expertx wrote:imam u ponedeljak razgovor za pripravnicki.
ne znam sta ce me pitat, sta odgovarat, vec me trema drma
koja je razlika izmedju pripravnickog i volonterskog rada? jel posle i jednog i drugog mogu polagat nekakv strucni?
Razlika je u placanju, vise je placen pripravnicki, zavisi gdje si....kod nas su pripravnicki placeni po 350 KM...u rijetkim situacijama kad imas imas dobru vezu i po 600-700KM...Volonterski slabo, ali su donijeli taj zakon da se i volonterstvo pika kao iskustvo, pa se moze polagati taj drzavni ispit poslije godinu...a ovi nasi poslodavci-robovlasnici jedva docekali, sad traze volontere sa ETFa i masinstva, farmacije...:S
Pokusaj sto opusteniji na razgovoru biti, sto sigurniji u sebe! pazi kako sjedis, ponesi neki rokovnik, da izgledas kao ozbiljan kandidat...nabaci neki poluosmijeh, da ne budes totalno hladan...odgovaraj polako, sigurno u sebe, SA SAMOPOUZDANJEM i UVIJEK nesto pitaj, da vide da znas o njima...ja uvijek pitam i da li imam mogucnost napredovanja?
Vjeruj da su sve ovo gluposti, ali djeluje ta psihologija na ljude...
I pitat ce zasto si ti najbolji kandidat, gdje si dosad radio, zasto si napustio, gdje sebe vidis za nekoliko godina, sta ocekujes od njih, ispricat ce vjerovatno sve u superlativu vezano za svoju firmu...e jedino sto mislim da nece pitati jeste ocekivana plata, sto je za mene NAJGORE MOGUCE PITANJE, jer kod tebe je ipak pripravnicki...pitaj imas li mogucnost da ostanes poslije pripravnickog tu, ukoliko se pokazes naravno...
I naravno, nadam se da nemam potrebe to pisati, ali kakve lijepe pantolice, cipele iliti cizme, kosuljica, obrijan, cist...ne bi vjerivao kakvih sam sve ljudi vidjela- da dodju u air maxicama, duskericama, neobrijani na razgovore za posao...
sretno!