Ja iz reda gore navedenih postujem i cijenim samo one koji postuju mene, moj narod, moju BiH...ostalo samo preko nisana...Klavikula wrote:u ovo i dalje vjerujem, samo na vlast trebaju doci posteni ljudi koji nece poene sticati na osnovu zavadjanja ljudi..nemoguce vruce wrote:@Tacticus...
Nas Bosnjake je rat uhvatio na spavanju. Iz to sna se ni dan danas mnogi nisu probudili.
Ne kontam, kako je to neko nase rukovodstvo moglo uticati na svijest naroda? Cime? Putem medija, TV,novina itd...sve je to tada bilo u rukama cetnika i njihovih pomagaca.
Propaganda je uradila svoje, kao i nase slijepo vjerovanje u komsiluk i bratstvo i jedinstvo.
ja sam rodjen u ratu, citava uza porodica mi je bila u Armiji, ranjavani, dajdza pogino al ne mislim da su Srbi kao narod za to krivi, za to su krivi politicari, i na jednoj, drugo i trecoj strani koji su zavadili narode za svoje interese i interese zapada, EU, USA-a...a narod takav kakav jeste, nedovoljno pametan (vecina) nije bio sposoban da se odupre propagandi...
ja i nakon svega toga volim Srbe, Hrvate, Slovence, Jugoslovene, Crnogorce, Bosance, Makednoce, Albance, Madjare i sve ostale narode...ljudi se trebaju dijeliti samo na dobre i lose, a ne prema naciji, vjeri, rasi, polu i sl.
Sefer Halilovic
-
nemoguce vruce
#151 Re: Sefer Halilovic
- madner
#152 Re: Sefer Halilovic
Kakva teorija. Nije Ceca, ali se Brena orila po Sloveniji. Najvise jugonostalagije u toj Republici. Ali kada su oni gore odlucni i imaju plan onda narod prati.
Konkretno u Bosni je PL organizovala koliko ljudi a koliko je tih istih ljudi vlast naoruzala?
Konkretno u Bosni je PL organizovala koliko ljudi a koliko je tih istih ljudi vlast naoruzala?
-
kv99
#153 Re: Sefer Halilovic
Nije teorija vec praksa jer ono nije bilo 1989 vec 2009.madner wrote:Kakva teorija. Nije Ceca, ali se Brena orila po Sloveniji. Najvise jugonostalagije u toj Republici. Ali kada su oni gore odlucni i imaju plan onda narod prati.
Koja vlast ? Vlast u kojoj su bili pored SDA bili i SDS i HDZ jer ne zaboravi da je HB proglasena vec 1991 po uzoru na RSK ? Kako bi ti pored njih naoruzavao preko vlasti ? Da naoruza preko JNA ? TO gdje je SDS i te kako imao vlast ? MUP -regularni i rezervni sastav gdje je isto tako SDS imao ne samo uvid vec i mogucnost odlucivanja ? DB gdje je bilo ista situacija ? Kako je to trebala vlast da naoruza i koga ?
Kako bi ti to ljude uvjerio 1991/1992 da im se sprema genocid i da se treba da prihvate oruzja i krenu u rat a oni 20 godina poslije genocida nisu shvatili sta im se desilo i zasto ?
Proslo je 20 godina , izmjenjalo se na desetine politicara i politickih stranaka na vlasti : kojeg si ti politicara spreman da pratis u rat da kaze da se sutra sprema ? Ljudi su aprila 1992 nosili Titine slike po Sarajevu a ne Alijine pa me zanima kakva je onda situacija danas ali pljuju na Aliju jer ih nije poveo , kao da su bili spremni i zeljni da krenu pa koga bi ti bio spreman da pratis u rat danas ? Znam da ces reci da nije moguc rat danas ali to su ljudi govorili ne samo 1991 vec sve dok im nije zapucalo pored prozora pa nekada cak i poslije toga. Ako su ljudi 1991 bili spremni samo da su se organizovali onda danas poslije genocida je logicno da ih ima vise pa reci meni : koga bi ti pratio danas da ti kaze da uzmes pusku i da treba da ides u rat ?
-
oridjidji
#154 Re: Sefer Halilovic
Sa miniranjem i rusenjem mostova, protok vojske i vojnih sredstava bila bi u mnogome usporena, fizicke veze bi izmedju korpusa bile pokidane, prostori na kojima se vojska nalazi bili bi ranjiviji iako ista vojska ima u MTS-u prednost. Gerilskim nacinom ratovanja, sa akcijama malog broja ljudi na neprijateljskom tlu, te sa jakom obavjestajnom strukturom iza njih, rezultati bi sigurno bili bolji nego oni koji su nastali u godinama kasnije jer bi unosili strah i nervozu medju njihovim vojnicima.kv99 wrote:1) Kada " na pocetku se trebalo minirati mostove " ? Aprila 1992 nije bio pocetak vec kraj priprema za agresiju jer su cetnici vec tada zauzeli sve pocetne polozaje i rasporedili snage tako da je tada bilo prekasno. Da bi se zaustavio dolazak trebalo se uraditi vec ljeta 1991 a ako znas stanje ljudi ne samo tada vec i danas onda znas da je to pitanje naucne fantastike. I pod ljudima ne mislim samo na politicare vec i na obican svijet.Klavikula wrote:misljenja sam da su sve greske koje su se dogodile od kraja 92. do kraja rata marginalne u odnosu na sami pocetak...
prvo miniranje mostova i saobracajnica za granici, to da se uradilo odma bi se neutralisalo sve sange koje su dolazile iz Srbije i povlacile se iz Hrvatske..samo nemojte sa konstatacijama da su cetnici imali pontomske mostove, jer artiljerija rjesava taj problem...na taj nacin se skupio jos veci broj neprijateljskih vojnika...
drugo, kasarne, bilo je jako puno kasarni i skladista koje smo mi drzali, odnosno bila su opkoljena i u njima su se nalazile velike, velike kolicine oruzija, MTS-a i tehnike a koje su zbog nekih dogovora nasih glavesina iznijeti i mi smo dobili ili minimalne kolicine ili nista...
znam da je u skladistu na faleticima bilo oko 30 hiljada komada pjesadiskog naoruzanja, 10 miliona metaka, veliki broj haubica i minobacaca kako vecih tako i manjih kalibara...a mi smo od svega toga dobili k...ovo je samo jedan primjer, a ovakvih je bilo jos dosta, dosta...da se ovo uzelo ne bi bilo nenaoruzan narod vec do zuba naoruzana vojska koja je trebala da oslobodi svaku stopu domovine...
onda ni kupovina naoruzanja ne bi bila potrebna jer bi imali vec uzeto od cetnika...al za ovo sve su trebale politicke odluke koje su izostale...
2) Spominjes artiljeriju kojom su se mogli unistiti pontonski mostovi pa me zanima o kojoj ti to artiljeriji pricas ? Neka artiljerija ne samo u i oko Bijeljine, Visegrada, Zvornika, hidrocentrala na Bajinoj Basti vec uz citavu Drinu i dole juznije uz C.Goru ? Koja je to artiljerija o kojoj pricas ?
3 ) Za te Felatice se prica kao da se moglo u njih usetati ali o tome postoji vise verzija i niko do sada nije dao dokaz da se to moglo tako odraditi. Bila je bas tema na forumu gdje se to spominjalo i nije se bas rijesilo sta se i kako tacno desilo. Neki kazu da se moglo , neki kazu da se nije moglo tako da ako nisi bio licno tu ne znam na cemu se pozivas kada tvrdis da je se to moglo uraditi. Ustvari sve je moguce osim drvenog sporeta tako i da se zauzme to skaldiste ali da li je bilo moguce u onim uslovima to je pitanje.
Artiljeriju armije BiH je smjesno u periodu 1992 godine jer su to bili pocetci rata, a armija BiH je tada bila u stvaranju.
Sto se tice kasarni u nasem okruzenju, najveca greska je bila ta sto smo im dopustili da ih napuste. Bolje bi bilo da smo ih odsjekli i svaku vezu njihovu vezu, te ih ostavili u dugoj opsadi, onemoguciti im dotok struje, vode, hrane, jer sa resursima koji su bili u kasarnama, pitanje je koliko bi oni dugo izdrzali. Pored toga sa pogorsanjem stanja medju opkoljenim vojnicima, oni bi bili prinudjeni da djeluju, sto sigurno nebi ni bilo izbliza dobro, kao da je armija BiH tada sa svojim resursima napale te kasarne.
-
oridjidji
#155 Re: Sefer Halilovic
Sjecali se ko bitke za Grozni?
- Gojeni H
#156 Re: Sefer Halilovic
Ja sam komentarisao na ovo koridor 800 metara i sl. Postujem i predratni i ratni angazman generala Halilovica i vec sam napisao da ga smatram super-patriotom. Ali nije bas sve cvjetalo u njegovo vrijeme a sve uvehlo kada je dosao rahmetli general Delic. Stvari nisu tako jednostavne.Tacticus wrote:ne ubacujem se bez veze, pricam kao neko kome je rodbina bila u komandi 2 korpusa, a knez nije otjeran sto je hrvat, nego sto nije alijin covjek, isto kao sefer, divljak i siberGojeni H wrote:,najveci uspjesi 2 korpusa su bili 1992 i pocetkom 1993 kada je koridor bio 800 metara, onda je alija smjenio sefera, akasnije i bivseg JNA pukovnika inace hrvatskog hrvata koji je do tada uspjesno stvorio prvu efektivnu krupnu jedinicu
Nije ba bas tako bilo. Pale su i Ulice, i Vuksic i ako se ne varam jedan dio Brke prije toga.
Za Kneza sam vec rekao...'nako.
A tog Jasarevica ne znam.
A Hrvatina Andjelko Makar, zamjenik komandanta 2 korpusa, je to ostao do kraja rata. Evo ga i dan danas u Tuzli.
Nemojte to ubacivat' bez veze. Mozda je i imalo veze ali nisam 100% siguran u vezi Kneza i hrvatstva, i njegovog skidanja s polozaja.
a sto se tice divljaka, pominjem jedan od najboljih takticara JNA, stavljen za sto dok su piljari i trgovci vodili bitke
stvarno se covjek kako smo opstali
Ja nisam bio u komandi. Bio sam linijas, a kasnije izvidjac-diverzant. Mene kad su zvali u komandu ili davali novu opremu, znao sam da se ide negdje gdje ce biti dobre fasunge.
Ne znam za te politike Alijin i neAlijin covjek ali znam da su dosta komandanata brigada bili bivsi crvendaci. Barem u 2 korpusu. Naravno da je bilo i odanih partijskih kadrova.
-
nemoguce vruce
#157 Re: Sefer Halilovic
Drug, nije valjda da zelis porediti hrabre i borbene Cecene koji se stotinama godina bore sa ruskom azdahom, koji vijekovima ne daju na svoju vjeru, tradiciju, obzar, postenje, koji su se odvajkada i ponasanjem, kulturom, nacinom oblacenja, izrazavanjem itd...razlikovali od Rusa, i nas Bosnjaka koji smo 50 godina drilovali da smo hamna sve ostalo sem Bosnjaci?oridjidji wrote:Sjecali se ko bitke za Grozni?
Pa mi smo do 92 bili ko plastelin, onaj djeciji, pa kad mu se cefne neko od nas napravi konja, magarca, tele...
Ceceni za razliku od nas imaju dugu tradiciju ne samo ratovanja, vec im u miru znaju ko im je dusman i kakao s njim postupati.
A mi se evo vec "ubismo" pricama smo svi eto opet raja, i da sto prije treba zaboraviti sto se desilo, jer jbg. moze ne neko tamo onamo naci uvrijedjen...
-
kv99
#158 Re: Sefer Halilovic
Zbog cega smatras da su minirali mostove da bi bile pokidane veze ? Naveo sam ranije primjer kada je NATO bombardirao mostove 1995 i tada nisu uspjeli da pokidaju veze. Isto tako 1999 kada su rusili mostove nisu uspjeli da onemoguce prebacivanje snaga iako su imali vazdusnu nadomoc i mogucnost da prate kretanja. 1992 PL/TO /ARBIH nije imala ni 10 % od tih mogucnosti i ne razumijem sta bi se sa time postiglo.oridjidji wrote:Sa miniranjem i rusenjem mostova, protok vojske i vojnih sredstava bila bi u mnogome usporena, fizicke veze bi izmedju korpusa bile pokidane, prostori na kojima se vojska nalazi bili bi ranjiviji iako ista vojska ima u MTS-u prednost. Gerilskim nacinom ratovanja, sa akcijama malog broja ljudi na neprijateljskom tlu, te sa jakom obavjestajnom strukturom iza njih, rezultati bi sigurno bili bolji nego oni koji su nastali u godinama kasnije jer bi unosili strah i nervozu medju njihovim vojnicima.kv99 wrote: 1) Kada " na pocetku se trebalo minirati mostove " ? Aprila 1992 nije bio pocetak vec kraj priprema za agresiju jer su cetnici vec tada zauzeli sve pocetne polozaje i rasporedili snage tako da je tada bilo prekasno. Da bi se zaustavio dolazak trebalo se uraditi vec ljeta 1991 a ako znas stanje ljudi ne samo tada vec i danas onda znas da je to pitanje naucne fantastike. I pod ljudima ne mislim samo na politicare vec i na obican svijet.
2) Spominjes artiljeriju kojom su se mogli unistiti pontonski mostovi pa me zanima o kojoj ti to artiljeriji pricas ? Neka artiljerija ne samo u i oko Bijeljine, Visegrada, Zvornika, hidrocentrala na Bajinoj Basti vec uz citavu Drinu i dole juznije uz C.Goru ? Koja je to artiljerija o kojoj pricas ?
3 ) Za te Felatice se prica kao da se moglo u njih usetati ali o tome postoji vise verzija i niko do sada nije dao dokaz da se to moglo tako odraditi. Bila je bas tema na forumu gdje se to spominjalo i nije se bas rijesilo sta se i kako tacno desilo. Neki kazu da se moglo , neki kazu da se nije moglo tako da ako nisi bio licno tu ne znam na cemu se pozivas kada tvrdis da je se to moglo uraditi. Ustvari sve je moguce osim drvenog sporeta tako i da se zauzme to skaldiste ali da li je bilo moguce u onim uslovima to je pitanje.
Za gerilski nacin ratovanja i sa jakom obavjestajnom strukturom iza njih treba podrska civila na tom terenu a kao sto nam je poznato bas su civili bili ustvari meta u agresiji.
Tvrdi se da se trebalo srusiti mostovi da bi se dobilo na vremenu i izvukli ljudi ali imas primjer Visegrada kada je Murat sa prijetnjom da ce rusiti kupio vrijeme narodu ...i ljudi se poslije sami vratili cetnicima u ruke jer su im vjerovali. Mostovi i sve ovo ostalo podrazumjeva da se ima podrska u narodu kojeg se treba organizovati ali kakvu ti mozes da imas podrsku kada je taj narod tako , ne znam koju rijec da upotrijebim, da se vratio sam cetnicima u ruke. Kako bi ti taj narod organizovao prije napada da se bori a toliko vjeruje da cetnici nisu neprijatelji da im se vrati u ruke poslije cetnickog napada ? Sva je ta vojna teorija o rusenju mostova i ostalog super ali imas praksu o toliko naivnim ljudima koji vise vjeruju cetnickim obecanjima nego svojim ocima. I kakva teorija tu pomaze ?
- madner
#159 Re: Sefer Halilovic
Tako je, necemo porediti Cecene koji su dopustili da im jedna divizija ili ti malo vise od 10 000 zauzme glavni grad sa Bosancima. Koji su se sa puno ozbiljnijom vojskom hrvali i na kraju ostali gdje jesu.nemoguce vruce wrote:Drug, nije valjda da zelis porediti hrabre i borbene Cecene koji se stotinama godina bore sa ruskom azdahom, koji vijekovima ne daju na svoju vjeru, tradiciju, obzar, postenje, koji su se odvajkada i ponasanjem, kulturom, nacinom oblacenja, izrazavanjem itd...razlikovali od Rusa, i nas Bosnjaka koji smo 50 godina drilovali da smo hamna sve ostalo sem Bosnjaci?oridjidji wrote:Sjecali se ko bitke za Grozni?
Pa mi smo do 92 bili ko plastelin, onaj djeciji, pa kad mu se cefne neko od nas napravi konja, magarca, tele...
Ceceni za razliku od nas imaju dugu tradiciju ne samo ratovanja, vec im u miru znaju ko im je dusman i kakao s njim postupati.
A mi se evo vec "ubismo" pricama smo svi eto opet raja, i da sto prije treba zaboraviti sto se desilo, jer jbg. moze ne neko tamo onamo naci uvrijedjen...
- madner
#160 Re: Sefer Halilovic
Ti i takvi su glasali za SDA, pogledaj to podrinje i % koje su dobili. I ljudi koji su nosali Tiletove slike ili iste imali u kuci se jesu naoruzali. Ne zato sto nisu vjerovali u bratstvo i jedinstvo, nego zato sto je to Tiletova tekovina. Budi spreman na sve, pa sta bude da bude. Pogledaj jos jednom rezultate izbora, ne moze biti zelenije tamo gdje se slusa Ceca.kv99 wrote:Nije teorija vec praksa jer ono nije bilo 1989 vec 2009.madner wrote:Kakva teorija. Nije Ceca, ali se Brena orila po Sloveniji. Najvise jugonostalagije u toj Republici. Ali kada su oni gore odlucni i imaju plan onda narod prati.
Koja vlast ? Vlast u kojoj su bili pored SDA bili i SDS i HDZ jer ne zaboravi da je HB proglasena vec 1991 po uzoru na RSK ? Kako bi ti pored njih naoruzavao preko vlasti ? Da naoruza preko JNA ? TO gdje je SDS i te kako imao vlast ? MUP -regularni i rezervni sastav gdje je isto tako SDS imao ne samo uvid vec i mogucnost odlucivanja ? DB gdje je bilo ista situacija ? Kako je to trebala vlast da naoruza i koga ?
Kako bi ti to ljude uvjerio 1991/1992 da im se sprema genocid i da se treba da prihvate oruzja i krenu u rat a oni 20 godina poslije genocida nisu shvatili sta im se desilo i zasto ?
Proslo je 20 godina , izmjenjalo se na desetine politicara i politickih stranaka na vlasti : kojeg si ti politicara spreman da pratis u rat da kaze da se sutra sprema ? Ljudi su aprila 1992 nosili Titine slike po Sarajevu a ne Alijine pa me zanima kakva je onda situacija danas ali pljuju na Aliju jer ih nije poveo , kao da su bili spremni i zeljni da krenu pa koga bi ti bio spreman da pratis u rat danas ? Znam da ces reci da nije moguc rat danas ali to su ljudi govorili ne samo 1991 vec sve dok im nije zapucalo pored prozora pa nekada cak i poslije toga. Ako su ljudi 1991 bili spremni samo da su se organizovali onda danas poslije genocida je logicno da ih ima vise pa reci meni : koga bi ti pratio danas da ti kaze da uzmes pusku i da treba da ides u rat ?
Ja ne sljedim politicare niti mi o vrhu ovisi odluka o necemu. Bitna je drzava, jer drzava je ta koja garantira opstanak i zato se mora ista braniti.
-
kv99
#161 Re: Sefer Halilovic
Cim ti dijelis ljude prema glasanju nije za tebe bitna drzava vec partija/stranka i zato nemam ja vise sta sa tobom da raspravljam a mogao bi jer dobro znas da nije istina to sto pricas da je zavisilo za koga se glasalo ili nije ali nije tema i necu da je trolam.madner wrote:Ti i takvi su glasali za SDA, pogledaj to podrinje i % koje su dobili. I ljudi koji su nosali Tiletove slike ili iste imali u kuci se jesu naoruzali. Ne zato sto nisu vjerovali u bratstvo i jedinstvo, nego zato sto je to Tiletova tekovina. Budi spreman na sve, pa sta bude da bude. Pogledaj jos jednom rezultate izbora, ne moze biti zelenije tamo gdje se slusa Ceca.kv99 wrote:Nije teorija vec praksa jer ono nije bilo 1989 vec 2009.madner wrote:Kakva teorija. Nije Ceca, ali se Brena orila po Sloveniji. Najvise jugonostalagije u toj Republici. Ali kada su oni gore odlucni i imaju plan onda narod prati.
Ja ne sljedim politicare niti mi o vrhu ovisi odluka o necemu. Bitna je drzava, jer drzava je ta koja garantira opstanak i zato se mora ista braniti.
Nisi odgovorio koga ces pratiti ali vidjecemo brze nego sto se to misli , ko ce zvati i pratiti u podjeli zemlje a ko ce zvati i pratiti u odbrani. A do tada zivi u ubijedzenju da su neki ljudi bolji, pametniji , spremniji jer su glasali za neku stranku /partiju
-
The 51st State
#162 Re: Sefer Halilovic
pregonis, rusi derali avijacijom, helikopterima, "kacusama", od groznog kamen na kamenu nije opstao i opet ih ovi gerilskim metodama istjerali. nama da su srbi srazmjerno resursima isto krenuli, ne bi nas na mapi bilo.madner wrote:Tako je, necemo porediti Cecene koji su dopustili da im jedna divizija ili ti malo vise od 10 000 zauzme glavni grad sa Bosancima. Koji su se sa puno ozbiljnijom vojskom hrvali i na kraju ostali gdje jesu.nemoguce vruce wrote:Drug, nije valjda da zelis porediti hrabre i borbene Cecene koji se stotinama godina bore sa ruskom azdahom, koji vijekovima ne daju na svoju vjeru, tradiciju, obzar, postenje, koji su se odvajkada i ponasanjem, kulturom, nacinom oblacenja, izrazavanjem itd...razlikovali od Rusa, i nas Bosnjaka koji smo 50 godina drilovali da smo hamna sve ostalo sem Bosnjaci?oridjidji wrote:Sjecali se ko bitke za Grozni?
- madner
#163 Re: Sefer Halilovic
Ne bas, prvi put su ih pustili da udju i Grozny nije stradao.
Drugi put ih nisu istjerali nego je Grozy pao.
Srazmjerno je vise krenulo na BiH nego na Ceceniju, sto i jeste moja poenta.
- madner
#164 Re: Sefer Halilovic
Hohoho, pa ti si djelio ljude po tome ko je nosio cije slike. Poenta je da tu nije bilo te podjele i tvoje implicirane naivnosti u narodu. Bilo je samo drugih ljudi koji su organizovali otpor.kv99 wrote:Cim ti dijelis ljude prema glasanju nije za tebe bitna drzava vec partija/stranka i zato nemam ja vise sta sa tobom da raspravljam a mogao bi jer dobro znas da nije istina to sto pricas da je zavisilo za koga se glasalo ili nije ali nije tema i necu da je trolam.madner wrote:Ti i takvi su glasali za SDA, pogledaj to podrinje i % koje su dobili. I ljudi koji su nosali Tiletove slike ili iste imali u kuci se jesu naoruzali. Ne zato sto nisu vjerovali u bratstvo i jedinstvo, nego zato sto je to Tiletova tekovina. Budi spreman na sve, pa sta bude da bude. Pogledaj jos jednom rezultate izbora, ne moze biti zelenije tamo gdje se slusa Ceca.kv99 wrote:[
Nije teorija vec praksa jer ono nije bilo 1989 vec 2009.
Nisi odgovorio koga ces pratiti ali vidjecemo brze nego sto se to misli , ko ce zvati i pratiti u podjeli zemlje a ko ce zvati i pratiti u odbrani. A do tada zivi u ubijedzenju da su neki ljudi bolji, pametniji , spremniji jer su glasali za neku stranku /partiju
I onda ti pada teza u vodu da je uradjeno sto je bilo moguce.
Rekoh ti vec, pratim onog ko bude za BiH, protiv onog koji bude za Bosnjakistan.
-
The 51st State
#165 Re: Sefer Halilovic
isfasiran grozni i tad bi, da mozda srazmjerno u ljudstvu, ali ni blizu rodovskom zastupljenostu tehnike, pa rusi su sa s-25 bombardovali po vod cecena...madner wrote:Ne bas, prvi put su ih pustili da udju i Grozny nije stradao.
- madner
#166 Re: Sefer Halilovic
Dakle razlog zasto Sarajevo nije palo je nedostatak tehnike u rukama protivnika?
A ne cinjenica da smo mobilisali 7x vise ljudi nego Checeni u % populacije?
-
The 51st State
#167 Re: Sefer Halilovic
ne, nego neupotreba iste na bezobzirni nacin kako su to rusi uradili.madner wrote:Dakle razlog zasto Sarajevo nije palo je nedostatak tehnike u rukama protivnika?
- madner
#168 Re: Sefer Halilovic
Dobro, dakle mogli su samo nisu htjeli.
Kada pogledas Cecene i sta su uspjeli mobilizirati naspram ARBiH, mislis li da su to dvije vojske priblizno jednake snage?
Kada pogledas Cecene i sta su uspjeli mobilizirati naspram ARBiH, mislis li da su to dvije vojske priblizno jednake snage?
-
sumirprimus
#169 Re: Sefer Halilovic
drug nemoj tako,ne moze se poredit...madner wrote:Dakle razlog zasto Sarajevo nije palo je nedostatak tehnike u rukama protivnika?
naravno,ne osporavajuci,procenat ljudi koji se kod nas digao u prasinare...
zona zabrane letova,je ucinila svoje ovde...
onda smo dole bili bara bara...oni imali vise orudja,mi ljudstva i toj oto...
ceceni da su imali i milion ratnika djaba im u okrsaju sa ruskim rv-om...samo bi pokolj duze trajao...
elem ta dva rata neuporediva...kod nas se moglo puno bolje,da je bilo pameti,kod cecena ud pocetka uzaludna borba...tako nekako...
-
The 51st State
#170 Re: Sefer Halilovic
zavisi kako gledas, po meni njima ni 100.000 da su mobilisali (kompletan potencijal) malo bi im sta pomoglo, u principu dva razlicita konflikta ali eto pomalo se moze i neka paralela povuci....madner wrote:Dobro, dakle mogli su samo nisu htjeli.![]()
- Klavikula
#171 Re: Sefer Halilovic
pazi, treba razdvojiti drzavu i narod od politike...prema ovome kako si reko svi bi mi trebali mrziti Njemce i Njemacku...a kako vidim niko ovde to ne cini (i ne treba)..Gojeni H wrote:Ja iz reda ovih boldiranih volim samo svoj narod. Albance simpatisem zbog zajednickog neprijatelja.Klavikula wrote:u ovo i dalje vjerujem, samo na vlast trebaju doci posteni ljudi koji nece poene sticati na osnovu zavadjanja ljudi..nemoguce vruce wrote:@Tacticus...
Nas Bosnjake je rat uhvatio na spavanju. Iz to sna se ni dan danas mnogi nisu probudili.
Ne kontam, kako je to neko nase rukovodstvo moglo uticati na svijest naroda? Cime? Putem medija, TV,novina itd...sve je to tada bilo u rukama cetnika i njihovih pomagaca.
Propaganda je uradila svoje, kao i nase slijepo vjerovanje u komsiluk i bratstvo i jedinstvo.
ja sam rodjen u ratu, citava uza porodica mi je bila u Armiji, ranjavani, dajdza pogino al ne mislim da su Srbi kao narod za to krivi, za to su krivi politicari, i na jednoj, drugo i trecoj strani koji su zavadili narode za svoje interese i interese zapada, EU, USA-a...a narod takav kakav jeste, nedovoljno pametan (vecina) nije bio sposoban da se odupre propagandi...
ja i nakon svega toga volim Srbe, Hrvate, Slovence, Jugoslovene, Crnogorce, Bosance, Makednoce, Albance, Madjare i sve ostale narode...ljudi se trebaju dijeliti samo na dobre i lose, a ne prema naciji, vjeri, rasi, polu i sl.
Srbe, ljude koji su bili na neprijateljskog strani smatram odgovornim zato sto su bili u najmanju ruku nijemi posmatraci genocida pred njihovim pragovima.
Vidis, ako me ovo cini kako ovi boljsevici kazu klerofashistomonda sam ja ponosan na to.
Govorimo o zaludjenosti jednog naroda. Pokazite mi cime Srbija zasluzuje da joj se vjeruje, kako je ukinula nacizam, cime se pokajala? A Tomislavu Nikolicu naravno cestitam pobjedu.
narod je zaveden propagandom, sutra da dodje do snazne propagande bratstva i jedinstva i narod bi krenuo za tim, tako da je glupo govoriti kako treba mrziti jedan ili drugi narod...
ok je neslagati se sa politkom jedne drzave, ja se ne slazem sa politikom Bosne i Hercegovine pa to ne znaci da Bosnu mrzim...
takodjer, Srbi i Hrvati, Jevreji i ostali su zajedno sa Muslimanima ucestvovali u oslobadjanju Sarajeva od fasizma (kako u WWII tako i u ratu 90ih)...zasto zbog toga ne bi volio taj narod...
koliko ja znam te ljude koji su pobjegli pred cetnicima nasi su bukvalno nasilno utjerali u autobuse i vratili ih, a cetnici su im spremili "fin" docek...to je takodjer jedna od nasih gresaka za koju je odgovoran samo politicki vrh, jer kao dogovorili su se sa JNA da ce biti tampon zona...kv99 wrote:Zbog cega smatras da su minirali mostove da bi bile pokidane veze ? Naveo sam ranije primjer kada je NATO bombardirao mostove 1995 i tada nisu uspjeli da pokidaju veze. Isto tako 1999 kada su rusili mostove nisu uspjeli da onemoguce prebacivanje snaga iako su imali vazdusnu nadomoc i mogucnost da prate kretanja. 1992 PL/TO /ARBIH nije imala ni 10 % od tih mogucnosti i ne razumijem sta bi se sa time postiglo.
Za gerilski nacin ratovanja i sa jakom obavjestajnom strukturom iza njih treba podrska civila na tom terenu a kao sto nam je poznato bas su civili bili ustvari meta u agresiji.
Tvrdi se da se trebalo srusiti mostovi da bi se dobilo na vremenu i izvukli ljudi ali imas primjer Visegrada kada je Murat sa prijetnjom da ce rusiti kupio vrijeme narodu ...i ljudi se poslije sami vratili cetnicima u ruke jer su im vjerovali. Mostovi i sve ovo ostalo podrazumjeva da se ima podrska u narodu kojeg se treba organizovati ali kakvu ti mozes da imas podrsku kada je taj narod tako , ne znam koju rijec da upotrijebim, da se vratio sam cetnicima u ruke. Kako bi ti taj narod organizovao prije napada da se bori a toliko vjeruje da cetnici nisu neprijatelji da im se vrati u ruke poslije cetnickog napada ? Sva je ta vojna teorija o rusenju mostova i ostalog super ali imas praksu o toliko naivnim ljudima koji vise vjeruju cetnickim obecanjima nego svojim ocima. I kakva teorija tu pomaze ?
a kad smo vec kod ovoga, nikad mi nece biti jasna jedna stvar..u direktivi za odbranu zemlje koju je napisao Sefer Halilovic stoji:
snage neprijatelja: cetnici, ekstrenom krilo HDZ-a i JNA..
neprijatelj se znao, ali opet nase politicko rukovodstvo ide u dogovor sa JNA i vjeruje im..
ok narod jos nije skonto ko su im neprijatelji, ali ljudi koji rade na odbrani drzave, koji imaju saznanja da urade ovakvu gresku koja je kostala mnogo zivota nikako mi ne ide u glavu...
- madner
#172 Re: Sefer Halilovic
Pa haveru nije Rusija mogla poslati vise nego sto je poslala. To kosta, tada nije imala love. Kada su zauzeli cijelu Ceceniju prvobitni plan je bio da se ide samo do rijeke Terek, ali kada su vidjeli da opozicija nije nesto isli su do kraja.The 51st State wrote:zavisi kako gledas, po meni njima ni 100.000 da su mobilisali (kompletan potencijal) malo bi im sta pomoglo, u principu dva razlicita konflikta ali eto pomalo se moze i neka paralela povuci....madner wrote:Dobro, dakle mogli su samo nisu htjeli.![]()
Itekako je moguce porediti, ustroj i tehnicka opremljenost su bili slicni. Ili mislis da je velika razlika da te gadja T-72 ili M-84?
- madner
#173 Re: Sefer Halilovic
Ma daj, pa nije to USAF. Po Afganistanu je Crvena Armija letila 5 godina gdje je htjela i kako je htjela. Ceceni jednostavno nisu imali vise siroku podrsku u svom narodu i kapacitet da se mobilisu na vrijeme.sumirprimus wrote:drug nemoj tako,ne moze se poredit...madner wrote:Dakle razlog zasto Sarajevo nije palo je nedostatak tehnike u rukama protivnika?
naravno,ne osporavajuci,procenat ljudi koji se kod nas digao u prasinare...
zona zabrane letova,je ucinila svoje ovde...
onda smo dole bili bara bara...oni imali vise orudja,mi ljudstva i toj oto...
ceceni da su imali i milion ratnika djaba im u okrsaju sa ruskim rv-om...samo bi pokolj duze trajao...
elem ta dva rata neuporediva...kod nas se moglo puno bolje,da je bilo pameti,kod cecena ud pocetka uzaludna borba...tako nekako...
-
The 51st State
#174 Re: Sefer Halilovic
koliki god kokuzi bili, vise su od cetosa resursa imali. od pocetka ceceni su isli na gerilsku taktiku, veci dio snaga su drazali u planinama, dok su samo sa "specijalnim" snagama upadali po ravnici i groznom, cisto navlacenje, sto im je uspjelo. da, rusi su isli do kraja ali su ga u tome i popusili do drugog cecenskog rata i dolaska putina na vlast.Pa haveru nije Rusija mogla poslati vise nego sto je poslala. To kosta, tada nije imala love. Kada su zauzeli cijelu Ceceniju prvobitni plan je bio da se ide samo do rijeke Terek, ali kada su vidjeli da opozicija nije nesto isli su do kraja.
Itekako je moguce porediti, ustroj i tehnicka opremljenost su bili slicni. Ili mislis da je velika razlika da te gadja T-72 ili M-84?
i da se covjek slozi sa tobom da je ustroj i tehnicka opremljenost bila slicna, zasto uporno ignorises faktor "vezanosti/odrjesenosti ruku"?
-
kv99
#175 Re: Sefer Halilovic
Nisam ja dijelio ljude vec ti govorim kakvi su ljudi tada bili i bili su takvi bez obzira za koga su glasali . Dobro znas da nije bilo razlike ko je i za koga glasao i da je spremnost i volja za otpor vise zavisila od licnosti a ne od politicke pripadnosti , i na licnom a i na vecem planu i tvoj pokusaj da "uberes " politicke poene na osnovu toga je jeftin. Proslo je vec 20 godina od pocetka agresije i od tada se izmjenjalo partija i stranaka na vrhu par puta ali opet isto ako nije i gore stanje tako da nije ni do stranaka i partija a nije ni samo do vrha vec do naroda. Dok se narod ne promjeni nece se promjeniti ni stanje u kojem se nalazi pa ti masi partijskim knjizicama i pokusavaj da koristis svaku temu da istaknes koja je "prava " stranka a koja nije pa cak i na temi o ratu.madner wrote:Hohoho, pa ti si djelio ljude po tome ko je nosio cije slike. Poenta je da tu nije bilo te podjele i tvoje implicirane naivnosti u narodu. Bilo je samo drugih ljudi koji su organizovali otpor.kv99 wrote: Cim ti dijelis ljude prema glasanju nije za tebe bitna drzava vec partija/stranka i zato nemam ja vise sta sa tobom da raspravljam a mogao bi jer dobro znas da nije istina to sto pricas da je zavisilo za koga se glasalo ili nije ali nije tema i necu da je trolam.
I onda ti pada teza u vodu da je uradjeno sto je bilo moguce.
Rekoh ti vec, pratim onog ko bude za BiH, protiv onog koji bude za Bosnjakistan.