SKODA FABIA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#151 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote: Ako prodaje najvise auta na svijetu GM ne pravi najbolje automobile sa tehnickog apsekta, ali pravi najbolja auta sa aspekta komercijalnog proizvoda, sto osima tehnickog aspekta podrazumjeva i pad vrijednosti, pouzdanosti, cijenu odrzavanja, konkurencije i zastupljenosti po trzistima itd itd. Iz istog razloga su VW Gilf i Polo najbolji auti za kupti u Europi, a Skoda Fabia u BiH za proslu godinu. Buduci da se ovdje cijelo vrijeme raspravlja o tome da li je preporucljivije kupiti Punta ili Fabiu iz nase perspektive cifre same daju odgovor, a kad budemo pricali iz perpsektive Brazila ili Indije gdje se Punto takodjer pravi (BWT i gdje se nabija ukupna godsnja proizvodnja) onda rezultat mozda bude drugaciji.
Kakve veze ima to gdje se koji automobil proizvodi, mada opet nisi u pravu? Prodatih Punta u Evropi 220.000, prodatih u čitavom svijetu 70.000....kako li se onda nabija tako velika proizvodnja u Brazilu i Indiji? Prodaja Punta je nakon Evrope najbolja u Brazilu, dok su u Indiji slabije brojke, jer se više prodaje Linea...
Istina je da je Punto u 2011. god prodat u 220.000 kom ali si malo zanemario cinjenicu da je pad prodaje Punta u Europi 17,5% (nisam siguran da li je to zbog nelojalne kokurencije ASA Auta ili nesposobnosti Autocommerca, ali sigurno nije do Punta kao auta - al u panjevima) i ako se nastavi tim trendom u 2012. ce pasti na cca 180.000, a ako se trend rasta prodaje Fabie od 2% godisnje nastavi kao iz 2011. godine (predvidjanja su da ce znacajno skociti) u 2012. ce to biti cca 170.000 kom. Treba li izvoditi racunicu za godinu poslije? Takodjer, od Skodi Fabiji kao dobroj kupovini u EU dokaziju i podatak da je njena prodaja skocila za 2% kad je ospta prodaja automobila pala za 5%. Pusti pricu da je pad prodaje od 17% nemoguc, vidis da je moguc.
johntra

#152 Re: SKODA FABIA

Post by johntra »

Moj post je upućen na tvoj pokušaj teze da se proizvodnja Punta više obavlja u svijetu, nego u Evropi, tj. da kažeš kako Punto nije među prvim izborom kupaca u Evropi...milion puta sam rekao koliko je Punto na tržištu i kako zbog toga gubi kupce, jer su došli mlađi modeli...meni je to logično, tebi izgleda nije..FIAT-ovo najveće tržište je Italija, treće po veličini u Evropi, koje je u krizi od prošle godine, a i ove će se isto nastaviti, zato je pad toliki...ali, opet sa takvim padom, Punto je ispred Fabie prošle godine i nek se desi i pad od 20 posto Punta, opet će biti ispred Fabie ove godine, kao što si ti napisao...eto, i nek Fabia bude ispred ove godine, 2013 definitvno neće, jer dolazi novi Punto, što znači da će Fabia opet morati gledati u pete jadnom i nekvalitetnom, plus, još skupljem Puntu...
pajero

#153 Re: SKODA FABIA

Post by pajero »

Majke vam sta rade moderatori? Ko vas ba pita za Punta? Vidi li iko kako se zove ova tema (jos napisano velikim slovima)??? Ovo je tema za SKODA FABIA!!! Nije tema FABIA - PUNTO! Ako mozete da prestanete sa tim prepucavanjem. Ne znam samo kako se ti gorane upetlja u ovo... :roll:

A ako nekoga zanima, DA imam Fabiu. DA, zadovoljan sam autom!!! Ima svoje prednosti, naravno ima i mana. Moja je 1,2 51KW, 2007 godiste sa Ambient opremom. Motor i mjenjac veoma dobro upakovani. Unutrasnjos veoma solidna za svoju klasu. Potrosnja otvorena 4,1-5,5 gradska 6,8 - 9,5...sve zavisi ko je kako i gdje vozi.
mayab

#154 Re: SKODA FABIA

Post by mayab »

Predlazem moderatoru da obrise sva ova supljiranja Punto -Fabia i ostave samo postove koji se ticu iskustava sa Fabijom, ovo ja stvarno bolesno, 7 stranica ničega....
maxell_sarajevo

#155 Re: SKODA FABIA

Post by maxell_sarajevo »

Ne mogu da otvorim gepek.
Centralna sa daljinskim i dalje radi normalno, al gepek nikako otvoriti sa vanjske strane.Probao metodom "uradi sam" i najvise sto mogu je da se zavucem u gepek i da ga sa unutrasnje strane otovorim.Da li je neko imao slican problem, kako ga je rijesio i koliko ga je kostalo ako je sta mijenjao?
Edit:Ako sta znaci Fabija je stara, sedan verzija.
goran16v

#156 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

maxell_sarajevo wrote:Ne mogu da otvorim gepek.
Centralna sa daljinskim i dalje radi normalno, al gepek nikako otvoriti sa vanjske strane.Probao metodom "uradi sam" i najvise sto mogu je da se zavucem u gepek i da ga sa unutrasnje strane otovorim.Da li je neko imao slican problem, kako ga je rijesio i koliko ga je kostalo ako je sta mijenjao?

Da li ima rucicu za otvaranje iznutra (sa lijeve strane vozacevog sjedala, pored rucice za poklopac od rezervoara)? Ako ima da li se moze tako otvoriti?
Mislim da i sedan kao i ona sa 5 vr ima el. prekidac za otvaranje gepeka. Ako se dobro sjecam to je osigurac br. 31 (prvi red odzgo, prvi slijeva, crveni 10A), provjeri ga da li je ispravan. Drugi osigurac od cent. brave je br. 49 (deseti red odozdo, drugi s desna 15A) ali bi on trebao biti ok buduci da cent. brava radi
Ako su osiguraci ispravni moguce je da ce crk'o prekidac na gepeku.
Lucazode

#157 Re: SKODA FABIA

Post by Lucazode »

Kakve su ove Fabie sa 3 klipa, isplati li se to ganjat? Konkretno 2003 godište :roll:
frngla

#158 Re: SKODA FABIA

Post by frngla »

isplati ako je uredno održavana i nije mnogo prešla, posjedujem jednu sa cca 150 k km na satu (kupljena nova) i do sada nije bilo problema, mada sam cuo da je bilo dosta frke kod raje, te radilica, te klipnjace, ugl. kod mene je ok...

@ maxell
sto se tice gepeka, pali li se unutrasnje svjetlo kad vrata otvoris?
Lucazode

#159 Re: SKODA FABIA

Post by Lucazode »

frngla wrote:isplati ako je uredno održavana i nije mnogo prešla, posjedujem jednu sa cca 150 k km na satu (kupljena nova) i do sada nije bilo problema, mada sam cuo da je bilo dosta frke kod raje, te radilica, te klipnjace, ugl. kod mene je ok...
Kažu malo jača potrošnja oko 9l, kažuuu :roll:
Altsa

#160 Re: SKODA FABIA

Post by Altsa »

vjerojatno je riknula brava...meni se to desilo na zadnjim vratima...vrata nisam mogao da otvorim a centralna je sve otvarala osim tih zastopanih...u asi samo zamijene komplet bravu a mozda bi neko i mogao da popravi pa da se jeftinije prođe ali pitanje je tko
Last edited by Altsa on 29/03/2012 09:45, edited 1 time in total.
Altsa

#161 Re: SKODA FABIA

Post by Altsa »

goran16v wrote:

Da li ima rucicu za otvaranje iznutra (sa lijeve strane vozacevog sjedala, pored rucice za poklopac od rezervoara)? Ako ima da li se moze tako otvoriti?
Mislim da i sedan kao i ona sa 5 vr ima el. prekidac za otvaranje gepeka. Ako se dobro sjecam to je osigurac br. 31 (prvi red odzgo, prvi slijeva, crveni 10A), provjeri ga da li je ispravan. Drugi osigurac od cent. brave je br. 49 (deseti red odozdo, drugi s desna 15A) ali bi on trebao biti ok buduci da cent. brava radi
nema sedan rucicu od gepeka...barem moja nema
goran16v

#162 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

Altsa wrote:

nema sedan rucicu od gepeka...barem moja nema[/quote]

Nista onda... Provjeri ove osigurace, ako su ispravni onda je el. "steka" crkla.
Altsa

#163 Re: SKODA FABIA

Post by Altsa »

frngla wrote:isplati ako je uredno održavana i nije mnogo prešla, posjedujem jednu sa cca 150 k km na satu (kupljena nova) i do sada nije bilo problema, mada sam cuo da je bilo dosta frke kod raje, te radilica, te klipnjace, ugl. kod mene je ok...

@ maxell
sto se tice gepeka, pali li se unutrasnje svjetlo kad vrata otvoris?
meni ne radi svjetlo...o cemu se radi u tvom pitanju
frngla

#164 Re: SKODA FABIA

Post by frngla »

Za potrošnju lažu (ako je normalno održavano auto i normalno voženo) , toliko otprilike troši 1.4 mpi (8-9l), što se vrata tiče, tj. svjetla u kabini, kad crkne mikroprekidač u bravi, ne šalje automatski "signal" bravi gepeka koja se zatim ponaša kao da je vozilo u pokretu i ne otključava gepek. Originalni rezervni mikroprekidač se ne može odvojeno kupiti od brave, što znači da u servisu odmah mijenjaju kompletnu bravu, a može se naći na ebay-u zamjenski i zamijeniti. Obični ne može zbog vode, dakle treba hermetički zatvoren...
Kao npr. ovaj

http://www.ebay.de/itm/Mikroschalter-Tu ... 2621wt_952
drndalo

#165 Re: SKODA FABIA

Post by drndalo »

*ebo te, dje ti ovo pade na pamet da iskopas...? :? :shock: :thumbup:

Pravi sam levat, ja bi odmah u servis, dosuse, ovo odmah shvatiti uslovno, nakon sto bi me zena natjerala nakon mjesec dana... :lol:
frngla

#166 Re: SKODA FABIA

Post by frngla »

moj drndalo na to servisi i idu :wink: najveća je zarada u dijelovima :)
jale

#167 Re: SKODA FABIA

Post by jale »

Da li ti se cuje zvuk brave kad probas otkljucati gepek na daljinskom, kao da otvara gepek, a ti ne mozes ipak da ga otvoris?
Ja sam to imao na fabiji kombi, gdje se onaj jedan (kod mene narandzasti) klin, zubac ili kako da ga nazovem, malo savio valjda pod udarom nekim jacim. Malo sam ga kucnuo, ispravio i nemam problema.

A inace ako pored svih vrata otkljucanih gepek osatne zakljucan prolazi fora da otvoris zadnja vrata na vozacevoj strani i onda moze i gepek. (Ovo nisam znao dok mi u jednom servisu nisu rekli za caku)

Nadam se da ce kome pomoci
Gost1515

#168 Re: SKODA FABIA

Post by Gost1515 »

Nešto kontam ... bilo bi zanimljivo uporediti Fabiu i Punto ... :D

:run:
Altsa

#169 Re: SKODA FABIA

Post by Altsa »

evo jos jedan problem kod moje fabije...kada je auto upaljeno i u leru čuje se zvuk iz motora koji liči na krčanje...medutim kada pritisnem i drzim kvacilo taj se zvuk izgubi...imali neko kakvu ideju :?
goran16v

#170 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

Altsa wrote:evo jos jedan problem kod moje fabije...kada je auto upaljeno i u leru čuje se zvuk iz motora koji liči na krčanje...medutim kada pritisnem i drzim kvacilo taj se zvuk izgubi...imali neko kakvu ideju :?
Djeluje kao druk lezaj...
technoGeek

#171 Re: SKODA FABIA

Post by technoGeek »

Altsa wrote:evo jos jedan problem kod moje fabije...kada je auto upaljeno i u leru čuje se zvuk iz motora koji liči na krčanje...medutim kada pritisnem i drzim kvacilo taj se zvuk izgubi...imali neko kakvu ideju :?
Prodaj kutiju na tockovim i kupi sebi auto :D
lavic

#172 Re: SKODA FABIA

Post by lavic »

Druk lezaj kvacila 100%, moze biti samo on a moze biti i da u isto vrijem dere i pera na korpi, tako ako podere i njih onda moras komplet set kvacila mijenjati.
ja_cura_

#173 Re: SKODA FABIA

Post by ja_cura_ »

e jedno pitanje:

u fazi sam kupovanja novog auta i izabrala sam skodu fabia combi. htjela sam uzeti motor 1.6, 109 ks.... i taman da odem danas uplatiti avans, kad sestra mi kaze, sto ce ti benzinac, uzmi dizel. i ja se sad tu gubim. nisam pametna. pod broj jedan, znam samo osnovno o razlikama izmedju ova dva motora, jer mi nikad nije bilo vazno da ja o tome licno vodim racuna. auto koje sam do sada imala je uvijek bilo preuzimano od sestre. tako da nisam morala da razmisljam o motorima uopste.

meni treba ovo auto najvise po gradu i ponekad do mora. nikakve velike distanse da prelazim.niti cu se trkati :-)

sta je sad meni bolje? sta preporucujete?
drndalo

#174 Re: SKODA FABIA

Post by drndalo »

Kolika ti je razlika u parama na ta 2 konkretna modela ? Koliko prelazis km godisnje...?

Stavi te 2 stvari u relaciju, i vidi kada ti se dizel na manjoj potrosnji isplati... Ako je to tek u 7-oj godini, a para nemas da mozes dizela uzeti samo zbog stila voznje, onda bih ja isao na benzinca...

Ako je razlika npr. samo 1000 KM, onda idi na dizela odmah...
goran16v

#175 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

ja_cura_ wrote:e jedno pitanje:

u fazi sam kupovanja novog auta i izabrala sam skodu fabia combi. htjela sam uzeti motor 1.6, 109 ks.... i taman da odem danas uplatiti avans, kad sestra mi kaze, sto ce ti benzinac, uzmi dizel. i ja se sad tu gubim. nisam pametna. pod broj jedan, znam samo osnovno o razlikama izmedju ova dva motora, jer mi nikad nije bilo vazno da ja o tome licno vodim racuna. auto koje sam do sada imala je uvijek bilo preuzimano od sestre. tako da nisam morala da razmisljam o motorima uopste.

meni treba ovo auto najvise po gradu i ponekad do mora. nikakve velike distanse da prelazim.niti cu se trkati :-)

sta je sad meni bolje? sta preporucujete?
Ako inicijalne finansije nisu problem i nisu presudne (ako se kupuje 1,6 bez combi znaci da se ne kupuje osnovni model sa osnovnim motorom pa je za predpostaviti da nisu) u daljoj ekspoataciji dizel, odnosno TDI bi mozda mogao biti bolje rjesene jer je svakako jednako jak ili jaci u odnosu na benzinac, sa bolji obrtnim momentom sto je prednost pri voznji uzbrdo i preticanju i vecom autonomijom zbog nize potrosnje i na kraju sa osjetno ekonomicnijom potrosnjom uposte. Nije to nekadasnji spori i slabi dizel.
Post Reply