Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post Reply
Warashii

#151 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Warashii »

touch brain wrote: sto se tice jezika;nebi znao koji je jezik u ljubuskom i ostalim mjestima...to odredjuje svaki kanton pojedinacno (barem je tako bilo)...moje misljenje je da bi sve javne skole trebale imat isti:bosansko-srpsko-hrvatski jezik..u privatnim ili poluprivatnim nek izucavaju koji hoce...meni nesmeta sto je u bosnjackoj gimn samo bosanski...isto kao sto ni vas nebi trebalo...
Ja se sa ovim slazem, jos samo da su te skole barem poluprivatne.
A one na budzetskoj sisi a ovamo jezici da te Bog sacuva.
A i ta mi je praksa nekako nejasna.
Ako je katolicki SC zasto se primaju ucenici koji se izjasnjavaju kao bosnjaci?
NE razumijem ni jedne ni druge. Nisam ni blizu nacionalista al meni to smisla nema. Ako se svim silama bore da izbace pokrivene zene iz javnih ustanova zasto moze u ksc biti casna sestra, a nemam nista protiv njih, i da su u 100% ucenici katolicke vjeroispovjesti ovo bi mi bilo sasvim ok.
Ma ne kontam ja te KSC nikako.
vicious2

#152 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by vicious2 »

veljaca wrote:
I skola, kao odgovorna, po tebi treba postaviti ZID da ne dodju u kontakt sa drugim djacima iz komsijske skole .... Ja mislim da su trebali postaviti tenkove i specijalce, a mozda i nagazne mine - da neko ne predje taj zid ....

Stvarno cudno ....

ne nuzno, nego uciniti sve sto je moguce da bi ta djeca bila sigurna. ako nesto podje po zlu i da mi zivimo u normalnoj drzavi, i nesto se dogodi nekom djetetu ... sta mislis ko je odgovoran - roditelj ili skola?
jer roditelj kad ostavi dijete u skoli ocekuje da je ono sigurno, a kako ce skola to ispuniti - mislim da je svakom roditelju svejedno...
osrbih_do_groba

#153 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by osrbih_do_groba »

touch brain wrote: sto se tice jezika;nebi znao koji je jezik u ljubuskom i ostalim mjestima...to odredjuje svaki kanton pojedinacno (barem je tako bilo)...moje misljenje je da bi sve javne skole trebale imat isti:bosansko-srpsko-hrvatski jezik..u privatnim ili poluprivatnim nek izucavaju koji hoce...meni nesmeta sto je u bosnjackoj gimn samo bosanski...isto kao sto ni vas nebi trebalo...
Mozda bi trebalo tako biti ALI NIJE. Samo je u Sarajevu tako. U onom Sarajevu po kojem ste vi svi spremni srati i pisati i govoriti kako je to bosnjacki grad kako su srbi i hrvati ugrozeni.

A izvini usput, sto ti smeta "bosanski"? Da je "bosnjacki" jos bih i shvatio ali bosnaski.....
Last edited by osrbih_do_groba on 11/05/2012 16:53, edited 1 time in total.
draganbl

#154 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by draganbl »

Pa zar nije veći problem sto su nam djeca polupismena od toga kako se na papiru u zove jezik?
vicious2

#155 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by vicious2 »

draganbl wrote:Pa zar nije veći problem sto su nam djeca polupismena od toga kako se na papiru u zove jezik?
:thumbup:
osrbih_do_groba

#156 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

draganbl wrote:Pa zar nije veći problem sto su nam djeca polupismena od toga kako se na papiru u zove jezik?
Moja djeca su hvala bogu pismena, izmedju ostalog zahvaljujuci onoj direktorici sa linka koji postavih. Meni je to ponos a ne da mi djeca idu u bosnjakcu gimn ili KSC.
touch brain

#157 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by touch brain »

Warashii wrote:
NE razumijem ni jedne ni druge. Nisam ni blizu nacionalista al meni to smisla nema. Ako se svim silama bore da izbace pokrivene zene iz javnih ustanova zasto moze u ksc biti casna sestra, a nemam nista protiv njih, i da su u 100% ucenici katolicke vjeroispovjesti ovo bi mi bilo sasvim ok.
ksc je privatna i nije na drzavnoj sisi...profesori u ksc-u imaju mnogo bolje plate nego u drzavnim skolama.....
sam si dao odg..evo ja cu ti podebljat tvoj post..ksc je privatna i moze radit tko god hoce (dok je strucan,naravno)
zasto bosnjaci upisuju svoju djecu:zato sto nisu zadojeni nekom mrznjom i zele da im djeca nauce nesto i postanu nesto u zivotu (moja prof na med fakuletu u sarajevu je jednom prilikom rekla da su joj naljbolji studenti upravo iz ksc-a)..ovdje vecina sere o krizevima i ostalom a nikad nisu usli u ksc...propaganda drug,propaganda
Last edited by touch brain on 11/05/2012 17:00, edited 1 time in total.
touch brain

#158 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by touch brain »

osrbih_do_groba wrote:
Mozda bi trebalo tako biti ALI NIJE. Samo je u Sarajevu tako. U onom Sarajevu po kojem ste vi svi spremni srati i pisati i govoriti kako je to bosnjacki grad kako su srbi i hrvati ugrozeni.

A izvini usput, sto ti smeta "bosanski"? Da je "bosnjacki" jos bih i shvatio ali bosnaski.....
hitno kod okuliste
veljaca

#159 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by veljaca »

vicious2 wrote:
veljaca wrote:
I skola, kao odgovorna, po tebi treba postaviti ZID da ne dodju u kontakt sa drugim djacima iz komsijske skole .... Ja mislim da su trebali postaviti tenkove i specijalce, a mozda i nagazne mine - da neko ne predje taj zid ....

Stvarno cudno ....

ne nuzno, nego uciniti sve sto je moguce da bi ta djeca bila sigurna. ako nesto podje po zlu i da mi zivimo u normalnoj drzavi, i nesto se dogodi nekom djetetu ... sta mislis ko je odgovoran - roditelj ili skola?
jer roditelj kad ostavi dijete u skoli ocekuje da je ono sigurno, a kako ce skola to ispuniti - mislim da je svakom roditelju svejedno...
:? :-) :(

E tesko nama sa ovakvim misljenjima .... Umjesto odgojem da podizemo sigurnost - neki bi zidovima ....
Eto, ja rekoh, bolje onda tenkovima i specijalcima, a bogami i nagaznim minama po liniji razgranicenja .... fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
Warashii

#160 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Warashii »

touch brain wrote: ksc je privatna i nije na drzavnoj sisi...profesori u ksc-u imaju mnogo bolje plate nego u drazavnim skolama
sam si dao odg..evo ja cu ti podebljat..ksc je privatna i moze radit tko god hoce (dok je strucan,naravno)
zasto bosnjaci upisuju svoju djecu:zato sto nisu zadojeni mrznjom i zele da im djeca nauce nesto i postanu nesto u zivotu (moja prof na med fakuletu u sarajevuje jednom prilikom rekla da su joj naljbolji studenti upravo iz ksc-a..ovdje vecina sere o krizevima i ostalom a nikad nisu usli u ksc...propaganda drug,propaganda
A zasto ih onda kantoni imaju obavezu finansirati sa 80%?
koja bolan privatna?
Koga?
Crkve?
De nemoj me da ne kazem sta :)
Nije privatna i ne moze raditi sta god hoce, zapravo u BiH moze sorry.
osrbih_do_groba

#161 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

touch brain wrote:
ksc je privatna i nije na drzavnoj sisi...profesori u ksc-u imaju mnogo bolje plate nego u drazavnim skolama
sam si dao odg..evo ja cu ti podebljat..ksc je privatna i moze radit tko god hoce (dok je strucan,naravno)
zasto bosnjaci upisuju svoju djecu:zato sto nisu zadojeni mrznjom i zele da im djeca nauce nesto i postanu nesto u zivotu (moja prof na med fakuletu u sarajevuje jednom prilikom rekla da su joj naljbolji studenti upravo iz ksc-a..ovdje vecina sere o krizevima i ostalom a nikad nisu usli u ksc...propaganda drug,propaganda
KSC nije privatna i jeste na drzavnoj sisi. Znacajan udio u finansiranju isith se vrsi iz proracuna kantona. Tako nemoj ti s...i i lagati. Bolje place imaju upravo zbog toga: dio iz budzeta i ono "bolje od drugih prosvjetara" ili donacija. Najbolji ucenici u sarejevu izlaze iz II gimanzije tako da lazes i za to drug.

usao ali nisam pohadjao KSC, a krizevi JESU na svakom cosku
vicious2

#162 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by vicious2 »

veljaca wrote:
vicious2 wrote:
veljaca wrote:

Stvarno cudno ....

E tesko nama sa ovakvim misljenjima .... Umjesto odgojem da podizemo sigurnost - neki bi zidovima ....
Eto, ja rekoh, bolje onda tenkovima i specijalcima, a bogami i nagaznim minama po liniji razgranicenja .... fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
imam dojam da me ne razumijes ... ali to je moj problem ... mozda sam trebala biti jasnija ... nije stvar u zidu nego u ogradi ... zidove u glavi nista ne razrusi ...
veljaca

#163 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by veljaca »

vicious2 wrote:
veljaca wrote:
vicious2 wrote:

imam dojam da me ne razumijes ... ali to je moj problem ... mozda sam trebala biti jasnija ... nije stvar u zidu nego u ogradi ... zidove u glavi nista ne razrusi ...
E da se i ja sa tobom slozim ovo za zidove u glavi .... a ti se zidovi upravo pocinju formirati i , osim kucnog odgoja, i ovim ogradama oko skola ..... a jos se pojacavaju postavljanjem tenkova, specijalaca i nagaznih mina ( a to je ono sto ce uslijediti - ako se ovo ne zaustavi ) .... Da me neko pogresno ne shvati - ja ne zelim nikakve zidove niti ratove ... ali tako pocinje .... i to jos od malena ...
I najvise me pogadja sto ove ograde ( a ja bih ipak rekao zidove ) postavljaju oni koji bi trebali da ih ukidaju .... To je najveci problem .... i za tu svoju rabotu dobijaju sredstva koje izdvajamo i ti i ja ....
vicious2

#164 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by vicious2 »

veljaca wrote:
E da se i ja sa tobom slozim ovo za zidove u glavi .... a ti se zidovi upravo pocinju formirati i , osim kucnog odgoja, i ovim ogradama oko skola ..... a jos se pojacavaju postavljanjem tenkova, specijalaca i nagaznih mina ( a to je ono sto ce uslijediti - ako se ovo ne zaustavi ) .... Da me neko pogresno ne shvati - ja ne zelim nikakve zidove niti ratove ... ali tako pocinje .... i to jos od malena ...
I najvise me pogadja sto ove ograde ( a ja bih ipak rekao zidove ) postavljaju oni koji bi trebali da ih ukidaju .... To je najveci problem .... i za tu svoju rabotu dobijaju sredstva koje izdvajamo i ti i ja ....
oprosti ces mi na mom osobnom misljenju - skola treba imati ogradjeno dvoriste iz prakticnih razloga i koliko sam ja vidjela po citavoj bosni i hercegovini, a bila sam u skoro 90% skola u BiH- svaka skola ima ogradjeno dvoriste i to je pitanje sigurnosti a ne odvajanja i razdvajanja.
touch brain

#165 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by touch brain »

....u svetom josipu ima samo jedan kriz u cosku na samom ulazu i to je to...nikad ti nisi krocio u ksc..da jesi ,vidio bi opremljenost ucionica i kabineta i cinjenicu da je ksc najbolja skola(tu je negdje i bosnjacka)
ovo za profesoricu je istina...ako zelis dati cu ti njeno ime i prezime pa otidji pa je pitaj
veljaca

#166 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by veljaca »

vicious2 wrote:
veljaca wrote:
oprosti ces mi na mom osobnom misljenju - skola treba imati ogradjeno dvoriste iz prakticnih razloga i koliko sam ja vidjela po citavoj bosni i hercegovini, a bila sam u skoro 90% skola u BiH- svaka skola ima ogradjeno dvoriste i to je pitanje sigurnosti a ne odvajanja i razdvajanja.
Nemam ja nista protiv tvoga osobnog misljenja .... Samo meni je nepojmljivo da se jedno dvoriste dijeli na dva dijela, da se samo jedna djeca cine sigurnom a ona druga u neogradjenom dvoristu - neka ih pobiju ....

Zar nije ono osnovno: " pomozi bliznjem svomu ...." a ko je njima blizi od ovih iz druge polovine ( neogradjenog ) dvorista ....

I budimo otvoreni do kraja - ovdje je postavljena ograda ( iliti ZID ) da se djeca odvoje a ne iz sigurnosnih razloga, jer da je to u pitanju - onda je najbolje angazovati snage NATO-a na granici toga dvorista .... ko zna da li bi i tada bila sigurna ( zbog ovih zidova u glavama njihovih profesora i direktora ) .....
veljaca

#167 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by veljaca »

touch brain wrote:....u svetom josipu ima samo jedan kriz u cosku na samom ulazu i to je to...nikad ti nisi krocio u ksc..da jesi ,vidio bi opremljenost ucionica i kabineta i cinjenicu da je ksc najbolja skola(tu je negdje i bosnjacka)
ovo za profesoricu je istina...ako zelis dati cu ti njeno ime i prezime pa otidji pa je pitaj

Kako se olako gadjamo terminima najbolja, ovo , ono .... Ne valja to ...

Nisam protiv KSC, niti protiv bosnjacke gimnazije a ni protiv II Gimanzije, ali olako se daju epiteti najbolja ... Po cemu .... Izgleda po licnim simpatijama ... Isto kao na temama o fudbalu, gdje jedan kaze - moj klub je najbolji i tacka .... i onda napravi zid oko toga - da bude sigurnije ....
Last edited by veljaca on 11/05/2012 17:34, edited 1 time in total.
sorted

#168 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by sorted »

touch brain wrote:
Warashii wrote:
ksc je privatna i nije na drzavnoj sisi...profesori u ksc-u imaju mnogo bolje plate nego u drzavnim skolama.....
sam si dao odg..evo ja cu ti podebljat tvoj post..ksc je privatna i moze radit tko god hoce (dok je strucan,naravno)
zasto bosnjaci upisuju svoju djecu:zato sto nisu zadojeni nekom mrznjom i zele da im djeca nauce nesto i postanu nesto u zivotu (moja prof na med fakuletu u sarajevu je jednom prilikom rekla da su joj naljbolji studenti upravo iz ksc-a)..ovdje vecina sere o krizevima i ostalom a nikad nisu usli u ksc...propaganda drug,propaganda
Jashta radi nego najbolja... :-) :lol:
touch brain

#169 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by touch brain »

govorim ti iz vlastiog iskustva ..kad je znamje u pitanju onda su brutalni....nema popustanja i poklanjanja..ovo ti moze svatko potvrdit ko je isao u ksc...
dovoljno je reci da su diplome iz ksc priznate u cijelom svijetu :lol:
Last edited by touch brain on 11/05/2012 17:37, edited 1 time in total.
Mr.Penguin

#170 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Mr.Penguin »

Ova ograda nije za "jabuke i kruske", ovo je ograda za "manje jabuke i vece jabuke".

Manje jabuke - osnovna skola
Vece jabuke - srednja skola

Primjer dvije skole u istom dvoristu (velike jabuke i velike jabuke) - (Peta gimanzija i Dobrinjska gimnazija)

Primjer dvije skole pod istim krovom ("manje jabuke i vece jabuke") - Osnovna skola Fatima Gunic, i Peta gimnazija (u osnovnoj nakon 2 casa veliki odmor a u gimnaziji nakon 3 casa veliki odmor)
veljaca

#171 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by veljaca »

touch brain wrote:govorim ti iz vlastiog iskustva ..kad je znamje u pitanju onda su brutalni....nema popustanja i poklanjanja..ovo ti moze svatko potvrdit ko je isao u ksc
I ko biva ti mjerodavan ....a znas li kako je u ostalim skolama ? Da bi rekao za nekoga/nesto da je najbolje treba puno dokaza i analiza, a ne odokativno ...
Eto moj kum kaze da je najbolja skola metalskih zanimanja - jer je on nju zavrsio .... :-) ni tamo kaze nema popustanja i poklanjanja ...
touch brain

#172 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by touch brain »

veljaca wrote:
touch brain wrote:govorim ti iz vlastiog iskustva ..kad je znamje u pitanju onda su brutalni....nema popustanja i poklanjanja..ovo ti moze svatko potvrdit ko je isao u ksc
I ko biva ti mjerodavan ....a znas li kako je u ostalim skolama ? Da bi rekao za nekoga/nesto da je najbolje treba puno dokaza i analiza, a ne odokativno ...
Eto moj kum kaze da je najbolja skola metalskih zanimanja - jer je on nju zavrsio .... :-) ni tamo kaze nema popustanja i poklanjanja ...
znam jer 99% mojih prijatelja je islo u ostale drzavne skole..dok su se oni zajebavali i cugali (a svi su imali dobre ocjene) ja sam morao sjedit kuci,uciti i citati lektiru svake 2 sedmice..ti misli sta hoces,jebe mi se
Bodkin

#173 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Bodkin »

osrbih_do_groba wrote:A posebice za Bodkin i touch brain:
Vidite ovaj link jedne sa upravom jedne skole u Ilidzi. Mada to ne volim brojati ali u skoli je preko 90% djece bosnjaka.
I ponovaljam, vidite jezik koji se izucavba pa mi recite da li je tako u KSC u Travniku ili OS Sveti Jovan u Lukavici kod Sarajeva

http://www.ossesta.edu.ba

I kad nadjete neku obrazovnoodgojnu ustavnovu u dijelovima bosne i hercegovine u kojima vecinu cine srbi ili hrvati, informisite sve nas ovdje o tome
izvini ali ne znam zasto mene uvlacis u tu raspravu oko jezika i postotka djece u skolama??
Bodkin

#174 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Bodkin »

Mr.Penguin wrote:Ova ograda nije za "jabuke i kruske", ovo je ograda za "manje jabuke i vece jabuke".

Manje jabuke - osnovna skola
Vece jabuke - srednja skola

Primjer dvije skole u istom dvoristu (velike jabuke i velike jabuke) - (Peta gimanzija i Dobrinjska gimnazija)

Primjer dvije skole pod istim krovom ("manje jabuke i vece jabuke") - Osnovna skola Fatima Gunic, i Peta gimnazija (u osnovnoj nakon 2 casa veliki odmor a u gimnaziji nakon 3 casa veliki odmor)
naravno :thumbup: dok je peta bila na AP i dok je dijelila zgradu sa osnovnom, odmori su bili u razlicito vrijeme. cak se i fasada i prozori na skoli nisu renovirali istovremeno. ne morate do travnika, na AP ste imali isti slucaj
duh_sa_sjekirom

#175 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by duh_sa_sjekirom »

touch brain wrote: znam jer 99% mojih prijatelja je islo u ostale drzavne skole..dok su se oni zajebavali i cugali (a svi su imali dobre ocjene) ja sam morao sjedit kuci,uciti i citati lektiru svake 2 sedmice..ti misli sta hoces,jebe mi se
U prilog tvojoj tvrdnji, evo primjera kako se u ostalim školama zajebavaju i cugaju...

Četiri medalje za bh. učenike na I-SWEEEP olimpijadi
Sedam učenika Sarajevo koledža i Una-Sana koledža takmičili su se na I-SWEEEP olimpijadi te osvojili 2 zlatne medalje, 2 srebrene medalje i 3 zahvalnice.

Foto: Klix.ba

× Foto: Klix.ba

Četiri medalje za bh. učenike na I-SWEEEP olimpijadi
Od 2. do 6. maja Houston, grad poznat kao energetska prijestolnica, bio je domaćin najveće svjetske naučne olimpijade čiji je fokus na oblastima iz energije, inžinjeringa i zaštite okoline.

Peta tradicionalna "International Sustainable World" projektna olimpijada na kojoj je predstavljeno 440 projekata iz 68 različitith zemalja su prezentirani u Geogre R. Brown Convention centru.

"Skoro 700 mladih naučnika i 360 njihovih supervizora je bilo na I-SWEEEP Olimpijadi. Nakon svojih lokalnih, nacionalnih i regionalnih olimpijada, učenici su se takmičili na svjetskom nivou I-SWEEEP Olimpijadi. Učenici su imali priliku da se međusobno druže i upoznaju sa ostalim učesnicima iz čitavog svijeta. Također, bili su svjedoci da su dio jedne velike svjetske naučne porodice koja radi na iznalaženju rješenja globalnih problema", saopštili su bh. učesnici.

Imena pobjednika:

1. Vekas Murselović - Sarajevo koledž (zlatna medalja)
2. Denis Peruničić - Sarajevo koledž (zlatna medalja)
3. Šejla Hujić - Unsko - sanski koledž (srebrena medalja)
4. Medina Čolić - Unsko - sanski koledž (srebrena medalja)
5. Amina Beširović - Sarajevo koledž (zahvalnica)
6. Melisa Kobasica - Sarajevo koledž (zahvalnica)
7. Amar Čorbo - Sarajevo koledž (zahvalnica)
Last edited by duh_sa_sjekirom on 11/05/2012 18:08, edited 1 time in total.
Post Reply