Voćnjak

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
sumirprimus

#151 Re: Voćnjak

Post by sumirprimus »

kad sjetim prije moj stari sve okreci,i vocke, i grozdje,bukve,hrastice,sv sto ima,pa sto bolan,ljepse mi pogledat... :D
sokkia

#152 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

[URL=http://s1075.photobucket.com/user/ ... .jpg[/img][/url]
:evil:
:twisted:
:angry: :angry: :angry:
grrrr, taj prokleti dugouhi podli zvekan grrrr :angry: :fazlija:
kandelabar

#153 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

sto nisi stavio one mrezice okolo ?
huxley

#154 Re: Voćnjak

Post by huxley »

Je li kasno sada za plavo ulje? Visina je oko 800m, tek pomalo pupa. Šta se može desiti ako sada pošpricam?
sokkia

#155 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

kandelabar wrote:sto nisi stavio one mrezice okolo ?
:(
bile su pa sam poskidao :-?
do sad je je ovo radio samo kad su bili veci snijegovi. :(
Banksy

#156 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

Black swan wrote:moguće je i to
ali postoje i drugi razlozi

bitno je da starci ne znaju zašto :D

ali sumnjam :D
Neka si okrečio, nisi okasnio. Kreči se uglavnom da bi se usporilo zagrijavanje debla, a kako je proljeće ove godine krenulo ranije, moglo se okrečiti i par sedmica prije. S tim da je prije par sedmica padala i kiša, a kreči se uvijek kad je pred nama nekoliko sunčanih dana, da ne spere kreč.
U sarajevskoj regiji, uvijek se krečilo zadnjih dana marta.
Uvijek treba imati na umu da u sjevernoj Bosni vegetacija kreće ranije bar dvije sedmice, a u Herecgovini i tri, zato oni i krečenje obavljaju ranije.
Del_Boy_Trotter

#157 Re: Voćnjak

Post by Del_Boy_Trotter »

huxley wrote:Je li kasno sada za plavo ulje? Visina je oko 800m, tek pomalo pupa. Šta se može desiti ako sada pošpricam?
Nije kasno, bakrom se može prskati sve do faze vegetacije tzv "mišijih ušiju", bitno je da nije već počeo da se otvara cvat. Ako je tek počelo da pupa ja ne bih razmišljao ni sekunde nego pumpu i pršći.
huxley

#158 Re: Voćnjak

Post by huxley »

Del_Boy_Trotter wrote:Nije kasno, bakrom se može prskati sve do faze vegetacije tzv "mišijih ušiju", bitno je da nije već počeo da se otvara cvat. Ako je tek počelo da pupa ja ne bih razmišljao ni sekunde nego pumpu i pršći.
Hvala, ionako nemam šta izgubiti.
kory_galaktikos

#159 Re: Voćnjak

Post by kory_galaktikos »

mozes do bubrenja pupa,pozuri ti to odma sutra
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#160 Re: Voćnjak

Post by Truba »

da da da treba paziti i na kišu...
sokkia

#161 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

u krec dodaš soli i duže traje, a kako sam citao da je dobro dodati i sumpora :roll:
kandelabar

#162 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

zaborvaio sam reci da sam ove godine poprilicno sasjekao vocke po literaturi koje su krive idu unutr prave sjenu itd ali na kruske se vrlo lose odrazilo od njih 4 dvije nemaju behara jedna ima samo jedan behar na vrhu,a cetvrta nekih 10tak onih cvjetova.. :roll: a vidim da na jabukama kasni mi otvaranje behara ali ga ima
safran

#163 Re: Voćnjak

Post by safran »

Jabuka ni kod mene nije izbeharala, tek kreće. Ja sam tako sredila 3 jabuke, nigdje grane prema unutra, ali cvijetnih pupova ima na vanjskim granama. Tvoje kruške mora da su baš mlade kad si ih uspio tako srediti, one rađaju na dvo- i trogodišnjim izbojcima (ako se dobro sjećam). Ništa, ove godine će da rastu a za narednu godinu samo skrati i prorijedi ovogodišnje grane pa će dogodine biti behara.
sokkia

#164 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

vec sam i ranije govorio da me naprosto strah obrezivati voce.
ono kako uradim poslije mi se ne svidi i sad ga skoro i ne obrezujem, pomalo da al' ne kako sam ranije radio.
najviše me izlude oni novi izdanci na mjestu reza.
po meni obrezivanje je najbitnija operacija u vocnjaku a dosta neznalica je olako shvati i makaza se lati :)
kory_galaktikos

#165 Re: Voćnjak

sokkia wrote:vec sam i ranije govorio da me naprosto strah obrezivati voce.
ono kako uradim poslije mi se ne svidi i sad ga skoro i ne obrezujem, pomalo da al' ne kako sam ranije radio.
najviše me izlude oni novi izdanci na mjestu reza.
po meni obrezivanje je najbitnija operacija u vocnjaku a dosta neznalica je olako shvati i makaza se lati :)
voce se ne obrezuje nego orezuje,obrezuju se muslimanska djeca (nista licno,puno raje to grijesi),tvoja zadnja recenica je odlicna i sve govori
za vodopije,te nove izdanke, za rod i cjelokupni vocnjak jako je bitna ljetna rezidba sa povijanjem grana...zato imate behar samo na vrhu
sokkia

#166 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

zovi ga kako hoceš (može i džerašenje :-D )meni ne ide od ruke. :(
evo maloprije gledam na šljivama rojevi šljivinih osica,a ne pršce mi se zbog pcela :sad:
živ ne znam šta da radim, a izbeharale samo tako .
@mba

#167 Re: Voćnjak

Post by @mba »

sokkia wrote:zovi ga kako hoceš (može i džerašenje :-D )meni ne ide od ruke. :(
evo maloprije gledam na šljivama rojevi šljivinih osica,a ne pršce mi se zbog pcela :sad:
živ ne znam šta da radim, a izbeharale samo tako .

probaj sa kafom, ono kad se popije kafa pa teljva kad ostane, probaj sa tim premazati!
sokkia

#168 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

probaj sa kafom, ono kad se popije kafa pa teljva kad ostane, probaj sa tim premazati!
ne kontam, šta da premazivam sa teljvom :-)
kandelabar

#169 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

sokkia wrote: po meni obrezivanje je najbitnija operacija u vocnjaku a dosta neznalica je olako shvati i makaza se lati :)
procito sam najmanje 3-4 knjige prije nego sam uzeo makaze i postavit cu ovdje neke skenirane slike kako u literaturi je nacrtana rezidba krosnji ali jendostavno nije dobro..
sokkia

#170 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

kandelabar wrote:
sokkia wrote: po meni obrezivanje je najbitnija operacija u vocnjaku a dosta neznalica je olako shvati i makaza se lati :)
procito sam najmanje 3-4 knjige prije nego sam uzeo makaze i postavit cu ovdje neke skenirane slike kako u literaturi je nacrtana rezidba krosnji ali jendostavno nije dobro..
vjeruj mi, i ja sam se dosta "školovao na suho" i mislio da sam ekspert u orezivanju .
prihvatio se makaza i zajebo stvar :-?
možda nekom valja i ono kako ja uradim, al' kad vidim pravo urađeno ja se razocaram u svoju rabotu :cry:
kory_galaktikos

#171 Re: Voćnjak

ma nije isto gledat slike i citat i radit to,praksa je praksa al nije to neki problem naucit,skontat-ima par caka koje treba skontat pridrzavat ih se i to je to
kandelabar

#172 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

ono jeste bolje orezivati jer se podstice rast i razvoj itd ali dosta se stete nanese ako nije kako treba...Najvise me nervira sto sam zezno balans izmedju vegetativnih i generativnih organa biljke treba sigurno godina-dvije da se popravi al eto praksa.
Inace pojavili se mravi danas sam otkopavo vocke i prsko sa neopitroidom haman jedu one lisne usi..Za sta sluzi ono ulje ja sam mislio da ce to potamanit sve
sokkia

#173 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

koliko znam da su ulja na bazi bakra i nemaju insekticidno dejstvo.
kandelabar

#174 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

jesu na bazi bakarnog sulfata al kad sam gledo onog agronoma on kaze kad se dobro odradi zimsko prskanje smanjimo stetnike za 40% ne kontam na sta se odnosi onda crveno ulje
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#175 Re: Voćnjak

Post by Truba »

možel ko dati kratka uputstva za obrezivanje voćki
pa bih se dalje usavršavao
dakle kad se radi prvo
šta se gleda i reže i tako :D
Post Reply