Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
- _Eldar
#1501 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Izjašnjavam se kao Bosanac. Ako ste imalo informisani, ne smiju zaokruživati ništa ako se neko izjasni drugačije od navedenog. A i da me svrstaju u ostale neće mi teško pasti, ovako nisam ničiji pijun.
- madner
#1502 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Nije, osim ako ne mislis da je naglo pao broj Hrvata i SrbaAkadi wrote:Većina Bošnjaka je bila neopredijeljena prije 50 godina.madner wrote:Pa kako kada nije bilo te opcije?
Tom logikom negiras borbu za tu trecu opciju prije 50 godina.
Ne vecina ali jeste jedan fin dio koji se tako borio za svoja prava.
- madner
#1503 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Cuj to, hoces reci da je danas lakse promjeniti Ustav nego tada?sinuhe wrote:Danas postoje osnovi gradjanske drzave pa se kroz udruzenja moze djelovati.
-
stari grad Visegrad
#1504 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Tvoj problem kako ces se ti izjasninti._Eldar wrote:Izjašnjavam se kao Bosanac. Ako ste imalo informisani, ne smiju zaokruživati ništa ako se neko izjasni drugačije od navedenog. A i da me svrstaju u ostale neće mi teško pasti, ovako nisam ničiji pijun.
Bosanci su ostali, mozes napisati i Norvezanin, nikakv znacaj.
Jedini koji se pikaju jesu:
Bosnjak
Srbin
Hrvat
narodi defiisani Ustavom.
- sinuhe
#1505 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Polako malo. Eh da se krenulo 96 sa Sorosevim parama.madner wrote:Cuj to, hoces reci da je danas lakse promjeniti Ustav nego tada?sinuhe wrote:Danas postoje osnovi gradjanske drzave pa se kroz udruzenja moze djelovati.
- nasa
#1506 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Danasnji Bosnjacimadner wrote:Nije, osim ako ne mislis da je naglo pao broj Hrvata i SrbaAkadi wrote:Većina Bošnjaka je bila neopredijeljena prije 50 godina.madner wrote:Pa kako kada nije bilo te opcije?
Tom logikom negiras borbu za tu trecu opciju prije 50 godina.![]()
Ne vecina ali jeste jedan fin dio koji se tako borio za svoja prava.
- Akadi
#1507 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
A evo šta je napisao jedan od ovih "Bosanaca" na jednom drugom forumu...
"Obrati pažnju na ono što pišem kao moje želje i ono što pišem kao objašnjavanje realnosti. To dvoje je često u neskladu pa se dobija dojam da ja lutam ali nije tako.
Moji stavovi pokretači:
1. Religije su zlo čovječanstva. Islam najveće.
2. Srbi, hrvati, bošnjaci i crnogorci su sve jedan te isti narod umjetno podjeljen religijama.
Moje je želja da što veći broj tog istog naroda ostane zajedno. Dakle volio bih da se Jugoslavija nije raspala. Ako se već raspala volio bih da je BiH ostala sa Srbijom. Ako već nije i ako su odnosi tako narušeni onda bih sad volio da se BiH ujedini sa Hrvatskom. Ako ni to nije moguće onda bar de se BiH dalje ne cijepa i da ostanemo živjeti skupa. Ako ni to nije moguće i BiH se mora dijeliti onda bar da Federacija ostane cijela i da živimo zajedno sa hrvatima. Bošnjačka islamska država je najgora moguća opcija što se mene tiče. Ali pazi, to su sve moje želje.
Realnost je nešta drugo. Realnost je da su nas religije podijelile na narode koji se mrze a mrze se jer se boje jedni drugih a boje se jer osjećaju da im drugi mogu ugroziti njihov sistem vrijednosti. S obzirom na gore navedeno normalno da se Jugoslavija raspala. U tom raspadu došlo je do razmjene teritorija pri čemu su srbi mijenjali RSK za podrinje, hrvati HB za RSK a bošnjaci podrinje za HB. Franjo je svjesno ostavio BH hrvate djelimično nezaštićene i misliti drugačije je suludo. Sada bi BH hrvati da vrate full zaštitu ali time i bolju poziciju za eventualno odcjepljenje i pridruživane Hrvatskoj. Naravno da to neće biti nimalo lako .i naravno da sam ja protiv toga (odcjepljenja) jer ne želim ostati sam sa vehabijama. Najbolju šansu za ostvarivanje mog cilja vidim u jačanju pozicije ostalih jer samo građanski uređena zemlja može opstati."
Gleda na Bosnu lik ko na malu Jugoslaviju... i bez problema bi je pripojio Srbiji ili Hrvatskoj... samo da ne ostane sa mrskim mu Bošnjacima...
Žalosno je ako većina onih koji će se izjasniti kao Bosanci ovako razmišlja...
"Obrati pažnju na ono što pišem kao moje želje i ono što pišem kao objašnjavanje realnosti. To dvoje je često u neskladu pa se dobija dojam da ja lutam ali nije tako.
Moji stavovi pokretači:
1. Religije su zlo čovječanstva. Islam najveće.
2. Srbi, hrvati, bošnjaci i crnogorci su sve jedan te isti narod umjetno podjeljen religijama.
Moje je želja da što veći broj tog istog naroda ostane zajedno. Dakle volio bih da se Jugoslavija nije raspala. Ako se već raspala volio bih da je BiH ostala sa Srbijom. Ako već nije i ako su odnosi tako narušeni onda bih sad volio da se BiH ujedini sa Hrvatskom. Ako ni to nije moguće onda bar de se BiH dalje ne cijepa i da ostanemo živjeti skupa. Ako ni to nije moguće i BiH se mora dijeliti onda bar da Federacija ostane cijela i da živimo zajedno sa hrvatima. Bošnjačka islamska država je najgora moguća opcija što se mene tiče. Ali pazi, to su sve moje želje.
Realnost je nešta drugo. Realnost je da su nas religije podijelile na narode koji se mrze a mrze se jer se boje jedni drugih a boje se jer osjećaju da im drugi mogu ugroziti njihov sistem vrijednosti. S obzirom na gore navedeno normalno da se Jugoslavija raspala. U tom raspadu došlo je do razmjene teritorija pri čemu su srbi mijenjali RSK za podrinje, hrvati HB za RSK a bošnjaci podrinje za HB. Franjo je svjesno ostavio BH hrvate djelimično nezaštićene i misliti drugačije je suludo. Sada bi BH hrvati da vrate full zaštitu ali time i bolju poziciju za eventualno odcjepljenje i pridruživane Hrvatskoj. Naravno da to neće biti nimalo lako .i naravno da sam ja protiv toga (odcjepljenja) jer ne želim ostati sam sa vehabijama. Najbolju šansu za ostvarivanje mog cilja vidim u jačanju pozicije ostalih jer samo građanski uređena zemlja može opstati."
Gleda na Bosnu lik ko na malu Jugoslaviju... i bez problema bi je pripojio Srbiji ili Hrvatskoj... samo da ne ostane sa mrskim mu Bošnjacima...
Žalosno je ako većina onih koji će se izjasniti kao Bosanci ovako razmišlja...
-
Propast i katastrofa
#1508 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Sta se sve nece ljagat samo da se se naziv Bosanac ogadi Bosancu 
- Akadi
#1509 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Ne želim ovdje da stavljam link koji vodi do tog jadnog foruma, ali kopiraj na Google ovo što sam citirao i sam pronađi lika ako misliš da lažem.Propast i katastrofa wrote:Sta se sve nece ljagat samo da se se naziv Bosanac ogadi Bosancu
A evo još malo bisera od ovog ponosnog Bosanca...
"Mislim da je glavni razlog te razlike u perspektivi činjenica da sekularni hrvat ili da kažemo hrvat ateista nema strah od katoličanstva onoliko koliko mi sekularni bosanci imamo strah od islama. Šta je najgore što se može desiti ako hrvatska postane vjerska zemlja? Moraćete češće ići na misu, neće biti abortusa i manje će biti golotinje? Pih. Mi imamo puno više da izgubimo. Od pokrivanja žena preko kamenovanja do svega ostalog."
Koji kompleksaš majko mila...
-
kenny_
#1510 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Bez borbe za zajedničku bosansku naciju nema smisla izjašnjavati se kao Bosanac. Takva borba značila bi: 1) institucionalno djelovanje, 2) političko, 3) društveno, 4) demonstrativno...
S obzirom da se na polju gorenjeg sve od Hamdije Pozderca nije ništa dogodilo, da je rat u stvari kod mnogih bio izjednačen borbom za bosansku naciju kao načelu BiH, nema nikakvog smisla pričati dalje.
Sve što bi dalje rekli, svest će se na unitarističku BiH, KOJU GOSPODA ne želi...
PRESTANITE SANJATI!
Ne zaboravite da je zamka Bošnjak vs. Bosanac najveća po Bošnjake...
ne zaboravite da je riječ obični sinonim, i da bi postojanjem zajedničke bosanske nacije Bošnjak predstavljao arhaizam (ekv. Horvat i sl.). Sami smo se u ovu podjelu uvukli, sami moramo iz nje i van... Mislim da ćemo se o svim nacionalnim pitanjima u budućnosti lakše dogovoriti sa Hrvatima, a RS će ostati Srbija.
Bosna se svela na "Jugoslaviju", koju većina ne smatra zasebnom državom. Ako je Jugosloven nekada imao ista prava, Bosanac danas nema.
Bez razgovora, zaključka i političkoj potpori -- sve mačku o rep... Bošnjaci će se opet dovest u šah-mat poziciju, a tek će nam se smijat... Pa će biti: jel bošnjački, jel bosanski jezik? Kad ste ono izmislili sebe, Bosnu i naciju? Zašto ste turkovali i ostale bolesne šovinističke optužbe susjednih nam država!
Neće nikada svi biti Bosanci, zato se postavlja pitanje zašto se većinom ljudi muslimanskog backgrounda dijele na Bošnjake i Bosance? -- Ovo će vas upitati svaki pametni Srbin i Hrvat, koji želi svoju administraciju u BiH, a "vi kako te"?
šta drugo reći...

S obzirom da se na polju gorenjeg sve od Hamdije Pozderca nije ništa dogodilo, da je rat u stvari kod mnogih bio izjednačen borbom za bosansku naciju kao načelu BiH, nema nikakvog smisla pričati dalje.
Sve što bi dalje rekli, svest će se na unitarističku BiH, KOJU GOSPODA ne želi...
PRESTANITE SANJATI!
Ne zaboravite da je zamka Bošnjak vs. Bosanac najveća po Bošnjake...
ne zaboravite da je riječ obični sinonim, i da bi postojanjem zajedničke bosanske nacije Bošnjak predstavljao arhaizam (ekv. Horvat i sl.). Sami smo se u ovu podjelu uvukli, sami moramo iz nje i van... Mislim da ćemo se o svim nacionalnim pitanjima u budućnosti lakše dogovoriti sa Hrvatima, a RS će ostati Srbija.
Bosna se svela na "Jugoslaviju", koju većina ne smatra zasebnom državom. Ako je Jugosloven nekada imao ista prava, Bosanac danas nema.
Bez razgovora, zaključka i političkoj potpori -- sve mačku o rep... Bošnjaci će se opet dovest u šah-mat poziciju, a tek će nam se smijat... Pa će biti: jel bošnjački, jel bosanski jezik? Kad ste ono izmislili sebe, Bosnu i naciju? Zašto ste turkovali i ostale bolesne šovinističke optužbe susjednih nam država!
Neće nikada svi biti Bosanci, zato se postavlja pitanje zašto se većinom ljudi muslimanskog backgrounda dijele na Bošnjake i Bosance? -- Ovo će vas upitati svaki pametni Srbin i Hrvat, koji želi svoju administraciju u BiH, a "vi kako te"?
šta drugo reći...
Last edited by kenny_ on 23/10/2012 20:37, edited 1 time in total.
- crusader
#1511 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Smijesan je argument ovih sa krizom identiteta koji kazu "necu ja u torove", "nisam ja piun" bla bla.
BOŠNJAK kao termin i kao nacija je starija i od daytona i od konstutivnih naroda, tita, partije, reisa itd. Svi historijski dokumenti i zapisi, kako domaci tako i strani, poznaju iskljucivo Bosnjake (svih vjera) kao stanovnike BiH i to je fakt. Pisani trag o Bosancu, Bosanacu i Hercegovacu (apsurd je veznik u imenu nacije
) moze se pronaci jedino u vicevima, koji su opet nastali sredinom 20og stoljeca, tako da ti zapisi i nemaju neki historijski znacaj. Bosanac kao termin se moze koristiti kao teritorijalna odrednica (bosanac, hercegovac, krajsnik, posavac itd.) Isti slucaj je sa srbijancem, ali se u srbiji na popisu 99,99% srba izjasni srbima, a jok srbijancima.
Musa Cazim Catic (napomena: zivio prije tita, partije, reisa, torova, dejtona)
Ja sam Bosnjak - dican junak:
Vjeran svetom domu svome,
Vjeran slavi svojih djeda
I narodu Bosanskome!
Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da,
da se Bosnjak lava boji!...
Fra Antun Knezevic (napomena: zivio prije tita, partije, reisa, torova, dejtona)
Slavni starih (historija) naše mile domovine sjeća nas onih vremena, kada se je naša domaća vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajući se ponosnim i junačkim imenom Bošnjak.
Fra Ivan Franjo Jukić (napomena: zivio prije tita, partije, reisa, torova, dejtona)
Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."
I narodu Bosanskome!
Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da,
Fra Antun Knezevic (napomena: zivio prije tita, partije, reisa, torova, dejtona)
Slavni starih (historija) naše mile domovine sjeća nas onih vremena, kada se je naša domaća vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajući se ponosnim i junačkim imenom Bošnjak.
Fra Ivan Franjo Jukić (napomena: zivio prije tita, partije, reisa, torova, dejtona)
Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."
-
Propast i katastrofa
#1512 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Fra Ivan Franjo Jukic bi danas bio BOSANAC 
-
pemanapemani
#1513 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Ne bi. On bi bio prikriveni ubačeni element koji je tu postavljen da izbezumi Bošnjake, a sam bi se izjasnio kao Hrvat.Propast i katastrofa wrote:Fra Ivan Franjo Jukic bi danas bio BOSANAC
-
kenny_
#1514 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Predpostavljam!pemanapemani wrote:Ne bi. On bi bio prikriveni ubačeni element koji je tu postavljen da izbezumi Bošnjake, a sam bi se izjasnio kao Hrvat.Propast i katastrofa wrote:Fra Ivan Franjo Jukic bi danas bio BOSANAC
A Knežević ne bi sigurno bio Ilir.
Pozz!
-
stari grad Visegrad
#1515 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Moram da svima objasnim jednu stvar. Svii smo mi bosanskohercegovacka nacija.- Niko nije na gubitku.
Drzava odredjue naciju.
Naroda su tri prema otsavu Bosnjak, Srbin, Hrvati i jos ostali.
Dakle.
nacionalnost: bosanskohecegovacka
narod: Bosnjak, srbin, Hrvat, ostali
Vjera: x, y, z, o,p, q,r s itd
Svjedno je, Evropa poznaje nacionalnost kao drzavnost. Znaci dragi Bosnaci vama niko ne ukida nacionalnost. Vi ste vec 22 godine bosanke nacionalnosti.
Jedino sto se moze diskutovat jeste protjerani, pobijeni, dijaspora. Da li je popis ispravan i ustavan?
a ako je Ustav nepravedan onda ponistite Ustav.
Drzava odredjue naciju.
Dakle.
Svjedno je, Evropa poznaje nacionalnost kao drzavnost. Znaci dragi Bosnaci vama niko ne ukida nacionalnost. Vi ste vec 22 godine bosanke nacionalnosti.
Jedino sto se moze diskutovat jeste protjerani, pobijeni, dijaspora. Da li je popis ispravan i ustavan?
-
HM 2011
#1516 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
"Svii smo mi bosanskohercegovacka nacija."stari grad Visegrad wrote:Ja ne znam koji su to ovdje likovi Bosanci?
Moram da svima objasnim jednu stvar. Svii smo mi bosanskohercegovacka nacija.- Niko nije na gubitku.
Drzava odredjue naciju.
Dakle.
Sve su diskusije Bosanac bespotrebne.
Nacije u BiH su koliko shvatam, od prije neki dan (neki tvrde oduvjek, međutim ipak je to odprije neki dan):
Bošnjaci, Srbi i Hrvati.
Ako Vijeće Kongresa Bošnjačkih Intelektualaca kaže tako, ko kaže drugačije ?
Nemoj LAGAT !
Bošnjak je NACIJA, NACIONALNA PRIPADNOST I NARODNA PRIPADNOST !
Kako ono rekoše: biti Bosanac i Hercegovac to je samo pripadnost državi..... Dok ima države ima i toga....
-
kenny_
#1517 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Samo sto ti ne idu od ruke baš ove teritorijalne, nacionalne odrednice, kao i većini.crusader wrote:Smijesan je argument ovih sa krizom identiteta koji kazu "necu ja u torove", "nisam ja piun" bla bla.BOŠNJAK kao termin i kao nacija je starija i od daytona i od konstutivnih naroda, tita, partije, reisa itd. Svi historijski dokumenti i zapisi, kako domaci tako i strani, poznaju iskljucivo Bosnjake (svih vjera) kao stanovnike BiH i to je fakt. Pisani trag o Bosancu, Bosanacu i Hercegovacu (apsurd je veznik u imenu nacije
) moze se pronaci jedino u vicevima, koji su opet nastali sredinom 20og stoljeca, tako da ti zapisi i nemaju neki historijski znacaj. Bosanac kao termin se moze koristiti kao teritorijalna odrednica (bosanac, hercegovac, krajsnik, posavac itd.) Isti slucaj je sa srbijancem, ali se u srbiji na popisu 99,99% srba izjasni srbima, a jok srbijancima.
I narodu Bosanskome!
Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da,
Musa se izjasnio kao Hrvat, bio je uvršten u hrvatske pisce, baš kao što reče Mak Dizdar: "Ako me ne bude u hrv. antologiji, nema me nigdje"... A ti se pitaj zašto...
Ne zaboravi da nam HAZU i SANU plješću, a tek Herceg-Bosna (pjesnički termin begova) i RS, komšije nam.
I uvijek će. A mi kao pokušavamo da svi budu Bosanci... hmmm...
A možemo mi bit Bosanci ili Bošnjaci, pjevati o Bosni, a drugi će nam narednih 100 godina tvrditi kako Bosna ne postoji, jer nama nacionalna standardizacija ne ide od ruke... Uvijek tako bilo...
A Srbijanac... hmm, to smo mi izmislili, u Srbiji ne postoji Srbijanac, to je naše da bi razlikovali domaće i Srbiju... Vjerovatno nastalo oko Drine...
Kakve veze ima Jukić, Knežević sa društveno-administrativnom standardizacijom muslimana? Nisu li se naši pisci izjašnjavali drugim? Hoćemol sad bošnjački i bosanski...
Da smo pametni znali bi da je to SINONIM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A odakle Bosanac u Hercegovini? - Pogledaj stare spise u Husrev-begovoj medresi... Naša tradicija je bosanska, kako je turska kahva postala bosanska, zašto Hercegovci muslimani pričaju bosanskim jezikom a stari se od vajkada zovu Bošnjacima (pogledaj iseljenike u Albaniji, Mađarskoj...), pa zašto bi onda i drugi morali imati istu. Srpska pravoslavna crkva davno je nacionalizirana i ti to NIKADA NEĆEŠ PROMIJENITI. Identitet je davno formiran na osnovu vjere, zašto bi Bošnjaci bili iznimka? , Nacionalno buđenje i prosvjetiteljstvo okončano itd. itd. Crnogorci su svoj narod, ali RS će ostati svoj, a vi se samo uzaludno varajte....
Predmet smo ismijavanja već 100 godina... a Knežević dobro reče: "Mi ne nijekamo da smo jugosloveskog plemena".
Pozz
Last edited by kenny_ on 23/10/2012 21:07, edited 2 times in total.
-
Propast i katastrofa
#1518 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Pa ovi tvoji kazu da su po naciji Bosnjacistari grad Visegrad wrote:Moram da svima objasnim jednu stvar. Svii smo mi bosanskohercegovacka nacija.- Niko nije na gubitku.
Drzava odredjue naciju.
-
pemanapemani
#1519 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Tako je bilo i bit će do popisa 2013.stari grad Visegrad wrote:Ja ne znam koji su to ovdje likovi Bosanci?
Drzava odredjue naciju.
Dakle.
narod: Bosnjak, srbin, Hrvat
Sve su diskusije Bosanac bespotrebne.
Poslije ćemo imati tri konstitutivne nacije i ostale, jer je popisno pitanje formulisano etnija/nacionalnost, a koji će usput imati mogućnost upisivanja entitetskog državljanstva u lične dokumente.
Ne znam zašto se uporno pokušava priču odvući na drugi kolosjek. Više sam dopizdio sam sebi koliko sam puta ovo ponovio u posljednjih pola godine. Zauzvrat sam dobio samo kritike kako takvom pričom želim izbezumiti Bošnjake, natjerati ih da se izjasne kao Bosanci, a kao sam ću se izjasniti kao Hrvat. Jer, jebote, ko je vidio nekoga ko nije odrastao u "bošnjačkoj" porodici, a da mu je stalo do BiH i da se izjašnjava kao Bosanac i isključivo identificira sa BiH, te nema drugu domovinu.
-
HM 2011
#1520 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Ne,Propast i katastrofa wrote:Pa ovi tvoji kazu da su po naciji Bosnjacistari grad Visegrad wrote:Moram da svima objasnim jednu stvar. Svii smo mi bosanskohercegovacka nacija.- Niko nije na gubitku.
Drzava odredjue naciju.
kada analiziramo tekst iz avaza utvrditi ćemo da da su to Ustavom priznati NACIONALNI MODALITETI
"Ukoliko popis rezultira dijeljenjem Bošnjaka na muslimane, Bosance i druge (u važećem Ustavu BiH nepriznate nacionalne modalitete), a što bi se prema sadašnjim podacima vrlo lako moglo dogoditi, svi novi ustavni aranžmani u zemlji, a koji su neminovnost na putu BiH ka evropskim integracijama, kao i ukupni odnosi unutar same BiH, mogli bi ići na štetu isključivo bošnjačkog naroda. "
Da ne duljim,
Novoformirana Fondacija će da nam u detalje objasni kako smo to mi Nacionalno Bošnjaci i šta će to Nacionalno u formularu popisa stanovništva - a mi ovdje džaba gubimo vrijeme....
Bitno je da smo iznjeli svoje mišljenje, i da će ga neko iskoristiti za svoju političku platformu bez da mi imamo ikakve dobiti od toga, ali to je isto tako druga priča, koju će biti aktuelno pričati tek nekad kasnije - puno kasnije (jeste biti će malo kasno, ali nema veze)....
U svakom slučaju,
NACIJA
-
muzicar_iz_parka
#1521 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Ja bi ako nekako može da postanemo 51. država SADa (nema veze što nismo kopneno povezani, nisu ni Havaji a niti Aljaska), postanemo Amerikanci sagradimo tri-četr metro područja gdje smjestimo skoro svo stanovništvo, a društveno uređenje bude prepisano iz neke postojeće savezne države (može i Teksas).
-
kenny_
#1522 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
A ako neko stvarno misli da će ikada doći do priznavanja zajedničke nacije na principu države BiH, neka sebi dadne do znanja zašto to nije moguće: SPS (Srpska pravoslavna crkva) i katolička crkva koje jednostavno neće biti nacionalno bosanske, jer ne možeš vrijeme vratiti unazad... A mi se danas sjetili da smo bili i ovo, i ono, i Jugosloven, i Bosanac, odnosno da smo Muslimani, po čemu nas ismijavaju.
Komentar Hamdije Pozderca Titu 1970-ih bio je: "Htjeli smo bosanstvo, dobili muslimanstvo".
Drugo, ne zaboravi da naše poteze dobro prate druge dvije nacije, koje nam eksplicitno govore: "Mi ne želimo ono što imate na umu!"... Moraš biti glup! Banjaluka je danas sve ostalo samo ne bosanski grad. Jedino što imamo jeste centralna Bosna koja je najviše ekonomski zaostala. Kultura propada jer će se valjt dogovorit sa Hrvatima... Ovo o čemu pričam, tiče se realnih problema, a ne zamišljenih. Bošnjaci ako ne krenu svojim pravcom, drugi ih neće čekati. Izgubili smo kulturu koja pripada državi sa kojojm se identificiramo, danas sutra će kule koje se nalaze u vjerskim sklopovima proglasiti susjednim nacionalnim blagom. Ako kulturološki ne napredujemo, iza nas ostaju bolne istine.
Nego više mi imamo problema sa današnjom slikom vjere kojoj htjeli ili ne (pa bili i ateisti) po Dodiku i Covicu pripadamo, takvo je drustvo, opirat se mozes, ali vode ne pije...
Komentar Hamdije Pozderca Titu 1970-ih bio je: "Htjeli smo bosanstvo, dobili muslimanstvo".
Drugo, ne zaboravi da naše poteze dobro prate druge dvije nacije, koje nam eksplicitno govore: "Mi ne želimo ono što imate na umu!"... Moraš biti glup! Banjaluka je danas sve ostalo samo ne bosanski grad. Jedino što imamo jeste centralna Bosna koja je najviše ekonomski zaostala. Kultura propada jer će se valjt dogovorit sa Hrvatima... Ovo o čemu pričam, tiče se realnih problema, a ne zamišljenih. Bošnjaci ako ne krenu svojim pravcom, drugi ih neće čekati. Izgubili smo kulturu koja pripada državi sa kojojm se identificiramo, danas sutra će kule koje se nalaze u vjerskim sklopovima proglasiti susjednim nacionalnim blagom. Ako kulturološki ne napredujemo, iza nas ostaju bolne istine.
Nego više mi imamo problema sa današnjom slikom vjere kojoj htjeli ili ne (pa bili i ateisti) po Dodiku i Covicu pripadamo, takvo je drustvo, opirat se mozes, ali vode ne pije...
-
HM 2011
#1523 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
Moj prijatelju, kad se priđe da se osjeti dah, pa da vidiš onda kako na sve pristaju, posebno ako je u skladu sa pravilima i pravom.......... Jel u Bibliji spominju Hrvate srbe ili Bosance, Bošnjake Eskime ?kenny_ wrote:A ako neko stvarno misli da će ikada doći do priznavanja zajedničke nacije na principu države BiH, neka sebi dadne do znanja zašto to nije moguće: SPS (Srpska pravoslavna crkva) i katolička crkva koje jednostavno neće biti nacionalno bosanske, jer ne možeš vrijeme vratiti unazad... A mi se danas sjetili da smo bili i ovo, i ono, i Jugosloven, i Bosanac, odnosno da smo Muslimani, po čemu nas ismijavaju.
Spominju samo Farizeje, Filistejce, Jevreje, ponekog Rimljanina itd.....
Tako da to crkveno, sad je pod uticajem ove politike sad pod uticajem one....
Drugi narodi imaju pravo da budu drugi narodi, a država određuje koja to prava narodi mogu uzeti sebi....
Konkretno u slučaju popisa stanovništva, država je odredila da Nacionalna/Etnička pripadnost predstavlja sinonim - da tu nema razlike....
Koristiti ću isječak tvog komentara da bi prokomentarisao sve ovo:
"Moraš biti glup!"
Happy Nation Day !
-
kenny_
#1524 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
A evo koliko se brinu o Bošnjacima/Bosancima van BiH.
Prvo, SANU IH JE POKUŠAO KUPITI ŠAPĆUĆI IM DA SLAŽU KAKO IMAJU SRPSKO KULTURNO-HISTORIJSKO SJEĆANJE, ONDA JE NA VRATA ZAKUCAO HAZU I PODIJELIO DJECI DRESOVE HRVATSKE. Ljudi su, međutim, jednostavno odgovorili da nemaju nikakvo hrvatsko i srpsko kulturno-historijsko sjećanje, već bosansko.
BOŠNJACI SE DO DANA DANAŠNJEG NISU JAVILI.
---
ISTINI ZA VOLJU
-------------------------
A TI SE NAKON TOGA IZJAŠNJAVAJ KAKO HOĆEŠ, SAMO PAZI NA KONSEKVENCE I SHVATI DA SMO I MI LJUDI PO VJERI, kao I OSTALE DVIJE NACIJE KOJE NIKADA NEĆE BITI BOSANCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Prvo, SANU IH JE POKUŠAO KUPITI ŠAPĆUĆI IM DA SLAŽU KAKO IMAJU SRPSKO KULTURNO-HISTORIJSKO SJEĆANJE, ONDA JE NA VRATA ZAKUCAO HAZU I PODIJELIO DJECI DRESOVE HRVATSKE. Ljudi su, međutim, jednostavno odgovorili da nemaju nikakvo hrvatsko i srpsko kulturno-historijsko sjećanje, već bosansko.
BOŠNJACI SE DO DANA DANAŠNJEG NISU JAVILI.
---
ISTINI ZA VOLJU
-------------------------
A TI SE NAKON TOGA IZJAŠNJAVAJ KAKO HOĆEŠ, SAMO PAZI NA KONSEKVENCE I SHVATI DA SMO I MI LJUDI PO VJERI, kao I OSTALE DVIJE NACIJE KOJE NIKADA NEĆE BITI BOSANCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
kenny_
#1525 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice
pa zar ne vidiš da je Bosna svedena na tri nacije, doduše ne prvi put...HM 2011 wrote:Moj prijatelju, kad se priđe da se osjeti dah, pa da vidiš onda kako na sve pristaju, posebno ako je u skladu sa pravilima i pravom.......... Jel u Bibliji spominju Hrvate srbe ili Bosance, Bošnjake Eskime ?kenny_ wrote:A ako neko stvarno misli da će ikada doći do priznavanja zajedničke nacije na principu države BiH, neka sebi dadne do znanja zašto to nije moguće: SPS (Srpska pravoslavna crkva) i katolička crkva koje jednostavno neće biti nacionalno bosanske, jer ne možeš vrijeme vratiti unazad... A mi se danas sjetili da smo bili i ovo, i ono, i Jugosloven, i Bosanac, odnosno da smo Muslimani, po čemu nas ismijavaju.
Spominju samo Farizeje, Filistejce, Jevreje, ponekog Rimljanina itd.....
Tako da to crkveno, sad je pod uticajem ove politike sad pod uticajem one....
Drugi narodi imaju pravo da budu drugi narodi, a država određuje koja to prava narodi mogu uzeti sebi....
Konkretno u slučaju popisa stanovništva, država je odredila da Nacionalna/Etnička pripadnost predstavlja sinonim - da tu nema razlike....
Koristiti ću isječak tvog komentara da bi prokomentarisao sve ovo:
"Moraš biti glup!"
Happy Nation Day !
Šta je to za tebe etnička pripadnost Bošnjaka, valjda Bošnjaci, a nacionalna Bosanci?
Zar ti ne znaš da su Bošnjaci i Bosanci sinonimi?
RS ne želi čak ni model Švicarske!
Ja tebi ne uzimam pravo da budeš par slova drugačiji, niti iznosim svoj lični osjećaj prema dvama pojmovima. Samo kažem da su konsekvence velike, prvenstveno jer nemamo potporu iz druga dva naroda.
A ako je suditi po ovom popisu na forumu, dobićemo "OSTALE" koji hoće otvoriti nova pitanja, koja se, međutim, neće morati riješavati u Banjoj Luci ili Mostaru, već u Sarajevu i zbunjenoj Bosni.