Rekonstrukcija šina

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Saka

#151 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Saka »

Miro Spiro wrote:To za sud ide po principu pojeo vuk magarca jos ces i troskove platiti uz kaznu.
To je standardna šuplja. Kad sam u pravu neće mi ništa naplatiti makar se žalio do Strasbura. I još će oni meni da plate troškove.
Miro Spiro wrote:Evo ti 2 cake za sine da i u buduce ne platis ni jednu kaznu.

Kod Valter Perica tj. stare centrale ako ides iz Kotromaniceve ulice prema Skenderiji prestrojis se u prvu do sina pa onda na ispresijecanoj zutoj skrenes na Skenderiju.Ne ides na sine pa odmah skreces.

Kod Latinske cuprije kad skreces ides do sina pa onda gdje je ispresijecano prelazis na sine i nastavljas prema Bentbasi.Policija stoji na raskrsnici kod Vijecnice i plus gledaju jesi li se tu prestrojio ili kod semafora.
Pa čekaj, shvataš li ti uopšte koliko si kontradiktoran? Sad govoriš kako policija gleda gdje si se prestrojio, preko pune ili isprekidane i za to kažnjava. Pa ja cijelo vrijeme i govorim da samo za to i mogu kažnjavati jer puna znači samo da se ista ne smije prelaziti i ništa više. A ti cijelo vrijeme tvrdiš da je krajnja desna traka samo za tramvaje, taxije i hitnu. Nije, puna linija znači da se ne smije prelaziti iz trake u traku na tom mjestu ali ako si već na tračnicama smiješ voziti ako hoćeš od Skenderije do Vjećnice, sve po šinama.

Ne znam više jel treba crtati il šta? :D
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#152 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Miro Spiro »

Nisam rekao desna da se ne smije voziti nego gdje je ZUTA LINIJA puna. Ovo sam ti dao samo cake da i u buduce ne placas kaznu.

Imas clan nisam siguran da ne trazim sada ZAKON O SAOBRACAJU i obiljezavanje puteva ,znakovi itd i evo sto ti pise

Oznake na kolniku su bijele i žute boje. Žuta boja je posebno predviđena za označavanje površina za određene sudionike u prometu, privremenu regulaciju prometa i obilježavanje privremene opasnosti na kolniku.

Stvarno ne znam sto treba da te ubijedim jedino da ti nacrtam zakon 8-) pa da se onda uvjeris . Nigdje nije definisano u zakonu na sto se odnosi zuta boja je li traka ili natpis bus itd. tako da te moze kazniti po tom zakonu.

I ja sam se nasao u takvoj situaciji pa sam dobio :D cestitku jer je covjek rekao koji je zakon. Taj zakon postoji samo ga svako tumaci kako hoce.

Pisi sto hoces ja sam svoje rekao. Da te zaustavi ako hoce platiti ces kaznu pa se onda zali do Strasbura. :D
Saka

#153 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Saka »

Pa sam si rekao da te kažnjava za to gdje si se prestrojio (jer samo za to i može da te kazni, tj. jesi li preko pune ili isprekidane), a ne za to što si vozio u traci gdje su šine. Ako sam ja već u traci gdje su šine a slijeva mi je puna žuta, ne samo da mogu voziti po šinama, već i moram jer mi je slijeva puna pa je ne mogu preći da bi se vratio u srednju traku.

Taj član što si ga naveo uopšte ne znači to kako si ga ti protumačio, niđe veze. Da su napisali Tramvaj, Bus ili Taxi na traci žutom bojom onda bi to značilo (kao što piše BUS na autobuskim stajalištima). Žuta, bijela ili crvena puna linija samo znači da se ista ne smije preći, ništa drugo. Žuta ili crvena se obično stavljaju ako su radovi pa su trake privremene itd, ali nikad ne označavaju traku rezervisanu za određenu vrstu vozila, za to služi znak i slova unutar same trake.

Image

E sad imaju druge oznake žutom bojom na kolovozu poput ove:
Image
na koje se može odnositi taj član.

Dosad nisam imao prilike da me drot zaustavi što vozim po šinama (a vozim često) i ako zaustavi idemo na sud pa ćemo da vidimo. ;)
fidoremilienko

#154 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

emirolini wrote:
fidoremilienko wrote:
ins wrote:Ja prije mislim da su oni cijelo vrijeme radili po projektu, i da je projekat predvidjao ovakvo asfaltiranje.

A da ste vi koji ste sve ovo komentarisali na posljednje 3 stranice po dobrom starom Sa-X obicaju ispali zutokljunci :lol:
Savjet: slijedeci put ipak sacekajte kraj radova pa onda komentarisite, izgledat cete pametnije :run:

:sax:
Ako ti stvarno "mislis" ovako kako si napisao, znaci da ne mislis uopste.

Uostalom sta ti znas sta je projekat i sta znaci raditi po projektu?
umm mislim da lik studira arhitekturu ili ju je zavrsio, stoga i ima oraha u dzepu da komentarise 8-) ako grijesim neka me ispravi...
I sta cemo sad? Treba ljudima (javnosti) reci da su se zajebali na onom dijelu, a ne obmanjivati javnost. Uz duzno postovanje prema doticnom ti kolegi/ici, ali se vidi da je on/ona slabo sta od faksa vidio/la :wink: (cim ovako zbori)
Ambrozija

#155 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Ambrozija »

Prosla sam automobilom danas ovom dionicom i gotovo da se ne osjeti prelaz sa novog na stari asfalt. Znaci, sve skupa, moglo je biti bolje uradjeno, ali je i ovo sasvim dobro.
fidoremilienko

#156 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

Pa i ne moze se osjetiti, jer nisu puno podigli sine. Nekih 5 cm. Sta je 5 cm uzvisenja na 10 m sirine (prosjek)? Bas kao sto rece, neprimjetno...
Meni je ovdje glupo, sto neko od ocite greske, pokusava da podmetne pricu "tako je projektovano". Pravi tebe/mene i sve ostale budalama. Nek vjeruje u sta ko hoce :)
neki

#157 Re: Rekonstrukcija šina

Post by neki »

ovdje haman sve inzinjeri..
Moguce da je greska a moguce i vrlo vjerovatno da nisu mogli postici jednak uzduzni nagib dva kraka pruge koja se sjeku u istoj tacci (skretnici) na drugi nacin nego da podignu prugu i pri tome moraju izdici i asfalt na cijeloj raskrsnici. Problem je do ceste koja je renovirana 2005 i nivelisana prema pruzi koja dolazi iz pravca skenderije prema skretnici a koja je vec bila propala zbog opterecenja vozila, sad kad su je doveli sine na pravu niveletu ispao je asfalt prenizak.
Kazem moguce je, a moguce je i da su se zajebali, ali ovdje niko to nije siguran, svi se prave pametni :-)
fidoremilienko

#158 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

Jesi li ti gledao projekat? Prvo to, pa cemo dalje.
neki

#159 Re: Rekonstrukcija šina

Post by neki »

fidoremilienko wrote:Jesi li ti gledao projekat? Prvo to, pa cemo dalje.
nisam, jesil ti?
Ripicipi

#160 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Ripicipi »

Zanimljivo kako ti iz Kelna sve znas.
fidoremilienko

#161 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

neki wrote:
nisam, jesil ti?
Jesam, zato i kazem da je tu greska. U projektu nigdje nije navedeno da treba podizati asfaltnu konstrukciju ni na kojem dijelu pruge. Ali na potezu od Skenderije do "S-krivine" (kod Alte), nije svugdje izdignut asfalt!? Samo na odredjenim dijelovima i to ne cijelom sirinom ceste...
fidoremilienko

#162 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

potres_mozga wrote:
Zanimljivo kako ti iz Kelna sve znas.
:-) :roll:
neki

#163 Re: Rekonstrukcija šina

Post by neki »

fidoremilienko wrote:
neki wrote:
nisam, jesil ti?
Jesam, zato i kazem da je tu greska. U projektu nigdje nije navedeno da treba podizati asfaltnu konstrukciju ni na kojem dijelu pruge. Ali na potezu od Skenderije do "S-krivine" (kod Alte), nije svugdje izdignut asfalt!? Samo na odredjenim dijelovima i to ne cijelom sirinom ceste...
Iskreno, mislim da izmisljas masu stvari, pa i to da si vidio projekat...ispisao si preko 50 postova na ovu temu sa masom gluposti, tipa: da se nigdje vise ne ugradjuje asfalt oko sina, da ce se stvarati jezero zbog nagiba alipasine kod higijenskog, itd itd.. a o svemu se informises iz Kelna sa slika koje vidis na netu :-)
Nemoguce je napraviti prugu sa raskrsnicom na krizanju 5 ulica bez asfaltiranja cijele raskrsnice, nemoguce jer je stari asfalt stavljen prema nivelaciji pruge preko koje je 40 godina prolazilo prosjecno 200 000 vozila dnevno, ta je pruga potonula nekoliko cm, sad je trebalo dovesti na projektovanu niveletu skretnice i normalno da je izdignuta u odnosu na stari asfalt.
Kod Alte su se mozda zajebali a mozda postoji i razlog sto su asfaltirali traku do pruge...ne znam.
Nije ni meni drago sto se jeftino radi ali Strail je preskupa budalastina koju ni mnogo bogatiji gradovi od Sarajeva ne ugradjuju
Mr. Brightside

#164 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Mr. Brightside »

@neki, šta si ti po zanimanju? :D
tag33

#165 Re: Rekonstrukcija šina

Post by tag33 »

Mr. Brightside wrote:@neki, šta si ti po zanimanju? :D
forumas :D
fidoremilienko

#166 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

neki wrote: Iskreno, mislim da izmisljas masu stvari, pa i to da si vidio projekat...ispisao si preko 50 postova na ovu temu sa masom gluposti, tipa: da se nigdje vise ne ugradjuje asfalt oko sina, da ce se stvarati jezero zbog nagiba alipasine kod higijenskog, itd itd.. a o svemu se informises iz Kelna sa slika koje vidis na netu :-)
Pa i ne ugradjuje se asfalt oko sine. Vec sika, ali hajd procitao si ti sve. :)
Nemoguce je napraviti prugu sa raskrsnicom na krizanju 5 ulica bez asfaltiranja cijele raskrsnice, nemoguce jer je stari asfalt stavljen prema nivelaciji pruge preko koje je 40 godina prolazilo prosjecno 200 000 vozila dnevno, ta je pruga potonula nekoliko cm, sad je trebalo dovesti na projektovanu niveletu skretnice i normalno da je izdignuta u odnosu na stari asfalt.
Uh :-)
Pruga "potonula", a asfalt nije. Ispod pruge AB ploca, ispod asfalta sljunak. Celik vs. asfalt (kamen+bitumen), sta ce prije da potone? Itd...i sl.!?
Isto bi trebao da znas, da mali PA ne steti asfaltu, vec su to kamioni (koji su vecinom pretovareni). Ali hajd...
Cuj normalno? Pa onda bi trebali da duz cijele pruge dizu asfalt i stavljaju novi, jer po tvojoj teoriji pruga je potonula? Ili pruga potone kod vjecne vatre, pa malo potone kod predsjednistva pa malo kod alte i tako. To sto ti pricas, jednostavno ne stoji. Cuj projektovana niveleta skretnice? Iskreno, prvi put cujem za ovo.
Kod Alte su se mozda zajebali a mozda postoji i razlog sto su asfaltirali traku do pruge...ne znam.
Nije ni meni drago sto se jeftino radi ali Strail je preskupa budalastina koju ni mnogo bogatiji gradovi od Sarajeva ne ugradjuju
Slusaj sad. Pokusaj doci do Zapisnika sa otvaranja Ponuda za sanaciju tramvajske pruge u Sarajevu. Ovako tamo stoji:
1. TECA Inzenjering (cijena 7.500.000 Mil KM)
2. Domaci Konzorcij (6.800.000 Mil KM jedna i 6.500.000 Mil KM druga varijanta), ako se sjecam..
3. Isto neki domaci konzorcij (cijenu nisam ni gledao)

Dakle, domaci konzorcij je dao pomenutu cijenu sa ugradnjom STRAIL-a. Strail jeste skuplji od sike, ali za ovu cijenu sto su dali TECA-i, su mogli da ugrade sebi Strail, pa da i pruga na nesto lici. Ali, da editujem, ne bi to bilo to. Jer je na suprotnoj strani asfalt+sika. Ne bi to izgledalo "lijepo".

P.S. Asfalt+sika ima svoje prednosti i nedostatke, kao sto ima i Strail. Ali mislim da je Strail ipak bolje rjesenje.

P.S. 2. Nisam u Kelnu, trenutno sam u Sarajevu. :D
Last edited by fidoremilienko on 28/05/2012 23:21, edited 3 times in total.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#167 Re: Rekonstrukcija šina

Post by sabina1 »

Miro Spiro wrote: Stvarno ne znam sto treba da te ubijedim jedino da ti nacrtam zakon 8-) pa da se onda uvjeris . Nigdje nije definisano u zakonu na sto se odnosi zuta boja je li traka ili natpis bus itd. tako da te moze kazniti po tom zakonu.

I ja sam se nasao u takvoj situaciji pa sam dobio :D cestitku jer je covjek rekao koji je zakon. Taj zakon postoji samo ga svako tumaci kako hoce.
Mene su zaustavii kad sam vozila po šinama i htjeli napisati masnu kaznu - navodno predviđeno samo za tramvaj , hitnu,vatrogasce i policiju :roll: ali sam trepnula dva puta pa nisu napisali ništa :-D . Fini :-D .
neki

#168 Re: Rekonstrukcija šina

Post by neki »

fidoremilienko wrote: Pruga "potonula", a asfalt nije. Ispod pruge AB ploca, ispod asfalta sljunak. Celik vs. asfalt (kamen+bitumen), sta ce prije da potone? Itd...i sl.!?
Isto bi trebao da znas, da mali PA ne steti asfaltu, vec su to kamioni (koji su vecinom pretovareni). Ali hajd...
:-) Asfalt je potonuo daleko vise od sina, ali otkako su sine postavljene prije vise od 40 godina, asfalt je nekoliko puta mijenjan i postavljan na zatecenu visinu sina. Sine su pod daleko vecim pritiskom na prelazu preko alipasine i titove u odnosu na mjestu gdje se nalazi skretnica, zbog cega su na tim mjestima ulegle u odnosu na prugu prije i poslije presjecanja ceste. Sad su prugu doveli na projektovanu visinu, tj onu na kojoj se nalazi skretnica i ostatak pruge u traci za vozila grasa i normalno da je stari asfalt na mjestima gdje pruga sijece cestu ostao nizi.
Sika ili asfalt, ugradjuje se svuda u svijetu i daleko je ekonomicnije rjesenje od straila..
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#169 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Miro Spiro »

tvsabina wrote:
Mene su zaustavii kad sam vozila po šinama i htjeli napisati masnu kaznu - navodno predviđeno samo za tramvaj , hitnu,vatrogasce i policiju :roll: ali sam trepnula dva puta pa nisu napisali ništa :-D . Fini :-D .

Ma jok to si se ti pogresno prestrojila nisi razumila sto ti je policajac govorio.Po sinama se smije voziti ako izricito ne pise da je za bus ,tramvaj itd.Trebala si ici na sud a da te zastupa Saka.
fidoremilienko

#170 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

neki wrote: :-) Asfalt je potonuo daleko vise od sina, ali otkako su sine postavljene prije vise od 40 godina, asfalt je nekoliko puta mijenjan i postavljan na zatecenu visinu sina.
Znaci za 7 godina asfalt je potonuo 5 cm (odokativno)? Ne stoji ti tvrdnja da su sine potonule, jer kazes "asfalt je nekoliko puta mijenjan i postavljan na zatecenu visinu sina". Ne stima!
Sine su pod daleko vecim pritiskom na prelazu preko alipasine i titove u odnosu na mjestu gdje se nalazi skretnica, zbog cega su na tim mjestima ulegle u odnosu na prugu prije i poslije presjecanja ceste.
Nisu ulegle sine, vec je propala AB ploca na tom dijelu. Sinu ne moze saviti niti ugnjeciti niti jedno cestovno vozilo, a pogotovo ne mali PA, bez obzira na dnevni protok.
Sad su prugu doveli na projektovanu visinu, tj onu na kojoj se nalazi skretnica i ostatak pruge u traci za vozila grasa i normalno da je stari asfalt na mjestima gdje pruga sijece cestu ostao nizi.
Sika ili asfalt, ugradjuje se svuda u svijetu i daleko je ekonomicnije rjesenje od straila..
Sto znaci, ako propadnu AB ploce ispod pruge, mijenjat cemo kompletnu prugu za par godina. Koliko vremena treba da skines asfalt a koliko strail elemenat po m2.
Xarfaxuss

#171 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Xarfaxuss »

fidoremilienko wrote:
neki wrote: :-) Asfalt je potonuo daleko vise od sina, ali otkako su sine postavljene prije vise od 40 godina, asfalt je nekoliko puta mijenjan i postavljan na zatecenu visinu sina.
Znaci za 7 godina asfalt je potonuo 5 cm (odokativno)? Ne stoji ti tvrdnja da su sine potonule, jer kazes "asfalt je nekoliko puta mijenjan i postavljan na zatecenu visinu sina". Ne stima!
Sine su pod daleko vecim pritiskom na prelazu preko alipasine i titove u odnosu na mjestu gdje se nalazi skretnica, zbog cega su na tim mjestima ulegle u odnosu na prugu prije i poslije presjecanja ceste.
Nisu ulegle sine, vec je propala AB ploca na tom dijelu. Sinu ne moze saviti niti ugnjeciti niti jedno cestovno vozilo, a pogotovo ne mali PA, bez obzira na dnevni protok.
Sad su prugu doveli na projektovanu visinu, tj onu na kojoj se nalazi skretnica i ostatak pruge u traci za vozila grasa i normalno da je stari asfalt na mjestima gdje pruga sijece cestu ostao nizi.
Sto znaci, ako propadnu AB ploce ispod pruge, mijenjat cemo kompletnu prugu za par godina. Koliko vremena treba da skines asfalt a koliko strail elemenat po m2.
E pobjeguljo de nemoj sr*t vise. Eto ti Keln pa tamo projektuj. Ostavi nas na miru :x
Hajlac

#172 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Hajlac »

Xarfaxuss wrote:
fidoremilienko wrote:
E pobjeguljo de nemoj sr*t vise. Eto ti Keln pa tamo projektuj. Ostavi nas na miru :x
Kakva je to ksenofobija :cry:

Drugim rijecima pusti nas da grcamo u svojim balkanskim govnima da, kao i za SCT ublehu, namjestamo slovencima poslove koje oni namjerno sfushere jer im je cilj samo lovu od glupog i korumpiranog Bosanca hapit? :x
tag33

#173 Re: Rekonstrukcija šina

Post by tag33 »

Xarfaxuss wrote: E pobjeguljo de nemoj sr*t vise. Eto ti Keln pa tamo projektuj. Ostavi nas na miru :x
Evo ga, jedan tipicni primjer balkanca koji je ogorcen na svakoga ko je shvatio koliko je sati na ovim prostorima i sto je otisao iz ove vukojebine..
fidoremilienko

#174 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

Xarfaxuss wrote: E pobjeguljo de nemoj sr*t vise. Eto ti Keln pa tamo projektuj. Ostavi nas na miru :x
Sta bi tebi?

U redu je da imamo razlicita misljenja i vidjenja, ali nije ok da vrijedjas. Ne znam cime sam ja tebe uvrijedio?

Evo da kazem svoju pricu:
Prije odlaska za DE, radio sam za jednu domacu firmu, koja je trebala da dobije posao na izvodjenju radova na sanaciji tramvajske pruge. To je bio konzorcij nasih firmi, kojima je VladaKS trebala da dodijeli posao koji bi bio veliki stimulans za nas (u Konzorciju). Umjesto da VladaKS stimulise domace firme oni daju posao stranoj firmi. Mozda ce sad neko da pomisli da TECA ima neke referense. Vjerujte, da kvalitet, kadar i sve druge reference nisu bile upitne. Nas Konzorcij je imao sve to. Znaci mi ispadamo glupi, ne znamo svoj posao, pa moramo Ugovor da dodijelimo strancima, a onda ce oni za mizeriju da tlace nase radnike... Jer zasto da VladaKS daje nekoj TECA-i posao, pa da ta TECA uzme podizvodjace kao sto je to uradila i sad i prije par godina i da ona odredjuje kome ce koliko novca da da. A oni (TECA) u talu sa VladomKS i GRAS-ovcima uzimaju sebi kajmak, a ostalima sta ostane.

Svi predstavnici domacih firmi su bili ogorceni na ovaj potez, ja takodje. Prisustvovali smo otvaranju ponuda, nekad prosle godine. Imali smo dvije varijante za sanaciju tramvajske pruge. Obje su bile jeftinije za cca. 1,5Mil KM od ponuda TECA-e. Ali ni to nije uspjelo, nismo dobili posao. Nakon toga se desava cudna stvar, rijetko zabiljezena na tenderima. Na upit, kako je moguce da je skuplja ponuda (TECA) dobila na tenderu, VladaKS je ukinula referentnost i poslovnu sposobnost kao i zahtjev za dostavom bankovne garancije ponude. Firma EUROASFALT se zalila na rezultate tendera, ali njihovu zalbu su odbili zbog nedostatka referensi. A referensu su ukinuli kao kriterij!? Ko je ovdje lud???Uvidjevsi, da je to borba sa vjetrenjacama, svi su se povukli i smisljali dalje korake. Jednostavno i pored ocitih dokaza, nije se uspio ponistiti taj tender. Jedini koji je imao m*da da progovori o ovome bio je G. Jamak. Kompletan intervju se nalazi na prethodnoj stranici. Taj covjek je jedini imao hrabrosti da kaze sta stoji iza ovog tendera i jasno je kazao i ko stoji iza ovakvih radnji. Nakon sto se saznalo da G.Jamak zeli dati ovo u medije, poceli su pritisci TECA-e preko domacih firmi na G.Jamaka, da odustane od toga. Za uzvrat bi se napravio dogovor u kojem bi predstavnici domacih firmi (koji su bili 2 na tenderu) dobili "dio" posla. On je ipak odlucio da sa ovim izadje u javnost, jer je ovo ociti kriminal i kradja. Nakon toga, svasta se izdesavalo. Uglavnom, domace firme su uspjele da dobiju dio posla, izvodjenje radova (kao podizvodjaci) za neku mizeriju. I svi sute, svima je dobro. Pozivam vas da ukoliko mozete, dodjete do Zapisnika, on je javan i uvjerite se u gore navedene cinjenice.

Razlog zasto sam i ja poceo pisati na ovu temu, je upravo zbog toga sto sam bio dio ove cijele price. Svi smo se nadali da ce nas VladaKS pogledati i dodijeliti nama ovaj posao. A imali smo sve. I kvalitet i bolje rjesenje i kadrove i iskustvo....sve sto se trazilo. A najbitnije, jeftiniji smo bili. Nedugo nakon toga i ja sam napustio svoju firmu, jer sam uvidio da sve to nema smisla i da ce se u buducnosti uvijek tako raditi. Ovo je valjda zemlja u kojoj se sve moze i svasta, a rijetko ko odgovara.

Nije lahko a ni jednostavno, kada razgovarate sa obicnim radnicima...a oni od vas svaki dan zeljno iscekuju neke pozitivne vijesti. Oni su kao mala djeca. To su stariji ljudi, prekaljini, jaki kao celik, koji su cijeli zivot radili samo teske fizicke poslove. Nije lahko doci medju njih (ili da oni dodju kod vas) i sa ocima punih suza, vi njima kazete da nece biti angazovani na izvodjenju radova. Kako objasniti to nekome? Kako kad vam on kaze "ja ne znam sta cu sad, ja sam cijeli zivot radio ovo, sta sad da radim...?" To je taj ruzni dio ove price i mnogih prica koje svaka firma ima. Sjetite se samo SCT-a i evo danas ljudi blokiraju gradiliste, jer traze svoja prava. Jer ih je neko zeznuo, a sada svi peru ruke od njih...

Ova prica kao i svaka ima vise dimenzija/strana i sve treba uzeti u obzir. Veliki su pritisci, a vidite i sami koliko imamo javnih radova. U takvoj nestasici mi umjesto domacim firmama, posao dodijelimo strancima. I nemojte mi sad samo kazati "pa sta hoce ovaj, eno radi Euroasfalt, Rad...". Rade oni. Ali da li ste se zapitali imaju li izbora? Nemaju, jer da nisu oni pristali pristao bi neko drugi. I tako to ide kod nas, svi to znaju i svi to obilato koriste. Nemojte zaboraviti da se taj isti Euroasfalt zalio na rezultate Tendera, ali su glatko odbijeni. Taj posao su trebale da dobiju samo domace firme, jer ovaj Tender nije kredit ECB ili MMF-a pa da mora biti nosilac posla strana firma. NE. Nosioci posla su lahko mogle biti domace firme. Ali zbog korumpiranosti i kriminala u nasoj VladiKS, to se nije desilo. Znate li sta znaci, da fizicki radnik ima 700-800 KM, a mogao je imati 1000-1200. Nekome to nije puno, njima je sve.

Ne krivim ja Euroasfalt, Rad (jer smo mi bili predstavnici domaceg konzorcija, bili smo zajedno)...zbog uzvisenja koje je nastalo a ocita je greska, ali nije njihova jer su oni izvodjaci (rade po projektu). To je greska u projektu, a ko je radio projekat za TECA-u ja ne znam. Da li su to oni sami radili ili je neka nasa firma to radila sada vise nije ni bitno. Narodu je uvijek "samo neka se radi". KO nije imao priliku da radi u gradjevinskim firmama, ni sam ne zna sa kakvim se problemima te firme i pojedini ljudi susrecu. Zaista mi nije bila namjera da bilo koga isprovociram niti uvrijedim, ako jesam, evo izvinjavam se javno...

Eto tako, podugo ovo bi, ali nadam se da sam svima odgovorio i napisao sta i kako jeste. Mozete pricati sta hocete, ove cinjenice se lahko mogu provjeriti, ali koga to sad zanima? Bitno je da se radi...

EDIT: Ja nisam temu pokrenuo, iako sam mogao. Ali mi je drago da jos ima ljudi koji misle svojom glavom i gledaju svojim ocima. A da nisu kao oni iz price "carevo novo ruho".
O'zone
Globalni moderator

#175 Re: Rekonstrukcija šina

Post by O'zone »

fidoremilienko wrote: Razlog zasto sam i ja poceo pisati na ovu temu, je upravo zbog toga sto sam bio dio ove cijele price. Svi smo se nadali da ce nas VladaKS pogledati i dodijeliti nama ovaj posao. A imali smo sve. I kvalitet i bolje rjesenje i kadrove i iskustvo....sve sto se trazilo. A najbitnije, jeftiniji smo bili. Nedugo nakon toga i ja sam napustio svoju firmu, jer sam uvidio da sve to nema smisla i da ce se u buducnosti uvijek tako raditi. Ovo je valjda zemlja u kojoj se sve moze i svasta, a rijetko ko odgovara.
Prvo svaka ti čast na ovome tekstu!

Rekao si sve kako jeste i svako ko ima imalo mozga to može da skonta da kod nas dolaze da rade firme koje su u određenim slučajevima i registrovane samo da se odradi taj posao bez ikakvih referenci i prijašnjih iskustava u tom polju.

Vezano za boldirani dio-Niste imali sve! Niste uračunali vladu KS odnosno bitne guzonje u Vladi KS kako bi ste dobili posao i skreno to me čudi jer ako već plivamo u govnima evo 20 godina trebali smo naučiti da ne otvaramo usta odnosno da podmažemo gdje se podmazati mora,ali kao i svaki sljedeći veliki projekat koji se bude radio u BiH i ovaj je otišao strancima koji opet unajme naše radnike,mašine,opremu,materijal,inžinjere,projektante,nadzorni organ a oni samo pokupe pare dok se našim ljudima daju mrvice čisto da budu sretni što su eto tu i što imaju posao.

I niko mi nemože reći da je bilo normalno da se nakon postavljana pruge asfaltira dionica od Alipašine džamije do Alte to veze sa životom nema.
Post Reply