Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udruženi zl

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
zemo_online

#151 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zemo_online »

da su ostavili kljujica vjerovatno bi situacija isla drugim tokom,zatim ubistvo hos i blaz kraljevic.
pa kljujica su pokusali otrovat tamo nedje u grudama.

nego gledam Hrvatsku Kroniku BIH koju prikazuje htv 1 puta sedmicno. oni huskaju na svoj nacin a osim toga ima i dezinformacija.
u epizodi od 14.4. navode primjere diskriminacije hrvata u bih tj. federaciji i navode argumente kako i politicari iz reda ostalih naroda to javno i priznaju ,narocito Tihic. Svako malo neki od hrvatskih politicara iz bih i hrvatske pomenu Tihica kako on kao Bosnjak tvrdi kako postoji diskriminacija. diskriminacija je u tome sto ima samo 32% hrvata u administraciji toj i toj na nivou FBIH(ne sjecam se tacno),zatim SAMO 22% na tom i tom nivou itd. vjerovatno bih ih trebalo bit 80% pa da ne bi bilo ugrozenosti.
u epizodi od 21.4. stavljaju u isti kontekst ahmice i trusinu navodeci kako su se desili isti dan i kako je to oznacilo pocetak rata izmedju HVO i ABIH, navodeci kako su oba bili uzasni zlocini.
na kraju se poceli izvinjavat za gresku koju su naveli u prosloj epizodi jer kupres nisu branile samo te i te jedinice HVO vec je bila i jedinica iz Duvna. nevjerovatno ali ni jedna rijec o ABIH.
ukratko pristrana emisija,narocito zadnje 2 epizode.

i da ,otvorenje onkoloskog centra u mostaru od saudijskih para, nije moglo protec bez popa koji je je lijecnicima odrzao bukvicu kako treba prema pacijentima da se ponasaju.
ne mogu ni jednu zgradu otvoriti bez popa.
zović

#152 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

Prema bošnjačkoj i dijelu hrvatske javnosti, RH je u jednom trenutku bila agresor u BiH, a u drugom, kada je na temelju sporazuma Tuđman – Izetbegović sudjelovala u zajedničkim borbama protiv srpske vojske, nije. Budući da je Republika Srpska priznati entitet današnje BiH, a vojska RS-a dio njenih oružanih snaga, dosljedno bi slijedilo da je RH i 1995. vršila agresiju na BiH, ali i s druge strane i da je BiH godinama vršila agresiju na RH, jer je njezina današnja vojna sastavnica, vojska RS-a, napadala RH i razarala njene gradove.

Prema ratnim transkriptima od 1991. do 1993. godine, Alija Izetbegović obećavao je Veljku Kadijeviću da JNA neće imati problema u Bosni kao što ima u Hrvatskoj, jer je opstanak Jugoslavije u interesu Muslimana.

Čak je predlagao i odredbu prema kojoj BiH ne bi mogla proglasiti neovisnost iako je JNA već izvela agresiju na tu zemlju.

Transkripti rasvjetljavaju i ulogu Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana tijekom hrvatsko-muslimanskog rata u srednjoj Bosni. Ivo Komšić, član ratnog Predsjedništva, podsjeća kako je Tuđman odbio savez s Izetbegovićem da vojnički porazi Radovana Karadžića, na što je Izetbegović ponudio novi prijedlog.

Međunarodna zajednica ponudila je Sarajevu da se BiH podijeli na tri republike koje će biti u uniji, no kako se u toj zemlji priznavala samo vojna nadmoć, takvi politički prijedlozi nikada nisu provedeni.

Novi transkripti potvrđuju kako je Izetbegović bio nesigurna osoba koja je često mijenjala mišljenje, te je BIH vidio najprije u Jugoslaviji, zatim u konfederaciji, a naposljetku kao unitarnu državu.

Šta je istina?
kannonnen

#153 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kannonnen »

@Zovicu

Evo istine. Glavni zapovijendik HOS-a 1992. porucuje svim Hrvatima i "Muslimanima" da ne uzimaju u obzir dogovore Mate Bobana i Radovana kradzica. Porucuje kako "nema podjele BiH", "Mi nismo spremni na izdaju."

Image

Sta je se desilo sa ovim covijekom koji je bio lojalan drzavi? Ubio ga je Tudjman na vrlo jeftin nacin i cao djaci. Vidijet ces da Hrvata za 20 godina nece biti u BiH upravo zbog te politike. 2008. Biskupska konferencija najavljuje da je ukupan broj Hrvata u BiH 450.000 u vrh glave. Sto znaci da je 450.000 tad abio maksimum. Sada je maksimum mozda 420.000 a realna cifra mozda 400.000.

Kada skontamo da u Sarajevu zivi 15.000 od tih Hrvata i jos 35.000 u Tuzli (koji su vise Bosnjaci katolici nego Hrvati) pa onda u Srednjoj Bosni, Zepcu zivi 60.000 Hrvata u Bosnjackoj vecini. Pa onda u Distriktu Brckom, Posavini, Zenici, Bihacu, Maglaju, Gradacu jos nekih 50.000 Hrvata. Sve kada se odbije ima Hrvata u Hercegovini mozda 200.000.

A onda uzimamo http://www.fzs.ba prirodni prirastaj Hercegovackih kantona i vidimo da je u minusu vec 20 godina. Za 20 godina sve je zavrseno.

Tudjman i kompanije ce tada biti dio historije a Hrvati ce se asmilirati u katolike Bosance oni koji ostaju. To se danas vec desava u srednjoj Bosni. Otidji u Travnik, Fojnicu, Jajce i vidi Hrvata kako oni tamo zive. Svake godine su vise su Bosnjaci.
kv99

#154 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kv99 »

zović wrote:Prema bošnjačkoj i dijelu hrvatske javnosti, RH je u jednom trenutku bila agresor u BiH, a u drugom, kada je na temelju sporazuma Tuđman – Izetbegović sudjelovala u zajedničkim borbama protiv srpske vojske, nije. Budući da je Republika Srpska priznati entitet današnje BiH, a vojska RS-a dio njenih oružanih snaga, dosljedno bi slijedilo da je RH i 1995. vršila agresiju na BiH, ali i s druge strane i da je BiH godinama vršila agresiju na RH, jer je njezina današnja vojna sastavnica, vojska RS-a, napadala RH i razarala njene gradove.

Prema ratnim transkriptima od 1991. do 1993. godine, Alija Izetbegović obećavao je Veljku Kadijeviću da JNA neće imati problema u Bosni kao što ima u Hrvatskoj, jer je opstanak Jugoslavije u interesu Muslimana.

Čak je predlagao i odredbu prema kojoj BiH ne bi mogla proglasiti neovisnost iako je JNA već izvela agresiju na tu zemlju.

Transkripti rasvjetljavaju i ulogu Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana tijekom hrvatsko-muslimanskog rata u srednjoj Bosni. Ivo Komšić, član ratnog Predsjedništva, podsjeća kako je Tuđman odbio savez s Izetbegovićem da vojnički porazi Radovana Karadžića, na što je Izetbegović ponudio novi prijedlog.

Međunarodna zajednica ponudila je Sarajevu da se BiH podijeli na tri republike koje će biti u uniji, no kako se u toj zemlji priznavala samo vojna nadmoć, takvi politički prijedlozi nikada nisu provedeni.

Novi transkripti potvrđuju kako je Izetbegović bio nesigurna osoba koja je često mijenjala mišljenje, te je BIH vidio najprije u Jugoslaviji, zatim u konfederaciji, a naposljetku kao unitarnu državu.

Šta je istina?
zovicu pa ti se sve vise upetljavas u te svoje lazi da vise nemas pojma sta pricas. Od " rvatcka vas je branila " pa do " vi ste vrsili agresiju na rvacku " :lol: Kakvesue to glupost jer da imalo znas ne bi to provaljivao.Jer kada se gleda dosljedno, a to ti uposte ne radis jer bi tada priznao ono sto znas da su kvislinzi iz Bosne i Hercegovine isti kao i iz rvacke, Bosna i Hercegovina nije mogla biti agresor prema rvackoj jer zvanicna vlada nije imala kontrolu nad kivsilinskim formacijama i nije nikada izdala naredbu za tako nesto. Ni prije ili u toku agresije za razliku od franje i njegovih poslusnika.
Isto tako odkud ti ta glupost da je reahmetli predsjednik Izetbegovic pregovarao sa Kadijevicem 1993 kada je svima ko imalo zna o tome poznato da je Kadijevic tada vec bio skolonjen u stranu. I rekao sam ti da je ljigavo to sto radis i sve to vise i vise pokazujes jer pokusavas da lazima o 1993 opravdas nesto sto se dogodilo 1992. Ili je po tebi francek imao magicnu kuglu pa je zato januara 1992 zagovarao podjelu Bosne i Hercegovine sa slobom zbog onoga sto je po tebi rahmetli predsjednik Izetbegovic radio 1993 :-) Sve se vise upetljavas u te lazi jer osjecas da nemas drugog nacina da opravdas sto svako sa imalo osjecaja stida ne bi ni pokusao da opravda.
I jos jednom da podjetim na cinjenice:
- francek je zagovarao podjelu Bosne i Hercegovine prije otvorene cetnicke agresije.
- konstitutivan narod nema pravo da zapisava teritoriju kako mu se prohtije pa je erceg crpska isti isprdak kao i RSK i njeni "bojovnici " isti kao i cetnici iz RSK.
zović

#155 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

kannonnen wrote:@Zovicu

Evo istine. Glavni zapovijendik HOS-a 1992. porucuje svim Hrvatima i "Muslimanima" da ne uzimaju u obzir dogovore Mate Bobana i Radovana kradzica. Porucuje kako "nema podjele BiH", "Mi nismo spremni na izdaju."

Image

Sta je se desilo sa ovim covijekom koji je bio lojalan drzavi? Ubio ga je Tudjman na vrlo jeftin nacin i cao djaci. Vidijet ces da Hrvata za 20 godina nece biti u BiH upravo zbog te politike. 2008. Biskupska konferencija najavljuje da je ukupan broj Hrvata u BiH 450.000 u vrh glave. Sto znaci da je 450.000 tad abio maksimum. Sada je maksimum mozda 420.000 a realna cifra mozda 400.000.

Kada skontamo da u Sarajevu zivi 15.000 od tih Hrvata i jos 35.000 u Tuzli (koji su vise Bosnjaci katolici nego Hrvati) pa onda u Srednjoj Bosni, Zepcu zivi 60.000 Hrvata u Bosnjackoj vecini. Pa onda u Distriktu Brckom, Posavini, Zenici, Bihacu, Maglaju, Gradacu jos nekih 50.000 Hrvata. Sve kada se odbije ima Hrvata u Hercegovini mozda 200.000.

A onda uzimamo http://www.fzs.ba prirodni prirastaj Hercegovackih kantona i vidimo da je u minusu vec 20 godina. Za 20 godina sve je zavrseno.

Tudjman i kompanije ce tada biti dio historije a Hrvati ce se asmilirati u katolike Bosance oni koji ostaju. To se danas vec desava u srednjoj Bosni. Otidji u Travnik, Fojnicu, Jajce i vidi Hrvata kako oni tamo zive. Svake godine su vise su Bosnjaci.
Nije li pokojni Blaž za mnoge bošnjake i hrvate bio samo ustaški exstremista pa mi je malo nerazumljivo da ga se uzima za primjer očuvanja multikulturalne i multietičke države BIH
Da se razumjemo Kraljević se isključivo borio za Hrvatsku u ,,povjesnim i prirodnim granicama,,tj .do rijeke Drine!
Šta se tiče Hrvata i njihovog nestanka iz države BIH ako nas nestane neće biti ni ove države!
,,Teško domu bez ljubavi bratske,zemlji Bosni bez zemlje Hrvatske,,reče davno jedan poznati bošnjak!
Aksiom koji vrijedi i danas!
kannonnen

#156 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kannonnen »

@Zovicu

Kakav ustaski ekstemista? Blaz Kraljevic je se borio za Bosnu i borio je se za ideal da se interesi Hrvatske moraju braniti na Drini. Sto ne znaci da je on bio za Hrvatsku do Drine vec za RBIH.

No nije bitan Blaz Kraljevic. Bitno je ono sto on pise. On pise 1992.:
"Nema podjele BiH"

i pise
"Mi nismo spremni za izdaju."
i pise:
"Ne uzimajte u obzir ono sto radi HVO i Mate Boban. Neka se HVO stavi pod nasu komandu a HOS je jedna BH vojna formacija."
Sta je tu bitno. Bitno je da je znaci da je postojala 1992. politika Hrvatska koja je se sa Karadzicem dogvorala o podjeli BiH. Znaci 1992. kada rat izmedju ARBIH I HVO-a jos i nije poceo. Bitno je to! A Blaz Kraljevic tu nije bitan uopste. Bitno je ono sto on pise. On HOS naziva jednom BH vojnom postrojbom; vojnom postojbom koja je lojalna drzavi i porucuje HVO-u da isto bude BH postojba i da se stavi u sluzbu drzave a ne da je dijeli.

Znaci ko je po Blazu Kraljevicu dijelio BiH. Zasto ste trovali Stijepana Kljujica; glavnog covijeka HDZ-a? Samo zato sto je bio lojalan BiH? Zasto je dosao Mesic u Sarajevo da ga smjeni po naredbi Tudjmana?

Bit ce Hrvatske i BiH za 30 godina. Samo Hrvati nece u BiH nikada vise neku ulogu znacajnu. Prirodni prirastaj na godinu je njihov -2500 a Bosnjacki +4500 a RS-a -4500 (vide zavod za statistiku ako mislis da lazem) a takav prirodni prirastaj je smao rezulatat mladih Hravta i Srba koji odlaze ili su vec otisli.
zambaklija

#157 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zambaklija »

ja sam u suštini zbunjen sa tom situacijom i odnosom???npr.ratuje se između separatista po samo odabiru hrvata i legalnih snaga vlade BiH a opet sva pomoć ide preko Hrvatske,sam sam učesnik nekoliko konvoja i mogu reći da su nas više opelješili neki merhameti nego neko drugi,opet bihaćki kraj se snadbijeva iz Zagreba,svojim očima sam gledao kako hvo vojna vozila dolaze pred ambasadu bih u zabregu i fino i uredno čekaju da dođu nared za neku dokumentaciju????haj budi pametan...neponovilo se...
zović

#158 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

zambaklija wrote:ja sam u suštini zbunjen sa tom situacijom i odnosom???npr.ratuje se između separatista po samo odabiru hrvata i legalnih snaga vlade BiH a opet sva pomoć ide preko Hrvatske,sam sam učesnik nekoliko konvoja i mogu reći da su nas više opelješili neki merhameti nego neko drugi,opet bihaćki kraj se snadbijeva iz Zagreba,svojim očima sam gledao kako hvo vojna vozila dolaze pred ambasadu bih u zabregu i fino i uredno čekaju da dođu nared za neku dokumentaciju????haj budi pametan...neponovilo se...

Slažem se da je situacija bila krajnje zbunjujuća i ne baš jasna!!
Slažem se! Ne ponovilo se!
zović

#159 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

kannonnen wrote:@Zovicu

Kakav ustaski ekstemista? Blaz Kraljevic je se borio za Bosnu i borio je se za ideal da se interesi Hrvatske moraju braniti na Drini. Sto ne znaci da je on bio za Hrvatsku do Drine vec za RBIH.

No nije bitan Blaz Kraljevic. Bitno je ono sto on pise. On pise 1992.:
"Nema podjele BiH"

i pise
"Mi nismo spremni za izdaju."
i pise:
"Ne uzimajte u obzir ono sto radi HVO i Mate Boban. Neka se HVO stavi pod nasu komandu a HOS je jedna BH vojna formacija."
Sta je tu bitno. Bitno je da je znaci da je postojala 1992. politika Hrvatska koja je se sa Karadzicem dogvorala o podjeli BiH. Znaci 1992. kada rat izmedju ARBIH I HVO-a jos i nije poceo. Bitno je to! A Blaz Kraljevic tu nije bitan uopste. Bitno je ono sto on pise. On HOS naziva jednom BH vojnom postrojbom; vojnom postojbom koja je lojalna drzavi i porucuje HVO-u da isto bude BH postojba i da se stavi u sluzbu drzave a ne da je dijeli.

Znaci ko je po Blazu Kraljevicu dijelio BiH. Zasto ste trovali Stijepana Kljujica; glavnog covijeka HDZ-a? Samo zato sto je bio lojalan BiH? Zasto je dosao Mesic u Sarajevo da ga smjeni po naredbi Tudjmana?

Bit ce Hrvatske i BiH za 30 godina. Samo Hrvati nece u BiH nikada vise neku ulogu znacajnu. Prirodni prirastaj na godinu je njihov -2500 a Bosnjacki +4500 a RS-a -4500 (vide zavod za statistiku ako mislis da lazem) a takav prirodni prirastaj je smao rezulatat mladih Hravta i Srba koji odlaze ili su vec otisli.
On je u svojim postrojbama imao slobodoljubive i hrabre hrvate i bošnjake jednako kao i Daidža,no gotovo podjednako ih nisu voljeli Zagreb i Sarajevo!
Ljudi na terenu su bili nešto potpuno drugo i svjesni prave opasnosti, sve dok šejtan nije došao po svoje i gotovo sve posvađao a njih maknuo!
kannonnen

#160 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kannonnen »

@ zambaklija

Moj otac je bio zaduzen za hidrocentrale u Jajcu i u Jablanici. On je bio finansijski direktor tih centrala ili nesto u tom smislu. Sto znaci da je imao i odgovornost da u koliko s enesto na tim centralama pokvari da naruci tu elektroniku i da osigura transport iste do tih centrala.

Imao je HVO putovnicu i putovnicu Armije RBiH. Kada niko od Bosnjaka nije mogao proci kroz Hrvatske check-pointove u Hercegovini moj otac je tu prolazio. Jer na njegovoj putovnici je se nalazio ne samo pecat HVO-a vec i potpis glavnog zapovijednika Herceg Bosne i Mate Bobana i Gojka Suska i sta vec ne. Jer je i Herceg Bosna imala koristi od te struje koja je se tu proizvodila (cak i u ratu su postojali dogovori).

Bio je non stop na Relaciji recimo: Zagreb-Jablanica; Jajce- Kiseljak- Sarajevo. I uvijek mi je pricao kako je HVO funkcionisao. Recimo dodje 40 slepera humaniratne pomoci za Sarajevo. HVO to naravno zaustavi na svojim check pointovima u Hercegovini. I onda kaze:"od 40 kamiona 20 ostavljate ovdje a 20 mogu ici dalje."

Moj otac je bio svjedok toga jer je na nekim od tih prelaza nekada proveo i po cijelu noc. Niko mu nista nije mogao samo zato sto je imao tu putovnicu i bio je zasticen ko medvjed iako je imao tipicno muslimansko ime sa potpisom Gojka Suska i njihovog generala on je bio siguran da mu niko nemoze nista. Ali HVO je jednostavno krao sve. Od humanitarne pomoci a da o naoruzanju ne pricam. Recimo dodje brod u Split pun naoruzanja za ARBIH; od toga Hrvatska naplati svoj dio i uzme dio toga a onda HVO u Hercegovini uzme jos pola toga. Ono sto bi ostalo su mrvice.

A to sto HVO oduzme opet nama prodaje i mi duple placamo. Zato kazem jednostavno Hrvatsko pitanje imamo sansu da rijesimo u narednih 20-30 godina za sva vremena kako se to vise nebi ponovilo.
zović

#161 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

kannonnen wrote:@ zambaklija

Moj otac je bio zaduzen za hidrocentrale u Jajcu i u Jablanici. On je bio finansijski direktor tih centrala ili nesto u tom smislu. Sto znaci da je imao i odgovornost da u koliko s enesto na tim centralama pokvari da naruci tu elektroniku i da osigura transport iste do tih centrala.

Imao je HVO putovnicu i putovnicu Armije RBiH. Kada niko od Bosnjaka nije mogao proci kroz Hrvatske check-pointove u Hercegovini moj otac je tu prolazio. Jer na njegovoj putovnici je se nalazio ne samo pecat HVO-a vec i potpis glavnog zapovijednika Herceg Bosne i Mate Bobana i Gojka Suska i sta vec ne. Jer je i Herceg Bosna imala koristi od te struje koja je se tu proizvodila (cak i u ratu su postojali dogovori).

Bio je non stop na Relaciji recimo: Zagreb-Jablanica; Jajce- Kiseljak- Sarajevo. I uvijek mi je pricao kako je HVO funkcionisao. Recimo dodje 40 slepera humaniratne pomoci za Sarajevo. HVO to naravno zaustavi na svojim check pointovima u Hercegovini. I onda kaze:"od 40 kamiona 20 ostavljate ovdje a 20 mogu ici dalje."

Moj otac je bio svjedok toga jer je na nekim od tih prelaza nekada proveo i po cijelu noc. Niko mu nista nije mogao samo zato sto je imao tu putovnicu i bio je zasticen ko medvjed iako je imao tipicno muslimansko ime sa potpisom Gojka Suska i njihovog generala on je bio siguran da mu niko nemoze nista. Ali HVO je jednostavno krao sve. Od humanitarne pomoci a da o naoruzanju ne pricam. Recimo dodje brod u Split pun naoruzanja za ARBIH; od toga Hrvatska naplati svoj dio i uzme dio toga a onda HVO u Hercegovini uzme jos pola toga. Ono sto bi ostalo su mrvice.

A to sto HVO oduzme opet nama prodaje i mi duple placamo. Zato kazem jednostavno Hrvatsko pitanje imamo sansu da rijesimo u narednih 20-30 godina za sva vremena kako se to vise nebi ponovilo.

A zločast si malo više nego treba!
To ti nije dobro!
kannonnen

#162 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kannonnen »

Svi mi uglavnog tako mislimo moj zovicu. Samo ovi neki drugi to iskreno ne govore. Nisam zlocast samo sam iskren. Ksda je Hrvatska mogla izmanipulirati Hrvate bIh nakon 50 godina komunizma mocice uvijek. Jedini nacin je da izgradimo Herceg Bosnu u Zagrebu i da napravimo tamo jos par kwartova gdje ce biti ljepsa i bolja HRHB.
zović

#163 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

kannonnen wrote:Svi mi uglavnog tako mislimo moj zovicu. Samo ovi neki drugi to iskreno ne govore. Nisam zlocast samo sam iskren. Ksda je Hrvatska mogla izmanipulirati Hrvate bIh nakon 50 godina komunizma mocice uvijek. Jedini nacin je da izgradimo Herceg Bosnu u Zagrebu i da napravimo tamo jos par kwartova gdje ce biti ljepsa i bolja HRHB.
Pusti kvartove u Zagrebu ili Stambolu!Okreni se budućnosti i zacijeljenju starih rana te mirnom vraćanju etničkih prostora koji vam pripadaju ali ne na račun hrvata jer vam ih oni uglavnom nisu uzeli!
Hrvati su ovdje naj stariji narod pa valjda to znadeš!
Vidiš li da nema salameta sa ovakvom bošnjačkom politikom ni u jednoj sferi društvenog ili političkog življenja pa čak ni u sportu!
kannonnen

#164 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kannonnen »

Katolike Bosne su Bosanski kraljevi nazivali Bosnjacima. Franjevci i svi drugi su ih nazivali Bosancima do 19. vijeka. Papa Innocencije II i Pape Innocencije III kao i Papa Urvan III i IV nazivaju katolike Bosne sa rijecima:
"nationen Bossnessis" (narod Bosanski). U 13. i 14. vijeku!
Upravo su se franjevci najvise bunili kada je njih Hrvatska nasilno asmilirala u Hrvate u 19. vijeku. Sam predsjednik HDZ-a je rekao 1992. godine; Stijepan Kljujic:
"Mi smo uvijek bili etnicki Bosanci a nase hrvatstvo je produkt jedne nacionalne ideologije iz 19. vijeka."
Vidi kako je Hrvatska pohrvacivala katoliek od 1832-1890. godine:

Fra. Antun Knezevic (1834.- 1889.)

Clanak u listu "Bosanski prijatelj" iz 1870. godine.

Image
"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."
Last edited by kannonnen on 22/04/2012 16:26, edited 3 times in total.
kannonnen

#165 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kannonnen »

Jedno je nacija a drugo je rod i etnicka pripadnost. Etnicka pripadnost ide mnogo duble. Eno komandir policije Mostara je bio Zeljko Bosnjak. Znaci Bosnjak porijekom. Preadjed je se izjasnjavao kao Bosnjak kao i njegov praprapra djed u kraljevini Bosni.

Nema niti jednog spomena Hrvatskog imena do 19. vijeka u Bosni. Ima ga u Turskoj Hrvatskoj (Bihac, Cazin) ali ne u Bosni i Hercegovini.

U buducnosti vidim nasu bracu katolicku koja je uvijek drzila do tradicija bosanskih kraljeva; da se ponovo vrate u Bosnjastvo. To je jedina solucija i t oje u vodstvo HDZ-a propagiralu. Oni su nas rod. Ako nece da budu nas rod imaju HRHB u Zagrebu neka nastavljaju da je popunjavaju i to je to.
zović

#166 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

kannonnen wrote:Jedno je nacija a drugo je rod i etnicka pripadnost. Etnicka pripadnost ide mnogo duble. Eno komandir policije Mostara je bio Zeljko Bosnjak. Znaci Bosnjak porijekom. Preadjed je se izjasnjavao kao Bosnjak kao i njegov praprapra djed u kraljevini Bosni.

Nema niti jednog spomena Hrvatskog imena do 19. vijeka u Bosni. Ima ga u Turskoj Hrvatskoj (Bihac, Cazin) ali ne u Bosni i Hercegovini.

U buducnosti vidim nasu bracu katolicku koja je uvijek drzila do tradicija bosanskih kraljeva; da se ponovo vrate u Bosnjastvo. To je jedina solucija i t oje u vodstvo HDZ-a propagiralu. Oni su nas rod. Ako nece da budu nas rod imaju HRHB u Zagrebu neka nastavljaju da je popunjavaju i to je to.

Nije istina!
Naprotiv Hrvatsko ima je dominantno poglavito kod bos. franjevaca(čitav niz od 15st pa nadalje) !
I.Tonko Mrnavić bosanski biskup koji se naziva i Bošnjakom piše...(1580-1637)

Biše roda svoga zator ju vidila,
Puka harvatskoga razutje slišala,
Pod Turci Bosnu svu biše oplakala,

Hercega daržavu zgubljenu jadala ...

Hrvatski jezik sa elementima čakavštine vidljiv je još uvjek za vladavine Turaka i u djelima boš.pjesnika M.Uskufija a ima je i na stećcima(Foča i još neki ...)!
Bihać i Cazin(turska hrvatska)su posebna priča,no otvori temu ...
kannonnen

#167 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kannonnen »

Pises gluposti. Bilo je i Hrvata u kraljevini Bosni ali ne u Bosni. To nadji mi jedan spomen hrvata u Bosni prije 19. vijeka. Bilo ih je u Kljucu odakle su prelimici Horvati (hrvatskoga puka plemici) ili u Biscu (Bihacu) ili Cazinu, Livnu ali to nije Bosna vec krajina.

Katolici Bosne se osvijscuju u Hrvate nasilnim methodama u 19. vijeku a franjevci osnivaju listove i novine da se bore proiv toga. To su bar neke cinjenice.

Ne lazu valjda Pape kada govore o naciji Bosanaca katolika i nevjernika?
fc.velež-religija

#168 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by fc.velež-religija »

I tako...prije par dana...ja u Grudama.U priči sa jednim lokalnim čovjekom,onako usput.Pita on mene,je li OBI na 'našoj' ili balyjskoj strani :-D Kažem mu ja na našoj...
E sada,koja je koja strana,koja je grudska,koja mostarska...to bi mogli ovi politički analitičari odgovoriti...

Zoviću,nemoj se naći uvrijeđen,ali jako si naporan.Nekako si 'potežak',djeluješ kao neki štreber.
Bok stari!
zović

#169 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

kannonnen wrote:Pises gluposti. Bilo je i Hrvata u kraljevini Bosni ali ne u Bosni. To nadji mi jedan spomen hrvata u Bosni prije 19. vijeka.

Evo tu je!
Pišeš gluposti ta ima ih koliko hoćeš!
1636 fra Jeronim Lučić iz Brgula pokraj Vareša dobiva na dar pjesmu od rođaka Augustina Vlastelinovića iz Sarajeva ...
ona glasi
...Još odkad Banovo pomanjka kraljevstvo,
Razsu se Stipanovo herceško gospodstvo.
Moguće vladarstvo kralja bosanskoga
Zatr se hrabrenstvo puka harvatskoga ...'
zović

#170 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

fc.velež-religija wrote:I tako...prije par dana...ja u Grudama.U priči sa jednim lokalnim čovjekom,onako usput.Pita on mene,je li OBI na 'našoj' ili balyjskoj strani :-D Kažem mu ja na našoj...
E sada,koja je koja strana,koja je grudska,koja mostarska...to bi mogli ovi politički analitičari odgovoriti...

Zoviću,nemoj se naći uvrijeđen,ali jako si naporan.Nekako si 'potežak',djeluješ kao neki štreber.
Bok stari!

Ugodan dan! :-D
fc.velež-religija

#171 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

zović wrote:
kannonnen wrote:Pises gluposti. Bilo je i Hrvata u kraljevini Bosni ali ne u Bosni. To nadji mi jedan spomen hrvata u Bosni prije 19. vijeka.

Evo tu je!
1636 fra Jeronim Lučić iz Brgula pokraj Vareša dobiva na dar pjesmu od rođaka Augustina Vlastelinovića iz Sarajeva ...
ona glasi
I kakve sad ovo ima veze sa temom?
Župski zapisi :lol: :dance:
Ima li igdje zapisano općenje sa prvopričesnicima? :dance:
kannonnen

#172 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kannonnen »

zović wrote:

Evo tu je!
ona glasi
Jeste a sa pukom Hrvatskim misli na Hrvoja Vukcica Hrvatinica. Hajde stavi cijelu pjesmu a ne vadi iz kontexta. Pa da vidimo to spominjanje Hrvata.. Cijelu pjesmicu zelim pa da vidis kako cu te povaljati ovdje.
kannonnen

#173 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kannonnen »

God. 1661. pećki patrijarh došao je u Bosnu s carskim fermanom, da podvrgne katolike pod svoju vlast. U tom radu naišao je na jak otpor katolika u Hlivnu. Kada je patrijarh pred hlivanjskim kadijom dokazivao svoja prava, mjesni katolici pobunili su se, pa je i muško i žensko navalilo na mešćanu (sudnicu). U bijesu sudnicu su razvalili, a kadija i patrijarh teškom mukom iznijeli su žive glave. O tome je narod spjevao narodnu pjesmu, koju je kasnije zabilježio fra Nikola Lašvanin i u svoj Ljetopis unio. U toj pjesmi sam narod u Hlivnu sebe naziva " Harvaćanima ", tj. Hrvatima. Taj dio pjesme glasi ovako:,,Navališe Haravaćani i njihove mlade žene,
S palicama, i s' kamenjem ...
Svu mešćenu razorile,
i kadiji tisno biše ...''
Evo na koga se odnosi ta pjesma. Ali cekam strpljivo da mi pokazes ovdje i ostatak te pjesme. Vidim na --- NO LINKS --- nece da stave ostatak jer je lakse iz kontexta vaditi. Ovako kad osjeces pjesmu izgleda kao da je pjesnik mislio da su bosanski kraljevi puka hrvatskoga.
fc.velež-religija

#174 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Pusti ga,daj mu vremena,sad on gugla :D
To je ta nova generacija povjesničara :dance:
zović

#175 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

fc.velež-religija wrote:
zović wrote:

Evo tu je!
ona glasi
I kakve sad ovo ima veze sa temom?
Župski zapisi :lol: :dance:
Ima li igdje zapisano općenje sa prvopričesnicima? :dance:

Ako si pravi iskonski Mostarac onda ćeš ostaviti crkvu svećenike i hodže na miru!
Pa tu je sve u tri stotine metri već stoljećima!Ubio bi te pra,pra babo zbog toga da može !
Balek si veliki posto.
Locked