bezbeli jes'fatamorgana wrote:nisam siguran da je gornje navedeno ispravno,anoush wrote: a dašta!
Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
- anoush
- Location: A Eruchîn, ú-dano i faelas a hyn, an uben tanatha le faelas.
#151 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
- vitamini
#152 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ususret proljeću 
- fatamorgana
#153 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
brezbeli ni'e,anoush wrote:bezbeli jes'fatamorgana wrote:nisam siguran da je gornje navedeno ispravno,anoush wrote: a dašta!![]()
- anoush
#154 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
bjež' ba tamo, ovo je forum, kako misliš NIJE, hoš' reć' da nisam u pravufatamorgana wrote:brezbeli ni'e,
- nellington
#155 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Je li se kaže bez cenzure ili razne diskusije?
- fatamorgana
#156 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
anoush wrote:bjež' ba tamo, ovo je forum, kako misliš NIJE, hoš' reć' da nisam u pravufatamorgana wrote:brezbeli ni'e,![]()
- atko
#157 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ova tema me vrati tri decenije u nazad ... mozda sam imao 3-4 godine ... a stari me mucki navuko da se igramo neke igre slova
u glavnom iskruzivali smo neke krugove i na njima upisivali slova ... i slovo po slovo ja naucim slova ... i pocnem slagati rijeci ... i tako ja skuzim da se rjeci mogu citati i unazad ... npr "atko" ... "okta" ... i konto ja da sad obrnem to "okta" da cu dobiti neku skroz novu rijeci i tako u nedogled ... tuge moje kad sam skonto da sam se vratio na pocetak

- Jara
#158 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
amrica wrote:fatamorgana wrote:Eno u Ferhadiji ima radnja Očna optika, uvijek se pitam kakve to još optike postoje, nožna, leđna, trbušna,
ima i optika trapova![]()
bila reklama za automehanicara pored vistafona
- anoush
#159 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
svi vi, dafatamorgana wrote:anoush wrote:bjež' ba tamo, ovo je forum, kako misliš NIJE, hoš' reć' da nisam u pravufatamorgana wrote:brezbeli ni'e,![]()
(sad još samo fali da te POKE-nem na FB
izvinjavam se na OT
- Dozer
#160 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Najbolja je reklama na auto servisu u Lukavici - Kompijuterska dijagnostika 
- fatamorgana
#161 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ma nije to greška, to se odnosi na zadnju generaciju Quad core procesora ...Dozer wrote:Najbolja je reklama na auto servisu u Lukavici - Kompijuterska dijagnostika
- atko
#162 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
jes' to ti ???nellington wrote:Vrati se insan sa džume i dočekaju ga nove tri strane pravopisnih dilemaJupiii
Ako vam se ne sviđa pravopis, niko vam ne brani da mijenjate jezik kojim govorite - demokratija! Samo treba biti dosljedan jednoj normi kad već odaberete.
Zato ja govorim općina i opći, iako mi ne leži - norma književnog bosanskog jezika.
znaci kad bi ti po bosanski sistematizovali da je 2+2=3 ti bi pristo
salu na stranu ... znam o cemu govoris... jer ono sto rece nema sistematizacije ... iz tih razloga ja podsvjesno odbijam prihvatiti neku novu normu jezika kad je to polufabrikat za izivljavanje stranackih kadrova ... jbg
kod nas inace u mnogim oblastima nema reda ... sve nam je neki samonikli korov ...
zato dok konacno ne uspostavimo ikakav sistem ... ja se drzim pionirske zakletve
- Dozer
- nellington
#164 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
2+2 jeste 3. Za velike vrijednosti broja 3atko wrote:jes' to ti ???nellington wrote:Vrati se insan sa džume i dočekaju ga nove tri strane pravopisnih dilemaJupiii
Ako vam se ne sviđa pravopis, niko vam ne brani da mijenjate jezik kojim govorite - demokratija! Samo treba biti dosljedan jednoj normi kad već odaberete.
Zato ja govorim općina i opći, iako mi ne leži - norma književnog bosanskog jezika.
znaci kad bi ti po bosanski sistematizovali da je 2+2=3 ti bi pristo![]()
salu na stranu ... znam o cemu govoris... jer ono sto rece nema sistematizacije ... iz tih razloga ja podsvjesno odbijam prihvatiti neku novu normu jezika kad je to polufabrikat za izivljavanje stranackih kadrova ... jbg
kod nas inace u mnogim oblastima nema reda ... sve nam je neki samonikli korov ...
zato dok konacno ne uspostavimo ikakav sistem ... ja se drzim pionirske zakletve
Činjenice su da ne možemo očekivati da nam neko poštuje nešto što je predstavljeno kao kamen temeljac patriotizma ako mi to ne oblikujemo u nešto vrijedno poštovanja. Međutim, opet dolazimo na početak - ne poštuje se ni država jer nije uređena, ni politika jer nije konzistentna, ni pravo jer nije sa pokrićem... jezik je samo jedan u nizu problema. Da, problema.
- atko
#165 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
opasno konvergiras izazivanju oftopicenja po teminellington wrote: 2+2 jeste 3. Za velike vrijednosti broja 3
- ljubav_aha
#166 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
jezik-patriotizm 
- ljubav_aha
#167 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
hm pa postoji kompletna grana fizike u opticifatamorgana wrote:Eno u Ferhadiji ima radnja Očna optika, uvijek se pitam kakve to još optike postoje, nožna, leđna, trbušna,
- dječak sa šibicama
#168 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Po mom skromnom misljenju, sukladno sa cinjenicama, mislim da se u ruralnim podrucjima ovnovi cijene vise nego pojedine osobe.fatamorgana wrote:Ne može se reći sedmerica ili sedmorica ovnova već sedam ovnova jer se sedmorica upotebljava za osobe ...dječak sa šibicama wrote:Sedmerica ovnova.
Deset cevapa upola.
To je sleng, po meni. Ne pravopisno ispravno.
Sedmerica ovnova.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#169 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ako nesto niste culi, znali, koristili...ne znaci da nije bilo ispravno 
- dječak sa šibicama
#170 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Pa mislim da si na losem tragu, postoji i snajperska optikafatamorgana wrote:Eno u Ferhadiji ima radnja Očna optika, uvijek se pitam kakve to još optike postoje, nožna, leđna, trbušna,
- Dozer
#171 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
na Marin dvoru ?!
Ovo je jos jedna od velikih gresaka, i to nedopustivih, a tu i tamo se cak ovo moze vidjeti i u novinama.
Nije Marin dvor, nego Marijin dvor, odnosno na Marijinom dvoru
Ovo je jos jedna od velikih gresaka, i to nedopustivih, a tu i tamo se cak ovo moze vidjeti i u novinama.
Nije Marin dvor, nego Marijin dvor, odnosno na Marijinom dvoru
- chuchumbamayumbe
#172 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Da li je ispravno Evropa ili Europa?!
-
Mr. Brightside
- prilagodjena
#174 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
oboje samo zavisi po kojoj varijantichuchumbamayumbe wrote:Da li je ispravno Evropa ili Europa?!
- Dozer
#175 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ima BabyLine, naravno da ima razlike
Jedno je kada se neka rijec tumba, ali je sasvim drugo kada se neka imenica ili ime totalno promijeni.
Recimo da ti je ime Mirela, a onda zamisli da tebe ljudi Senada
. E, to je isto sa Marin dvor i Marijin dvor 
Jedno je kada se neka rijec tumba, ali je sasvim drugo kada se neka imenica ili ime totalno promijeni.
Recimo da ti je ime Mirela, a onda zamisli da tebe ljudi Senada