the days" prica mnogo aktuelnija i rasirenija zbog toga sto je kod njih centralno vjerovanje o "povratku" Mehdija.
Last edited by Opetja033 on 20/06/2014 09:21, edited 1 time in total.
sumirprimus

#1511 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

tesko ih upratit,a oni sami kazu,taj kalifat davla jelde,ne moze se proglasit prije nego uzmu bagdad...a kalifa je ovaj bagdadi,zato koristi to ime iz loze,da ima pravo na prijestolje...tako nekako,jedino logicno...il s njima nema nikakve logike... :D
Opetja033

#1512 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

sumirprimus wrote:tesko ih upratit,a oni sami kazu,taj kalifat davla jelde,ne moze se proglasit prije nego uzmu bagdad...a kalifa je ovaj bagdadi,zato koristi to ime iz loze,da ima pravo na prijestolje...tako nekako,jedino logicno...il s njima nema nikakve logike... :D
Bagdad nema nikakvo mjesto u toj "end of the days" prici. Sirija vec ima. Cisto sumnjam da ISIS uopce zeli proglasiti hilafet ili da ce ga ikada proglasiti. Jos manje da ce Bagdadi sebe proglasiti Mehdijem ili halifom. To sto ovi nasi koji ni Ilmihal nisu otvorili (Ilmihal= knjiga prvi stepen vjeronauke, ono sto dobijes kada krenes u mekteb u 6-7 godini :mrgreen: ) u ISIS-u vide halifat - to vise govori o njima nego o Bagdadiju i ISIS-u.
Pratim sukob u Siriji i Iraku, koliko-toliko upucen sam u ideologije svih ucesnika ovog haosa. Ali, mimo crnih barjaka jednostavno ne vidim da ISIS fura tu mesijanisticku pricu.
Last edited by Opetja033 on 20/06/2014 09:34, edited 1 time in total.
sumirprimus

#1513 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

pa on im dodje ko glavni grad?sto onda lete prema bagdadu ko muhe,a tamo ih ceka 10 miliona sita i amerikanci na nebu?
doduse ovi isisovci dosta ih ima sadamovih oficira,mada ne vidim da je to neka prednost...
il im je dosta i ovo sto su uzeli...
taj neki plan,sto su im pronasli je da okruze bagdad i da ga iscrpljuju,da sami siti pocnu napustat ...
Opetja033

#1514 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

sumirprimus wrote:pa on im dodje ko glavni grad?sto onda lete prema bagdadu ko muhe,a tamo ih ceka 10 miliona sita i amerikanci na nebu?
doduse ovi isisovci dosta ih ima sadamovih oficira,mada ne vidim da je to neka prednost...
taj neki plan,sto su im pronasli je da okruze bagdad i da ga iscrpljuju,da sami siti pocnu napustat ...
Bagdad kao glavni grad i sjediste Iraka. U tom kontekstu je bitan i jak simbol/plijen. Ne u nekom teoloskom.

Moje neko misljenje je da ce pokusati zauzeti Bagdad ali da nece smatrati tragedijom i ako ne udju u njega. Ono sto su pricali za Kerbelu i Najaf mislim da je cista propaganda sa njihove strane. Prvo sto im to niko ne bi dao. Ni SAD, ni Iran a ni mnogim sunni islamistima to ne bi odgovaralo jer bi to bila katastrofa nevjerovatnih razmjera i jer bi napravili nevjerovatne pokolje koji bi opet, siguran sam, bili uvod u sveopci i otvoreni rat na Bliskom Istoku.
I tu je sada razlika izmedju ISIS-a i drugih sunnitskih pobunjenika: siguran sam da su ovi prvi zadovoljni i ovim sto su do sada uzeli. Bagdad bi im bio kruna i vrhunac. Druge sunnitske pobunjenicke grupe, i islamisticke i baathisticke i plemenske, zele da oslobode citav Irak i da ga vrate pod sunnitsku kontrolu. Oni, sve i da udju u Kerbelu i Najaf, ne bi rusile siitska svetista u tim gradovima i ne bi bilo zlocina nekih sirih razmjera.
Medjutim mislim da i jedni i drugi ipak shvataju do cega bi dovelo ukoliko krenu juzno od Bagdada. Siguran sam da je sva prica o tome samo propaganda.
asurbanipal

#1515 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

Challenger__ wrote:
Opetja033 wrote:Ja sam mislio da je vama draza ona druga predaja o Dedzalu, sejtanskom rogu i jednoj vrlo specificnoj regiji danasnje S. Arabije. :mrgreen:
Image

:lol:

Na jednoj pro-vehab stranici, jedna njihova cura je okrenula kartu naopako, tako da je Nedžd došao na zapadu, a Medina na istoku. Sve za kralja i otadžbinu. :lol:
Objektivni navijac

#1516 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Objektivni navijac »

sumirprimus wrote:pa on im dodje ko glavni grad?sto onda lete prema bagdadu ko muhe,a tamo ih ceka 10 miliona sita i amerikanci na nebu?
Nema Amera na nebu :D :D Cilj nije vrijedan ni goriva :D Tu su hodze iz Irana da brane Bagdad a dosta ih ima ionako,bradonjice nece ni prismrditi Bagdaduu nikada. Vidjecemo da li ce siiti uz pomoc Irana prismrditi Mosulu. Bice jako zanimljivo,pratim :D :D
Herr Flick

#1517 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Herr Flick »

Al Jazeera Balkans ISIS oslovljava sa "sunitski pobunjenici",još malo pa očekujem riječi poput aktiviste,opozicionare itd,itd.. :D :D
Opetja033

#1518 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Herr Flick wrote:Al Jazeera Balkans ISIS oslovljava sa "sunitski pobunjenici",još malo pa očekujem riječi poput aktiviste,opozicionare itd,itd.. :D :D
Pa i radi se o sunnitskim pobunjenicima. Svi mediji, ne samo Al Jazeera, navode da je ISIS samo dio pobune. Tu su sunnitska plemena, Naqshbandi Army, Ansar ul Islam, uskrsnuli baathisti, itd, itd,

Ne znam sta ti je nejasno. Ko misli da je ovo sam ISiS mogao izvesti, taj nema veze sa mozgom a kamoli sa situacijom i Iraku.
sumirprimus

#1519 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Objektivni navijac wrote:
Nema Amera na nebu :D :D Cilj nije vrijedan ni goriva :D Tu su hodze iz Irana da brane Bagdad a dosta ih ima ionako,bradonjice nece ni prismrditi Bagdaduu nikada. Vidjecemo da li ce siiti uz pomoc Irana prismrditi Mosulu. Bice jako zanimljivo,pratim :D :D
nema odmora dok traje obnova... ptice su na nebu i snimaju.. uveliko..
drugi par opanaka sto nece jos da interveniraju...
vatrogasac

#1520 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by vatrogasac »

Objektivni navijac wrote:

Ti se uživio kao na Mundijalu.
Opetja033 wrote:... uskrsnuli baathisti, itd, itd,
Njihovo učešće je najbolji dokaz da priča o hilafetu je samo priča. Oni se baš nikako ne uklapaju pod 'crni barjak' (kao ni ostali).
Last edited by vatrogasac on 20/06/2014 10:38, edited 1 time in total.
Challenger__

#1521 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:Ne znam sta ti je nejasno.
Herr dobro zapaža. Orvel je napisao da prva intervencija totalitarizma jeste u sferi leksike: terorista je pobunjenik, žrtva agresor, mir je rat, laž je istina, neznanje je moć...

:-D

EDIT: na tragu teme; negdje sam zapazio da su "pobunjenici", odnosno "aktivisti" planirali da okruže Bagdad prije nego što ga napadnu. Primjećujem da im okruživanje ne ide od ruke, a sve su prilike da im to uopšte neće poći za rukom.
Last edited by Challenger__ on 20/06/2014 10:45, edited 1 time in total.
Opetja033

#1522 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:
Herr dobro zapaža. Orvel je napisao da prva intervencija totalitarizma jeste u sferi leksike: terorista je pobunjenik, žrtva agresor, mir je rat, laž je istina, neznanje je moć...

To o cemu ti pricas je nesto sasvim drugo. Nekome terorista, nekome borac za slobodu - tako je u svim ratovima. Propaganda svih zaracenih strana u svim ratovima gleda da oblati onu drugu. Negdje je to jednostavno, negdje ispada smijesno.
Ali tvrditi da ove pobune stoji samo ISIS je smijesno i idiotski. Ovo je pobuna ugnjetavanih sunnita i uziva najsiru mogucu podrsku istih - svih ideologija: od sekularnih i ljevicarskih baathista, umjerenih islamista (MB) i hard core islamista (selefije), preko konzervativnih plemenskih vodja pa do sufija (Naqshbandi Army) i ekstremistickog ISIS-a.
Challenger__

#1523 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Jedno je stanje na terenu (prvi sam, prije više od godinu dana, na temi "Sirija" napisao da Malikiju fali koalicioni kapacitet), a nešto sasvim drugo leksika Al-Jazeere, a ona je neistinita, dezinformativna, totalitarna.
sumirprimus

#1524 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote:

EDIT: na tragu teme; negdje sam zapazio da su "pobunjenici", odnosno "aktivisti" planirali da okruže Bagdad prije nego što ga napadnu. Primjećujem da im okruživanje ne ide od ruke, a sve su prilike da im to uopšte neće poći za rukom.
slabo primjecujes po obicaju... :D
Opetja033

#1525 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

vatrogasac wrote:Njihovo učešće je najbolji dokaz da priča o hilafetu je samo priča. Oni se baš nikako ne uklapaju pod 'crni barjak' (kao ni ostali).
Ali fazon je u tome sto uopce nema ni te price ili sam barem ja nesto promasio? To sto su jedna ili dvije usijane pubertetlijske glave na ovom forumu pocele pricati o ludostima tipa ISIS=halifat i Bagdadi= halifa ne znaci da ISIS i Bagdadi zaista furaju tu pricu, pa makar i propagandno.
Post Reply