Fudbalski klubovi iz BiH - stare sezone
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Charuga
- Globalni moderator
#151 Fudbal u BiH (općenito)
Da ne bi kvarili svaku temu istorijom nase lige i fudbala, te prepucavanjem o titulama, priznavanju ili ne, evo vam tema pa sve trpajte ovde!
- ultima_palabra
#152 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Tako nešto.cyprus wrote:
PS Doduše mislim i da Posušje također može upisat titulu te godine, jer su bili također prvaci dijela koji je trebao igrat play-off... Za tadašnjeg prvaka RS-a se to ne može reći...
- Obuca9
#153 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Opet on o evropskim takmičenjima. Kad si već spajao postove i nastavio priču o "Ligi šampiona", zašto nisi spojio i dio posta o prvacima Engleske s kraja 80-tih i SR Jugoslavije sredinom 90-tih? Gdje su igrali njihovi prvaci? Da li to što nisu igrali Evropu, znači da ustvari nisu bili prvaci, te da Zvezda, PArtizan, Liverpool i ostali ustvari imaju manje titula? Nije bilo Lige šampiona prije 1954. godine, pa da li to znači da se sve te titule, osvojene širom Evrope, ne pikaju?elSaik wrote:Spojio sam dva posta u jedan...
Uredu, krenimo od pretpostavke, tj činjenice da NSBiH jeste bio krovni savez. Postavlja se pitanje ko je odlučio da to bude krovni savez države? UEFA, naravno. Upravo to UEFAino aminovanje je napravilo razliku u korist NSBiH u odnosu na NSHB i FSRS. Kad smo to utvrdili, možemo pretpostaviti da, ukoliko je sve regularno, da bi UEFA priznala odluke tog istog krovnog saveza, te bi klubovi koji su to ostvarili igrali, u skladu sa dogovorom, utakmice u europskim takmičenjima. To sve nas dovodi do ključnog pitanja - s kim ste igrali naredne sezone kao "prvak" BiH i njen prvi predstavnik u kvalifikacijama za LP? Ili će se ipak ispostaviti da je FK Željezničar bio prvi prvak-predstavnik, a NK Brotnjo prvi bh. predstavnik u LP. Čudno, zar ne, sve prvaci ali ova dva druga kluba nekako prvakija.Obuca9 wrote:Vidim neki i dalje nastavljaju priču o UEFA-i i nekakvom navodnom "nepriznavanju" titule, a ja vas po stoti put molim da mi nađete dokaz, na osnovu kojeg tvrdite da UEFA ne priznaje titulu. Dakle neki dopis, nekad odluka, bilo šta gdje piše "UEFA ne priznaje da je Sarajevo prvak BiH za titulu 1998/99?".?
Činjenica je da je NSBiH, sa sjedištem u Sarajevu, bio jedini međunarodno priznati Savez za državu Bosnu i Hercegovinu. Činjenica je i da je taj isti NSBiH dodijelio pobjednički pehar FK Sarajevo, za državnog šampiona u fudbalu. Dakle sve ostalo je nebitno. Herceg Bosna i Republika Srpska kao takve, nisu bile države, niti su njihovi savezi bili državni savezi. NSBiH je bio državni savez. I zbog toga ta priča o Posušju nema smisla.
A ja te evo još jednom molim, daj pruži mi dokaz na osnovu kojeg tvrdiš da se UEFA javno očitovala da ne priznaje Sarajevo za šampiona Bosne i Hercegovine. Dakle ne govorim o plasmanu na evropsku scenu, to je drugi par čarapa. Govorim isključivo o tituli prvaka. Dakle, isto kao što su Zvedi i Partizanu priznate titule iz perioda 1992-97, Liverpoolu, Evertonu i ARsenalu iz perioda 1986-90, ali nisu igrali u LŠ.
Titulu osvaja onaj kojem nadležna fudbalska federacija dodjeli trofej. Sarajevu je dodijeljen trofej za tu sezonu i tu se završava sva priča. I ne kontam što vam je uopšte toliko opsesija da vječito vodite polemiku o tom trofeju, da ga stalno negirate i poričete.
-
elSaik
#154 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Nije drugi par čarapa. Dogovor je bio: ekipe iz BiH lige i HB lige će igrati play-off za prvaka a po istom će biti određeni i učesnici Euro takmičenja. Niti je play-off odigran niti su ekipe išle u euro takmičenja. Dakle, nije prvenstvo do kraja završeno a ni UEFA nije priznala prvaka, jer da jeste isti bi igrao u Europi.
Također, niti su klubovi pod zabranom igranja u Europi niti je zemlja bila u ratu (da se dotaknem i tih tvojih pokušaja poređenja) pa da se unaprijed znalo da neće igrati u Euro takmičenja.
I ne negiram ja da ste prvaci za tu sezonu, samo kažem da ste jednako prvaci kao i NK Posušje (bili prvi u ligi, nisu učestvovali u play-offu, dobili pehar, nisu vidjeli Europe -- zvuči poznato?). Jedina razlika je što je vama pehar dodijelio NSBiH kao "jedini legitimni" a to što je glavni uvjet za dobijanje legitimnosti bilo upravo odigravanje zajedničkog play-offa kao uvertira za formiranje zajedničke lige ništa ne znači, jelde? Takvih titula kao što je vi imate iz te sezone Široki ima 5. A mislim da su i Boksit Milići i Rudar Ugljevik bili po dva puta "prvaci".
RS klubovi su nešto drugo i sa njima se ne može povlačiti paralela jer su oni uvijek odbijali da učestvuju iz njima znanih razloga. Iako, moram priznati da mi je zanimljivo posmatrati da je oduvijek argumentacija protiv RS klubova i njihovih "titula" upravo bilo "a gdje su to vaši prvaci išli"? Međutim, kad se isto primijeni na FKS onda je "nema to veze".
Također, niti su klubovi pod zabranom igranja u Europi niti je zemlja bila u ratu (da se dotaknem i tih tvojih pokušaja poređenja) pa da se unaprijed znalo da neće igrati u Euro takmičenja.
I ne negiram ja da ste prvaci za tu sezonu, samo kažem da ste jednako prvaci kao i NK Posušje (bili prvi u ligi, nisu učestvovali u play-offu, dobili pehar, nisu vidjeli Europe -- zvuči poznato?). Jedina razlika je što je vama pehar dodijelio NSBiH kao "jedini legitimni" a to što je glavni uvjet za dobijanje legitimnosti bilo upravo odigravanje zajedničkog play-offa kao uvertira za formiranje zajedničke lige ništa ne znači, jelde? Takvih titula kao što je vi imate iz te sezone Široki ima 5. A mislim da su i Boksit Milići i Rudar Ugljevik bili po dva puta "prvaci".
RS klubovi su nešto drugo i sa njima se ne može povlačiti paralela jer su oni uvijek odbijali da učestvuju iz njima znanih razloga. Iako, moram priznati da mi je zanimljivo posmatrati da je oduvijek argumentacija protiv RS klubova i njihovih "titula" upravo bilo "a gdje su to vaši prvaci išli"? Međutim, kad se isto primijeni na FKS onda je "nema to veze".
- Obuca9
#155 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Opet on i Posušje. NSBiH je bio krovni savez u DRŽAVI BOSNI I HERCEGOVINI (evo me ko veljaca
). To je jedina država koja postoji, Herceg Bosna, Republika Srpska i ostale kvazi tvorevine, sa svojim fudbalskim savezima, ne postoje, prema tome biti prvak te neke regije, ne znaci biti drzavni prvak.
NSBiH je postojao i bio je legitimno priznat od strane i UEFAe i FIFAe (reprezentacija je u tom trenutku već učestvovala u svom drugom ciklusu kvalifikacija za SP/EP). Taj isti NSBiH je dodijelio trofej Sarajevu za prvaka Bosne i Hercegovine i tu se sva priča završava. Koga briga čega je Posušje bilo prvak i jesu li iz RS-a htjeli igrati ili ne.
Prema tome, ne možeš reći da je Sarajevo jednako prvak kao i Posušje, kad je Sarajevu trofej dodjelila krovna fudbalska organizacija u Bosni i Hercegovini, a Posušju nekakva regionalna fudbalska federacija, nekakve izmišljene teritorije, koja na papiru nikad nije ni postojala.
NSBiH je postojao i bio je legitimno priznat od strane i UEFAe i FIFAe (reprezentacija je u tom trenutku već učestvovala u svom drugom ciklusu kvalifikacija za SP/EP). Taj isti NSBiH je dodijelio trofej Sarajevu za prvaka Bosne i Hercegovine i tu se sva priča završava. Koga briga čega je Posušje bilo prvak i jesu li iz RS-a htjeli igrati ili ne.
Prema tome, ne možeš reći da je Sarajevo jednako prvak kao i Posušje, kad je Sarajevu trofej dodjelila krovna fudbalska organizacija u Bosni i Hercegovini, a Posušju nekakva regionalna fudbalska federacija, nekakve izmišljene teritorije, koja na papiru nikad nije ni postojala.
- BHF_Manijak
#156 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Da, ali zasto nije odigran predvidjeni play-off?! Mislim ako je vec dogovor stajao da prvak tadasnje BH lige igra sa prvakom Herceg-Bosna lige te da ce play-off odluciti zvanicnog sampiona, onda zasto se to nije odigralo? Ako je vec zvanicna krovna kuca BH fudbala i legitimna bio NSBiH, onda zasto su ikako i pristajali na neko odigravanje play-offa sa nepriznatim savezom?
Smijesno skroz majkemi, na foru uzese titulu i jos se qrce!
Zapeli za ovo "zvanicni pa zvanicni", hajd ok skontali smo, no onda kao zvanicna krovna kuca fudbala nema potrebe da se ikakvi play-offovi igraju sa nepriznatim i nelegitimnim savezima i "prvacima", u ovom slucaju Posusje!
Smijesno skroz majkemi, na foru uzese titulu i jos se qrce!
Zapeli za ovo "zvanicni pa zvanicni", hajd ok skontali smo, no onda kao zvanicna krovna kuca fudbala nema potrebe da se ikakvi play-offovi igraju sa nepriznatim i nelegitimnim savezima i "prvacima", u ovom slucaju Posusje!
- Obuca9
#157 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Pa bio dogovor, da bi se lakše involvirali i Hrvati, a kasnije i Srbi u jedini pravi Savez. Nisu htjeli da igraju plej-of, nisu morali, ko ih j..e, ljudi proglasili prvaka na osnovu dotada odigranog i kraj priče.
Zaista ne vidim šta ti/vam je tu toliko nejasno i zašto ste toliko zapeli za tu godinu i satraste se pokušavajući osportiti nešto što ne možete osporiti.
Ovo:

Zaista ne vidim šta ti/vam je tu toliko nejasno i zašto ste toliko zapeli za tu godinu i satraste se pokušavajući osportiti nešto što ne možete osporiti.
Ovo:

- BHF_Manijak
#158 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
A cekaj, jel to oni nisu htjeli odigrati taj play-off ili ima nek druga pozadina?
Ako je iskljucivo do njih, onda ko ih jebe, ne mozes opstruirati prvenstvo jer ti je qrcu cejf, s druge strane ako je do naseg saveza da je nesto zajebo tj nije ispostovo dogovor, onda je ova titula itekako upitna.
Na kraju krajeva, bezze se fakat rasprava vodi, i sam tom titulum fks-a, Zeljeznicar je ipak najtrofejniji BH klub, sa najvise osvojenih titula i kupova!
Ako je iskljucivo do njih, onda ko ih jebe, ne mozes opstruirati prvenstvo jer ti je qrcu cejf, s druge strane ako je do naseg saveza da je nesto zajebo tj nije ispostovo dogovor, onda je ova titula itekako upitna.
Na kraju krajeva, bezze se fakat rasprava vodi, i sam tom titulum fks-a, Zeljeznicar je ipak najtrofejniji BH klub, sa najvise osvojenih titula i kupova!
- ultima_palabra
#159 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Velež htio igrati pod BB, ovi nisu dali i propao play-off. VIše su bili krivi "njihovi" nego "naši" ali UEFA nije htjela nikoga primiti u Evropu.BHF_Manijak wrote:A cekaj, jel to oni nisu htjeli odigrati taj play-off ili ima nek druga pozadina?
Ustvari, čini mi se da su dozvolili Jedinstvu nastup u Intertotu, oni su bili 6. a plej-of se trebao igrati 5+3.
- Donau
- vinnie_jones
#161 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Ležve trebao da igra kao domaćin na svome stadionu stožernici i krilnici protestirali, Sarajevo i Sloboda se solidarisali sa Veležom i "otkazali" play off, po meni potez potez za respekt i žao mi je da mi nismo to uradili umjesto kona.
Sloboda bila tonbe sa rahmetli Mustafom Hukićem i mislim da bi osvojili titulu na kraju (protiv nas odigrali simultanku na Grbavici, ne sjećam se da nas je tako neko nadigrao kući u premšipu).
Sloboda bila tonbe sa rahmetli Mustafom Hukićem i mislim da bi osvojili titulu na kraju (protiv nas odigrali simultanku na Grbavici, ne sjećam se da nas je tako neko nadigrao kući u premšipu).
- East_side
#162 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Velež je tada, kao drugoplasirani (možda i trećeplasirani) trebao igrati u onoj već pomenutoj "mostarskoj grupi" pod Bijelim Brijegom. Ovi iz HB se nisu složili s tim i svi klubovi iz "naše" lige (među njima i FKS) su jednoglasno odlučili da ne igraju taj play off u znak protesta.BHF_Manijak wrote:A cekaj, jel to oni nisu htjeli odigrati taj play-off ili ima nek druga pozadina?
U to doba mi nije bilo toliko žao, ili bolje reći, uspio sam nekako progutati neigranje tog play off-a (u kojem smo važili za apsolutnog favorita) iz razloga što sam smatrao da se svi trebamo udružiti kako bismo Veleža vratili pod B.B.
Ali gledajući iz sadašnjeg ugla i uzevši u obzir da se Velež nije (i vjerovatno nikad neće) vratiti pod BB, ne znam više ni šta da mislim ni šta da osjećam po pitanju tog, za mene još uvijek neprežaljenog play off-a.
-
caros
- East_side
#164 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Te godine smo osvojili 6 bodova u dvomeču protiv te, po tebi favorizirane Slobode.vinnie_jones wrote:Sloboda bila tonbe sa rahmetli Mustafom Hukićem i mislim da bi osvojili titulu na kraju (protiv nas odigrali simultanku na Grbavici, ne sjećam se da nas je tako neko nadigrao kući u premšipu).
A da su bili jaki, jesu!
Posebno su bljesnuli u drugom dijelu prvenstva.
Edit:
Jarane, vi tada i niste bili neko mjerilo. Završili ste na 7. mjestu na tabeli.
Ali ipak, ne mogu biti nepošten i ne spomenuti onu (tada ipak) senzaciju u super kupu te iste sezone kada ste nas pomeli 4:0
Mi tad podbacili na terenu ko nikad
- ultima_palabra
#165 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Objektivno jeste imali najjaču ekipu, ali imali ste je i u još par sezona... pa ništa 
- Šibicar
#166 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Pitari su te godine bili najjači,nas dobili 4-1 na Koševu,i sigurno je da su bili favoriti za osvajanje te titule,mada niko ne može garantovati da bi istu i osvojili.
- East_side
#167 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Jbg... zbog toga nas često poredim sa PSG-om u Francuskoj, mada nas oni ipak "šiju" na tom polju.ultima_palabra wrote:Objektivno jeste imali najjaču ekipu, ali imali ste je i u još par sezona... pa ništa
Svaka častŠibicar wrote:Pitari su te godine bili najjači,nas dobili 4-1 na Koševu,i sigurno je da su bili favoriti za osvajanje te titule,mada niko ne može garantovati da bi istu i osvojili.
Mislim ipak da smo vas tad dobili 3-1 na Koševu (Smječanin lobovao Gušu) i 1-2 na Grbavici (Nouken opalio "od Elektroprivrede"
Slažem se da niko ne može garantovati da bismo tad osvojili titulu
Last edited by East_side on 14/05/2012 17:42, edited 1 time in total.
- hypko_nurko
#168 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
jel te godine trebalo jedinstvo igrati sa juventusom. nesta se spominjaloultima_palabra wrote:Velež htio igrati pod BB, ovi nisu dali i propao play-off. VIše su bili krivi "njihovi" nego "naši" ali UEFA nije htjela nikoga primiti u Evropu.BHF_Manijak wrote:A cekaj, jel to oni nisu htjeli odigrati taj play-off ili ima nek druga pozadina?
Ustvari, čini mi se da su dozvolili Jedinstvu nastup u Intertotu, oni su bili 6. a plej-of se trebao igrati 5+3.
- East_side
#169 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Jest!
Trebali su samo proći one Rumune (ne mogu se sjetiti koja je ekipa bila).
Izgubili prvu u Rumuniji 2-1 i svi se ponadali da mogu proći dalje ali su i u revanšu u Bihaću zijanili 1-3...
Izgubili prvu u Rumuniji 2-1 i svi se ponadali da mogu proći dalje ali su i u revanšu u Bihaću zijanili 1-3...
- Šibicar
#170 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Jeste,valjda je te godine Jedinstvo trebalo igrati sa Juventusom(pošto se ne sjećam da su više igrali Evropu),samo je trebalo da izbace neke amatere boga pitaj odakle,ali to nisu uspjeli. 
- Šibicar
#171 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Jesi siguran da su bili Rumuni,mada je bilo davno,koliko me sjećanje služi bili su neki amateri,ali nema veze.East_side wrote:Jest!![]()
- ultima_palabra
#172 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Ceahlaul, vako nešto... Jedinstvo pokupilo najjače igrače u ligi za tu utakmicu, ali sve napadače i ofanzivne vezneEast_side wrote:Jest!![]()
- East_side
#173 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Ja mislim da su te amatere koje spominješ izbacili u prethodnom kolu da bi onda naišli na te Rumune...Šibicar wrote:Jesi siguran da su bili Rumuni,mada je bilo davno,koliko me sjećanje služi bili su neki amateri,ali nema veze.East_side wrote:Jest!![]()
Edit:
Evo i dokaz, ipak me pamćenje dobro služi
http://en.wikipedia.org/wiki/1999_UEFA_Intertoto_Cup
Bravo @ultima
- Šibicar
#174 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
Ma znam da su bili neki amateri
- Tvrtko II Kotromanić
#175 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine
kakva je situacija sa Celikovim titulama osvojenim tamo na kraju rata?
da li se prizanju?
da li se prizanju?