U RS nema zafrkancije.BiH: Zbog duga za tv pretplatu ženi zaplijenili svinju od 30 kg Dušanka živi s nezaposlenim sinom od 150 maraka invalidnine, a muž joj je poginuo u ratu. Dvije svinje koje ima su joj jedino blago. Nije imala za platiti dug iz 2001.
Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/news/bih-zbog-dug ... -kg-238193 - 24sata.hr(oko 1524 kn).Sud u Derventi donio je krajem rujna rješenje da se Dušanki Adžić oduzme svinja od 30 kg jer nije platila tv pretplatu RTRS-u. Još gore je prošao njen sugrađanin kojem su iz istog razloga oduzeli kobilu vrijednu 400 maraka
Očajna žena ispričala ja za Press kako u trenutku kada su je obavijestili o dugu iz 2001. godine nije imala 120 maraka (oko 457 kn) za platiti tri računa. Inače, Dušanka živi s nezaposlenim sinom od 150 maraka invalidnine, a muž joj je poginuo u ratu. Dvije svinje koje ima su joj jedino blago.
- Plakala sam i molila ih da mi je ne oduzimaju, ali nije pomoglo! Još je nisu odveli, ali svaki dan strahujem kada će doći po nju - rekla je uplakana žena.
Sa suda u Derventi poručuju kako se životinje tretiraju kao i svaka druga pokretna imovina, koja se u postupku ovrhe može oduzimati.
RTV taksa
Moderator: _BataZiv_0809
- Haris.ba
#1501 Re: RTV taksa
https://www.24sata.hr/news/bih-zbog-dug ... -kg-238193
- vjesticanametli
#1502 Re: RTV taksa
a nek je kolje i nema vodit nista....joj stoke s pretplatom
- Dozer
#1503 Re: RTV taksa
A ona fino iskopa RB iz baste, pravo u Banja Luku, i sprasi jednu kumulativnu u zgradu RTRS-a. Da se bar dusevno namiri. Moze i u Dodikovu zgradu Vlade, nije daleko od RTRS-a 
Interesantno je sto se u ovakvim clancima uvijek pojavljuje neka sirotinja, nezasticena, jadna i bijedna... O slucajevima gdje ljudima dodju na vrata, a tamo ih doceka musko i zatjera u 3 p.m. uz prijetnju da ce ih potamaniti k'o zeceve ako mu se jos jednom pojave na vratima, bez obzira na sudske presude i odluke, takvih clanaka nema jer se o ovim slucajevima svi usute, da to ne bi postala "epidemija:. A ovakvih slucajeva je gomila.
Poznajem lika koji im nije htio otvoriti, nego s njima pricao kroz zatvorena vrata. S murijom i sudskim izvrsiteljem, i sve snimao na diktafon na mobitelu. Ja plakao od sege kad sam slusao.
Trajala rasprava 5-6 min. dok drot nije rekao da ce oni po sudskoj odluci provaliti, a ovaj im samo odgovorio da slobodno provale, da ce to onda biti provala u njegovo privatno vlasnistvo, a on ima legalno oruzje koje mu je drzava dala da brani svoje privatno vlasnistvo. Pa bujrum, provaljujte.
Nikad vise nisu dosli.
Interesantno je sto se u ovakvim clancima uvijek pojavljuje neka sirotinja, nezasticena, jadna i bijedna... O slucajevima gdje ljudima dodju na vrata, a tamo ih doceka musko i zatjera u 3 p.m. uz prijetnju da ce ih potamaniti k'o zeceve ako mu se jos jednom pojave na vratima, bez obzira na sudske presude i odluke, takvih clanaka nema jer se o ovim slucajevima svi usute, da to ne bi postala "epidemija:. A ovakvih slucajeva je gomila.
Poznajem lika koji im nije htio otvoriti, nego s njima pricao kroz zatvorena vrata. S murijom i sudskim izvrsiteljem, i sve snimao na diktafon na mobitelu. Ja plakao od sege kad sam slusao.
Trajala rasprava 5-6 min. dok drot nije rekao da ce oni po sudskoj odluci provaliti, a ovaj im samo odgovorio da slobodno provale, da ce to onda biti provala u njegovo privatno vlasnistvo, a on ima legalno oruzje koje mu je drzava dala da brani svoje privatno vlasnistvo. Pa bujrum, provaljujte.
Nikad vise nisu dosli.
- vjesticanametli
#1504 Re: RTV taksa
- MarlboroGold
#1505 Re: RTV taksa
Kad bi mu SIPA došla na vrata i srušila ih bio bi manji od makovog zrna.
Takve treba tabati nogama dok se ne opamete.
Last edited by MarlboroGold on 13/11/2019 14:47, edited 2 times in total.
- zubi
#1506 Re: RTV taksa
Jest vala, bas je smijesno...Dozer wrote:A ona fino iskopa RB iz baste, pravo u Banja Luku, i sprasi jednu kumulativnu u zgradu RTRS-a. Da se bar dusevno namiri. Moze i u Dodikovu zgradu Vlade, nije daleko od RTRS-a
Poznajem lika koji im nije htio otvoriti, nego s njima pricao kroz zatvorena vrata. S murijom i sudskim izvrsiteljem, i sve snimao na diktafon na mobitelu. Ja plakao od sege kad sam slusao.![]()
Nikad vise nisu dosli.
-
kakavdanakneiskustvu
#1507 Re: RTV taksa
MarlboroGold wrote:Kad bi mu SIPA došla na vrata i srušila ih bio bi manji od makovog zrna.
da,samo što SIPA nema ništa sa takvim slucajevima
- Dozer
#1508 Re: RTV taksa
I, kakve veze ima bilo ko s tim?
Kako je vec X puta receno - kada bude jedna drzavna TV i kada je budu placali svi, i oni pod HDZ-om, i oni pod SNSD-om, dakle Hrvati i Srbi izvan SDA teritorije, tada nije nikakav problem da se placa, i placacu i ja.
A sve dok je to ovako kako jeste, dok su to stranacke prcije, ne dam ni pfeninga.
Porez na TV uredjaj sam platio prilikom kupovine, a dodatni mjesecni porez pod krinkom da imam signal nekakvog JS koji ionako nikada, ali bukvalno nikada ne gledam - ne dam.
A na vrata...bujrum, moze doci ko hoce. Ali prelazak mog privatnog kucnog praga je vec skroz druga stvar. Neplacanje RTV takse nije krivicno djelo, nego prektsaj, koliko je meni poznato. Samim tim nikakva policija nema pravo upadati u moj privatni posjed. Neka posalju poziv na sud, doci cu, i tamo cemo se raspravljati. Svaka sila u ili nad mojim privatnim vlasnistvom i iz ovih razloga - uzrokovace isto i moje strane, pa da je s druge strane ne znam ko.
Moze li jednostavnije od ovoga?
Kako je vec X puta receno - kada bude jedna drzavna TV i kada je budu placali svi, i oni pod HDZ-om, i oni pod SNSD-om, dakle Hrvati i Srbi izvan SDA teritorije, tada nije nikakav problem da se placa, i placacu i ja.
A sve dok je to ovako kako jeste, dok su to stranacke prcije, ne dam ni pfeninga.
Porez na TV uredjaj sam platio prilikom kupovine, a dodatni mjesecni porez pod krinkom da imam signal nekakvog JS koji ionako nikada, ali bukvalno nikada ne gledam - ne dam.
A na vrata...bujrum, moze doci ko hoce. Ali prelazak mog privatnog kucnog praga je vec skroz druga stvar. Neplacanje RTV takse nije krivicno djelo, nego prektsaj, koliko je meni poznato. Samim tim nikakva policija nema pravo upadati u moj privatni posjed. Neka posalju poziv na sud, doci cu, i tamo cemo se raspravljati. Svaka sila u ili nad mojim privatnim vlasnistvom i iz ovih razloga - uzrokovace isto i moje strane, pa da je s druge strane ne znam ko.
- Maraschino
#1509 Re: RTV taksa
Ne ide tako Dozer al' haj da ne duzimo.Dozer wrote:I, kakve veze ima bilo ko s tim?
Cak ni sinoc nisam reagovao na onaj prethodni upis.
- mayab
#1510 Re: RTV taksa
Gledaj, dobro zboriš i mogu se u velikoj mjeri složiti sa time,Dozer wrote:I, kakve veze ima bilo ko s tim?
samo se bojim da će se tzv.pravna država potpuno iskazati kad odluče tebi da utjeraju dug za neplaćanje rtv takse , jednom Draganu Čoviću ili Dušanki Majkić, koji zdušno pozivaju na neplaćanje iste , se ništa neće desiti!
Na ovu sliku naletih ovih dana,baš paše uz ovo sta napisah , to ti je BiH

I tako dok ljudi kradu stotine miliona iz porpalih banaka, dok se namještaju milionski tenderi, dok se javno priznaje da su se pronevjerile milionske donacije, u zatvor ide čovjek zbog 120 KM. Da je ukrao Medicinsku elektroniku dobio bi manje.
- MarlboroGold
#1511 Re: RTV taksa
Znam samo kažem...kakavdanakneiskustvu wrote:MarlboroGold wrote:Kad bi mu SIPA došla na vrata i srušila ih bio bi manji od makovog zrna.
da,samo što SIPA nema ništa sa takvim slucajevima
- Dozer
#1512 Re: RTV taksa
Znam ja vrlo dobro kako sve ovdje ide, a znam da i ti znas, kao i da znas da i ja znam.Maraschino wrote: Ne ide tako Dozer al' haj da ne duzimo.
Cak ni sinoc nisam reagovao na onaj prethodni upis.
A mislim da treba da "duzimo", jer upravo na ovim i slicnim stvarima se iskazuje sav jad i cemer upravo ove drzave. Kao i na primjeru sa slike/clanka iznad...
Mi, nazalost, primjera kao sto su od starta propali RTV JS i raznorazne takse za sve i svasta koje ne sluze nicemu konkretnom, a na kojima "drzava" apsolutno besmisleno od gradjana bukvalno otima milione godisnje ni za sta, imamo na izvoz.
Jucer vidjeh jednu dobru zafrkanciju na Viberu... Na slici Tokio i stoji: "Japan ima sobu za plakanje. Koji amateri... Mi imamo drzavu za plakanje". Zalosno, ali ovo je zaista istina...
U drzavi u kojoj je sve sustinski bitno srozano na najnize moguce grane, pocevsi od sistema obrazovanja, kao stuba svakog drustva, pa pravosudnog sistema i vladavine prava, sve do ekonomije i zdravstva, drzava i oni koji je predvode brinu se najvise samo o tri stvari, i to bukvalno ovim redom:
1. Odrzavanju etno-nacional-vjerskih tenzija, na kojima se odrzavaju na vlasti.
2. Smisljanju raznih sitnih, ali i ne tako sitnih nameta gradjanima, kojima se pune budzeti namijenjeni prevashodno finansiranju besmislenog, preglomaznog i jednog od najkomplikovanijih i najskupljih administrativnih aparata na svijetu.
3. Obesmisljavanju i obezvrijedjivanju svega normalnog, postenog i moralnog, uz istovremeno latentno uzdizanje pogresnog, nemoralnog i kriminalnog.
RTV JS je samo jos jedna u nizu stvari kojima se odrzava ovo stanje.
Mi imamo jos neke JS, koliko je meni poznati, i svi oni rade i naplacuju - po ucinku. Imamo npr. KJKP RAD koji je zaduzen za cistocu grada, a koji svoje usluge i funkcionisanje naplacuju da bi mogli raditi taj posao. Njihove cijene su vec dugi niz godina iste, fiksne.
Imamo i KJKP VIK, koji se brine o vodosnabdijevanju i otpadnim vodama, ali ovdje je situacija prilicno drugacija od RAD-a iako su obe firme na vise nacina krave muzare vlastodrscima, pa se tu desava jedna od najbesmislenijih diskriminacija i pljacke gradjana kakvu svijet jos nije vidio (pricam o vise nego diskriminatornom, antiekonomskom i anitlogickom nacinu tarifiranja potrosnje pitke vode).
Imamo i KJKP GRAS, koji je zaduzen za javni prevoz gradjana. Svi znamo kako to funkcionise, ali i ovo je JS, zar ne? Ali, i oni naplacuju za neku uslugu koju pruzaju.
A onda imamo i RTV JS, i to ne 1, nego 3. I tu, po onome kako su to smislili valstodrsci, svako treba da placa "svoj" JS (jadni Hrvati su nam tu malo ugrozeni, jel'te), ali je ogromno pitanje - za koju to konkretnu uslugu?
Vodu koristimo svi, i logicno da treba i da je placamo svi. Ako je ne placamo, onda ni u tom VIK-u koji obezbjedjuje vodosnabdijevanje niko nece imati za platu, pa samim tim nece ni raditi tu, sto vodi do toga da ni mi onda necemo imati vode u svojim stanovima i kucama.
Struju koristimo svi, i logicno je da je i placamo, inace slijedi isto kao i s vodom.
Smece proizvodimo i bacamo svi, a neko to smece odnosi, skladisti, unistava. Ako ne placamo, onda niko nece ni to raditi i mi cemo se bukvalno za 10 dana poceti gusiti u smecu koje cemo sutati nogama po ulicama, pri svakom koraku.
Ko koristi gradski prevoz, taj ce i platiti kartu za isti. Neko se i svera, naravno, kao i u svemu drugom, ali ako niko ne placa, onda nece biti ni gradskog prevoza jer niko nece htjeti voziti bez plate.
A sta nam daje RTV JS? Konkrento...? E, oni hoce da naplacuju samo svoje postojanje, bez obzira na to da li neko koristi njihove usluge/proizvode. Ja licno, i najiskrenije, ne pamtim kada sam okrenuo FTV ili BHT. Pogotovo RTRS. Ti programi su mi na nekom 100+ kanalu na TV-u, a do 50-og mjesta su mi poredani kanali koje gledam (info, docu i filmski). Vijesti pogledam na Hayatu, CNN-u i Al Jaziri (a oni mi ne naplacuju nikakvu ni pretplatu, ni taksu).
I sta je onda to sto treba da platim tom RTV JS? Posjedovanje TV-a? Nece ici, sorry.
- zubi
#1513 Re: RTV taksa
Dok god je to zakon (a jeste), mora ići. Sve ostalo je šuplja... Ovo gore logika, ja mislim da je struja preskupa i neću da je plaćam, how yes no, haj probaj pa javi kako to ide...Dozer wrote: I sta je onda to sto treba da platim tom RTV JS? Posjedovanje TV-a? Nece ici, sorry.
- Dozer
#1514 Re: RTV taksa
Lupetas....
Struja mi treba, koristim je, i placam je. I ja mislim da je preskupa, ali treba mi, i to je to.
Voda isto tako.
Necu da se valjam u smecu, pa placam i to.
GRAS ne koristim, pa ga ni ne placam. Ali, po tvojoj, i "zakonskoj" logici, izgleda da bismo svi trebali placati i GRAS, bez obzira da li se vozimo njime ili ne...? Jbg, ipak je GRAS firma koja pruza JS.
Ne koristim ni RTV JS. Zasto treba da ga placam? Jer zakon tako kaze? Nije problem, ali, kako vec rekoh - cim bude 1 drzavni RTV JS koji placaju svi u drzavi, placacu ga odmah i ja. End of story.
Struja mi treba, koristim je, i placam je. I ja mislim da je preskupa, ali treba mi, i to je to.
Voda isto tako.
GRAS ne koristim, pa ga ni ne placam. Ali, po tvojoj, i "zakonskoj" logici, izgleda da bismo svi trebali placati i GRAS, bez obzira da li se vozimo njime ili ne...? Jbg, ipak je GRAS firma koja pruza JS.
Ne koristim ni RTV JS. Zasto treba da ga placam? Jer zakon tako kaze? Nije problem, ali, kako vec rekoh - cim bude 1 drzavni RTV JS koji placaju svi u drzavi, placacu ga odmah i ja. End of story.
- zubi
#1515 Re: RTV taksa
Ja mislim da je struja preskupa i mislim da je Elektroprivreda puna uhljeba koji nam samo dzabe jedu hljeba, al mi ta logika slabo pije vode i struju naravno placam (u punom iznosu) jer Elektroprivreda ima mehanizme da me natjera na placanje...Dozer wrote:Lupetas....
Voda isto tako.
Licimjerno je navoditi razloge zbog cega je navodno opravdano ne placati RTV pretplatu, kad je stvar jednostavna, moze se ne placati, RTV nema tako efikasne mehanizme da te prisili na placanje, pa zato to i radis. E to je end of story.. ostalo je samo suplja.
- Dozer
#1517 Re: RTV taksa
Ne radi se o mehanizmima, nego o cinjenici da je RTV neopipljiva usluga, a bez koje ljudi i te kako mogu, za razliku od struje, vode, plina, grijanja.
Ja placam sve sto koristim, a sto ne koristim - to ni ne placam. Moze li jednostavnije pravilo od ovoga?
Ja placam sve sto koristim, a sto ne koristim - to ni ne placam. Moze li jednostavnije pravilo od ovoga?
- beni-bu-man
#1518 Re: RTV taksa
Samo budala placa RTV taksu
- zubi
#1519 Re: RTV taksa
Moze. Zakon se mora postovati, nepostovanje zakona povlaci sankcije.Dozer wrote:Ne radi se o mehanizmima, nego o cinjenici da je RTV neopipljiva usluga, a bez koje ljudi i te kako mogu, za razliku od struje, vode, plina, grijanja.
- beni-bu-man
#1520 Re: RTV taksa
A sta zakon kaze o naplati RTV takse ?zubi wrote:Moze. Zakon se mora postovati, npostovanje zakona povlaci sankcije.Dozer wrote:Ne radi se o mehanizmima, nego o cinjenici da je RTV neopipljiva usluga, a bez koje ljudi i te kako mogu, za razliku od struje, vode, plina, grijanja.
- Dozer
#1521 Re: RTV taksa
Znaci, sutra da izglasaju zakon po kojem svako u KS mora placati mjesecnu taksu za gradski prevoz od npr. 5 KM, i bez obzira da li koristi ili ne koristi javni prevoz - ti bi to placao iako uopste ne koristis JGS?zubi wrote:Moze. Zakon se mora postovati, nepostovanje zakona povlaci sankcije.Dozer wrote:Ne radi se o mehanizmima, nego o cinjenici da je RTV neopipljiva usluga, a bez koje ljudi i te kako mogu, za razliku od struje, vode, plina, grijanja.
-
kakavdanakneiskustvu
- Henry Chinaski
#1523 Re: RTV taksa
Patetika nam ne pomaže prijatelju. Treba li da ga žalim što nema traktor i da dozvolimo da neko krade zato što je siromašan? I ko odlučuje ko smije kršiti zakom, a ko ne?mayab wrote:Gledaj, dobro zboriš i mogu se u velikoj mjeri složiti sa time,Dozer wrote:I, kakve veze ima bilo ko s tim?
samo se bojim da će se tzv.pravna država potpuno iskazati kad odluče tebi da utjeraju dug za neplaćanje rtv takse , jednom Draganu Čoviću ili Dušanki Majkić, koji zdušno pozivaju na neplaćanje iste , se ništa neće desiti!
Na ovu sliku naletih ovih dana,baš paše uz ovo sta napisah , to ti je BiH
I tako dok ljudi kradu stotine miliona iz porpalih banaka, dok se namještaju milionski tenderi, dok se javno priznaje da su se pronevjerile milionske donacije, u zatvor ide čovjek zbog 120 KM. Da je ukrao Medicinsku elektroniku dobio bi manje.
Umjesto da se ljudi dignu za cilj da svi kriminalci odu u zatvor, ljudi se dižu da neki ne trebaju u zatvor. Smiješno.
Ne bi me iznenadilo da je ovaj čovjek veliki ljubitelj lika koji je zaslužan što je on u toj situaciji. Da ne imenujem, ima ih puno pa izaberite.
- mayab
#1524 Re: RTV taksa
Nisam imao namjeru biti patetičan,
samo da ljude opomenem da se ne upustaju olako u apstinenciju od plaćanja državi stavke koja je zapravo POREZ !
Gore pomenute nacionalističke političare(o njima mislim sve najgore
) SIGURNO neće niko proganjati što ne plaćaju, a uz to huškaju narod da ne plaća(takva nam je država!), ali mene ili tebe to nije isključeno, čak je vrlo vjerovatno!
samo da ljude opomenem da se ne upustaju olako u apstinenciju od plaćanja državi stavke koja je zapravo POREZ !
Gore pomenute nacionalističke političare(o njima mislim sve najgore
) SIGURNO neće niko proganjati što ne plaćaju, a uz to huškaju narod da ne plaća(takva nam je država!), ali mene ili tebe to nije isključeno, čak je vrlo vjerovatno!- Dozer
#1525 Re: RTV taksa
@zubi
Ne odgovori ti meni...
Ne odgovori ti meni...