paljenje kratkih svjetala po danju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Paljenje kratkih svjetala po danju?

DA
62
51%
NE
60
49%

Total votes: 122

sorcerer

#151 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by sorcerer »

ma ko se svadja ?

zar nije dovoljan argument :lol: :lol: :lol:
insomnia78

#152 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by insomnia78 »

68847 wrote:
sorcerer wrote:jeste li vi svi slijepi ili ja pisem na spanskom??

ko govori o kaznama?

vecina zemalja u Evropi je ukinula svjetla po danu prije 2 god ,kod nas jos nisu,u maju ce se usvojiti..
koliko je drzava zaradila za te 2 god. samo na gorivu od svih auta u bih? ne racunajuci KAZNE....jel sad kontas?
Ako mene pitaš, ja kontam al ne kontam - ako je tačno:

EU: Dnevna svjetla na automobilima

Od danas svi novi automobili moraju biti opremljeni dnevnim svjetlima
Od danas nadalje sve nove vrste osobnih i malih dostavnih vozila morati će biti opremljena dnevnim svjetlima (DRL). Od kolovoza 2012. to će se pravilo primjenjivati i na kamione i autobuse....

...onda se pitam da li je većina ukinula i da li će i BiH?
A koliko je/su država/e zaradila/le...? To ne znam.
Jest jarane ukinula. Ja zivim u Francuskoj i nisu obavezna.
A tih dnevnih ima zanemarivo malo vidim ih samo na pokojem bmw-u, audiju i citroenu

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
68847

#153 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by 68847 »

insomnia78 wrote:Jest jarane ukinula. Ja zivim u Francuskoj i nisu obavezna.
A tih dnevnih ima zanemarivo malo vidim ih samo na pokojem bmw-u, audiju i citroenu
E onda više ništa ne kontam.
Skyfox

#154 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Skyfox »

vozio sam s upaljenim svjetlima i prije nego sto je donesen zakon kod nas... jednostavno stvar navike...
Mlad i Nevin

#155 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Mlad i Nevin »

Nepaljenje svjetala na otvorenom putu je vozačka nekultura isto kao i nedavanje pokazivača pravca. A emko care, ti kad ga potjeraš 190 po našem autobaHnu nek ti je Bog dragi na pomoći. Mogu mislit kako opališ blicati (ali i po kočnici) kad vidiš autobus koji sa 100 km/h obilazi kamion koji ide 90, ili Golfa Duju koji sa jedva 110 obilazi autobus koji ide 100 km/h.. Nije džaba neki tamo inžinjer odredio ograničenje od 130 km/h. Ja se takvim delegatima koji ga ćeraju debelo preko ograničenja i blicaju ne bih sklonio ni za dukat. Po zakonu imam pravo obići sva vozila iz desne trake koja su sporija od mene pa se tek onda skloniti a ne da ulijećem u ''sendvič'' samo da bi baja s Audijem proletio...
goran16v

#156 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by goran16v »

Mlad i Nevin wrote:Nepaljenje svjetala na otvorenom putu je vozačka nekultura isto kao i nedavanje pokazivača pravca. A emko care, ti kad ga potjeraš 190 po našem autobaHnu nek ti je Bog dragi na pomoći. Mogu mislit kako opališ blicati (ali i po kočnici) kad vidiš autobus koji sa 100 km/h obilazi kamion koji ide 90, ili Golfa Duju koji sa jedva 110 obilazi autobus koji ide 100 km/h.. Nije džaba neki tamo inžinjer odredio ograničenje od 130 km/h. Ja se takvim delegatima koji ga ćeraju debelo preko ograničenja i blicaju ne bih sklonio ni za dukat. Po zakonu imam pravo obići sva vozila iz desne trake koja su sporija od mene pa se tek onda skloniti a ne da ulijećem u ''sendvič'' samo da bi baja s Audijem proletio...
A sta cemo s onima koji misle da ako vozis 200 treba da upalis duga svjetla (valjda da svi znaju da ides 200)?
emko1234

#157 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by emko1234 »

Mlad i Nevin wrote:Nepaljenje svjetala na otvorenom putu je vozačka nekultura isto kao i nedavanje pokazivača pravca. A emko care, ti kad ga potjeraš 190 po našem autobaHnu nek ti je Bog dragi na pomoći. Mogu mislit kako opališ blicati (ali i po kočnici) kad vidiš autobus koji sa 100 km/h obilazi kamion koji ide 90, ili Golfa Duju koji sa jedva 110 obilazi autobus koji ide 100 km/h.. Nije džaba neki tamo inžinjer odredio ograničenje od 130 km/h. Ja se takvim delegatima koji ga ćeraju debelo preko ograničenja i blicaju ne bih sklonio ni za dukat. Po zakonu imam pravo obići sva vozila iz desne trake koja su sporija od mene pa se tek onda skloniti a ne da ulijećem u ''sendvič'' samo da bi baja s Audijem proletio...
meni se ne moras ni sklanjat,dio naseg autoputa po kojem ja vozim brze je dio od izlaza kod ilijasa prema visokom,onaj veliki pravac i dio iza visokog nekh 5 km dug..tu ja vozim malo brze jer imam dobar pregled ceste a volim i pritisnut gas.. blicam iz jednog razloga,posto kod nas na cestama ima puno vozaca kojima su amidzici i dajdzici bili u komisiji na polaganju,pa ne znaju ni osnovne stvari,bolje blicat nego nastradat..
ti se ne sekiraj,nece tebe satrat kakav emko u tvom nacinu voznje,nego neki balo u neispravnom autu koje moze potegnut preko 2 glave al mu je zajebano zakocit onda..
daxon

#158 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by daxon »

Mnogi ovdje govore da se vozilo po danu može vidjeti i kada nema upaljena svjetla; da, međutim, ovdje nije u pitanju može li se vidjeti ili ne. U pitanju je "tajming", odnosno, kada i koliko brzo ćemo uočiti vozilo, tj. moguću opasnost.
Vozila sa upaljenim svjetlima otkrivaju se mnogo ranije, naročito pri skretanju, uslovima slabe svjetlosti poput šumskih puteva, dijelovima puta gdje su česte smjene osunčanog i zasjenčenog dijela puta, sunca koje je nisko na nebu, ili zakrčenih gradskih ulica za vrijeme špice.

Nekada u saobraćaju sekunde odlučuju o životu ili smrti, dakle, vrlo je važno hoćemo li prije ili kasnije uočiti potencijalnu opasnost. Naime, ukoliko vozilo ima upaljena svjetla, ranije ga uočavamo, a samim time se skraćuje vrijeme reakcije i sprečava veliki broj nesreća.
Također, bolja i lakša je procjena udaljenosti od nadolazećeg vozila.
Još jedna u nizu prednosti vožnje sa upaljenim svjetlima po danu jeste ta, da se lakše razlikuju vozila u pokretu od onih parkiranih, što je posebno od značaja za djecu i starije ljude prilikom prelaska ulice...

U suštini stvar je prosta, vidjeti i biti viđen, tj. više svjetla, više vidljivosti , a samim time povećana bezbjednost i manje udesa.
silver testelone

#159 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by silver testelone »

^ o tome se govori od početka... al nekima neće u glavu pa neće...
sorcerer

#160 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by sorcerer »

ja jedva cekam da se ukine taj clan zakona ,necu ih nikad upalit vise po danu :lol: :lol:
Better Man

#161 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Better Man »

Nema mi ništa mrže kad na ovih jadnih 38 kilometara našeg autoputa pretičem, a i za leđa lik koji nije ni blizu tebe blica da mu se skloniš. E takvim debilima se u inat ne sklanjam dok ne završim svoje preticanje, pa nek blica do sutra. Inače samo kod nas blicaju na autoputu. U Hrvatskoj i Evropi to nisam primjetio da iko radi!
Janjicar

#162 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Janjicar »

Šta ce se desiti ako ides brzinom svjetlosti i upalis svjetla ??? :D
technoGeek

#163 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by technoGeek »

Pa ako neko ide brze autoputem, a ti u lijevoj, normalno da ce ti blicati da se sklonis, ili eventualno dati do znanja da se ne prestrojavas iz desne u lijevu, kao sto se radi i u Srbiji, i Hrvatskoj i svugdje :roll:
Better Man

#164 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Better Man »

technoGeek wrote:Pa ako neko ide brze autoputem, a ti u lijevoj, normalno da ce ti blicati da se sklonis, ili eventualno dati do znanja da se ne prestrojavas iz desne u lijevu, kao sto se radi i u Srbiji, i Hrvatskoj i svugdje :roll:
Problem je kad je on iza tebe jedno 2 kilometra i odmah ti blica, a treba mu vremena da te stigne i generalno gledajući to je papanluk, jer ja nigdje osim u BiH nisam vidio da ti neko u takvimim situacijama blica. Obicno se prilagode tebi i kad ti zavrsis sa preticanjem i vratis se u desnu traku oni dodaju gasa i preteknu te.
sorcerer

#165 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by sorcerer »

Better Man wrote: Problem je kad je on iza tebe jedno 2 kilometra i odmah ti blica
pa mozda se zaletio papak a disk plocice zamijenio u proslom milenijumu :D
Mlad i Nevin

#166 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Mlad i Nevin »

technoGeek wrote:Pa ako neko ide brze autoputem, a ti u lijevoj, normalno da ce ti blicati da se sklonis, ili eventualno dati do znanja da se ne prestrojavas iz desne u lijevu, kao sto se radi i u Srbiji, i Hrvatskoj i svugdje :roll:
A ko kaže da se moraš sklonit baji iako je mnogo brži od tebe? Ti kad se uključiš u lijevu traku valjda imaš pravo da obiđeš sva sporija vozila pa se onda vratiš u desnu, a baja nek prikoči pa poslije nek ubrzava...
technoGeek

#167 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by technoGeek »

Pa drugo su obilazenja, i za to nista nisam rekao. I sam obilazim, ali kada vidim masinu da blica, normalno da necu nastaviti lijevom ,nego cu se vratiti ponovo u traku gdje sam bio, bar me to nista ne kosta.
emko1234

#168 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by emko1234 »

Better Man wrote:
Problem je kad je on iza tebe jedno 2 kilometra i odmah ti blica, a treba mu vremena da te stigne i generalno gledajući to je papanluk, jer ja nigdje osim u BiH nisam vidio da ti neko u takvimim situacijama blica. Obicno se prilagode tebi i kad ti zavrsis sa preticanjem i vratis se u desnu traku oni dodaju gasa i preteknu te.
problem je kad ti pretices s renolom od 75ks i kad ti za ubrzanje od 110-120 do 140-150 do kad ides da preteknes par auta koja idu jedan iza drugog treba minimalno 30 sekundi..
a neko ko ti se problizava i 500 il 1000 metara je iza tebe i vozi 160 il vise jer ljudi realno voze tako i kod nas(mene je neki dan preletio lik sa bmw-om e60 i isao je sigurno preko 200 na ulazu u visoko)prelazi u sekundi preko 50m i dok ti izvrsis preticanje on ti je vec na repu..zar nije logicnije da ti blicne par puta da ti pricekas da prodje il si to jedan od onih pametnih sto krenu u preticanje i nekad ce zavrsit pa iza njih bude kolona od 10 auta..trebas znati sta ti auto moze i drzat se nekih nepisanih pravila..
ja ne kazem..ima ljudi koji su bezobrazni pa blicaju a treba im minuta da te stigne minimalno..brate kad vidim da se munjevito priblizava covjek i da ce me preteci kroz 10-15 sekundi..ne znaci mi nista da ga pustim pa da onda preticem..
u svakom slucaju bolje mi je to,nego da mislim hoce li levat moci zakocit il ce me ljuljnut u guzove s jedno 150 pa ode sve u p.m...
Mlad i Nevin

#169 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Mlad i Nevin »

Nisam mu dužan skloniti se sve dok ne obiđem sva vozila u blizini. To neću uraditi iz principa jer i ja imam pravo da vozim po pravilima kao i on. Druga stvar je ako ja hoću da se uključim u lijevu a on sa 500 metara piči i blica. Onda bi bio red da ga pustim, ali ako sam ja već u lijevoj započeo obilaženje a on leti sumanuto zamnom, nema smisla da me istjeruje s trake. Ako on ima jaču mašinu neka malo spusti na ograničenje pa nek poslije nagazi kad se ja vratim u desnu. Ne pada mi napamet ulijetati između dva vozila u sendvič. Ako se on može proseravati tom prebrzom vožnjom mogu i ja voziti normalno.
emko1234

#170 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by emko1234 »

to ok,u ovom slucaju si upravu..ne znam koliko si puta vidio da na autoputu neko pocne preticat 500 metara prije,tj nije jos ni dosao do auta koje hoce da pretekne a on je vec u lijevoj traci a ubrzava ko trabant,i kaze nemoj mu blicat :lol: :lol:
vukojebina

#171 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by vukojebina »

Kad preticem naravno prvo pogledam da neko nece pokupit, onda malo u daljinu pogledam da li se neko nabrijo lijevom trakom, jer sto bezveze da usporava covjek...
Nista mi mrze nema kad vidim 2 km ispred sebe debila sa cliom kako vozi par minuta iza kamiona,i kad ja pridjem na 100 metara on izbaci zmigavac i odma ulijece u lijevu traku...ne da bi blico takvim kretenima, nego bi se i kamenjem baco na njeg... I da, ne divljam uopste autoputem, vec podesim tempomat na 150-160, zavisi gdje vozim...

A ovaj sto nije vidio nigdje u hri evropi da ljudi blicaju, mene interesuje ukojoj je toon evropi bio.. Ja sam zbog slovaka, ceha, madjara kad idu na odmor razmisljo da ugradim kakve reflektore pozadi...jer ti debili blicaju i u desnoj traci kad si, da se sklonis u lijevu :)
Mlad i Nevin

#172 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Mlad i Nevin »

Jednom sam naletio na Golfa II koji je bio toliko spor da je bježao u zaustavnu traku :D On i jedan krš od autobusa su napravili kvalitetnu gužvaru. Duja ide 70 a bus ga obilazi sa 75 km/h :shock:
gumifufna

#173 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by gumifufna »

I mene nervira to blicanje.pretezno vozim po ogranicenju.Ako je ogranicenje 130 i ja obilazim kamion ili bus zasto da se sklonim nekom papku koji blica iza mene koji vozi preko ogranicenja i krsi zakon.U Njemoackoj je zabranjeno blicanje i moras drzati odstojanje jer ne znas koje za volanom ispred tebe ,jer tim svojim postupkom mozes izazvati paniku kod vozaca ispred i da napravi udes sto se desavalo dosta puta.
Sto se tice teme ,upaljena svjetla dosta pomazu u saobracaju (bar meni)Dosta prije uocim auto koji mi dolazi u susret a isto tako i auto koje je ispred mene
sabanss

#174 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by sabanss »

Better Man wrote:
Nema to veze sa papanlukom vec sa zakonom. U vecini zemalja koje su dobile autoput prije 2005. blicanje je zakonom zabranjeno. Vjerujem da se blicalo i po Njemackoj ali 47' :D

Kod nas ti je nesto kao nacionalni sport :D Ja bih predlozio da svi natakarimo i rotacije na auta kao obaveznu opremu :D
holowey

#175 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by holowey »

ako i kad ukinu taj clan zakona o ukljucenim svjetlima po danu, sta da rade vozaci cija auta imaju automatsko ukljucivanje svjetala po startanju motora? hoce se morati to prepravljati ili ce po ukidanju tog clana biti pusteno na volju ko hoce da vozi sa svjetlima po danu ko nece?
Post Reply