juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Fudo387

#1501 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Tito

Image

Olaf,

Image

...identifikuj kretena :D
nosara

#1502 Re: juga 1950.-1990.

Post by nosara »

Fudo387 wrote:Tito

Image

Olaf,

Image

...identifikuj kretena :D
Ti sam sebe nabacujes na volej... :roll:
Fudo387

#1503 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

nosara wrote:Ti sam sebe nabacujes na volej...
Sto?
Sad ces reci kako Tito nije imao ukusa?
Banksy

#1504 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Jurica Pavičić o 50 godina Renaulta 4: Objektivno, bio je ružan, grbav poput kvazimoda... bio je najbolji auto koji sam ikad vozio

Bio je to auto koji je više no i jedan oblikovao našu kulturu. Auto koji je stvorio sve naše šverc komerce, s kojim su počeli mnogi naši poslovni imperiji, kojim su okopana naša polja i sazidane sve naše vikendice. Nije bez vraga ideja mog prijatelja da na svakom našem otoku dignemo spomenik francusko-slovenskoj ‘katrici’

ZAGREB - Negdje sredinom devedesetih, odlučio sam se iz svijeta pješaka premjestiti u svijet vozača i kupiti svoj prvi auto. Bio sam u to doba mladi novinar početnik, bio je rat, a plaće u Hrvatskoj bile su dvjesto ili tristo njemačkih maraka. Dizanje kredita ili kupovina novog auta za mene i za bilo kog pripadnika srednje klase u to je doba bio nezamisliv luksuz, ali je zato tržište polovnih auta cvalo. Pošteno očuvan auto srednje klase moglo se dobiti već za 400-500 njemačkih maraka, godišnje osiguranje koštalo je koliko pola automobila, a samim tim neregistrirani su auti bili dobrano jeftiniji od registriranih.

Moj prvi auto
U splitskim malim oglasnicima tog sam proljeća dao oglas i napisao da tražim auto koji sam sebi mogao priuštiti: Simcu, Dianu ili Renault 4. Tijekom idućih nekoliko tjedana bio sam zapljusnut najneobičnijim telefonskim pozivima, a to iskustvo pretvorilo me definitivno u fasciniranog ljubitelja svake vrste oglasnika. Više sam tog proljeća naučio o našem društvu iz oglasnih podlistaka, nego iz deset godina hrvatske proze zajedno.

Tog proljeća, nazivao me sve i svatko. Nazivali su me otočni mesari, vlaški župnici, stari umirovljenici čije su Simce pod ceradom stajale desetljećima i palile od prve. Nazvao me jedan župljanin Ciste Provo (ili Primorskog Doca?) koji me upozorio da njegov župnik ima dobru ukradenu “četvericu”. Zvali su me svećenici, mesari, šverceri, magacineri, faturetaši, maranguni i električari, a ono što im je svima bilo zajedničko bio je jedan te isti auto, auto svih dalmatinskih i hrvatskih meštara, dućandžija, težaka: Renault 4.

Koji tjedan kasnije, i ja sam postao vlasnik jednog. Kupio sam ga od radnika jedne bračke hladnjače, a papiri su iz nekog razloga glasili na osječkog Srbina koji je živio na Braču. Od spomenute dvojice kupio sam crveni 4TL, za 550 maraka, i s njim se vozio idućih šest godina, sve dok nisam s njim prošao 160.000 kilometara i dok mi se doslovce nije raspao u dijelove na rivi u Orebiću. U tih šest godina, postao sam apsolutni fan “katrice”, najzanimljivijeg auta kojeg sam ikad vozio. U svim budućim autima koje sam kupio ili mislio kupiti - svim Cangooima, Roomsterima ili Multiplama - samo sam tražio zamjenu za crveni auto iz slovenskog Novog Mesta.

Izdašno gradsko vozilo
Ovog tjedna, u nekim sam novinama pročitao kako Francuska, ali i niz drugih zemalja - proslavljaju točno 50 godina od dana kad je s proizvodne trake u francuskom Billancourtu sišao prvi Renault 4.

Neki pustolov u koritu je suhog jezera u Utahu s friziranom “katricom” oborio rekord i dosegao tim povodom 280km/h, u nekim zemljama poput Kolumbije “četvorki” je posvećen memento, a više francuskih novina izdalo je fotografske specijale.

Mi u Hrvatskoj, eto, “četverice” se nismo sjetili, iako je to auto koji je itekako oblikovao našu kulturu, koji je bio prilagođen našem životu kao rukavica ruci, iako je to auto koji je stvorio sve naše šverc-komerce, s kojim su počeli mnogi naši poslovni imperiji, kojim su okopana naša polja i sazidane sve naše vikendice. To je auto bez kojeg nijedna vrtača, maslinik i vikendaška uvala ne bi izgledali kako danas izgledaju, pa nije bez vraga ideja mog prijatelja, enologa Živka Škračića, koji je jednom rekao da bi na svakom našem otoku trebao postojati spomenik francusko-slovenskoj “katrici”.

Renault 4 prvi se put na cesti pojavio godine 1961., u tvornici Renaulta koja je tada još bila državni kombinat, pošto su gazdu Renaulta poslije rata strijeljali jer je Nijemcima liferovao kamione. Renaultova uprava koju je - ironijskim obratom - vodio preživjeli iz holokausta pod imenom Dreyfus, kanila je napraviti mali, zapremninom izdašni gradski auto koji bi konkurirao tadašnjem mezimcu alternativaca - Citroënu spačeku.

Mali auto s petim vratima i prtljažnikom dostatnim za dvjestotinjak glavica salate pretvorio se u kratko vrijeme u senzaciju. Već do sredine 1966. u Francuskoj ih je prodano milijun, a osim urbanih šminkera njegovi konzumenti postali su mali voćari i vinogradari, sitni trgovci i obrtnici, te francuski pekari kojima je furgonska verzija “Fourgonette” postala zaštitni znak. Tijekom kasnih šezdesetih, R4 postaje automobilska zvijezda svijeta u razvoju. S uspjehom se radi u Kolumbiji, Meksiku, Čileu, no prava njegova postojbina postaje Mediteran.

Proizvodi se diljem Mediterana, od Istoka preko Juga do Zapada: u Grčkoj i u Milanu, u Guardi u Portugalu, u Valladolidu u Španjolskoj, Casablanci u Maroku, u Alžiru i Tunisu. “Četvericom” u Maroku težaci razvoze masline, u Provansi vinari putuju na sajmove, u Grčkoj zidaju apartmane po egejskim otocima.

Mediteranska infekcija “katricom” konačno će inficirati Jugoslaviju početkom sedamdesetih, kad tada anonimna tvornica kamp-kućica iz dolenjskog Novog Mesta prestaje sklapati Austine i laća se obećavajućeg francuskog grbavca.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUATRNJEG LISTA
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1505 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

Ommadawn wrote:Stojadin nije bio Rolls Royce za istocnoevropska auta - Volga je bila mnogo bolja i jaca, Lada 1500 i 1600 takodjer, pa i ona Lada 2105 i 2107, donekle i Pezejac i Polonez (kvalitetom su bili tu negdje, plus-minus, iako stara konstrukcija).
Ne slažem se baš zemljače :) Volga je bila ruski Merc ali je bila em skupa, em je užasno trošila (neki su ubacivali MB dizel motore kasnije) Lada 1600 kad je izašla koštala je kao dva Golfa keca, a Pezejac i Polonez su se licencno kod nas u ZCZ sklapali (vidiš to sam zaboravio :) )tako da su to bili skoro domaći proizvodi.
Ommadawn

#1506 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Mnogi Citroenisti tvrde kako je R4 kopija Spaceka, navodno, Renault je tu ideju ukrao od Citroena. Ja bas i ne vjerujem u ovo, ne mogu bas naci neku ogromnu slicnost izmedju ova dva auta, iako je Spacek definitivno najjednostavnije auto u kojem sam se ikada vozio. R4 nije bio toliko spartanski ali opet jednostavan da bi ga i neko ko je umio popraviti bicikl mogao bez problema odrzavati.

Za sverc-komerc na prostorima bivse Jugoslavije me ipak najvise asocira istocnonjemacki Wartburg. Taj je bio mazga koja je isla svukuda bez problema i vukla sve zivo.
Ommadawn

#1507 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Lajavikrelac wrote:
Ommadawn wrote:Stojadin nije bio Rolls Royce za istocnoevropska auta - Volga je bila mnogo bolja i jaca, Lada 1500 i 1600 takodjer, pa i ona Lada 2105 i 2107, donekle i Pezejac i Polonez (kvalitetom su bili tu negdje, plus-minus, iako stara konstrukcija).
Ne slažem se baš zemljače :) Volga je bila ruski Merc ali je bila em skupa, em je užasno trošila (neki su ubacivali MB dizel motore kasnije) Lada 1600 kad je izašla koštala je kao dva Golfa keca, a Pezejac i Polonez su se licencno kod nas u ZCZ sklapali (vidiš to sam zaboravio :) )tako da su to bili skoro domaći proizvodi.
Dakle, Volga je bila Rolls Royce za Stojadina, a morala je trositi jer je em imala motor od najmanje 2 kubika, a bila je i povelika. Sreca sto se u nju mogao ubaciti MB dizel motor - u Stojadina se nije moglo ubaciti nista. Iako ekonomicniji, ne i kvalitetniji.
Lada je bila Rolls Royce za Stojadina jer je kostala ko dva Golfa keca (nije zar ovoliko bila skupa??), mnogo prostranija i jaca.
Pezejac se sklapao kod nas, mada samo kao SKD, a za Poloneza nisam siguran da se kod nas sklapao. Katastrofa od auta - tu je vec Stojadin i mogao biti superiorniji i po kvalitetu i ekonomiji, pa i prakticnosti.
Point.

#1508 Re: juga 1950.-1990.

Post by Point. »

Ommadawn wrote:Mnogi Citroenisti tvrde kako je R4 kopija Spaceka, navodno, Renault je tu ideju ukrao od Citroena. Ja bas i ne vjerujem u ovo, ne mogu bas naci neku ogromnu slicnost izmedju ova dva auta, iako je Spacek definitivno najjednostavnije auto u kojem sam se ikada vozio. R4 nije bio toliko spartanski ali opet jednostavan da bi ga i neko ko je umio popraviti bicikl mogao bez problema odrzavati.

Za sverc-komerc na prostorima bivse Jugoslavije me ipak najvise asocira istocnonjemacki Wartburg. Taj je bio mazga koja je isla svukuda bez problema i vukla sve zivo.
Covjece, Wartburg. Kako je to prdilo auto. Culo se iz Jajca, a ti u Banjaluci. :)
Banksy

#1509 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

A tek ako si prisiljen da guslaš za njim, qq ... :mrgreen:
Domaci izdajnik

#1510 Re: juga 1950.-1990.

Volga je bila baš mašala cijenom, za te pare se mogao kršteni zapadni auto kupiti. Lada 1600 Specijal je baš bila extra limuzina kad je izašla i cijenom je bila baš jaka. Stojadin je bio domaći proizvod, solidan porodični automobil i bio je dosta kvalitetan 70tih kad je bio aktuelan, naspram Fiće je bio avion a mogao ga je prosječan Jugović priuštiti :)
Point. wrote:Covjece, Wartburg. Kako je to prdilo auto. Culo se iz Jajca, a ti u Banjaluci.
Ajd što ga čuješ, ako ide uz vjetar još ga i nanjušiš :mrgreen:

Domaci izdajnik

#1511 Re: juga 1950.-1990.

Još da dodam Volgu i Lajku 1600 kad su bile aktuelne limuzine radnik Čeh i Poljak mogli su samo sanjati....em se čekalo na red, em su bile u cijeni tri četiri Trabanta :)
Ommadawn

#1512 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Pa bila je ona verzija sto se izvozila u Japan, zvala se Yakodimmie :)

Otac od mog druga je Wartburg zvao "sporet". Pitam ga ja je li zbog izduvnih gasova a on ce "Ma ne, nego zbog izgleda. Jebo ga onaj ko ga nacrta". Inace covjek nikada nije ni sjeo za volan.

Volga vjerovatno zbog cijene i nije bas bila toliko zastupljena kod nas. One kasnije verzije sto su se pravile osamdesetih sa kockastim svjetlima i plasticnom maskom nisam nikada ni vidio kod nas.
Domaci izdajnik

#1513 Re: juga 1950.-1990.

Wartburg nije imao mašinsko kočenje, cvajtakt motor, ako ne stisneš kočnicu kad oduzmeš gas odletiš u živicu :mrgreen: Ali je bio ultra izdržljiv i pouzdan, ružan ko grob, ali neuništiv. Niko ko ga je imao nije se žalio na njega....
Stari od kolege je imao karavana s 79to godište, i tamo negdje 2000. kolega položio i otišli se vozati naveče. Slučajno smo malko više cugnuli :mrgreen: pa je okrećući se u rikverc po mraku zakačio Fiestu zadnjim branikom - otvorio Forda ko konzervu sardina, a metalni hromirani branik samo izašao i obrisao :mrgreen: Kao tenk!
KENJAC

#1514 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

E ba , bas ste smijesni sa ovom pricom , Spacek bolji , Stojadin , Mercedes ... Pojam "Juga" je nesto drugo. Nije mjerljivo u kubicima ni u konjima. To je jedan pojam koji se shvata ili ne shvata. Ne moze se sad nekom ko ne zna za Ferijalni savez i Izvidjace objasnjavat kako sada ljetovanje na Ibizi nema ama bas nista zajednicko sa Borackim Jezerom. Na Borackom sam upoznao Biljanu. Zaljubio se ko konj. I nikad joj nisam priso :roll:! Definitivno najbolji izlet u mom zivotu. A bio sam poslje na svim kontinentima sem Australije ! U Golfu kecu sam bio veci hadzija u mojim ocima nego sad kad pod guzicom imam 120 konja ! Nikad poslije nisam osjetio onu sportsku napetost ko kad smo se skupljali nedeljom oko nekog radia i slusali Kamenjasevica kako izgovara ono "teren travnat (cuj ... a kakav treba da bude) vrijeme idealno za igru ..." Pa onaj momenat kad cujes: MOSTAR !!! A tamo tajac i cujes "Brnovic iz kontra napada" Sta konta napada jebo te kontra napad u vrh guzice !!!! Ili onaj merak kad cujes Sreto Scepanovic vice BAAAAAJEVIIIIC !!! Ljudi ba , ja sam prvi put cuo za stres sa 35 godina ! Ko je od vas imo blind vrata na kuci. Bilo je ono cuveno "Kljuc ti je ispod otiraca a ako si gladan pitaj komsinicu da ti da da jedes". Zna li iko za slucaj pljacke u stanu. Ko je prisustvoao pucnjavi na ulici. Bolan , mi smo narkomanima zvali one sa duzom kosom :-D ! Dajte mi jedan slucaj kad je djak dosao u skolu i prijetio ucetiljici ili nastavniku. Nostalgija me ufati kad se sjetim da od Sarajeva do mora nije bilo granica. Ne. Sve nase ! Jebala vas prica koji je auto bolji. A ko je to u grad izlazio autom ? Niko ! A ipak smo guzili ! Nema mobilnog , al opet pravu raju nadjes! Ma , dzaba ja to vama pricam. Ne razumijes ti to druze sudija ...
Domaci izdajnik

#1515 Re: juga 1950.-1990.

Sve to stoji, ali ja hoću da nekima objasnim da je tad automobil bio prevozno sredstvo a ne statusni simbol! Mi smo vozili R4 i Skalu a išli smo na more u našu vikendicu, e to je bio tada nekakav statusni simbol kojim se hvalilo! Danas jašu Golfa GTI sa 200+ konja a nisu sa njim čestito nigdje na put otišli samo po čaršiji da se turira :roll: a garaža je vlažni san a kamo li vikendica na moru....
Ommadawn

#1516 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

KENJAC wrote:E ba , bas ste smijesni sa ovom pricom , Spacek bolji , Stojadin , Mercedes ... Pojam "Juga" je nesto drugo. Nije mjerljivo u kubicima ni u konjima. To je jedan pojam koji se shvata ili ne shvata. Ne moze se sad nekom ko ne zna za Ferijalni savez i Izvidjace objasnjavat kako sada ljetovanje na Ibizi nema ama bas nista zajednicko sa Borackim Jezerom. Na Borackom sam upoznao Biljanu. Zaljubio se ko konj. I nikad joj nisam priso :roll:! Definitivno najbolji izlet u mom zivotu. A bio sam poslje na svim kontinentima sem Australije ! U Golfu kecu sam bio veci hadzija u mojim ocima nego sad kad pod guzicom imam 120 konja ! Nikad poslije nisam osjetio onu sportsku napetost ko kad smo se skupljali nedeljom oko nekog radia i slusali Kamenjasevica kako izgovara ono "teren travnat (cuj ... a kakav treba da bude) vrijeme idealno za igru ..." Pa onaj momenat kad cujes: MOSTAR !!! A tamo tajac i cujes "Brnovic iz kontra napada" Sta konta napada jebo te kontra napad u vrh guzice !!!! Ili onaj merak kad cujes Sreto Scepanovic vice BAAAAAJEVIIIIC !!! Ljudi ba , ja sam prvi put cuo za stres sa 35 godina ! Ko je od vas imo blind vrata na kuci. Bilo je ono cuveno "Kljuc ti je ispod otiraca a ako si gladan pitaj komsinicu da ti da da jedes". Zna li iko za slucaj pljacke u stanu. Ko je prisustvoao pucnjavi na ulici. Bolan , mi smo narkomanima zvali one sa duzom kosom :-D ! Dajte mi jedan slucaj kad je djak dosao u skolu i prijetio ucetiljici ili nastavniku. Nostalgija me ufati kad se sjetim da od Sarajeva do mora nije bilo granica. Ne. Sve nase ! Jebala vas prica koji je auto bolji. A ko je to u grad izlazio autom ? Niko ! A ipak smo guzili ! Nema mobilnog , al opet pravu raju nadjes! Ma , dzaba ja to vama pricam. Ne razumijes ti to druze sudija ...
1. I ja sam se sa svojim prvim autom osjecao kao hadzija. Poslije mi nije bilo tako zanimljivo. Isto kao kad jebes prvi put neku zensku. Ili jebes prvi put uopste.
2. Znam! Maminom rodjaku u banjaluckom naselju Borik 1985 godine su obili stan i ukrali kasetofon, zlato i sta ja znam... Covjek tek sto je dobio stan od firme i uselio.
3. Prijetio moj skolski drug Bojan nastavniku sa nozem, da mu zakljuci prolaznu ocjenu na polugodistu. Nastavnik hladnokrvno razgrnuo kosulju i rekao "Hajde, ubodi!". Bojan izbacen iz skole, kasnije je zavrsio u inostranstvu (da li Njemacka ili Austrija).
4. Autom izlazio onaj ko ga je imao. Onaj ko ga je izmolio od roditelja. Onaj ko bi maznuo kljuceve.

Dzaba ja to vama pricam.
Sezam

#1517 Re: juga 1950.-1990.

Post by Sezam »

Warburgom po Vajkream, e sta ti je nekad bio zivot.
Domaci izdajnik

#1518 Re: juga 1950.-1990.

Ommadawn wrote:Dzaba ja to vama pricam.
Sve što si naveo su bili izolovani slučajevi i senzacija kad se desi, danas su sasvim normalne pojave koje nikoga ne iznenađuju :oops: Samo to zadnje je drugačije jer smo uvezli sav plehani otpad sa zapada na četiri točka zadnjih godina... :-?
Ommadawn

#1519 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Lajavikrelac wrote:
Ommadawn wrote:Dzaba ja to vama pricam.
Sve što si naveo su bili izolovani slučajevi i senzacija kad se desi, danas su sasvim normalne pojave koje nikoga ne iznenađuju :oops: Samo to zadnje je drugačije jer smo uvezli sav plehani otpad sa zapada na četiri točka zadnjih godina... :-?
Zemljak, uvezli bi ga i prije da nam je drzava SFRJ dala i da nisu postavljeni uslovi da izvjesno vrijeme zivis u inostranstvu, izvjesno vrijeme posjedujes, plus poreze, carine, dadzbine i sta ti ja znam. Ovako...jebiga...
vazi

#1520 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

KENJAC wrote:E ba , bas ste smijesni sa ovom pricom , Spacek bolji , Stojadin , Mercedes ... Pojam "Juga" je nesto drugo. Nije mjerljivo u kubicima ni u konjima. To je jedan pojam koji se shvata ili ne shvata. Ne moze se sad nekom ko ne zna za Ferijalni savez i Izvidjace objasnjavat kako sada ljetovanje na Ibizi nema ama bas nista zajednicko sa Borackim Jezerom. Na Borackom sam upoznao Biljanu. Zaljubio se ko konj. I nikad joj nisam priso :roll:! Definitivno najbolji izlet u mom zivotu. A bio sam poslje na svim kontinentima sem Australije ! U Golfu kecu sam bio veci hadzija u mojim ocima nego sad kad pod guzicom imam 120 konja ! Nikad poslije nisam osjetio onu sportsku napetost ko kad smo se skupljali nedeljom oko nekog radia i slusali Kamenjasevica kako izgovara ono "teren travnat (cuj ... a kakav treba da bude) vrijeme idealno za igru ..." Pa onaj momenat kad cujes: MOSTAR !!! A tamo tajac i cujes "Brnovic iz kontra napada" Sta konta napada jebo te kontra napad u vrh guzice !!!! Ili onaj merak kad cujes Sreto Scepanovic vice BAAAAAJEVIIIIC !!! Ljudi ba , ja sam prvi put cuo za stres sa 35 godina ! Ko je od vas imo blind vrata na kuci. Bilo je ono cuveno "Kljuc ti je ispod otiraca a ako si gladan pitaj komsinicu da ti da da jedes". Zna li iko za slucaj pljacke u stanu. Ko je prisustvoao pucnjavi na ulici. Bolan , mi smo narkomanima zvali one sa duzom kosom :-D ! Dajte mi jedan slucaj kad je djak dosao u skolu i prijetio ucetiljici ili nastavniku. Nostalgija me ufati kad se sjetim da od Sarajeva do mora nije bilo granica. Ne. Sve nase ! Jebala vas prica koji je auto bolji. A ko je to u grad izlazio autom ? Niko ! A ipak smo guzili ! Nema mobilnog , al opet pravu raju nadjes! Ma , dzaba ja to vama pricam. Ne razumijes ti to druze sudija ...
bas tako :thumbup:
Domaci izdajnik

#1521 Re: juga 1950.-1990.

I neke skandinavske zemlje kolju nametima na uvoz vozila, nije naš izum....

I koliko je smeće bio i nepopularan:
Image

http://www.autoblog.com/2013/09/18/new- ... y/#image-1

Papamobil :mrgreen:
Last edited by Domaci izdajnik on 02/03/2015 22:30, edited 1 time in total.
shandrprcSA

#1522 Re: juga 1950.-1990.

Post by shandrprcSA »

za bitangu :D
Image
KENJAC

#1523 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Ommadawn wrote:
1. I ja sam se sa svojim prvim autom osjecao kao hadzija. Poslije mi nije bilo tako zanimljivo. Isto kao kad jebes prvi put neku zensku. Ili jebes prvi put uopste.
2. Znam! Maminom rodjaku u banjaluckom naselju Borik 1985 godine su obili stan i ukrali kasetofon, zlato i sta ja znam... Covjek tek sto je dobio stan od firme i uselio.
3. Prijetio moj skolski drug Bojan nastavniku sa nozem, da mu zakljuci prolaznu ocjenu na polugodistu. Nastavnik hladnokrvno razgrnuo kosulju i rekao "Hajde, ubodi!". Bojan izbacen iz skole, kasnije je zavrsio u inostranstvu (da li Njemacka ili Austrija).
4. Autom izlazio onaj ko ga je imao. Onaj ko ga je izmolio od roditelja. Onaj ko bi maznuo kljuceve.

Dzaba ja to vama pricam.
Jebo me svak , da sam pito " Jel iko vidio covjeka da skoci sa tri'es i sest hilja metara visine" ti bi reko " Moj jaran Felix , neki dan" Kad procitah ove tvoje avanture , tacno se zapitah gdje to ja zivljase ? Al eto , nema veze. Meni ce ta Juga uvijek predstavljati nesto lijepo , egzoticno i drago i uvijek ce mi ostat zal sto moj sin nece bar mjesec dana osjetit sta znaci imati onakvo djetinstvo. Moj sin ima deset godina a tek prosle godine , na nagovor rodjaka , se prvi put popeo na drvo. Az zato ima aj pad aj fon aj kurce aj palce. Serem mu im se na njih.
vazi

#1524 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

@Fudo i ostali "saborci" :D , to sto vi pricate su nebitni detalji, uzmimo da je sve tako kako kazes ali eto mi to takvo kakvo je bilo voljeli i volimo, kontas? To su nas eemocije, kako onda ti sebi dajes za pravo da nam u to diras? To ti je isto ko da se ti zaljubis u neku ruznu curu i sad ti mi svi govorimo vidi je sto je ruzna , sta ce ti ona a ti zaljubljen do usiju..

To je nase iskustvo, nase vidjenje stvari, to su nasi dozivljaji i stipu nas :) mislim fakat glupi su ti pokusaji, nije to tema ove emisije zato - prodji

Ommadawn

#1525 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

KENJAC wrote:
Ommadawn wrote:

Dzaba ja to vama pricam.
Jebo me svak , da sam pito " Jel iko vidio covjeka da skoci sa tri'es i sest hilja metara visine" ti bi reko " Moj jaran Felix , neki dan" Kad procitah ove tvoje avanture , tacno se zapitah gdje to ja zivljase ? Al eto , nema veze. Meni ce ta Juga uvijek predstavljati nesto lijepo , egzoticno i drago i uvijek ce mi ostat zal sto moj sin nece bar mjesec dana osjetit sta znaci imati onakvo djetinstvo. Moj sin ima deset godina a tek prosle godine , na nagovor rodjaka , se prvi put popeo na drvo. Az zato ima aj pad aj fon aj kurce aj palce. Serem mu im se na njih.
Drug, ja ti samo kazem sta je bilo - ukoliko ti tvrdis da nije, a ja znam da jeste.
Ja sam eto odrastao u BL osamdesetih godina, tu je bilo provala u stanove, provala u automobile iako se auta nisu krala koliko danas. Ali kriminala je bilo.
Narkomana je bilo manje nego sada.
Kada spominjete miliciju, koja je fakat bila zajebana u ono vrijeme, ne zaboravite sta su mangupi u Sarajevu radili (da ne spominjem Beograd) - desavalo se da ukradu miliciji auto i vozaju se dok ne nestane goriva a ovi ne smiju prijaviti kradju jer odose "cvarci" i ugled.
Kriminala je bilo i u privredi - sjetimo se Agrokomerca, koji je doduse montiran i medijski napuhan jer bilo je takvih slucajeva i u drugim preduzecima. Ali Agrokomerca nikad ne bi bilo da nije Abdic imao jaku politicku zaledjinu.

To sto spominjes sina od 10 godina i njegov ajfon i ajped i njegovo djetinjstvo - dok sam ja odrastao istu stvar o djetinjstvu su trunili nasi roditelji koji su smatrali da su imali ljepse i bogatije djetinjstvo od naseg.

@vazi: sto se tice Fude - ocito je da vas tip podjebava a vi se palite. Naravno, niko vam ne dira emocije ali se neki mitovi trebaju da razbiju.

@lajavikrelac: ukoliko si u BL, raspitaj se o slucaju koji se desio sredinom osamdesetih kada je momak iz Novoselije zbo nozem svog profesora u srednjoj skoli. Ne mogu se sjetiti da li je profesor podlegao.
Locked