Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
Jadničak

#151 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Jadničak »

Dabba wrote:
Jadničak wrote:Tema je zanimljiva u svakom slučaju,ali si je neozbiljno postavio i evo vidiš u kojem smjeru ide - ''Hrvatska ima 7 milijardi eura od turizma'' - odgovor tipa ''Taće oni Beč sami ima više od cijele Hrvatske love od turizma''.
Sve mi se čini da,koliko god htio postaviti zdravu temu,nisi dovoljno objektivan nego ''hajmo malo oplest po Hrvatskoj'' ;-)

Šefe, bez bilo kakve uvrede, ali tebe je uhvatio pravi "hrvatski sindrom" (iz vana gladac unutra jadac & hvalite me usta moja). Da ne budem pogrešno shvaćen, pod pojmom "hrvatski sindrom" mislim na setup razmišljanja (skoro) svih ljudi koji žive u Hrvatskoj.
Jadničak wrote:1.Lidl i Billa imaju udjel u Hrvatskoj otprilike isto kao i diskont Braće Mujić na Stupu u okviru BiH.Konzum,NTL (nacionalni trgovački lanac) su vodeći, eventualno Mercator po udjelu može prismrditi.
Boldano, legendarni Fabijan Šovagović je u jednom filmu rekao: "Ne bu mene nitko jebal' v' mom dvorišću".... Klasika.... ja, ja i samo ja....
Neozbiljno je uopće Lidl & Billa-u navoditi kao bilo kakve ozbiljne reference. Realo, to su u "celofan zamotane" pijace tipa Arizone. Konzum NIJE nikakav nacionalni lanac, nego je PRIVATNI. A pitaj bilo koga u Hr koliko "voli" to što Konzum "žari & pali" na tržistu. I posredno i neposredno uništava proizvodnju u Hr.
Jadničak wrote:2.Najveće osiguranje je u državnom vlasništvu - Croatia Osiguranje,mada si u pravu,sve ostalo je privatizirano.
Osiguravajuće kuće su (realno) virtuala. To NIJE proizvodnja, pa time niti nekakva referenca koja bi se pokazivala kao pozitivan primjer "napretka i naprednosti".
Jadničak wrote:3.INA je u jednakom vlasništvu Hrvatske i MOL-a,tek nekoliko posto dionica se nalazi u slobodnoj prodaji.
Ne znam da li ti stvarno ne znaš, ili namjerno ovdje prikazuješ stvari onakve kakve nisu. Što se tiče samog vlasništva INE (i upravljanja), ima tu sreće što Madjari drže "uzde" u svojim rukama. Da nije tako INA bi davno bila "raskupusana"...
Jučer je premijer Hr bio u Hu i očekivalo se da će on možda nešto da "izlobira" kod Madjara po pitanju Ine. A to je totalna greška. MOL je privatna kompanija i nema nikakvih, ali baš nikakvih niti osnova, a niti mehanizama da premijer države (Orban) utiče na poslovanje privatne kompanije. Takva (hrvatska) praksa nema prolaz niti na slobodnom tržištu, a niti u EU.
Jadničak wrote:5.Veliki vanjski dug je činjenica,pokradeno koliko je moglo,ali zato se nigdje u Hrvatskoj ne može naći nijedan trag rata,i maltene svako selo ima svu moguću infrastrukturu.
Ne znam gdje si ti sve bio u Hrvatskoj, ali to što pišeš jednostavno nije istina. Primjera
ima po mnogo, mnogo dijelova Hrvatske (Dalmatinska Zagora, Lika, Zagorje, Slavonija) gdje su naselja-sela na istoj razini kao u BiH. I dan danas, ratom razvaljena i ruralna. I znaš šta je interesantno i (barem meni) neobjašnjivo? Čak i u Zagorju (geografski najZAPADniji dio Hr) gdje rata (znači ni razaranja) NIJE bilo. Treba sići sa
autoceste ZG-Krapina pa malo dublje "zagrebati", pa da vidiš horor infrastrukture (pa i kuće u kakvim neki ljudi žive).
Jadničak wrote:6.Korupcija je slična onoj u BiH,samo što na sreću nemamo Dodika,Čovića i Silajdžića da zamajavaju narod dok se oni bogate,pa se evo u zadnje vrijeme krenulo suditi ovim našim lopinama.
Boldano, maškarada za EU... Korupcija u Hr se 2-3 svjetlosne godine ispred korupcije u BiH. Sostificirana, na štetu općeg dobra (iako je pitanje da li to postoji u kapitalizmu) i na štetu više generacija gradjana Hr...
Jadničak wrote:I da,ova konstatacija ''oni ulaze u EU,mi jok'',pa stvarno,ne misliš valjda da normalan narod u Hrvatskoj želi u EU,ako ti imaš takvo mišljenje o njoj,da Bog da uš'o u EU,evo ti nova kletva ;-)

Što se tiče ulaska HR u EU i te priče "normalan narod ne želi u EU", tu nešto opasno ne štima. Istina je jedna, a to je onaj momenat (kad se glasalo na referendumu) kada je svaki glasač koji je izašao, bio sam sa svojim lističem. A rezultati tih "umnoženim momenata" glasačkog tijela je preko 60% za EU. Kraj priče.
A za šta su glasali, izmedju ostalog vidi se i iz ovoga bizarno smješnog primjera, euROPSKIH normativa u Hr:
ISPIT O STRUČNOJ OSPOSOBLJENOSTI ZA ZANIMANJE PRIPREMATELJ BUREKA I PIZZA
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... 4_829.html
Jadničak wrote:Da rezimiramo,i ovakva kakva jest,Hrvatska je daleko ispred BiH,..
Hrvatske jeste ispred BiH, ali, realno, nije to toliko kako djeluje "na prvu", i kako to mnogi žele prikazati. Ono, o čemu se "glasno šuti" (i čega je svjesna večina u HR) je to da je Hrvatska država neugodnog življenja. U doslovnom smislu riječi.
Jadničak wrote:Malo sam skrenuo sa teme ekonomije,ali smeta mi način kako se kroz dobre teme pokušava (ili se meni to čini) nekoga ocrniti,sve sa ciljem da bi se samog sebe uveličalo.Na kraju dana ''đes bio šta s' radio'' - ništa ;-)
Živi i zdravi bili,pozdrav iz Hrvatske!
Pročitaj još jednom sta si radio u svojih 6 točaka....

Koliko znam,u svojih šest točaka sam ispravljao ono što je uvaženi subjektivac napisao u prvom postu i na otvaranju teme,nisu ovo moji hvalospjevi o Hrvatskoj niti je paljba po BiH.

Hoću samo koliko toliko objektivno,valjda ima nešto između ekstremnog u negativnom i ekstremnog u pozitivnom smislu.Ako si se osjetio ''napadnutim'' mojim postom to je već nešto drugo,ali moj post je isključivo upućen pokretaču teme i njegovom načinu na koji pokušava nešto prikazati.

Mudri ljudi raspravljaju o idejama,a ovdje ideje nijedne već samo neko razglabanje na razini osnovnoškolaca.
Dabba

#152 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Dabba »

Jadničak wrote:Koliko znam,u svojih šest točaka sam ispravljao ono što je uvaženi subjektivac napisao u prvom postu i na otvaranju teme,nisu ovo moji hvalospjevi o Hrvatskoj niti je paljba po BiH.

Hoću samo koliko toliko objektivno,valjda ima nešto između ekstremnog u negativnom i ekstremnog u pozitivnom smislu.Ako si se osjetio ''napadnutim'' mojim postom to je već nešto drugo,ali moj post je isključivo upućen pokretaču teme i njegovom načinu na koji pokušava nešto prikazati.

Mudri ljudi raspravljaju o idejama,a ovdje ideje nijedne već samo neko razglabanje na razini osnovnoškolaca.
Oprosti, ja se nisam osjetio "napadnutim", nego ti koji si "ispravljao" ono što je čovjek napisao. Pa i sada kažeš: "moj post je isključivo upućen pokretaču teme i njegovom načinu na koji pokušava nešto prikazati."
Suština priče je da je pokretač teme napisao istinu o realnom stanju u Hr. Pa si ti o tome rekao svoje mišljenje (kako ti kažeš "ispravljao si" ono što je on rekao), i onda ja replicirao na tvoje pisanje, tj. potvrdio sam da je istina šta je on pisao. Nikakva velika filozofija.
U svemu tome ne znam o kakvim mudrim ljudima & idejama pričaš? Nitko od nas trojice nije pisao o bilo kakvim idejama..

A, ako si komentirao moj drugi post (koji nije bio replika tvome pisanju) o ideji šta bi ZA POČETAK možda bilo dobro da se uradi unutar BiH, kao i uvaženi kolega koji, eto, "ima pojma" ali ipak ništa smisleno vezano za temu nije rekao, i "pjeva" o 7 godišnjem djetetu, obojica ste trebali u čitanju da primjetite jednu "sitnicu" u mom pisanju. A to su dvije riječi: ZA POČETAK.
Znači ja ne pisah o nikakvim idejama tipa "rješavanja" krize, nego da se POČNE utjecati, na ono na šta se MOŽE utjecati. I što je bitno narod, masa, potrošači, obični ljudi mogu utjecati banalnim mjenjanjem potrošačkih navika.
I to nije nikakva utopija. Pardon, možda u percepciji nekih jeste, ali PAMETNI narodi to rade u svojim državama. Pisalo se o tome, (ne mogu se sjetiti kojih godina je bilo negdje izmedju 2007 i 2010, Norveška ili Danska, znači IHAHAJ razvijene države), da su ljudi jednostavno odbijali kupovati uvozne proizvode koji su, uzgred rečeno, bili osjetno jeftiniji od domaćih. Njihova filozofija je takva da će platiti radje i skuplje, ali domaće, što dugoročno gledano itekako ima smisla. Novac OSTAJE u matičnoj državi, a okreće se. Tko to ne razumije, njegov problem.

I generalno gledajući, nevezano samo za BiH i Hrvatsku, "NEkonvencionalni" načini poslovanja, organizacija država i ponašanje gradjana u takvim državama imaju pozitivan odjek. I što je najbitnije, djeluje, funkcioniše...
Proguglati malo o Ekvadoru, Islandu, i na koji način su oni riješili (svršeno stanje!!!) i krize i ekonomske probleme. Da su "slušali" šablonske savjete financijskih institucija danas bi bili u debelom, debelom minusu i sa totalno neizvjesnom budućnošću. Glavna stavka što je Island mogao uzeti svoju sudbinu u svoje ruke je ta što NIJE članica EU. Da je članica EU, EU bi spriječila da Island uradi to šta je uradio. Viktor Orban je pokušao da uradi neke stvaru i Madjarskoj, pa je dobio "po prstima" iz Brisela. Razlog? Madjarska je u EU. Da nije, odradili bi "posao" na sličan način kao Islandjani. Ako i ovo neko ne razumije njegov problem...

Svježi primjeri "NEkonvencionalnih" načina sredjivanja stanja u nekim državama su Argentina koja je otkačila Španjolce (Repsol) po pitanju nafte, i čini mi se i Mexico je nešto slično uradio, ali po pitanju energetike. I bit će toga još.
Gray

#153 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Gray »

Dabba wrote:
Jadničak wrote:Koliko znam,u svojih šest točaka sam ispravljao ono što je uvaženi subjektivac napisao u prvom postu i na otvaranju teme,nisu ovo moji hvalospjevi o Hrvatskoj niti je paljba po BiH.

Oprosti, ja se nisam osjetio "napadnutim", nego ti koji si "ispravljao" ono što je čovjek napisao. Pa i sada kažeš: "moj post je isključivo upućen pokretaču teme i njegovom načinu na koji pokušava nešto prikazati."
Suština priče je da je pokretač teme napisao istinu o realnom stanju u Hr. Pa si ti o tome rekao svoje mišljenje (kako ti kažeš "ispravljao si" ono što je on rekao), i onda ja replicirao na tvoje pisanje, tj. potvrdio sam da je istina šta je on pisao. Nikakva velika filozofija.
U svemu tome ne znam o kakvim mudrim ljudima & idejama pričaš? Nitko od nas trojice nije pisao o bilo kakvim idejama..

A, ako si komentirao moj drugi post (koji nije bio replika tvome pisanju) o ideji šta bi ZA POČETAK možda bilo dobro da se uradi unutar BiH, kao i uvaženi kolega koji, eto, "ima pojma" ali ipak ništa smisleno vezano za temu nije rekao, i "pjeva" o 7 godišnjem djetetu, obojica ste trebali u čitanju da primjetite jednu "sitnicu" u mom pisanju. A to su dvije riječi: ZA POČETAK.
Znači ja ne pisah o nikakvim idejama tipa "rješavanja" krize, nego da se POČNE utjecati, na ono na šta se MOŽE utjecati. I što je bitno narod, masa, potrošači, obični ljudi mogu utjecati banalnim mjenjanjem potrošačkih navika.
I to nije nikakva utopija. Pardon, možda u percepciji nekih jeste, ali PAMETNI narodi to rade u svojim državama. Pisalo se o tome, (ne mogu se sjetiti kojih godina je bilo negdje izmedju 2007 i 2010, Norveška ili Danska, znači IHAHAJ razvijene države), da su ljudi jednostavno odbijali kupovati uvozne proizvode koji su, uzgred rečeno, bili osjetno jeftiniji od domaćih. Njihova filozofija je takva da će platiti radje i skuplje, ali domaće, što dugoročno gledano itekako ima smisla. Novac OSTAJE u matičnoj državi, a okreće se. Tko to ne razumije, njegov problem.

I generalno gledajući, nevezano samo za BiH i Hrvatsku, "NEkonvencionalni" načini poslovanja, organizacija država i ponašanje gradjana u takvim državama imaju pozitivan odjek. I što je najbitnije, djeluje, funkcioniše...
Proguglati malo o Ekvadoru, Islandu, i na koji način su oni riješili (svršeno stanje!!!) i krize i ekonomske probleme. Da su "slušali" šablonske savjete financijskih institucija danas bi bili u debelom, debelom minusu i sa totalno neizvjesnom budućnošću. Glavna stavka što je Island mogao uzeti svoju sudbinu u svoje ruke je ta što NIJE članica EU. Da je članica EU, EU bi spriječila da Island uradi to šta je uradio. Viktor Orban je pokušao da uradi neke stvaru i Madjarskoj, pa je dobio "po prstima" iz Brisela. Razlog? Madjarska je u EU. Da nije, odradili bi "posao" na sličan način kao Islandjani. Ako i ovo neko ne razumije njegov problem...

Svježi primjeri "NEkonvencionalnih" načina sredjivanja stanja u nekim državama su Argentina koja je otkačila Španjolce (Repsol) po pitanju nafte, i čini mi se i Mexico je nešto slično uradio, ali po pitanju energetike. I bit će toga još.

A šta je konkretno pokušao da uradi Orban? Nešto slično? Koliko znam od Brisela je dobio "po prstima" zbog drugih stvari, smanjenja nezavisnosti sudstva i medija, poreza na telekomunikacije i slično. A nacionalizacija kao što e bila u Argentini ili ranije u Venecueli recimo nije ni malo jednostavna stvar, ne znači samo uzeti nego se mora i platiti to što se nacionalizira. Ali eto, zločasta EU uništava cijelu Evropu, sram h bilo, da nije njih sada bi u Mađarskoj tekli med i mlijeko, kao i preije nego su ušli u EU.
Dabba

#154 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Dabba »

Gray wrote:A šta je konkretno pokušao da uradi Orban? Nešto slično? Koliko znam od Brisela je dobio "po prstima" zbog drugih stvari, smanjenja nezavisnosti sudstva i medija, poreza na telekomunikacije i slično.
Ključno radi čega su "zavrištali" u Biriselu je to, što je Viktor Orban pokušao da vrati ovlasti nad centralnom Madjarskom bankom. Naglašavam: DA VRATI!..
Citat: "Kako javlja New York Times i drugi utjecajni mediji, Europska komisija (izvršna vlast u EU) uputila je upozorenje bez presedana. Mađarska vlada uvela je promjene ustava i donijela brojne nove zakone koji aktualnoj vladi daju veliku kontrolu nad medijima, ali - možda još i važnije - nad centralnom bankom u zemlji."
Gray wrote:A nacionalizacija kao što e bila u Argentini ili ranije u Venecueli recimo nije ni malo jednostavna stvar, ne znači samo uzeti nego se mora i platiti to što se nacionalizira. Ali eto, zločasta EU uništava cijelu Evropu, sram h bilo, da nije njih sada bi u Mađarskoj tekli med i mlijeko, kao i preije nego su ušli u EU.
Argentina će platiti odštetu Repsolu, i to ne osporava. Ključno je što su maknuli "krpelja" iz svoje države. Što se tiče EU, slažem se s tobom, ona uništava Europu, jer to su dvije različite stvari: EU je sistem osmišljen da kao krpelj sisa "krv" Europi. Madjari proklinju dan kad su ušli u EU. I da, recimo od 1987, pa do 2004 im je bilo bolje nego od 1. Maja 2004 (kad su ušli u EU) pa do danas.
Gray

#155 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Gray »

Dabba wrote:
Gray wrote:A šta je konkretno pokušao da uradi Orban? Nešto slično? Koliko znam od Brisela je dobio "po prstima" zbog drugih stvari, smanjenja nezavisnosti sudstva i medija, poreza na telekomunikacije i slično.
Ključno radi čega su "zavrištali" u Biriselu je to, što je Viktor Orban pokušao da vrati ovlasti nad centralnom Madjarskom bankom. Naglašavam: DA VRATI!..
Citat: "Kako javlja New York Times i drugi utjecajni mediji, Europska komisija (izvršna vlast u EU) uputila je upozorenje bez presedana. Mađarska vlada uvela je promjene ustava i donijela brojne nove zakone koji aktualnoj vladi daju veliku kontrolu nad medijima, ali - možda još i važnije - nad centralnom bankom u zemlji."
Gray wrote:A nacionalizacija kao što e bila u Argentini ili ranije u Venecueli recimo nije ni malo jednostavna stvar, ne znači samo uzeti nego se mora i platiti to što se nacionalizira. Ali eto, zločasta EU uništava cijelu Evropu, sram h bilo, da nije njih sada bi u Mađarskoj tekli med i mlijeko, kao i preije nego su ušli u EU.
Argentina će platiti odštetu Repsolu, i to ne osporava. Ključno je što su maknuli "krpelja" iz svoje države. Što se tiče EU, slažem se s tobom, ona uništava Europu, jer to su dvije različite stvari: EU je sistem osmišljen da kao krpelj sisa "krv" Europi. Madjari proklinju dan kad su ušli u EU. I da, recimo od 1987, pa do 2004 im je bilo bolje nego od 1. Maja 2004 (kad su ušli u EU) pa do danas.

Centralna banka Mađarske nije pod kontrolom EU pa da pokušava vratiti Orban kontrolu nad njom, nego se radi o tome da centralna banka mora da bude nezavisna od vlade, u tom slučaju od mađarske vlade, kao što i Evropska Centralna Banka mora da bude nezavisna od institucija EU. Sve Centralne Banke moraju biti nezavisne od uticaja Institucija EU ili država članicaa (130 TFEU). Jer se centralna banka bavi ekonomijom a ne politikom i tako i treba da bude.

A što se drugog tiče, bio sam sarkastičan, jer se sve uvijek krivi na EU a da 99% ljudi nema pojma ni šta jeste a šta nije u nadležnostima EU i kako uopšte funkcioniše i šta god loše da se desi najlakše je kriviti EU, što i nacionalni političari česti koriste jer narod ne zna bolje.
Dabba

#156 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Dabba »

Poruka Adminu:
Nadam se da nećemo dobiti "po ušima" radi toga što malo polemiziramo a nije baš direktno vezano za temu topika.
Hvala
Gray wrote:A što se drugog tiče, bio sam sarkastičan, jer se sve uvijek krivi na EU a da 99% ljudi nema pojma ni šta jeste a šta nije u nadležnostima EU i kako uopšte funkcioniše i šta god loše da se desi najlakše je kriviti EU, što i nacionalni političari česti koriste jer narod ne zna bolje.
Ma shvatio sam ja da si bio sarkastičan, ali ti ja govorim ono što jeste. Više od decenije madjarske tranzicije (do ulaska 01.Maja.2004) ja preŽIVIO sa Madjarima u Madjarskoj. I još skoro 5 godina kako je Madjarska već članica EU. Tako da (skoro) sve probleme i "dječje bolesti" po ovoj temi (drzava koja NIJE sa Zapada, tranzicija, pa ulazak u EU) itekako znam. Više negativnoga, nego pozitivnoga je došlo sa EU.
Konkretan primjer: moj prijatelj koji je policajac-specijalac u Madjarskoj (kod njega u Budimpeštu su dolazile na obuku granične policije BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije) je imao netto platu (u protuvrijednosti) nešto preko 1000 €. Danas (sa 7 godina više radnog iskustva, u odnosu kad je imao tu platu) ima nešto iznad 700 €. Benificirani radni staž im je OVE GODINE ukinut, tako da će da radi 9 godina duže. Toliko o "dražima" života u EU državi, koja je prošla tranziciju, pa ušla u tu EU....
Generalno, percepcija Madjara o EU je: naletjeli smo k'o bekani. Recimo da je slično i u Sloveniji.

Iz razloga da se to (sa višegodišnjom distancom) ne bi dogodilo Bosni i Hercegovini, u svom prvom pisanju u ovom topiku sam napisao da je bolje da bude "svoja". Da se ne usporedjuje (u djelovanju) sa drugim državama i da ne ulazi u bilo kakve unije i asocijacije. Bolje je i imati manje i biti "svoj", nego da te "handri" ko god hoće (iz Brisela).
Gray wrote:Centralna banka Mađarske nije pod kontrolom EU pa da pokušava vratiti Orban kontrolu nad njom, nego se radi o tome da centralna banka mora da bude nezavisna od vlade,
Možda sam ja "bijela vrana" (kao Viktor Orban i slični), ali meni nema logike da je bilo koja Nacionalna Centralna Banka apsolutno neovisna i da može raditi, tj. "diktirati, kontrolisati sve novčane tokove (financijski "krvotok") u državi, BEZ da na nju može neko utjecati. U primjeru Madjarske po mom mišljenju još jedna stvar ide u prilog Orbanu, što hoće da uzme sudbinu SVOJE VALUTE U SVOJOJ DRŽAVI. Madjarska NIJE u Euro zoni. Forinta je nacionalna valuta i platežno sredstvo u Madjarskoj. I koja je logika da su potpuno ista "pravila igre" za one koji jesu u Euro zoni i oni koji nisu?
I u suštini (možda) najvažnije: Neće Orban biti 100 godina na čelu vlade. I slijedeće vlade bi se valjda radije SAME "zabavljale" u SVOJOJ DRŽAVI sa SVOJOM VALUTOM, nego da im bilo koja institucija VAN Madjarske "diktira" šta i kako sa Forintom.

Inače, samo djelovanje "Evropske Centralne Banke" će se u suštini (dugoročno gledano) svesti na ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=JL4Cu-K17vE
Takvu bahatost u izjavi zvaničnog političara duuuugo nisam vidio.
Gray wrote:u tom slučaju od mađarske vlade, kao što i Evropska Centralna Banka mora da bude nezavisna od institucija EU. Sve Centralne Banke moraju biti nezavisne od uticaja Institucija EU ili država članicaa (130 TFEU). Jer se centralna banka bavi ekonomijom a ne politikom i tako i treba da bude.
Nažalost, to je cijena današnjih vremena, da su ljudi u uvjerenju da banke treba da se bave ekonomijom. Zato i jeste došlo sve naopako. Pa majka mu stara, zašto postoje vlade? Valjda se vlade bave ekonomijom, a ne banke? Pa šta će onda vlade u državama? Banke treba da budu "suhi" servis koji podržava (normalno uz svoj interes) djelovanje svake vlade.
moa

#157 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by moa »

Jedini razlog zasto BiH treba da se pridruzi EU, jeste da vise nece biti frke ovdje. Mada ne bjezim ja ni od drugih stvari da ce se pokrenuti neke stvari na bolje, jer ovo sto je sad u drzavi je truhlo da ne moze biti gore.
Ono sto je mene zacudilo kada sam prolazio kroz hrvatsku vidim novi vinogradi, na sve strane, utegnuto sve po PS.
Pitam ovog kolegu odakle ovoliki vinogradi odjenom, kaze mi covjek sljedece: Kad udjemo u EU, necemo imati mogucnosti da pravimo nista nivo, jer po zakonu o EU kad udjes u taj sistem tako ti je narednih 15 godina od zateknutog stanja sto je meni cudno pravo ali eto tako ljudi kazu. BiH treba da se okrene kao sto su Turska, Saudi Arabija, Kuwait... jer dole su sad pare i odozdo bi trebali da dovlacimo investitore. Pocevsi od poljoprivrede pa do Halal mesa i mesnih proizvoda. Dovesti arape neka crpe nasu vodu za njihovu naftu, jer uskoro ce poceti ratovi za vodu a ne za naftu. Pa litar vode 10 litara nafte, neka pojeftini zivot u ovoj drzavi vishe :).
Gray

#158 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Gray »

Dabba wrote:Poruka Adminu:
Nadam se da nećemo dobiti "po ušima" radi toga što malo polemiziramo a nije baš direktno vezano za temu topika.
Hvala
Gray wrote:A što se drugog tiče, bio sam sarkastičan, jer se sve uvijek krivi na EU a da 99% ljudi nema pojma ni šta jeste a šta nije u nadležnostima EU i kako uopšte funkcioniše i šta god loše da se desi najlakše je kriviti EU, što i nacionalni političari česti koriste jer narod ne zna bolje.
Ma shvatio sam ja da si bio sarkastičan, ali ti ja govorim ono što jeste. Više od decenije madjarske tranzicije (do ulaska 01.Maja.2004) ja preŽIVIO sa Madjarima u Madjarskoj. I još skoro 5 godina kako je Madjarska već članica EU. Tako da (skoro) sve probleme i "dječje bolesti" po ovoj temi (drzava koja NIJE sa Zapada, tranzicija, pa ulazak u EU) itekako znam. Više negativnoga, nego pozitivnoga je došlo sa EU.
Konkretan primjer: moj prijatelj koji je policajac-specijalac u Madjarskoj (kod njega u Budimpeštu su dolazile na obuku granične policije BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije) je imao netto platu (u protuvrijednosti) nešto preko 1000 €. Danas (sa 7 godina više radnog iskustva, u odnosu kad je imao tu platu) ima nešto iznad 700 €. Benificirani radni staž im je OVE GODINE ukinut, tako da će da radi 9 godina duže. Toliko o "dražima" života u EU državi, koja je prošla tranziciju, pa ušla u tu EU....
Generalno, percepcija Madjara o EU je: naletjeli smo k'o bekani. Recimo da je slično i u Sloveniji.

Iz razloga da se to (sa višegodišnjom distancom) ne bi dogodilo Bosni i Hercegovini, u svom prvom pisanju u ovom topiku sam napisao da je bolje da bude "svoja". Da se ne usporedjuje (u djelovanju) sa drugim državama i da ne ulazi u bilo kakve unije i asocijacije. Bolje je i imati manje i biti "svoj", nego da te "handri" ko god hoće (iz Brisela).
Gray wrote:Centralna banka Mađarske nije pod kontrolom EU pa da pokušava vratiti Orban kontrolu nad njom, nego se radi o tome da centralna banka mora da bude nezavisna od vlade,
Možda sam ja "bijela vrana" (kao Viktor Orban i slični), ali meni nema logike da je bilo koja Nacionalna Centralna Banka apsolutno neovisna i da može raditi, tj. "diktirati, kontrolisati sve novčane tokove (financijski "krvotok") u državi, BEZ da na nju može neko utjecati. U primjeru Madjarske po mom mišljenju još jedna stvar ide u prilog Orbanu, što hoće da uzme sudbinu SVOJE VALUTE U SVOJOJ DRŽAVI. Madjarska NIJE u Euro zoni. Forinta je nacionalna valuta i platežno sredstvo u Madjarskoj. I koja je logika da su potpuno ista "pravila igre" za one koji jesu u Euro zoni i oni koji nisu?
I u suštini (možda) najvažnije: Neće Orban biti 100 godina na čelu vlade. I slijedeće vlade bi se valjda radije SAME "zabavljale" u SVOJOJ DRŽAVI sa SVOJOM VALUTOM, nego da im bilo koja institucija VAN Madjarske "diktira" šta i kako sa Forintom.

Inače, samo djelovanje "Evropske Centralne Banke" će se u suštini (dugoročno gledano) svesti na ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=JL4Cu-K17vE
Takvu bahatost u izjavi zvaničnog političara duuuugo nisam vidio.
Gray wrote:u tom slučaju od mađarske vlade, kao što i Evropska Centralna Banka mora da bude nezavisna od institucija EU. Sve Centralne Banke moraju biti nezavisne od uticaja Institucija EU ili država članicaa (130 TFEU). Jer se centralna banka bavi ekonomijom a ne politikom i tako i treba da bude.
Nažalost, to je cijena današnjih vremena, da su ljudi u uvjerenju da banke treba da se bave ekonomijom. Zato i jeste došlo sve naopako. Pa majka mu stara, zašto postoje vlade? Valjda se vlade bave ekonomijom, a ne banke? Pa šta će onda vlade u državama? Banke treba da budu "suhi" servis koji podržava (normalno uz svoj interes) djelovanje svake vlade.

Za tvoj konkretni primjer: gdje je tu krivica EU? Ni jedno od to dvoje nije u nadležnosti EU, ni plate ni beneficirani radni staž, to je u nadležnosti države. Je li sada EU kriva ako su se u Mađarskoj smanjile plate? Ako jeste da čujemo kako? Ulazak u EU nije rješenje svih problema, i naravno da su razočarani oni što su očekivali da sve pada sa neba. Ulazak u EU je otvaranje mogućnosti, ali se mora nastaviti raditi i napredovate, ne očekivati da drugi sve rješe.

Druga tvrdnja je bezveze, čuj bolje je imati manje nego da te neko iz vana handri... kao prvo, niko te ne handri iz Brisela nego EU radi ono za šta je stvorena i na šta su države članice pristale. Tačno se zna šta su nadležnosti države a šta EU i iz kojeg razloga. Ta fraza bolje je biti svoj pa makar bilo loše je glupost u rangu "ma neka kradu, samo dok su naši." Zašto da imamo manje? Puno bi nam bolje bilo kada bi se neke stvari prenijele sa nivoa države na nivo EU i tako oduzelo moći našim sitno-kokošarskim političarima i njihovim dnevno-političkim sranjima.

Dalje, vlada se bavi politikom, a politika nije isto što i ekonomija (mada, naravno da se vlade bave ekonomskim pitanjima). Postoje određene institucije koje trebaju da budu nezavisne od dnevno-političkih ciljeva nego treba da budu vođene od strane struke i imaju dugoročne planove koji se ne mijenjaju poslije svakih izbora. Slično kao zašto je i potrebna nezavisnost sudstva (još jedna stvar koju je Orban ograničio, oduzevši ovlasti Ustavnom sudu Mađarske).

Dalje, kao što sam ti ranije rekao, Mađarska centralna banka ne prima diktat od bilo koje institucije van Mađarske, prema pravu eu, član 130 TFEU svaka centralna banka mora imati nezavisnoost od svih drugih institucija, kako EU tako i nacionalnih. Dakle EU ne kontroliše Mađarsku centralnu banku niti joj daje naredbe.

A za ovo zadnje, stvarno ne vidim kakve veze ima izjava Izraelskog političara sa Evropskom centralnom bankom ili EU? To je baš natezanje nepovezanih stvari skako bi se pljuvala EU, a većina euroskeptičkih mišljenja je zasnovana na neznanju ili nedostatgu informacija, a u zadnje vrijeme na osnovu stvaranja pogrešnih uzročno-posljedičnih veza. Nove države (kao Mađarska) su ušle u EU 2004 godine, i odmah nakon toga su bile dvije svjetske ekonomske krize (koje nisu potekle iz EU nego iz SAD) i sada se EU optužuje za pad standarda ili pad plata. EU ne određuje visinu late u Mađarskoj.
Gray

#159 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Gray »

moa wrote:Jedini razlog zasto BiH treba da se pridruzi EU, jeste da vise nece biti frke ovdje. Mada ne bjezim ja ni od drugih stvari da ce se pokrenuti neke stvari na bolje, jer ovo sto je sad u drzavi je truhlo da ne moze biti gore.
Ono sto je mene zacudilo kada sam prolazio kroz hrvatsku vidim novi vinogradi, na sve strane, utegnuto sve po PS.
Pitam ovog kolegu odakle ovoliki vinogradi odjenom, kaze mi covjek sljedece: Kad udjemo u EU, necemo imati mogucnosti da pravimo nista nivo, jer po zakonu o EU kad udjes u taj sistem tako ti je narednih 15 godina od zateknutog stanja sto je meni cudno pravo ali eto tako ljudi kazu. BiH treba da se okrene kao sto su Turska, Saudi Arabija, Kuwait... jer dole su sad pare i odozdo bi trebali da dovlacimo investitore. Pocevsi od poljoprivrede pa do Halal mesa i mesnih proizvoda. Dovesti arape neka crpe nasu vodu za njihovu naftu, jer uskoro ce poceti ratovi za vodu a ne za naftu. Pa litar vode 10 litara nafte, neka pojeftini zivot u ovoj drzavi vishe :).

Kažu ljudi i da se ne treba šišati utorkom pa ne znači da su upravu. Veću glupost od ove odavno nisam čuo, i ako opet vidiš tog čovjeka slobodno mu to reci.
Vitezanin

#160 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Vitezanin »

moa wrote:Jedini razlog zasto BiH treba da se pridruzi EU, jeste da vise nece biti frke ovdje. Mada ne bjezim ja ni od drugih stvari da ce se pokrenuti neke stvari na bolje, jer ovo sto je sad u drzavi je truhlo da ne moze biti gore.

:-)

Rekla-kazala. Pusti te price.
Mi se trebamo okrenuti svima onima koji imaju pare, ali ne treba zaboraviti da nam nitko ne moze biti blizi nego Europa ,odnosno ostatak kontinenta kojem pripadamo (ne samo u geografskom smislu).
detroit-mercy

#161 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by detroit-mercy »

Ko o cemu, Bosanac o vodi i prodaji Arapima :mrgreen: .
Btw, sta mislis kakav bi bio uticaj na ekosistem kada bi poceli sada da crpimo vodu iz BiH i tankerima prevozimo da napojimo pola zedne planete :mrgreen:. I je li ti stvarno misli da BiH ima toliko vode :mrgreen: .
Za boldano, jel se smiju krpit rupe po cesti ili se moraju ostaviti takve jedno 15 godina :lol: :lol: :lol: :lol:
moa

#162 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by moa »

Gray wrote:

Kažu ljudi i da se ne treba šišati utorkom pa ne znači da su upravu. Veću glupost od ove odavno nisam čuo, i ako opet vidiš tog čovjeka slobodno mu to reci.
Ne vjerujem da cu ga vishe vidjeti. Mene zanimaju fondovi EU kako bi nasim ljudima olaksali zivot.
Gray

#163 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Gray »

...
Last edited by Gray on 09/05/2012 20:28, edited 1 time in total.
dalmatinka

#164 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by dalmatinka »

Kad su vinogradi u pitanju - u pravu je. Nema sadnje novih u EU.
Gray

#165 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Gray »

dalmatinka wrote:Kad su vinogradi u pitanju - u pravu je. Nema sadnje novih u EU.

Sada sam provjerio i vrlo moguće je da si upravu, Ima Uredba o organizaciji tržišta vina, mrsko mi je da je svu čitam ali ima u njoj određenih ograničenja što sam brzinski vidio.

Ovo pokazuje da čovjek nikada ne treba biti previše siguran u ono što govori ako nije provjerio. Izvinjavam se na izričitim odbijanjima tvrdnje... you learn something every day.

Ali ostalo što sam rekao stoji ;)
moa

#166 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by moa »

Gray wrote:
dalmatinka wrote:Kad su vinogradi u pitanju - u pravu je. Nema sadnje novih u EU.

Sada sam provjerio i vrlo moguće je da si upravu, Ima Uredba o organizaciji tržišta vina, mrsko mi je da je svu čitam ali ima u njoj određenih ograničenja što sam brzinski vidio.

Ovo pokazuje da čovjek nikada ne treba biti previše siguran u ono što govori ako nije provjerio. Izvinjavam se na izričitim odbijanjima tvrdnje... you learn something every day.

Malo je falilo da me razapnu ovdje, sad hocu jedno izvinjenje, ajmo ajmo nema nista ovo ono :)... Da zaboravio sam reci da je covjek bas to smomenuo, da je to zastita cinimi se da je rekao Francuskog vina. Ali nama to ne smeta mi smo muslimani i nama to ne treba :D nama trebaju pristup fondovima za razvoj nekih drugih grana.
Gray

#167 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Gray »

moa wrote:
Gray wrote:

Malo je falilo da me razapnu ovdje, sad hocu jedno izvinjenje, ajmo ajmo nema nista ovo ono :)... Da zaboravio sam reci da je covjek bas to smomenuo, da je to zastita cinimi se da je rekao Francuskog vina. Ali nama to ne smeta mi smo muslimani i nama to ne treba :D nama trebaju pristup fondovima za razvoj nekih drugih grana.

Pa i izvinuo sam se. CAP nije moja jača strana. A to je, koliko sam pročitao, zbog toga što je previše proizvodnje vina u Uniji.
Haettenschweiler

#168 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Haettenschweiler »

Litar vode za deset litara nafte.

Image
moa

#169 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by moa »

Haettenschweiler wrote:Litar vode za deset litara nafte.

Image
NE vidim sta je smijesno drug, arapi filtriraju vodu iz mora, pa mozes zamislit kakvog je ukusa ta voda.
Za 5 godina bit ce kriza za vodu. Ako nisi znao ispod libije pored sto ima i nafte imaju enormne kolicine vode.
Sto ti mislis zasto su ratovali, samo zbog nafte? Ne drug zbog vode...tema je Hrvatska ekonomija i BiH ekonomija.
Treba proizvoditi slatkise u ovoj drzavi.
Dabba

#170 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Dabba »

Gray wrote:Za tvoj konkretni primjer: gdje je tu krivica EU? Ni jedno od to dvoje nije u nadležnosti EU, ni plate ni beneficirani radni staž, to je u nadležnosti države. Je li sada EU kriva ako su se u Mađarskoj smanjile plate? Ako jeste da čujemo kako?
Normativi u EU. A većina normativa je najviše uskladjena najvećim i najjačim državama.

U konkretnom slučaju (policija) nove članice su dobile jedan vremenski period da se adaptiraju policijama kao što su i u tim velikim državama. Što je protivno svim logikama.
Iz razloga što je polazna osnova (financiranje, novac) jakih i slabijih država neusporediv. Pa i uopšte potreba za takvom opremom. Adaptacija (uskladjivanje normativa) ide na ovaj način:
Nemate opremu kakvu smo MI (veliki) propisali? Nema problema, MI TO PROIZVODIMO, trebate kupiti (SAMO) kod nas. Problem, nemamo novca za tu novu opremu. Nije to problem, ZADUŽITE SE (naravno i OBAVEZNO samo) kod nas i imat ćete novu opremu...
A kad se kupi oprema, (financijski) problemi se umožavaju i nastavljaju. Obuka na istoj (koja se plaća), održavanje, nadogradnja, itd.itd. A nova i u suštini nepotrebna oprema direktno dovodi do smanjivanje broja radnih mjesta. Nezaposleni idu na biro, na teret države. Ali nije to bitno, bitno je da su veliki napravili posao i "ugurali" male u dug kupovinom njihovih proizvoda.

Benificirani radni staž vam nije "kompatibilan" sa euROPSKIM. Šta će reći i o tome misliti kolege iz ostalih EU država? To će imati negativan odjek u EU! Previše dajete. Ukidaj to....
HIGH TECH policijski autobusi:
Granična policija (ne koja je na prelazima, nego ona koja kontroliše "zeleni pas" i spriječava ilegalne ulaske): Kao svaka država imali su potreban broj mobilnih patrola. Znači ljudstvo je radilo svoj posao, primalo platu. Onda su MORALI da kupe nekakve HIGH TECH autobuse za monitoring (koji sa 10 km udaljenosti "vidi" koliko je sati na ruci čovjeka), što je automatski dovelo do toga da je puno ljudi dobilo otkaze. Broj patrola se smanjio za više od 50%....
Policajci umjesto da rade posao za koji su osposobljeni, znaš šta rade? Idu na pravljenje nasipa kada su velike kiše. I vidi čuda! To ne rade na "high tech" način, nego vreća na rame i nosaj.
Gray wrote:Ulazak u EU nije rješenje svih problema, i naravno da su razočarani oni što su očekivali da sve pada sa neba. Ulazak u EU je otvaranje mogućnosti, ali se mora nastaviti raditi i napredovate, ne očekivati da drugi sve rješe.
Čekaj malo kakvo "otvaranje mogučnosti"? Da, primjer "mogućnosti" je taj HIG TECH autobus o kojem sam pisao. Dalje, zar se prije EU nije moglo proizvoditi, izvoziti i uvoziti po cijelom svijetu? Ništa nije postojalo i funkcionisalo prije nastanka EU? EU (iz razloga što je napravljena "po mjeri" velikih i jakih članica), ne rješava, nego u mnogo segmenta stvara probleme. Pa čak stvara probleme koji prije uopšte nisu postojali:
1. Njemačka je zbog prekoračenja kvote dozvoljenog zagađivanja, prema sporazumu iz Kyota, veliki dio prljave industrije prebacila u Češku. Jedini čovjek koji je zbrojio dva i dva je češki predsjednik Klaus koji tvrdi da je ulazak Republike Češke u EU čisti promašaj i u znak protesta ne dozvoljava da se zastava EU izvjesi na njegovu rezidenciju.
2. U Češkoj je EU prisilila vlasnike šećerana da zatvore tvornice, dok su radnici završili na burzi, a sve zato jer EU ima previše šećera, a previše šećera ima zato jer ga EU uvozi iz Kube i na njemu je puno veća zarada.
3. Mađari pričaju kako su postali najamni radnici u (do jučer svojim) vinogradima, jer su ih Francuzi najprije uništili s niskim (dampinškim) cijenama, da bi, kada Mađari nisu više mogli vraćati banci kredite, od banaka kupili za sitan novac gotovo sve vinograde. Tako se sada najpoznatiji Mađarski vinogradi (Tokajac) nalaze u vlasništvu Engleza.
Gray wrote:Druga tvrdnja je bezveze, čuj bolje je imati manje nego da te neko iz vana handri... kao prvo, niko te ne handri iz Brisela nego EU radi ono za šta je stvorena i na šta su države članice pristale. Tačno se zna šta su nadležnosti države a šta EU i iz kojeg razloga. Ta fraza bolje je biti svoj pa makar bilo loše je glupost u rangu "ma neka kradu, samo dok su naši." Zašto da imamo manje? Puno bi nam bolje bilo kada bi se neke stvari prenijele sa nivoa države na nivo EU i tako oduzelo moći našim sitno-kokošarskim političarima i njihovim dnevno-političkim sranjima.
Iz vana handri...:
1.
Recimo udje BiH u EU. EU "kaže", velika većina vaših proizvoda "nije baš europska". Trebate imati suvremeniju (HIGH TECH) proizvodnju. Mi imamo tehnogoliju. Kupite je od nas (zadužite se), proizvodite pa onda POKUŠAJTE to prodati na tržištu EU. Nokaut....U EU imamo šanse kao tele kod mesara....
2.Ovo slijedeće je tema za top listu nadrealista....
Eu kaže: Nevalja kako vi stoku vodite na ispašu. I stoka vam mora da pase travu po "europskim" stadnardima:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Biznis/ ... fault.aspx

"Bolje imati manje":
Ovdje sam mislio pod pretpostavkom (i željom) da je opšte stanje (i funkcionirnje) u BiH normalno. Pod tim "da imamo manje" mislio sam na slijedeće: da izbijemo iz glave (besmisleno) usporedjivanje, tako je u Njemačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i slično. Moramo da te "slatke snove" prešaltamo i da gledamo kako je u Českoj, Slovačkoj, Poljskoj, Madjarskoj i sl. I da iz NJIHOVIH PRIMJERA FUNKCIONISANJA "izvučemo" najbolje. Te države su prošle tranziciju... I to nije nikakvo degradiranje, nego je realno. I sve te države i njihovi gradjani "imaju manje" nego državljani tih najjačih država.
Gray wrote: Dalje, kao što sam ti ranije rekao, Mađarska centralna banka ne prima diktat od bilo koje institucije van Mađarske..
Nedavno je baš madjarska vlada htjela da udje u jedan financijski (kreditni) aranžman sa Kinom. NEMERE. Ne daju. Šta je to ako ti neko smanjuje prostor i spriječava djelovanje u namjeri da riješiš problem koji imaš.
Gray wrote:A za ovo zadnje, stvarno ne vidim kakve veze ima izjava Izraelskog političara sa Evropskom centralnom bankom ili EU?
Čudi me da ovo nisi shvatio. Suština čitave priče je financijsko porobljavanje (DUGOM) država na bilo koji način. To toliko bode oči da i slijep čovjek to vidi. U cijeloj EU SVAKA država, ponavljam, SVAKA država je DUŽNA. A dužne su jer su "navučene" na "više i bolje". Čak što više, i države sa velikim suficitom su dužne. Tu nešto opasno ne štima.
Gray

#171 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Gray »

Dabba wrote:
Gray wrote:Za tvoj konkretni primjer: gdje je tu krivica EU? Ni jedno od to dvoje nije u nadležnosti EU, ni plate ni beneficirani radni staž, to je u nadležnosti države. Je li sada EU kriva ako su se u Mađarskoj smanjile plate? Ako jeste da čujemo kako?
Normativi u EU. A većina normativa je najviše uskladjena najvećim i najjačim državama.

U konkretnom slučaju (policija) nove članice su dobile jedan vremenski period da se adaptiraju policijama kao što su i u tim velikim državama. Što je protivno svim logikama.
Iz razloga što je polazna osnova (financiranje, novac) jakih i slabijih država neusporediv. Pa i uopšte potreba za takvom opremom. Adaptacija (uskladjivanje normativa) ide na ovaj način:
Nemate opremu kakvu smo MI (veliki) propisali? Nema problema, MI TO PROIZVODIMO, trebate kupiti (SAMO) kod nas. Problem, nemamo novca za tu novu opremu. Nije to problem, ZADUŽITE SE (naravno i OBAVEZNO samo) kod nas i imat ćete novu opremu...
A kad se kupi oprema, (financijski) problemi se umožavaju i nastavljaju. Obuka na istoj (koja se plaća), održavanje, nadogradnja, itd.itd. A nova i u suštini nepotrebna oprema direktno dovodi do smanjivanje broja radnih mjesta. Nezaposleni idu na biro, na teret države. Ali nije to bitno, bitno je da su veliki napravili posao i "ugurali" male u dug kupovinom njihovih proizvoda.

Benificirani radni staž vam nije "kompatibilan" sa euROPSKIM. Šta će reći i o tome misliti kolege iz ostalih EU država? To će imati negativan odjek u EU! Previše dajete. Ukidaj to....
HIGH TECH policijski autobusi:
Granična policija (ne koja je na prelazima, nego ona koja kontroliše "zeleni pas" i spriječava ilegalne ulaske): Kao svaka država imali su potreban broj mobilnih patrola. Znači ljudstvo je radilo svoj posao, primalo platu. Onda su MORALI da kupe nekakve HIGH TECH autobuse za monitoring (koji sa 10 km udaljenosti "vidi" koliko je sati na ruci čovjeka), što je automatski dovelo do toga da je puno ljudi dobilo otkaze. Broj patrola se smanjio za više od 50%....
Policajci umjesto da rade posao za koji su osposobljeni, znaš šta rade? Idu na pravljenje nasipa kada su velike kiše. I vidi čuda! To ne rade na "high tech" način, nego vreća na rame i nosaj.
Gray wrote:Ulazak u EU nije rješenje svih problema, i naravno da su razočarani oni što su očekivali da sve pada sa neba. Ulazak u EU je otvaranje mogućnosti, ali se mora nastaviti raditi i napredovate, ne očekivati da drugi sve rješe.
Čekaj malo kakvo "otvaranje mogučnosti"? Da, primjer "mogućnosti" je taj HIG TECH autobus o kojem sam pisao. Dalje, zar se prije EU nije moglo proizvoditi, izvoziti i uvoziti po cijelom svijetu? Ništa nije postojalo i funkcionisalo prije nastanka EU? EU (iz razloga što je napravljena "po mjeri" velikih i jakih članica), ne rješava, nego u mnogo segmenta stvara probleme. Pa čak stvara probleme koji prije uopšte nisu postojali:
1. Njemačka je zbog prekoračenja kvote dozvoljenog zagađivanja, prema sporazumu iz Kyota, veliki dio prljave industrije prebacila u Češku. Jedini čovjek koji je zbrojio dva i dva je češki predsjednik Klaus koji tvrdi da je ulazak Republike Češke u EU čisti promašaj i u znak protesta ne dozvoljava da se zastava EU izvjesi na njegovu rezidenciju.
2. U Češkoj je EU prisilila vlasnike šećerana da zatvore tvornice, dok su radnici završili na burzi, a sve zato jer EU ima previše šećera, a previše šećera ima zato jer ga EU uvozi iz Kube i na njemu je puno veća zarada.
3. Mađari pričaju kako su postali najamni radnici u (do jučer svojim) vinogradima, jer su ih Francuzi najprije uništili s niskim (dampinškim) cijenama, da bi, kada Mađari nisu više mogli vraćati banci kredite, od banaka kupili za sitan novac gotovo sve vinograde. Tako se sada najpoznatiji Mađarski vinogradi (Tokajac) nalaze u vlasništvu Engleza.
Gray wrote:Druga tvrdnja je bezveze, čuj bolje je imati manje nego da te neko iz vana handri... kao prvo, niko te ne handri iz Brisela nego EU radi ono za šta je stvorena i na šta su države članice pristale. Tačno se zna šta su nadležnosti države a šta EU i iz kojeg razloga. Ta fraza bolje je biti svoj pa makar bilo loše je glupost u rangu "ma neka kradu, samo dok su naši." Zašto da imamo manje? Puno bi nam bolje bilo kada bi se neke stvari prenijele sa nivoa države na nivo EU i tako oduzelo moći našim sitno-kokošarskim političarima i njihovim dnevno-političkim sranjima.
Iz vana handri...:
1.
Recimo udje BiH u EU. EU "kaže", velika većina vaših proizvoda "nije baš europska". Trebate imati suvremeniju (HIGH TECH) proizvodnju. Mi imamo tehnogoliju. Kupite je od nas (zadužite se), proizvodite pa onda POKUŠAJTE to prodati na tržištu EU. Nokaut....U EU imamo šanse kao tele kod mesara....
2.Ovo slijedeće je tema za top listu nadrealista....
Eu kaže: Nevalja kako vi stoku vodite na ispašu. I stoka vam mora da pase travu po "europskim" stadnardima:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Biznis/ ... fault.aspx

"Bolje imati manje":
Ovdje sam mislio pod pretpostavkom (i željom) da je opšte stanje (i funkcionirnje) u BiH normalno. Pod tim "da imamo manje" mislio sam na slijedeće: da izbijemo iz glave (besmisleno) usporedjivanje, tako je u Njemačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i slično. Moramo da te "slatke snove" prešaltamo i da gledamo kako je u Českoj, Slovačkoj, Poljskoj, Madjarskoj i sl. I da iz NJIHOVIH PRIMJERA FUNKCIONISANJA "izvučemo" najbolje. Te države su prošle tranziciju... I to nije nikakvo degradiranje, nego je realno. I sve te države i njihovi gradjani "imaju manje" nego državljani tih najjačih država.
Gray wrote: Dalje, kao što sam ti ranije rekao, Mađarska centralna banka ne prima diktat od bilo koje institucije van Mađarske..
Nedavno je baš madjarska vlada htjela da udje u jedan financijski (kreditni) aranžman sa Kinom. NEMERE. Ne daju. Šta je to ako ti neko smanjuje prostor i spriječava djelovanje u namjeri da riješiš problem koji imaš.
Gray wrote:A za ovo zadnje, stvarno ne vidim kakve veze ima izjava Izraelskog političara sa Evropskom centralnom bankom ili EU?
Čudi me da ovo nisi shvatio. Suština čitave priče je financijsko porobljavanje (DUGOM) država na bilo koji način. To toliko bode oči da i slijep čovjek to vidi. U cijeloj EU SVAKA država, ponavljam, SVAKA država je DUŽNA. A dužne su jer su "navučene" na "više i bolje". Čak što više, i države sa velikim suficitom su dužne. Tu nešto opasno ne štima.

Svašta si napisao a da ništa nisi rekao. Stalno spominješ normative ove, normative one. Pa hajde, da vidimo barem jedan da navedeš koji konkretno potvrđuje tvoje navode, nego je sve po sistemu rekla kazala, a većina stvari je apsolutno netačna. Navedi jednu Regulativu ili Direktivu koja potvrđuje te tvoje navode?

Jer očito ne razumiješ ni kako pravo EU funkcioniše ni kako se zakonodavni akti donose, jer ih ne donosi (niti ih može donijeti, ni u kom slučaju) Komisija, nego Vijeće Evropske Unije, a u Vijeću su zastupljene države članice preko svojih ministara koji glasaju o donošenju zakonodavnih akata, uz učešće Evropskog parlamenta. Pa proguglaj ordinary legislative procedure da vidiš kako to funkcioniše.

A za ovo zadnje, u cijelom svijetu je svaka država dužna, Srbija je dužna, mi smo dužni, svi su dužni jer ekonomija tako funkcioniše, i to nema veze sa EU.

A ta tvrdnja "daj samo da smo svoji pa kako god nam je" je ogromna glupost. Šta imamo od toga što smo svoji? Šta imamo od tog nekog suvereniteta? Najnezavisnija i najsuverenija država je onda Sjeverna Koreja, izoirana od sviju, radi šta hoće bez briga šta će drugi reći. Pa nešto ne vidim da im je toiko dobro ni da stanovnici uživaju u toj državi. A svi izgleda očekuju da EU daje pare novim članicama da one budu kao Njemačka. Tako ne funkcioniše. Ni Njemačka nije postala što jeste preko noći tako ne može ni Poljska za 8 godina biti kao Njemačka, to što ljudi imaju nerealna očekivanja je druga stvar.

Država ima zadatak da obezbijedi dobar život građanima, ako treba za to se odreći dijela suvereniteta onda neka ide, ko ga j... ako nema od njega nikakve koristi.
Dabba

#172 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Dabba »

Gray wrote:A svi izgleda očekuju da EU daje pare novim članicama da one budu kao Njemačka. Tako ne funkcioniše. Ni Njemačka nije postala što jeste preko noći tako ne može ni Poljska za 8 godina biti kao Njemačka, to što ljudi imaju nerealna očekivanja je druga stvar.
O ovome ja govorim...
Ovo treba eliminirati iz razmišljanja. Njemačka, Njemačka, Njemačka...
Odkuda to tebi da bi svi da budu kao Njemačka?!? Ko to svi? Ti ZNAŠ da bi Poljaci željeli da
budu kao Njemačka? Latvijci, Litvanci, Estonci ne žive u toj imaginarnoj želji da budu kao
Njemačka, pa solidno žive, PRIMJERENO svojim mogućnostima. A žive različit život od Nijemaca
za kojima mnogi "dašću"...
Gray wrote:Svašta si napisao a da ništa nisi rekao. Stalno spominješ normative ove, normative one. Pa hajde, da vidimo barem jedan da navedeš koji konkretno potvrđuje tvoje navode, nego je sve po sistemu rekla kazala, a većina stvari je apsolutno netačna. Navedi jednu Regulativu ili Direktivu koja potvrđuje te tvoje navode?
Ja pisah (i citirah) KONKRETNE primjere.
Hu policija:
"Suho" slovo regulative (u pisanoj formi / pravno) ne interesuje (niti je znaju, kao ni ja, a vjerovatno ni ti) niti te HU policajce (obične ljude) za koje ZNAM iz prve ruke. Ti ljudi su praktično na svojoj koži osjetili/doživjeli negativne strane tih regulativa.
Češki predsjednik:
Radi koje regulative su Nijemci "ugurali" prljavu industriju u Češku, pa je Češki predsjednik skontao? I kao demokratski izabran u Češkoj svojim gestom dao nekakav signal toj EU: na moju zgradu ta (EU) zastava ne ide... Zehebali smo se (tj. zahebali ste nas, navukli).
Članak o pašnjacima:
U tom članku o pašnjacima i problematici u Hrvatskoj u realnom vremenu ne pišu nikakve TAČNE regulative, a ti meni kažeš da ja navedem bilo koju regulativu za te primjere? Ma daj...

A, ako si osoba koja možda radi u bilo kakvoj administraciji vezano za Eu regulative, daj nam barem jednu koja će nam pokazati neki konkretan pozitivan primjer. Da ne budem shvaćen pogrešno, ne kažem da nema pozitivnih stvari u EU, ali ljudi NAIVNO vjeruju da je sve bajkovito.
Gray wrote:A za ovo zadnje, u cijelom svijetu je svaka država dužna, Srbija je dužna, mi smo dužni, svi su dužni jer ekonomija tako funkcioniše, i to nema veze sa EU.
Ostanimo u okvirima Europe (geografski) i EU. Vidiš, interesantno je da dvije države koje
nisu dužne NISU niti u EU. Norveška & Island (još uvijek je u dugu, ali brzo će doći u "zonu" minimalnog duga). EU nije "formula" da se ne bude dužan, ali je ipak bilo za očekivati da kad već drže mnogo toga pod svojom ingerencijom na vrijeme NE DOZVOLI pretjerana zaduživanja... Ops! ECB je ono neovisna? Pa kako to da je ECB "progurala" tako velika zaduženja unutar EU? Nekako mi se čini da je to radi nečijeg INTERESA.
Gray wrote:A ta tvrdnja "daj samo da smo svoji pa kako god nam je" je ogromna glupost. Šta imamo od toga što smo svoji?
Ja nigdje ne rekoh "pa kako god nam je". Ali sam apsolutno protiv ovakvog načina razmišljanja (citati):
- da one budu kao Njemačka.
- ne može ni Poljska za 8 godina biti kao Njemačka.
Gore navedene 3 baltičke države su u EU. Niti u jednoj varijanti nisu "klonovi" Njemačke. Čak što više: http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... _id=589737
Ja radje vidim BiH sa ovakvom budučnošću (na neki način "svoja i na svom putu") kao što su ove tri baltičke države, nego u tom fucking :run: besmislenom fetišu: Ajooj, da mi je da sam k'o Njemačka..
Gray wrote:Država ima zadatak da obezbijedi dobar život građanima, ako treba za to se odreći dijela suvereniteta onda neka ide, ko ga j... ako nema od njega nikakve koristi.
U potpunosti se slažem s tobom. S naglaskom na (što manjeg) dijela suvereniteta.
Seyfo

#173 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Seyfo »

Ne pročitah baš sve...
Glupo je prije dvije strane skretati temu na TAS...hoću samo ok otga da dodam da je sklapanje Škoda u BiH poslije rata išlo na sljedeći način: gotove (sklopljene) Škode se RASTAVE da bi se zbog carina uvezle u BiH u dijelovima i onda se ovdje ponovo prišarafe (sastave). Zvuči glupo ali je imalo računicu jer je jeftinije uvesti proizvod koji nije gotov (dijelove) nego gotov proizvod (auto). Onda imaš povlašten položaj na tržištu u BiH i državama sa kojima imaš ugovore (mislim da su još išle u Tursku).

Hrvatska jest pre pre pre zadužena (stanje je kao u Argentini pred kolaps), ali bar su te pare išle u autoputeve koji će ostati generacijama. Hitler je npr.napravio autoputeve 30-ih pa ih eno i sad koriste. Ako se u Hr desi finasijski slom i sve se sruši, pa krene iz početka, bar će imati u šta uprijeti prstom i znati zbog čega se to desilo. Kod nas je dug korišten za plate državnih uposlenika, to su plate koje će nakon sloma već biti pojedene, popijene i potrošene, pa će se jedino moći takvi džabahljebaroši sjećati onih divnih dana kad se imalo, a ne radilo.
Gray

#174 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Gray »

Dabba wrote:
Gray wrote:A svi izgleda očekuju da EU daje pare novim članicama da one budu kao Njemačka. Tako ne funkcioniše. Ni Njemačka nije postala što jeste preko noći tako ne može ni Poljska za 8 godina biti kao Njemačka, to što ljudi imaju nerealna očekivanja je druga stvar.
O ovome ja govorim...
Ovo treba eliminirati iz razmišljanja. Njemačka, Njemačka, Njemačka...
Odkuda to tebi da bi svi da budu kao Njemačka?!? Ko to svi? Ti ZNAŠ da bi Poljaci željeli da
budu kao Njemačka? Latvijci, Litvanci, Estonci ne žive u toj imaginarnoj želji da budu kao
Njemačka, pa solidno žive, PRIMJERENO svojim mogućnostima. A žive različit život od Nijemaca
za kojima mnogi "dašću"...
Gray wrote:Svašta si napisao a da ništa nisi rekao. Stalno spominješ normative ove, normative one. Pa hajde, da vidimo barem jedan da navedeš koji konkretno potvrđuje tvoje navode, nego je sve po sistemu rekla kazala, a većina stvari je apsolutno netačna. Navedi jednu Regulativu ili Direktivu koja potvrđuje te tvoje navode?
Ja pisah (i citirah) KONKRETNE primjere.
Hu policija:
"Suho" slovo regulative (u pisanoj formi / pravno) ne interesuje (niti je znaju, kao ni ja, a vjerovatno ni ti) niti te HU policajce (obične ljude) za koje ZNAM iz prve ruke. Ti ljudi su praktično na svojoj koži osjetili/doživjeli negativne strane tih regulativa.
Češki predsjednik:
Radi koje regulative su Nijemci "ugurali" prljavu industriju u Češku, pa je Češki predsjednik skontao? I kao demokratski izabran u Češkoj svojim gestom dao nekakav signal toj EU: na moju zgradu ta (EU) zastava ne ide... Zehebali smo se (tj. zahebali ste nas, navukli).
Članak o pašnjacima:
U tom članku o pašnjacima i problematici u Hrvatskoj u realnom vremenu ne pišu nikakve TAČNE regulative, a ti meni kažeš da ja navedem bilo koju regulativu za te primjere? Ma daj...

A, ako si osoba koja možda radi u bilo kakvoj administraciji vezano za Eu regulative, daj nam barem jednu koja će nam pokazati neki konkretan pozitivan primjer. Da ne budem shvaćen pogrešno, ne kažem da nema pozitivnih stvari u EU, ali ljudi NAIVNO vjeruju da je sve bajkovito.
Gray wrote:A za ovo zadnje, u cijelom svijetu je svaka država dužna, Srbija je dužna, mi smo dužni, svi su dužni jer ekonomija tako funkcioniše, i to nema veze sa EU.
Ostanimo u okvirima Europe (geografski) i EU. Vidiš, interesantno je da dvije države koje
nisu dužne NISU niti u EU. Norveška & Island (još uvijek je u dugu, ali brzo će doći u "zonu" minimalnog duga). EU nije "formula" da se ne bude dužan, ali je ipak bilo za očekivati da kad već drže mnogo toga pod svojom ingerencijom na vrijeme NE DOZVOLI pretjerana zaduživanja... Ops! ECB je ono neovisna? Pa kako to da je ECB "progurala" tako velika zaduženja unutar EU? Nekako mi se čini da je to radi nečijeg INTERESA.
Gray wrote:A ta tvrdnja "daj samo da smo svoji pa kako god nam je" je ogromna glupost. Šta imamo od toga što smo svoji?
Ja nigdje ne rekoh "pa kako god nam je". Ali sam apsolutno protiv ovakvog načina razmišljanja (citati):
- da one budu kao Njemačka.
- ne može ni Poljska za 8 godina biti kao Njemačka.
Gore navedene 3 baltičke države su u EU. Niti u jednoj varijanti nisu "klonovi" Njemačke. Čak što više: http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... _id=589737
Ja radje vidim BiH sa ovakvom budučnošću (na neki način "svoja i na svom putu") kao što su ove tri baltičke države, nego u tom fucking :run: besmislenom fetišu: Ajooj, da mi je da sam k'o Njemačka..
Gray wrote:Država ima zadatak da obezbijedi dobar život građanima, ako treba za to se odreći dijela suvereniteta onda neka ide, ko ga j... ako nema od njega nikakve koristi.
U potpunosti se slažem s tobom. S naglaskom na (što manjeg) dijela suvereniteta.
E jebiga, napisah dug post ali forum nije radio pa mi propade. Uglavnom:

Ne kažem da svi hoće dda budu kao Njemačka (niti trebaju), nego sam govorio o Njemačkoj ekonomskoj moći i stabilnosti, a jer si i ti ranije spominjao Njemačku.

- radno pravo je u najvećoj mjeri u nadležnosti država, tako da EU nema veze sa beneficiranim radnim stažom, goodinama penzionisanja i sl. Ako su pate smanjene i beneficirani radni staž ukinut to je najvjerovatnije jer je skupo za državu da ljudi idu mladi u penziju a država je u dugovima. To nema veze sa EU. Samo zato što se jedno desilo poslije drugog ne znači da postoji uzročno posljedična veza, kao što ti tvrdiš.

Bez pisanog pravila uzročno posljedične veze nema, isto kao kada kiša padne nakon kišnog plesa: ne znači da je ples poruzrikovao kišu.

Dalje, ECB nema veze sa pprezaduženjem država, države same određuju koliko će trošiti i zaduživati se i ECB za to nije nadležna. Tako da ako se neka država prezadužila to nema veze sa EU. Zašto se Hoadnija, Danska, Švedska, Njemačka nisu prezadužile? Dakle, to uopšte nije bilo u nadležnosti EU, tek je prije dva-tri mjeseca potpisan pakt o finansijskoj stabilnosti koji će dati Komisiji više ovlasti da kontroliše zaduženje država, ali opet neće moći određivati državi koliko da se zadužuje, mislim da će u najgorem slučaju imati mogućnost izvođenja države pred CJEU.. DAkle glupost je kriviti ECB za prezaduženje.

Dalje, Island i Norveška su loši primjeri. Island je skoro bankrotirao i morao je dobiti pomoć EU, a Norveška je država sa 5 miliona stanovnika i velikom količinom nafte, što nema ni jedna druga država u EU. A uostalom, Norveška nije toliko van EU kao što svi misle, Ona je dio EEA (european economic area) i veliki dio legislative EU se primjenjuje i u Norveškoj. Studija koju su prošle godine radili na jednom Norveškom univerziteut je pokazala da je Norveška jednako povezana sa EU koliko i Velika Britanija.
Dabba

#175 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Dabba »

Gray wrote:Ne kažem da svi hoće dda budu kao Njemačka (niti trebaju), nego sam govorio o Njemačkoj ekonomskoj moći i stabilnosti, a jer si i ti ranije spominjao Njemačku.
Jesam, neosporno, ali uvijek "u društvu" sa Holandijom i Norveškom. A ti: Njemačka, Njemačka i opet Njemačka. :wink:
Gray wrote: - radno pravo je u najvećoj mjeri u nadležnosti država, tako da EU nema veze sa beneficiranim radnim stažom, goodinama penzionisanja i sl. Ako su pate smanjene i beneficirani radni staž ukinut to je najvjerovatnije jer je skupo za državu da ljudi idu mladi u penziju a država je u dugovima. To nema veze sa EU. Samo zato što se jedno desilo poslije drugog ne znači da postoji uzročno posljedična veza, kao što ti tvrdiš.
Sve što pišeš o radnom pravu stoji. Izvinjavam se, ja zaboravih naglasiti da je taj primjer HU graničnih policajaca specifičan i nadležne institucije EU se itekako bave (i odredjuju šta i kako) tim pitanjem. Ti ljudi su čuvari VANJSKE granice EU-a i Shengena (prema Ukrajini, Rumuniji, Srbiji i Hrvatskoj) i postoje ZADANI parametri (pisana pravila) koliko km "pokriva" jedan čovjek sa opremom sa kojom radi. Tako da je u ovom slučaju to direktno uročno posljedična veza. Sostificiranija oprema, manje ljudi potrebno. A oprema koja se MORA (BEZUVJETNO) koristiti NIJE donirana, nego je povelikim dijelom plaćena od strane Madjarske. Brisel daje upute šta i kako, Budapest "klima" glavom i sluša.

BiH-HR granica uzroci i posljedice
Eto, vidjećemo u sledećim godinama, kada Hrvatska udje i u Shengen, koliko će EU, a koliko Hrvatska dati novca za opremu za graničnu policiju. To će biti "vrištanje". 1000 km granice BiH-HR i onih 150-200 km sa Srbijom. Pa već sada su aktuelne teme o DOZVOLJENIM (tj.ograničenim) brojem graničnih prelaza izmedju BiH i Hr. Bit će ih manje nego što je danas, i o tome NE ODLUČUJE Hrvatska nego EU. Već se sada u HR najavljuje otpuštenje dijela carinika. Normativi (pisana pravila) su uzroci, pa onda idu posljedice.
Gray wrote:Dalje, Island i Norveška su loši primjeri.
Ne! Ja mislim da je logičnija polazna osnova za bilo kakvo "skeniranje" (ne poredjenje) država od kojih bi možda trebalo pohvatati "folove" kojim i kakvim putem ići, da je država do (oko) 5 miliona stanovnika. Bez obzira na njenu razvijenost, geografski položaj, itd.itd. Tu su Norveška, Island, Slovačka, Estonija, Latvija, Litvanija, Slovenija, Švicarska, Crna Gora. Šareno društvo, šarena iskustva, standardi stanovništa, ali u polaznim okvirima kao i BiH.

Možda će neko pomisliti da je ovo bizarno (čega ba "u istu vreću" nas i baltičke države? :shock: ):
BiH je (moje subjektivno mišljenje) nekako najbliža tome da može tražiti model, šta i kako i haj'mo reći usporedjivati sa Estonijom, Litvanijom i Latvijom. Sve 4 države su po položaju na "poludistanci" od NAJRAZVIJENIJEG dijela Europe (Benelux, Njemačka, Austrija, sjeverni dio Francuske). Gore je bio ruski "kazačok", ovdje je bilo znamo šta. Danas u prezentu, to su solidne, stabilne države. Kada bi BiH došla "u ravninu" sa njima to bi bilo fenomenalno.

Jedna digresija o još jednoj "nelogičnoj povezanosti" itekako različitih država: veza Finske i Madjarske? Finsko-Ugarska konekcija (grupa naroda). Kimi Raikkonen kada ja na trci u Madjarskoj, kao da je kod kuće. Doslovno ga tako doživljavaju. A, iskreno rečeno, povezani su na još jedan specifičan način. Ne zna se ko može više popiti, Finci ili Madjari... Genetika, džabe je!:))
Gray wrote:Island je skoro bankrotirao i morao je dobiti pomoć EU,
Naprotiv! Island JE ODBIO pomoć i MMF-a u EU-a!
http://www.poslovni-savjetnik.com/finan ... z-mmf-i-eu
Ovdje je bitan samo predzadnji i zadnji pasus
http://www.business.hr/ekonomija/evo-za ... zavrsetkom
Mislim da je sav taj kazačok odradila EU, očekujući da će Island zavrištati za pomoć i onda
bi bilo: može, udjite u Eu (jer faktički Island je tehnički i praktično spreman). Onda bi Island duplo popušio. Izgubio bi suverenitet nad morem, "Kurta i Murta" bi lovio ribu u njihovim vodama (što se već dešava Hrvatskoj) i ihahaj godina bi vraćali dugove koje nisu napravili. Sostificirano, ali Islandjani su to sve odhebali i "zapjevali" Europi: ja te volim na svoj način...:))
Ja im skidam kapu.
Gray wrote:a Norveška je država sa 5 miliona stanovnika i velikom količinom nafte, što nema ni jedna druga država u EU. A uostalom, Norveška nije toliko van EU kao što svi misle, Ona je dio EEA (european economic area) i veliki dio legislative EU se primjenjuje i u Norveškoj. Studija koju su prošle godine radili na jednom Norveškom univerziteut je pokazala da je Norveška jednako povezana sa EU koliko i Velika Britanija.
Sve vezano za Norvešku što si rekao stoji. Ista priča je sa Švicarskom. A najbitnije od svega je: pravno su izvan EU. Poruka? Može se biti realno i bolji i kvalitetniji od EU, a ne biti u istoj.
Locked