racun za plin

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dzudzo

#151 Re: racun za plin

Post by dzudzo »

:lol:
Last edited by dzudzo on 18/12/2011 21:14, edited 1 time in total.
butterfly_01

#152 Re: racun za plin

Post by butterfly_01 »

mozda da probas jedan mjesec iskljucit skroz grijanje?
mozda dodje manji racun :-)
Ambrozija

#153 Re: racun za plin

Post by Ambrozija »

75 m2 stan

Oktobar = 110 KM

Novembar = 250 KM

S obzirom da nije bilo velikih hladnoca u ova dva mjeseca, ne zelim ni da za mislim koliki ce biti za decembar i januar :D
dzudzo

#154 Re: racun za plin

Post by dzudzo »

butterfly_01 wrote:mozda da probas jedan mjesec iskljucit skroz grijanje?
mozda dodje manji racun :-)
Smrznucu se :lol:
AdnanSA

#155 Re: racun za plin

Post by AdnanSA »

Mama dvoje djece wrote:Znate šta, ja imam stan 65 m2 u kući, termo fasada, stalno uključeno grijanje na prvi podiok (Vailant bojler), i stalno imam 24 stepena u stanu, prozor u spavaćoj stalno otvoren. Termostat sam izbacila prije 6 godina jer me je dovodio do ludila, ishladi se kuća dok se on upali i onda naglo skoči temperature i bude prevruće.
Za novembar mi došlo 115 KM plina.

Jednom mi je jedan majstor dao savjet da ne treba paliti i gasiti grijanje, nego ga ostaviti na nekoj jednoličnoj temperaturi jer tako manje troši i ne praviti velike razlike između noćne i dnevne temperature. Stalno upoređujem račune proteklih godina i čini mi se da svake godine manje trošim.
Malo mi je to ne realno ali eto...
Trošite manje a više se smrzavate. Druge logike nema
Dendrlix

#156 Re: racun za plin

Post by Dendrlix »

Mama dvoje djece wrote:Znate šta, ja imam stan 65 m2 u kući, termo fasada, stalno uključeno grijanje na prvi podiok (Vailant bojler), i stalno imam 24 stepena u stanu, prozor u spavaćoj stalno otvoren. Termostat sam izbacila prije 6 godina jer me je dovodio do ludila, ishladi se kuća dok se on upali i onda naglo skoči temperature i bude prevruće.

Jednom mi je jedan majstor dao savjet da ne treba paliti i gasiti grijanje, nego ga ostaviti na nekoj jednoličnoj temperaturi jer tako manje troši i ne praviti velike razlike između noćne i dnevne temperature. Stalno upoređujem račune proteklih godina i čini mi se da svake godine manje trošim.
Da ste te izbacili termostat doslo bi vam 1115 KM ako ne i vise.

Meni stiglo 281 KM! Mogli su mi i metak uz racun isporuciti!

Code: Select all

Potrosnja novembar 2009: 258 Sm3-178,10 KM (termostat na 21-22-23 stepena)
Potrosnja novembar 2010: 215 Sm3-181,77 KM (termostat 21-22 stepena)
Potrosnja novembar 2011: 269 Sm3-281,36 KM (termostat  20-21 stepeni)
starii

#157 Re: racun za plin

Post by starii »

poslije onolikog racuna plina prebacio sam se na struju,ubacio sam elektricni grijac od 2kw u vec postojeći radijator i fino grije, stan prijatno topao isto kao da je centralno grijanje,nema onog hlađenja grijanja kao kod plina..helem vidjecemo koliko ce struja doci ali sumljam da ce puno doci jer po jeftinoj ukljucujem :-)
sidy51

#158 Re: racun za plin

Post by sidy51 »

Rijetko interesantna tema ali bar da se izjadamo jedni drugima mozda nam bude lakse.Svi koji ste postali na ovih 7 stranica ste u pravu i kod svakog se nazire zabrinutost kud
ovo sve ide.Moja malenkost moze dodati da energija skuplja svakog dana,i da se moramo truditi da
stedimo energiju koliko je moguce.

Moj savjet je da se nebi trebalo bas tiliko zonglirati sa tim odvrtanjem i zavrtanjem termostata
Da se manje energije potrosi ako se samo po potrebi prozraci stan,kuca ako deset mininuta je dovljno
ako se osjeti prezasicenost zraka.
Kada se prozraci stan tada se ponovo zagrije zrak do odredjene temperature a dovljno je 22°c i za one koji
su zimogrizi,kome nije dovoljno neka obuce dzemper nije to sramota.Zasiceni topli zrak se nemoze u nedogled zagrijavati jer postaje jos zasiceniji (vlazniji)tako se nepotrebno utosi energija koja nema nikakvog efekta.
Da bi neznam sta cinili da promijenimo vrstu energije moramo utrositi sredstva,a neznamo kako ce i ta druga energija sutra biti na trzistu.?????Da bi zastitili ekologiju moramo se malo sami zrtvovati jer ugalj nas je skoro bio udavio, radi toga je medjunarodna banka za razvoj dala kredit da se dovede gas u Sarajevo,ali pod uslovom da bude nejjeftiniji energent na trzistu.Imaju to negdje zapisano nase gradske babe koji su taj kredit i aminovali.
Niko nije kriv da se Sarajevo gas dokopao monopola i da nema konkurencije pa radi sta hoce.
Dug koji se prisio Sarajevu da plati jos iz rata neznam koliko ima logike da ga sada mi placamo jer se je narod smrzavao a duzni smo platiti 150 miliona dolara,pa lijepo bogami,nesto su na Dodu prebacili ali ipak sto i kusur mil
na nasa pleca.Dakle za svaku potrosenu 1000m3 svaki potrosac placa jos 5 km uz normalnu cijenu koja je sada najveca u Evropi .Sto se tice dodavanja zraka to i ptice znaju da se to radi jer nekako se mora nadoknaditi kradja pa mnoge toplane koje nisu izmirile milionske dugove pa mnoga postrojenja i kotlovnice
u drustvenom sektoru.Kako doci na neku nominalnu nulu nego preko nas koji redovno placamo.

Sramota je da se cak nekorektno bazdiraju satovi ili mjerira i neka znate da ima i tu istine.
Sto neko napisa da bi letili u zrak ako bi se dodavao zrak pa kako sagorijeva gas nego u sastavu sa zrakom kojeg uzima direktno iz prostorije u kojoj se nalazi potrosac 1:15 idealno a kad se vec doda par % nase sarajevske have taman da se koji milion dobije.Neka nam je Bog na pomoci ali da bi jednu energiju dobio moras drugu utrositi i tako sa gubitkom sve je to u bara bar,samo sa gasom cinimo nesto za ekologiju. :dance: :bih:
hadzinicasa

#159 Re: racun za plin

Post by hadzinicasa »

u januaru prelazim na grijanje na struju.
pa jal' ću isplivat' jal' potonut dus dibidus.

:zoka:
Mama dvoje djece

#160 Re: racun za plin

Post by Mama dvoje djece »

AdnanSA wrote:

Malo mi je to ne realno ali eto...
Trošite manje a više se smrzavate. Druge logike nema
Ne znam da li ste me shvatili, u stanu mi je nevjerovatno toplo, sinoć otvorila prozor a račun 115,00 KM.
Svake godine trošim manje kubika plina, a račun zavisi od cijene, svake godine je drugačije.
I termostat mi je bio totalna glupost, otkako sam ga se riješila počelo mi je konstantno dobro grijanje.
Mislim da je kod mene odnos cijene i topline grijanja i više nego odličan.
Dendrlix

#161 Re: racun za plin

Post by Dendrlix »

micki125 wrote:

Reci tom stručnjaku da više nikada nikoga ne savjetuje.
Strucnjak je dobro rekao. Sam sam testirao u januaru prosle godine. Smanjim navece za dva stepena i kada ujutro vratim termostat na 21 potrosi vise plina nego sto je potrosio noc prije. Testirano tri puta pri istim vanjskim temperaturama. Stan je austrougarski, visoki plafoni, stolarija nova.

@mama dvoje djece
Da ste izbacili termostat i da dodje 115 KM plina, ma hajte molim vas :-D Pa bojler bi se istopio od non-stop rada.
Mama dvoje djece

#162 Re: racun za plin

Dendrlix wrote:
micki125 wrote:

Strucnjak je dobro rekao. Sam sam testirao u januaru prosle godine. Smanjim navece za dva stepena i kada ujutro vratim termostat na 21 potrosi vise plina nego sto je potrosio noc prije. Testirano tri puta pri istim vanjskim temperaturama. Stan je austrougarski, visoki plafoni, stolarija nova.

@mama dvoje djece
Da ste izbacili termostat i da dodje 115 KM plina, ma hajte molim vas :-D Pa bojler bi se istopio od non-stop rada.
Izbacila sam termostat sa zida, bojler ne radi non stop, gasi se kada se voda ugrije u sitemu.
ja1977

#163 Re: racun za plin

Post by ja1977 »

Cudno. Kako regulisite temperaturu u sobi. Otvaranjem prozora ili termostatom na samom bojleru

Znaci, bojler ne gasi termostat nego se ugasi kada temperatura u izlaznoj cijevi dostigne 80 ili 90 stepeni (obicno bojleri rade 80/60 ili 90/70).

U tom rezimu rada bi trebao da najvise trosi, a da temp u sobi bude nekih 30 stepeni.
Last edited by ja1977 on 19/12/2011 11:45, edited 1 time in total.
Mr.Penguin

#164 Re: racun za plin

Post by Mr.Penguin »

micki125 wrote:

Pametan je stručnjak jer se trosi manje plina da odrzavas 24 stepena nego da ponovo grijes na 24 stepena.
Dendrlix

#165 Re: racun za plin

Post by Dendrlix »

Na mom vailantu ne gasi gorionik kada dostigne 75 stepeni vec smanji plamen na gorioniku ali plin se i dalje trosi. Zato mi je nestvarno ovo 115 KM.
The Realist

#166 Re: racun za plin

Post by The Realist »

118,70KM, grijemo 44m kvadratna, ali velika staklena stijena i loša stolarija nas sigurno koštaju dosta (naveče, preko dana nam zagrije, kada ima sunca), s tim da nama uvijek oko 35-40KM dođe plina i ljeti (kupanje i kuhanje). I da, ostatak stana ne grijemo, a stan je ustvari sprat kuće i iznad nas nema niko, a sve strane su vanske. Ispod se malo grije, ali ništa posebno.

Problem kod ovoga je da su nešto manje obračunali, pošto ja to uvijek provjeravam i po mojim obračunima je 29. (a oni obračunavaju 30.) bilo 126KM, tako da mi je barem 130KM trebalo doći.

Ali vidim da sam ovaj mjesec potrošio 97KM (do sada), što bi do kraja trebalo iznositi oko 150KM, samo što sigurno nismo toliko potrošili, jer neke dane nismo ni grijali, a i po mom ranijem računanju se ovo ne uklapa (hebig, znam pročitati brojeve :D).

Ne mislim da će me zeznuti, jer na kraju će sve to isto ispasti, samo mi se ne sviđa što će onda jedan mjesec doći manje nego što treba, a drugi više, što zahtijeva da se novac ostavlja na stranu (dobro, ostavio sam ja to već :D, ali razumijete u čemu je problem).

Btw. mene i suprugu definitivno izvlači dodatni radijator (jer imamo sada više nego nam treba u prostoru koji grijemo), tako da nam puno kraće treba da zagrijemo koliko je potrebno, a mogu reći i da je toplije.
Dendrlix

#167 Re: racun za plin

Post by Dendrlix »

micki125 wrote: svojim postom pokazuješ elementarno neznanje fizike. dakle, energetski gubici objekta zagrijanog na 22C MORAJU biti veći od istog tog objekta zagrijanog na 19C. potrošnja energenta se za svaki dodatni stepen povećavaju 7-10%. u tome i jeste suština u smanjivanju noćne temperature u stanu.

no, ko ne vjeruje neka tjera po svom.
Priznajem da ne znam fiziku al' vjerujem papiru i olovci. Testirao tri puta i sva tri puta je vise bilo potroseno sa smanjivanjem temperature. Da mi Hawking kaze da smanjujem termostat po noci ja necu.
Hendrix

#168 Re: racun za plin

Post by Hendrix »

Nije u pitanju zagrijavanje objekta sa 19 na 22 kada čovjek ostavi upaljeno po noći, to je održavanje temperature i ne može isto biti kao zagrijavanje za nekoliko stepeni. Isto je kada radi po noći pomalo i ujutro na maksimumu neko vrijeme potrebno da digne temperaturu.

E sada ako je dobra izolacija onda je jeftinije održavanje temperature nego spuštanje, najbolje bi bilo kada zima krene zagrijati na željenu temperaturu i pustiti sistem da je održava do kraja zime.
Mama dvoje djece

#169 Re: racun za plin

Hendrix wrote:Nije u pitanju zagrijavanje objekta sa 19 na 22 kada čovjek ostavi upaljeno po noći, to je održavanje temperature i ne može isto biti kao zagrijavanje za nekoliko stepeni. Isto je kada radi po noći pomalo i ujutro na maksimumu neko vrijeme potrebno da digne temperaturu.

E sada ako je dobra izolacija onda je jeftinije održavanje temperature nego spuštanje, najbolje bi bilo kada zima krene zagrijati na željenu temperaturu i pustiti sistem da je održava do kraja zime.
To ja i pokušavam reći kao i onaj što je isprobavao par puta. Jednom kada se ugrije samo se održava a stvarno ne troši toliko plina, i nisam u priglavcima :lol:
Ja sam mislila pomoći nekom a ne da me ubjeđujete da ovo što govorim nije tačno.
The Realist

#170 Re: racun za plin

Post by The Realist »

micki125 wrote:
pokušat ću ti objasniti.

svaki stan gubi toplotnu energiju, jer da je ne gubi nebi nam ni trebalo grijanje. sve što je veća razlika unutrašnje i vanjske temperature gubici su veći. pa tako ako je unutra 23 veći je gubitak nego ako je 19. sve što je hladnije u sobi manje energije odlazi napolje. i u tome je ušteda. što više vremena prođe sa nižom temperaturom u sobi veća je ušteda, odnosno manji je gubitak energije. to što ti ujutro treba koji kilovat više da je zagriješ na 23, ne igra nikakvu ulogu, jer si tokom noći uštedio više. ovo isto se odnosi na bojlere, gdje neki kvazi stručnjaci tvrde da je jeftinije nikako ne gasiti bojler, što nema veze sa razumom, jer zagrijan bojler više i gubi, što je duže zagrijan više je energije izgubio.
Ovo sam isto vjerovao i onda sam jednostavno sam skontao da ovo nije tačno. Hebote, samo sam trebao malo mozak uključiti da shvatim to, ali ja slušao druge :roll: . Kada sam počeo paliti po potrebi, uštede su bile povelike, pogotovo šo sam sam palio tokom jeftine struje.

Što se tiče grijanja, ja zagrijem čak na 25-26 stepeni (to radim jer ide jako brzo radi veličine radijatora, dok mi je sa radijatorom manje trebalo i do 3 puta više da se zagrije a da se osjećam ugodno, a opet nikada nije dostizalo tako visoke temperature) i onda gasim i palim tek kada meni ponovo bude hladno.

Održavanje stalne temperature meni ionako ne bi odgovaralo.
Dendrlix

#171 Re: racun za plin

Post by Dendrlix »

Ti opet po svom. Dzaba ti da si i nobelovu iz fizike dobio JA LICNO SAM TESTIRAO i uvjerio se da se MENI ne isplati. Bez smanjivanja temperature od 23:00 do 10:00 potrosi cini mi se oko 4 kubika. Sa smanjivanjem temperature za 2 stepena kad ustanem u 09:00 i pojacam na standardnih 21 stepen u 10:00 je potrosnja vise od 5 kubika s tim da bojler jos radi i nije ugrijao stan. Izolacija ne postoji, austrougarska gradnja je sa zidovima debelim 70 cm. E pa Hawkinze tako ti je kod mene vjerovao ti meni ili ne.
nosara

#172 Re: racun za plin

Post by nosara »

Ne znam za grijanje, ali sto se tice bojlera, zbog sebe sam napravio probu obje varijante (neiskljucivanje i iskljucivanje izuzev kad je slaba struja) i moje iskustvo je da nema ustede... Porodica 4 clana nema toplu vodu cijeli dan i zajebancija je pratit kad ce se upalit-ugasit... To je moje iskustvo... Tako da ne gasim bojler, imam toplu vodu cijeli dan i nemam povecanje potrosnje (sve je u par maraka, beznacajno) i obavezu da palim-gasim...

E sad, ako nekom ne treba topla voda tokom dana, to je drugo...
ami8

#173 Re: racun za plin

Post by ami8 »

Kod stanova sa dobrom izolacijom isplati se održavati temperaturu tj. noću je održavati za 1-2 stepena niže, a ovim sa lošom izolacijom i stolarijom preostaje jedino da se fataju drva i ćumura. :dance:
The Realist

#174 Re: racun za plin

Post by The Realist »

nosara wrote:Ne znam za grijanje, ali sto se tice bojlera, zbog sebe sam napravio probu obje varijante (neiskljucivanje i iskljucivanje izuzev kad je slaba struja) i moje iskustvo je da nema ustede... Porodica 4 clana nema toplu vodu cijeli dan i zajebancija je pratit kad ce se upalit-ugasit... To je moje iskustvo... Tako da ne gasim bojler, imam toplu vodu cijeli dan i nemam povecanje potrosnje (sve je u par maraka, beznacajno) i obavezu da palim-gasim...

E sad, ako nekom ne treba topla voda tokom dana, to je drugo...
Sa povećanjem članova se puno toga mijenja, jer su potrebe drugačije. Tu mislim da bi bilo bolje imati veći bojler, koji će možda duže zagrijavati, ali će zato imati dovoljno rezervi da se može više osoba okupati odjednom i onda se može gasiti i paliti samo kada je jeftina struja.

Problem sa jefitnom je što mora neko biti u kući kada se krene obračunavati ona, da bi to imalo efekta (naravno, za one koji imaju dvije tarife). Ako ima neko, mislim da se tu definitivno uštedi.
The Realist

#175 Re: racun za plin

Post by The Realist »

ami8 wrote:Kod stanova sa dobrom izolacijom isplati se održavati temperaturu tj. noću je održavati za 1-2 stepena niže, a ovim sa lošom izolacijom i stolarijom preostaje jedino da se fataju drva i ćumura. :dance:
Ili povećaju broj radijatora :D.
Post Reply