Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
kv99

#151 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

quick_nick wrote:
quick_nick wrote:
kv99 wrote: Kakav te Bijeli Put spopao kada o tome nije bilo ni rijeci ? Ja sam te lijepo par puta do sada pitao pa opet da ponovim : u tvom prvom postu si tvrdio da je Armija Bosne i Hercegovine htjela a nije mogla da zauzme to podrucje i isto si tako tvrdio da je hv i tzv hvo mogao ali nije htjeo da osvoji Gornji Vakuf pa te pitam da dadnes podlogu svojim tvrdnjama .
Da te pdosjetim, ovo nije onaj forum kojeg vam milorad finansira pa da se mogu valjati gluposti tipa " odnos snaga 10:1 " ili " balije htjeli da sve pobiju pa da se mogu probiti do Ploca". Lijepo te pitam , ako zelis ozbiljan dijalog ozbiljno se i ponasaj, objasni imas li ista da potvrdis te svoje teze.
Kod mene masta ne radi i ja nisam nikada tvrdio da i kod nas nije bilo onih koji su radili za pare ali vidim da ti tvrdis da kod tzv hvo-a to nije bio slucaj. Super onda za tzv hvo, sve same patriote koje se nisu mogle da kupe za pare, koje nisu mogle da se ucijene ili koji nisu brinuli za svoju guzicu. Svaka cast na tolikom moralu i cestitosti , steta samo da nisu iskoristili sve to pa spadose na to da danas kukaju i traze ono sto tada nisu mogli sami da ostvare. Znaci nije bilo onih koji su davali informacije, nije bilo onih koji su radili za Armiju pa ne mozete da tvrdite da su izgubili jer su bili izdani :lol:

Pa zar nisam ja prvi koji tvrdi da su postojala ponasanja koja se nisu mogla kontrolirati , normalno da je bilo trgovine i onih kojima su pare bile drage pa i u srednjoj bosni. Jesi li bio tamo? pa cemo onda da pricamo ?
Hajmo ovako da bi ti bilo lakse: nisam nikada bio u Bosni i Hercegovini, nikada nisam vidio Vitez ili Srednji Bosnu na karti a kamoli uzivo , nemam pojma sta je bilo. Znaci ti znas , je ne znam, kreni od toga pa objasni jer si u svom prvom postu naveo nesto a do sada nisi naveo ni jedan podatak da to potvrdis , osim onih gluposti sa foruma na kojem se okupljate a koji milorad onako velikodusno finansira . Zato opet pita:
- ako tvrdis da je Armija Bosne i Hercegovine htjela a nije mogla da uzme to podrucje navedi na osnovu cega to zakljucujes. Koji je to bio politicki ili vojni razlog da je Armija morala da zauzme to podrucje ?
- ako tvrdis da je hv i tzv hvo mogao a nije htjeo da okupira Gornji Vakuf navedi razlog . Koji je to vojni ili politicki razlog bio da se nije htjelo da to osvoji ?
Znaci ako zelis ozbiljnu diskusiju ozbiljno se i ponasaj i zato se i nadam ozbiljnom odgovoru.
LBVIEW

#152 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by LBVIEW »

teufik77 wrote:taj sukob je bio nepotreban.Samo smo prvih 5-6 mjeseci mogli pobjediti Hvo,(npr.Bugojno)a Hvo iz S. Travnika,Kaknja i Varesa zavrsio je u Kiseljaku gdje je se pripremala velika ofanziva,,kako je rat odmicao mi smo bili sve slabiji
Zvrtaljku smo izgubili(bio sam u Bilalovac)gdje je se spremalo povlacenje znaci padaju Kacuni (vec su pale Here i Kute,,,a izgubili smo vise od pola opstine Fojnice)
Prijavio sam se na forum kad vidim sto neki pisu uopste nije istina to im neko pricao.
Njveca kazna je bila ici na Kiseljak i Kulu(Busovaca).

I ti od toliko bosnjackih imena za nick uze bas Teufik? :D
I nakon toga postira tipicnu ublehu toreticara s hercegbosanskog portala o nekakvoj pripremi za kontrofanzivu
razbijenih HVO bojovnika iz Bugojna i Travnika? :D O vojnoj sposobnosti istih dalo se vidjeti na srpskim TV kanalima, gdje se u drustvu s cetnicima kukalo o "zlim balijama". Pokrijte se po glavi i ne pametujte puno-nakon opceg rasula na pocetku sukoba kad ste s bracom cetnicima pokusali "ocistiti" S Bosnu, ostali ste zbijeni u par enklava i ovisni o uspjehu politickih del-ova izmedu Izetbegovica i krivoustog.
teufik77

#153 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by teufik77 »

izgubili smo djelove opstine Visko,Kresevo nismo ni drzali,Zepce nas je pravo zajebavalo(potpomugnuti Srbima).
HV se gomilala kod Vakufa
Alija je potpisao poslije 3-4 dana.
teufik77

#154 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by teufik77 »

LBVIEW wrote:
teufik77 wrote:taj sukob je bio nepotreban.Samo smo prvih 5-6 mjeseci mogli pobjediti Hvo,(npr.Bugojno)a Hvo iz S. Travnika,Kaknja i Varesa zavrsio je u Kiseljaku gdje je se pripremala velika ofanziva,,kako je rat odmicao mi smo bili sve slabiji
Zvrtaljku smo izgubili(bio sam u Bilalovac)gdje je se spremalo povlacenje znaci padaju Kacuni (vec su pale Here i Kute,,,a izgubili smo vise od pola opstine Fojnice)
Prijavio sam se na forum kad vidim sto neki pisu uopste nije istina to im neko pricao.

I nakon toga postira tipicnu ublehu toreticara s hercegbosanskog portala o nekakvoj pripremi za kontrofanzivu
razbijenih HVO bojovnika iz Bugojna i Travnika? :D O vojnoj sposobnosti istih dalo se vidjeti na srpskim TV kanalima, gdje se u drustvu s cetnicima kukalo o "zlim balijama". Pokrijte se po glavi i ne pametujte puno-nakon opceg rasula na pocetku sukoba kad ste s bracom cetnicima pokusali "ocistiti" S Bosnu, ostali ste zbijeni u par enklava i ovisni o uspjehu politickih del-ova izmedu Izetbegovica i krivoustog.
A GDJE SI TI BIO
teufik77

#155 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by teufik77 »

teufik77 wrote:
Dudajev wrote:
muflon1977 wrote:Nije HVO bio nikakv jeli ode Zavrtaljka ode Grbavica,hladnjace odvoze svaki put poslije napada na Busovacu.E sve ovo sam cuo od kulturnog covjeka dr.iz Zenice skojim sam i prijatelj i danas.Kako ste uz daire i muziku ispracali kamione i kamione vojnike prema Vitezu kako posli jos brze dosli....iz kamiona bi tekla krv a to bi bilo uvjek nocu.
E tad bi se isprasili na ono malo civila sto je ostalo.....
Prvo moj strucnjak Zavrtaljka nikad nije pala, jedino ako ne mislis upad maturica pod onom mecavom u po bijela dana zatekli one domace domobrane kako kartaju i izvrsili egzikuciju na isti nacin metak u potiljak (sve do jednog izvukao 17 slovom i brojem), te nakon dvosatnog orgijanja povukli se kako su i dosli. U prvi mrak sam izbio na Zavrtaljku i postavio IKM u Sumarskoj kucici koja je za citatelje nista drugo do obicna dascara koja je i prokisnjavala i puna rupa ko svicarski sir ali jedina u tom momentu nekakva nastambina odakle se moglo krenuti dalje. Na njoj sam ostao sve do Vasintonskog sporazuma a da je bilo pokusaja zauzimanja Zavrtaljke jeste i to par puta preko Oglavka gdje vam je ostala jedina praga ofarbana u bijelo sa UN natpisom . Zavrtaljka ja bila geostrateska kota i njenim uzimanjem snage HVO i HV (koja je pod okriljem noci helikopterima prebacivana ), Kacuni i Bilalovac dolaze u nepovoljan polozaj te se stvara realna mogucnost spajanja Kiseljaka sa Busovacom , a time se prekida i jedina komunikacijska veza Sarajeva i Sradnje Bosne, a i dalje veza sa Tuzlom i 2.korpusom.
A sto se Kiseljaka tice neka se zahvale Vasntonskom sporazumu i Stjepanu Kljujicu koji je proveo zadnje dane u Fojnici prije sporazuma ubjedjujuci nase snage da ne krecu. Samo se cekalo na Vikicevce koje je Wasington zatekao na putu negdje na Igmanu pa su posle vraceni u Sarajevo, a sta bi sa Kiseljakom bilo a tek sa Ilidzom to dragi bog samo zna , a to sigurno nije odgovaralo politicarima te su i pozurili sa mirovnim sporazumom koji je i konstruisan onakav naopak, pa posljedice istog i dan dana svi ispastamo i Bosnajci i Hrvati pogotovo preko proklete kantonizacije koja je samo parazit federacije i poreznih obveznika.
Ah umalo da zaboravim da istaknem veliku ljubav tih tvojih iz Kiseljaka i cetnika te su u istom minutru ovi napali ove domace domobrane a cetnici probili linije na Krusevu povise Olova, koja je to ljubav i sinhronizacija bila, ali pravda i hrabro i cestito bosnjacko srce je sve odbilo, i sacuvalo obraz i cestitost a suradnja sa dojuceracnjim dzelatom upravo je pokazala o kakvom se vojnom i politickom establismentu radi predvodjen onim krivoustim psihopatom sa Pantovcaka i picarom iz Kanade.
ehhhh da je tako bilo
Lovacka Kuca uopste nije dascara kako ti kazes vec je od cigle(blokova) aaa jesi li bio u Matanovicima?(ako znas gdje je?)
LBVIEW

#156 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by LBVIEW »

teufik77 wrote:
LBVIEW wrote:

A GDJE SI TI BIO
Slusaj, pajdo, drugi put kad budes "glumio" Bosnjaka na ovom podforumu malo se kavlitetnije pripremi- plasirajuci tipicnu hercegbosansku propagandu o toboznjim pripremama za kontraofanzivu brigada HVO koje su, uprkos nadmoci u teskom naoruzanju u odnosu na Armiju BiH, te sinhronizaciji vojnih aktivnosti s "bracom" cetnicima popusili "do balcaka" je odvec ofirno i jadno. Jedini "uspjeh" bugojanske brigade HVO-a je masakr civila u Vrbanji :x , nakon toga su otpuhani do Prozora :D . Za ove travnicke bojovnike koji su svoju 'rabrost pokazali bjezeci cetama na Vlasic ne treba nista vise reci. :D :D
Kako bilo, trebalo vas je zbrisati vec nakon izdaje Jajca i predaje linije cetnicima- Krajisnici su se nakon iste par dana u borbi probijali do Travnika, gdje su vam oduzimali sto su htjeli, a vi glavu dolje, samo nek je na ramenima. :D
quick_nick

#157 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

[/quote]
razbijenih HVO bojovnika iz Bugojna i Travnika? :D O vojnoj sposobnosti istih dalo se vidjeti na srpskim TV kanalima, gdje se u drustvu s cetnicima kukalo o "zlim balijama". Pokrijte se po glavi i ne pametujte puno-nakon opceg rasula na pocetku sukoba kad ste s bracom cetnicima pokusali "ocistiti" S Bosnu, ostali ste zbijeni u par enklava i ovisni o uspjehu politickih del-ova izmedu Izetbegovica i krivoustog.[/quote]
A GDJE SI TI BIO[/quote]

Slusaj, pajdo, drugi put kad budes "glumio" Bosnjaka na ovom podforumu malo se kavlitetnije pripremi- plasirajuci tipicnu hercegbosansku propagandu o toboznjim pripremama za kontraofanzivu brigada HVO koje su, uprkos nadmoci u teskom naoruzanju u odnosu na Armiju BiH, te sinhronizaciji vojnih aktivnosti s "bracom" cetnicima popusili "do balcaka" je odvec ofirno i jadno. Jedini "uspjeh" bugojanske brigade HVO-a je masakr civila u Vrbanji :x , nakon toga su otpuhani do Prozora :D . Za ove travnicke bojovnike koji su svoju 'rabrost pokazali bjezeci cetama na Vlasic ne treba nista vise reci. :D :D
Kako bilo, trebalo vas je zbrisati vec nakon izdaje Jajca i predaje linije cetnicima- Krajisnici su se nakon iste par dana u borbi probijali do Travnika, gdje su vam oduzimali sto su htjeli, a vi glavu dolje, samo nek je na ramenima. :D[/quote]

to si tocno napisao , Bugojanski HVO je nabrao iako su bili najopremljenija brigada , travnicani su isto zijanili , uzeli ste Vares koji je isto bi b.o , Fojnica saptom pade. Treba biti realan !!! Al opet ti kazem do tada Armija nikada nije uzela grad koji se morao braniti poput onih u LD i tesko da bi im to poslo za rukom jer tamo HVO-nije imao izlaza. Morao se braniti ja prvi kazem da je igdje bio neki put za pobjeci da bi 50% nabralo al nije ga bilo!!!

OVO NEVEZANO ZA TVOJ KOMENTAR : STO SE TICE KONVOJA KOJI JE OPLJACKAN I 12 NEDUZNIH VOZACA KOJI SU UBIJENI MORA SE NADODATI DA SU I OSTALI VOZACI KOJI SU BILI HRVATI PREBIJENI I OPLJACKANI I ZATO TVRDIM DA JE TO DIJELO BANDITA. Pa covjek kojem je otet kamion kave je sutradan isao od otmicara da kupi kavu a lik "ždere" pitu ispred kuce i govori da nema kave za kupit!

P.S opet neki problem sa "citiranjem" :cry:
kv99

#158 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

quick_nick wrote: to si tocno napisao , Bugojanski HVO je nabrao iako su bili najopremljenija brigada , travnicani su isto zijanili , uzeli ste Vares koji je isto bi b.o , Fojnica saptom pade. Treba biti realan !!! Al opet ti kazem do tada Armija nikada nije uzela grad koji se morao braniti poput onih u LD i tesko da bi im to poslo za rukom jer tamo HVO-nije imao izlaza. Morao se braniti ja prvi kazem da je igdje bio neki put za pobjeci da bi 50% nabralo al nije ga bilo!!!

OVO NEVEZANO ZA TVOJ KOMENTAR : STO SE TICE KONVOJA KOJI JE OPLJACKAN I 12 NEDUZNIH VOZACA KOJI SU UBIJENI MORA SE NADODATI DA SU I OSTALI VOZACI KOJI SU BILI HRVATI PREBIJENI I OPLJACKANI I ZATO TVRDIM DA JE TO DIJELO BANDITA. Pa covjek kojem je otet kamion kave je sutradan isao od otmicara da kupi kavu a lik "ždere" pitu ispred kuce i govori da nema kave za kupit!

Ovo je super, tzv hvo je pobjegao iz Travnika, Bugojna , Varesa i ispred sebe protjerao sve one civile BiH Hrvate jer se nije morao da brani :-) Pa citavo vrijeme one erceg-srpske patriote trube kako se tzv hvo samo branio od najezde krvolocnih mudzahedina a ti nam govoris da su pobjegli jer se nisu morali da brane ? Dali ultimatum, zapoceli napade, poklali one ljude po Bugojnu , Travniku , Varesu i kada su skontali da nece ici onako lahko kao sto su se nadali pobjegli saveznicima da im oni dupe spasavaju. U isto vrijeme dok su na Gornjem Vakufu hv i tzv hvo mogli da se probiju da spase Vitez ali kukavice nisu htjeli :) Sve to jer nije bilo potrebe da se brane . Drago mi je da istina izlazi na vidjelo , samo kako ces nazad na onaj miloradov forum, banirace te zbog izdaje :lol:

P.S U Lasvanskoj dolini tzv hvo nije uopste trebao da se boji sto nije imao gdje da pobjegne jer nije bilo potrebe da se skroz porazi a pogotovo ne da se protjeraju civili BiH Hrvati. Protjerivanje BiH Hrvata je radio tzv hvo , Armiji nije uopste islo na ruku da protjerava BiH Hrvata iz tih krajeva.
muflon1977

#159 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

kakav desant :lol: :lol: gluposti ovdje pisete svaka vam dala :D
Isto tako je HVO cekao samo naredjene da proguli u G.Vakuf , Istocni Mostar da se Amenuje i vjerojatno sa Jablanicom da se rastanete (POLITIKANTSKE GLUPOSTI KAO I OVO STO TI PISES) :)[/quote]

Nista oni neznaju jos koliko samo trebaju da znaju,Mostar se drza na kvacilu jaci napad na SAB slavuji uzoru ulicu djeca od 9 godina sijeda,a tek sta je trebalo da bude nista oni neznaju Alija je nanjusio ode sve ako se nepomiri i daj te mahale u biti eto vam povezani ste dobro a kako zivite heheheheh a na more vas povela zelja.....pisite pisite ljudi smo razgovarat cemo.....trbonja Delic pravio akcije a poslije vojnici harmijasi kao sardine zali boze majke koje jadne nisu znale da budale upraqvljaju njihovom djecom aj malo ovaj cmizdri mizdri vec kako se zove on barata o kotama i sta ja znam sve sta ne jos,de on zna o Herama i Prozoru.....bnek malo on zabesjedi... :bih: :bih: :bih: :bih:
muflon1977

#160 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

teufik77 wrote:izgubili smo djelove opstine Visko,Kresevo nismo ni drzali,Zepce nas je pravo zajebavalo(potpomugnuti Srbima).
HV se gomilala kod Vakufa
Alija je potpisao poslije 3-4 dana.

Upravo tako sta je sve nagomilano bilo da sami bog zna mislim da je bio 2mj.1994 kad je Alija pristao na sporazum
inace je samo bilo veliki poraz,zasto ga potpiso pita ovaj pa budala ti zna odgovoriti da neizgubi ono sto je uzeo podmuklo.Kad se u Splitu prijavljivalo za dobrovoljno ici u G.Vakuf pola brigade je bilo spremno boze moj kako samo lu
pate o nepobjedivosti....sto vam englezeri pomogose i nizozemci koji vas poslije dzelatima dadose...to je sve
Znam da je moral bio visok kad su stigli tenkovi a od vojske ni sibica nije mogla pasti a kad promislim i bolje je sto nije islo....bilo bi bog sami zna.A Sarajevo stoji do 1995 ni pedlja nije se pomaklo kako to hebo ga ljeb....da se desi nebeskoj sili...
muflon1977

#161 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

E ljudi moji ja mislim onaj koje pametniji i jaci taj je bogatiji....jeli tako ili nije?
sindaruse sa onim halama se nemogu porediti.Hrvati sve prodali i obogatili se a kako se Muslimani neobogatise toliko gradova se prodalo......ajde da cujem.Laz cista laz samo neznam kako objasnjavaju za Bijeljinu ,Focu,Visegrad,Zvornik
sad ce te reci niste se konsolidovali.....eh ljudi ko ljudi mora se neka naci i u rukavu
quick_nick

#162 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

kv99 wrote:
quick_nick wrote: to si tocno napisao , Bugojanski HVO je nabrao iako su bili najopremljenija brigada , travnicani su isto zijanili , uzeli ste Vares koji je isto bi b.o , Fojnica saptom pade. Treba biti realan !!! Al opet ti kazem do tada Armija nikada nije uzela grad koji se morao braniti poput onih u LD i tesko da bi im to poslo za rukom jer tamo HVO-nije imao izlaza. Morao se braniti ja prvi kazem da je igdje bio neki put za pobjeci da bi 50% nabralo al nije ga bilo!!!

Ovo je super, tzv hvo je pobjegao iz Travnika, Bugojna , Varesa i ispred sebe protjerao sve one civile BiH Hrvate jer se nije morao da brani :-) Pa citavo vrijeme one erceg-srpske patriote trube kako se tzv hvo samo branio od najezde krvolocnih mudzahedina a ti nam govoris da su pobjegli jer se nisu morali da brane ? Dali ultimatum, zapoceli napade, poklali one ljude po Bugojnu , Travniku , Varesu i kada su skontali da nece ici onako lahko kao sto su se nadali pobjegli saveznicima da im oni dupe spasavaju. U isto vrijeme dok su na Gornjem Vakufu hv i tzv hvo mogli da se probiju da spase Vitez ali kukavice nisu htjeli :) Sve to jer nije bilo potrebe da se brane . Drago mi je da istina izlazi na vidjelo , samo kako ces nazad na onaj miloradov forum, banirace te zbog izdaje :lol:

P.S U Lasvanskoj dolini tzv hvo nije uopste trebao da se boji sto nije imao gdje da pobjegne jer nije bilo potrebe da se skroz porazi a pogotovo ne da se protjeraju civili BiH Hrvati. Protjerivanje BiH Hrvata je radio tzv hvo , Armiji nije uopste islo na ruku da protjerava BiH Hrvata iz tih krajeva.
otidji na šehidska mezarja i pokloni se onim ljudima sto izginuse zbog "kontroliranog pritiska" :roll: miloradov forum? :lol: s tobom ne polemiziram jer si obicni politikant nijedan dogadjaj ne znas ali znas ono sto si cuo od babinog prijatelja? :)

P.S ne citam tvoje "bedastoce" a ono za G.Vakuf jedini razlog sto se nije krenulo JEST POLITICKE PRIRODE!!
frombosna

#163 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by frombosna »

zanimljiva tema a jedna od najzanimljivijih teza koja se provlači kroz raspravu je "mogli smo ali nismo htjeli". E po toj logici mogli su i Srbi zauzeti Sarajevo ali nisu htjeli, takođe mogla je i ABiH deblokirati Sarajevo ali nije htjela.

Da se vratimo na temu i da dam mali doprinos na neka pitanja:

-krajem 1993. nije bilo više neke velike šanse da ABiH zauzme LD jer jednostavno nije imala snage. Jednostavno nije imala artiljerije. Nije isto bilo ratovanje po šumama i po naseljenom području.
-"opšti napad" nikada nije pokrenut jer se to tako više ne radi. Uvijek se radi proboj po par pravaca a ovo nije više 1.sv.rat pa da u napad krene 10 km fronta. Čak je i Oluja išla na nekoliko glavnih pravaca a onolika dužina fronta
-zalutali tenk ABiH je bio na području Vjetrenica, cesta prema Zenici. Spustio se do "grobčića" i vratio nazad i bila je magla
-jedan tenk ABiH je uništen na Šljivčici iz 2. puta Fagotom
-takođe, jedan je pogođen u napadu na Jardol-Krčevine ali izvućen
-cijelo vrijeme su ubijani civili sa okolnih brda, od prof.Vujice iz srednje škole do ubistva onih 8-ero djece u Vitezu
-na Kuli,Busovači, i još jednom pravcu su najviše nastradali Visočani i Kakanjci jer su uvučeni u minsko polje i dobro pripremljenu "sačekušu". Bilo je dosta stradalih
-u Stari Vitez je UNPROFOR redovito dovozio oružje i smjene iz Zenice. Čak su i mještani poslije rata to potvrdili. Jednom su se izmješali kamioni hum.pomoći pa su u puške upakovane u vreće brašna završile u HVO-u
-ne treba zaboraviti i razne dojave o napadima koje su bila masno plačane a o čemu se danas šuti. Mnogi u Zenici su digli dobre pare na tome. Čak je i napad na Buhine kuće bio dojavljen

i na nešto što se ne planira zauzeti ne šalju se elitne jedinice da ginu
quick_nick

#164 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

frombosna wrote:zanimljiva tema a jedna od najzanimljivijih teza koja se provlači kroz raspravu je "mogli smo ali nismo htjeli". E po toj logici mogli su i Srbi zauzeti Sarajevo ali nisu htjeli, takođe mogla je i ABiH deblokirati Sarajevo ali nije htjela.

-krajem 1993. nije bilo više neke velike šanse da ABiH zauzme LD jer jednostavno nije imala snage. Jednostavno nije imala artiljerije. Nije isto bilo ratovanje po šumama i po naseljenom području.
-"opšti napad" nikada nije pokrenut jer se to tako više ne radi. Uvijek se radi proboj po par pravaca a ovo nije više 1.sv.rat pa da u napad krene 10 km fronta. Čak je i Oluja išla na nekoliko glavnih pravaca a onolika dužina fronta
-zalutali tenk ABiH je bio na području Vjetrenica, cesta prema Zenici. Spustio se do "grobčića" i vratio nazad i bila je magla
-cijelo vrijeme su ubijani civili sa okolnih brda, od prof.Vujice iz srednje škole do ubistva onih 8-ero djece u Vitezu
-na Kuli,Busovači, i još jednom pravcu su najviše nastradali Visočani i Kakanjci jer su uvučeni u minsko polje i dobro pripremljenu "sačekušu". Bilo je dosta stradalih
-u Stari Vitez je UNPROFOR redovito dovozio oružje i smjene iz Zenice. Čak su i mještani poslije rata to potvrdili. Jednom su se izmješali kamioni hum.pomoći pa su u puške upakovane u vreće brašna završile u HVO-u
-ne treba zaboraviti i razne dojave o napadima koje su bila masno plačane a o čemu se danas šuti. Mnogi u Zenici su digli dobre pare na tome. Čak je i napad na Buhine kuće bio dojavljen

zato sam ja i pitao da li su imali informaciju kad je napravljena sačekuša u Polju prema Kaćunima jer su tad "Vitezovi" krenuli u nasilno izviđanje odnosno kao neki mini proboj i sačekala ih je Armija dobro pripremljena zakopali se u liješće i onda i kontru slozili bas zajebana situacija.

Ali medjutim ovi "politicari" skenjaju temu jer za njih ocito rat nije stao ja ne mrzim nikoga samo smatram da sad sa ove vremenske distance mozemo o svemu diskutirati. I drago mi je sto se javljaju osobe koje su bile na tom ratistu i opisuju svoje dozivljaje.
miop

#165 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by miop »

quick_nick wrote:
frombosna wrote:zanimljiva tema a jedna od najzanimljivijih teza koja se provlači kroz raspravu je "mogli smo ali nismo htjeli". E po toj logici mogli su i Srbi zauzeti Sarajevo ali nisu htjeli, takođe mogla je i ABiH deblokirati Sarajevo ali nije htjela.

zato sam ja i pitao da li su imali informaciju kad je napravljena sačekuša u Polju prema Kaćunima jer su tad "Vitezovi" krenuli u nasilno izviđanje odnosno kao neki mini proboj i sačekala ih je Armija dobro pripremljena zakopali se u liješće i onda i kontru slozili bas zajebana situacija.

Ali medjutim ovi "politicari" skenjaju temu jer za njih ocito rat nije stao ja ne mrzim nikoga samo smatram da sad sa ove vremenske distance mozemo o svemu diskutirati. I drago mi je sto se javljaju osobe koje su bile na tom ratistu i opisuju svoje dozivljaje.
A jel' isitna da je u Vitezu i dugo poslije rata bila jedna kavana gdje je pisalo na tendi - "zabranjen ulaz psima i balijama" ili tako nekako??
quick_nick

#166 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

miop wrote:
quick_nick wrote:

A jel' isitna da je u Vitezu i dugo poslije rata bila jedna kavana gdje je pisalo na tendi - "zabranjen ulaz psima i balijama" ili tako nekako??
nisam upoznat s tim ali moguce je da je postojala , svakakve bagre je bilo... valjda ce netko iz Viteza potvrdit to.

Kad si vec spomenuo svakakvih majmuna je bilo znam da je u Švicarskoj bila diskoteka gdje na ulazu pisalo zabranjen ulaz za balije i pse cini mi se neki Srbin drzao (debilizam zesci)
argyle

#167 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by argyle »

quick_nick wrote: OVO NEVEZANO ZA TVOJ KOMENTAR : STO SE TICE KONVOJA KOJI JE OPLJACKAN I 12 NEDUZNIH VOZACA KOJI SU UBIJENI MORA SE NADODATI DA SU I OSTALI VOZACI KOJI SU BILI HRVATI PREBIJENI I OPLJACKANI I ZATO TVRDIM DA JE TO DIJELO BANDITA. Pa covjek kojem je otet kamion kave je sutradan isao od otmicara da kupi kavu a lik "ždere" pitu ispred kuce i govori da nema kave za kupit!

To su bili Hrvati iz okoline Tuzle, Brckog. Njima su zamjerili sto se u Posavini zajedno sa "balijama" bore protiv cetnika pa su i oni dobili "zasluzeno".
Valjda su po logici tih dole trebali da se kao oni fino dogovore sa cetnicima, da nadju zajednicki interes, a ne da ginu za Aliju i za neke teritorije koje su i onako obecane srbima.
Inace ti ljudi su od prvih ratnih dana zajedno sa Bosnjacima vukli pomoc iz Hrvatske i dijaspore za Tuzlansku regiju. Znam da je bilo i nekih iz Zupanje koji su, da bi stigli na slobodnu brcansku i gradacacku teritoriju, posto drugacije nije moglo, morali proci preko 1000 km puta.
Zločin bez kazne

Travnik / Vitez

Napad HVO-a i hrvatskih civila na Tuzlanski konvoj spasa

1993.godine u junu mjesecu na području opština Vitez i Travnik pripadnici HVO-a i hrvatski civili napali su Tuzlanski konvoj spasa, koji je gladne 1993. godine značio jako puno zbog pomoći koju je nosio, napadnut je, opljačkan, mnogi su ranjeni i ubijeni.

Supruge ubijenih vozača
Image

Prema izvještaju kojeg je tada sačinio Centar službi bezbjednosti Tuzla „U selu Rankovići, na ulasku u Travnik, žene i djeca su blokirali put tako da je konvoj morao stati, a žene su motkama počele razbijati stakla na vozilima. Tom prilikom došlo je do masovne pljačke, maltretiranja pa i silovanja od strane pripadnika lokalnog HVO-a.

Na ovom dijelu puta, prema izjavama učesnika konvoja, od strane pripadnika ekstremnog HVO mučki su ubijeni Fikret Hadžibeganović, suvozač u autobusu vlasništvo Rešada Bundevice iz Tuzle, Fikret Ademović, vozač DP „Mljekara“ u Tuzli, Mustafa Karić, vozač DD „Transport i mehanizacija“ iz Gračanice, Hamdo Mutišević i Hasan Gušić, vozači autobusa iz Tuzle kojeg su granatirani. Silovane su dvije još neidentifikovane žene, a veći broj učesnika konvoja je ranjen, pretučen i ponižavan na razne načine. Prema izjavama učesnika konvoja u Novom Travniku je u transporteru UNPROFOR-a primjećen i general-bojnik Milivoj Petković koji je, navodno, rekao da se to dešava zbog pogibije nekoliko pripadnika HVO prethodnog dana u sukobu sa Armijom BiH.

Image

Prilikom ulaska u Vitez ponovo je došlo do otvaranja vatre od strane pripadnika lokalnog HVO, tako da je konvoj razbijen u više dijelova, a zatim je došlo ponovo do oružane pljačke, pri čemu je dio vozila usmjeren u kasarnu Vitez, dio na Kamenolom, a dio na Pješčaru. Učesnici konvoja morali su da istovaraju robu sa kamiona uz stalno maltretiranje i prijetnje bojovnika HVO. Prema izjavama vozača, u Tvornici eksploziva „Vitezit“ u Vitezu ubijena su dva nepoznata vozača“.

U trenutku kada je pravio ovaj izvještaj Centar službi bezbjednosti nije imao potpune podatke o broju poginulih. Naknadno je utvrđeno da je tom prilikom ubijen i Adil Akeljić, po radnoj obavezi vozač Logističkog centra Tuzla. Njegova, kao i porodice drugih žrtava imale su velike probleme sa državnom birokratijom prilikom dokazivanja nasilne smrti njihovih najdražih i ostvarivanju prava po tom osnovu.

U izjavi koju je neposredno nakon ovog zločina dala tuzlanskom „Frontu slobode“ Jasna Arcberger, organizatorka prikupljanja humanitarne pomoći u Austriji, i sama ranjena prilikom napada HVO, je naglasila:

„Najveća poniženja doživjeli smo neposredno nakon granatiranja. Jedan od bojovnika nam je uzviknuo: - Eto vam vaših Balija, hoće da vas pobiju. Potom su sve zdrave i prestrašene putnike poveli u jednu obližnju kuću i izdvojili Hrvate od Muslimana. Svim Muslimanima su pokupili novac i dragocijenosti. Računam da su ljudima oduzeli najmanje 300.000 DM. To veče poveli su nas u Vitez. Nikome nisu dali ni jaknu iz autobusa da uzme. Spavali smo na livadi pred bazom UNPROFOR-a. Polugola djeca su plakala i drhtala od zime. Tražili smo od UNPROFOR-a da nam pomognu. Hladno, engleski, su rekli da nemaju mandat za tako nešto“.

Image

Iako izgubljeni životi predstavljaju najveći gubitak, napadom na tuzlanski „Konvoj spasa“ u kojeg su bile uprte uči cijelog tuzlansklog regiona, pričinjena je i ogromna materijalna šteta. U sastavu ovog konvoja bila je i pomoć koju su u Austriji prikupili Karitas iz Graca, tadašnji predsjednik Štajerske pokrajine dr Jozef Krajner i Tuzlacima poznata humanitarka Jasna Arcberger. Vrijednost samo ove donacije koja je bila smještena u tri autobusa iznosila je oko 2 miliona njemačkih maraka.

Napadom na konvoj i pljačkom humanitarne pomoći upućene opštinama tuzlanskog regiona pričinjena je slijedeća materijalna šteta:

TUZLA: oteta 22 kamiona sa robom, dva sanitetska kombija sa opremom i lijekovima, oko milion DM gotovine, velika količina robe široke potrošnje koja je zajedno sa vozilima procjenjena na oko 7 miliona maraka.

LUKAVAC: ukradeno 31 teretno vozilo, dva kombija, oko 100.000 DM gotovog novca i značajna količina roba široke potrošnje u vrijednosti od 800.000 DM.

ŽIVINICE: ukradeno 30 teretnih vozila, 2 putnička automobila, 25.000 DM gotovog novca, robe široke potrošnje u vrijednosti od 200.000 DM i oko 200 tona druge robe čija vrijednost nije utvrđena.

KLADANJ: ukradena 3 putnička vozila

KALESIJA: ukradeno 11 teretnih vozila, 4 putnička, 2 kombija, 70.000 DM gotovine, robe za široku potrošnju u vrijednosti od 15.000 DM i 80 tona druge robe čija vrijednost nije utvrđena.

GRADAČAC: ukradeno 1 teretno, 1 putničko vozilo, 1.500 DM gotovine i robe za široku potrošnju u vrijednosti od 30.000 DM.

GRAČANICA: ukradeno 15 kamiona, 4 automobila. Ukupna vrijednost otete robe i prevoznih sredstava oko 2 miliona DM.

SREBRENIK: ukradeno 12 kamiona, 2 automobila, 2 kombija, oko 100.000 DM gotovine i oko 150 tona raznih vrsta robe čija vrijednost nije procjenjena.

BANOVIĆI: ukradena 2 kamiona i oko 20 tona razne robe.

ZVORNIK: ukradena 2 kamiona, 2 autombila. Ukupna vrijednost opljačkanih prevoznih sredstava i robe oko 5 miliona DM.

BRČKO: ukradena 4 kamiona, 1 kombi, roba široke potrošnje u vrijednosti od 200.000 DM i oko 40 tona druge vrste robe čija vrijednost nije procjenjena.

ČELIĆ: ukradeno 6 kamiona sa robom, 2 automobila, 1 kombi. Vrijednost ukradenog oko 1, 5 milion KM.

Rezime: Napadom HVO na tuzlanski „Konvoj spasa“ oteto je 142 teretna vozila, 20 putničkih, dvet kombija, otuđeno oko 1, 3 miliona DM gotovine, robe široke potrošnje u vrijednosti oko 17 miliona KM i oko 500 tona drugih vrsta roba čije vrijednost nije iskazana.

Šesnaest godina nakon ovakvog zločinačkog čina, čije su posljedice registrovale i kamere HTV-a i CNN-a, nije utvrđena ničija odgovornost.
muflon1977

#168 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

miop wrote:
quick_nick wrote:

A neznam ja nisam vidio,ali budala ima i meni je u oci rekao jednom jedan kad bi mu se sestra udala za Bosanca ubio bi ih oboje....mislio na mene...kuzis.....provokatione je to
frombosna

#169 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by frombosna »

argyle wrote:
quick_nick wrote: OVO NEVEZANO ZA TVOJ KOMENTAR : STO SE TICE KONVOJA KOJI JE OPLJACKAN I 12 NEDUZNIH VOZACA KOJI SU UBIJENI MORA SE NADODATI DA SU I OSTALI VOZACI KOJI SU BILI HRVATI PREBIJENI I OPLJACKANI I ZATO TVRDIM DA JE TO DIJELO BANDITA. Pa covjek kojem je otet kamion kave je sutradan isao od otmicara da kupi kavu a lik "ždere" pitu ispred kuce i govori da nema kave za kupit!

To su bili Hrvati iz okoline Tuzle, Brckog. Njima su zamjerili sto se u Posavini zajedno sa "balijama" bore protiv cetnika pa su i oni dobili "zasluzeno".
Valjda su po logici tih dole trebali da se kao oni fino dogovore sa cetnicima, da nadju zajednicki interes, a ne da ginu za Aliju i za neke teritorije koje su i onako obecane srbima.
Inace ti ljudi su od prvih ratnih dana zajedno sa Bosnjacima vukli pomoc iz Hrvatske i dijaspore za Tuzlansku regiju. Znam da je bilo i nekih iz Zupanje koji su, da bi stigli na slobodnu brcansku i gradacacku teritoriju, posto drugacije nije moglo, morali proci preko 1000 km puta.
Konvoj je bio mahom napadnut od ljudi koji su bili protjerani iz okolnih sela i gradova (Zenica, Travnik...), koji su ostali bez igdje ičega a nerijetko su i bili izgubili svoje najmilije.
xDenisx

#170 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by xDenisx »

Prema izvještaju kojeg je tada sačinio Centar službi bezbjednosti Tuzla „U selu Rankovići, na ulasku u Travnik, žene i djeca su blokirali put tako da je konvoj morao stati, a žene su motkama počele razbijati stakla na vozilima. Tom prilikom došlo je do masovne pljačke, maltretiranja pa i silovanja od strane pripadnika lokalnog HVO-a.
Bolesno. Hvala dragom Bogu pa je Travnik oslobodjen.
530i

#171 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by 530i »

Moj prilog temi...spominjali su se neki zločini u tzv. Križančevom selu, kažem tzv. jer ja koristim termin Donja Dubravica. Ratni zločin počinjen od strane F.R. ubistvom dvoje Bošnjaka (bračni par)...kasnije je isti procesuiran i osuđen radi ratnog zločina...trenutno leži u Zenici, dobio je deset godina. O tom zločinu danas ni traga, ni glasa na tom lokalitetu...osim, naravno, nas - komšija i familije koji smo bili direktno uključeni u događaje na toj teritoriji.

Držanje Bošnjaka - civila u zatočeništvu - logoru, za što je odlično poslužila zgrada Osnovne škole Dubravica (prva polovina '93.)...
Za to niko nije odgovarao...lokalni Hrvati svesrdno se poslužili pokretnom imovinom Bošnjaka s tog područja...i to bez pardona se moglo prepoznati poslije rata, čak i u godinama 2000+ kada se koliko-toliko moglo normalno živjeti...

S druge strane, spomenik u tzv. Križančevom selu šatro stiliziran u obliku slova V (čitaj U)...nakamarano žrtava i žrtava koje veze nemaju s tim događajima...isklesana imena "herojskih" ustaških postrojbi a'la Maks Luburić i ostalih...idejni stvaraoci toga su zapravo pljunuli u lice pravim žrtvama - civilima, za koje je neosporno da su ubijeni samo jer su bili Hrvati...

Ipak, nauk za sve - ustašluk je duboko infiltriran, intenzitet nije opao, samo je zakamufliran...od malih do velikih...i protiv toga se treba boriti, zato žalim što se ratovalo i usput kalkulisalo...iako ima dobrih ljudi, i običnih - komšija/susjeda i onih koji imaju neku funkciju, a koji te ne gledaju po nacionalnom ključu...
...ranije nisam shvatao/prihvatao mržnju spram različitih nacija, iako sam platio priličnu cijenu, no sudeći po ličnom iskustvu zadnjih godinu-dvije sa ustašlukom po srednjoj Bosni, sada i razumijem prijatelje/komšije/poznanike koji "njeguju" mržnju spram prikrivenih nacista u SB.
cindrlimindrli

#172 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

muflon1977 wrote:tronja Delic pravio akcije a poslije vojnici harmijasi kao sardine zali boze majke koje jadne nisu znale da budale upraqvljaju njihovom djecom aj malo ovaj cmizdri mizdri
Ma haj` sad kad si vec navalio...

Code: Select all

19 GODIŠNJICA BRIGADE JELAČIĆ: Posebna počast odata za 428 poginulih bojovnika 

Utorak, 20 Prosinac 2011 14:48 

U Kiseljaku je obilježena 19. godišnjica utemeljenja brigade Josip ban Jelačić koja je djelovala na području Kiseljaka, Kreševa, Fojnice i Vareša.

Brigada je formirana 20.12.1992. i aktivno je sudjelovala u brobama protiv JNA i VRS na području Jajca. U Travnju 1993. HVO središnje Bosne biva napadnut od dojučerašnjih saveznika Armije BiH nakon čega kreću borbe na ovom području protiv Armije BiH, prilikom kojih je i poginuo najveći broj bojovnika.

Brigada Josip ban Jelačić do kraja rata gubi 428 vojnika a u svom sastavu je imala više od 5000 bojovnika.

Posto oni nisu ratovali sa cetonjama onda se moze izvuci zakljucak da smo ih mi ohladili, komada 428.
Toliko o sardinama :oops:
svjezi_ustipak

#173 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by svjezi_ustipak »

Moram vam priznati da je tema dobro krenula ali se uspjela i pokvariti. Sad ce otici i oftopic, pogadjam.

Inace, za ovaj komentar da ARBiH nije imala dovoljno artiljerije pa nije mogla zauzeti LD jer se ratovanje preselilo u naseljena podrucja jednostavno ne pije vode. Da artiljerija odlucuje u naseljenim podrucjima VRS bi zauzela Sarajevo za sedam dana, onako kako je Radovan i planirao. U naseljenim podrucjima artiljerija je bitna ali nece biti presudna. Takodje, napad na sirokoj osnovici se oduvijek primjenjuje kod sadejstva vecih snaga a Oluja je i krenula kao napad na sirokoj osnovici. VRS je napala prvo na podrucju Kalinovika u ljeto 1993 da bi onda napad prenijela na drugu stranu fronta i umalo presjekla put na Igmanu pomevsi tom prilikom ARBiH.

Kad su Staljinu generali predlagali da profura do obale Atlantika u 2 svj. ratu jednostavno je odgovorio: Ko ce tolike ljude nahraniti ako zauzmemo Evropu? Isto je pitanje i za HVO u Lasvanskoj dolini. Ko bi vas hranio, ko bi sprijecio da se ne napravi masakr civila, cime bi onda Tudjmanu mahnuli za pregovarackim stolom? LD je bio as u rukavu za nas, civili nisu imali gdje pobjeci, HV i HVO bi izgubio cast, ARBiH bi ostvarila Pirovu pobjedu jer bi na Vasingtonskim dogovorima bilo rijec o dva entiteta a ne o uspostavi Federacije. Rat je produzena ruka politike i vodi se za ostvarenje politickih interesa a ne dokazivanja cija je cuna veca.

Ovi sto su jeli pa se iznad njih pojavio tenk ARBiH se trebaju stiditi. Kakvi su to vojnici da poslije dvije godine rata ne znaju prepoznati razliku u zvuku motora oklopnog transportera i tenka pobogu?! I kakvi su to vojnici da im neprijatelj moze usetati vozilom od 50 tona, okrenuti se i otici?! Sramno za njih, to nisu vojnici i to sto pricaju ide njima na sramotu. A u tenku nije uopce problem zalutati, pogotovo ako je posada prvi put bila na tom terenu. Ni prvi ni zadnji slucaj takve vrste, samo sto su ove iz ARBiH vile pronosale bukvalno.
Last edited by svjezi_ustipak on 03/01/2012 21:33, edited 2 times in total.
cindrlimindrli

#174 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

frombosna wrote:Konvoj je bio mahom napadnut od ljudi koji su bili protjerani iz okolnih sela i gradova (Zenica, Travnik...), koji su ostali bez igdje ičega a nerijetko su i bili izgubili svoje najmilije.
Dobro ljudi de se vi dogovorite...jedan kaze da su to uradili banditi, drugi opet pominje uplakane izbjeglice.
Imali smo i mi masu ljudi koji su protjerani i ozalosceni pa nesto slicno nikad nije napravljeno.
svjezi_ustipak

#175 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by svjezi_ustipak »

cindrlimindrli wrote:
frombosna wrote:Konvoj je bio mahom napadnut od ljudi koji su bili protjerani iz okolnih sela i gradova (Zenica, Travnik...), koji su ostali bez igdje ičega a nerijetko su i bili izgubili svoje najmilije.
Dobro ljudi de se vi dogovorite...jedan kaze da su to uradili banditi, drugi opet pominje uplakane izbjeglice.
Imali smo i mi masu ljudi koji su protjerani i ozalosceni pa nesto slicno nikad nije napravljeno.
nema se sta dogovarati. napadnut konvoj da bi se neprijatelju omogucilo da jede. prekrseno usput nekoliko Zenevskih konvencija, prekrseni neka pravila ratovanja. sad se posipamo pepelom i opravdavamo pocinioce. nista novo, nista neocekivano.
Post Reply