Seboreicni dermatitis

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ranger

#151 Re: Seboreicni dermatitis

Post by ranger »

ranger wrote:tesko ces naci nekog takvog..
ja trenutno koristim kremu rekonazol i neku bezze hirdirajucu i u hitnim slucajevima i po kriticnim mjestima namazem kortikosteroidnom kremom ne znam joj ime sad. rekonazolom namazem poslije kupanja ili pranja kose a ovom hidrirajucom mazem onako preventivno tj kad nema crvenila..
u zadnjih 10tak dana krkam se omegom i b vitaminom, duplom dozom, znaci na kutiji pise po jedna tableta dnevno, ja uzimam po jednu poslije dorucka i po jednu poslije obroka oko 5-6 kad dodjem s posla.
moze biti da je placebo efekat ali mi se cini da mi se ko malo popavilo stanje od kad pijem ove preparate.
ruku na srce, i na poslu je neka laganica (citaj manjak stresa) pa cemo vidit sta ce bit kad zaguzva. :roll:
ev samo da cekiram, omega i b complex nula bodeva... dermatitis radi ko i prije, ciklicno tj.popravi se stanje 3-4 dana i ona opet upala crvenilo 10-15 dana i sve tako... fak :skoljka:
uzeo sam i ovu A-dermu da probam..
SarajevoBH

#152 Re: Seboreicni dermatitis

Post by SarajevoBH »

ranger wrote:
ja trenutno koristim kremu rekonazol i neku bezze hirdirajucu i u hitnim slucajevima i po kriticnim mjestima namazem kortikosteroidnom kremom ne znam joj ime sad. rekonazolom namazem poslije kupanja ili pranja kose a ovom hidrirajucom mazem onako preventivno tj kad nema crvenila..
u zadnjih 10tak dana krkam se omegom i b vitaminom, duplom dozom, znaci na kutiji pise po jedna tableta dnevno, ja uzimam po jednu poslije dorucka i po jednu poslije obroka oko 5-6 kad dodjem s posla.
moze biti da je placebo efekat ali mi se cini da mi se ko malo popavilo stanje od kad pijem ove preparate.
ruku na srce, i na poslu je neka laganica (citaj manjak stresa) pa cemo vidit sta ce bit kad zaguzva. :roll:
ev samo da cekiram, omega i b complex nula bodeva... dermatitis radi ko i prije, ciklicno tj.popravi se stanje 3-4 dana i ona opet upala crvenilo 10-15 dana i sve tako... fak :skoljka:
javi pomaze li a derma.
ranger

#153 Re: Seboreicni dermatitis

Post by ranger »

SarajevoBH wrote:
ranger wrote:
javi pomaze li a derma.
ne znam, skeptican sam... na njoj pise da se maze na suhu NEostecenu kozu, sad sta im to znaci...
kod mene je sad crvena i upaljena (donje celo, izmedju obrva i oko nosa) tako da trenutno ne mazem njom...
tony montana

#154 Re: Seboreicni dermatitis

Post by tony montana »

Najbitnije vam je da svako jutro umivate komletno lice mlakom vodom,i na taj način skinete masnoću sa lica koja kada dugo stoji na licu pogoduje razvitku seboroičnog dermatitisa.Dok god je moguće koristite što manje kreme koje vam preporučuju dermatolozi,jer one na početku djeluju efikasno,međutim nakon određenog vremena koža postaje imuna na njih i traži sve češće mazanje te kreme za isti učinak kao na početku korištenja terapije.Koristite što blaže šampone za kosu i lice,najbolje proizvode predviđene za bebe,jer je kiselost tih proizvoda najpogodnija za tipove kože koje naginju seboroičnom dermatitisu.Za doručak jesti što više voća na prazan stomak,i pokušati što više izbjegavati stresne situacije.
swirl

#155 Re: Seboreicni dermatitis

Post by swirl »

Preporucujem ovaj sampon, ne znam ima li kod nas kupiti.

Image
ranger

#156 Re: Seboreicni dermatitis

Post by ranger »

kod mene stanje danas na vrhuncu u historiji moje bolesti.... :sad:
celo crveno znaci iznad obrva pa skoro do kose... sljepoocnice crvene, obrazi od uha do jagodica crveni, interesantno oko nosa što je inače najgore bilo ostalo isto.. tj. nije se pogorsalo u zadnjih 4-5 dana ko ostalo...
u pm.. ne kontam, od petka sam buknuo, kojeg stresa u pm kad sam vikend proveo na vikendici cccc :run:
EDIT:uzeo sam i acidi borici 3% pa kontam pokusati
gilla

#157 Re: Seboreicni dermatitis

Post by gilla »

ranger wrote:kod mene stanje danas na vrhuncu u historiji moje bolesti.... :sad:
celo crveno znaci iznad obrva pa skoro do kose... sljepoocnice crvene, obrazi od uha do jagodica crveni, interesantno oko nosa što je inače najgore bilo ostalo isto.. tj. nije se pogorsalo u zadnjih 4-5 dana ko ostalo...
u pm.. ne kontam, od petka sam buknuo, kojeg stresa u pm kad sam vikend proveo na vikendici cccc :run:
Sta si jeo na vikendici?
Zavisi od osobe do osobe, meni fakat kad se iznerviram znaju se neki dijelovi zacrveniti ali ne toliko kao kod tebe.

Nedavno sam bio gripav, pad imuniteta, odmah crvenilo. Srećom prošlo je. I ja sada ganjam neke kreme i fazone pa jaivm rezultate. I dijetu provodim, sugar out, ili svaki dr.treći dan, bananica maximum, voće, jabuke pa bumo vidjeli.
Mlijeko, mliječne proizvode sam skroz izbacio, masnoće na minimum koa i crveno meso.

Najgore je bez slatka :-) , mahinalno nekad čovjek uzme....
swirl

#158 Re: Seboreicni dermatitis

Post by swirl »

ranger wrote:kod mene stanje danas na vrhuncu u historiji moje bolesti.... :sad:
EDIT:uzeo sam i acidi borici 3% pa kontam pokusati
Ako ti je bas kriza, probaj Advantan kremu. Ja sam je koristila kada je kod mene bio vrhunac, i tad mi je skoro sve nestalo bilo, i nikad vise nisam imala takvu krizu, a tome ima jedno dvije godine.

Image
drag_gost

#159 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Kao pokretac ove teme i neko ko je prosao mnogo toga sa seboreicnim dermatitisom, znam da je najbitnije promjeniti ishranu i ostale zivotne navike. Nema tu nekih pravila, svacije tijelo je drugacije, neko reaguje drugacija na masno, a neko drugacije na nemasno. Vas objed pravite onako kako vasem tijelu odgovara, kao i zivotne navike. Najbitnija je kontrola stresa. Pisao sam mnogo o seboreicnom dermatitisu i drago mi je da je ova tema jos aktivna. Ima na prijasnjim stranama sve sto sam pisao. Limun bih jos jednom preporucio iako je uzasno bolan tretman njime.
ranger

#160 Re: Seboreicni dermatitis

Post by ranger »

ma to me i izludjuje sto nisam jeo nista "strasno"... vec odavno ne konzumiram pastete, salame, kobasice i ostalo..
za vikend jeo jaja, corbu od povrca koje smo mi uzgojili, piletinu s krompirom, mandarine, banane, pio cistu vodu... pojeo sam konzerviranu ribu, nju jos ne izbjegavam volim meso jbg :D
btw. sutra idem kod doktorice Tanje Knor pa cemo vidit sta ona kaze..
BHfanatik

#161 Re: Seboreicni dermatitis

Post by BHfanatik »

ranger wrote:ma to me i izludjuje sto nisam jeo nista "strasno"... vec odavno ne konzumiram pastete, salame, kobasice i ostalo..
za vikend jeo jaja, corbu od povrca koje smo mi uzgojili, piletinu s krompirom, mandarine, banane, pio cistu vodu... pojeo sam konzerviranu ribu, nju jos ne izbjegavam volim meso jbg :D
btw. sutra idem kod doktorice Tanje Knor pa cemo vidit sta ona kaze..

Postoji teorija da slatko izaziva pogorsanja, pa vrlo lahko moze cak i voce da pogorsa stanje. neki su radikalni pa izbace sve slatko par mjeseci. Ja sam inace vadio nalaze krvi da vidim ima li kakvih abnormalnosti. Ono sto mi je palo za oko je visociji holesterol + proteini i neke druge stavke su poviseni. Znaci tu opet dolazimo do jetre-pankreasa koji izgleda ne rade kako treba. Ja sam isto malo citao da bi seboreicni dermatitis mogao biti samo poslijedica nekih autoimunih oboljenja, pa bi se i tu trebala obratit paznja. Jaa ga imam 10+ godina i svake godine me sve vise nervira. Zaredao sam vaditi nalaze da vidim da li postoji neki drugi uzrok koji bi mogao biti povezan. I da gdje se nalazi ova Tanja Knor neki kontakt tel? Jos samo nju nisam posjetio od nasih vrlih dermatologa koji samo znaju kortic zalupat na recept.
ljutunac

#162 Re: Seboreicni dermatitis

Post by ljutunac »

Kod mene se to crvenilo I ekstremno suha koža javljala vrlo često. Šta je pravi uzrok ne znam zasigurno ,ali pretpostavljam poremećen rad štitne žljezde I tone stresa ,kontam da je povezano. Znalo je biti vrlo ružno kad se pojavi sa strane ,iza uha pa se spusti sve do vrata ,užas ,a plus I jak svrab ,tako da bi se pretvorilo u rane. Isprobam svaki mogući šampon koji je baš za te stvari ali slaba pomoć ,samo trenutno. Odem I doktoru,sve što mi preporuči je kratkog trajanja ,malo olakša ali se opet se pojavi. Ne samo da bacih hrpu para na razne preparate nego uvijek novo razočarenje jer ništa od tog ne liječi. Ono sto je meni pomoglo u zadnjih sigurno godinu dana je soda bikarbona. Kupujem one najobičnije ,najblaže šampone ili dječije. U početku stavim šampona I malo sode na dlan da vidim kako će koža reagovati. Nakon toga sipam jednu čajnu kašiku otprilike u bocu I dobro promućkam svaki put prije upotrebe. Evo već skoro godina ,moja koža je čista I nema crvenila. Eto to je bilo moje iskustvo I nadam se da će nekome pomoći. P.S. Sad kad se umivam takodje koristim sodu za kožu lica. Malo na dlan I istrljam ko I sapunom a rezultati su "čisto" vidljivi :).....ima nešto u toj sodi bikarboni :-D
strumpfova zena

#163 Re: Seboreicni dermatitis

Post by strumpfova zena »

meni ovo pomaze dok koristim, poslije toga jedno vrijeme miruje i onda opet.

ELEMENTA® ŠAMPON je specijalno formulisani šampon za negu kose i kože glave. U njegov sastav ulaze ekstrakti lekovitih biljaka ( kantariona, nevena, kamilice i koprive), čije je blagotvorno dejstvo na kožu glave i kosu i naučno dokumentovano. Zahvaljujući biološki aktivnim materijama koje ulaze u sastav odabranih biljnih ekstrakata, upotrebom ELEMENTA® šampona rastapaju se nepoželjne masne naslage (sebum), čime se obezbeđuju idealni uslovi za nesmetani razvoj folikula dlake. Značajno je istaći da prirodne supstance sadržane u ELEMENTA® šamponu deluju humektantno (zadržavaju vlažnost) i emolijentno (omekšavajuće) na kosu i kožu glave, usled čega se kosi vraća prirodni izgled i sjaj.
Dabba

#164 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Dabba »

Kao "ponosni vlasnik" seboreje (na sreću, blaži oblik na tjemenu) već 40 godina o dotičnoj
"dami", barem u mom slučaju, mogu reći slijedeće:
Medicinski i ini piškila-kakila šamopni su bacanje novca "kroz prozor". TARABA. Da ne nabrajam 300 čuda koja sam probao, jedini koji mi je stvarno pomagao je Rougj.
http://www.rougj.com/en/products/haircare/forfora-sebo
Prije 5-6 godina sam totale prešao na prirodne preparate (uz korištenje što blažih dječjih šampona) i zadovoljan sam.

Na prvi najmanji svrbež na tjemenu u najkraćem mogućem roku operem kosu (jedno šamponiranje) blagim dječijim šamponom. Isperem i puknem na glavu jedan od slijedećih "pakovanja". Iako je to dole numerisano po rednim brojevima, ne prakticiram po nikakvom "redu", nego doslovce kako mi dodje u datom momentu.

1. Domaći jabučni ocat (mutni) i domaći med pomješan sa mlakom vodom utrljati na glavu i
držati 30-tak min.
2. Domaća jabuka. Ispasiram je kao dječju kašicu, utrljati na glavu i držati oko 30 minuta.
3. Domaće maslinovo ulje (mutno), sa 2-3 kapi limuna utrljati na glavu i držati oko 30 minuta.
4. Nekada (2-3 godišnje) poslije jednog od gore navedenih tretmana, onako rekreativno, soda bikarbonu zamješam u mlakoj vodi, pa utrljam.
tony montana

#165 Re: Seboreicni dermatitis

Post by tony montana »

Ima li povezanosti između seboroičnog dermatitisa i opadanja kose.. ? Opada li vam i kakva je nova kosa koja raste..?
ranger

#166 Re: Seboreicni dermatitis

Post by ranger »

tony montana wrote:Ima li povezanosti između seboroičnog dermatitisa i opadanja kose.. ? Opada li vam i kakva je nova kosa koja raste..?
meni je dugotrajno korištenje rekonazol šampona prepolovilo količinu kose, sad sam procelav a nekad sam imao jako gustu kosu...
BHfanatik

#167 Re: Seboreicni dermatitis

Post by BHfanatik »

ranger wrote:
tony montana wrote:Ima li povezanosti između seboroičnog dermatitisa i opadanja kose.. ? Opada li vam i kakva je nova kosa koja raste..?
meni je dugotrajno korištenje rekonazol šampona prepolovilo količinu kose, sad sam procelav a nekad sam imao jako gustu kosu...

Isti slucaj kao kod mene jos jedna nuspojava je da mi je kosa iz crne presla u neku smeckastu boju od tog smeca.
Sarajevski_Marlboro

#168 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Sarajevski_Marlboro »

Mozda ce zvucati smijesno ali jedina stvar koja je meni pomogla prije 3 godine je bio obicni baby puder i isusivanje koze.
Sjecam se kako mi se to u srednjoj odjednom pojavilo, uzasno crvenilo, svrab , oko nosa, obrva , cela. I sto je koza bivala masnija, to je bilo gore. Normalno, i po tjemenu je bilo, na odredjenim dijelovima.
Znalo je sve to izgledati toliko strasno da nisam htjela ni izlaziti iz kuce.
Nikakve maze i samponi mi nisu pomagali mjesecima.
Ja sam jednostavno jedne veceri oprala lice i ne znam zasto uzela baby puder i stavila ga na lice , sutradan sam primijetila blago smirenje, onda sam opet proces ponovila par dana. Sve se osusilo i spalo bukvalno, i nista me nije svrbilo.
Koza suha i cista.
I tako je vec 3 godine. Vracalo bi mi se pomalo par puta po celu kad bi bilo masno duze vremena, ali cim primijetim da svrbi, isusim i sve ok.
Piling radim svaki dan, blagi , i stavim hidratantnu kremu, a navece isusujem.
Ja svoju ishranu nisam mijenjala a nesto sumnjam da se i kolicina stresa smanjila u ove 4 godine, tako da...
Smijesno, ali mi je to spasilo zivot, bukvalno. Probajte i vi.
glossyB

#169 Re: Seboreicni dermatitis

Post by glossyB »

Ima li neki sampon kao Nizoral, ja svoj potrosila pa dok sacekam da mi dodje da uzmem neki kod nas :)
Zovem se Zelena

#170 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Zovem se Zelena »

Ima rekonazol (oba su ketokonazol po sastavu).

Sent from my LT26i using Tapatalk
sarajvosa

#171 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sarajvosa »

Pozdrav suborci :D

Kao sto sam vec pisao,a i ponovit cu o kakvom problemu se kod mene radi.
Nazalost seboreicni dermatitis sam dobio prije tacno 2 godine i evo vec dvije godine se borim sa njim.
U pocetku je bilo katastrofalno,crvenilo,perutanje,svrab i kose i lica.
Problem sa kosom sam rijesio veoma jednostavno ni sam ne znam kako.Osisao sam se skroz kratko i par puta koristio neki sampon i nema vise na kosi svraba,ljustenja,perutanja i slicno(ponekad kad se sisam malo se peruta)...
Ali nazalost problem sa licem nisam rijesio.Uz pomoc skinorena i jos neke kreme sam se rijesio crvenila(crvenilo je i dalje prisutno ali skoro pa se i ne vidi osim zimi kad je prisutno ali ne kao na pocetku bolesti)

Takodjer samnjio sam i perutanje,ali opet je prisutno i to perutanje se slabo skroz vidi i perutanje mi se javlja poslije tusiranja.

Trenutno se borim protiv masne koze lice za koju mislim da je posljedica seboreicnog dermatitisa,nadam se da cu i to rijesit.

Neki dan sam se cuo telefonom sa dr.Suljagicem i on mi je preporucio kreme: Advantan i Triacneal,zanima me da li je iko koristio ove kreme i imaju li efekta?

p.s. od krema trenutno ne koristim nista ponekad reda radi namazem rekonazolom

Sretno svima...
gilla

#172 Re: Seboreicni dermatitis

Post by gilla »

Dermatitis je posljedica masne koze iako ga mogu dobiti ljudi sa suhom kozom usljed stresa, uglavnom neuravnotezena koza.

Advantan nipošto prema tvom opisu, kortisteroid, samo ako ti je bas strasna situacija na licu pa da se smiri upala dok prodje stres ili taj teski period. Mislim da nemas potrebe.

triacneal je vise za akne, potkozne, i masnu kozu, e sad hoce li ti pomoci to niko ne zna, mada je dosta ljudi hvali.

Rekonazol mozes nastaviti ,antimikotik.
kerima1

#173 Re: Seboreicni dermatitis

Post by kerima1 »

drag_gost wrote:Ovu sam temu posebno digao, jer nikako ne moze da spadne u temu "Perut". Jeste da sve pocinje sa peruti, ali ovo je druga vrsta peruti, i tretira se kao poremecaj/bolest.
Seboreicni dermatitis je nasljednog karaktera, cesto oboljavaju ljudi izlozeni stresu, koji sluzi i kao katalizator. Mnogo ljudi u Sarajevu ima problema sa ovim nezgodnim poremecajem. Treba napomenuti da je hronicnog karaktera, te da se uz pravo lijecenje moze zalijeciti, ali ima karakter vracanja.
Zanima me kako se vi borite s ovim? Vasa iskustva sa kremama, medikamentima i dermatolozima. Lijecenje je cesto individualno, ali postoje i neke standardne forme za vecinu. Ovdje obicno ne pomazu "obicni" samponi protiv peruti.
Molim vas podijelite vasa iskustva, pa se nadam da cemo nekome i pomoci.
Hvala. :)
Probajte sa kremom od Gaveza on obnavlja čelije na koze i kostiju.
sarajvosa

#174 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sarajvosa »

rekonazol ne koristim vise jer sam cuo da je stetan
BHfanatik

#175 Re: Seboreicni dermatitis

Post by BHfanatik »

sarajvosa wrote:rekonazol ne koristim vise jer sam cuo da je stetan

A sta koristis drug. Ja sam ga davno izbacio ali bas i nisam nasao neku adekvatnu zamjenu.
Post Reply