Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1501 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

HadiRa wrote:Nurudin, mene zanima zasto placemo kad smo sretni... mislim na iskreni plac

je li to odraz i znak zahvalnosti?
Ne znam . Moguće jer sve emocije imaju lice i naličje i nećeš nikad znati šta je slast življenja ako ne znaš i šta je muka . O tome govori sura koju sve sufije moraju znati "Inširah" ili "elem naš'e rahleke sadrek"
Sad zašto se plač javlja u oba stanja kažem ne znam ali eto lupit ću da je riječ o jednoj istoj emociji , samo su to njene dvije strane tuga-sreća
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1502 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

nasa wrote:E hajde kad budes raspolozen napisi glede tog zrenja, bas me interesuje, ja sam to vise tumacila kroz predodredjenost, i tako iz toga i moje naginjanje tumacenju da je slobodna volja jako ogranicena...

A ovo za identificiranje pa, ne...nisam se identificirala s pozitivnim vec...nije doslo do identifikacije ni s cim :D bez ikakvog povoda u mom zivotu, sve ok, maze me i paze i ja imam takav osjecaj da sam ja nesto sto nema veze s onim sto oni vide,sto radim, govorim itd.A normalno sam bila dijete,drustvena, ljubazna, sve petice.... casna rijec :D
ne velim da nije , čudni su putevi Gospodnji :-D
a zrenje je cijeli taj naš proces ljudski u kojem je sufizam kao specijalizacija o tom području, da tako kažem . Pa evo hz. Rumi je to objasnio ljepše i bolje nego ja mogu

♦Umro sam za svijet kamenja, i postao sam biljka, umro sam za biljni
svijet, i uzdigao se do životinje, umro sam za životinje, i postao sam
čovjek, pa zašto bih se onda plašio smrti? Kada sam umiranjem postao
manji? Na slijedećoj razini umrijet ću samo zato da bih se preobrazio, i
među anđele visoko uzletio. Ali i od anđeoskoga stanja krenuti dalje, jer:
"sve je prolazno osim Lica božijeg". Pa ću žrtvovati svoje stanje anđela da bih
napokon postao ono što je svačijoj mašti nedohvatno: postat ću
nepostojanje! "Zaista vam kažem ,mi ćemo se k Njemu vratiti."
nasa

#1503 Re: Sufizam

Post by nasa »

Ozbiljno :D cak sam jedno vrijeme backala se s reinkanracijom, cinilo mi se to kao dobar odgovor ali u sustini to je odgovor koji ne mijenja nista, nije da prihvatis pa osjetis neku promjenu pa, sam pokusavala racionalizovati da sam takav tip osobe koji je realista, cvrsto na zemlji i da iz toga se ne zanosim lako da sam nesto, nesto...pa da cu se prepoznati u necem kad nesto postignem ...ali obrazovanje bas i nije bio odgovor....i onda sam to nekako, nekad povezala s islamom...
nasa

#1504 Re: Sufizam

Post by nasa »

Nurudin wrote:a zrenje je cijeli taj naš proces ljudski u kojem je sufizam kao specijalizacija o tom području, da tako kažem . Pa evo hz. Rumi je to objasnio ljepše i bolje nego ja mogu

♦Umro sam za svijet kamenja, i postao sam biljka, umro sam za biljni
svijet, i uzdigao se do životinje, umro sam za životinje, i postao sam
čovjek, pa zašto bih se onda plašio smrti? Kada sam umiranjem postao
manji? Na slijedećoj razini umrijet ću samo zato da bih se preobrazio, i
među anđele visoko uzletio. Ali i od anđeoskoga stanja krenuti dalje, jer:
"sve je prolazno osim Lica božijeg". Pa ću žrtvovati svoje stanje anđela da bih
napokon postao ono što je svačijoj mašti nedohvatno: postat ću
nepostojanje! "Zaista vam kažem ,mi ćemo se k Njemu vratiti."
Kao neki nivoi "stvarnosti",otkrivas sloj po sloj...super, nisam to povezivala s ovim nesvjesnim stanjima, a jeste logicno...
HadiRa

#1505 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

prenosnik wrote:hadira, dugujes mi post o tvom shvatanju price o vuku i srni
prenosnik, ja sam pricu shvatila na sasvim jednostavan nacin i milsim da je primjenjiva u mnogim zivotnim situacijama, osobito ako zelimo znati kakve reference donosi sa sobom, osoba sa kojom imamo nekakva posla, ili dolazimo u dodir, na bilo koji nacin.

dakle, ako osoba, u necemu, donose negativan sud i s'prve ugleda ruzno i zgrabi za to, vuk je

ako li osoba, u necemu, s'prve vidi lijepo i zamirise miruhom njen govor, srna je.

eto :-)
HadiRa

#1506 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

Towelie wrote:Hadira, i meni dugujes neke stvari. :D

nista ja nikome ne dugujem, osim Bogu dusu...

i vas dvojica, nemojte vise da zakuhavamo .. nema smisla, da kvarimo ovako lijepu i plemenitu temu.

:)
Towelie

#1507 Re: Sufizam

Post by Towelie »

HadiRa wrote:
Towelie wrote:Hadira, i meni dugujes neke stvari. :D

nista ja nikome ne dugujem, osim Bogu dusu...

i vas dvojica, nemojte vise da zakuhavamo .. nema smisla, da kvarimo ovako lijepu i plemenitu temu.

:)
Evo, necemo vise. :D Ionako ne znam da kuvam, tj. kuham.
prenosnik

#1508 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Vi se zezate, a nemate pojma koliko su ovakve stvari uobičajene. Lično poznajem 4-5 cyber-zetova (kako ih ja zovem, jer su se "priženili" preko interneta).
Ne vidim u tome ništa loše, jer se niko do sada još nije požalio.
Onaj ko je zainteresiran za nešto slično, vrijeme mu/joj je da krene stupati u kontakte sa zainteresiranim osobama, taman da se posao dogovori do ljeta.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:44, edited 1 time in total.
Nurudin

#1509 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

ljudski nefs ili priroda naša evoluira kroz ova prva tri stepena
- nefsa sklonog zlu , a to je čovjek koji se bazira isključivo na instinktima, na tjelesnosti . Taj čovjek je najopasniji predator i dospio je do vrha hranidbenog lanca

- nefsa "koji sam sebe kori" . To je stjecanje intelekta , znanja, uspostava zakona i poštovanje istih ali i lične samokorekcije u ponašanju, ljudskim odnosima itd . Tu postoje mnogi propisi i metode sa kojima se koriguješ da ne padaš opet na razinu duše sklone zlu

- nefsa "nadahnutog" . Mislim da je to intucija ili "vahj" .To sam ti već na pp govorio svoje mišljenje, da se to dobija kad se usklade instinkti i intelekt , što znači da se poravnaju sva osjetila u Jedno , rade kao Jedan i onda se javlja intuicija kao najviši , najprecizniji ljudski osjet

Još imaju iznad četiri stepena koja su opisivana ali nisam se njima previše bavio
prenosnik

#1510 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

nemoj fantazirati !!!

cyber-world nemoze sugestirati istu simpatiju,kao i u realnom zivotu.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:44, edited 1 time in total.
Nurudin

#1511 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:ta treca, mulhimma, ima veze sa ilhamom, dusi je dat ilham dobra i zla...dok je wahy nesto drugo...daleko od svakog zla...
moguće, slabo baratam sa tim arapskim izrazima ali nismo li se već složili da je wahy = intucija? aj nebitno
ono što je bitno je da se razumije suština toga rasta unutrašnjeg i da je na tom stepenu percepcija svijeta dosta drugačija . Na istoku se to popularno naziva "treće oko" iako to nema nikakve veze sa očima već je simbolika za unutrašnje samopromatranje koje kao rezultat razvije tu sposobnost
Nurudin

#1512 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

wahy je primanje poruka sa "one strane" ali za to je potreban najmanja deredža mulhime , dok je ilham -nadahnuće često posljedica wahya
Po meni ima veze jedno sa drugim kao što su povezani intelekt i svijest , iako je moguće da griješim u tim finesama
nasa

#1513 Re: Sufizam

Post by nasa »

A drustvo?
Mislim, bilo bi onda za ocekivati da i kao drustvo prolazimo razlicete stepene...nivo svijesti, mescini da je o tome pisao Marx :D
Nurudin

#1514 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

nasa wrote:A drustvo?
Mislim, bilo bi onda za ocekivati da i kao drustvo prolazimo razlicete stepene...nivo svijesti, mescini da je o tome pisao Marx :D
pa društvo je skup jedinki, kad dominatan broj jedinki doživi taj rast i društvo će se izmjeniti , kao što je uvijek bilo
Neki kažu da ne mora čak biti dominatan , da je dovoljna jedna jedinka da utječe transformirajuće na 100 ljudi . No, ja za sad to ne vidim u društvu iako ima pomaka na globalnom planu
prenosnik

#1515 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Ništa više nije kao prije. Činjenica.
Poznajem konkretne ljude. Činjenica.
Ali slažem se s tobom da cyber-poznanstva nisu isto kao u stvarnom životu, bar za mene. Što opet ne znači da ne funkcioniše za druge.

0
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:45, edited 1 time in total.
prenosnik

#1516 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Objavljeno 10 April 2013 - 18:17
laznu ljubav voditi zbog papira,isto nije nekakvo resenje !!

Ako je zbog papira onda se moraju svi partajnici dogovoriti,i mora biti svakom svesno
usto se ubaciva.

Ko glumi ljubav nekom drugom,a iza ledza je samo interes za papire,moze gaziti u
postenu gadljivu situaciju.

Ako je dogovor za papire,onda mora biti svakom jasno da su za sledece 5 Godina
u inustranstvu ruke svezani.
Onda dolazi pitanje: a sta ako sudbina namisti tako,da neko sretne za 2 ili 3 godine
svoju pravu sudenu ljubav.? Hah,tu bi ja volio vase Lice vidjeti,i kako bi ste to
vasoj ljubav objasniti i kako ce na to reagovati.

Ha,sta ce mo sad !!? razvestiti se i vratiti 10 000 € laznoj ljubav nazad ili pricekati.?
Ako se razvedete,izgubi se vrednost papira i imate Proces zbog Scheinehe.
A sta ako trazi 20 000 € zbog fail. ?
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:45, edited 1 time in total.
prenosnik

#1517 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

ehe hvala i tebi Rasime. THX po tisucu puta. Grin
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:46, edited 1 time in total.
Nurudin

#1518 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote:
prenosnik wrote:ta treca, mulhimma, ima veze sa ilhamom, dusi je dat ilham dobra i zla...dok je wahy nesto drugo...daleko od svakog zla...
moguće, slabo baratam sa tim arapskim izrazima ali nismo li se već složili da je wahy = intucija? aj nebitno
ono što je bitno je da se razumije suština toga rasta unutrašnjeg i da je na tom stepenu percepcija svijeta dosta drugačija . Na istoku se to popularno naziva "treće oko" iako to nema nikakve veze sa očima već je simbolika za unutrašnje samopromatranje koje kao rezultat razvije tu sposobnost
dao si za svaki stepen po dva arapska naziva, pa sam htio ostati u tvom referentnom okviru. u tom okviru ilham i wahy su jako razlicite stvari.
ako razmislis, shvatices da samopromatranje ne postoji, niti moze postojati...
ako ti malo razmisliš skontat ćeš da "onaj koji razmišlja" isto ne postoji , on je isto misao :wink:
no, međutim ne možeš odmah drito , "posmatrač" mora postojati neko vrijeme
Nurudin

#1519 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote:wahy je primanje poruka sa "one strane" ali za to je potreban najmanja deredža mulhime , dok je ilham -nadahnuće često posljedica wahya
Po meni ima veze jedno sa drugim kao što su povezani intelekt i svijest , iako je moguće da griješim u tim finesama
nisi definisao osnovne pojmove kad sam te sinoc pitao, tesko je pricati bez tog. dakle, tvoje poimanje sljedeceg: ruh, nefs, pravo jastvo, lazno jastvo, um, intelekt, svijest, ego..
Ruh - svijest
nefs - ID
pravo jastvo - On
lažno jastvo- ego
um- misli, nusproizvod rada moždanih vijuga
intelekt- spoznaja svijesti

Da i ja malo ukratko pa se ti misli :)
prenosnik

#1520 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Izuzetno bih cijenio da mi neko objasni značenje gore navedenog. Stvarno.

0
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:46, edited 1 time in total.
prenosnik

#1521 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Kakvi ste vi ljudi ?
Imam sliku od vas kao Djeca koji puno sanjavaju.
Taj vas otvoreni Thread se nemoze svatiti za ozbiljno,nego vise kao zezancija za ubijanje dosade.
Ako mislite stvarno,da ce vam se javiti jedna pametna Cura za papire,onda...

Good luck
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:47, edited 1 time in total.
prenosnik

#1522 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

muahahaha,sta ti vredi ako ti nemas papire.
Haj dobro,dosadno mi je malo i igrat cu s tobom malo.

Pozicija iz njemackog stanja:
Reci mo da si naso jednu budalu za brak i ona ima papire;-nema veze ljubav ili ne.
Formalno to ovako izgleda:
Ti ces dobiti Vizu za 1 Godinu,a neces dobiti jos radnu dozvolu nego tek posle 1 Godine.
(zavisi od Opstine)
Ako ide sve dobro onda se viza preduzava za 2 x 2 Godine,ukupno 5 Godina.
Posle 5 Godina imas unbefristeten Aufenthalt.

AAAAALIIIII,to sve samo ako su bracni parovi u istom boravkom Stanu prijavljeni.
Jer ako ti stanujes u Hamburg extra a ona u Stuttgartu,onda to ne funkcijonise.

A za poso,hmm,-neznam-zavisi od tvoje kvalifikacije !
Jedina mogucnost za tebe je baustella,-a i tu moras paziti,jer tu najvise kontrolira
njemacka carna.I ako te uhvate,racunaj sa kaznom od 15 000 - 40 000 € + Abschiebung.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:47, edited 1 time in total.
prenosnik

#1523 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

muahahaha,sta ti vredi ako ti nemas papire.
Haj dobro,dosadno mi je malo i igrat cu s tobom malo.

Pozicija iz njemackog stanja:
Reci mo da si naso jednu budalu za brak i ona ima papire;-nema veze ljubav ili ne.
Formalno to ovako izgleda:
Ti ces dobiti Vizu za 1 Godinu,a neces dobiti jos radnu dozvolu nego tek posle 1 Godine.
(zavisi od Opstine)
Ako ide sve dobro onda se viza preduzava za 2 x 2 Godine,ukupno 5 Godina.
Posle 5 Godina imas unbefristeten Aufenthalt.

AAAAALIIIII,to sve samo ako su bracni parovi u istom boravkom Stanu prijavljeni.
Jer ako ti stanujes u Hamburg extra a ona u Stuttgartu,onda to ne funkcijonise.

A za poso,hmm,-neznam-zavisi od tvoje kvalifikacije !
Jedina mogucnost za tebe je baustella,-a i tu moras paziti,jer tu najvise kontrolira
njemacka carna.I ako te uhvate,racunaj sa kaznom od 15 000 - 40 000 € + Abschiebung.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:48, edited 1 time in total.
Nurudin

#1524 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Možda, ali eto ako je tako de mi ti to objasni. Usudi se napisati više od 2-3 rečenice i ako je moguće da ne završavaju sa upitnikom :)
Dotle , evo jedna za razmišljanje

OD ČEGA ISA BJEŽI
Merjemin sin, Isaa, trčao je uzbrdo
kao da ga goni divlja zver.
Čovek koji ga je pratio upita: »Kuda ćeš?
Iza tebe nema nikoga.« Ništa ne rekavši,
Isa produži i pređe još dve poljane.
»Jesi li ti
onaj koji je izgovorio reči nad mrtvacem,
te se ovaj probudio?« Jesam.
»Nisi li ti učinio
da glinene ptice polete?« Jesam.
»Pa ko onda
može ovako da te natera u beg?«
Isa uspori korak.
Ja izgovaram Uzvišeno Ime nad gluvima i slepima, i oni su
isceljeni. Izgovaram ga nad kamenitom padinom planine,
i ona kida svoj plašt do pupka.
Nad nepostojanjem, i ono počinje da postoji.
Ali kada satima, i danima, ljubazno razgovaram
sa onima koji uzmu ljudsku toplinu
pa je ismeju, kada njima kažem Ime, ništa se ne dogodi.
Oni ostanu kamen, ili postanu pesak u kojem
nijedna biljka ne može da raste. Ostale bolesti su putevi
za dolazak Milosti, ali to njihovo neodazivanje
dovodi do svetogrđa i hladnoće prema Bogu.
Od toga se bekstvom spasavam.
Kao što vazduh malo-pomalo potkrada vodu, tako i slavopoj
hlapi i presušuje u društvu sa budalama koje
odbijaju da se menjaju. Poput hladnog kamena na kojem
sediš, cinik ti krade toplinu tela. On ne oseća
sunce. Isa nije bežao od konkretnih ljudi.
On je podučavao na novi način.
hazret Rumi
prenosnik

#1525 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Ako si bio dobar i vodio sve legalno,i dobijes srecu za poso,onda ces imati toliko
racuna da ces plakati za Bosnom.-ali onda je sve kasno,ti si onda u robiji kapitalistickog sistema.

Onda se i menja tvoja okolina:
Niko nedolazi nikome,nedolazi ti kolege ili drustvo kao u Bosnu na kahvu,a i ti neides nikome.
Ti se satre radeci da imas par eurica usparani da mores ici 1 u Godini na urlap u Bosnu.
Pa ces traziti jos koji minijob da zaradis malo vise,i poceces burljati u tudji spermil da bi
prodo koju handrmolju u flomarkt.

eeeee,radi sta hoces mene briga.
Sta se tice mene,jebes papire,najbolje je brak sa jednom postenom Zenom.

0
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:48, edited 1 time in total.
Locked