Upoznajte Tuzlu :)

Tuzla, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Živinice, Srebrenik, Lukavac, sve do Gračanice, Kladnja i Zvornika...
Post Reply
Arrival

Post by Arrival »

evergreen, jazz club, sada...ne znam, neki drugi kafic :-)
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

sunday_morning wrote:nebi - stvarno ne znam nisam izlazila u doba Piketa ali se sjecam nekih stvari. da nije Galerija? Grazia..tako nesto..znam da je kasnije dosao tu A club, to je vec bilo u ratu.

joj kad se sjetim Piketa..molila sam starije rodice da me vode da malo vidim to cuveno mjesto. ali znam da se nekad nije moglo proci kroz Rudarsku ulicu...(obavezno su se slusali hitovi: Denis&Denis, Neki to vole vruce, Haustor, Bajaga, Bijelo Dugme, Azra, Atomci, Bombaj Stampa, EKV, Valentino, Poslednja igra leptira, Crno vino...ahhhh) a sjecas li se Pelikana u Mejdanu?!... i tu sam samo prolazila, ali '80-tih i do '91. bilo je pravo poularno mjesto.

hajmo malo da se prisjetimo legendarnih kafica i birtija do '92.god.
evo za pocetak stavljam prvi kafic u gradu koji je otvoren, Dundo :D i dan-danas radi ali to nije ni izbliza ono mjesto. skoro na jednom radiju je bilo takmicenje za TOP caffe bar i glasanje sms-porukama. javlja se delegacija iz Dundinog caffea s porukom ''Stolovi i stolice su nam kash, ali kafa je samo da znash'' :lol: :lol: joj bilo je provala more i za bife ''Kod Ismeta Cvrlje'' (tipa glasam za naj-ambijent:)

pa rahmetli Lazin kafic na Slatini...onda su poceli kojekakvi tz-fudbaleri koji su nagrnuli para po svijetu da otvaraju kafice. poslije je dosao Secer... eto ko se sjeti cega, neka produzi listu...
Posto mi je Sjenjak zapostavljen, malo i od mene...

Secer je otvorio piceriju u mojoj zgradi, cini mi se '86. ili '87. i mi balavci bi vazda gledali njegov bijeli Mercedes 190, jedan od prvih u gradu. Bio je Secer vec tad pun ko brod, a onda je i rah. Verlasevic otvorio vec legendarni Frisco, u D bloku - legendu Sjenjaka - i dan danas radi, pa bujrum kod Iće na kafu... :D

A prije doba HDa i tuzlanski bikeri su se skupljali naravno kod moje zgrade - ispred Mastersa, gdje bi opet mi balavci gledali motore i zavidili likovima koji su ih vozali...

Ma moja je zgrada krasna, Acko, Raja, Kadrija, rah. Pasa i jos more likova... Prekrasan svijet je tu zivio. Hoce da nazovu u Zenici krilo zatvora E-blok, po nama... :wink:

Rado bi jos sta napisao, al ljudi, ocito ste malo stariji od mene, pa ste bolje potkovani za ove price iz osamdesetih... Pozdrav !
fukara_tz

Post by fukara_tz »

I ja sam ba Alfonso mladji :) ne mogu bas puno da kazem na temu starih kafica :). Jedino od nabrojanih sto sam posjecivo Masters i to je to. A ko mali sjecam se guzve kod Piketa prije kad prodjem i uvijek sam se pito sta li se to ovdje dogadja, ko dijete :)

Karapandza tj opanak :) evo ti Doma Penzionera....
Image
Image
Otvaranje Merkatora prosle godine a u pozadini Opanak Dom penzionera
Image
Sad u Domu penzionera mozete iznajmiti sobu i znam da ljeti dodju ekskurzije iz drugih gradova
Image
RPM

Post by RPM »

a Pelikan? ... :D ... sjeca li se ko nastupa benda Pakleni Dvopek? ... :D
RPM

Post by RPM »

ma super je, samo komentar valjda ide na neki drugi topic :?
fukara_tz

Post by fukara_tz »

E pa moderator svaka cast :) da nisi reko ne bih ni primjetio :),....super taman da malo bolje upoznamo i druge nase gradove :)
sunday_morning

Post by sunday_morning »

moderatore..eto, ja sam veri praud :)
svaka cast na podforumima

aliiii.. evo iz prve ruke sta ima od desavanja u gradu, pa da nastavimo u istom duhu.dolazi nam Van Gogh 12.tooooooog u Club Arion.
jedvaaaaa cekam...
i naravno, you're wellcome.
Last edited by sunday_morning on 03/02/2005 16:39, edited 1 time in total.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

gdjes sunnday :) ....

Veceras izbor sportiste godine Tuzla 2004 u 20:00h Bosanski kulturni centar...

Svidja mi se podforum pa cemo zajednickim snagama nesto napraviti., onoliko koliko ko moze i ima vremena....
sunday_morning

Post by sunday_morning »

ev' me..djess ti fuki?! :D
znam za izbor sportiste, tu mi je nesto stari muhabetio....kaze de ba sine dodji i povedi drugarica (to ono da bude vise raje) hheeheh
reko' stari ba, dovedi EKV, dovescu ti Tuzlu cijelu..hahhaha
hajd' zivio!
sunday_morning

Post by sunday_morning »

zaboravih da kazem: ali posto su se apetiti povecali, ova bi tema trebala da dozivi vise od 5000 ucitavanja i oko 300 komentara..sta kazete? dostizno? :D

--- nisam stigla da odgvorim Angeli. andjo, kada budes htjela, amkar i u porlazu, za tebe uvijek ima bujruma, samo javi Fukiju i meni, sijelo cemo samo takvo organizovat! i Odbor za Docek - podrazumijeva se :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

sunday_morning wrote:zaboravih da kazem: ali posto su se apetiti povecali, ova bi tema trebala da dozivi vise od 5000 ucitavanja i oko 300 komentara..sta kazete? dostizno? :D

--- nisam stigla da odgvorim Angeli. andjo, kada budes htjela, amkar i u porlazu, za tebe uvijek ima bujruma, samo javi Fukiju i meni, sijelo cemo samo takvo organizovat! i Odbor za Docek - podrazumijeva se :D
E jesi i ti vala megaloman ! :wink:

Bice komentara, ne brini, jos da mi nije mrsko slikat par birtija i znamenitosti, bilo bi i slika...

Ma ko god da dodje ima bujruma u Tuzli, ako treba mogli bi napravit i neko okupljanje, kad se otopi snijeg na Karauli... :D
nebi

Post by nebi »

Ovako,za moga vakta(druga polovina 80'),uprkos nedostatku validnosti,krizi i to,uvijek je nekako bilo za izlaske,za kapucino sa slagom i cokoladnim mrvicama odozgo(eto,jos ne znam kako se zove kahvic).Disko je bio u Mejdanu,a ljeti na platou ispred pravo dobro za sjedit i plesat(bila je cesto live muzika).Kad se naloces,kod Iljaza na crnu kahvu da slozis,pa onda kod Piketa na dalje lokanje.Bilo je tu i tamo belaja,ali je vecina raje na to gledala kao na divljacki cin(copyright:Risto Djogo),nedostojan gradske raje.
Klasa diskaci su uvijek bili i u klubovima od faksova,e,tu su bili malo finiji cure i momci,kultivirani i tako to,pa nije bilo ni belaja,osim ako ne upadne Atak&Co (sjeca li se neko?).Od Sonog Trga pa dole prema Jali je bio jedan kahvic sa Beta-videosistemom pa su se tu stalno vrtjeli videospotovi(u ono doba cudo nad cudima),ne sjecam se imena,ali je gazda bio hem visok,hem debeo.
nebi

Post by nebi »

Alfons Kauders wrote: Posto mi je Sjenjak zapostavljen, malo i od mene...

Secer je otvorio piceriju u mojoj zgradi, cini mi se '86. ili '87. i mi balavci bi vazda gledali njegov bijeli Mercedes 190, jedan od prvih u gradu. Bio je Secer vec tad pun ko brod
Kod Secera sam pojeo prvu piiicu u zivotu,onda se to zvalo "malo finiji izlazak" :D
nebi

Post by nebi »

sunday_morning wrote: joj kad se sjetim Piketa..molila sam starije rodice da me vode da malo vidim to cuveno mjesto. ali znam da se nekad nije moglo proci kroz Rudarsku ulicu...(obavezno su se slusali hitovi: Denis&Denis, Neki to vole vruce, Haustor, Bajaga, Bijelo Dugme, Azra, Atomci, Bombaj Stampa, EKV, Valentino, Poslednja igra leptira, Crno vino...ahhhh) a sjecas li se Pelikana u Mejdanu?!... i tu sam samo prolazila, ali '80-tih i do '91. bilo je pravo poularno mjesto.
Ne znam,vala,mozda mi tako izgleda sa ove vremenske distance,nostalgija i to,ali nikad muzike kao onda!
Nisi mogao proci ulicom da ne stanes bar deset puta da poslusas song,onda su gore nabrojani imali svoje najbolje vrijeme,Bora Corba jos nije bio ChatNick,pjesme su mu mirisale na pobunu,Dugme je bilo mjera svega,a
tek su dolazili Valentino,Merlin i ostali.Sjeca li se neko ubijanja kad zasvira "Kao kakao"?:D
Sorry...mi stariji zivimo od sjecanja :roll:
sunday_morning

Post by sunday_morning »

nebi & ostali.. nisam ja tako stara :D pravo biste se iznenadili...ali sam samo dobro obavijestena i imam dosta starijih rodjaka koji su tada izlazili.

evo onda da rezmiramo izlaske: (spisak pravila rodica koja sada ima dvoje djece, prava je mama i uglavnom kuha kuci a o pravim dernecima i izlascima uglavom prica sa sjetom..poput ''nebi'':)

- Masters (Sjenjak)
- Tenis bio aktuelan od '83. - '88.god.
- Sacir '85 - '88. god.
- Bahus (sjecal se ko njega - kod elektrotehnickog faxa)
- Boris (Miladije ??) - ovo mi je nepoznato - otkud dole:)
- Kod Koketa - Solina (i ovo mi je cudno - otkud gore..hehee)
- Papagaj - kod Mesketa
- Libero (to je cini mi se u C-bloku na Sjenjaku, to svi vise-manje znamo)

rekli smo otprilike sta se slusalo...ali sta se sve nosilo, obavezno pisite ako sma sta propustila:) dakle:

- isjecene farmerice :D :D (to smo i mi mladji radili)
- Nike trenerke - pamucne, tada bile atrakcija i patike
- prsluci isjeceni (po mogucnosti texas) sa prisivenim natpisima tipa ''Iron Maiden, Metalica i sl. to pred '90.te)
- Siroki kajsevi (po mogucnosti neki leptir koji se spaja na sredini :lol: )
- ''Lavlja frizura'' natapirano, natapirano :shock:
- Siske ''antene'' natapirane pune gela 8)
- Mantili (pomama bila...pa sjecate se samo spotova u to vrijeme Jura Stublic ili Boris Novkovic ili Bajaga - mantili i to gasterbajterski 8-) )
- La costa majce (ono kad frajer podje da bari trebu, obavezno La costa..haha)
- Helanke (da se ne ponovi :)
- Biciklisticke (nije toliko strasno bilo)
- Naramenice !!!! (sjecate se te katastrofe, sakoi i jakne kratke sa leptir rukavima napuhano ko u bildera..hahah)
- Spagerice i koledzice cipele

:D ....to be continue.
RPM

Post by RPM »

e'o da se nakontinjuishem .. :D

Dom, diskoteka - Palma, cini mi se re-otvorena '89
diskoteka Pelikan
kafa u MS-u
Scorpion, otvoreno '89
pizzeria ABC-da kod male pijace, otovreno '88
kaHve-piCCeria Autor
kaHvic u pozoristu, nekad bila muzika u zivo, otvoreno cini mi se prvi put '89
onda restoran u zoo parku na Banji dok je Berba drz'o, bio Kemo, Dino, Psihomodo etc. '89/90, zatvoreno smeta "lavovima" ... :-)
6-ica na Slatini, ozloglaseno mjesto gdje se dilalo svim i svacim, ko ne pazi dok izlazi licit ce na jezza ... :-)
legendarni Play Off, pa Black & White ...
RPM

Post by RPM »

mozda nebi trebalo biti govora o Tuzli a da se ne pomene Tenis Klub Sloboda:

- visestruki ekipni prvaci BH
- visestruki pojedinacni prvaci BH i bivse Yuge u svim kategorijama
- ekipni prvaci bivse Yuge i osmi na ekipnom takmicenju evropske asocijacije, cini mi se na Kipru, pocetak 80-ih
- clanovi kluba su bili clanovi reprezentacije bivse Yu u svim kategorijama kao i Davis Cup selekcije.

namjerno nisam naveo imena jer bi trebalo pet stranica, ... interesantno je napomenuti da i pored sredstava kojima je raspolagala privreda Tuzle, teniski klub je ostao na 8 terena (5+3+1) sto nije bilo dovoljno za organizaciju turnira viseg ranga.

s pravom se moze reci nije tuzlak ko nije barem nekad igrao tenis na terenima pod Slanom Banjom ... :D

evo sjecanja rehmetli Kindjeta, ne bas finih (preneseno sa tuzlarija):

- Prva ljubav i prvi sportski uspjesi nisu bili vezani za košarku: "Nekako sam u osnovnoj školi u Tuzli počeo trenirati tenis. Već 1966. sam učestvovao na prvenstvu grada, 67, i 68, postajem i pionirski prvak Bosne i Hercegovine. Svi su govorili da sam jako talentovan i u školu sam bio skoro prestao ići zbog tenisa". Onda se trebalo ići na turneju po Čehoslovačkoj i, normalno, kao dvostruki prvak republike, radovao se putovanju u inostranstvo. Pred sami polazak saznao da je izbačen sa spiska. "Ja sam oduvijek bio jako emotivan i odluke sam u trenu donosio mada sam se znao žestoko preći, pa poslije kajati, Odem kući uzmem dva nova Slezinger reketa koje sam kao nagradu bio dobio tih dana i vratim ih u klub". I više nikada nije izašao na tenisko igralište. "
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

nebi wrote:

Secer je otvorio piceriju u mojoj zgradi, cini mi se '86. ili '87. i mi balavci bi vazda gledali njegov bijeli Mercedes 190, jedan od prvih u gradu. Bio je Secer vec tad pun ko brod
Kod Secera sam pojeo prvu piiicu u zivotu,onda se to zvalo "malo finiji izlazak" :D
Hehehe, cini mi se da sam i ja... Kad je Secer tek otvorio zvao je starog da naleti, da mu se zahvali, nesto mu je ko fol pomogao oko papira, sjeli i udarali po picama i cocktama... :wink:

Neko je pomenuo i Libero u C-bloku, 3. fudbalerska birtija na Sjenjaku. Pravo fini cevapi su bili, al se zatvorilo pocetkom rata i eto vec 12 godina se na Sjenjaku nema sta pojest...Ma nismo ni zasluzili, najgori smo. :D
car-x

Post by car-x »

hehehe.. sakupili se tuzlaKi na kafi.. masala masala.. sagolja se uveliko. a eto i mene akobogda.. samo, ne znam hocu li ovaj put dobaciti do Tz.. ili ce mrka pristati da izadjemo u moju mahalu. u svakom slucaju, sto bi reko edo, brckoooo, eto me brckooooo.. hehehehe

zivio silver
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

car-x wrote:hehehe.. sakupili se tuzlaKi na kafi.. masala masala.. sagolja se uveliko. a eto i mene akobogda.. samo, ne znam hocu li ovaj put dobaciti do Tz.. ili ce mrka pristati da izadjemo u moju mahalu. u svakom slucaju, sto bi reko edo, brckoooo, eto me brckooooo.. hehehehe

zivio silver
Jasta, kafa, a sa strane muzemo kozu, pa pravimo kahvucino... :wink:
Opanak u tranziciji

Post by Opanak u tranziciji »

Alfons Kauders wrote:
nebi wrote:

Hehehe, cini mi se da sam i ja... Kad je Secer tek otvorio zvao je starog da naleti, da mu se zahvali, nesto mu je ko fol pomogao oko papira, sjeli i udarali po picama i cocktama... :wink:

Neko je pomenuo i Libero u C-bloku, 3. fudbalerska birtija na Sjenjaku. Pravo fini cevapi su bili, al se zatvorilo pocetkom rata i eto vec 12 godina se na Sjenjaku nema sta pojest...Ma nismo ni zasluzili, najgori smo. :D
A sta je sa videotekom BBC zatvorena jel da,..

sve sam filmove tu pregledo

vjerovatno vise ne radi?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Opanak u tranziciji wrote:

vjerovatno vise ne radi?
E to ti je drzo moj komso Bato, on je sad u Alemaniji, a sama videoteka je prezivila rat, da bi se prije cca. 6 godina zatvorila, pa su tu napravili "igrice" kako to mi na Sjenjaku kazemo, a vala sad ni ja nemam pojma sta je tu, a zivim 100 metara odatle...
Opanak u tranziciji

Alfons Kauders wrote:

vjerovatno vise ne radi?
E to ti je drzo moj komso Bato, on je sad u Alemaniji, a sama videoteka je prezivila rat, da bi se prije cca. 6 godina zatvorila, pa su tu napravili "igrice" kako to mi na Sjenjaku kazemo, a vala sad ni ja nemam pojma sta je tu, a zivim 100 metara odatle...
znam ga fin je momak bio

posto je znao da sma sa sela uvijke mi je tolerisao

ako mu ne vratim filmove na vrijeme...

M anema ljepseg grda u bosni i raja je tu totalno drugacija nego
u drugim gradovima , pa zato u tuzli i nije ni bilo masakra

kamosrece da je on a kolona izasla prije

mozda tuzla nebi ni ratovala ko zna...
Opanak u tranziciji

Alfons Kauders wrote:

vjerovatno vise ne radi?
znam ga fin je momak bio

Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Alfons Kauders wrote:

vjerovatno vise ne radi?
znam ga fin je momak bio

Bato jest bio fin momak (i sad je valjda), i starci su mu fini... :D

1. Ljepsih gradova ima, al boljeg naroda sigurno nema. :D

2. Kako mislis u Tuzli nije bilo masakra ?

3. Jel stvarno mislis da se nebi ratovalo da je ona kolona prosla ? Ne budi naivan care... :sad:
Post Reply