Hoće li doći do štrajka Vlade

Post Reply

Hoće li doći do štrajka vlade - jako sličnog ovom u nadrealistima - u skorije vrijeme ?

Poll ended at 31/01/2012 19:57

Da
8
28%
Ne
8
28%
Da ali samo po osnovu pritiska na pravedniju redistribuciju budgeta (ovo govorim o opravdanim istupima) - pa čak i o situaciji da dođe do štrajka solidarnosti sa grupom zaposlenika koji u ovom društvu koji možda nemaju sindikat
5
17%
MA - KAKVI - o čemu ti BUDALO JEDNA
8
28%

Total votes: 29

madner

#151 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by madner »

Pa jedu li drugi radnici?

U prosjecnu platu se i njima racuna topli obrok.
Dozer

#152 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Dozer »

U prosjecnu platu se i njima racuna topli obrok.
Samo u RS. U FBiH TO se ne racuna u prosjecnu platu. RS to radi kako bi prikazao da je "bolji" enitet, tj. da su im primanja veca :-) .
convict

#153 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by convict »

zagazaga wrote:Nema više štrajka.
Ma ja im štrajka i g..... ako je istina da nisu radili samo 2 sata u toku dana, to znači da su ustvari radili duplo više nego inače. Nadam se samo da će uslijediti i pravi posao, a to je reorganizacija i ukidanje par hiljada parazitskih radnih mjesta.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#154 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Truba »

dok se ljudi samozapaljuju oni štrajkaju
:x
O'zone
Globalni moderator

#155 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by O'zone »

zagazaga wrote:Nema više štrajka.
Jel to negdje bila neka vijest?
sanaman

#156 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by sanaman »

Dozer wrote:
pa da malo protabirimo koliko se zaradjuje sa SSS na federalnom budzetu itd.
Samo cu se kratko vratiti na ovo, i opet cu za primjer uzeti ljude u poreznoj u pravi i policiji, koji i jesu na federalnom budzetu.

I u jednom i u drugom slucaju plata nekoga sa SSS = oko 800 KM, +/- 4-7%, sto zavisi od godina radnog staza. Na ovo se dodaje topli obrok (koji, realno, nije primanje i ne moze se kao takav okarakterisati, jer ljudima i sluzi upravo za to - da jedu dok su na poslu. Ili, mozda, neko smatra da ti ljudi ne treba da jedu...?), tako da na kraju ovi ljudi imaju ukupno oko 1.000-1.100 KM. Cesto ti ljudi imaju porodicu i cesto su samo oni zaposleni. I prezivljavaju sa tim parama mjesec dana, skoluju djecu, placaju racune, oblace se... Normala?

Isti ovaj prosjek, za istu kategoriju (SSS) u nekim drugom institucijama na istom budzetu, i to onima koje realno i jesu administrativni aparat (raznorazna ministarstva za gubljenje vremena na federalnom nivou), imaju oko 1.200-1.350 KM.
Medjutim, i ako stvarno zelimo biti realni, rad u poreznoj upravi ili policiji (gdje svako malo neko dolazi da ti @ebe majku i da te bije, sto ce reci - prilicno je stresno), i rad u nekom drugom ministarstvu (gdje u vecini slucajeva kompjutere pale tek oko 10:00h, na pauzu idu u 10:30 ili 11:00, i kuci u 15:00 ili 16:00), prilicno se razlikuje.
Da ne govorimo o administraciji u vladama gdje na raspolaganju imaju i neoporezovane restorane (npr. biftek, i to momacki, sa prilozima u tim kuhinjama kosta 6-7 KM (?!?)), a zavisno od statusa (poslanici, sefovi i sl.) cak im je i to besplatno, iako i oni uredno primaju topli obrok...

Poenta je da je neohodno uvesti vrednovanje rada, i to u skladu sa stvarnim pozicijama, korisnoscu, tezini, itd.
Naravno, ovo se nikada ovdje nece desiti.

I, da, s obzirom na sve - opravdavam strajk uposlenika porezne uprave. Samo sto bih ja strajkovao puno drugacije - kljuc u bravu i nema nista, a ne samo 2 sata dnevno. S druge strane, ni pod razno ne odobravam strajk u bilo kojoj vladi jer tih ljudi je tamo jednostavno previse. Toliko ih je viska da bukvalno nemaju apsolutno sta da rade.
Davno sam navodio primjer restorana u ZI na M.Dvoru, gdje restoran ima sefa, koji ima 2 zamjenika/pomocnika, sekrataricu, i jos 2 sefa iznad sebe - ukupno 6 ljudi koji samo "brinu" o restoranu. A sastavljanje ponude za rucak, ukoliko imate neko desavanje u toj zgradi, traje 7-15 dana, pri cemu na kraju sve morate platiti kesom jer je nemoguce platiti preko racuna (kazu - zakonski je tako). Ah, da...i dok se ceka na tu ponudu, dok zovete jer vam gori pod nogama radi organizacije, dobijete info da je sef restorana "na sluzbenom putu" (???!).
Da se malo osvrnemo i jos detaljnije protabirimo, jel :D

Niko ovdje nio prozvao policajce, cak ce ti vecin reci da su malo placeni. Znas koliko oh ima na federalnom budzetu? FUP ima 927 zaposlenih, a sve ostalo placa kanton.

Poreska uprava ima 1474 zaposlena...samo ove dvije stavke je malo manje od 2500, a ima ih 7400..sta rade ostali, pod pretpostavkom da ovih nema viska..a ima, al eto.

To sto ti ne dozivljas topli obrok kao primanja ja ti ne mogu pomoci, primanje je sve ono sto legne na tvoj racun, na sva primanja se placa porez...al u ovoj drzavi su izmisljeni nakaradni izuzetci...umjesto da se tome pristupi na drugi nacin, tj. kao poreska olaksica.

To sto navedene kategorije imaju djecu, to drugi nemaju? Drugi ne trebaju jesti? Znas li da policajci u Posavskom kantonu strajkuju jer imaju 460KM platu?

Na kraju bi ti drugacije strajkao, drug..otvori granap, mehanicarsku radnju ili sta god hoces OD SVOJIH PARA, pa ne moras nikako raditi...ali nemoj podrzavati da neko od tudjih para i preko tudjih ledja ima duplo vecu platu od vecine i jos prijete strajkom. Nemoj preko tudjih ledja, grehota.
nosara

#157 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by nosara »

sanaman wrote: Da se malo osvrnemo i jos detaljnije protabirimo, jel :D

Niko ovdje nio prozvao policajce, cak ce ti vecin reci da su malo placeni. Znas koliko oh ima na federalnom budzetu? FUP ima 927 zaposlenih, a sve ostalo placa kanton.

Poreska uprava ima 1474 zaposlena...samo ove dvije stavke je malo manje od 2500, a ima ih 7400..sta rade ostali, pod pretpostavkom da ovih nema viska..a ima, al eto.

To sto ti ne dozivljas topli obrok kao primanja ja ti ne mogu pomoci, primanje je sve ono sto legne na tvoj racun, na sva primanja se placa porez...al u ovoj drzavi su izmisljeni nakaradni izuzetci...umjesto da se tome pristupi na drugi nacin, tj. kao poreska olaksica.

To sto navedene kategorije imaju djecu, to drugi nemaju? Drugi ne trebaju jesti? Znas li da policajci u Posavskom kantonu strajkuju jer imaju 460KM platu?

Na kraju bi ti drugacije strajkao, drug..otvori granap, mehanicarsku radnju ili sta god hoces OD SVOJIH PARA, pa ne moras nikako raditi...ali nemoj podrzavati da neko od tudjih para i preko tudjih ledja ima duplo vecu platu od vecine i jos prijete strajkom. Nemoj preko tudjih ledja, grehota.
Nikakvo "kresanje" neizabranim budzetskim korisnicima nece popravit ni za promil zivot ovih nesretnika koji nisu na nekom budzetu u nekom obliku... Mani se demagogije... Lova koja se ustedi preraspodijelice se "esdepeovcima" i njihovim trabantima...
O'zone
Globalni moderator

#158 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by O'zone »

Hvala ne vidjoh ovo na naslovnici.

Uglavnom koliko ja vidim pirova pobjeda napaćene braće (ne)radničke ali eto nadam se da organi sindikata neće prihvatiti razloge i argumentacije za smanjenje plaća odnosno koeficijenta.
Alfons Kauders

#159 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:

Nikakvo "kresanje" neizabranim budzetskim korisnicima nece popravit ni za promil zivot ovih nesretnika koji nisu na nekom budzetu u nekom obliku... Mani se demagogije... Lova koja se ustedi preraspodijelice se "esdepeovcima" i njihovim trabantima...
Dakle ne treba se nista stediti... Zato jer je SDP na vlasti... Da im ostane manje para za trabante? :D
madner

#160 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by madner »

Ovo dodje ko tema: ko od forumasa je na federalnom budzetu :D
nosara

#161 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:
nosara wrote:

Dakle ne treba se nista stediti... Zato jer je SDP na vlasti... Da im ostane manje para za trabante? :D
Neka oni daju primjer... Neka sebi smanje... kisik...? :D

Najozbiljnije, zar si ti zadovoljan ovom serijom poraza na svim frontovima...? Znas li da se po kabinetima vec stancaju prijedlozi "neophodne" rekonstrukcije federalne vlade...? reisov potrcko ima jos "preferencija" medju ustasama...

Lakopo... :wink:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#162 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by plain vanilla »

opa, pa nosara je drzavni sluzbenik :mrgreen:
Alfons Kauders

#163 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote: Neka oni daju primjer... Neka sebi smanje... kisik...? :D

Najozbiljnije, zar si ti zadovoljan ovom serijom poraza na svim frontovima...? Znas li da se po kabinetima vec stancaju prijedlozi "neophodne" rekonstrukcije federalne vlade...? reisov potrcko ima jos "preferencija" medju ustasama...

neka sutra crknu svi sto se mene tice, zajedno cemo im plesati na grobu, ako bude fino vrijeme mozemo i rostilj kakav bacit... :D

ali ako vec zagovaras da se nastavi nemilice trositi, cisto 'nako iz inata, e onda ne ocekuj da cu ti aplaudirati... :D bujrum, ako ti smeta sto im kresu plate, ti sponzoriraj jednog ucviljenog namjestenika fbih sa 50 maraka mjesecno... ja jok :D svoj licni inat placaj svojim parama :D
Last edited by Alfons Kauders on 19/01/2012 14:49, edited 1 time in total.
nosara

#164 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:

neka sutra crknu svi sto se mene tice, zajedno cemo im plesati na grobu, ako bude fino vrijeme mozemo i rostilj kakav bacit... :D

ali ako vec zagovaras da se nastavi nemilice trositi, cisto 'nako iz inata, e onda ne ocekuj da cu ti aplaudirati... :D bujrum, ako ti smeta sto im kresu plate, ti sponzoriraj jednog ucviljenog namjestenika fbih sa 50 maraka mjesecno... ja jok :D
Opet, nema ustede, samo preraspodjela i to po principu "ko ima previse, daj mu jos"... Kad to skontas, mozemo dalje... :mrgreen:
Alfons Kauders

#165 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:
Alfons Kauders wrote:

ali ako vec zagovaras da se nastavi nemilice trositi, cisto 'nako iz inata, e onda ne ocekuj da cu ti aplaudirati... :D bujrum, ako ti smeta sto im kresu plate, ti sponzoriraj jednog ucviljenog namjestenika fbih sa 50 maraka mjesecno... ja jok :D
Opet, nema ustede, samo preraspodjela i to po principu "ko ima previse, daj mu jos"... Kad to skontas, mozemo dalje... :mrgreen:
jest, jest... daju... nekom... negdje vise, a ti neki... imaju previse... sto ces dokazati.... necim... nekad...

i ja tu fol nesto trebam skontat?

kazem ti, ako ti je toliko stalo do njih, fino pokreni temu da se prikupljaju dobrotvorni prilozi i ubaci prvih 50km

onda gledaj koliko ce ljudi pratiti tvoj primjer
nosara

#166 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote: jest, jest... daju... nekom... negdje vise, a ti neki... imaju previse... sto ces dokazati.... necim... nekad...

kazem ti, ako ti je toliko stalo do njih, fino pokreni temu da se prikupljaju dobrotvorni prilozi i ubaci prvih 50km

Pa svi vec ubacujemo... I ti, sigurno vise od mene... To ti je valjda jasno...? :roll:
Alfons Kauders

#167 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:
Alfons Kauders wrote: jest, jest... daju... nekom... negdje vise, a ti neki... imaju previse... sto ces dokazati.... necim... nekad...

Pa svi vec ubacujemo... I ti, sigurno vise od mene... To ti je valjda jasno...? :roll:
upravo zato i necu da ubacujem vise nego sto moram, nek kresu... ima li jos prostora? ima naravno, od izabranih zvanicnika do drugih nivoa vlasti... koji ce kurac nacelnik moje opstine imati 3900 maraka? i opstine, i kantoni, i federacija i drzavni nivo, sve treba nemilice kresati dok se razlika u platama izmedju sektora ne vrati na neki normalan nivo... budi siguran da je ovo tek pocetak, doci ce na red i ostali nivoi vlasti, i to vrlo brzo

e sad... na njima je da se dogovore koliko ce skresati kome, sto se mene tice to njihov problem... ako hoce linearno, neka ide linearno... ako hoce da se vise krese onim sa vecim koeficijentom, neka idu tako... to je do njih samih i do njihovih sindikata... na fbih nivou je sve manje vise cisto, imaju solidan prosjek, mogu vala i linearno, nece skapati od gladi... u kantonima ce biti problema, jer je na njima zdravstvo, skolstvo itd...

ali znas sta? zaboli me neka stvar... necu im ja odredjivati koliko da se kome krese... ako se uciteljice, drotovi i medinske sestre i sindikalci koji ih predstavljaju ne bune sto nacelnici opstina imaju 5-6 njihovih plata, sto clanovi upravnih odbora na svim nivoima vlasti uzimaju par milja po sastanku, onda nek vala plate ceh, iz svog dzepa... a ne bune se, naprotiv...

zato ti govorim da prvi ubacis jednog musu cazima catica u njihovu seharu... jer ces je svakako ubaciti onako usput... to je caka s onom starom "nemojte krenuti od nas"... na kraju se uvijek dodje na isto, spojene posude, tih 50 markica ces im svakako dati, kad tad... a ako neces da se krene od njih sa 1400 maraka, mogao si komotno reci "neka krenu od mene" i halaliti tu petobanku
Hemel

#168 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Hemel »

porucite im ''ne lipshi magarce dok zara ne ozeleni''... :D
Dozer

#169 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Dozer »

Ovdje se nikako ne konta, bar pojedini ne kontaju, da se kresanjem plata najnizim nivoima u stvari ne stedi nista, jer ce se na tu ustedu odmah nakalemiti jos par stotina novozaposlenih neradnika u upravljackim institucijama, tj. administraciji, tako da ce se ta "usteda" vrlo brzo pretvoriti u novi minus.

Poenta kresanja bi se mogla ostvariti jedino kresanjem viska radnih mjesta upravo u upravljackoj administraciji (kantonalne vlade, federalna vlada i zajednicke institucije), a onda i kresanjem prvo njihovih plata koje su najvece. U to, naravno, u prvom redu spadaju svi moguci i nemoguci ministri i poslanici, pa tek onda na nize nivoe.

Sve dok se ovo ne uradi na ovaj nacin, sve je uzalud i pretstavlja najobicnije bacanje prasine u oci narodu.
Medjutim, ako bi se ovo uradilo ovako, ne znam kako bi onda Spiric i ini drugi spirici mogli prijavljivati ustedjevine od 100.000 na pocetku mandata, a vise od 1.000.000 na kraju...
ultima_palabra

#170 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by ultima_palabra »

Dozer wrote:Ovdje se nikako ne konta, bar pojedini ne kontaju, da se kresanjem plata najnizim nivoima u stvari ne stedi nista, jer ce se na tu ustedu odmah nakalemiti jos par stotina novozaposlenih neradnika u upravljackim institucijama, tj. administraciji, tako da ce se ta "usteda" vrlo brzo pretvoriti u novi minus.

Poenta kresanja bi se mogla ostvariti jedino kresanjem viska radnih mjesta upravo u upravljackoj administraciji (kantonalne vlade, federalna vlada i zajednicke institucije), a onda i kresanjem prvo njihovih plata koje su najvece. U to, naravno, u prvom redu spadaju svi moguci i nemoguci ministri i poslanici, pa tek onda na nize nivoe.

Sve dok se ovo ne uradi na ovaj nacin, sve je uzalud i pretstavlja najobicnije bacanje prasine u oci narodu.
Medjutim, ako bi se ovo uradilo ovako, ne znam kako bi onda Spiric i ini drugi spirici mogli prijavljivati ustedjevine od 100.000 na pocetku mandata, a vise od 1.000.000 na kraju...
Pa najavljeno da se to čini radi ispunjavanja uslova za MMF-ove kredite... zapošljavanje novih neće proći.

Poslanici jesu preplaćeni, za ministre ne bih rekao... kako god to je sve kap u moru naspram vojske službenika.
Banksy

#171 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:
Poslanici jesu preplaćeni, za ministre ne bih rekao...
Bi li to tvrdio i za prošli i pretprošli saziv?
Optimus Prime

#172 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Optimus Prime »

Dozer wrote:Ovdje se nikako ne konta, bar pojedini ne kontaju, da se kresanjem plata najnizim nivoima u stvari ne stedi nista, jer ce se na tu ustedu odmah nakalemiti jos par stotina novozaposlenih neradnika u upravljackim institucijama, tj. administraciji, tako da ce se ta "usteda" vrlo brzo pretvoriti u novi minus.

Kako nista?
Pa radi se o milionima covjece, i to o milionama koje bi znacajnije pomogli citavom drustvu da se plasiraju u recimo poljopriprednu proizvodnju umjesto za selektivno subvencioniranje povlastenih osoba.
Dozer

#173 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Dozer »

Upravo rekoh gdje ce i kako zavrsiti ustede koje su sada na tapetu. Ostaje da se vidi da li cu biti u pravu.
Naravno da se radi o milionima, niko to ne spori. Ali ti milioni nece ni izbliza biti preusmjereni na jacanje ekonomije u bilo kojem sektoru, nego ce se jednostavno velikom vecinom ponovo vratiti u administraciju.

Prije 3 ili 4 godine je radjeno istrazivanje i ustanovljeno je da u FBiH postoji oko 2.000 viska zaposlenih u javnoj upravi (vlade i raznorazna ministarstva). Prosle godine je taj broj iznosio 7.000. Dakle, umjesto rezanja viskova, kreirani su novi dodatni viskovi, i to za preko 200%.

Naravno, i tada su takodjer radjene ustede na isti nacin kao i ove koje se sada rade, prvo po najnizim nivoima, pa tek onda po visim, s tim da su visi sebe vrlo brzo ogradili novim uredbama i zakonima po kojima ne da im se nista nije smanjilo, nego se u zbiru cak i povecalo.
Mislis da ce sada biti drugacije? :roll:
madner

#174 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by madner »

Naravno da ce biti drugacije. Pa to je poenta MMFofog aranzmana.

Oni kazu dobit cete pare, ali umjesto da

ide X% love u plate, mora ici X%-5.

Moze biti vise ljudi, ali kolac se smanjuje. Vlada je imala izbor i mogla je odpustiti 5% radnika i ostaviti plate.
Optimus Prime

#175 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade

Post by Optimus Prime »

Dozer wrote:Upravo rekoh gdje ce i kako zavrsiti ustede koje su sada na tapetu. Ostaje da se vidi da li cu biti u pravu.
Naravno da se radi o milionima, niko to ne spori. Ali ti milioni nece ni izbliza biti preusmjereni na jacanje ekonomije u bilo kojem sektoru, nego ce se jednostavno velikom vecinom ponovo vratiti u administraciju.

Prije 3 ili 4 godine je radjeno istrazivanje i ustanovljeno je da u FBiH postoji oko 2.000 viska zaposlenih u javnoj upravi (vlade i raznorazna ministarstva). Prosle godine je taj broj iznosio 7.000. Dakle, umjesto rezanja viskova, kreirani su novi dodatni viskovi, i to za preko 200%.

Naravno, i tada su takodjer radjene ustede na isti nacin kao i ove koje se sada rade, prvo po najnizim nivoima, pa tek onda po visim, s tim da su visi sebe vrlo brzo ogradili novim uredbama i zakonima po kojima ne da im se nista nije smanjilo, nego se u zbiru cak i povecalo.
Mislis da ce sada biti drugacije? :roll:
Pa ne znam bas da ce im MMF dozvoliti, a i vrijeme lagano pocinje raditi protiv vlade.
Oni ukoliko zele ekonomski razvoj bez kojeg nece moci dobiti sljedece izbore ce jednostavno morati u sljedecih godinu, dvije aktivirati odredjene resurse iz budzeta i plasirati ih u razvojne projekte.
Novca ima i vise nego dovoljno, samo je neadekvatno podjeljen.
Post Reply