Novogradnja u Sarajevu?
-
Ambrozija
#151 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Moja je prijateljica bila zadovoljna stanom u Tibri, sto sam vec ranije pisala, a ni meni nije izgledao los kvalitet radova. Medjutim zadnjih par mjeseci su se po zidovima pocele pojavljivati ogromne zelene fleke, valjda od vlage...nema sta nije pokusala, od onih aparata sto "kupe vlagu" preko posebnih farbi i drugih "recepata" i nista nije upalilo.
Ja ne mogu da vjerujem da im je poslije onih zgrada u Nedzaricima, tkz. Tibra 1, dozvoljena gradnja Tibre 2, i to su tek izgradjene faza A i B i ni na sta ne lice, a uskoro pocinje gradnja faze C i D. Bojim se pomisliti kako ce to na kraju izgledati. U okviru faze D, koliko sam ja shvatila, gradit ce se i osnovna skola i park i popratni sadrzaj (daj Boze da to docekamo). I navedena faza D treba izgledati sasvim drugacije od ostalih zgrada.
Neki dan citam na jednom drugom forumu, da je Tibra kupila i stari dom umirovljenika u Nedzaricima i da tu planira graditi zgradu. Ta je zgrada gora od svih ovih zajedno (postavljena je slika kako bi to trebalo izgledati). Iako mi te informacije ne zvuce pouzdano s obzirom na nepismenost osobe koja pruza sve te informacije na navedenom forumu, nista me vise ne moze iznenaditi.
Ja ne mogu da vjerujem da im je poslije onih zgrada u Nedzaricima, tkz. Tibra 1, dozvoljena gradnja Tibre 2, i to su tek izgradjene faza A i B i ni na sta ne lice, a uskoro pocinje gradnja faze C i D. Bojim se pomisliti kako ce to na kraju izgledati. U okviru faze D, koliko sam ja shvatila, gradit ce se i osnovna skola i park i popratni sadrzaj (daj Boze da to docekamo). I navedena faza D treba izgledati sasvim drugacije od ostalih zgrada.
Neki dan citam na jednom drugom forumu, da je Tibra kupila i stari dom umirovljenika u Nedzaricima i da tu planira graditi zgradu. Ta je zgrada gora od svih ovih zajedno (postavljena je slika kako bi to trebalo izgledati). Iako mi te informacije ne zvuce pouzdano s obzirom na nepismenost osobe koja pruza sve te informacije na navedenom forumu, nista me vise ne moze iznenaditi.
- kockica_kockica
#152 Re: Novogradnja u Sarajevu?
JA znam sta je nelegalna gradnja.. nelegalna gradnja je jeb...i S. koji je sagradio kucu na mojoj zemlji, pa me je..e u zdrav mozak .. povlacio me po Opcini Centar mjesecima donesi mu ovo donesi mu ono, platiti ce on dobit ce kredit.. sta se desilo.. doslo rjesenje da plati kaze on nece da plati jer nema pare.. istina je da je dobio kredit ali ga spic..o na nesto drugo vjerojatno na novi sprat ili slicno... i sad se potucamo po Sudu, koji je isto kao i S., bio azuran donesi tuzbu, ispravi stavku I, pa stavku II, pa douni tuzbu u smislu stavke II., pa plati sudsku taksu i sve to u roku od 15 - 20 dana..drndalo wrote:Sorry, my misteka da' make-a... Hrkljus !duboka_misao wrote:thou shall look upon the dictonary under sarcasm....drndalo wrote:Kakav velelebni objekat RFZ Leasinga ? Ne znam tacno zasto je nesto "zasticeno" ali ako jeste, dalja prica prestaje !
@kockice
U nekim stvarima te podrzavam, sve sto kazes shvatam, ALI, tu istu Tibru metar kvadratni tog stana, po projektu (bez dogradnje duplo spratova), sa svim radnicima, materijalom, dozvolama i potkupljivanjima ne kosta >800-900 KM/m2... Malo li je zaraditi cistih 300-400KM/m2... Po planu/dozvoli... Nego se je zgrada UDUPLALA ! Ja o tome pricam... Nemas ti nista jeftiniji kvadrat na kraju zato sto je on dozidao sto nije smio, nego ON IMA EXTRA PROFIT !
Sljedece sto cekam je da neki BIZMISMEN koji ce jeftino placati radnike "zakopa" novi Double-twist-tower na Rtovima Riverine, nejma veze sto tuda slijecu aviJoni, nek' malo zaobidju "sa strane", ili nek okrecu po magli preko Lukavice!
Sto se nelegalne gradnje tice, potpuno isto pricam 30 godina, i privatne kuce od kojih nastaju klizista bih rusio dinamitom gdje god mogu, i zgrade, sve... Znam da me to ne bi ucinilo popularnim na izbornim listama ni u jednoj Opstini... Sve tolerisemo iz merhametluka, a sve dublje tonemo...
I da, nije mi svejedno sto ljudi nemaju povoljan krov nad glavom, ali se to ne treba rjesavati jeftinijom nelegalnom gradnjom, nego jeftinijom legalnom... Ali to mnogima iz "sive zone" ne odgovara...
Presudu za svoju pravdu evo cekam vec pola godine... Tesko li je napisati presudu u korist tamo nekog protiv S. koji je iz Foce i koji vjerujem ima 1000 osoba na raznim mjestima pa mu to se moze...
A Tibra.. barem nije izgradila stanove na tudjoj zemlji..
Nije nikome to otela... Profit je normalna stvar u civiliziranom drustvu...
Napravila je povoljnno stanove koje obican svijet koji nema pare vec dize kredite moze prisutiti...
- drndalo
#153 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Slazem se, cak i podrzavam pravljenje profita, ALI neces kako hoces !kockica_kockica wrote:Profit je normalna stvar u civiliziranom drustvu...
Napravila je povoljnno stanove koje obican svijet koji nema pare vec dize kredite moze prisutiti...
Sto se opstina tice, sve znam, i sam sam imao epizodu sa odstetom (u stvari moja stara) bas od Opstine Ilidza, pa znam kako je to borba sa vjetrenjacama...
- charrrmed
#154 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Meni ruznije od samih zgrada izgleda to sto su "isprepletene" sa kucama. Preruzno izgleda, pored ogromnih zgrada stoje dvije-tri kucice. Ili onaj BH-bau i Tibra + kuce ??? Horor!
- vivax
#155 Re: Novogradnja u Sarajevu?
E pa tesko bgm, da ce ikad moci tu vlagu odstraniti,(mozda za jedno 5-10 god) to je i najveci problem ovakve gradnje,sto se sve gradi kako ne treba i kad ne treba.Sve nesto na brzinu ,daj da ljudima uzmemo pare.Ne mozes ti napraviti danas kucu i sutra fasadu stavljati na nju..Zna se tacno vremenski period kad se rade fasade i koji dio kuce se gradi.Ne mozes krov mijenjati na jesen ili zimu.Isto tako i sa fasadom, to mora da odstoji, da se ispari ta voda iz zidnih elemenata (cigli, blokova,maltera itd).Najmanje jednu godinu, pa tek onda raditi fasadu.Uopste me i ne iznenadjuje sto se pojavilo to zelenilo po zidovima.To sam cak rekao par svojih prijatelja koji su htjeli da kupe tu stanove,i fino ih upozorio.I eto bilo je koristi,nisu kupili stanove i spasili su se tih muka.Ambrozija wrote:Moja je prijateljica bila zadovoljna stanom u Tibri, sto sam vec ranije pisala, a ni meni nije izgledao los kvalitet radova. Medjutim zadnjih par mjeseci su se po zidovima pocele pojavljivati ogromne zelene fleke, valjda od vlage...nema sta nije pokusala, od onih aparata sto "kupe vlagu" preko posebnih farbi i drugih "recepata" i nista nije upalilo.
-
VjecitiStudent
#156 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ono je RUZNO, TACKAkockica_kockica wrote:Lakse je pljuvati po necemu nego traziti pozitivne strane svega toga...
Tibra Pacific je za svoje pare (kao investitor) napravio zgrade sa stanovima s namjerom da ulozeno vrati i da jos nesto zaradi... Mislim to je ipak san svakog covjeka koji se bavi nekim biznisom.. Uloziti da mu se vrati ulog i jos zaraditi i tu nema nista cudno...
Da bi izgradio te nesretne zgrade trebaju mu radnici. Ne znam kolika je placa tim ljudima ali uvijek je bolje vrabac u ruci nego golub na grani. I to nikad niko nije spomenuo, da su Investitiori zaposlili xy broj ljudi da rade. Ti ljudi trenutno imaju posao (kakav je takav je ali je posao od kojeg zive, nisu na Birou za zaposljavanje i ne moraju prositi za komad hljeba sebi svojoj djeci). No to se ne spominje.
Istina je da je 70% stanova kupljeno. Ljudi zive tamo. lakse je kupiti 30m2 u Tibri pa te sve dodje ukljucujuci i PDV i namjestanje stana oko 50000 - 55000 KM, dok u starogradnji krntiju od stana iste kvadrature na Alipasinom polju ispod 50 000 KM ne mozes dobiti u takvom stanju u kakvom se nalazi, pa 5% poreza nezavisno od cijene, a vecinom je to stan kojem treba komplet renoviranje koje kosta brat bratu 10 000 KM plus namjestaj i sve drugo nista manje od 70 000 KM cak i vise ne mozes proci.... Ja uopce ne govorim o stanovima prema centru gdje ista krntija od 30m2 kosta nekih 75000 KM bez renoviranja i poreza i namjestaja.
Istina je i to da uvijek se nadje neko ko po cijeli dan palamudi po internetu da kaze kako bi to bio lijep zatvor ili ne znam ni ja sto. Kako su potkupljeni opcinari radi dozvola itd... Kako su zgrade neplanski uradjene, kako tamo nikad nebi zivio itd...Hajmo kaze malo pljuvati po svemu jer njegova malenkost internet man ne odobrava tu gradnju.
Tibri treba samo priznati da su postavili nove granice loseg stanovanja u Sarajevu i nista vise. To je mjesto zauzimala Grbavica u sezdesetim, Otoka u sedamdesetim, Alipasino u osamdesetim i sad je tu Tibra, ko 'uzor' stanovanja u 21. stoljecu..
Ima neko prokletstvo u tom zapadu
- Comrad
#157 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Da ono izgleda ruzno, izgleda, ali sta ste zapeli sa tim spratovima.
Ja bih vise volio da ima 50 spratova, ali da ima vise prostora za parkove i sl. Navalili sto je uduplo spratove, pa neka je sta me boli briga. Sarajevo je ionako malo i nema se gdje siriti do uvisinu. Vise volim vidjeti zgradu od 10-ak spratova nego one male zgradice koje samo zauzimaju prostor, a ima 3 stana u njoj.
Jedina greska je sto je dozvoljen onoliki broj zgrada i sto ruzno izgledaju brate. Fino su ih trebali usloviti sa tim stvarima. Dozvoliti gradnju tri zgrade sa parkingom i igralistima, a ne sest zgrada bez icega.
Ja bih vise volio da ima 50 spratova, ali da ima vise prostora za parkove i sl. Navalili sto je uduplo spratove, pa neka je sta me boli briga. Sarajevo je ionako malo i nema se gdje siriti do uvisinu. Vise volim vidjeti zgradu od 10-ak spratova nego one male zgradice koje samo zauzimaju prostor, a ima 3 stana u njoj.
Jedina greska je sto je dozvoljen onoliki broj zgrada i sto ruzno izgledaju brate. Fino su ih trebali usloviti sa tim stvarima. Dozvoliti gradnju tri zgrade sa parkingom i igralistima, a ne sest zgrada bez icega.
- charrrmed
#158 Re: Novogradnja u Sarajevu?
i sto su vec poceli sa zagradjivanjem balkona!Comrad wrote:Da ono izgleda ruzno, izgleda, ali sta ste zapeli sa tim spratovima.
- drndalo
#159 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Comrade, ima nesto sto se zove urbanizam, pa se planira gdje sta moze, treba, ide, ne ide... Naravno da je to kod nas uzaludan predmet kao nekada Marksizam...
Ali kome to treba?
Ali kome to treba?
- drndalo
#160 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Tad bi mozda dobili od "zelenih" kaznu za uriniranje na javnom mjestu...Septik wrote:Samo još fali velika kita na krovu da se piša po ovom jadu od države, vjerovatno se i tada ne bi ništa desilo.
- hoćeli_ko_rasol
#161 Re: Novogradnja u Sarajevu?
+1 !esad_plavi wrote:Nije mi jasno zasto raja ne mogu da razumiju da svugdje u (kapitalistickom) svijetu, investitor (Tibra u ovom slucaju) ulaze SVOJE pare u SVOJ projekat da bi ostvario dobit za SEBE, ne znam sto se ibrete svi i sto je svima cudno da je izgradio sto vise stanova. Covjek nudi robu za koju ima itekakve potraznje, da ljudima ne odgovara ne bi prodao preko 1000 stanova dok zgrade poput Uni-Prometa na Malti ili Bosmala zjape poluprazne. Naravno da bi svi preferirali stan s pogledom, s garazom, da je u blizini svega, a da je u miru i tisini, da je blizu posla, tetke, nane, havera itd., ali logicno za to treba iskesirati od 2.500KM po kvadratu, pa nagore, sta ces, vazi pravilo: koliko para - toliko muzike. Konkretno Tibra popunjava jednu (poprilicno siroku) nišu na trzistu koju su ostali investitori previdjeli, vjerovatno zato sto im je lakse izgraditi manji objekat, s manje skupih stanova koje ce tusiti strancima, lolama iz dijaspore i guzonjama nego da se bakcu s "lokalnom bagrom" u koju spada 95% nasih sugradjana.
Neko je spomenuo infrastrukturu (parkove, igralista, skole...), pa me samo zanima ciji je posao izgradnja i odrzavanje javne infrastrukture, jel PRIVATNOG investitora ili JAVNIH općinskih vlasti. Nekako, meni je logicno da se opcina brine za kvalitet zivota svojih stanovnika (a samim time i biraca), ispravite me ako grijesim.
- hoćeli_ko_rasol
#162 Re: Novogradnja u Sarajevu?
slazem se u potpunosti.....kockica_kockica wrote:Lakse je pljuvati po necemu nego traziti pozitivne strane svega toga...
Tibra Pacific je za svoje pare (kao investitor) napravio zgrade sa stanovima s namjerom da ulozeno vrati i da jos nesto zaradi... Mislim to je ipak san svakog covjeka koji se bavi nekim biznisom.. Uloziti da mu se vrati ulog i jos zaraditi i tu nema nista cudno...
Da bi izgradio te nesretne zgrade trebaju mu radnici. Ne znam kolika je placa tim ljudima ali uvijek je bolje vrabac u ruci nego golub na grani. I to nikad niko nije spomenuo, da su Investitiori zaposlili xy broj ljudi da rade. Ti ljudi trenutno imaju posao (kakav je takav je ali je posao od kojeg zive, nisu na Birou za zaposljavanje i ne moraju prositi za komad hljeba sebi svojoj djeci). No to se ne spominje.
Istina je da je 70% stanova kupljeno. Ljudi zive tamo. lakse je kupiti 30m2 u Tibri pa te sve dodje ukljucujuci i PDV i namjestanje stana oko 50000 - 55000 KM, dok u starogradnji krntiju od stana iste kvadrature na Alipasinom polju ispod 50 000 KM ne mozes dobiti u takvom stanju u kakvom se nalazi, pa 5% poreza nezavisno od cijene, a vecinom je to stan kojem treba komplet renoviranje koje kosta brat bratu 10 000 KM plus namjestaj i sve drugo nista manje od 70 000 KM cak i vise ne mozes proci.... Ja uopce ne govorim o stanovima prema centru gdje ista krntija od 30m2 kosta nekih 75000 KM bez renoviranja i poreza i namjestaja.
Istina je i to da uvijek se nadje neko ko po cijeli dan palamudi po internetu da kaze kako bi to bio lijep zatvor ili ne znam ni ja sto. Kako su potkupljeni opcinari radi dozvola itd... Kako su zgrade neplanski uradjene, kako tamo nikad nebi zivio itd...Hajmo kaze malo pljuvati po svemu jer njegova malenkost internet man ne odobrava tu gradnju.
- hoćeli_ko_rasol
#163 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Izgleda da je istina. Razgovarao sam prije neki dan sa osobama koje su usko vezane za Tibru, potvrđeno mi je da imaju u planu nakon završetka Faze A i B izgradnju Fazu C i D, u neposrednoj blizini Fazu A i B. O kakvim dodatnim sadržajima se raditi, to nažalost nisam pitao.Ambrozija wrote: Ja ne mogu da vjerujem da im je poslije onih zgrada u Nedzaricima, tkz. Tibra 1, dozvoljena gradnja Tibre 2, i to su tek izgradjene faza A i B i ni na sta ne lice, a uskoro pocinje gradnja faze C i D. Bojim se pomisliti kako ce to na kraju izgledati. U okviru faze D, koliko sam ja shvatila, gradit ce se i osnovna skola i park i popratni sadrzaj (daj Boze da to docekamo). I navedena faza D treba izgledati sasvim drugacije od ostalih zgrada.
I ovo za Dom penzionera je istina, valjda su kupili to zemljište skupa sa onom ruševinom (samo neznam kako i od koga) i tu palinaru izgraditi SPO, nešto slično kao što su i dosada gradili, kako sam uspio razumjeti samo sa više spratova.
Dobio sam informaciju od tih istih osoba, da se uskoro proširuju na novo tržište (Tuzlanski kanton), konkretno u grad Tuzlu i Lukavac. Planiraju za početak izgradnju 4 SPO. Dali će biti SPO kao ovi po Rajvosu to nebih znao.
Last edited by hoćeli_ko_rasol on 13/07/2012 18:42, edited 1 time in total.
- hoćeli_ko_rasol
#164 Re: Novogradnja u Sarajevu?
To je to......

-
Innovation
#165 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pitanje je sad, od koga li su kupili? 
-
dragonz
#166 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mislim da je ovaj gore post samo ispipavanje terena jer PIO bi morao objaviti javni tender za prodaju tako da je ova informacija samo foluška i sigurno bi se javilo puno bogatijih kupaca od Tibre.- Vrijednost Doma penzionera u Nedžarićima, iako je devastiran, jeste 20.170.000 KM.
-
Innovation
#167 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Drzavno, ko to moze prodati? 
- alphonse kauders
#168 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kupovina stana u Tibri nije nikakva investicija jer se vrijednost kupljenog stana sa onakvom infrastrukturom nikad neće povećati, štaviše samo će rapidno padati. Kupovina stana u Tibri je prijeka potreba platežno manje sposobnih ljudi za sopstvenim krovom nad glavom, i ne vjerujem da je to iko kupio da bi ga kasnije preprodao. A, ako neko misli da će kupljeni stan daljnjim iznajmljivanjem otplatiti mora da je veliki optimista - jednostavno tu nema nikakve računice.
Također, meni je smiješno opravdavati urbicid i nelegalno gomilanje zgrada (ok, dodatnih spratova), pravdajući to (privremenim) stvaranjem radnih mjesta, jer tako ispade da su oni što poštuju zakone i grade po zakonu budale, a ostali kao pametni i dobročinitelji.
Ali svakako će se za 5-10 godina mnogi vjerovatno hvatati za glavu. Bum videli..
Također, meni je smiješno opravdavati urbicid i nelegalno gomilanje zgrada (ok, dodatnih spratova), pravdajući to (privremenim) stvaranjem radnih mjesta, jer tako ispade da su oni što poštuju zakone i grade po zakonu budale, a ostali kao pametni i dobročinitelji.
Ali svakako će se za 5-10 godina mnogi vjerovatno hvatati za glavu. Bum videli..
-
Jay Gatsby
#169 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Zna li neko možda koliko je kod nas projektovano trajanje stambenih zgrada?
- vivax
#170 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Zavisi po kojem standardu projektuje..Imas ovaj jugoslovenski JUS ili ti ga bosanski BAS. A eto kao lafo sad se projektuje po EUROCOD-u. Pa potrazi po internetu kako koji standard nalaze tu projektovanu trajnost.Mada ja cisto sumnjam da se neko moze pridrzavati ti nekih pravila standarda,barem sto se tice te projektovane trajnosti..Al eto.Jay Gatsby wrote:Zna li neko možda koliko je kod nas projektovano trajanje stambenih zgrada?
-
The 51st State
#171 Re: Novogradnja u Sarajevu?
mene samo interesuje gdje ce stanari parkirati automobile, mislim svaka cast investicije ovo ono, ali prateca infrastruktura nepostojeca, s obzirom da je ono vec naselje, a nema predvidjen prostor za skolu, vrtic, park i sta ti ja znam od javnih objekata? cjenim da ce se za par godina se dole desiti revolucija.
- kockica_kockica
#172 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Svuda u svijetu je normalno da sitna buranija zivi u centru grada, dok oni malo boljem imovinskog stanja zive na periferiji.. jedino kod nas papci koji hoce da se busaju u prsa kupuju stanove u centru samo zato da bi mogli reci da stanuju u centru grada.. ja casti i gov...a...Septik wrote:Ja ne raspravljam mnogo po forumima, uglavnom reagujem kada neko napiše notornu glupostkockica_kockica wrote: Po meni bi bio sljedeci korak taj da se stanovi koji kostaju od 2500 - 3500 KM po kvadratu snize na neku razumnu cijenu da ih "sitna buranija" moze priustiti...
Ne znam za tebe, ali mi se cini da bi ti volio da se pocne graditi na Vrelu Bosne da bi imao novu temu o kojoj ces danima raspravljati
Kao prvo, da se ne lažemo: sitna buranija plaća kiriju od 200-300 KM i nema ni para ni kreditne sposobnosti da kupuje stanove od 50+ hiljada KM, koliko god lošeg kvaliteta oni bili. Kupuju ljudi iz drugih gradova i iz inostranstva kao investiciju, kupuje se da bi djeca bila "rahat" dok studiraju, kupuju mladi parovi koji dižu kredite i misle da će imati posao narednih 40 godina. Većina hoće da selo zna kako imaju NOV NOVCAT stan. Mali broj zna kakva go*na kupuje.
Kad već spominješ stanove od 2.500-3.000 KM po kvadratu, možemo i o tome:
Takvi stanovi su u centru i starom gradu, cijenu diktiraju ponuda i potražnja. Koji će k***c sitna buranija u centru, ako nema para za to? Ko nema para, vazda je živio u perifernim dijelovima grada (tu se ubrajam i ja).
Moj punac napravio garažu "u svom", u roku mjesec dana došlo rješenje da se ruši (neka, i treba). Glumci iz Tibre spiče nebodere umjesto 6 spratova, cijeli grad to zna i ibreti se, ništa se ne dešava. Samo još fali velika kita na krovu da se piša po ovom jadu od države, vjerovatno se i tada ne bi ništa desilo.
Tvoja prva recenica o tebi jako mnogo govori...
- drndalo
#173 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Uh, moram zenu obavijestiti da smo napredovali u statusu...kockica_kockica wrote:dok oni malo boljem imovinskog stanja zive na periferiji..
-
terremoto
#174 Re: Novogradnja u Sarajevu?
A ja bas htjela kupiti stan u Tibri
,sala mala,posto ja nisam iz Sarajeva,a imam namjeru kupiti stan u Sa.dali mi neko moze dati savjet gdje kupiti,Ilidza odgovara znaci da nije centar,novogradnja.Iskreno malo sam se razocarala sa svim vasim postovima koje sam procitala 
- poznanik
#175 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pitaj u Istočnom Sarajevu, tamo se grade odlični stanovi, a ne vjerujem da su im cijene visoke.terremoto wrote:A ja bas htjela kupiti stan u Tibri![]()
![]()
,sala mala,posto ja nisam iz Sarajeva,a imam namjeru kupiti stan u Sa. da li mi neko moze dati savjet gdje kupiti,Ilidza odgovara znaci da nije centar,novogradnja.Iskreno malo sam se razocarala sa svim vasim postovima koje sam procitala