Danguba wrote:
Nego geopoliticka situacija se mijenja iz godine u godinu tako da i povlacenje sa Krima ne bi bio smak svijeta. Kada su napustili istocno europske zemlje(a nije to malo) zasto ne bi i jedan Krim.
A vidi, niko od nas nije vidovita Džemila, šta hoću da kažem-da bi neko untrag 40 g. predvidio raspad SFRJ ili SSSR-a bio bi proglašen luđakom. Mi trenutno smtratramo EU nekom silom koja upija sve pred sobom ako ona to hoće. Da li će tako biti za narednih 20 g. mi to ne znamo. Možda se EU raspadne prije nego li Rusi ugovorno napuste Krim?
Imaš masu jakih ali trenutno ekonomski spičkanih zemalja EU; Španija, Italija, Portugal itd. Neće ni oni stalno trpiti milostinju Njemačke, Francuske i VB.
Ako ćemo dugoročno; Rusija posjeduje 1/3 zaliha ako ne i više pitke vode na svijetu. Koliko znam još uvijek nije a neće ga biti ni u bliskoj budućnosti-zamjene za pitku vodu. Čak je nema niti za naftu i za plin. Jel tako?
U bliskoj budućnosti imaćemo dva jaka polariteta u smislu opstanka ljudske rase; Sjevernoamerički kao tehnološki supererioran i sa priličnim zalihama energenata svih vrsta, te EuroAzijski sa Rusijom na čelu.
Zajeb je misliti da su Kina i Rusija prijatelji; nisu-Kinezi su gladni resursa i životnog prostora koje imaju Rusi u Aziji, ali znaju da je to nemoguće-za sada, ipak nada zadnja umire, Kina je de facto veliki savezinik USA, podupire njihovu ekonomiju itd.
Zapravo su strateški partneri. Rusija im smeta.
Rusi pak; znaju da imaju ogromno moć u svojim rukama, istina ne baš toliko tehnološki superiornu ali sasvim dovoljnu da u kritičnom momentu zbrišu sve sa lica Zemlje uključujući i sebe.
Tražiće izlaz u saveznicima zemalja nekadašnjeg 3.svijeta od koje su neke veoma bogate i jake, dovoljno da zajebavaju Zapad onoliko koliko Zapad zajebava njih.
Ukrajina je proba; i sudbina iste se odlučuje u Moskvi. Lično imam simpatija za Ukrajince u 1. redu zato što su naspram autoriteta (lično mrzim autorite zbog čega imam problema i ličnom životu ), i zbog toga što su manijački hrabri a to zaslužuje podršku.
Ali, na duge staze neće imati daha; prvenstveno zbog evropskih kurvi koje su svakoga izdale u koga su se ponadale (uključujući i BiH) i zbog relativne nezainteresovanosti USA.
Rezime; Rusi se neće povući sa Krima, a nema sile koja bi se usudila da im to naredi. Niti dešavanja; ima jedna stvar koja zbunjuje a istovremeno zabrinjava Zapad; Rusija je div i treba joj mnogo da se pokrene ali kao i svaki div kada se pokrene, veoma ju je teško zaustaviti.
Pogotovo imajući u vidu više azijatski negi evrpski mentalitet Rusa prema pojedninačnom ljudskom životu; njih to pretejerano ne sekira dok se Zapadu od toga diže kosa na glavi ako se sve to kombinuje sa ruskom tehnolgijom i vojnom moći.
Rusi su, za razliku od stereotipa koji ih prikazuju kao alkose i kurve jedna visoko tehnološki obrazovana nacija kojoj uz sve resurse koje ima na raspolganju nije teško ostvariti zamišljeno.