Bilo ih je još par, ali ovim si samo potvrdio ono što sam napisala. Dalje, nije HVO otišao na Vilsonovo i rekao "Pik, moja linija" jer je znao da će biti "banja", nego su tamo raspoređeni. E, sad vraćamo se na odnos zvanične politike (da ne napišem "zvaničnog Sarajeva") prema HVO što je posebna tema, ali nemam je namjeru načinjati. Iz više razloga.Vitez Koja wrote: Ja sam ovdje samo reagovao na liniju na Vilsonovom. Svi koji su bili na ovoj liniji, bez obzira o kojoj jedinici je rijec, su je zvali, u odnosu na druge linije (dijelove ratista), "banja". Ja sam naveo jednu jedinicu, koja je bila u sastavu A R BiH,za koju licno znam, odnosno kakav su utisak ostavili na mene su ove "Leptirice". Mislim, vecinom su bili to neki ublehasi, a njihovi komandiri, neke nabrijane Rambo verzije....
Hrvatska brigada - Kralj Tvrtko i HVO Sarajevo
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#151 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
- Vitez Koja
#152 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Rasporedjeni su sa razlogom, jer se znalo da borbena vrijednost HVO-a nije bila velika. Kao, sto sam ranije napisao linija na vilsonovom, poslije juna-jula, nije bila "vruca", odnosno, nije imala, bezbjednosno, neki veliki znacaj. Zato je HVO tamo i rasporedjen.Takodje, moras imati u vidu, da su na skupstini i drvno tehnickoj skoli, kao i u kasarnoj marsal Tito, su bile uvijek rasporedjene druge jednice Armije R BiH. HVO je cuvao mali dio linije, odprilike od drvne skole do skupstine.KatarinaKosaca wrote:Bilo ih je još par, ali ovim si samo potvrdio ono što sam napisala. Dalje, nije HVO otišao na Vilsonovo i rekao "Pik, moja linija" jer je znao da će biti "banja", nego su tamo raspoređeni. E, sad vraćamo se na odnos zvanične politike (da ne napišem "zvaničnog Sarajeva") prema HVO što je posebna tema, ali nemam je namjeru načinjati. Iz više razloga.Vitez Koja wrote: Ja sam ovdje samo reagovao na liniju na Vilsonovom. Svi koji su bili na ovoj liniji, bez obzira o kojoj jedinici je rijec, su je zvali, u odnosu na druge linije (dijelove ratista), "banja". Ja sam naveo jednu jedinicu, koja je bila u sastavu A R BiH,za koju licno znam, odnosno kakav su utisak ostavili na mene su ove "Leptirice". Mislim, vecinom su bili to neki ublehasi, a njihovi komandiri, neke nabrijane Rambo verzije....
- KatarinaKosaca
#153 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Znam ja odlično gdje je bila linija 
- poznanik
#154 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Postoje li podaci o broju ranjenih i poginulih boraca-bojovnika HVO brigade na svojoj liniji odbrane u Vilsonovom?Vitez Koja wrote:Rasporedjeni su sa razlogom, jer se znalo da borbena vrijednost HVO-a nije bila velika. Kao, sto sam ranije napisao linija na vilsonovom, poslije juna-jula, nije bila "vruca", odnosno, nije imala, bezbjednosno, neki veliki znacaj. Zato je HVO tamo i rasporedjen.Takodje, moras imati u vidu, da su na skupstini i drvno tehnickoj skoli, kao i u kasarnoj marsal Tito, su bile uvijek rasporedjene druge jednice Armije R BiH. HVO je cuvao mali dio linije, odprilike od drvne skole do skupstine.KatarinaKosaca wrote:Bilo ih je još par, ali ovim si samo potvrdio ono što sam napisala. Dalje, nije HVO otišao na Vilsonovo i rekao "Pik, moja linija" jer je znao da će biti "banja", nego su tamo raspoređeni...Vitez Koja wrote: Ja sam ovdje samo reagovao na liniju na Vilsonovom. Svi koji su bili na ovoj liniji, bez obzira o kojoj jedinici je rijec, su je zvali, u odnosu na druge linije (dijelove ratista), "banja".....
Koliko su ostale gradske linije bile čuvanije od ove HVO u Vilsonovu šetalištu, odnosno - zašto i koliko su druge periferne linije bila značajnije za VRS, a ne linija na Vilsonovom, koja se nalazila u centru grada, na poziciji, čijim bi zaposjedanjem, bila ugrožena sigurnost i stabilnost cijelog grada?
Da je VRS zaposjela položaje HVO i da je zauzela položaje od Vrbanje do Mosta BiJ, mnogo, mnogo muke bi trebalo da ih se vrati na početne položaje. Ne tvrdim da su HVO borci neke posebne junačine, ali ne mogu se složiti s tvrdnjom da su, zbog svoje vojničke nesposobnosti ili manje vrijednosti, dobili "najstabilniju", najsigurniju (posebnim žargonom rečeno - "najslabiju") liniju, bilo bi me sramota i pomisliti tako što, obzirom da je 80-tak boraca-bojovnika izgubilo živote u odbrani Sarajeva, kao da je život vreća krompira, pa je svejedno...
- nosara
#155 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Pitanja... Kako su u komandi znali koja linija ce bit ili nece bit napadnuta, nemirna, ugrozena...? Neki deal sa agresorom...?Vitez Koja wrote: Rasporedjeni su sa razlogom, jer se znalo da borbena vrijednost HVO-a nije bila velika. Kao, sto sam ranije napisao linija na vilsonovom, poslije juna-jula, nije bila "vruca", odnosno, nije imala, bezbjednosno, neki veliki znacaj. Zato je HVO tamo i rasporedjen.Takodje, moras imati u vidu, da su na skupstini i drvno tehnickoj skoli, kao i u kasarnoj marsal Tito, su bile uvijek rasporedjene druge jednice Armije R BiH. HVO je cuvao mali dio linije, odprilike od drvne skole do skupstine.
I drugo, ako su Hrvati Sarajava bili "tanki" borci, zasto su mobilisani u HBKT nakon nicim izazvanog napada na sarajevski HVO...? Gdje je tu logika...?
- Nele9
#156 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Pa ako je linija udaljena od cetnika 1km i metak ne moze dobaciti do neprijatelja, ako neprijatelj godinu dana nije nikada ni pokusao napad, onda na takvu liniju mozes komotno postaviti zene i djuturume. To je generalno odgovor na tvoje prvo pitanje.nosara wrote:Pitanja... Kako su u komandi znali koja linija ce bit ili nece bit napadnuta, nemirna, ugrozena...? Neki deal sa agresorom...?Vitez Koja wrote: Rasporedjeni su sa razlogom, jer se znalo da borbena vrijednost HVO-a nije bila velika. Kao, sto sam ranije napisao linija na vilsonovom, poslije juna-jula, nije bila "vruca", odnosno, nije imala, bezbjednosno, neki veliki znacaj. Zato je HVO tamo i rasporedjen.Takodje, moras imati u vidu, da su na skupstini i drvno tehnickoj skoli, kao i u kasarnoj marsal Tito, su bile uvijek rasporedjene druge jednice Armije R BiH. HVO je cuvao mali dio linije, odprilike od drvne skole do skupstine.
I drugo, ako su Hrvati Sarajava bili "tanki" borci, zasto su mobilisani u HBKT nakon nicim izazvanog napada na sarajevski HVO...? Gdje je tu logika...?
Mislio sam da ne govorimo o Hrvatima vec o HVO-u? Nemam nikakvog znanja o HVO-u Sarajevo (osim onoga sto procitam) tako da to ne mogu komentarisati.
Ali onako odokativno, ako je istina da je samo 1200 od 5600 vojnika bilo aktivno, to je katastrofa. Brigada od 5600 ljudi u 2 korpusu bi znacilo da brigada moze imati jedan doooobar manevarski bataljon koji bi mogao cuda praviti.
- nosara
#157 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Ne pije vode... Nije bilo takvih linija oko Sarajeva... Jesi li cuo za aleju snajpera...?Nele9 wrote:Pa ako je linija udaljena od cetnika 1km i metak ne moze dobaciti do neprijatelja, ako neprijatelj godinu dana nije nikada ni pokusao napad, onda na takvu liniju mozes komotno postaviti zene i djuturume. To je generalno odgovor na tvoje prvo pitanje.nosara wrote:Pitanja... Kako su u komandi znali koja linija ce bit ili nece bit napadnuta, nemirna, ugrozena...? Neki deal sa agresorom...?Vitez Koja wrote: Rasporedjeni su sa razlogom, jer se znalo da borbena vrijednost HVO-a nije bila velika. Kao, sto sam ranije napisao linija na vilsonovom, poslije juna-jula, nije bila "vruca", odnosno, nije imala, bezbjednosno, neki veliki znacaj. Zato je HVO tamo i rasporedjen.Takodje, moras imati u vidu, da su na skupstini i drvno tehnickoj skoli, kao i u kasarnoj marsal Tito, su bile uvijek rasporedjene druge jednice Armije R BiH. HVO je cuvao mali dio linije, odprilike od drvne skole do skupstine.
Mislio sam da ne govorimo o Hrvatima vec o HVO-u? Nemam nikakvog znanja o HVO-u Sarajevo (osim onoga sto procitam) tako da to ne mogu komentarisati.
Ali onako odokativno, ako je istina da je samo 1200 od 5600 vojnika bilo aktivno, to je katastrofa. Brigada od 5600 ljudi u 2 korpusu bi znacilo da brigada moze imati jedan doooobar manevarski bataljon koji bi mogao cuda praviti.
Niko osim agresora nije mogao znati koja ce linija vise, a koja manje "radit"... Ako, ponavljam, nije bilo dilova Sarajeva s agresorom...
Ove cifre predstavljaju broj ljudi sposobnih za sluzbu i onih koji to, najcesce, nisu bili, manje-vise, pa su umjesto kopanja rovova radije birali dezure u bazi hvo-a...
To bi bio jeben manevarski bataljon starih, coravih, nesposobnih... Izasli bi na Drinu ko od sale...
-
riko-ga
#158 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Ja citam ovo redovno i jedan generalni zakljucak bi mogao izvuci.HVO Sarajevo u ratu je nesto kao GRAS u miru.Da nebi koga uvrijedio ali pripadnici HVO SA jeste jednako radnici u GRAS-u.
Znaci HVO je sluzio kao uhljebljenje za sve one sto nisu zeljeli pusku u ruke.GRAS sluzi (u velikoj vecini) kao firma za pripadnike rodjene u Sandjackom vilajetu samo da ne bi morali uzeti motiku u ruke.
Znaci HVO je sluzio kao uhljebljenje za sve one sto nisu zeljeli pusku u ruke.GRAS sluzi (u velikoj vecini) kao firma za pripadnike rodjene u Sandjackom vilajetu samo da ne bi morali uzeti motiku u ruke.
- KatarinaKosaca
#159 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Ma, niđe veze ni zaključak, ni lažna svjedočenja ni lažne priče kojih se načitah na ovoj temi.. Zato je bolje ne donositi zaključke poslije napisanog.
- nosara
#160 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
riko-ga wrote:Ja citam ovo redovno i jedan generalni zakljucak bi mogao izvuci.HVO Sarajevo u ratu je nesto kao GRAS u miru.Da nebi koga uvrijedio ali pripadnici HVO SA jeste jednako radnici u GRAS-u.
- Banksy
#161 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Cilj je bio da isprovocira ostale, valjda je jasno.KatarinaKosaca wrote:To što si nabrojao samo govori o našem mentalitetu ili ljudskim slabostima bježanju od puške.istjerani wrote:
O HVO si malo rekao, a to ti je bio cilj.
-
xDenisx
#162 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Katarina, da prostis, samo zato sto se tebi ne svidja necije svjedocenje ne znaci da je neistinito ili lazno.KatarinaKosaca wrote:Ma, niđe veze ni zaključak, ni lažna svjedočenja ni lažne priče kojih se načitah na ovoj temi.. Zato je bolje ne donositi zaključke poslije napisanog.
Ovo dole je napisao sarajevski Hrvat, a ne neki Bosnjak ciji je cilj da blati Hrvate ili HVO...zasto bi on lagao?
o HVO , evo iz prve ruke , ovako su stvari stajale , kad je počeo rat , imali smo dva HVO-a u Sarajevu , jedan na Stupu i jedan u Novom Sarajevu , ono što je bitno je da niti jedan nije bio zainteresiran za borbu ( zašto , objasnih na drugoj temi , ali uglavnom se svodi na činjenicu da je ABIH u Sarajevu imala oko 50000 vojnika , Srbi opet oko sarajeva jedno 20-25000 neznam točno , a nas u brigadi 5000) . Od tih 5000 , mi smo imali oko 1200 aktivnih , što su išli na crtu ,ostalo je bio pričuvni sastav . Dakle jasno je da u tom odnosu snaga i nismo mogli značajniju ulogu igrati i da se vodila politika ne zamjeranje nikome . Ovi sa Stupa su se udružili sa Srbima u smislu da su imali dobre odnose , to su bili prvi susjedi , pa je i logično , još su slijepo slijedili naredbe iz Gruda . Ovi iz N.Sarajeva su više se oslanjali na muslimane iz prostog razloga što je tu bio urbani dio hrvata Sarajeva , koji su živjeli izmješani sa muslimanima , pa samim tim moraš s njima , a i odbijali su ideje o preseljenju , napuštanju grada itd koje su dolazile iz Gruda . Ovi sa Stupa su ubrzo ,tj negdje u 8 mjesecu 92 razbijeni kad je uletio Juka sa svojima i napao Srbe preko njihovih kuća i položaja , gdje su Srbi kontaudarom to sve razjebali , te je tu propala sva saradnja , te se uspostavljaju prave crte obrane (dodata se sjedilo skupa i cugalo) . Dosta njih izlazi preko srpske teritorije za Kiseljak , predvođeni zapovjednikom Velimirom Marićem , i onda u Sarajevu sve preuzima stožer iz Novog Sarajeva , te se formiraju bojne Novi grad , Novo Sarajevo , Stup , Mejtaš , Pofalići . Linija se držala na Otesu , pa kad je to palo Azići , pa kad je to palo na Pijačnoj , pa kad je to plao zaustvilo se na Stupu kod hladnjače i držala se linija na cijeloj dužini Miljacke prema Grbavici . Sad još treba objasniti od kuda 5000 bojovnika na papiru , a 1200 svega aktivnih , pa to je iz prostog razloga jer se primao svako ko se htio i trebao zaštiti od angažiranja u abih ili njihovim radnim vodovima , najviše stariji ljudi , kao npr moj otac , kojem su iz Abih poslali poziv da se javi na kopanje rovova , pa ga ja fino prijavi u HVO i onda odnesem potvrdu da je u nas i oni ga se prođu. To je bio jedini način da se zaštite Hrvati a i dobar dio Srba , jer bi u protivnom tamo zaplatili glavom , kopajući za njih . Oni su stalno preturali evidencije , te slali pozive naročito srbima i hrvatima . Tako da se kod nas zvanično iz zapovjedništva reklo , ovo u Sarajevu nije naš rat (čitaj odnose snaga ranije napisane) , ovo je rat izmedju muslimana i srba , naš cilj je da sačuvamo što više hrvatskih života kao i života svih onih koji su sa nama bez obzira na naciju . dalje kaže se ako znate da ima neko od naših da ga progone iz općine za mobilizaciju u abih , dovedite ih ovamo . Tako sam ja npr osim mog oca ,doveo još par starijih ljudi ,da ih spasim od rintanja i ratovanja za Abih . Lijepo im dam iskaznice HVO i mogu im pušiti . Nekome to možda neće biti jasno ,ali to je bio jedini način da spasiš ljude od služenja interesima Abih . Muslimani su mogli srediti sebi da se izvuku i radnu obavezu , i da ima pod navodnicima šum na srcu pa se oslobodi vojske ili da rade u mjesnoj zajednici oko humanitarne , ali Hrvat to nije mogao dobiti , stoga je jedino HVO mogao zaštititi tako naš narod . Uglavnom na crtu nije išao niko stariji od 35 godina , osim izuzetaka koji su bili dragovoljci . Od svega toga dolazi priča da je HVO izbjegavao borbu , ali kad se sagleda , eto zašto je to , npr u mene dvojca komšija , neznaš ko je veči konj , ali babo mu sredio da je nesposoban , a ovamo konju rep iščupat , e to Hrvata nije moglo zapasti. Ali muslimani to ne govore ...
Nismo nigdje napadali , bili smo prava domobranska jedinica ,ali smo bili jako slabo naoruzani , imali smo jedan minobacač 62 mm na Stupu i jednu granatu , koja je kod napada na Stup ispaljena, pa je poslije vozan bager ,rovokopač pa turiran da Srbi misle da imamo oklop , jezivo je bilo slušatu zimi kad zbog niskih temperatura ujutro pale svoje tenkove udaljene nekih 200 metara od nas u tvornici energonvest pa ih turiraju jedno pola sata da prorade zbog zamrznute nafte ,nikad neznas , jel zbog toga ih pale ili se spremaju u napad , pa smo i mi jedan bager turirali :-zubati
Jedan od najvećih boraca HVO Sarajevo je bio Ivica Stanić Čićo , koji je i poginuo tu na stupu , odlučno se borio da obrani Aziće gdje mu je kuća bila , sjećam se kad mu je pod srpskim napadima kuća došla malte ne na prvu crtu i mi u njoj spavali , zima srce puca , mi navalili na parket da ložimo , upada on i viče jebovas sjebašte mi parket :-zubati , dva dana kasnije Srbi zauzimaju tu kuću , ništa nije ostalo od nje , zezali se poslije ,hajd bar se mi ograijašmo . Također je zajeban borac bio i zapovjednik stupske bojne zvani Arkan , on je doduše baš bio mahnit , najviše se proslavio kad je pijan ostao u rovu i krenuo napad idu tenkovi oko njega , ovi se njegovi svi razbježali , on kad je došao sebi , vidi nema izlaza , uhvatio se 84-tvorke raspucao se i ispalo odbranio Stup . Poslije je pregazio Miljacku prešao na Srpsku stranu , gdje su ga namarali dobro , pa je razmjenjen za Kiseljak i zadnje što sam čuo je da je bio u gardi u Šibeniku . Eto raspisah se , ako se šta još sjetim dodat ću ...
zaboravih dalje kad su nas pridruzili armiji u novembru 93 , onda smo prvo išli kopati rovove za njih na Žuč , jebeno januar mjesec , srce puca od minusa , po cijelu noć vani , nesmije se po danu prići tu . To mi je bilo najteže u ratu , sjećam se s jedim prijateljem se vraćam s takve jedne ture i negdje 100 m prije zgrade sjeli na jedno auto , zapalili , nemožemo ni koraka dalje , što zbog umora,što zbog iscrpljenosti , pa nekako skupimo snage pa hajd još malo , pa pred ulazom u zgradu opet sjednemo , nemam snage popet se na kat . Uđeš u kuću , mati napravila čaj da se zgijem , a nema šečera , pijem gorak čaj i kontam bolje da sam u četnike otišao , bar bih imao jesti ....tako smo nekoliko mjeseci i onda malo što nije imalo efekta taj prislni rad , niko nije ništa radio , odeš i sjediš , čekaš zoru da bježiš kući, malo politika , i vrate nam crtu na Miljacki , i tu nikakvog rata nije bilo , okačimo hrvatsku zastavu da srbi vide da smo tu da ne pucaju . Onda smo išli van sarajeva na nišičku visoravan , neka sela Nasići i Ilići , hrvatska , iznad Breze ohoho , gdje nigdje hrvata na kilometar nije bilo , sve napušteno , tamo smo u nekim brdima držali crtu , 45 dana sam bio tamo i bili smo na kazanu Abih , 45 dana samo grah ručku i večeri , margarin i čaj za doručak , koma , nakon mjesec Srbi doznaše da smo mi tu , a kako je moral bio nula , što je jasno , skontaše da je to najbolje mjesto da napadnu , pa su navečer krenuli pragama orati šumu , to je haos bio , večina je to večer pobjegla s crte koju su čuvali s kalašom i dva okvira municije i sa po jednom bombom , i nije se zaustavila do Kiseljaka , ko je ostao sutra ujutro kad su srbi napali su zarobljeni , niko se tu nije borio , odmah se predali . Poslije smo još jednom došli tu kao na ispomoć , ali nismo se dugo zadržali ,valjda vidjeli i ovi da od nas nema neke fajde . Zatim smo dobili crtu na Igmanu , to je bila banja , mi na jednom brdu , Srbi na drugom , kad je bila fol akcija deblokade Sarajeva , tad smo samo sišlli niz brdo do ceste gdje nas dočekao UN , francuzi i nema dalje , jbg to 95 već bila , nije nama ni bilo krivo , nije nam ni padalo na pamet da se lomimo i borimo za ove . U medjuvremenu su nas zvali da idemo s njima na Treskavicu , što opet mi odbišmo , kad im (generalu Ajnadžiću) u lice rekošmo da nećemo da se borimo za njihove ciljeve , ode samo 10-15 momaka iz Hos-a ,koji su bili u sastavu naše manevarske brigade , ali oni su svakako na svoju ruku .
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#163 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
He HVO......92 godina...jedinica u obdanistu kod autopraonice Slon. Mi preko puta na Trgu bukvalno vec nemamo sta da jedemo, pijemo, pusimo......sa naoruzanjem tanko do bola i jednu noc predjemo preko Miljacke na onu stranu gdje je HVO i prosetamo do njih. A oni lijepi, napucani sa svim i svacim...od Malbora, do uniformi, naouruzanja, hrane i naravno maminih i tatinih sinova. Nekako nam je doslo da napravimo zestoko sranje ali eto nismo. Kad je bio napad na 11 Plavih od tih sminkera smo trazili podrsku i naoruzanje a dobili smo jedni veliku cunu. Ti isti su pobjegli iz Vilsonovog ostavivsi kompletnu liniju praznu....sreca pa su iza ledja uvijek tu negdje bili Vikicevci. Poslije toga HVO je najebao i nije vise bilo sminkeranja. HOS kojeg je vodio koliko se sjecam lik po imenu Gordan je susta suprotnost od HVO-a od ideala do ucesca u ratu. Zato i jeste ubijen Blaz Kraljevic.
Da li treba podici spomenik??? Treba, jer nisu svi bili supci i bilo ih je dosta koji su bili spremni dati zivot za svoj grad i svoju drzavu. A sahovnica......ako je to zelja njihovih najblizih onda je treba ispostovati.
Da ne bi bilo zabune...kad bi se pitali Covic i kompanija ja bih trebalo da sam Hrvat ali se u mom slucaju ne pitaju tako da sam i 92 bio Bosanac i danas sam Bosanac ali treba ispostovati maksimalno sve one Hrvate koji su polozili zivote za ovu nasu drzavu. A sto se tice dezertera.......pa zar nije prvi Bakir medju njima pa onda kad bi skupili na hrpu sve one koji su familija bosnjackim politicirama bio bi puno veci broj nego sto je bilo Hrvata. Ali dobro ja nikoga ne osudjujem osim onih koji su pobjegli tada ili su tek rodjeni a sada sole pamet onima koji su prosli to sto su prosli.
Da li treba podici spomenik??? Treba, jer nisu svi bili supci i bilo ih je dosta koji su bili spremni dati zivot za svoj grad i svoju drzavu. A sahovnica......ako je to zelja njihovih najblizih onda je treba ispostovati.
Da ne bi bilo zabune...kad bi se pitali Covic i kompanija ja bih trebalo da sam Hrvat ali se u mom slucaju ne pitaju tako da sam i 92 bio Bosanac i danas sam Bosanac ali treba ispostovati maksimalno sve one Hrvate koji su polozili zivote za ovu nasu drzavu. A sto se tice dezertera.......pa zar nije prvi Bakir medju njima pa onda kad bi skupili na hrpu sve one koji su familija bosnjackim politicirama bio bi puno veci broj nego sto je bilo Hrvata. Ali dobro ja nikoga ne osudjujem osim onih koji su pobjegli tada ili su tek rodjeni a sada sole pamet onima koji su prosli to sto su prosli.
- helpdesk1
#164 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Ja se sjećam da smo ovu brigadu zvali 'Kralj Mehko' , sa razlogom. Njihova linija je bila najmekša pa se često morala udvajat i bez njihovog znanja . Pozdrav
- nosara
#165 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Jesu li sve mehke linije koje su napustane oko Sarajeva bile linije koje je cuvao hvo...?helpdesk1 wrote:Ja se sjećam da smo ovu brigadu zvali 'Kralj Mehko' , sa razlogom. Njihova linija je bila najmekša pa se često morala udvajat i bez njihovog znanja . Pozdrav
- helpdesk1
#166 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Da je onda bilo kladionica, na njihovo napuštanje linija koeficijent bi bio 1 (neznam ima li manji), dakle sigurica
.
- nosara
#167 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Opet pitanje, sto ste ih mobilisali...? Bez veze ste ih "udvajali" kurac-palac... Mogli ste sve sami odradit i mirna Bosna...helpdesk1 wrote:Da je onda bilo kladionica, na njihovo napuštanje linija koeficijent bi bio 1 (neznam ima li manji), dakle sigurica.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#168 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
@hrasno38:
Međutim, u ta doba nije nimalo bilo lako biti Hrvat u Sarajevu. Ostavljen od svoje baze, kojoj se živo jebalo šta se dešava Hrvatima u Sarajevu. Na početku, jedina naoružana i koliko-toliko logistički potpomognuta jedinica, iza 1993 ostavljena na milost i nemilost svakom lokalnom mahalskom šerifu da ih maltreitira i piša im po glavi. Po policijskom satu, jedino su HVO-ovci ostavljani da čame u stanicama do prestanka istog, bez šanse da ih oslobodi VP, za razliku od ostalih jedinica, isto kao i najobičnije civile. Na stalnom nišanu odvođenja na kopanje, jer njihove vojne knjižice/iskaznice niko nije jebavo ni 2%. U takvoj situaciji, i ja bih se počešao po glavi kad bi bio u mogućnosti da se ispalim preko Miljacke.
Ali, jedna stvar je izvjesna, koliko se god to nekome sviđalo ili ne - bili su jedina prava multi-etnička jedinica na prostoru čitave BiH.
O HOS-u? Nemoj kakiti više o tom HOS-u, sreće ti. Ispašće da su oni jedini sveci u ovom ratu. Sve HOS-ovce koje sam upoznao u ratu bili su patološki tipovi: od zla oca i od gore matere, školski primjeri sadističkih manijaka. Uostalom, takav im je i program bio. Ti su više jada nanijeli, nego što Miljacka može oprati. Za njih su Tutini Kažnjenički Bojovnici bili hipici, vjeruj mi.
Da zaključim, nije nama HVO bio kriv što su nam logističari bili seoske varalice, pa nismo imali hljeba da pojedemo. A da je HVO najebo u Sarajevu 1993 - najebo je i to žestoko. Nakon toga, dobro je da je ijedan Hrvat ostao u Sarajevu, a možda je to bio i cilj?
A sto se tice dezertera.......pa zar nije prvi Bakir medju njima pa onda kad bi skupili na hrpu sve one koji su familija bosnjackim politicirama bio bi puno veci broj nego sto je bilo Hrvata. Ali dobro ja nikoga ne osudjujem osim onih koji su pobjegli tada ili su tek rodjeni a sada sole pamet onima koji su prosli to sto su prosli.
Međutim, u ta doba nije nimalo bilo lako biti Hrvat u Sarajevu. Ostavljen od svoje baze, kojoj se živo jebalo šta se dešava Hrvatima u Sarajevu. Na početku, jedina naoružana i koliko-toliko logistički potpomognuta jedinica, iza 1993 ostavljena na milost i nemilost svakom lokalnom mahalskom šerifu da ih maltreitira i piša im po glavi. Po policijskom satu, jedino su HVO-ovci ostavljani da čame u stanicama do prestanka istog, bez šanse da ih oslobodi VP, za razliku od ostalih jedinica, isto kao i najobičnije civile. Na stalnom nišanu odvođenja na kopanje, jer njihove vojne knjižice/iskaznice niko nije jebavo ni 2%. U takvoj situaciji, i ja bih se počešao po glavi kad bi bio u mogućnosti da se ispalim preko Miljacke.
Ali, jedna stvar je izvjesna, koliko se god to nekome sviđalo ili ne - bili su jedina prava multi-etnička jedinica na prostoru čitave BiH.
O HOS-u? Nemoj kakiti više o tom HOS-u, sreće ti. Ispašće da su oni jedini sveci u ovom ratu. Sve HOS-ovce koje sam upoznao u ratu bili su patološki tipovi: od zla oca i od gore matere, školski primjeri sadističkih manijaka. Uostalom, takav im je i program bio. Ti su više jada nanijeli, nego što Miljacka može oprati. Za njih su Tutini Kažnjenički Bojovnici bili hipici, vjeruj mi.
Da zaključim, nije nama HVO bio kriv što su nam logističari bili seoske varalice, pa nismo imali hljeba da pojedemo. A da je HVO najebo u Sarajevu 1993 - najebo je i to žestoko. Nakon toga, dobro je da je ijedan Hrvat ostao u Sarajevu, a možda je to bio i cilj?
- helpdesk1
#169 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Negdje su trebali biti sklonjeni tatini sinovi, udvajanje nije bilo 1:1, nego je uvijek bio neko 'tu' ako krene belaj da 'zakrpi liniju'. Bilo je lakše da imaš nekoga u 'pričuvi' nego da ti je stalno na liniji. I oni su imali lične interese da budu na 'liniji'.Bilo je tu i bošnjačkih interesdžija, taldžija... Sjećam se ulaska u pansion 'Delminium' čini mi se juli ili avgust '92, početak borbi u Azićima . Kakav je tu bio trgovački centar (sa četama) postidio bi se i 'Konzum', kakva je tu bila štamparija i najveći falsifikatori bi se postidili... Q.rac bi iko od njih došao do linije, a samim tim i do slobodne trgovine,da nisu bili mobilisani...Valjalo je to njima. Zato se nisu ni bunili
.Čuj mi imali loše logističare? Ne, oni su imali extra veze sa četama.
A koliko su bili dobri borci...Zadatak moje jedinice je bio to jutro prije početka operacija da uzmemo njihovu barikadu prema četama,kako bi naše jedinice mogle nesmetano ići prema Osijeku i dalje.
Čini mi se da hoćeš reći da ste bili majorizirani
A koliko su bili dobri borci...Zadatak moje jedinice je bio to jutro prije početka operacija da uzmemo njihovu barikadu prema četama,kako bi naše jedinice mogle nesmetano ići prema Osijeku i dalje.
- KatarinaKosaca
#170 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Jel Hrvat ili Marsovac, nije me briga, mnoge stvari u tome nisu tačne. Od osnivanja stožera i redosljeda (prvo je oformljen Mejtaš i StupxDenisx wrote:Ovo dole je napisao sarajevski Hrvat, a ne neki Bosnjak ciji je cilj da blati Hrvate ili HVO...zasto bi on lagao?
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#171 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Kako si posijao tako ces i poznjet! Niko njih niti je dirao niti je maltretirao dok se nisu pokazali kao izdajnici i jedinica u kojoj je vecina tzv "boraca" bolila ona stvar hoce li monstrumi sa brda uci u Sarajevo ili ne. Lijepo je u ratu imati privilegije borca a ne mrdnuti dalje od svoje komande koja je uzgred receno podaleko od prvih borbenih linija. Nabijes markirane cvike, pancir, dobru pusku sjednes pred obdaniste i lagano se kurcis. Jeste HOS bio skupina svakakvih tipova ali dok ih nisu sjebali ti svakakavi tipovi su se kenfali za svoj grad. A da, 92 godine su na Stupu u Delminijumu i te kako uzivali u drustvu onih koji su ubijali djecu po SarajevuWoody wrote:@hrasno38:A sto se tice dezertera.......pa zar nije prvi Bakir medju njima pa onda kad bi skupili na hrpu sve one koji su familija bosnjackim politicirama bio bi puno veci broj nego sto je bilo Hrvata. Ali dobro ja nikoga ne osudjujem osim onih koji su pobjegli tada ili su tek rodjeni a sada sole pamet onima koji su prosli to sto su prosli.![]()
![]()
![]()
- nosara
#172 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Cuj, tatini sinovihelpdesk1 wrote:Negdje su trebali biti sklonjeni tatini sinovi, udvajanje nije bilo 1:1, nego je uvijek bio neko 'tu' ako krene belaj da 'zakrpi liniju'. Bilo je lakše da imaš nekoga u 'pričuvi' nego da ti je stalno na liniji. I oni su imali lične interese da budu na 'liniji'.Bilo je tu i bošnjačkih interesdžija, taldžija... Sjećam se ulaska u pansion 'Delminium' čini mi se juli ili avgust '92, početak borbi u Azićima . Kakav je tu bio trgovački centar (sa četama) postidio bi se i 'Konzum', kakva je tu bila štamparija i najveći falsifikatori bi se postidili... Q.rac bi iko od njih došao do linije, a samim tim i do slobodne trgovine,da nisu bili mobilisani...Valjalo je to njima. Zato se nisu ni bunili.Čuj mi imali loše logističare? Ne, oni su imali extra veze sa četama.
A trgovine je bilo koliko hoces, na svim stranama, citav rat..
Ovi sto izginuse ne zasluzuju, dakle, spomenik...?
Last edited by nosara on 23/01/2012 14:28, edited 1 time in total.
- nosara
#173 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Generalizujes...hrasno38 wrote: Kako si posijao tako ces i poznjet! Niko njih niti je dirao niti je maltretirao dok se nisu pokazali kao izdajnici i jedinica u kojoj je vecina tzv "boraca" bolila ona stvar hoce li monstrumi sa brda uci u Sarajevo ili ne. Lijepo je u ratu imati privilegije borca a ne mrdnuti dalje od svoje komande koja je uzgred receno podaleko od prvih borbenih linija. Nabijes markirane cvike, pancir, dobru pusku sjednes pred obdaniste i lagano se kurcis. Jeste HOS bio skupina svakakvih tipova ali dok ih nisu sjebali ti svakakavi tipovi su se kenfali za svoj grad. A da, 92 godine su na Stupu u Delminijumu i te kako uzivali u drustvu onih koji su ubijali djecu po Sarajevu
- helpdesk1
#174 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Svako ko je bio u ratu ovde treba mu dići spomenik, nemoj molim te praviti makar tu razlike, dakle ne razdvajati ovoj brigadi-onoj brigadi, ne razdvajati narode...Treba podići spomenik građanima Sarajeva.nosara wrote:Ovi sto izginuse ne zasluzuju, dakle, spomenik...?
Last edited by helpdesk1 on 23/01/2012 14:30, edited 1 time in total.
- KatarinaKosaca
#175 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
I nije da se meni sviđa ili ne sviđaxDenisx wrote:Ovo dole je napisao sarajevski Hrvat, a ne neki Bosnjak ciji je cilj da blati Hrvate ili HVO...zasto bi on lagao?