Islam - pitanja i odgovori
-
prenosnik
#1501 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovakvu metodologiju hadisa nije ni ibn Hadžer poznavao 
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:50, edited 1 time in total.
- zagortenej
#1502 Re: Islam - pitanja i odgovori
bicu iskren, nisam citao nista vezano za tu temu, pa se ne mogu jos ocitovati 
-
prenosnik
#1503 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovakvu metodologiju hadisa nije ni ibn Hadžer poznavao 
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:50, edited 1 time in total.
- zagortenej
#1504 Re: Islam - pitanja i odgovori
to je nešto između mog Gospodara i mene, nije za javnost.arzuhal wrote:Obavljaš li namaz?zagortenej wrote:samo Jednogarzuhal wrote:Zagore, imaš li ti kakvog gospodara ili?
zasad
- zagortenej
#1505 Re: Islam - pitanja i odgovori
sta te brigaprenosnik wrote:sta, namaz ili odgovor na pitanje?zagortenej wrote:
to je nešto između mog Gospodara i mene, nije za javnost.
-
zijancer
#1506 Re: Islam - pitanja i odgovori
ne znam, mene podsjecas na Oshoa u 'The Great Zen Master TaHui', ista dreka ista brzopletost..ili kad smo vec tu..na vujosevicaprenosnik wrote:aha...ma jok trud...postoji samo korelacija zabave i obzira ( aka "milost" ) koja varira u vremenu i prostoruzijancer wrote: e pa, nemoj se truditi
klasicni dreseri
-
RNG_25
#1507 Re: Islam - pitanja i odgovori
Traćiš trud. Bolje nemoj.zijancer wrote:ne znam, mene podsjecas na Oshoa u 'The Great Zen Master TaHui', ista dreka ista brzopletost..ili kad smo vec tu..na vujosevica![]()
klasicni dreseri
-
zijancer
#1508 Re: Islam - pitanja i odgovori
smatram da je imao problem, uglavnom nije me dalje interesovalo kakav 
- Towelie
#1509 Re: Islam - pitanja i odgovori
]Ucio se napamet. Proces memorisanja i zapisivanja je tekao paralelno.Kur'an se memorisao? Kako? Je li prvo bio napisan, pa memorisan, ili je Poslanik a.s. naglas nekoga podučavao?
Sigurno, toliko je to labav argument da ga imam Malik koristi pri deriviranju serijatskih propisa.A karakter ashaba je nikakav argument, usput da kažem.
-
RNG_25
#1510 Re: Islam - pitanja i odgovori
[1] A nepismeni Poslanik a.s. je sve to preslušavao, što je zapisano. I do nas je dostavljeno upravo to što je zapisano, a od strane Poslanika a.s. preslušano da je zapisano... Valjda. Pretpostavljajući da niko kasnije nije manipulisao zapisima. I pretpostavljajući da su pisari zapisivali tačno kako im je naloženo. I pretpostavljajući da su učači čitali tačno kako je zapisano. I pretpostavljajući da Muhammed a.s. nije načinio nikakvu grešku prilikom saopštavanja šta će biti zapisano. I pretpostavljajući da Muhammed a.s. nije načinio nikakvu grešku prilikom preslušavanja šta je zapisano. I pretpostavljajući da su meleci savršeni automatoni. I td. Puno pretpostavki...Towelie wrote:[1] Ucio se napamet. Proces memorisanja i zapisivanja je tekao paralelno.Kur'an se memorisao? Kako? Je li prvo bio napisan, pa memorisan, ili je Poslanik a.s. naglas nekoga podučavao?[2] Sigurno, toliko je to labav argument da ga imam Malik koristi pri deriviranju serijatskih propisa.A karakter ashaba je nikakav argument, usput da kažem.
[2] Nisam rekao da je "labav" argument. Rekao sam da je nikakav.
- Kroksica
#1511 Re: Islam - pitanja i odgovori
Tebi dusa programiranje.apsidejzi wrote:naaaaa... nekako mi je malo to nategnutoKroksica wrote: Koliko ja mogu razumjeti spomenuti ajet, Muahmmed nije recitovao ni pisao knjige prije Kur'ana, pa se moze i zakljuciti da je Kur'an i recitovao i pisao (pod pisao ne mislim izmisljao nego zapisivao). Mozda i nije ali mi to nije aluzija na nepismenost. Sto se tice ostatka tvog posta o literaturi koju je navodno Muhammed plagirao slazem se i vec sam to govorila. Ne vjerujem da je bio toliko pismen da je citao svjetsku tj. grcku literaturu, sve i da je prevedena u njegov vakat.
S druge strane, neka elementarna pismenost je bas nesto sto mi ide uz njegov lik, cak i kad je u pitanju pred-islamski period. Bio je ugledan trgovac iz plemicke porodice, morao je nekako voditi evidenciju o racunima i narudzbama, a islamski period...96:1
Salim se. Naravno da se slazem sa tobom da se pismenost nije ogledala u sposobnosti pisanja kao sto se danas ne ogleda u sposobnosti programiranja. Arapi su poznati po usmenom prenosenju dogadjaja i jednostavno nisu smatrali bitnim pisanu rijec. Na nivou drustva su se postovale druge vrijednosti u kojima je on bio dobar. Ti danas ako hoces napraviti konkurenciju facebooku neces sam sjesti i programirati stranicu nego ces platiti ljudima da ti to odrade a fokusiraces se na marketing. Ja mislim da je dobra paralela izmedju sposobnosti programiranja danas i sposobnosti pisanja onda.
Pisana rijec je tek kasnije postala cijenjena i to na zapadu jer zapad nije imao kulturu prenosenja usmenih predaja. Da bi iskustva prenio na iducu generaciju i da bi se bazen znanja odredjenog drustva prosirivao a samim tim drustvo napredovalo, ti moras imati sposobnost kolektivnog pamcenja. Usmena metoda je najlaksa ali je i mnogo ogranicena. Moze se dodavati, tesko ju je verificirati, moze se lazirati a moze se i zaboraviti. Moze se desiti da za stotinu ili hiljadu godina jedino radno mjesto koje se bude nudilo ljudima je ili programiranje masina ili odrzavanje masina i moze se desiti da ljudi tog doba pod osnovnom pismenoscu budu smatrali sposobnost komunikacije sa masinama. Ako budu gledali na nas, smatrace nas nepismenim i zaostalim sa tog aspekta.
Mislim da je kljucni faktor u svemu ovome sposobnost prilagodjavanja lokalnom drustvu bez predrasuda. Stvari su se malo promijenile. Ne mora znaciti da smo mi pismeniji u odnosu na njih. Da, danas je temelj pismenosti poznavanje slova i brojeva a to je zato sto nam je drustvo izgradjeno na tim osnovama. Moj djed nije znao citati i pisati a iskren da budem nije ni trebao. Ipak, covjek je zivio dostojan zivot. Nije bio nesto aman imucan ali je bio dobrostojeci. Kad sagledam svoju situaciju, zakljucujem da sam na istom nivou kao i on. Mi smo bukvalno u ove tri generacije morali trcati da bismo ostali u mjestu. I ja zivim dostojan zivot ali nisam nesto aman imucan kad uporedim sta sve drugi ljudi imaju. Taman sam na istom nivou kao i on. Kad pogledas sta sam sve morao nauciti i koliko se ispraksirati u raznim oblastima shvatis da sam bukvalno morao trcati da bih ostao u mjestu. Kao na onoj pokretnoj traci u trening sali.
I tako, odoh ja uzduz i poprijeko
- zagortenej
#1512 Re: Islam - pitanja i odgovori
i skromna, ako smijem primjetitiKroksica wrote: Tebi dusa programiranje.Nisi morao uopste spominjati programiranje, mogli smo ostati i na pismenosti da bih ja skontala o cemu pricas. Mnogi ovdje, pa i ja sama, su visoko obrazovani, relativno nacitani ljudi ali ne vjerujem da iko knjige pise. Evo ja ne pisem a znam sva slova i brojat do 100.
Ja sam ovu "raspravu" prestala sa Towelijem jer sam skontala da je u biti nebitno je li Poslanik bio pismen ili ne i zato jer nas je Zvizdan indirektnno nalijepio jer se raspravljamo o trivijama.
-
malocvijece
#1513 Re: Islam - pitanja i odgovori
Druze, cini mi se da ti ocekujes da te neko ovdje ubjedjuje.RNG_25 wrote:[1] A nepismeni Poslanik a.s. je sve to preslušavao, što je zapisano. I do nas je dostavljeno upravo to što je zapisano, a od strane Poslanika a.s. preslušano da je zapisano... Valjda. Pretpostavljajući da niko kasnije nije manipulisao zapisima. I pretpostavljajući da su pisari zapisivali tačno kako im je naloženo. I pretpostavljajući da su učači čitali tačno kako je zapisano. I pretpostavljajući da Muhammed a.s. nije načinio nikakvu grešku prilikom saopštavanja šta će biti zapisano. I pretpostavljajući da Muhammed a.s. nije načinio nikakvu grešku prilikom preslušavanja šta je zapisano. I pretpostavljajući da su meleci savršeni automatoni. I td. Puno pretpostavki...Towelie wrote:[1] Ucio se napamet. Proces memorisanja i zapisivanja je tekao paralelno.Kur'an se memorisao? Kako? Je li prvo bio napisan, pa memorisan, ili je Poslanik a.s. naglas nekoga podučavao?[2] Sigurno, toliko je to labav argument da ga imam Malik koristi pri deriviranju serijatskih propisa.A karakter ashaba je nikakav argument, usput da kažem.
[2] Nisam rekao da je "labav" argument. Rekao sam da je nikakav.
-
RNG_25
#1514 Re: Islam - pitanja i odgovori
Upravu si, čini ti se.malocvijece wrote:Druze, cini mi se da ti ocekujes da te neko ovdje ubjedjuje.
- Kroksica
#1515 Re: Islam - pitanja i odgovori
O cemu ti?prenosnik wrote:ni ti nisi imuna na allahovo ime u kriski limuna?Kroksica wrote: Jesu u tragovima ali tragovi su takvi da iziskuju odredjeno znanje koje Muhammed nije imao.
- arzuhal
#1516 Re: Islam - pitanja i odgovori
zagortenej wrote:to je nešto između mog Gospodara i mene, nije za javnost.arzuhal wrote:
Obavljaš li namaz?
Vjeruješ li u Kur'an, postiš li Ramazan, vjeruješ li da je Muhammed, alejhi-selam, poslanik od Boga, Jednog i Jedinog, Stvoritelja?
Zanima me samo da se očituješ kao musliman ili nemusliman, da mogu da imam jasniju sliku tvog studioznijeg ili, hajmo se našalit
Ja nemam apsolutno nikakav problem s tim i takvima raspravama, ma s čije strane dolazilo, svako ima pravo da iznosi argumentaciju i tvrdi ovo ili ono, ali kada taj neko nema hrabrosti da iznese svoje vlastito vjerovanje (načela, religiju kojoj pripada, crkvu - šta god), a voli da dovodi tuđe, onda je to jedna posebna vrst kukavičluka koja razvidno govori o karakteru takve osobi i ja onda imam načine svog odnosa prema takvim ljudima.
Nije sramota biti katolik, pravoslavac, protestant, budista, Jehovin svjedok, bilo šta
Kakav je to kukavičluk, odakle potreba da se islam vječito dovodi u pitanje a da se ne kaže šta je pravi put?
A ako ne vjerujete ni u kakvog Boga, u Stvoritelja, zvao se on Jahve, Jehova, Elohim, Isus Krist ili bilo kako, ako niste pripadnici nijedne vjere, nijedne religije, crkve, ne slijediti nijednu knjigu ili bilo što za što samtrate da je Istina nad islamom koji je po vama laž - onda recite tako, nije problem. Ali ako jeste pripadnici neke religije, ali o tome šutite, ne smijete se izjasniti javno dok, paralelno, javno secirate islam, to je onda nešto sasvim drugo. Mislim, razumijem ja da ljudi budu u misiji, da sebi uzmu u službu da tako rade, ali da se plaše izjasniti?
Ovako, ti i @prenosnik djelujete kao dobro uhodan tandem, kao u onoj narodnoj...
Što propusti dijete Grujica
to dočeka Starina Novače
..jedan drugom dovrašavate misao, podstičete, jedan jednom postavi neko pitanje a drugi ga proširi, čak i kada jedan bude prozvan - drugi uskače da brani
Ne, daleko od toga, kako rekoh, da to može meni lično uzdrmati bilo što (sve što sam dosad čuo i sve ono što znam da se govori - svi znamo da postoje brojni portali maksuz za iznalaženje i ukazivanje islama kao lažne vjere, itd), naprotiv: ja smatram takve ljude i njihovo djelovanje Allahovom mudrošću.
No jedino me baš žalosti kada to rade ljudi koji nemaju obzira prema drugima na način da za njih nečije ništa nije sveto, a njihovo je toliko da ne smiju ni kazat šta su i kojoj vjeri pripadaju. Upravo to govori o strahu tih osoba (vjerovatno opravdanom) da bi njihova vlastita vjera bila uzdrmana kada bi nešto javno rekli o njoj...
- arzuhal
#1517 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zvao me sinoć tvoj gospodar. Ima on taj običaj, nazove oko dva sata iza ponoći da mi se požali na tebe. Kaže:''Stalno samo o Allahu priča, mene ni da spomene!''. Ja mu ono kažem, saosjećajno:''Ma pusti, pubertet je to, proći će ga...''.prenosnik wrote:@arzuhal,
pametnom je i jedna dosta...
a musliman hoce cetiri
-
statixx
-
zvizdan
#1519 Re: Islam - pitanja i odgovori
Joj, Arzuhal, sad si ga samo potakao na novu turu presipanja iz supljeg u prazno
Pusti, bolan, ako covjek ima misiju, bojim se da mu lose ide, a ako se radi samo o nekim licne frustracijama islamom, zao mi je sto je tako, ali nije jedini na svijetu, majka mu stara. Pazi, recimo, ove djecake i posvecenost glupostima http://www.skepticsannotatedbible.com/Quran/
Meni je samo zao sto ovdje nikako da se zacne neka konstruktivna i zanimljiva tema, i to ponajvise zbog ovih bezveznih "klizecih startova" prenosnika i jos par njih. Par puta rekoh da bi bilo ok da otvaraju zasebne teme za svoje revolucionarne ideje, pa kome se da... Ali valjda i ja previse ocekujem.
Meni je samo zao sto ovdje nikako da se zacne neka konstruktivna i zanimljiva tema, i to ponajvise zbog ovih bezveznih "klizecih startova" prenosnika i jos par njih. Par puta rekoh da bi bilo ok da otvaraju zasebne teme za svoje revolucionarne ideje, pa kome se da... Ali valjda i ja previse ocekujem.
- arzuhal
#1520 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa to i jest cilj, obesmisliti svaku priču o i unutar islama, ali zbog - muslimana (ne tek islama). Da se radi o osobama, pripadnicima neke religije, koji islam smatraju zabludom i žele o tome da iznesu stav i argumente, uradili bi tako kako ti govoriš. Ih, toliko je foruma na kojima ljudi pričaju i o islamu i navode sve što smatraju da ga razotkriva kao đavolju rabotu. Ja to razumijem.zvizdan wrote:Joj, Arzuhal, sad si ga samo potakao na novu turu presipanja iz supljeg u praznoPusti, bolan, ako covjek ima misiju, bojim se da mu lose ide, a ako se radi samo o nekim licne frustracijama islamom, zao mi je sto je tako, ali nije jedini na svijetu, majka mu stara. Pazi, recimo, ove djecake i posvecenost glupostima http://www.skepticsannotatedbible.com/Quran/
Ali kada imaš par ljudi koji upadaju na teme kao što je ova ili Sufizam i slično, te ih zasipaju svojim ''argumentacijama'', tada je sasvim razvidno da njima nije cilj tek iznositi svoje stavove nego...
Ali, to nam otvara i polja neslućenih mogućnosti, za slične stavove
- zagortenej
#1521 Re: Islam - pitanja i odgovori
sta cu ti ja kad ti ne mogu docarati, moras to dozivjetiKakav je to odgovor, nisam te pitao za intimni odnos sa nekom ženom. Ili muškarcem
![]()
vjerujem u Boga, samo što moj Gospodar nije i tvoj, kao što Musaov Gospodar nije kao i njegovog naroda.Vjeruješ li u Kur'an, postiš li Ramazan, vjeruješ li da je Muhammed, alejhi-selam, poslanik od Boga, Jednog i Jedinog, Stvoritelja?
izvini, a ko si ti da se ja tebi ispovjedam? zna se kome se vjerovanje i djela predočavajuZanima me samo da se očituješ kao musliman ili nemusliman, da mogu da imam jasniju sliku tvog studioznijeg ili, hajmo se našalit, ''zainteresiranijeg'' zanimanja islamom - da li se ovim pitanjima baviš kao musliman ili kao neko, poput @prenosnika, samo da bi nekako iznalazio tobožnje slabosti islamu te nastojao time, eventualno, uzdrmati - kako ti ono reče - nečije vjerovanje, dovesti nekoga u zapitanost i sumnju, a da pri tome krije vlastito vjerovanje iz straha da i ono ne bude tema analiza i rasprava kakve se ovdje o islamu vode
![]()
naravno da ti ne može uzdrmati, ne bi se valjda toliko pravdaoNe, daleko od toga, kako rekoh, da to može meni lično uzdrmati bilo što (sve što sam dosad čuo i sve ono što znam da se govori - svi znamo da postoje brojni portali maksuz za iznalaženje i ukazivanje islama kao lažne vjere, itd), naprotiv: ja smatram takve ljude i njihovo djelovanje Allahovom mudrošću.
-
zijancer
#1522 Re: Islam - pitanja i odgovori
zvizdan hajde, sta bi ti bilo zanimljivo za cakulanje?
-
zijancer
#1523 Re: Islam - pitanja i odgovori
prenosnik wrote:cini mi se da je "povukao vlage" zato sto se u mladim danima zavlacio po mracnim i memljivim mjestima, pa je poslije imao problema sa bubrezima...zijancer wrote:smatram da je imao problem, uglavnom nije me dalje interesovalo kakav
ima on pokoje zrno soli, ali posto nije cuvar nego samo prenosilac, ne zna kako da razbije ljusku od jajeta
moze samo da dresira
- Kroksica
#1524 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja mislim da je Prenosnik u vise navrata "objasnio" svoje vjerovanje, samo treba gledat da bi se vidjelo. But that's just me...arzuhal wrote:.
- Kroksica
#1525 Re: Islam - pitanja i odgovori
ZAto i ne pisem knjige.zagortenej wrote:i skromna, ako smijem primjetitiKroksica wrote: Tebi dusa programiranje.Nisi morao uopste spominjati programiranje, mogli smo ostati i na pismenosti da bih ja skontala o cemu pricas. Mnogi ovdje, pa i ja sama, su visoko obrazovani, relativno nacitani ljudi ali ne vjerujem da iko knjige pise. Evo ja ne pisem a znam sva slova i brojat do 100.
Ja sam ovu "raspravu" prestala sa Towelijem jer sam skontala da je u biti nebitno je li Poslanik bio pismen ili ne i zato jer nas je Zvizdan indirektnno nalijepio jer se raspravljamo o trivijama.