Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
- just principe
#151 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
svu svoju fasisticko-nacionalisticku retoriku srbi i hrvati ce iskazati u medjusobnim kvalifikacionim duelima za Svj. prvenstvo..Ne bi me cudilo da ih FIFA obje izbaci
- muha_sa
#152 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
sumirprimus wrote:procitah sve i dodjoh do konkluzna,ustvari vise njih...
cestitke noletu,iako zbog pojedinaca,najlakse bi ga bilo hejtovat na svakom turniru...
i meni niije problem ni sajkaca,meni je problem,state of mind,koji nije naivan ni djecacko navijacki,nego konkretno svako slovo svake navijacke je potkrijepljeno i ima uopriste u ratovima devfedesetih...
puno je zle krvi,da bi ti meni,tek tako lako,pjevo ubi zakolji,noz zica,od topole do topole,il ove jeftine sadisticke maloumno populisticke za silvoanje...
zrtva jos zivi u devedesetim i ostavljena je sama sebi i kaznjena,da gdlea kako su drugi,zazmirili i okrenuli stranicu,sa konstantnim provociranjem,i to svjesnim provociranjemm..zato boli...
-ma jasno
-pa nisu se zlocini dešavali prije 200 godina pa da kažemo--hajd ba šta ima veze, to je samo folklor.
-
sumirprimus
#153 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
nece ba srbi i hrvati,srbi i hrvati,gledaju i bodre svoje,i o sebi se zabavljaju,...just principe wrote:svu svoju fasisticko-nacionalisticku retoriku srbi i hrvati ce iskazati u medjusobnim kvalifikacionim duelima za Svj. prvenstvo..Ne bi me cudilo da ih FIFA obje izbaci
vecina njih na ovim utakmicama, su navijaci partizana zvezde i naravno nase komse iz banjaluke,sokoca i sl...
ovako generalizujes i sve bacas u isti kos,a znas i sam da nije bas tako...
- Edin H.
#154 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
To ti je donekle slicna stvar, pojedinci bi ti rekli da su pripadnici SS handzar divizije nosili fesove, premda naravno fes je tradicionalna kapa bosnjackih muslimana, porijeklo vodi puno prije Drugog Svjetskog Rata i u biti ne bi trebalo da ima bilo kakve konotacije sa ratovima.madner wrote:Ne ne, pa nije to kapa Srba nego Srbijanske vojske. Ta vojska je 1912 do 1918 imala uspjehe i po toj logici mracnu ulogu poslje zanemarujete. Kao sto bi i neki Mevlid iz Srbije trebao da nosi kapu, a ne da on ima fes.
Fes bi po toj logici bila kapa Bosanskih jedinica u K.u.K. vojsci, pod kojom su bili svi narodi i narodnosti ovih podrucja. I koja se zaista okitila slavom od 1914 do 1918, od Galicije do Isonza.
Jel tako?
Tako je isto sajkaca popularna kod srpskih seljaka.
Kod nas, zbog dugacke i vrtoglave istorije je tanka linija koje "rekvizite" i pjesme mozes koristiti ili pjevati da podrzis "svoje", a kada to prelazi granicu i prelazi u provokaciju "onih drugih". Kao sto jedinstvo napomenu kod nas u BiH je to sve jos na kvadrat i kompleksnije zbog multietnickog sastava drzave.
Interesantno je bilo kada Djokovic, kojega ja smatram blagim srpskim nacionalistom (ne znam, mozda grijesim), jucer nahvalio australijsku multukulturalnost i multietnicost nakon pobjede
- madner
#155 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
Pa namjerno sam izostavio taj detalj sa SSom, kao sto su i ovi ispred izostavili ulogu cetnika 1941-45 ili 91+. Jer to je tradicionalna kapa, nista lose.
- Edin H.
#156 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
just principe wrote:svu svoju fasisticko-nacionalisticku retoriku srbi i hrvati ce iskazati u medjusobnim kvalifikacionim duelima za Svj. prvenstvo..Ne bi me cudilo da ih FIFA obje izbaci
Bas moj prijatelj iz Hrvatske sinoc spominje tu utakmicu, to ce biti cirkus
- ultima_palabra
#157 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
Govorio sam za padanje na sedždu. Fatihu uče stotine muslimanskih sportista.zoom66 wrote:koja je razlika izmedju nadareviceve fatihe i djokovicevog krshtenja i konstantnog vadjenja krsta van majice?ultima_palabra wrote:Reprezentativac mora voditi računa da predstavlja svoju zemlju svaki put kad navuče dres sa državnim grbom. I neupućeni posmatrač će se zapitati kakva je to zemlja čiji rukometaši u momentima slavlja nose vojne kape![]()
Isto tako, ono što je Nadarević radio je totalno nepotrebno. Proučiti Fatihu prilikom izlaska na teren je ok, ali padati na sedždu na terenu je totalno izlišno, i islam to uopšte ne zahtjeva od njega.![]()
ispade josh djole kul a safa ppk... ma hajde...
Ne smatram ni to što Nole radi da je cool, mada je tenis drukčiji sport, sam si na terenu itd...
- just principe
#158 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
ultima_palabra wrote:
Govorio sam za padanje na sedždu. Fatihu uče stotine muslimanskih sportista.
Ne smatram ni to što Nole radi da je cool, mada je tenis drukčiji sport, sam si na terenu itd...
Kanoute, Demba Ba, Keita itd...I stotine ih pada na sedzdu, realno prema tome
- muha_sa
#159 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
zbog ovih i ovakvih sam alergican na 3 prsta
posebno sam alergican kad to rade vrhunski sportisti--ipak su oni ti koji trebaju pokazat jedno drugo ljepše lice zemlje iz koje dolaze i koju predstavljaju.

posebno sam alergican kad to rade vrhunski sportisti--ipak su oni ti koji trebaju pokazat jedno drugo ljepše lice zemlje iz koje dolaze i koju predstavljaju.

- Edin H.
#160 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
Ne bih rekao da se radi samo o zavisti, ali je nekako prica otisla u pogresnom smijeru. Govori se o sajkacama, umjesto da se prica od kuda toliki negativni naboj, nacionalisticko i sovinisticko skandiranje kod velikog broja srpskih, pa i hrvatskih navijaca.nihil_ wrote:Zavist, ljubomora...
Hajde ma osvojit cemo i mi nekad nesto
Cast pojedincima sto nosaju tuske ili zelene zastave i tekbire
- Hemel
#161 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
meni jedino novi chip da ugrade u vugla pa da se njima cudim, ovako...
na istoku nista novo...
na istoku nista novo...
- amrica
#162 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
ne smetaju mi ni krst-kriz, ni fatiha, cak ni sajkaca, mada mislim da je to "seljakluk"
zasmetala mi ona sapka na trenerovoj glavi, ne da mi je zasmetala, nego kao da neko ledenom vodom polio kad sam je vidjela.
nisu ni oni tokmaci koji su prespavali 92-95, pa bar tamo ima kupiti majica i ostalih suvenira, ciji je glavni momenat ta kapa
zasmetala mi ona sapka na trenerovoj glavi, ne da mi je zasmetala, nego kao da neko ledenom vodom polio kad sam je vidjela.
nisu ni oni tokmaci koji su prespavali 92-95, pa bar tamo ima kupiti majica i ostalih suvenira, ciji je glavni momenat ta kapa
- JThomas
#163 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
ono što je stvarno jadno jest kad na utakmici sa jebenom danskom cijela dvorana pjeva ubij zakolji da šiptar ne postoji, a naš komentator na BHT kaže: odlična atmosfera u dvorani!
e to je drug moj jadno, kad masovne i najotvorenije izljeve fašizma nazivaš odličnom atmosferom da se ko ne bi uvrijedio...
e to je drug moj jadno, kad masovne i najotvorenije izljeve fašizma nazivaš odličnom atmosferom da se ko ne bi uvrijedio...
-
zavrzlama
#164 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
pogresno pucanje one stvari....kako se osjeca hrvat,bosnjak,albanac u timu srbije kad im nataknu na glave srpske sajkace....znam reci ces"srbija je drzava srba/pravoslavaca i ostalih i samo su pravoslavci konstutivni,pa eto drugi moraju nabijat sajkace na glave....sta je sa BIH,zasto se u malom ausvicu gdje su svi ravnopravni i konstutivni opet samo nabijaju srpske sajkace,krsne slave i srpska obiljezja...ovdje se kolega radi o srpskom hegemonizmu i neznjanju/nehtjenju prihvacanja drugih i drugacijeg...sve ce bosnjaci na sandzaku,albanci u presevskoj dolini trcati da vole i igraju za srbiju dok im stavljaju sajkace i sapke zlocinca mladica ....srbija samo pokazuje sav svoj hegemonizam,nesluh za drugo i drugacije i gomilu frustracija zbog poraza te iste hegemonisticke politike....Jedinstvo_Manchester wrote:Jes baš, puca njima ona stvar za vas, izašao sa generalskom kapom kao general koji je svoje vojnike doveo do velikog uspjeha. Samo u Bosni narod misli da se svijet vrti oko njih, većina ovih momaka koji su osvojili srebro na euru su za vrijeme rata bili tinejdžeri, školska djeca, sad uspješni sportisti, žive po Evropi igraju rukomet, vole svoju zemlju i ni malo ih ne interesuje šta se dešavalo devedesetih u pogledu da svaki dan misle o ratu i Srebrenici kao što većina naroda u BiH misli. Ovde je svaki dan na dnevniku kao da je još 92. - 95. Nije problem Veselina Vukovića kako će neko ovde da doživi njegovu generalsku kapu, on u ratu nije učestvovao i nema čega da se stidi.zavrzlama wrote:oni sa sajkacama kao mladicevi cetnici ,a onaj sa vojnom sapkom kao mladic...tim se cinonom htjela poslat takva poruka nama svima..
the end.
Svo vrijeme navijam za Novaka Djokovica,ali kad poce tri prsta i ljubit krst i krstiti se nesto mi zlo dodje i ne mogu sam sebi da oprostim sto sam navijao za takvog jednog nacionalistu..fuj..
Last edited by zavrzlama on 30/01/2012 14:37, edited 2 times in total.
- muha_sa
#165 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
ništa nije slucajnoamrica wrote:ne smetaju mi ni krst-kriz, ni fatiha, cak ni sajkaca, mada mislim da je to "seljakluk"![]()
zasmetala mi ona sapka na trenerovoj glavi, ne da mi je zasmetala, nego kao da neko ledenom vodom polio kad sam je vidjela.![]()
-
palermo
#166 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
Apsolutno, zapravo glavno je pitanje naš odnos prema njima.JThomas wrote:ono što je stvarno jadno jest kad na utakmici sa jebenom danskom cijela dvorana pjeva ubij zakolji da šiptar ne postoji, a naš komentator na BHT kaže: odlična atmosfera u dvorani!
Otkud i zašto iznenađenje, ko se ovdje lud pravi? Rekao bih, mi sa ove strane,
-
palermo
#167 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
Izvini zavrzlama, al ako zbog ovoga prestaneš da navijaš za Novaka, onda si debelo u krivu. Ako već za Novaka navijaš, onda ti ni ovo ne bi trebalo smetati.zavrzlama wrote:
Svo vrijeme navijam za Novaka Djokovica,ali kad poce tri prsta i ljubit krst i krstiti se nesto mi zlo doce i ne mogu sam sebi da oprostim sto sam navijao za takvog jednog nacionalistu..fuj..
Ja za Novaka nikada ne navijam, prevashodno zato sto svaka njegova pobjeda na simbolickoj razini daje snagu nacionalistickoj politici Srbije i doživljava se kao pobjeda ideje o nadmoci Srba nad drugima.
Sam po sebi Novak je u prici nebitan. I njegovo krstenje
-
sijedi
#168 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
Volim sport, gotovo sve vrste sportova koji se igraju ovdej na našim prostorima, i volim kad "naši "pobjeđuju i uvijek navijam za naše, ali kad vidim ove troprstaše i šajkačase ,bude mi muka, jer...ovo me asocira na najružniji period mog života kad su ,nazovi ljudi sa ovakvim kapama i prstima ubijali ,mrcvarili mene i moju obitelj.
Tad shvatim da su oni uvijek četnici, samo što mijenjaju sredstva ratovanja.Nekad je to puška,tenk, lopta, riječ, uzvik ,psovka,...čak i pjesma.
Tad shvatim da su oni uvijek četnici, samo što mijenjaju sredstva ratovanja.Nekad je to puška,tenk, lopta, riječ, uzvik ,psovka,...čak i pjesma.
-
zavrzlama
#169 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
palermo wrote:Izvini zavrzlama, al ako zbog ovoga prestaneš da navijaš za Novaka, onda si debelo u krivu. Ako već za Novaka navijaš, onda ti ni ovo ne bi trebalo smetati.zavrzlama wrote:
Svo vrijeme navijam za Novaka Djokovica,ali kad poce tri prsta i ljubit krst i krstiti se nesto mi zlo doce i ne mogu sam sebi da oprostim sto sam navijao za takvog jednog nacionalistu..fuj..
Ja za Novaka nikada ne navijam, prevashodno zato sto svaka njegova pobjeda na simbolickoj razini daje snagu nacionalistickoj politici Srbije i doživljava se kao pobjeda ideje o nadmoci Srba nad drugima.
djokovic je itekako bitan,jer on ne prestavlja samo sebe na turniru,nego i reprezentuje srbiju kao drzavu,a svojim ponasanjem forsiranja tri prsta,krstenjem automatski vrijedja nesrbe koji navijaju za istog,jer on to radi ciljano da bi zadovoljio jednu grupu ljudi,i dao im povod da se svete i omalovazavaju druge,tako npr. pola banja luke slavi djokovica uz uzvikivanje pogrdnih parola protiv BIH i nesrba...o teme se radi....ja nisam navijac djokovica kao osobe ,nego volim njegovu vjestinu i stil igre kao tenisera....odsad ne voim nista,jer smisljeno i namjerno pravi scene i navodi vodu na mlin najvecih nacionalista i fasista u srbiji i malom ausvicu...zato mu zamjerim..
-
popajic
#170 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
Posto su se kod nas sport , politika i nekultura balkanski spojili , onda je stvarno " milina" posmatrati svo to mlataranje narodnim ( citaj nacioalistickim) koloritom : sajkace , obavezna tri prsta , krstovi , padanje na sezdzdu , ratne narodne krilatice a la ubij , spali , udavi...kad vec stvarno ne puca , valja "navijanjem " pokazati sta bi bilo da zapuca ( vec vidjeno
) .
Nisu krivi ni krst ni fatiha kod sportista .Imaju pravo na oboje.
Kriv je mentalni sklop navijaca koji sve to "elegantno " podvedu pod najtezi sovinizam.
Evolucija svijesti je na Balkanu totalno zakazala
Nisu krivi ni krst ni fatiha kod sportista .Imaju pravo na oboje.
Kriv je mentalni sklop navijaca koji sve to "elegantno " podvedu pod najtezi sovinizam.
Evolucija svijesti je na Balkanu totalno zakazala
-
Bodkin
#171 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
uuu greske u koracima. vjerujem da tebe i ostale nesrbezavrzlama wrote:palermo wrote:Izvini zavrzlama, al ako zbog ovoga prestaneš da navijaš za Novaka, onda si debelo u krivu. Ako već za Novaka navijaš, onda ti ni ovo ne bi trebalo smetati.zavrzlama wrote:
djokovic je itekako bitan,jer on ne prestavlja samo sebe na turniru,nego i reprezentuje srbiju kao drzavu,a svojim ponasanjem forsiranja tri prsta,krstenjem automatski vrijedja nesrbe koji navijaju za istog,jer on to radi ciljano da bi zadovoljio jednu grupu ljudi,i dao im povod da se svete i omalovazavaju druge,tako npr. pola banja luke slavi djokovica uz uzvikivanje pogrdnih parola protiv BIH i nesrba...o teme se radi....ja nisam navijac djokovica kao osobe ,nego volim njegovu vjestinu i stil igre kao tenisera....odsad ne voim nista,jer smisljeno i namjerno pravi scene i navodi vodu na mlin najvecih nacionalista i fasista u srbiji i malom ausvicu...zato mu zamjerim..
- valterbranisarajevo
#172 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
„Mala“ Danska je nekada bila velika vojna sila. Redovno su u mnogobrojnim ratovima i pomorskim bitkama mlatili svoje komšije Šveđane i Norvežane. Svojevremeno su čak krenuli da osvoje Englesku (to se nije usudio ni Hitler) i na jedvite jade zaustavljeni kada su došli skoro pred London.
U posljednjih sto godina taj region gdje su se vodili ratovi je postao oaza mira i primjer odlične međudržavne saradnje nekada ljutih neprijatelja. Zašto je to tako? Jednostavno zato što je za njih prošlost jednostavno samo dio istorije i ništa više. Eto zato danskim igračima ne pada na pamet da na glavu stave vikinšku kapu iako mogu slobodno reći da im je vojna prošlost mnogo slavnija od srpske. ( Mi naravno o tome ne znamo gotovo ništa jer oni tu priču jednostavno ne forsiraju.)
Za razliku od njih narodi na ovim prostorima žive i danas u prošlosti i hrane se „mitovima i legendama“, jer se jednostavno nemaju čime pohvaliti iz bliže prošlosti. Tako se u Srbiji non stop forsira ta slavna vojna prošlost (u koju valjda po defaultu spadaju i „vojni podvizi“ Draže Mihailovića i Ratka Mladića), kosovski boj i razne bitke iz I svjetskog rata. Ako već ne mogu i ne žele izaći iz prošlosti onda treba da se okrenu ljudima koji su stvarno proslavili srpski narod (Tesla, Milanković, Pupin, Pavle Savić....) a ne raznim oficirčinama, vojnim jedinicama i uniformama koje su mnogim njihovim komšijama nanijele veliko zlo. Dancima više znači jedan Nils Bor nego taj neki viking koji je krenuo na London. Zato su oni jedna od najrazvijenijih država na svijetu, život građana pravo blagostanje i tamo nikada protivničkog navijača neće napasti sjekirom. O ovome se može dosta toga napisati i sa aspekta drugih naroda sa područja bivše Juge, ali direktni razlog otvaranja ove teme je ono što se dešavalo na proteklom svjetskom prvenstvu i sve one ružne stvari koje su ga obilježile...
U posljednjih sto godina taj region gdje su se vodili ratovi je postao oaza mira i primjer odlične međudržavne saradnje nekada ljutih neprijatelja. Zašto je to tako? Jednostavno zato što je za njih prošlost jednostavno samo dio istorije i ništa više. Eto zato danskim igračima ne pada na pamet da na glavu stave vikinšku kapu iako mogu slobodno reći da im je vojna prošlost mnogo slavnija od srpske. ( Mi naravno o tome ne znamo gotovo ništa jer oni tu priču jednostavno ne forsiraju.)
Za razliku od njih narodi na ovim prostorima žive i danas u prošlosti i hrane se „mitovima i legendama“, jer se jednostavno nemaju čime pohvaliti iz bliže prošlosti. Tako se u Srbiji non stop forsira ta slavna vojna prošlost (u koju valjda po defaultu spadaju i „vojni podvizi“ Draže Mihailovića i Ratka Mladića), kosovski boj i razne bitke iz I svjetskog rata. Ako već ne mogu i ne žele izaći iz prošlosti onda treba da se okrenu ljudima koji su stvarno proslavili srpski narod (Tesla, Milanković, Pupin, Pavle Savić....) a ne raznim oficirčinama, vojnim jedinicama i uniformama koje su mnogim njihovim komšijama nanijele veliko zlo. Dancima više znači jedan Nils Bor nego taj neki viking koji je krenuo na London. Zato su oni jedna od najrazvijenijih država na svijetu, život građana pravo blagostanje i tamo nikada protivničkog navijača neće napasti sjekirom. O ovome se može dosta toga napisati i sa aspekta drugih naroda sa područja bivše Juge, ali direktni razlog otvaranja ove teme je ono što se dešavalo na proteklom svjetskom prvenstvu i sve one ružne stvari koje su ga obilježile...
- muha_sa
#173 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
valterbranisarajevo wrote:„Mala“ Danska je nekada bila velika vojna sila. Redovno su u mnogobrojnim ratovima i pomorskim bitkama mlatili svoje komšije Šveđane i Norvežane. Svojevremeno su čak krenuli da osvoje Englesku (to se nije usudio ni Hitler) i na jedvite jade zaustavljeni kada su došli skoro pred London.
to je to
-kome nije jasno nek nekoliko puta procita ovaj post.
- ultima_palabra
#174 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
Tako jevalterbranisarajevo wrote:„Mala“ Danska je nekada bila velika vojna sila. Redovno su u mnogobrojnim ratovima i pomorskim bitkama mlatili svoje komšije Šveđane i Norvežane. Svojevremeno su čak krenuli da osvoje Englesku (to se nije usudio ni Hitler) i na jedvite jade zaustavljeni kada su došli skoro pred London.
I nikad nećeš vidjeti da Danci nabijaju na nos Šveđanima i Norvežanima kako su ih gazili... to je ostavljeno istoričarima na proučavanje. Zato se često i desi da jedna skandinavska reprezentacija pusti drugoj da ih pobijedi ako im pobjeda ne treba, ili čak da se dogovore oko rezultata... nema te zle krvi između njih.
-
cocko
#175 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...
rekao bih da je u sportu sada kao i u politici,ima svasta pi*ke i krompirače,svega udrobljeno.što nikako nije išlo jedno sa drugim sada može.