To je ocigledno.prog321 wrote:Hilary je namazana wallstreet parama.
Potplati par fratara koji starim nanama kaže koga da biraju i dobije prolaz.
Istrest će nju Trump na izborima.
Ameri žele promjene.
AMERIKA
-
Idriz
#1501 Re: AMERIKA
-
jefferson
#1502 Re: AMERIKA
To nisu crne bakice, to su bijelci sa tim komentarima.Gojeni H wrote:That no-God-fearing communist ain' gonna be the President as lon' as us, good Jesus-lovin' people, got somethin' to say.jeza u ledja wrote:Usput u SC veceras black voters over age of 65 - 96% njih glasalo za Clinton.![]()
Zamisljam crnacke bakice sa onim sesiricima i u Sunday outfits kako komentarisu Sandersa.
AKs me one more time about Sanders.
Crne bakice se sjecaju 90-tih i Billa.
-
jefferson
#1503 Re: AMERIKA
Nije bas tako jednostavno. Od svih mislim da je vojska (oficirski kadar i slicno, nemislim na 18-godisnjeg djecaka koji je do juce igrao video igrice), najvise uplasena Trumpom.Gojeni H wrote:jeza u ledja wrote:Meni fakat nikako nije jasno kako ovo ljudi vec do sad nisu skontali?!jefferson wrote: Mislimd a nece. Jedno su primarni izbori jedno su generalni. On je vec srusio mostove sa latino amerikancima, muslimanima (8 miliona, a ogroman broj u Michiganu). Ogromna latino populacija u Nevadi, Coloradu koje mora uzeti, a o Floridi je suvisno i pricati. Da bi Trump pobjedio on mora uzeti Floridu, Pennsylvaniu, Ohio, Michigan, Wisconsin i Illionois u slucaju da izgubi Nevadu i Colorado. U slucaju da pobjedi hipoteticki u NV i CO, mozda se moze izvuci bez IL, WI i Mi. ALi Floridu mora uzeti. Medjutim, nejgova nepopularnost medju generalnim izbornim tijelom je 70%!!! To sto on ima podrsku 35% je medju registrovanim republikancima. Drugi problem je sto u slucaju da on bude kandidat, mnogi umjereni republikanci nece ni izaci na izbore, a neki ce glasati za Hillary.
I na kraju, najveci problem za Trumpa: Onog trenutka akda postane kandidat, demokrate i Super PAC koji podrzavaju Hillary i demokrate generalno ce ga pojest zivog: Trump University, bankroti, ilegalni imigranti koji su radili za njega, Howard Stern show i njegove izjave. Na kraju, ako nebude iznio svoje porezne dokumente bit ce ogroman problem. Ako iznese bit ce jos veci. 51% americkg stanovnistva su zene, a one generalno glasaju trezvenije nego muskarci. Ono kako je on tretirao ostale kandidate nema teorije da prosje u generalnim izborima. Na kraju, sve je ostalo na youtube, i demokrate ce to vrtiti stalno na TV. O tome da ce svakih 5min u vecinkim latino podrucijma se vrtiti njegova izjava kako su meksikanci silovatelji i ubice je suvisno govoriti.
Trumpa gotovo niko nije napao kako treba a ima toliko oraha u djepu da ispadaju dok hoda. Dovoljno je bilo vidjeti neki dan dok ga rookie Rubio napada, i vec je tu "zastucao". Pojesce ga Clinton masina.
Ljudi isto misle i za Hillary, ali zaboravljaju da njih deru vec 20 godina sa svim mogucim stvarima. Sta jos mozemo nauciti o Hillary? O Trumpu mozemo itekako.
Kako moze "on je dobar biznismen" biti dobar argument za radnicku klasu? He's not against the man, he IS the man.
I sad kad pomislis, mizogeni Trump vs zenski kandidat, na sta ce to liciti?!?!
Ja predvidjam, Trump ce promjeniti retoriku drasticno kad prodju predizbori, ali bice malo kasno. On pola ovih stvari lupa kako mu se ceifne, tek kad ih lupi poslije gradi policy oko toga.
Mislim da su ovi napadi Rubija i Cruza dosli prekasno, ali u pravo vrijeme za Demokrate. Taman da ga nacnu i pokazu koliko je labilan.
Bez obzira na sve, ja Trump-a i dalje ne bih otpisao. Clinton-ovka zaista iza sebe ima svu masineriju Demokratske partije i tacno da jedva cekaju da ga razloze na proste razlomke.
Nisam misljenja da se bilo sta krupno desava na americkoj politickoj sceni. Sto se desne opcije tice, "krupno" se pocelo desavati 90-ih kada se ova grupa osjetila prevarenim a poteze vlade su tada ocijenili protivustavnim.
Jefferson je ranije napisao nesto sto treba ponoviti, ne glasa samo bijelo smece i "nezadovoljni bijeli covjek" za Trump-a.
Ogroman broj ljudi iz tzv. "patritoskog bloka", ljudi povezanih na ovaj ili onaj nacin sa odbrambenom industrijom, vojnicke porodice, stanovnici manjih sredina ... svi oni ce glasati za Trump-a ukoliko izbor bude Hillary vs. Trump.
Za desnu opciju je Bill, a samim tim i porodica Clinton, olicenje zla i personfikacija vladinog pokusaja da oduzem elementarne slobode zagarantovane ustavom.
Ja sa njima radim, i to je kategorija koja bi vrlo lako mogla ostati kod kuce kada izbori dodju.
-
jefferson
#1504 Re: AMERIKA
Sve sto si rekao 100% tacno.jeza u ledja wrote:Taj Bengazi se spominje vec par godina kao neka velika afera i jasno je odavno da je razlog sto se toliko spominje - zato sto se znalo da ce Hillary biti kandidat. Dalje se tu islo na emailove, servere, privatnost i bla bla. Razglabalo do u sitnice. Mogao si otvoriti konzervativni radio u ljeto 2014e i slusati o tome non stop. (Nagadjam sad vrijeme mozda je bilo i ranije). Jednostavno ljude nije briga za to. Neki misle da je to bitno, i da ce to da se lijepi, ali nije, a meni je jasno i zasto. Mislim zaljepi se to kao istrcana fraza, ali ljudi ne znaju ni kako ni sta ni zasto.
Nije to jedini primjer pogresne procjene. Imas isto i za Sandersa. Nekad da kazes ljudima on je socijalista, to bi se vile odmah vadile iz supe i na ulice izlazilo. Danas to ocigledno dobrom dijelu ljudi nije bitno. Isto vazi i za Trumpa, pa kazu nije konzervativac. Ljudima puna usta konzervatizma, samo o tome slusam godinama. I onda dodje lik za kojeg se zna da nije jako konzervativan i opet se za njega glasa. Jednostavno postoje stvari koje establishment kljuka ljude godinama i kreira im misljenje i ocekuje da ce to upaliti. Analiticari misle, pa eto kao deregulacija, klimatske promjene, subvencije, sindikati, ma to su u glavama vecine ljudi prema kojima je to usmjereno samo otrcane fraze koje ni oni ne znaju sta znace. Ma one najnotornije stvari im ne znace kao sto se misli, znaci abortus, oruzje, religija.
Probaj zamisliti koliko ljudi u Americi ima koji nisu vec formirali misljenje o Clinton. Tesko se tu moze sta promjeniti.
Sto se tice Trumpa, prica je sasvim druga. Slazem se da ga ne treba otpisivati. Ne postoje nikakvi objektivni razlozi za to, cak naprotiv.
Ja samo iznosim svoje misljenje, tj. prognoze, od trenutka kad postane kandidat pa do izbora. Suprotno onome sto nam cijelo vrijeme govore, ja nisam vidio da je on otporan na kritike. Analiticari nam kazu, pa kako, on samo gore i gore uvrede prosipa, a nista od toga da mu naskodi. Ma nije to tako. Njega niko nije momacki "pricepio" kako treba, onako kako to rade svim kandidatima protiv kojih se usmjere pare. Ono malo sto sam do sada vidio, lik vrlo brzo uleti u totalni defensive mode, gdje prekida protivnika, ponavlja iste stvari, vrijedja i skrece s teme na jedan vrlo ocit nacin cak i za golo oko prosjecnog Amerikanca. Medjutim problem je sto to nije dovoljno Amerikanaca vidjelo. Ovi koji glasaju sada, oni su vec svoje vidjeli prije par mjeseci. Medjutim oni ostali ce se tek poceti ukljucivati u program sto se kaze tamo krajem ljeta.
Sve to Demokratska masina zna, kao i GOP establishment, koji tek sad vide u kakvo su se sranje uvalili. Trump se ponasa kao malo dijete kada ga malo, maaalo, maaaalkice pritisnes. Pa onaj djecarac Rubio je to uspio, a da ne mognu svi silni PACovi na D strani?!
To je moje misljenje.
E sad, naravno, dovoljno ljudi vec odavno mrzi Demokrate i pogotovo Clintonove da ne znam kako u kojem obliku i protiv koga da im se prezentuje - oni nece glasati za njih. Odnos snaga je vec 30 godina pola-pola, tako da tesko da bilo cija pobjeda moze biti vise od 10% razlike, sto automatski znaci da ce biti gusto kako god okrenes.
Osim naravno, ako se ne desi nesto jako cudno, tipa treci kandidat, tipa podjeljena GOP konvencija, tipa neki skandal ili slicno.
Pade mi na pamet, i Trump i Clinton su matori, ali Trump bi bio najstariji inaugurisani predsjednik ikada. Clinton bi bila treca najstarija. (Reagan izmedju.)
Bengazi, Hillary health care, Monica, e-mails, itd, itd. Sta su Clintonovi prosli to na politickoj sceni niko, ali bas NIKO nije prosao. AKo Trump bude kandidat i pocne napadati Clintonove, pa oni iznesu podatke koliko je para Trump dao njihovoj fondaciji? Kada budemo znali ko su ta dva kandidata, a vrlo lako bi to moglo biti ovaj utorak, skoro sigurno na demokratskoj strani, zrak vise nece isisavati Sanders, Cruz, Rubio, i ljudi koji neprate politiku ce poceti da se ukljucuju. Kada dodje do okrsaja, demokratska masina ce ga razloziti na proste dijelove: uplakani studenti ispred Trump Unverziteta, uplakani bivsi radnici ispred propalih kasina u Atlantic City-ju, ilegalci koji su radili za njega, radnici u Trump Hotelu u Las Vegasu (koji je by the way super) koji nemogu da se prikljuce uniji kako cvile ispred zlatnog hotela. Onda par zena koje je iskoristio, pa Ivana kako je zlostavljao, onda par misica kako je sve to ubleha, kako ih tretiraju kao smece, itd, itd.
Ljudi koji su davali pare Jeb Bushu, Grahamu i slicnima vec govore da ce finansijski podrzati Hillary. Nebi me cudilo da neki otoreno kazu kako nece izaci na izbore. Michael Hayden (bivsi direktor CIA-e koji se bas i nije proslavio, i vrsni poznavalac Bosne) je vec rekaod a ako Trump pokusa da realizuje neke stavri koje je obecao, da bi vojska odbila to izvrsiti.
Medjutim, kao sto si ti rekao, najveci problem Trumpa je sto nikakvu, ali bas NIKAKVU kritiku nemoze podnjeti.
- Point.
#1505 Re: AMERIKA
Pitanje za ove upucenije. Zasto su samo dvije stranke u USA, postoje li neke trece i ako ne, ima li sanse da vise od dvije stranke budi relevantne u buducnosti?
- fosna2014
#1506 Re: AMERIKA
Trump:
When Ted Cruz quits the race and the field begins to clear, I will get most of his votes - no problem!
- fosna2014
#1507 Re: AMERIKA
Rubio:
Donald Trump will never be the nominee of the party of Lincoln and Reagan. #NeverTrump
- sjedi 1
#1508 Re: AMERIKA
U SAD postoji samo jedna stranka :Point. wrote:Pitanje za ove upucenije. Zasto su samo dvije stranke u USA, postoje li neke trece i ako ne, ima li sanse da vise od dvije stranke budi relevantne u buducnosti?

Sve ostalo je zabava za mase
- dale cooper
#1509 Re: AMERIKA
Nešto kontam, ako već svijet neće nikako da se opameti i da glasa za neke nove i progresivne snage
koje bi donijele neku promjenu od ovog ubitačnog i razarajućeg globalnog kapitalizma koji je
na djelu još od 80-tih i ere Regana i Tačerice, onda neka pobijedi Trump i gurne svijet
preko tog jebenog ruba ponora po kojem pleše zadnjih 15-tak godina. Iako nešto sumnjam da
li on baš ima toliko muda da sprovede stvari o kojim govori u djelo.
koje bi donijele neku promjenu od ovog ubitačnog i razarajućeg globalnog kapitalizma koji je
na djelu još od 80-tih i ere Regana i Tačerice, onda neka pobijedi Trump i gurne svijet
preko tog jebenog ruba ponora po kojem pleše zadnjih 15-tak godina. Iako nešto sumnjam da
li on baš ima toliko muda da sprovede stvari o kojim govori u djelo.
- MyTao
#1510 Re: AMERIKA
Ima i 2pac sa njima, ziv je i postao je jevrej i on kontrolise sve...sjedi 1 wrote:U SAD postoji samo jedna stranka :Point. wrote:Pitanje za ove upucenije. Zasto su samo dvije stranke u USA, postoje li neke trece i ako ne, ima li sanse da vise od dvije stranke budi relevantne u buducnosti?
- sjedi 1
#1511 Re: AMERIKA
Znam samo da predsjedik SAD ma ko bio ne kontroliše ništa bitnijeMyTao wrote:Ima i 2pac sa njima, ziv je i postao je jevrej i on kontrolise sve...sjedi 1 wrote:U SAD postoji samo jedna stranka :Point. wrote:Pitanje za ove upucenije. Zasto su samo dvije stranke u USA, postoje li neke trece i ako ne, ima li sanse da vise od dvije stranke budi relevantne u buducnosti?
A vi nastavite razglabati o trampovima,klintonovima,bušovima,qrcima ,palcima...
- fosna2014
#1512 Re: AMERIKA
Trump:
I will be making a big surprise announcement to the massive crowd assembled in Huntsville/Madison Alabama! Landing now! #Trump2016
-
jefferson
#1513 Re: AMERIKA
Te dvije stranke nisu stranke u smislu u kojem su u BiH. Ti nemoras biti clan te stranke godinama pa onda kada dodje tvoje vrijeme postati kandidat. Prakticno oni organizuju debate, a ti ako se identifukujes sa tom strankom mozes se prijaviti i zavrsena prica. Republikanci su imali 17 kadidata. Polako su otpadali er moras finansirati kampanje. Ovdje ako nehodas po restoranima, od vrata do vrata (bukvalno) neces nikad pobjediti na izborima. Moras imati dobrovoljce koji ce hodati po kucama, a neko ih mora nahraniti, platiti im gorivo i slicno. Trump nikad nije bio clan Republikanske partije. Ali ima para i on je rekao da je republikanac, prijavio se izbornoj komisiji kao taka, i Republikanska pratije NEMOZE da ga skine sa liste. Zato je sva frka, jer odani republikanci sada pokusavaju da ga skinu.Point. wrote:Pitanje za ove upucenije. Zasto su samo dvije stranke u USA, postoje li neke trece i ako ne, ima li sanse da vise od dvije stranke budi relevantne u buducnosti?
A t mzoes svoju stranku osnovati. Imas u americi stranku zelenih i slicne. Fazon je sto se odmah u osnivanju ove drzave dvije struje odvojile, federalisti i anti-federalisti, sto se kasnije isfiltriralo sredinom 1800-tih u demokrate i republikance. Ti imas i nezavisne kandidate. Ralph Nader npr. Ross Perot npr. se kandidova kao konzervativni nezavisni kandidat 1992 i prakticno sahranio George Busha i omogucio Clintonovu pobjedu.
Ako Republikanci zajebu trumpa, krenu agresivno protiv njega da bi Rubio pobjedio, on ce se kandidovati kao nezavisni kandidat, i to je onda gotova prica, Hillary 100% pobjedjuje.
- SpecialOffer
#1514 Re: AMERIKA
@jefferson
Ako sam dobro upratio, znaci Trump ako izgubi nominaciju kao kandidat ispred Republikanaca moze se kandidovati na glavnim izborima kao nezavisan kandidat?
Ako sam dobro upratio, znaci Trump ako izgubi nominaciju kao kandidat ispred Republikanaca moze se kandidovati na glavnim izborima kao nezavisan kandidat?
-
jefferson
#1515 Re: AMERIKA
Naravno. Republikanci su trazili od njega da potpise "zakletvu" po kojoj se nece kandidovati kao nezavisni kandidat ako izgubi.SpecialOffer wrote:@jefferson
On vec govori kako su ga republikanci zajebali i nisu ispostovali svoj dio ugovora.
- jeza u ledja
#1516 Re: AMERIKA
Nije communist vec "communiss", ako si citao Confederacy of Dunces.Gojeni H wrote:That no-God-fearing communist ain' gonna be the President as lon' as us, good Jesus-lovin' people, got somethin' to say.jeza u ledja wrote:Usput u SC veceras black voters over age of 65 - 96% njih glasalo za Clinton.![]()
Zamisljam crnacke bakice sa onim sesiricima i u Sunday outfits kako komentarisu Sandersa.
AKs me one more time about Sanders.
Gledam ovo danas sa Trumpom i kontam joj nemoj, prerano je, daj da prodje Super Tuesday i da se osigura, onda krece lavina. Dobro Rubio kaze, frajer je "unelectable". Cuj ne zna jeko David Duke. Jad jadni.
- jeza u ledja
#1517 Re: AMERIKA
Bas sam htio nesto o ovome sad da napisem.Point. wrote:Pitanje za ove upucenije. Zasto su samo dvije stranke u USA, postoje li neke trece i ako ne, ima li sanse da vise od dvije stranke budi relevantne u buducnosti?
Maloprije sam slusao jednog juznjackog guvernera, Republikanac. Haley Barbour.
Uglavnom pitaju ga nesto u vezi podjela u Republikanskoj stranci i bla bla, standardna prica, medjutim nesto na kraju rece sto me se jako dojmilo. Kaze, parafraziram: "Purity in a two-party system is the enemy of victory".
Ne znam jel to citira nekog od ranije ili sta, ali je tako dobro receno, objasnjava sustinu americkog dvopartijskog sistema i moze pomoci da objasni i odgovor na tvoje pitanje.
Do sada je stanje bilo ovakvo - imas samo dvije velike stranke. Zbog toga svaka stranka mora da objedini cijeli spektar ideja pod isti krov. Znaci Republikanci: liberalna ekonomija, socijalni konvervativizam, liberartarijanizam, nacionalizam, militarizam, deregulacija. Demokrate: socijaldemokracija, socijal-liberalizam, internacionalizam, regulacija, itd. Kolektivno vs. individualno. Liberalno vs. konzervativno. U drugim zemljama je drukcije. Hocemo sindikate, daj socijaliste. Hocemo crkvu, daj kriscanske demokrate. Hocemo travu, daj liberale. Hocemo biznis, daj druge liberale. Hocemo crne, bijele, zute, zelene, daj stranku. I onda imas gomilu stranaka koje su usko vezane za samo jednu stvar i niko nije spreman na kompromis.
E to je, bar do sada, bila prednost dvopartijskog sistema. Sto moras ukljuciti cijeli spektar raznih ljudi u jednu stranku da bi nesto stvarno napravio.
I onda, kada pocnes tjerati inat i cistunstvo pa optuzujes ljude da nisu pravi konzervativci ili liberali, stvaras situaciju gdje se svi takmice ko je ekstremniji od drugog. Sto si napadniji, to bolje. I naravno u tom procesu pocnes gubit pristalice. Dovedes do podjela na sastavne dijelove. Tako podjeljen nikad nista neces postici protiv ujedinjene opozicije.
Jbt Demokrati vec decenijama moraju pravit najcudnije koalicije pa nekako uspijevaju.
Pogledas debate izmedju Sandersa (koji je u stvari nezavisni kandidat uclanjen u Demokratsku stranku od nedavno) i Clintonove, i pogledas debate Republikanaca na drugoj strani, pa to je nebo i zemlja. Iako govorimo o zemlji koja ima mnogo vise ljudi koji sebe opisuju kao konzervativne nego liberalne. Uglavnom, poenta je - podijeli se i izgubices. Pravi koalicije - i pobjedices. Znaci unutar stranke.
Pogledajte koliko je raznoraznih stranaka i koalicija prolejulao BiH politickom scenom. Pola njih se mogu strpati u isti kos. Ali ne, cim nekom prahne on ce osnovati svoju stranku, malo handriti sa anamo onim, pa se onda vratiti, osvojiti dio vlasti, sljedece izbore sve izgubiti i onda se vratiti u pocetno stado. A cijelo vrijeme se u stvari radi o dva generalna trenda - ljevicari i desnicari.
Zamislite koliko bi drukcije bilo kad bi svi desnicari bili pod istim krovom, svi ljevicari pod istim krovom, makar u istom narodu.
I cim imas takav sistem u kom moras praviti kompromise unutar svoje stranke, ti imas shvatanje da moras praviti kompromise svugdje u politici, ne da bi jedan drugog pocesali vec da bi zajedno radili na necemu sto ce doprinjeti svima u zajednici.
U Americi ima puno malih stranaka. Njima je jako tesko izbiti na povrsinu. Mnoge drzave imaju razne zapreke koje onemugucavaju da se uopste registrijes kao nezavisni kandidat ili kandidat druge stranke. Recimo da dvije stranke imaju "monopol" nad politickim procesom.
Medjutim, to ne znaci da se ne moze. Jeff je vec objasnio u vezi Trumpa, ali i za Sandersa je slicno. On je zvanicno "Independent" senator, samo jedan od dvojice u Senatu (drugi je iz susjednog Mainea), medjutim uglavnom glasa zajedno sa Demokratama u legislativi.
Nezavisni kandidati na predsjednickim izborima mogu imati itekako uticaj. Sjecate se svi kontroverze kad je G.W.Bush prvi put izabran kontra Gorea. Radilo se o par hiljada mescini glasova na Floridi koji bi napravili razliku. Ako se ne varam, tadasnji treci kandidat je bio Ralph Nader iz Stranke Zelenih. I onih par procenata koje je osvojio na Floridi su direktno uticali na to da Bush bude predsjednik (jer realno oni koji glasaju za Zelene bi dali glas Demokratama). U 90im je nezavisni kandidat Ross Perot (bizMismen) u dva izbora za redom dobio po jedno 15%ak posto glasova. U 60im je George Wallace bio epitom epske podjele u Demokratskoj stranci izmedju papaka i gradske raje (
Uglavnom, mozda je ovo vrijeme kad ce te "trece opcije" postati realnost, ne samo u predsjednickim izborima nego generalno. Mnogo se o tome prica. Ja inace mislim da americko drustvo sve vise naginje evropskom, pa mozda i taj multistranacki sistem postane dio generalnog politickog miljea.
- Gojeni H
#1518 Re: AMERIKA
Ustvari, veoma je jednostavno kada se pogleda omiljena americka zabava - statistike.jefferson wrote: Nije bas tako jednostavno. Od svih mislim da je vojska (oficirski kadar i slicno, nemislim na 18-godisnjeg djecaka koji je do juce igrao video igrice), najvise uplasena Trumpom.
Ja sa njima radim, i to je kategorija koja bi vrlo lako mogla ostati kod kuce kada izbori dodju.
Demokratski kanidadat u vecini slucajeva smanjuje budzet odbrani, republikanski ga povecava.
Nikada ne treba smetnuti s uma konzervativizam prosjecnog americkog glasaca, te apstinenciju neodlucnih.
Vecina ljudi je, prije samo nekoliko godina, s nevjericom gledala kako se na jednom mjestu okupljaju Paul Wolfowitz, Donald Rumsfeld, Dick Cheney i Bush mladji, a sve zahvaljujuci americkom glasacu i njegovom kolegi koji nije zelio da izadje na izbore.
-
daddy-kool
- Jack Be Nimble
#1520 Re: AMERIKA
Samantha fino objasni zasto nije toliko bitno kome si dao glas za predsjednika ako dvije godine kasnije ne glasas na lokalnim.
-
jefferson
#1521 Re: AMERIKA
Nisu to lokalni izbori negotkz. Mid-Term kada idu na izbore komplet predstavnicki dom i 33 senatora.Jack Be Nimble wrote:Samantha fino objasni zasto nije toliko bitno kome si dao glas za predsjednika ako dvije godine kasnije ne glasas na lokalnim.
To je Bernijev problem. Skupio extra para jer omladina netreba da ustane iz stolice, nego samo pritisne "donate" na web stranici. Medjutim, kada treba dignuti guzicu i otici glasati....
- Jack Be Nimble
#1522 Re: AMERIKA
Znam, ali kazem loaklni jer biras predstavnike svoje republike. Takodjer kada treba glasati na pravim lokalnim izborima, kada se bira senat za republiku nigdje ih. Tako onda 33 republike su pod republikanskom rukom. Jos imaju kongres i senat, predsjednistvo im samo dodje kao slag na tortu.jefferson wrote:Nisu to lokalni izbori negotkz. Mid-Term kada idu na izbore komplet predstavnicki dom i 33 senatora.Jack Be Nimble wrote:Samantha fino objasni zasto nije toliko bitno kome si dao glas za predsjednika ako dvije godine kasnije ne glasas na lokalnim.
To je Bernijev problem. Skupio extra para jer omladina netreba da ustane iz stolice, nego samo pritisne "donate" na web stranici. Medjutim, kada treba dignuti guzicu i otici glasati....
-
jefferson
#1523 Re: AMERIKA
Ako Trump bue kandidat gube senat 100%.Jack Be Nimble wrote:Znam, ali kazem loaklni jer biras predstavnike svoje republike. Takodjer kada treba glasati na pravim lokalnim izborima, kada se bira senat za republiku nigdje ih. Tako onda 33 republike su pod republikanskom rukom. Jos imaju kongres i senat, predsjednistvo im samo dodje kao slag na tortu.jefferson wrote:Nisu to lokalni izbori negotkz. Mid-Term kada idu na izbore komplet predstavnicki dom i 33 senatora.Jack Be Nimble wrote:Samantha fino objasni zasto nije toliko bitno kome si dao glas za predsjednika ako dvije godine kasnije ne glasas na lokalnim.
Oni vec imaju problema ove godine odrzati senat svakako. Skoro svi republikanci koji idu na izbore iz senata su ranjivi.
Takodje, nije to bas kako samatha govori. To je kada gledas sa nacionalne perspektive. Pitanje je sta taj predstavnik donosi distriktu? Sve dok predstavnik donosi tkz. "pork" distriktu, radna mjesta, subvencije itd, sto bi ga neko mjenjao?
Tip O'Neal je to najbolje rekao: All politics is local!
- jeza u ledja
#1524 Re: AMERIKA
Izbori za Kongres nisu lokalni izbori.Jack Be Nimble wrote:
Znam, ali kazem loaklni jer biras predstavnike svoje republike. Takodjer kada treba glasati na pravim lokalnim izborima, kada se bira senat za republiku nigdje ih. Tako onda 33 republike su pod republikanskom rukom. Jos imaju kongres i senat, predsjednistvo im samo dodje kao slag na tortu.
-
LDLT
#1525 Re: AMERIKA
Ono što je u Americi Demokratska stranka to nebi baš u Europi prošlo kao neka ljevica, tj. donedavno sigurno nebi.