NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
juzna_strana

#151 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by juzna_strana »

Emko jarane neka te nista ne cudi,ovo je Apsurdistan,jak ke naftni lobi ..
A sto se tice raje s one strane bare,znas kako je to,svako misli da je njemu najteze..Ameriko cemeriko :D
Suludo je porediti Usa i BiH..
Halcyon

#152 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Halcyon »

Ma meni je uvijek bila debilana kad počnu pričati o tzv. "slobodnom" tržištu, a ono cijena na 80% pumpi identična. Tamo i gdje je jeftinije to je po pravilu ne više od 0,05 KM. Slobodno tržište al u k****.

Što se dijaspore tiče ne bih komentarisao, takvih imam u porodici, što neko reče dođe mi da im pošaljem šta novca kako teško žive. :-)
emko1234

#153 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by emko1234 »

imam ih i ja, i patriotski navijaju za bih, imaju dres dzeke i sal bh fanaticosa. i od 4 clana porodice sva 4 rade i to prilicno dobre poslove, al cim dodju ukljuce kukavicu.
samo cinjenica je da nigdje nije lako, i da svaka zemlja za zivot ima dobre i lose strane. a oni valjda kukaju da ih neko odavde od familije ne bi zatrazio 100 eura il dolara i franaka. na kraju nije ni bitno. al ne mogu price, joj mi u stranskim zemljama tesko zivimo i jedva sklapamo kraj s krajem. vratite se onda pa zivite ko mi ovdje. probajte srecu.
sto se tice goriva, ma nas naftni lobi je fuj. s jedne strane imas strance koji nam prodaju muda pod bubrege tima omv-a, s druge strane imas stranacke naftase tipa kopexa i hife, do drzavnog energopetrola. i svi seru jedni protiv drugih, al kad raji treba otet pare( jer to rade, otimaju) onda su ujedinjeni, jer zaboga ni njima nije lako.
bem ti drzavu.
juzna_strana

#154 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by juzna_strana »

emko1234 wrote:imam ih i ja, i patriotski navijaju za bih, imaju dres dzeke i sal bh fanaticosa. i od 4 clana porodice sva 4 rade i to prilicno dobre poslove, al cim dodju ukljuce kukavicu.
samo cinjenica je da nigdje nije lako, i da svaka zemlja za zivot ima dobre i lose strane. a oni valjda kukaju da ih neko odavde od familije ne bi zatrazio 100 eura il dolara i franaka. na kraju nije ni bitno. al ne mogu price, joj mi u stranskim zemljama tesko zivimo i jedva sklapamo kraj s krajem. vratite se onda pa zivite ko mi ovdje. probajte srecu.
sto se tice goriva, ma nas naftni lobi je fuj. s jedne strane imas strance koji nam prodaju muda pod bubrege tima omv-a, s druge strane imas stranacke naftase tipa kopexa i hife, do drzavnog energopetrola. i svi seru jedni protiv drugih, al kad raji treba otet pare( jer to rade, otimaju) onda su ujedinjeni, jer zaboga ni njima nije lako.
bem ti drzavu.
Namazani su oni i rade u svom interesu.. Nema slobodnog trzista tu,dogovori se cijena i to je to..
Mi kao potrosaci nismo dovoljno samosvjesni,disciplinovani i jbg , deranje bez granica..
I o kvalitetu bi se dalo pricati..
emko1234

#155 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by emko1234 »

slazem se, ma mi smo doslu u onu pravu kapitalisticku fazu, koje su prosle sve zemlje u tranziciji. toliko su nas zatrpali sa svih strana raznim sranjima, da mi bukvalno ne vidimo pola toga. doci cemo do toga da ce nam reci, budite sretni sto zrak ne placate.
al sta radit? gdje svi turci..
jbg, kad bi ljudi pokusali manje da voze osjetili bi to nasi posteni iz udruzenja naftasa.
al djaba, evo sad kako ovo sve rade po gradu, trudim se da manje vozim, jer ispizdim svaki put zbog silnih guzvi, i kad bi svi to cesce upraznjavali, mislim na setnju. bolje bi nam bilo, a mozda bi ovi kreteni malo progledali pa nas manje palili po usima.
juzna_strana

#156 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by juzna_strana »

Ja sam davanje para lihvarima sveo na najmanju mogucu mjeru.. Samo ono sto moram.
Kad bi ljudi samo upolovili potrosnju vjeruj da bi se oni zadeverali,bitan je njima promet,vrlo bitan.
Ne kazem sad da bih nesta zeznuli ali bi barem osjetili da ljudi nisu ovce za sisanje.
Kod nas vazda iz krajnosti u krajnost,80-ih nestasice ovo-ono,a danas pumpa po glavi stanovnika. jbg
Halcyon

#157 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Halcyon »

juzna_strana wrote:Ja sam davanje para lihvarima sveo na najmanju mogucu mjeru.. Samo ono sto moram.
Također. Vozim samo u nuždi. Pa nek dižu na 10 KM/l ako hoće...
emko1234

#158 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by emko1234 »

ma naravno, al bosnjo je cudo. autom i do granapa. evo iako je cijeli grad dignut, kladim se da je radiceva puna auta koja cekaju da dodju na red da se parkiraju u bbi u garazu, a pola tih ljudi zivi u krugu od 2 km od centra i idu u grad autom i pored svih zajebancija u zadnjih mjesec dana.
i sto nas ne bi palili, kad se ponasamo ko ovce?
sve je to uzrocno posljedicna veza.
Melami

#159 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Melami »

Eto znaci svi se slazemo bar da nije nigdje zlatno. svako ima svojih problema.
Kazete svako kuka kako je u USA, ako svako kuka onda sigurno ima razloga.
Kazete sto se ne vratimo, starije osobe, tj u srednjim godinama, ne mogu s eni vratiti jer tmao nema posla ni za mladje a kamoli za njih.
A ja, ja se planiram vratiti u skorije vrijeme, da pozavrsavama ovo sa faksom i idem nazad. Drzim se one, bolje mi je i tmao se malo muciti al biti sa svojima, kao sto neko rece, kad nije ni ovdje toliko zlatna situacija.
A cijena stana u sa je ispod 2.000 po kvadratu, ne znma sta ovaj gore navodi cijene koje su u bosmalu i slicnim.
Onda uzmi i cijene U USA sa neke lijepe plate itd, gdje je kuca po 20milki.
Melami

#160 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Melami »

Cuj ono, nemoj koristiti auto ako je skupo gorivo.
Nije to luksuz, vec potreba i mora se auto koristiti, u danasnjem vremenu trebam pjesaciti 45 minuta do posla, ili sta? Danas je 15-20 minuta velika stvar jer je ritam zivota brz i nema se vremena, auto je potreba. Nafta je Boziji dar i svi imamo pravo na nju, a ovi bogatasi, sto imaju poa nekoliko milijardi gladni pa bi jos love, ne znam samo sta ce sa njom. Daboga im za lijeka trebalo a nikad se ne izlijecili, da vide da sa lovom ne mogu sve kupiti.
Halcyon

#161 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Halcyon »

Uu, a pješačiti 45 minuta je ono fakat skandalozno...

Ali svakako mi ne govorimo o takvim slučajevima već o onom što emko1234 reče da se za svaku sitnicu koristi auto. Na kraju krajeva je** se meni hoćeš li ti zbog 20 metara koristiti automobil ili ići pješke ja govorim za sebe.
emko1234

#162 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by emko1234 »

slazem se s tobom..
nekome je puno pjesacit 45 minuta, postoji mogucnost da mu zdravlje to ne dozvoljava.
al brate, ako ti treba 45 minuta pjeske, onda ti biciklom treba 15 il 20.
u svakom slucaju to je nesto sto ti je u radijusu od 4-5km, s obzirom da zivis u americi. sumnjam da imas brda kosto je bistrik il dalmatinska usput.
sta fali biciklu?
Cuba Libre

#163 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Cuba Libre »

Comrad wrote:
metronom wrote:Sat vremena autoputem sa 10 traka ili 40 minuta kroz sarajevsku gradsku guzvu (1 - max.3 trake)... Ja bih prije rekao da ces potrosit vise goriva u Sarajevskoj guzvi...

Oni koji autom stignu na posao ili s posla za manje od 40 minuta u Sarajevu, garant ni ne trebaju auto za odlazak na posao, nego komotno mogu i pjeske stici za 15 minuta.

U svakom slucaju, prica o tome kako "nije isto" je bezveze. Amerikanci imaju nize cijene goriva, jer im se moze. Razliku im doplacuju Libijci, Iracani i sl.
Ne govori niko o kuknjavi amerikanaca, nego neke stvari se ne mogu tek tako porediti, mora se gledati malo veca slika. Normalno da imaju nize cijene goriva, to niko ne spori i to se vidi sa marsa. Kad pogledas njihova primanja i cijene, neuporedivo je.

Medjutim oni prelaze ogroman broj kilometara. Pa pricali su mi ovi dijasporci, njima je normala ici sat i po vremena na posao i to je dobrim danima, kad nije velika guzva. Neki idu cak i vise. Prelaze ljudi po 150-200km na dan, pa jbt ja toliko predjem za mjesec dana - racunajuci samo dolazak-odlazak sa posla.

Tu je jos i jacina motora koja se ne moze porediti sa nama. Pogledaj malo njihove guzve po autoputevima. Kod nas tri trake, a nema nas ni 400k pa sve puno. Kod njih po 10mil stanovnika, kakva ti korist i od 15 traka...

Sta je poenta, gorivo jeste jefitnije, ali isto ti dodje jer ga potrose barem 5 puta vise.

p.s. Ja autom stizem na posao za cca. 25-30 minuta, a pjeske bi mi trebalo jedno 2h?
Je li i mi to ne možemo voziti auta po 5000 CCM kao amerikanci. Nego skromno "bošnjački" po 2000 CCM. Amerikanci su najveći potrošači svih vidova energije. Slika ispod: prikaz ukupne potrošnje energije izražene u tonama ekvivalentne nafte, po stanovniku.

Image
"Consumption per capita 2010 - Tonnes oil equivalent" Izvor: British Petrol

Što se i oni ne bi vozali u hibridima kad su toliko tehnološki napredni, nego se rasipaju energijom za koju sve više moraju ratovati :?: To ti je malo veća slika.
Melami

#164 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Melami »

Kako cu na posao biciklom kad mi je posao udaljen 15km.
Pokusao sam da vidim kako bi na drugi nacin mogao na posao i ono sto potrosim za gorivo tacno tu cifru bi placao mjesecnu kartu, vremenski bi mi trebalo vise a auto bi ionako morao imati za kucne potrebstine i slicne stvari. Znaci totalno neisplativo. Jedna stvar bi bila isplativa, kad bi ovdje prodavali kia rio sa onim motorom sto tamo ima, odmah bi ga uzeo. Otplatio bi ga samo od ustede na gorivu i popravkama kod polovnih auta.
Kako cu ja kupiti smece od prius-a kad kosta 25k najmanje, jos uz to sam gledao emisiju o vlasnicima priusa, popravke abnormalno skupe, i kvari se dosta.
chelo

#165 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by chelo »

Melami wrote:Kako cu na posao biciklom kad mi je posao udaljen 15km.
Pokusao sam da vidim kako bi na drugi nacin mogao na posao i ono sto potrosim za gorivo tacno tu cifru bi placao mjesecnu kartu, vremenski bi mi trebalo vise a auto bi ionako morao imati za kucne potrebstine i slicne stvari. Znaci totalno neisplativo. Jedna stvar bi bila isplativa, kad bi ovdje prodavali kia rio sa onim motorom sto tamo ima, odmah bi ga uzeo. Otplatio bi ga samo od ustede na gorivu i popravkama kod polovnih auta.
Kako cu ja kupiti smece od prius-a kad kosta 25k najmanje, jos uz to sam gledao emisiju o vlasnicima priusa, popravke abnormalno skupe, i kvari se dosta.
off: Ja koliko znam, Prius je u vrhu najpouzdanijih auta jedne godine bio, skupa sa Insigniom.
Mana tog auta je gepek, koji zbog baterije prima jedan kofer.
Koncept je zanimljiv ali je u povoju sve, tako da stvarno kosta puno.
Melami

#166 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Melami »

chelo wrote:
off: Ja koliko znam, Prius je u vrhu najpouzdanijih auta jedne godine bio, skupa sa Insigniom.
Mana tog auta je gepek, koji zbog baterije prima jedan kofer.
Koncept je zanimljiv ali je u povoju sve, tako da stvarno kosta puno.
u pravu si, nisam bas siguran da su rekli da se kvare mnogo, al kad s epokvari da su skupe popravke, tako nekako je bilo, al nije da s ene kvari.
mana mu je isto tako, jos se zena zalila, da je premal i unutra takodjer, nema prosotra za noge dovoljno itd. uglavnom def za 25k $ se moze mnogo bolje autto uzeti.
Comrad

#167 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Comrad »

Najgori su mi ovi sa pricom sta se zalite idite biciklom, pjeske, javnim prijevozom itd. Pa ko da niko ne razmatra i te opcije.

Sva auta koja se sljuljaju u grad su iz predgradja. Kad zivis 7-8km od posla, pjeske ne mozes ici, biciklom isto tako, javni prijevoz je nesiguran jer ja svaki dan moram razmisljati hocu li stici na posao ili ne, hoce li se trola, tramvaj, bus pokvariti ili ce jednostavno nekome u grasu pasti napamet da strajkuje, a ja platim kartu i sve i stojim ko popisan na stanici i placam taksije, potrosio sam stotine i stotine maraka koje mi gras nikad nije, niti ce vratiti. Da je javni prijevoz barem sekundu bolji, odmah bi ostavio automobil. Ali vozario sam gotovo pola zivota i nema te cijene goriva koja ce me natjerati da koristim GRAS-ove usluge. Radije cu se preseliti.

I cisto sumnjam da bilo ko ko zivi bubam na Pofalicima, Grbavici ide automobilom na posao u centar. Jedino mozda osobe kojima je automobil potreban tokom dana zbog posla. Ali nebitno i da idu, to je necije pravo i mora se postovati. Isto tako mora se postovati i necije pravo da se zali, jer cijene goriva jesu bezobrazno visoke.
emko1234

#168 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by emko1234 »

znaci ti samo sedmicno na potezu, posao- kuca, predjes 150km..
nek ti auto trosi 15litara na 100km, to je 4 galona za 100km voznje. znaci 24marke ti treba da predjes 100km, tj 36km da predjes 150 km. eto nek bude s ostalim zajebancijama da ti treba 60 km sedmicno za gorivo. to je 40 dolara, i tebi je to puno?
koje auto vozis?
baustelac

#169 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by baustelac »

Image
Slika govori vise od hiljadu rijeci. Nebitno sto je ovo vezano za njemacku, para nema drzavljanstvo ni naciju i svako uzima maksimalno sto se moze uzeti. Kada je u ljeto 2008 skocio barel na 150 dolara i gorivo tada na 1.40-1.50, ovdje se o tome pricalo i diskutovalo ali se opet tankovalo. Danas je barel koliko ja znam znatno jeftiniji od tih 150 dolara ali je gorivo skuplje nego tada. I opet se toci i tocit ce se kad bude i 5 EUR-a litar.
drndalo

#170 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drndalo »

Melami wrote:mana mu je isto tako, jos se zena zalila, da je premal i unutra takodjer, nema prosotra za noge dovoljno itd. uglavnom def za 25k $ se moze mnogo bolje autto uzeti.
Nije istina, Prius ima vise prostora nazad za koljena nego pojam u BiH = VW Passat, jedino ima plitak gepek, mada nije jako mali, ali jeste manji od neke konkurencije... Opet, koliko cesto ti treba cijeli gepek ? Meni jako rijetko, pa na to ne obracam paznju...

Sto se vozilice sa manjom potrosnjom tice, pogledaj Hondu Civic (nije hybrid), sestra mi se uopste ne zali da joj je puno za sipati, a nije ovdje bas navikla da placa na pumpi (ja sam sipao, a vozili smo oboje, ne znam jel ga nasula mozda jednom kad je isla na more)... Tako da nije mega-potrosac, to je sigurno...
goran16v

#171 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by goran16v »

Uh ovdje se spajaju i porede haman nespojive stvari...
Cisto na cijene goriva i poredjenje se moze gledati na 2 nacina.
Prvi nacin je iskljucivo iz BH perpesktive: Drzava i distributeri bi se mogli odreci dijela profita te cijene postenije prolagodjavati cijenama barela da bi se cijena gorivaprilagodila standardu i plateznoj moci i da pala, sta ja znam, na nekih 2,00KM. Mislim da nize od toga ne bi islo jer BiH kao proizvodjac i veliki uvoznik nafte ne postoji da bi nabavne cijene bile nize.
Drugi nacine je neki makro nacin: Sve i da drzava i distributeri budu tako merhametli pa da obore cijene na tih 2,00KM, ta cijena je svejedno opet bitno visa nego u US i za prosjecnu americku platu se opet moze kupiti bitno vise litara goriva nego za prosjecnu be-ha platu.
Ako su uporedjuju zivot u US i zivot u BiH apurdno je direktno uporedjivati cijene. Najadekvatnije je kad se poredi koliko se cega kolicinski moze kupiti za prosjecnu platu o=tamo i ovamo. U tom poredjenju mislim da nema aspekta zivota u kojem je zivot u Bosni bolji od zvota u Americi. Neko se zalio da smo mi u BH u boljem polozaju jer nasljedjujemo nekretnine. To bi bio ok rezon kad bi se moglo gledati tako parcijalno. Svako ko je u Ameriku otisao/emigrirao iz cisto ekonomskih razloga, iz BiH nije otisao iz satora u rezervatu vec je imao istu porodicnu imovinu kao i ja koji sam ostao, i na nju moze racunati u puno smislu i kapacitetu isto kad i ja - tj poslije smreti roditelja. Bas kao i u US malo ko u Bosni moze kupiti stan/kucu od ustedjevine i da bih ja, kao relativno mlad covjek, bio samostalan rjesenog stambenog pitanja jedino mi je rjesenje stambeni kredit. Kad se sabere kupovna cijena m2 stana + kamata kredita da bi se doslo do toga koliko stvarno kosta m2 stana i onda uporediti koliko se m2 moze kupiti za americku, a koliko za be-ha platu. Kad se sve sabere i oduzme realno i posteno Bosanac u Americ moze kukati generalno na pad standarda, moze kukati drugom Bosancu u Americi ili Amerikancu i prisjecati se kako je nekad bilo u Americi ali nema nikavkog osnova i prava kukati kako mu je tesko Bosancu u Bosni.
goran16v

#172 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by goran16v »

drndalo wrote:
Melami wrote:mana mu je isto tako, jos se zena zalila, da je premal i unutra takodjer, nema prosotra za noge dovoljno itd. uglavnom def za 25k $ se moze mnogo bolje autto uzeti.
Nije istina, Prius ima vise prostora nazad za koljena nego pojam u BiH = VW Passat, jedino ima plitak gepek, mada nije jako mali, ali jeste manji od neke konkurencije... Opet, koliko cesto ti treba cijeli gepek ? Meni jako rijetko, pa na to ne obracam paznju...

Sto se vozilice sa manjom potrosnjom tice, pogledaj Hondu Civic (nije hybrid), sestra mi se uopste ne zali da joj je puno za sipati, a nije ovdje bas navikla da placa na pumpi (ja sam sipao, a vozili smo oboje, ne znam jel ga nasula mozda jednom kad je isla na more)... Tako da nije mega-potrosac, to je sigurno...
Prijatelj vozi Priusa, vise puta sam se vozio u njemu, mjesta za koljena puno vise nego u vecim automobilima, a za 5 god koliko ga ima je imao jedan jedini kvar - crkla sijalica u faru, auto utegnut k'o boca.
juzna_strana

#173 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by juzna_strana »

goran16v wrote:Uh ovdje se spajaju i porede haman nespojive stvari...
Cisto na cijene goriva i poredjenje se moze gledati na 2 nacina.
Prvi nacin je iskljucivo iz BH perpesktive: Drzava i distributeri bi se mogli odreci dijela profita te cijene postenije prolagodjavati cijenama barela da bi se cijena gorivaprilagodila standardu i plateznoj moci i da pala, sta ja znam, na nekih 2,00KM. Mislim da nize od toga ne bi islo jer BiH kao proizvodjac i veliki uvoznik nafte ne postoji da bi nabavne cijene bile nize.
Drugi nacine je neki makro nacin: Sve i da drzava i distributeri budu tako merhametli pa da obore cijene na tih 2,00KM, ta cijena je svejedno opet bitno visa nego u US i za prosjecnu americku platu se opet moze kupiti bitno vise litara goriva nego za prosjecnu be-ha platu.
Ako su uporedjuju zivot u US i zivot u BiH apurdno je direktno uporedjivati cijene. Najadekvatnije je kad se poredi koliko se cega kolicinski moze kupiti za prosjecnu platu o=tamo i ovamo. U tom poredjenju mislim da nema aspekta zivota u kojem je zivot u Bosni bolji od zvota u Americi. Neko se zalio da smo mi u BH u boljem polozaju jer nasljedjujemo nekretnine. To bi bio ok rezon kad bi se moglo gledati tako parcijalno. Svako ko je u Ameriku otisao/emigrirao iz cisto ekonomskih razloga, iz BiH nije otisao iz satora u rezervatu vec je imao istu porodicnu imovinu kao i ja koji sam ostao, i na nju moze racunati u puno smislu i kapacitetu isto kad i ja - tj poslije smreti roditelja. Bas kao i u US malo ko u Bosni moze kupiti stan/kucu od ustedjevine i da bih ja, kao relativno mlad covjek, bio samostalan rjesenog stambenog pitanja jedino mi je rjesenje stambeni kredit. Kad se sabere kupovna cijena m2 stana + kamata kredita da bi se doslo do toga koliko stvarno kosta m2 stana i onda uporediti koliko se m2 moze kupiti za americku, a koliko za be-ha platu. Kad se sve sabere i oduzme realno i posteno Bosanac u Americ moze kukati generalno na pad standarda, moze kukati drugom Bosancu u Americi ili Amerikancu i prisjecati se kako je nekad bilo u Americi ali nema nikavkog osnova i prava kukati kako mu je tesko Bosancu u Bosni.
potpis,pogotovo za boldirano ! Kvalitetan post,uostalom kao i svi tvoji postovi inace :thumbup:
Qler

#174 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Qler »

Vidim danas na HIFA-i 2.40 benzin, a ja juce nasuo pun na energopetrolu po 2.45.. preko 40l, a kazaljka malo ispod pola :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#175 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Truba »

samo neka pada stoka jedna
toliko pumpi a nimalo konkurencije
Post Reply